Početna strana > Hronika > Aleksandar Vučić: Shvatio sam da NATO zemlje ne mogu da nas pobede u UN, osim kad se udruže sa islamskim zemljama. Rešio sam da ćemo sada da budemo birani dokle god hoćemo kao nestalna članica Saveta bezbednosti
Hronika

Aleksandar Vučić: Shvatio sam da NATO zemlje ne mogu da nas pobede u UN, osim kad se udruže sa islamskim zemljama. Rešio sam da ćemo sada da budemo birani dokle god hoćemo kao nestalna članica Saveta bezbednosti

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 15. april 2024.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je za RTS da će najdominantnije svetske sile lobirati za rezoluciju o Srebrenici u UN, ali da će im se Srbija suprotstaviti snažnije nego što misle. Govoreći o glasanju u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope o zahtevu Prištine za prijem u tu organizaciju predsednik Srbije kaže da se to predstavlja kao normalan sled. Tamo nam sada kažu da je to normalan proces i da tako piše, pa piše i da treba da se formira ZSO, pa ste to zaboravili, rekao je Vučić.

"Priština pripremila trik"

Predsednik Vučić je rekao da će inicijativa Prištine proći sutra na Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, a da će glavna bitka biti najverovatnije 16. maja.

“Oni su sad napravili novi trik i sa tim želim da upoznam građane – to je da će 10. maja da kažu da upućuju Ustavnom sudu na ocenu ustavnosti, onaj akt koju su Evropljani doneli, ne bi li neki u tome pronašli Lajbnicov dovoljan razlog da kažu da je pokrenut proces oko ZSO, a u stvari nije pokrenuto ništa, i da kažu to nam je razlog da glasamo za Kosovo u Savetu Evrope. Tako da, to je nešto što će se dešavati“, objasnio je Vučić.

"Za 3-4 meseca biće najgora situacija u svetu od Drugog svetskog rata"

Govoreći o geopolitičkoj situaciji predsednik Vučić kaže da je mnogi žarišta, a da velike sile na to gledaju po principu "dobro je dok se to dešava negde drugo".

"Dugoročno ne vidim da će se stvari menjati. Postoje brojna kršenja međunarodnih akata, a neki sada mnogo vode računa o međunarodnom pravu, a nisu pre 25 godina. Ali mi smo mala zemlja i mi moramo da se držimo međunarodnog prava. Veliki će da se tuku, i tući će se sve jače i očekujem da će za 3- 4 meseca biti najgora situacija u svetu od Drugog svetskog rata", rekao je predsednik Srbije.

Izveštaj Unmika ne oslikava stanje na KiM

Predsednik Vučić u subotu ide u Njujork. Već 21. aprila će imati prve sastanke, a 22. aprila je redovna sednica Saveta bezbednosti o Kosovu i Metohiji.

"Imamo neizbalansiran i loš izveštaj Unmika, neretko smo imali pristojne i dobre izveštaje, ovaj put on ne oslikava stanje na KiM", rekao je predsednik Vučić.

BiH partnerska zemlja, jeftine avio-karte za relaciju Mostar-Beograd

Danas će Vučić otići u BiH, koju naziva partnerskom zemljom, a avion “Er Srbije“ će poleteti iz Mostara.

“Idemo u partnersku zemlju, sačekaće nas ljudi iz rukovodstva Bosne i Hercegovine, Mostara, razgovaraćemo sa njima. Večeras će biti Plenković, pretpostavljam, na večeri. Razgovaraćemo sa svima. To su nama partnerske zemlje“, rekao je Vučić.

Naše je, kaže, da razgovaramo o ekonomiji, jer je to dobro i za naš narod koji će zahvaljujući jeftinim kartama moći da doleti avionom do Beograda i obratno.

Vučić: Znaćemo ko su oni kod kojih idemo na slavu

Predsednik Vučić je rekao da se ne može reći da su prijatelji oni koji komadaju teritoriju i to nazivaju civilizacijskom vrednošću i prijateljskim odnosom prema Srbiji.

"Nikome ništa nismo loše rekli, nikome ništa ružno nismo uradili. Mnogo te poštujem, mnogo si jak, bićeš nam partner, ali nemojte da se družimo, da pričaš da ćeš nam biti dobar gost na slavi", rekao je Vučić.

Naveo je da je važno da građani znaju razliku.

"Imaćemo više nego dobrih razloga da napravimo razliku između prijatelja i partnera. Znamo ko su oni koji nas zovu na slavu i kod kojih idemo na slavu", poručio je Vučić.

Vučić o tekstovima o "rafalima" u medijima u regionu

Govoreći o pritiscima na Srbiju, predsednik Vučić je rekao da su u svim novinama izašli istovetni tekstovi o “rafalima“.

“U čemu je reč? Srbija krši stabilnost u regionu nabavkom ‘rafala‘. Srpski vojni budžet je veći nego svih ostalih zajedno. Onda se pitate, i važno je da naši gledaoci znaju, da nijedan takav tekst nije izašao kada su Hrvati nabavili 12 polovnih ‘rafala‘. I baš vas briga što lažete. Nastavićete da lažete. Zato što je laž postala sastavni deo vašeg, kako to klijenti kažu, editovanja i svega onoga što predstavljate“, rekao je Vučić.

Istakao je da, s druge strane, nisu u stanju da odgovore šta je Srbija loše uradila prema Bošnjacima u poslednjih 12 godina.

“A ja mogu da vam kažem bezbroj dobrih stvari koje ni Tito nije uradio za njih. A šta ste uradili prema Srbima? A kako da uradite prema Srbima u Bosni i Hercegovini kad niste ni prema Bošnjacima uradili ništa dobro i pozitivno. I kada takva pitanja postavite, oni kažu aha, Šešeljev potrčko, sa snajperom. Nisam nikada imao snajper u životu. Čak i u vojsci gde sam bio u nekim specijalnim ešelonima, pešadijskim, slučajno nisam imao snajper. Ljudi, koliko vole da lažu, to je fascinantno“, naveo je Vučić.

NATO zemlje ne mogu da nas pobede u UN

Vučić je rekao da NATO zemlje nikada ne bi mogle da nas pobede u Ujedinjenim nacijama dok se ne ujedine sa islamskim zemljama.

"Shvatio sam da NATO zemlje ne mogu da nas pobede ni u čemu u Ujedinjenim nacijama, osim kad se skupe zajedno sa islamskim zemljama. A onda sam rešio da, pošto su nam ovako lepo partnerski napravili celu ovu priču zarad civilizacijskih vrednosti, mi ćemo sada budemo birani dokle god hoćemo, kako god hoćemo, kao nestalna članica Saveta bezbednosti", poručio je Vučić.

 

 

Naveo je da je Srbija u mogućnosti da dobije tri puta više glasova od dve NATO zemlje koje su se kandidovale za nestalnu članicu SB UN.

Ipak, dodao je da će dobar deo islamskih zemalja, koje inače ne bi glasale protiv nas, sada glasati.

Ovakvim potezima Srbija će poručiti da je slobodarska zemlja, smatra predsednik.

"A jedna mala slobodarska zemlja je o svim zločinima, pa i onima u Srebrenici govorila, i položila cvet, a niko nikada nije došao u Bratunac. Ne dolaze ni stranci, jer Srbi, i nisu baš neki ljudi. Kad su Srbi žrtve, nije to baš nešto o čemu bi bilo poželjno da se govori. A da vas pitam, jesu li nekad otišli u Prebilovce? Jesu li smeli da govore ustaškim zločinima? A vi se sećate, otišao italijanski ambasador u Jasenovac pre dve godine, on hrvatskim žrtvama pričao. On čovek ne zna. Oni ne znaju, kako će da znaju. Kao i danas. Srbima je, izgleda dozvoljen, posebno srpskim funkcionerima, ulazak u Jasenovac samo kada taj logor radi", rekao je Vučić.

Poručio je da se Srbija bori za istinu i da će napraviti “nešto što nisu očekivali od male Srbije“.

“I to će da vide. To će da vide. Ponosan sam na to. Jedan glas kada dobijete, ponosni ste zato što znate da niste sami u svetu“, rekao je predsednik.

 

 

"Rezolucijom o Srebrenici otvoriće Pandorinu kutiju"

Govoreći o glasanju u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope o zahtevu Prištine za prijem u tu organizaciju predsednik Srbije kaže da se to predstavlja kao normalan sled.

"Što se Saveta Evrope tiče tamo nam sada kažu da je to normalan proces i da tako piše, pa piše i da treba da se formira ZSO, pa ste to zaboravili", kaže Vučić.

Predsednik kaže da je poslato mnogo papira i mnogo objašnjenja na razne adrese, i da će nastaviti to da čine.

"Dobio sam zbog toga puno poziva, sada žele da promene pristup, žele kompromis, ali oko nekih stvari nema kompromisa", rekao je Vučić.

Kada je reč o Rezoluciji o Srebrenici predsednik Vučić kaže da će se time otvoriti Pandorina kutija.

"Otvorili su Pandorinu kutiju. Pa svake godine će da imaju samo predloge rezolucije o genocidu počinjenih nad našim narodom, nad sovjetskim narodom i tako dalje. Pa kako ćete da objasnite da nije genocid? Ubijete preko 20 miliona sovjetskih građana. Oni kažu čak i do 27. Nije ni važno, dakle, da li je 22, 25, 27 ili 28 miliona ljudi. Kad kažem nije važno, naravno da je važno, ali kako ćete reći da to nije genocid, a reći ćete za ono o čemu vi govorite za osam hiljada ljudi? Kako ćete to da objasnite nekome? A kako ćete da objasnite da nije genocid nad Jermenima, sa milion i po ubijenih Jermena koje su Turci pobili? I Turci su naravno sponzori rezolucije protiv nas. Ali nije to protiv nas, to je civilizacijska vrednost. Biće mnogo civilizacijskih vrednosti u budućnosti", naglasio je predsednik Srbije.

Vučić kaže da NATO zemlje nikada ne bi mogle da nas pobede u Ujedinjenim nacijama dok se ne ujedine sa islamskim zemljama.

"Dobar deo islamskih zemalja, koje inače ne bi glasale protiv nas, sada će glasati. A ne zaboravite, ta mala slobodarska zemlja je otvoreno govorila o tim zločinima koji su se dogodili u Srebrenici. Ne zaboravite da mi nikada to nismo krili. Za razliku od svih drugih mi smo položila cvet, a niko nikada nije došao u Bratunac", rekao je Vučić.

Vučić: Svetske sile će lobirati za rezoluciju o Srebrenici, suprotstavićemo se snažnije nego što misle

Predsednik Vučić je gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a rekao da je za ljude u Srbiji od presudnog značaja da vlast radi svoj posao, da urade ono što mogu, da se bore.

Ukazuje da nam izgledi nisu veliki, kao i da protiv sebe imamo najdominantnije svetske sile sa Zapada.

Govoreći o rezoluciji o Srebrenici, Vučić je rekao da su SAD, Italija, Francuska kosponzori rezolucije.

"Dobili smo zvaničan stav da će lobirati i boriti se za tu rezoluciju, ja sam u istom razgovoru odgovorio da nisam očekivao drugačije. Kakvog junaka imate protiv sebe i moraćete da se borite, pošto i mi mislimo da se borimo", rekao je Vučić, ali i dodao da je metaforički rekao "junaka", ali da Srbiju i smatra junakom.

Suprotstavićemo se snažnije nego što misle, istakao je Vučić.

U danima i nedeljama pred nama pred Srbijom su dva velika diplomatska fronta – već sutra Parlamentarna skupština Saveta Evrope glasa o zahtevu Prištine za prijem u tu organizaciju, a za oko dve nedelje pred skupštinom Ujedinjenih nacija naći će se Rezolucija o Srebrenici.

Diplomatska borba Beograda je danonoćna, predsednik Aleksandar Vučić je poslao pisma četrnaestorici evropskih lidera, priprema se i non pejper Srbije.

Predsednik Vučić je istovremeno napisao pismo za predsednika Generalne skupštine Ujedinjenih nacija i razgovarao sa njim o rezoluciji o Srebrenici.

Dvadesetog aprila putuje u Njujork, kako bi pokušao da spreči usvajanje tog dokumenta.

(RTS)