Početna strana > Hronika > Vučić se sastao sa ambasadorima SAD, Velike Britanije, Francuske, Nemačke, Italije i šefom delegacije EU. Prisustvovali Vučević i Mojsilović. Vučić: Kurti mora da povuče svoje specijalne jedinice, jer Srbi nikada neće prihvatiti njegovu okupaciju
Hronika

Vučić se sastao sa ambasadorima SAD, Velike Britanije, Francuske, Nemačke, Italije i šefom delegacije EU. Prisustvovali Vučević i Mojsilović. Vučić: Kurti mora da povuče svoje specijalne jedinice, jer Srbi nikada neće prihvatiti njegovu okupaciju

PDF Štampa El. pošta
utorak, 30. maj 2023.

 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Beogradu sa ambasadorima Kvinte (SAD, Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Italija) i šefom delegacije Evropske unije.

Sastanku su prisustvovali ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, preneo je RTS.

Vučić će se danas sastati i sa ambasadorima Rusije i Kine.

On je sinoć pozvao Srbe na severu Kosova da se ne sukobe sa NATO-om, a zemlje Kvinte i međunarodnu zajednicu da „urazume“ kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

U sukobima pripadnika Kfora i Srba koji su se okupili da spreče ulazak gradonačelnika Albanaca u opštinske zgrade, u Zvečanu je juče povređeno oko 50 Srba i više od 25 pripadnika Kfora.

Vučić: Kurti mora da povuče svoje specijalne jedinice, jer Srbi nikada neće prihvatiti njegovu okupaciju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Beogradu sa ambasadorima Kvinte (SAD, Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Italija) i šefom delegacije Evropske unije, a jedina tema razgovora bila je najnovija eskalacija nasilja na Kosovu i Metohiji.

„Vučić je izrazio veliko nezadovoljstvo i snažnu zabrinutost zbog činjenice da jedan deo međunarodne zajednice nastavlja da toleriše jednostrane poteze Prištine, koji dovode do nasilja nad srpskom zajednicom, što za posledicu ima sve manji broj opcija koje bi mogle da dovedu do trajnog mira i stabilnosti u regionu“, navodi se u saopštenju iz Kabineta predsednika Srbije.

Predsednik je, kako se dodaje, upoznao sagovornike sa hronologijom događaja tokom jučerašnjeg dana u kojem je povređen veliki broj pripadnika srpske zajednice, a koja se „okupila kako bi iskazala nezadovoljstvo zbog upada nelegalnih Kurtijevih snaga u srpske zgrade, ali i zbog poljuljanog poverenja u KFOR koji, uprkos datim garancijama, nije zaštitio Srbe i nije sprečio nelegalno i nasilno preuzimanje opština“.

Vučić je poručio da je „krajnje vreme da deo međunarodne zajednice napokon oštro, jasno i nedvosmisleno reaguje na politiku prištinskih institucija i da zaštiti Srbe od sve jačih pritisaka i brutalnog nasilja koje se vrši naočigled svih mehanizama, čija uloga, između ostalog, jeste da tu zajednicu zaštiti“.

Predsednik Srbije je, navodi se, izrazio žaljenje zbog povređenih vojnika KFOR-a, ali je istakao da je mnogo veći broj Srba povređen, da je protiv njih korišćeno vatreno oružje i velika fizička sila, iako su, dodaje, od početka pružali nenasilan otpor.

U trenutnoj situaciji je očuvanje mira od ključnog značaja, kazao je Vučić, i dodao da je najvažnija bezbednost srpske zajednice na Kosovu i Metohiji, kao i da u tom smislu očekuje da zemlje Kvinte, koje imaju najveći uticaj na Prištinu, hitno donesu i sprovedu određene mere koje bi garantovale sigurnost Srba na KiM, što je preduslov za svaki dalji razgovor sa predstavnicima privremenih institucija u Prištini.

Vučić je naglasio da Kurti „mora da povuče svoje specijalne jedinice, jer Srbi nikada neće prihvatiti njegovu okupaciju“.

„Nadam se da ćete uspeti da urazumite Kurtija da povuče svoje snage i lične gradonačelnike sa Severa“, rekao je Vučić.

On je naglasio da će Srbija nastaviti komunikaciju sa predstavnicima NATO/KFOR u najboljoj veri da se sačuva mir i stabilnost.

Ambasadori Kvinte i šef delegacije EU u Srbiji izrazili su zabrinutost zbog eskalacije nasilja i napada na KFOR vojnike. Oni su zatražili povratak dijalogu u cilju pronalaženja političkog izlaza iz situacije, navodi se u saopštenju.

Sastanku su prisustvovali ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović.

Vučić je sinoć pozvao Srbe na severu Kosova da se ne sukobe sa NATO-om, a zemlje Kvinte i međunarodnu zajednicu da „urazume“ kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

U sukobima pripadnika Kfora i Srba koji su se okupili da spreče ulazak gradonačelnika Albanaca u opštinske zgrade, u Zvečanu je juče povređeno oko 50 Srba i više od 25 pripadnika Kfora.

(Beta-N1)
 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner