Početna strana > Hronika > Aleksandar Vučić sa Sinišom Malim i Muhamedom Alabarom obišao radove na "Beogradu na vodi": Glupost da sam posredno učestvovao u ubistvu Olivera Ivanovića; Polako stižemo evropske standarde po platama
Hronika

Aleksandar Vučić sa Sinišom Malim i Muhamedom Alabarom obišao radove na "Beogradu na vodi": Glupost da sam posredno učestvovao u ubistvu Olivera Ivanovića; Polako stižemo evropske standarde po platama

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 01. jul 2021.

 Predsednim Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas dolazak ekskluzivnih brendova Guči i Luj Viton. On je to rekao danas tokom obilaska Beograda na vodi gde je obeležen završetak radova na konstrukciji Kule Beograd.

Završetak radova je obeležen simboličnim izlivanjem betona.

Najavljeno je da će do sredine sledeće godine biće otvoren hotel „Sent Redžis“ i apartmani kao i dolazak ekskluzivnih brendova kao što su Luj Viton i Guči. Kula će imati 220 stanova i 305 parking mesta.

„U avgustu dolaze svi ti veliki brendovi“, potvrdio je ministar finansija, Siniša Mali.

Obilasku Kule danas je prisustvovao i predsednik kompanije „Eagle Hills“, Muhamed Alabar.

Premeštanje ambasade u Jerusalim

BEOGRAD - Predsednik Vučić izjavio je, na pitanje novinara da li će i kada biti preseljena ambasada Srbije iz Tel Aviva u Jerusalim, pošto za to danas ističe rok predviđen Vašingtonskim sporazumom, da je Izrael u međuvremenu priznao nezavisnost Kosova i da ćemo postupiti u skladu sa interesima Srbije, koji su promenjeni od trenutka priznanja Kosova od strane Izraela.

"Mi smo imali dogovore, a ja sam imao i razgovor sa izraleskim premijerom i jasno sam mu rekao da nisam potpisao zajednički dokument sa Albancima i Amerikancima već samo sa Amerikancima, a to se ticalo i odnosa Izraela prema nama", rekao je Vučić.

Kaže da je Izrael u međuvremu priznao Kosovo, kao i da mi razgovaramo o tome i sa Amerikancima.

"I nemojte da se sekirate za poziciju Srbje. Mi ćemo u skladu i sa međuanronom javnim pravom, ali i sa interesima Srbije, a ti interesi su promenjeni od trenutka kada je Izreal prinao nezavisnost Kosova donositi odluke u budućnosti, poštujući prijateljstvo sa Izraelom, ali i poštujući i sebe. Ne možete da nam kažete - mi smo priznali nezavisnost na delu vaše teritorije, a vi ajde izvolite zato što vas pritiskaju oni koji su i nas pritiskali, pa uradite to isto...", kazao je Vučić.

Predsednik ističe da tu logiku ne prihvata, pošto je predsednik suverene i nezavisne Srbije i da je njegov posao da štiiti interese Srbije i srpskog naroda.

Glupost da sam učestvovao u ubistvu Olivera Ivanovića

Predsednik  Vučić ponovio je danas da su gluposti tvrdnje koje se mogu čuti da je učestvovao posredno u ubistvu Olivera Ivanovića i poručio da veruje nadležnim državnim organima Srbije koji rade na tom slučaju.

Vučić je, na pitanje novinara da li je razgovarao sa Milenom Popović zbog čega je napustila Skupštinu kada je govoro o KiM i da taj razlog ima ime i prezime i da je razočarana time što je "propalo" obećanje da će u roku od dve nedelje biti oktivreni detalji o ubistvu Olivera, rekao:

"I ja sam razočaran prištinskim organima i mnogima iz međunarodne zajednice koji nam nisu dostavili snimke i podatke koje smo tražili. Naše službe rade danonoćno na tome i nastaviće da rade".

Dodao je da razume da tajkuni koji drže deo medija pokušavaju i na taj način da ga napadaju.

"Slušao sam mesecima i godinama kako sam negde posredno učestovao u ubistvu Olivera Ivanovića - što je glupost. Kada je postalo besmisleno i kada ste tu ženu napadali i predstavljali je najgorim rečima... posle samo jedne rečenice treba da postane vaša zvezda", rekao je Vučić.

Kaže da ga interesuju isključivo činjenice i da je slušao isto takve bajke o njegovoj umeštanosti u smrt Vladimira Cvijana i dodao da su to najgluplje teorije zavere.

Milena Popović inače izjavila je da je napustila nedavno skupštinsko zasedanje, na kome je govorio Aleksandar Vučić, zato što se u u skupštinskoj sali nalazio i Milan Radoičić, koji je na Kosovu bio optužen za ubistvo njenog supruga Olivera Ivanovića.

Polako stižemo evropske standarde po platama

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će u ovoj godini biti još značajnog povećanja plata i penzija i naglasio da polako stižemo evropske standarde po pitanju plata i penzija.

Vučić je, upitan da li će biti povećanje plata i penzija ove godine, rekao da je sinoć dobio konačne rezultate za prvih šest meseci, prema kojem je minus u državnoj kasi jasno manji od planiranog.

"Plan je bio da minus bude 198 milijardi, i to je nešto što je skupština odobrila, a prihvatio i MMF. Naš minus je tri puta manji, on je 75 milijardi. To je više od milijardu evra bolji rezuzltat od planiranog", objasnio je on.

Vučić je kazao da je to postignuto na osnovu boljih prihoda, za nekih 300 miliona evra, zbog čega je jutros sa saradnicima popio čašicu rakije.

Istovremeno je izrazio nezadovoljstvo jer se nije dovoljno trošilo na projekte.

"Molio sam ministre još u aprilu da troše pare na projekte. Ovo pokazuje da nisu spremili dovoljno dobre projekte. Trebalo je da potrošimo više para. Kada potrošimo podstičemo stopu rasta", poručio je on.

Vučić je zamolio ministre da ubrzaju svoj rad, i da pre nego što odu na odmor, provere stanje projekata i počnu da troše pare.

Kada je reč o stopi deficita, istakao je da će ona biti mnogo manja od očekivane.

"Svi podaci nam govore da stopa javnog duga neće biti preko 60 odsto, što je ogromna vest, imajući u vidu kolika je u drugim zemljama Evrope i EU", kazao je on.

Vučić je naglasio da je to važno za narod jer ako se stvari ovako nastavljaju građani mogu da očekuju značajno povećanje plata i penzija, u uslovima pandemije,kako je rekao i posle godina zaredom u kojima su značajno povećane, to će biti učinjeno i u ovoj godini.

"Kada pređemo prosečnu platu od 600 evra ljudi će videti da je ostariv cilj do 2025.da prosečna plata bude 900, što znači da će u Beogardu početkom iduće godine biti već 770 evra.

"Toga ne bi bilo bez rasta, rasta u građevinarstvu, velikih poslova, snova koje smo imali. Taj naš maksimum koji smo imali, nikada nismo imali", konstatovao je on.

Rekao je da će Srbija prestići jednu zemlju EU po primanjima, i iduće godine još jednu, pa zatim i dalje države.

"Polako stižemo evropske standarde po pitanju plata i penzija", zaključio je on.

O navodnom zlostavljanju dece ometene u razvoju

- Mene zanima istina. I ja verujem nadležnim organima, i u vezi slučaja dece ometene u razvoju. Ja sam video slike koje su nastale tokom vlasti Dragana Đilasa, te fotografije su iz 2012. godine, ja sam ih video. Ako se stvari nisu popravile, to je na našu sramotu. Lično ću otići da vidim kakvo je stanje stvari, iako sam dobio uveravanje nadležnih da to nije tako. Pošto su naša deca najveća briga za nas - kazao je predsednik Vučić.

Nove đilasovske novine

Srbija je slobodna zemlja u kojoj je sloboda štampe zagarantovana, rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara. Kaže da je nepotrebna, štetna i loša bila izjava gospođe Biljane Pilje.

- Lično sam je zamolio da izjavu izbriše sa mreža jer, ako su se oni dičili spaljivanjem knjige, molim ljude iz najveće stranke u Srbiji, da ne govore loše o novinarima, da ne spaljuju, seku i mi ne smemo da budemo slični onima koji su Srbiju razorili. Molim ljude da vode računa o tome kako se odnosimo prema onima koji misle drugačije, to nam je obaveza - kaže Vučić.

Izjava Alekse Bečića

Kada je reč o Bečićevoj izjavi o odnosu Srbije i Crne Gore, predsednik kaže da činjenice govore sve.

- Šta je Srbija uradila protiv Crne Gore? Znate li da mi kažete jednu činjenicu? Jesmo priznali nezavisnost Boke ili nekog drugog dela Crne Gore? Nismo. A oni su priznali nezavisnost Kosova. Jesmo li mi proterali njihovog ili oni našeg ambasadora? Jesu li oni nama dali vakcine ili mi njima? Dali smo im, a onda su deo vakcina, da bi ponizili Srbiju, dali su 400 vakcina vojsci tzv. Kosova. Ovo su sve činjenice, a oni se njima hvale - kaže Vučić.

- Mene svaki dan optužuju u tabloidima, i mene i moju porodicu. Ovo su nepobitne činjenice. I šta je Srbija uradila loše Crnoj Gori? Ništa! Mi ćemo punu bezbednost da garantujemo Krivokapićevim ćerkama, a trebalo je samo da se obrate našim službama bezbednosti, a ne da prave cirkus - kaže predsednik.

(Agencije)