Početna strana > Hronika > Aleksandar Vučić sa Miroslavom Lajčakom: Kompromisno rešenje znači nikome sve, a svakome dovoljno; Srbija je spremna za nastavak dijaloga kad god on bude organizovan u Briselu; Lajčak: EU nema interes da održava „status kvo“
Hronika

Aleksandar Vučić sa Miroslavom Lajčakom: Kompromisno rešenje znači nikome sve, a svakome dovoljno; Srbija je spremna za nastavak dijaloga kad god on bude organizovan u Briselu; Lajčak: EU nema interes da održava „status kvo“

PDF Štampa El. pošta
sreda, 03. mart 2021.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon razgovora sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom da je Srbija posvećena dijalogu i da je spremna za njegov nastavak "u svakom trenutuku kada god bude pozvana u Brisel". Kaže i da "odgovorno" ponašanje Srbije u prethodnom periodu nije donelo dobre rezultate, jer EU i dalje govori o "punoj normalizaciji odnosa".

Vučić: Srbija podržava napore i namere Miroslava Lajčaka da politikom kompromisa dođemo do rešenja. Kompromisno rešenje znači nikome sve, a svakome dovoljno

Srbija podržava napore i namere Miroslava Lajčaka da politikom kompromisa dođemo do rešenja, koje bi značilo nezadovoljstvo, ili delimično zadovoljstvo, za obe strane, ali bez ultimatuma i nametnutih rešenja, rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Kompromisno rešenje znači nikome sve, a svakome dovoljno, kazao je.

„Srbija u dobroj veri učestvuje u pregovorima, u želji da se postigne rešenje“, dodao je Vučić.

Prema njegovim rečima, Srbija ne postavlja nikakve rokove za dolazak do tog kompromisnog dogovora.

„Jer je mnogo važnije da napravite nekakav dogovor i da time budu zadovoljne obe strane, nego da se ide sa ishitrenim rešenjima“, kazao je Vučić.

Lajčak: EU nema interes da održava „status kvo“

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da EU nema interes da održava „status kvo“.

„Ovo je moja treća poseta u ovom svojstvu. Poslednja je bila pre pet meseci, želeo bih da dolazim češće, ali kao što znamo pandemija nije to omogućila. Bio sam u Prištini, bilo mi je bitno da dođem što pre nakon izbora na Kosovu, kako bih razgovarao o dijalogu, i da upoznam sagovornike o progresu u dijalogu od jula prošle godine“, kazao je Lajčak.

Ponovio je da je dijalog ključ za obe strane kako bi se napredovalo do rešenja.

„Status kvo nije održiv. Srbija je napredovala u evrointegracijama i dijalog je ključ za dalji put ka članstvu. U Prištini sam poslao istu poruku – države članice EU očekuju da se dijalog o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa i svim otvorenim pitanjima nastavi kontruktivno i u dobroj veri“, naglasio je Lajčak.

 Lajčak: Države članice EU, očekuju da dve strane implementiraju sve što je dogovoreno u okviru procesa dijaloga u poslednjih 10 godina

Države članice EU, kaže Lajčak, očekuju da dve strane implementiraju sve što je dogovoreno u okviru procesa dijaloga u poslednjih 10 godina.

„Mi imamo istoriju dobre i bliske saradnje sa SAD i vraćamo se toj saradnji. Pripremali smo ovu posetu zajedno, ali kako što znate, zbog pandemije Metju Palmer nije mogao da dođe ovog puta“, rekao je Lajčak.

Dodao je i da nakon posete Prištini, može da kaže da „postoji razumevanje da je dijalog od ključnog značaja i da može da se nastavi nakon formiranja institucija u Prištini“.

Povodom izjave pobednika kosovskih parlamentarnih izbora Aljbina Kurtija da mu dijalog sa Srbijom nije među glavnim prioritetima, Lajčak je rekao da „nijedan lider nema luksuz da bira prioritete“.

„Imate prioritete koje birate i prioritete koje morate da prihvatite. Ne vidim konflikt u prioritetima koje je Kurti odredio za kampanju, ali on razume da je dijalog spoljni prioritet broj jedan, tako da tu nema konflikta“, kazao je Lajčak.

Vučić: Verujem da je Miroslav slučajno rekao Kosovo i Srbija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas da veruje da je izaslanik Evropske unije Miroslav Lajčak govoreći o dijalogu Beograda i Prištine slučajno rekao Kosovo i Srbija "kao da su dva odvojena entiteta, iako mi to ne priznajemo".

“Malopre je verujem Miroslav slučajno rekao Kosovo i Srbija, a trebalo je da kaže Beograd i Priština. Za nas Kosovo nije poseban entitet, ali dobro na to smo već navikli u Evropskoj uniji. Oni već velikim delom u 95 odsto govore Kosovo i Srbija iako su defakto u pitanju Beograd i Priština. Siguran sam da je to bilo sasvim slučajno” naveo je Vučić tokom zajedničke konferencije za novinare sa Miroslavom Lajčakom u Predsedništvu Srbije.

On je ponovio da Srbija neće priznati Kosovo.

“Ako neko misli da postoji čekić kojim će udariti Srbiju u glavu i reći “Vi sad morate da priznate Kosovo”, moraju da znaju da se to neće dogoditi. Ako misle da će nečija batina da im stvori državu, to je račun bez krčmara. Mi smo uvek spremni na kompromis. Radimo na tome da odnosi budu dobri, da ljudi mogu slobodno da se kreću i žive jedni pored drugih” istakao je Vučić.

(N1, Beta)