Početna strana > Hronika > Aleksandar Vučić: Od Srbije se traži priznanje nezavisnosti „Kosova“. Oni žele vraćanje starog marionetskog režima. Moj savet SNS-u je da se ide na nove izbore u Beogradu
Hronika

Aleksandar Vučić: Od Srbije se traži priznanje nezavisnosti „Kosova“. Oni žele vraćanje starog marionetskog režima. Moj savet SNS-u je da se ide na nove izbore u Beogradu

PDF Štampa El. pošta
subota, 02. mart 2024.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić upozorio je da Zapad od Srbije traži tri stvari: da prizna nezavisnost "Kosova", odrekne se Republike Srpske, uvede sankcije Ruskoj Federaciji i zauzme antikineski stav i dovođenje marionetskog režima na vlast u Srbiji.

Vučić je najpre rekao da se situacija na Kosovu i Metohiji po pitanju dinara nikako se nije poboljšala, uprkos pokušajima međunarodnih predstavnika da pomognu.

"Ne postoje naznake da će odluke biti promenjene. Mi ćemo u narednom periodu biti primorani da donosimo različite odluke kojima ćemo se snalaziti ili pronalaziti alternativna rešenja za isplatu plata i penzija našem narodu", rekao je Vučić.

"Sasvim je jasno da se po tom pitanju nikome ne žuri. Taj pritisak na Albance neće biti veći", ocenio je Vučić.

Kako je kazao, od Srbije se užurbano i sa mnogo strasti traži de fakto i de jure priznanje Kosova i Metohije i odricanje od Republike Srpske.

"Stvari u Ukrajini ne idu onako lako kako su mnogi na zapadu mislili u njihovu korist, i Rusi su ti koji na frontu imaju inicijativu", rekao je predsednik Srbije ukazujući da zbog toga raste pritisak na Beograd po pitanju KiM.

Važno je da se pokrije tema Kosova što pre, zato će pritisci na Srbiju rasti, dok pritisci na Kurtija neće postojati, dodaje Vučić.

Uvođenje sankcija Rusiji i delovanje protiv ekonomskih uspeha Kine, takođe je zahtev za Srbiju.

"Mogli ste da vidite svaki put ako se dogodi jedna deklaracija, na čemu će insistirati domaći mediji, izaći će sa svojom izjavom da će Srbija trpeti posledice što se nije priključila sankcijama Ruskoj Federaciji. Oni žele vraćanje starog marionetskog režima", kaže Vučić.

Politički faktori koje neko želi da vidi na vlasti upravo se ovako ponašaju, upozorava Vučić.

"Oni bi priznali Kosovo i to ne kriju, oni su za uvođenje sankcija Rusiji i oni sa oduševljenjem prihvataju, ne bi li postali režim, da budu marionete", kaže Vučić.

Upozorava da Zapad hoće vraćanje marionetskog režima koji bi prihvatio sve zahteve,

"Zato se povećavaju pritisci na Srbiju preko institucija, organizacija, agencija, medija, sa ciljem kriminalizacije rukovodstva Srbije, dehumanizacije Srbije i demonizacije", rekao je on.

Moj savet i molba SNS je da se založe za nove izbore u Beogradu

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da je njegov savet predstavnicima liste "Beograd ne sme da stane" da je veoma važno da se ide na nove izbore.

“Razgovarao sam i juče i danas sa predstavnicima pobedničke liste u Beogradu, liste koja je dobila najveći, ubedljivo, najveći broj glasova na beogradskim izborima, liste Beograd ne sme da stane, dakle i sa gospodinom Šapićem, naravno sa predsednikom stranke gospodinom Vučevićem i sa gospođom Brnabić", naveo je Vučić.

Njegov savet, kako je istakao, jeste da je veoma važno da se ide na nove izbore.

"Bolje je i da izgubite vlast i bolje je da šta god hoćete se dogodi, nego da učestvujemo u toj vrsti krađe izbora kako je Srbija videla 2008. godine. To je moj savet i moja molba za vas“, poručio je Vučić.

Vučić: Pritisci na Srbiju da prizna Kosovo, da odustane od podrške Republici Srpskoj, da uvede sankcije Rusiji...

Predsednik Aleksandar Vučić kaže u obraćanju javnosti da se od Srbije očekujeu tri stvari - prva je priznanje samoproglašene nezavisnosti KiM i odricanje od podrške Republici Srpskoj, druga je uvođenje sankcija Rusiji i zauzimanje antikineskog stava, a treća je uspostavljanje "marionetskog režima" u Srbiji.

"U narednih sedam dana povući ću neke poteze oko formiranja Pokreta za narod i državu"

Predsednik Srbije, na pitanje novinara da li će uskoro biti formiran Pokret za narod i državu, istakao je da će u narednih sedam dana povući neke poteze povodom formiranja pokreta.

"Pozvaćemo veliki broj ljudi koji razumeju tešku pozicije Srbije. To je ujedinjavanje oko budućnosti Srbije. Lista 'Srbija ne sme da stane' će krenuti u to", rekao je Vučić.

"Razgovarao sam sa 'Mi – glas iz naroda' i oni žele na nove izbore"

Predsednik Srbije je istakao da je razgovarao sa predstavnicima "Mi – glas iz naroda" i da je nakon sastanka stekao mišljenje da oni žele da se ide na nove izbore, jer smatraju da će da dobiju 18 odsto glasova.

"To je legitimna pozicija, ali mislim da nije i realna. Ali, to nije odgovorno ponašanje. Mislim da je Srbiji potreban Beogarad koji će da se gradi i ide ubrzano napred, a ne iz krize u krizu", istakao je predsednik Srbije, odgovarajući na pitanje novinara.

"Kažu da neće ni sa jednom stranom, jer smo svi isti. A šta ako na sledećim izborima nema većine. Hoćemo onda opet da idemo na izbore. Cilj politike nije da se dopadate nekom po ceo dan", zaključio je Vučić.

"Imamo najviše plate u regionu, cilj da sustignemo i zemlje EU u okruženju"

Predsednik Srbije je na primeru prosečnih plata u regionu 2014. i danas prikazao rast Srbije.

"Po platama 2014. godine ispred nas su bile Crna Gora, BiH i Makedonija, a danas je Srbija ispred svih. Cilj nam je da sustignemo i zemlje EU kao što su Bugarska, Rumunija i Hrvatska", rekao je Vučić.

Za Srbiju je veoma važno ono što radimo sa Evropom pre svega oko PEM konvencije što je bitno kako bi se nastavilo sa rastom direktnih stranih investicija.

"Sve reforme moraju da se nastave da bismo imali i dalje priliv incesticija. U ovoj godini to bi bilo 5 milijardi evra. Ne zaboravite da mi nemamo more i prinose od turizma kao neke druge zemlje", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da imamo rezerve gasa, a da problema zbog situacije u svetu imamo sa cenom nafte.

"Inače bi inflacija bila i manja", rekao je Vučić.

Predsednik obećava da će do kraja godine biti završeno više puteva nego što je planirano.

"Završićemo dodatne kilometre ka Požarevcu i na Dunavskoj magistrali, a do kraja godine železnicom će građani do Subotice stizati za sat i deset minuta," rekao je Vučić.

Veoma je važno da se ide na nove izbore u Beogradu da se ne bi ponovio lopovluk iz 2008. godine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je rukovodstvu Srpske napredne stranke savetovao da se ide na nove izbore u Beogradu, da se ne bi ponovio, kako je rekao, lopovluk iz 2008. godine.

Vučić je na konferenciji za novinare u Beogradu rekao da je juče razgovarao sa predsednikom SNS-a Milošem Vučevićem, Anom Brnabić i Aleksadnrom Šapićem i da im je savetovao da razmotre da se u Beogradu ide na nove izbore.

„Mi demokratiju negujemo, čuvamo i gajimo zbog sebe. Moj savet je, vi imate stranačke organe, moja molba je da razmotrite i ono što ću reći sada, da nam se ne ponovi 2008. godina, i neko će ga nazvati nelegitimno formiranje vlasti, a bio je to čist lopovluk kada su DS i SPS formirali vlast, uprkos sporazumu koji su socijalisti imali s drugom strankom (…) Znam da imate većinu, ali je veoma važno da se ide na nove izbore, bolje i da izgubite vlast, i šta god hoćete da se dogodi, nego da učestvujete u toj krađi izbora kakvu smo videli 2008. godine“, poručio je Vučić.

Vučić je reako i da je argument liste „Mi – glas iz naroda“ da ne podrže formiranje vlasti u Beogradu, uverenje da bi na ponovljenim izborima osvojili 18 ili 20 odsto glasova.

„To je legitimno razmišljanje, ja ne mislim da je to realno, ali ko sam ja da nečije snove uništavam? Mislim da to nije odgovorno ponašanje. Mislim da je Srbiji potreban Beograd, i Beograd Srbiji, koji će da se radi, da se gradi, i da ide napred ubrzano, a ne da ide onako kako bi neki želeli, iz krize u krizu“, rekao je.

Podsetio je i da je lista „Mi – glas iz naroda“ mogla da podrži i opoziciju, ali da je njihova odluka da se ne priklone nijednoj strani. Upitao je, međutim, šta će se desiti ako i posle ponovljenih izbora rezultat bude sličan.

 

Pozivam Vladu da krene u realizaciju preporuka ODIHR-a

Želim da pozovem vladu da analizira preporuke ODIHR-a i da od ponedeljka kroz radnu grupu krene u njihovu implementaciju.

Vučić je napomenuo da tu ima dobrih stvari, posebno kada je reč o invalidima i njihovom pristupu biračkim mestima, kao i da je najveći deo preporuka sastavljen na vrlo profesionalan način.

"Implementacija je važna zbog nas, da mi znamo da imamo demokratski poredak u zemlji, a ne to kako će neko drugi da nas vidi i da nas ocenjuje u skladu sa svojim geopolitičkim interesima", rekao je predsednik.

Dodao je da je upravo zato bilo važno što smo uvek imali maksimalnu uzdržanost policije i državnih organa kada su politički protivnici demonstrirali, bez obzira što su, kaže, brutalno kršili sve zakone, zauzimali auto-puteve, upadali u ustanove, napadali policiju.

"Očekujem od onih koji tvore većinu da obaveste javnost ko bi trebalo da bude novi mandatar"

Vučić je, povodom konsultacija za mandatara, rekao da će u ponedeljak razgovarati sa predstavnicima lista SPS-a i "Srbija ne sme da stane".

"Očekujem od onih koji tvore većinu da me u ponedeljak obaveste da većinu imaju, a onda i da javnost obaveste o tome ko bi trebalo da bude novi mandatar za sastav vlade", poručio je Vučić.

"Žele vraćanje starog marionetskog režima, kojim će lako upravljati"

Predsednik Srbije pojašnjava da su priznanje Kosova, uvođenje sankcija Rusiji, odricanje od Republike Srpske i uvođenje marionetskog režima u Srbiji, glavni ciljevi Zapada.

"Želeli mi ili ne postoji opasnost, a događala se i u prošlosti, da se u interesu zaštite svoje zemlje Rusija poziva na presedan Kosova. Pošto to znaju na Zapadu njima je važno i da se Srbija pritisne da prizna nezavisno Kosovo, objasnio je Vučić.

U okviru te teme je i odricanje od Republike Srpske, kao remetilačkog faktora na Balkanu pod uticajem Rusije. Zato je važno da Srbija, ne samo ponavlja da poštuje teritorijalni integritet BiH, već da napravi otklon od RS.

"Oni žele vraćanje starog marioneteskog režima kojim će lako upravljati. To se vidi najbolje na ovim pitanjima. Oni bi priznali KiM, odmah su za uvođenja sankcija Rusiji i protiv ekonomskih veza sa Kinom", tvrdi Vučić.

To se, kako kaže, promoviše putem medija i političara, kako domaćih tako i regionalnih.

"To se radi stalnom kriminalizacijom rukovodstva Srbije, dehumanizacijom Srbije i stvaranjem loše opšte slike", kazao je Vučić.

"Pritisak na Srbiju se vrši na tri načina"

Predsednik Srbije je istakao da se na Srbiju vrše pritisci sa ciljem destabilizacije, uvek sinhronizovano, putem medija, nevladinih organizacija – i domaćih i stranih – i grupa za pritisak.

"Imaćete isti stav i napade civilnog društva i različitih grupa za pritisak koji će ići preko verskih, navijačkih i mnogih drugih grupa", rekao je Vučić.

Istakao je da se pri pritiskanju Srbije da uvede sankcije Rusiji i Kini, te da prizna nezavisnost Kosova, koristi "stalna demonizacija Srbije".

"I to zbog tobožnjih nedemokratskih tendencija. Pa su tako izbori nedemokratski, bez ijednog dokaza, a stanje u medijima loše", rekao je predsednik Srbije.

Istakao je da je drugi način pritiska na Srbiju upiranje prsta u Beograd zbog dešavanja iz Banjske.

"To je postalo opšte mesto da bi se smanjila krivica Aljbina Kurtija zbog njegovog proterivanja Srba sa KiM", istakao je Vučić.

Predsednik Srbije kaže da je treći način pritiska izmišljanje afera.

"To znači da je svakog dana izmišljen neki Vučićev saradnik. I kada to radite svakodnevno, ljudi će poverovati", izjavio je Vučić.

Naveo je da je posebno važno da narod u Srbiji shvati da ništa u ovim napadima nije slučajno.

"Ukoliko Srbija zadrži svoj slobodarski kurs, ovakve stvari će se nastaviti", rekao je Vučić.

"Od Srbije se traže tri stvari"

Vučić je istakao da se od Srbije očekuju tri stvari.

Prva je de fakto ili de jure priznanje samoproglašene nezavisnosti KiM i odricanje od podrške Republici Srpskoj.

Druga je uvođenje sankcija Rusiji i zauzimanje antikineskog stava, a treća je uspostavljanje "marionetskog režima" u Srbiji.

"Pronalazićemo alternativna rešenja za isplatu novca našem narodu na KiM"

Predsednik Aleksandar Vučić kaže da se situacija povodom odluke o ukidanju dinara na KiM nije popravila na bolje, uprkos pokušajima međunarodnih predstavnika da ubede Prištinu da promeni svoju odluke.

“Mi ćemo u narednom periodu biti primorani da donosimo različite odluke kojima ćemo pronalaziti alternativna rešenja za isplatu novca našem narodu na KiM“, poručio je Vučić.

“Sasvim je jasno da se po tom pitanju nikome ne žuri. Taj pritisak na Albance neće biti veći“, ocenio je Vučić.

------

Predsednik Aleksandar Vučić obraća se javnosti iz zgrade Generalnog sekretarijata predsednika Republike.

Vučić se obraća posle još jedne runde razgovora o mandataru i novog odlaganja konstitutivne sednice Skupštine Beograda.

(RT Balkan, RTS, N1)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner