Početna strana > Hronika > Aleksandar Vučić: Na Karađorđu smo naučili šta je etika, na Milošu Obrenoviću šta je politika, ja narodu nudim težak rad i marljivost
Hronika

Aleksandar Vučić: Na Karađorđu smo naučili šta je etika, na Milošu Obrenoviću šta je politika, ja narodu nudim težak rad i marljivost

PDF Štampa El. pošta
utorak, 16. februar 2016.

 KRAGUJEVAC – Ako je Kajarđorđe bio sloboda, Miloš Obrenović je bio država, na Karađorđu samo naučilin šta je etika, na Milošu šta je politika, rekao je danas u besedi povodom praznika Sretenje premijer Aleksandar Vučić.

„Karađorđe je postupao herojski, Miloš istorijski, pa ako se moralo radio je i ispod ličnog i narodnog dostojanstva, ali narod Srbije i Srbija su uvek u tim situacijama bili na dobitku”, primetilo je Vučić u obraćanju na svečanoj akademiji povodom Sterenja u Kragujevcu.

Objašnjavajući kako je postupao Miloš Obrenović, naveo je da se trudio da uvek narod što duže drži u miru, te da je lukavtsvom dobijao ustupke za svoj narod i državu.

„Izbegavao je bitku s carskim vojskama kad god je mogao, nije želeo da dozvoli borbe koje bi donele poraze narodu, imao je urođenu spopsobnost orijentacije, a seljačkom lukavošću, mudrošću i brigom za Srbiju uspevao je ze,lju da sačuva”, poručio je premijer.

Primetivši da je nepogrešivo znaop kad treba popuštati, a kad zatezati, okarakterisao je Moliša kao rođenog vođu mase, pravog narodnog tribuna.

„Bio je autokrata, a to je nesto u čemu su Srbi uvek dodatno preterivali. Ptričalo se o strašnomj Milošu, čak je i on voleo da se o njemu tako priča, jer verovao je da samo ako se narod drži u stezi narod može mnogo da se postigne”, naveo je Vučić ocenivši da je, kad je došlo vreme da se donosi ustav i tadašnji vladar Srbije doneo i jednu revolucionarnu odluku - birajući između plemstva i raje odlučio je da spahiluci treba da pripadnu onima koji na zemlji rade.

A Sretenjski ustav, dodao je, kao moderan evrospki akt, delimično je ograničio knjaževu vlast.

Za lake mere ne treba vlada, dovoljna i neodgovorna vlast

KRAGUJEVAC – Srbija je danas posle teških mera odgovornija i drugačija, poručio ne danas premijer Aleksandar Vučić i dodao da zemlja više nije pred bankrotstvom, da Srbijom više ne upravljaju tajkuni, da je sačuvan njen ugled u Ujedinjenim nacijama i Unesku.

„Za sve to najveći teret preuzeli su građani”, rekao je premijer u obraćanju građanima Kragujevca, posle svečane akademije povodom Sretenja.

On je istakao da za lake mere nisu potrebni ni premijer, ni država, samo neodgovorna vlast.

„Svako može da obećava i da čini lake mere i da ne kaže da ćemo tako da propadnemo za godinu dana. Za lake mere vam ne treba premijer i odgovorna vlada, to može svako, a Srbija je danas, posle teških mera, odgovornija i drugačija, a svi građani znaju kroz šta smo prošli”, rekao je Vučić.

On je dodao da zna da se u Srbiji teško živi, da je nezaposlenost velika, ali je podsetio i da je mnogo manje nego pre nekoliko godina, kad je bila 26 odsto, a sad je 18.

„Znali smo kad da malo popustimo, a kad da zategnemo, a sve što smo postigli, postigli smo jer smo bili ujedinjeni”, rekao je Vučić i zamoliio građane da i ubuduće budu složni i ujedinjeni, i da „čuvamo Karađorđevu i Miloševu Srbiju”.

On je rekao da sada u Srbijom ne upravljaju lopovi i tajkuni, mada ih i dalje ima, posebno na lokalu, ali da više nema onih koji upravljaju bankama i vode državnu politiku.

U poslednje dve godine, rekao je, uspeli smo da zemlju spasimo od bankrotstva.

Podsetio je i da nije usvojena rezolucija o Srebrenici u Ujedinjenim nacijama, kao i da je propao zahtev Kosova da bude član u Unesko.

„Ni pre dve godine se nisam dodvoravao nikome, neću ni danas, neću nikoga da molim, jedino građane da pokažu trpeljivost i strpljenje i da radiomo zajedno, jer nam ništa neće pasti s neba”, rekao je Vučić. 

Nema negativnih trendova,naše muke su Resavica i RTB

Premijer Aleksandar Vučić danas je, sumirajući rezultate ekonomsklih reformi, rekao da je Srbija izbegla bankrot, da je stabilizovala javne finansije, podigla značajno poslovni ambijent, dovela investicije na 1,7 milijardi evra i to bez velikih privatizacija...Rečju, zemlja se izvuka iz recesije, ali treba nam još mnogo, jer tek sada se vraćamo na nivo rasta iz 2008.„Potrebno nam je dve milijarde evra direktnih stranih investicija da bismo dostigli astope rasta od 3,5 do č etiri odsto, kao sto imaju zemlje u EU”, rekao je Vučić novinarima u Kragujevcu i podsetio da smo u decembu imali najveću nominalnu platu od 52.000 dinara, te da su prihodi porasli i u ovoj godini, konkretno bruto domaći PDV i akcize, zatim poručio:„Nije dovoljno, ali sigurno ide na bolje, posebno u privatnom sektoru, a biće bolje i u javnom sektoru, stvari idu u dobrom smeru i to govore oni koji kontrolišu naše finansije - MMF i Svetska banka”.Primetivši da parametri o proizvodnji govore da je ukupni industrijski rast 8,2 odsto, u prerađivačkoj industriji 5,3, te da nemamo velikih negativnih trendova.„Naše muke su Resavica i RTB Bor”, dodao je. 

Vučić o zastrašujuće nerealnim obećanjima opozicije

KRAGUJEVAC – Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da pojedine stranke daju građanima zastrašujuće nerealna obećanja, poput ideje jedne od njih da budžet za kulturu i poljoprivredu treba da bude tri, odnosno dva puta veći nego do sad.Vučić je ocenio da su ta obećanja zastrašujuće neodgovorna i upitao odakle dodatnih 400 miliona evra za takva povećanja u budžetu.„Ne bih nikad poželeo da neko tako neozbiljno vodi državu. To je zastrašujuće neodgovorno. Na taj način je Srbija i dovedena do bede i nemaštine, jer su ljudima pred izbore pričali bajke”, rekao je Vučić novinarima.On je naveo da narodu nudi težak rad i marljivost.

(Tanjug)