Početna strana > Hronika > Aleksandar Vučić: Na ivici sam da izgubim izbore, od Hrvatske očekujem još spoticanja ali mi nastavljamo put u EU
Hronika

Aleksandar Vučić: Na ivici sam da izgubim izbore, od Hrvatske očekujem još spoticanja ali mi nastavljamo put u EU

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 10. april 2016.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je na građanima Srbije da odluče o rezultatu, ali da je, prema poslednjim rezultatima koje je dobio, na ivici da lista oko SNS izgubi izbore.

"Naš narod treba da odluči da li je za budućnost ili prošlost, ali je jasno da svi ostali mogu lako da se udruže u roku od tri minuta i formiraju Vladu bez nas", naveo je premijer gostujući u Jutarnjem programu na TV Pink.

Vučić je takođe naglasio da će trenutna vlada, prema podacima Svetske banke, ostaviti bolje rezultate nego bilo koja prethodna.

On je ponovio da je incident sa Demokratskom strankom na Đeram pijaci pokazao da se sve stranke u Srbiji, od krajnje levice do krajnje desnice, mogu ujediniti za svega nekoliko sati protiv njega, samo ako budu imali šansu.

Vučić je poručio da ne želi ni sa kim da pravi kompromise, niti lošu politiku samo da bi mogao da vlada.

"Nema kompromisa sa onima koji Srbiju žele da vrate u prošlost. Da nam fali jedno mesto u parlamentu, neću da pravim kompromise", rekao je Vučić.

On je naglasio da izbori nisu igra, pitanje duhovitih izjava, predstava za decu u kojoj neko treba da vas nasmeje, već je to prilika da se odluči kakav život ćete imati.

"To je odluka da li će Srbija biti uspešna i poštovana, kakva je danas, ili će biti gubavac, kao što neki žele s desna, ili će se vratiti u pljačkaške privatizacije, kao što to žele neki s leva", rekao je Vučić.

Od Hrvatske očekujem još spoticanja ali mi nastavljamo put u EU

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da očekuje od Hrvatske još više "spoticanja Srbije" na putu evrointegracija, i poručio da mogu da rade šta hoće, a da će Srbija nastaviti da se razvija.

"Sada je sve na njima. Mi nismo rekli nijednu tešku reč, a vi radite šta hoćete. Nastavićemo da se razvijamo i videćemo šta će Evropa da kaže. Očekujemo podršku Evropske unije", rekao je Vučić za TV Pink.

On je rekao da se nije čuo ni sa jednim hrvatskim zvaničnikom posle odluke te države da ne da saglasnost za otvaranje poglavlja 23, niti ima nameru da zove one koji izlaze sa ultimativnim stavom.

"Ne vidim da smo pogrešili. Svi u Evropi vide da smo uradili šta je trebalo, a ja sam uvek spreman za razgovore", rekao je Vučić.

Podsetio je da Srbija nije rekla nijednu tešku reč i poručio Hrvatskoj da rade šta hoće.

Na pitanje da li će, povodom obeležavanja sećanja na srpske žrtve NDH pozvati nekog hrvatskog zvaničnika, Vučić je odgovorio da će pozvati Srbe, jer su oni, zajedno sa Romima, bili najveća žrtva ustaša tokom Drugog svetskog rata.

Dodajući kako će danas, u Jugoslovenskoj kinoteci, na obeležavanju i sećanju na nevine žrtve ustaškog pogroma u nacističkoj tvorevini NDH prisustvovati zajedno sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i predsednikom Srpskog narodnog veća Miloradom Pupovcem, Vučić je rekao da je napisao govor koji završava rečima starca Vukašina.

On je podsetio da je Vukašin, kojeg je posle svirepog mučenja januara 1943. zaklao ustaša Žile Friganović, svom mučitelju pred smrt rekao - "Samo ti sine radi svoj posao".

"Svaki Srbin to zna i svakom Srbinu je to urezano. To ne smemo da zaboravimo. Ali, moramo da se okrenemo životu i nikome ne smemo da dozvolimo da nas ponižava", rekao je Vučić.

Premijer je ukazao i na činjenicu da je u okupiranoj Evropi samo u Hrvatskoj postojao logor za decu.

"Mi smo više srpskog življa izgubili u Jasenovcu i Jadovnu, u zločinima NDH, nego u sukobu sa Italijanima i Nemcima tokom Drugog svetskog rata. To Srbi nikada ne smeju da zaborave, ali isto tako treba da razgovaramo sa komšijama, da gradimo mir, ali da ne dozvolimo da nas ponižavaju", poručio je Vučić.

(Blic-Tanjug) 

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner