Početna strana > Hronika > Aleksandar Vučić: Želeli bi da se ujedine oni koji bi da ratuju sa celim svetom sa onima koji bi priznali nezavisnost Vojvodine i Sandžaka
Hronika

Aleksandar Vučić: Želeli bi da se ujedine oni koji bi da ratuju sa celim svetom sa onima koji bi priznali nezavisnost Vojvodine i Sandžaka

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 11. januar 2016.

Premijer Vučić kaže da još nema odluke da li će biti vanrednih parlamentarnih izbora, da bi lično voleo da ih izbegne, ali da postoje oni koji ih žele. On je konferenciju nakon sastanka sa zamenikom ruskog premijera Rogozinom, po običaju iskoristio za dnevnopolitičke teme i predizbornu kampanju.

Upitan da li to što je ranije rekao da mu "ne miriše na izbore" znači da definitivno neće biti vanrednih parlamentarnih izbora, Vučić je odgovorio:

"Nisam rekao ništa definitivno, rekao sam da bih voleo da ih izbegnem", rekao je Vučić.

On je, međutim, dodao da mnogi žele vanredne izbore i da se "lako ujedine i pronađu oni koji bi da ratuju sa celim svetom, koji bi da izgubimo pola muškog stanovništva glumeći da su velike patriote, sa onima koji bi priznali nezavisnost ne samo Kosova, već i Vojvodine, Sandžaka".

"Po tome vidim koliko je naša politika dobra, normalna, pristojna i razumna", rekao je Vučić i dodao da mu je lepo da ih vidi tako ujedinenje u svojim stavovima.

„Srbija nikome neće biti laka meta“

Premijer Aleksandar Vučić istakao je danas da Srbija neće nikome biti laka meta i da zato radi na jačanju svojih vojnih kapaciteta.

On je nakon razgovora sa zamenikom premijera ruske vlade Dmitrijem Rogozinom rekao je tema bila i vojno-tehnička saradnja, naglasivši da želi da poruči nekim analitičarima, koji tvrde da država obmanjuje javnost, a oni reaguju na poluinformacije koje pročitaju, da Srbija pre svega radi na jačanju sopstvenih kapaciteta.

"Pojačavamo svoju proizvodnju. Ove godine videćete prvi put našu serijsku proizvodnju Nora, Lazara 2 i 3, koje će koristiti naša voijska. Ne ide novac iz budžeta već od naših državnih kompanija", objasnio je Vučić, poručivši "neznalicama"da ne mogu da objašnjavaju ono što ne znaju". 

Morate nešto da znate da biste mogli da razumete, a ne da pročitate poluinformacije na nekim sajtovima i držite politička predavanja svima drugima, naglasio je premijer. 

Srbija je, kako je ponovio, za mir, punu stabilnost u regionu, za najbolje odnose sa svim susedima. 

"Nikada nikoga neće Srbija napasati, ali mora da bude u stanju da u svakom trenutku zaštiti svoju teritoriju i građane. Na pretnje nekih drugih, onih koji ne odustaju od nabavljanja veoma snažnog ofanzivnog oružja, ćutimo, ne radimo ništa", istakao je Vučić. 

Takođe je zahvalio Ruskoj federaciji što poštuje odluku Srbije da bude neutralna.

Ne mogu da pritiskam Dodika za referendum iako sam protiv

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da ne želi nikakvim pritiscima da utiče na predsednika Republike Srpske Milorada Dodika da ne raspisuje referendum, jer to treba da bude suverena odluka RS, slagala se s tim Srbija ili ne.

"S Dodikom sam odavno razgovarao i o referendumu. Svoj stav i sud o tome nisam menjao, ono što sam rekao možda sam ponovio, a ostalo je na njemu i suverena je odluka RS", rekao je Vučić.

On je na konferenciji za novinare u Vladi Srbiji koju je držao zajedno sa zamenikom premijera Ruske Federacije Dmitrijem Rogozinom, rekao da ne želi pritiscima da utiče na Dodikovu odluku niti da odnose Srbije i Republike Srpske svodi na one "iz vremena Miloševića i Karadžića kada su dizali barijere na Drini".

"Mi ne moramo oko svega da se složimo, niti je to moguće", primetio je Vučić.

(B92-Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner