Početna strana > Hronika > Aleksandar Vučić: Nisam znao da će Srpska lista podržati Haradinaja, zamrznuti konflikt nije nikakvo rešenje; Ostaću upamćen po tome što sam sam otišao s vlasti i što sam spasao Srbiju od bankrotstva
Hronika

Aleksandar Vučić: Nisam znao da će Srpska lista podržati Haradinaja, zamrznuti konflikt nije nikakvo rešenje; Ostaću upamćen po tome što sam sam otišao s vlasti i što sam spasao Srbiju od bankrotstva

PDF Štampa El. pošta
utorak, 26. septembar 2017.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio je gost u emisiji "Upitnik" na RTS-u, u kojoj je govorio o aktuelnim političkim pitanjima. Odnosi u regionu, promena ustava, borba protiv kriminala i korupcije, predstojeći izbori za Beograd - samo su neke od tema o kojima je pričao.

- Situacija u svetu je zamršena, ne pamtim da je ovako komplikovano bila - kaže predsednik Srbije o utiscima, koje nosi iz Njujorka sa Generalne skupštine UN.

Napominje da je za nas najbitnije da sačuvamo Srbiju, kao stabilnu zemlju u tom kovitlacu.

- Kompromis je važan da bi živeli u miru - rekao je Vučić u vezi odnosa sa Prištinom. Napominje da je moguće da Srbi to ne žele i da se ne boji da podnese kritike, te da je spreman da se bori za svoju zemlju.

Podsetio je koliko je bio veliki otpor javnosti prema Zakonu o radu, da će sada uslediti povećanje plata i penzija, odnosno da će penzioneri dobiti jednokratnu pomoć.

- Nećete ući u UN, osim ako mi nečim ne budemo zadovoljni, a ne možemo da budemo zadovoljni, ako neko kaže priznajte Kosovo - kaže predsednik.

Bez Srbije nema odluke ni o čemu, istakao je Vučić.

- Za nas je veoma važno da pronađemo rešenje, iako su šanse male - kazao je Vučić i napomenuo da je spreman da politički strada u tom poduhvatu.

Kaže da moramo da shvatimo da samo radom, možemo da popravimo stanje naše ekonomije.

- Obezbediću za koji dan da Srbija bude sigurnija nego ikada, kao predsednik i vrhovni komandant - rekao je Vučić.

Ja zapravo hoću da kažem Srbima da realnost nije onakva kakva nam se dopada

Napominje da smo stabilizovali situaciju u srpskim sredinama na Kosovu, da nema rapidnog osipanja stanovništva, već da se deca rađaju.

- Niko ne može da garantuje da sukoba na KiM neće biti, ali meni je drago kad vidim da već četiri godine nije bilo nijednog poginulog civila i što vidim da se deca rađaju - kazao je on.

Na pitanje šta će biti teme unutrašnjeg dijaloga, odgovorio je "Onaj ko želi da razgovara o tome, može da razgovara o čemu hoće".

Govoreći o unutrašnjem dijalogu, kaže da je već počeo i da će Vlada aktivno učestovati u organizaciji, da ne bi bilo kritika, ako on bude vođen u Predsedništvu Srbije.

Na pitanje Olivere Jovićević "Vi zapravo hoćete da kažete da je Kosovo izgubljeno?", predsednik je rekao

- Ja zapravo hoću da kažem Srbima da realnost nije onakva kakva nam se dopada. Ne da je Kosovo izgubljeno.

Neki kažu zašto dijalog nije napravljen ranije?

- Ne znam zašto ga nisu napravili do 2012. Ja sam večeras govorio, nisam nikog napao. Sebe sam stavio na sud pred svim tim lažnim junacima. Da ne živimo u mitskoj prošlosti, ali i u lažima da smo sve izgubili.

Prema njegovim rečima, neozbiljnosti i neodgovornosti u srpskom društvu je mnogo i lako je, kaže, kritikovati sve.

- Problem sa Kosovom traje 250 godina, da ne pričam o Prvoj, Drugoj, Trećoj prizrenskoj ligi koja nas je najviše koštala. Važno je da govorimo otvoreno, unutar svog naroda i da se ne stidimo. Ja ću da slušam, a onda ću hrabro, za razliku od onih koji ćute u zapećku, da kažem šta je moguće - rekao je Vučić.

Istakao je da moramo da govorimo kakvo je realno stanje na terenu i da nemamo godine za pronalaženje rešenja, već da su u pitanju meseci.

- Ako ne pronađemo rešenje, onda će ostati zamrznuti konflikt - rekao je Vučić.

Napominje da postoji licemerje u srpskoj javnosti, govoreći o odluci da podrži Srpsku listu, koja je formirala Vladu Kosova sa Ramušem Haradijem.

- Šta bi bilo kontra? Da podrže Samoopredeljenje i da nas onda optuže da pravimo "Veliku Albaniju" - upitao je predsednik Srbije.

Kaže da će Tadić i Koštunica ostati upamćeni da je u njihovo vreme, jer su se svađali proglašena nezavisnost Kosova.

- Ne kažem da se to ne bi desilo svakao, ali je Srbija tada bila slaba, na kolenima - rekao je Vučić.

Napomenuo je da do promene preambule Ustava neće doći ako ne dođemo do rešenja u unutrašnjem dijalogu.

O susretima u UN

Govoreći o poseti Njujorku, gde je govorio pred Generalnom skupštinom UN, naveo je da je situacija u svetu zamršena i da “ne pamti kada je ovako komplikovana bila“. 

- Neko je u UN rekao da pomalo liči na ludu kuću, ne mogu da se saglasim sa tim, ali stvari jesu zamršene. Najvažnije da se mi ne nađemo u tom kovitlacu, da sačuvamo Srbiju u mirnoj luci - rekao je on.

- Što se tiče Uneska uspeli smo mnogo, a što se tiče Interpola, Kina im nije dala vize za ulazak u Kinu na sastanak Interpola jer su podneli zahtev kao država Kosova, a Kina tu državu ne priznaje - kazao je Vučić

Na pitanje o suretu s Emanuelom Makronom, Vučić je primetio:

- Video sam se s njim u Njujojrku nakratko. To je čovek koji ima hrabrosti, koji može pred pet miliona demonstranata da izađe i kaže “baš me briga što šetate, donosim novi Zakon o radu”

 O sebi

- Ostaću zapamćen kao čovek koji će otići kada sam reši, kao čovek koji sproveo teške reforme i spasio Srbiju bankrota, i kao čovek koji je pokušao ili pomogao da srpska budućnost u regionu izgleda drugačije - rekao je Vučić.

- Svaku čašu vode u predsedništvu sam platio iz svog džepa. Niko ne može da me prozove da sam se obogatio. Nisam bogat, ali sam svakog dana bogatiji znanjem i trudim se da svakog dana učim. Ja sam jedini predsednik Republike Srbije čije slike nigde nema. Ne želim nikakav kult ličnosti i zato moje slike nigde nema -  kazao je on.

O Vulinu

Na pitanje da li veruje da je u slučaju Aleksandra Vulina i njegovog stana u pitanju zaista pomoć tetke iz Kanade, Vučić je rekao:

- Nisam ništa od svega toga pratio, jer sam bio u Njujorku. Kad sam se vratio, porazgovarao sam s Aleksandrom. Nikada niste pitali ni Jankovića o gliseru, ni Šutanovca o pašnjaku. Ovo je moje pitanje za sve vas "A kad je Vulin dobio taj stan?" U junu mesecu 2012. godine, kada nije imao nikakvu funkciju. Vulin kao predstavnik vlasti nije ukrao ništa. Da li mu je to dala tetka, strina nije važno, važno je da nije ukrao. Možete da kažete da je petljao, da je ovako, da je onako, ali nije ukrao - kazao je on.

O protestima protiv diktature

- Oni su izlazili na te prosteste zbog izborne krađe, a sad pričaju da nikakve krađe nije bilo. Ovo nije pitanje moje stranke, već toga da u Srbiji može svako da slaže kad god želi. Da svako može da prebije narodnu poslanicu. Zaista bih se pre ubio nego ukrao neki glas, to je za mene svetinja - tvrdi predsednik.

O TV duelu s opozicijom

Dovedite ih petoricu, ja ću da izađem na kraj sa svima. Eto dovedite ih ovde u studio, pobediću ih. Samo mi dajte da imam isto vremena, kao i njih petorica. Pobediću ih sve zajedno, svih petoricu, kao na izborima. Samo neću da razgovaram sa vanparlamentarnim strankama.

O jakom dinaru, otpuštenim radnicima i platama i penzijama

- Hoćete da kažete da je jak dinar loša vest? Ne valjaju fontane, zato bacamo deterdžente u fontanu,  kako kaže Balša Božović.

- Kako vas nije sramota da optužujete nas zbog Srpske fabrike stakla u Paraćinu. Oni su propali još 2011. godine, a vi krivite nas. 

- Mali broj ljudi će da izgubi posao, ali mnogo veći broj će da dobije posao. To je zakon tržišta. 

- Biće poklona za penzionere, što će Ana da objavi za sto dana vlade. A već početkom sledeće godine će zaposleni dobiti uvećane plate.

- Ovo sam saznao malopre, pred ulazak u studio, Tatra ulazi u uništeni 14. oktobar u Kruševcu. Čarapani i Kruševljani i čitava Rasina imaju razlog za malo radosti.

O beogradskim izborima

- Izbori u Beogradu 3. ili 10 decembra.

- Samo mi kažite šta je u tome loše što SNS izlazi na izbore s mojom listom? Ako me se stide, ne moraju da stavljaju moje ime uopšte.

- Beograd nikad nije bio lepši, uređeniji. Nikad više novca nije uloženo. Od Slavije koja je bila ruglo, do Beograda na vodi u kom su gamizale zmije. A njima smeta što kasne na posao, kao da je to najveći problem.

- Slučaj Savamala je jedan strašan slučaj. Nije strašno ostaviti milijarde duga, ali jeste strašno srušiti oronule udžerice i umesto njih staviti velelepno klizalište za decu.

- A kad biste da radimo, u januaru na minus dvadeset? Fontana je jedna od deset najlepših u Evropi. Fontana ima grejače, videćete kako je lepo, na minusu, a ona svetli i peva. Fontana čak i peva, u inat svima koji mrze.

(NSPM, Agencije)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner