Početna strana > Hronika > Aleksandar Vučić položio cveće i ponovo odao počast muslimanskim žrtvama u Potočarima; Srbija će pokloniti 5 miliona evra Srebrenici
Hronika

Aleksandar Vučić položio cveće i ponovo odao počast muslimanskim žrtvama u Potočarima; Srbija će pokloniti 5 miliona evra Srebrenici

PDF Štampa El. pošta
sreda, 11. novembar 2015.

Vučić položio cveće u Potočarima

Premijer Srbije Aleksandar Vučić ponovo je danas položio je cveće i odao počast srebreničkim žrtvama u memorijalnom centru Potočari u Srebrenici. Prethodno je to učinio pre četiri meseca. Ni ovaj put nije obišao memorijalni centar za 3257 srpskih žrtava u tom kraju, koji se nalazi samo nekoliko kilometara dalje. Vučića su dočekale i pozdravile "Majke Srebrenice", na čelu sa Munirom Subašić, koja se sumnjiči za milionske pronevere i ogroman novac koji dobija u ime "žrtava genocida". Vučić iz budžeta Srbije izdvojio 5 miliona evra za Srebrenicu. 

Majke Srebrenice dočekale su premijera Srbije u Memorijalnom centru Potočari. Munira Subašić, članica Udruženja majke Srebrenice kazala je da joj je veoma drago što je Vučić ponovo došao u Srebrenicu, položio cveće, kao i da je sve prošlo u najboljem redu.

Na pitanje novinara šta poručuje nakon četiri meseca od incidenta, takođe u Srebrenici, Vučić je rekao da je svoj stav o tome pokazao time što se jutros poklonio nevinim srebreničkim žrtvama.

- Poklonivši se nevinim srebreničkim žrtvama i ono što ćemo danas ovde učiniti za Srebrenici, znak je ne samo poštovanja prošlosti, već je to zalog za bolju saradnju u budućnosti – rekao je Vučić u kratkoj izjavio ispred Doma kulture u Srerbrenici gde upravo počinje koferencija "Srebrenica 2015".

Vučićev domaćin je Ćamil Duraković, nelegalni i nelegitimni načelnik opštine Srebrenica, koji je vlast preuzeo nakon pokradenih lokalnih izbora, na kojima je glasao i muftija Zukorlić, samo kako bi se sprečilo da većinsko srpsko stanovništvo u opštini izabere srpskog načelnika.

Vlada Srbije odobrila 5 miliona evra za Srebrenicu, već u ponedeljak pare ležu na račun opštine

Vlada Srbije odobrila je jutros poklon za Srebenicu u visini od pet miliona evra, nezvanično saznaje "Blic".

Od pet miliona evra ili deset miliona konvertibilnih maraka pripremljenih za Investiciono razvojnu konferencije "Srebrenica 2015", koja se danas i sutra održava u tom gradu, dva miliona će biti uplaćeno u gotovini, a preostala tri miliona evra kroz projekte.

Već u ponedeljak će na račun opštine Srebrenica biti uplaćeno dva miliona evra, a ostatak će biti uložen u narednim mesecima.

Projekti će biti odabrani na osnovu potreba Srebrenice i oni će sami odlučiti gde će biti investirani, u školu, bolnicu ili nešto drugo.

U Srebrenici je počela dvodnevna Investiciono-razvojna konferenciji "Mogućnost i perspektive razvoja - Srebrenica 2015", na kojoj će pred više od 300 učesnika iz regiona biće predstavljene mogućnosti ulaganja, kao i mere stimulisanja investicija koje pruža ova opština.

Vučić je predvodio delegaciju Srbije koja je odala počast žrtvama, zajedno sa načelnik opštine Srebrenica Ćamilom Durakovićem, članom predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem i predsedavajućim Saveta ministara BiH Denisom Zvizdićem.

Polaganje cveća prošlo je bez incidenta, u Potočarima je bilo potpuno mirno, uz jake snage obezbeđenja.

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić boraviće danas u Srebrenici, gde će učestvovati na investiciono - razvojnoj konferenciji "Srebrenica 2015".

Kako je saopštila vladina Kancelarija sa saradnju s medijima, konferencija će početi u 11 sati, u Kulturnom centru Srebrenica.

Vučić je, pred odlazak u Srebrenicu, poručio da će Srbija toj opštini dati značajnu donaciju u novcu i veoma značajnu donaciju u neophodnim javnim objektima, odnosno finansiranju njihove izgradnje.

"To će biti veliki i ozbiljan novac kojim poreski obveznici Srbije i država Srbija žele da pokažu koliko nam je stalo do dobrih međusobnih odnosa Bošnjaka i Srba", istakao je premijer.

Opština Srebrenica će, danas i sutra, na regionalnoj investicionoj konferenciji, predstaviti svoje privredne i prirodne potencijale, u znaku poruke: "Manje politike, više konkretnih projekata".

Konferenciji će, pored Vučića, prisustvovati predstavnici svih institucija i entiteta BiH, članovi Predsedništva Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić, predsedavajući Savetu ministara BiH Denis Zvizdić, predsednik i premijerka Republike Srpske Milorad Dodik i Željka Cvijanović, kao i zvanice iz društveno-političkog života.

U Srebrenicu dolazi i potpredsednik Vlade Crne Gore, izaslanici predsednika Slovenije, kao i zvanice iz Hrvatske.

"Ipak najvažnije je da će u Srebrenici biti premijer Srbije i predstavnici države i entiteta BiH u punom kapacitetu", istakao je načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković, u izjavi za Tanjug.

On je rekao da ne očekuje bilo kakve bezbednosne probleme i poručuje premijeru Srbije da može računati na "topao i prijateljski doček i gostoprimstvo".

Dolazak velikog broja zvanica, kaže Duraković, pokazuje da Srebrenica ima ulogu spajanja različitih politika i ljudi koji predstavljaju određene institucije u regionu, a od njih očekuje iskrenost, pragmatičnost i plemenitost kako bi se pomoglo da građani Srebrenice žive bolje.

Govoreći o očekivanjima, on kaže da će Srebrenica predstaviti svoje privredne i prirodne, turističke i industrijske potencijale, koji mogu da budu veoma zanimljivi za Srbiju, prvog suseda.

"Najbliži smo jedni drugima i možemo dosta toga uraditi kako bi bilo bolje građanima i BiH i Srbije", istakao je Duraković i dodao da postoji mnogo prostora za saradnju na infrastrukturnim projektima.

Vučić: Sa velikim optimizmom gledamo u zajedničku budućnost

SREBRENICA - Sem poštovanja prošlosti i razumevanja onoga što se ovde dogodilo, sa velikim optimizmom gledamo u zajedničku budućnost, izjavio je danas predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, po dolasku u Dom kulture u Srebrenici, gde će se održati investiciono razvojna konferencija, pod nazivom "Mogućnost i perspektive razvoja Srebrenice".

Vučić se prethodno, kako je rekao, "poklonio nevinim srebreničkim žrtvama" u Memorijalnom centru u Potočarima, i dodao da veruje da će ono što će Srbija na konferenciji pokazati biti signal i da, sem poštovanja prošlosti gleda i u zajedničku budućnost.

Ćamil Duraković: Vučić je hrabar čovek

SREBRENICA - Ovde u Srebrenici, koja je simbol rata, može da počne nova priča o odnosima između Srbije i BiH, ali i Crne Gore te ostalih zemalja regiona, istakao je gradonačelnik Srebrenice Ćamil Duraković uoči investiciono-razvojne konferencije u toj opštini.

"Naš mir je bez alternative", istakao je Duraković u izjavi za N1 televiziju.

Prema njegovim rečima, nova poseta Potočarima delegacije Srbije na čelu sa Aleksandrom Vučićem, zatim predsednika RS-a Dodika, članova predsedništva BiH i brojnih drugih zvaničnika iz BiH, ali i EU je momenat istorije, kojim žele da dokažu da se ne gradi suživot, nego da se zajedno živi i napreduje.

Na opasku da premijer Srbije teško da može da osvoji poene u Srbiji zbog svojih skorašnjih izjava, mada to na neki način čini, Duraković je rekao:

"To je ono što respektujem kod premijera Vučića. Hrabar čovek koji je na čelu države koja prolazi teške procese. Nakon 11. jula, kada je napadnut ovde, došao je, izdržao je, imao je dobru reakciju. Imao je 70 posto srpskog javnog mnenja koje mu je dalo podršku. On ima legitimitet koji može reprezrentativno zastupati Srbiju", rekao je gradonačelnik Duraković.

"Srebrenica je bila politički poligon, a nakon konferencije želimo da se taj kurs promeni. Imali smo događaj sa Srbijom koji je stavio mrlju na naše odnose, ali ovo je dobar način da Vučića ponovo pozovemo u Srebrenicu, kao u mesto prosperiteta i budućnosti", kazao je Duraković, podsećajući na napad koji se dogodio 11. jula u Memorijalnom centru Potočari.

On je uveren da bi Vučićevim primerom trebalo da se vode lideri regiona, jer je to moguće.

"Neće izgubiti podršku većine, nego radikalnih politika. Isto kao što ću ja izgubiti time što će radikalni pokreti praviti svoju priču. Mi smo ta snaga koja želi da pravi novu priču", rekao je Duraković.

On je istakao i da se nada da će Vučić u godinama koje slede dolaziti u Srebrenicu bez obezbeđenja, i da će sa njim šetati slobodno Srebrenicom.

Ćamil Duraković je na čelo Srebrenice došao skandaloznom krađom na izborima, gde su Bošnjaci iz BiH i Srbije glasali na lokalnim izborima kako bi sprečili da se izabre srpski načelnik opštine, s obzirom da Srbi čine većinu u toj opštini. Za Durakovića je kao "građanin Srebrenice" glasao i muftija Muamer Zukorlić.

(Agencije-NSPM) 

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će ovog leta Vučić i Tači potpisati neki sporazum o KiM u prisustvu Donalda Trampa?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner