Početna strana > Hronika > Aleksandar Šapić: Ne ukidamo Zoo vrt, nego ga premeštamo u humanije uslove za životinje. Supruga Vuka Bojovića protiv izmeštanja Zoološkog vrta sa Kalemegdana
Hronika

Aleksandar Šapić: Ne ukidamo Zoo vrt, nego ga premeštamo u humanije uslove za životinje. Supruga Vuka Bojovića protiv izmeštanja Zoološkog vrta sa Kalemegdana

PDF Štampa El. pošta
petak, 03. februar 2023.

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je da se beogradski Zoološki vrt izmešta na novu lokaciju i to na Adi ciganliji (Ada safari). "Mi ne ukidamo Zoo vrt nego treba da ga premestimo u humanije uslove za životinje i bolje uslove za posetioce. I da sačuvamo neku našu kulturno istorijsku baštinu", rekao je Šapić.

„Ne vidim na koji način će bilo koji Beograđanin, ja ga ne vidim, biti ugrožen time ukoliko uspemo Zoo vrt da prebacimo. Saslušaćemo argumente“, dodao je.

On je objasnio zašto se Zoo vrt premešta baš na Adu:

„Ima puno drveća, reka, u centru grada smo. Duplo je veći prostor od postojećeg. Ovde ima 14 hektara, kako smo i planirali. Smatramo da je to od svih najbolje rešenje. Ovde je ta tišina, mir, nešto čime bismo mogli da budemo ponosni. Ako uspemo u tome“, kazao je Šapić.

Ipak, ima i dosta stvari koje treba rešiti, pre nego što Zoološki vrt osvane na Adi safari.

„Naravno, ovde ima naselja, oko 250 porodica. Oni neće ostati bez krova nad glavom, obezbedićemo im ono što im Zakonom sleduje. Već smo ušli u razgovore sa njima. Paralelno ćemo gledati da iskoristimo plan usvojen pre više od 10 godina, a to je Savska žičara od Delta sitija do Košutnjaka. Ovo je velika stvar Pesacko-biciklistički most, treba nam oko godinu dana da se izvedu radovi. A žicara je jednostavnija, nije velika trasa treba samo da se pređe reka“, kazao je Šapić.

Supruga pokojnog Vuka Bojovića, dugogodišnjeg direktora beogradskog Zoološkog vrta, protivi se izmeštanju Zoo vrta sa Kalemegdana na drugu lokaciju. Ona je rekla da je pokušala da stupi u kontakt sa gradonačelnikom Aleksandrom Šapićem, ali joj se on nije javio.

„Šokirala sam se kad sam juče pročitala vest da gradonačelnik Šapić seli zoološki vrt. Ne znam zašto bi ga izmestili kad funkcioniše najnormalnije. Pokušala sam da stupim u kontakt s njim, međutim, nije mi se javio. Svakako, neću odustati, potrudiću se da dobijem sve informacije u vezi toga, da idemo i do vrha ako treba kako bismo sprečili izmeštanje vrta i sačuvali uspomenu na Vuka“, rekla je za Nova.rs Vesna Bojović, supruga pokojnog Vuka Bojovića.

Gradonačelnik Šapić danas bi trebalo da obavesti javnost o izmeštanju beogradskog zoološkog vrta na novu lokaciju.

Supruga Vuka Bojovića ističe da joj nije jasno otkud odjednom odluka o selidbi vrta.

„Vrt je institucija s tradicijom od skoro sto godina, osnovan je 12. jula 1936. godine na zemljištu koje je bilo u ličnom vlasništvu Vlade Ilića, tadašnjeg gradonačelnika. Neverovatno, ali istinito, kad je Vuk pisao monografiju, ja sam to saznala tada. Znači, vrt je osnovan na privatnom zemljištu industrijalca i tadašnjeg gradonačelnika Beograda“, kazala je Vesna Bojović.

Dodaje da je Vuk Bojović ostavio život zbog zoološkog vrta. Zato će se boriti da ostane na istom mestu.

„Vuk je štrajkovao glađu onda kad su prvi put govorili da žele da izmeste zoološki vrt. Zapravo, i počeli su sa izmeštanjem manjih objekata u vrtu. Vuk je svoje zdravlje narušio do te mere da je, nažalost, otišao. Tad se govorilo da se planira selidba vrta negde oko Krnjače u mesto Belo Blato i onda se naravno to zataškalo, sve je stalo jer je on bio spremna da životom brani zoološki vrt“, istakla je supruga najpoznatijeg direktora Zoo vrta.

(N1)