Početna strana > Hronika > Aleksandar Jovanović Ćuta: Danas je postignut dogovor. Od sutra počinje borba za život, od sutra će građani saznati sve - šta će se dešavati u skupštini i na ulici
Hronika

Aleksandar Jovanović Ćuta: Danas je postignut dogovor. Od sutra počinje borba za život, od sutra će građani saznati sve - šta će se dešavati u skupštini i na ulici

PDF Štampa El. pošta
ponedeljak, 04. septembar 2023.

Danas je postignut je dogovor, šta mi koji smo tehnički organizatori protesta "Srbija protiv nasilja", radimo od sutra i od sutra će sve zavisiti od nas, izjavio je kopredsednik "Zajedno" Aleksandar Jovanović Ćuta.

On je gostujući u emisiji Dan uživo rekao da će sutra, pred sednicu Skupštine Srbije koja je ponovo zakazana vanredno, opozicija održati konferenciju za štampu i obelodaniti konkretne korake koji će biti preduzeti u, kako je naveo „borbi za život“.

„Sutra u pola 10 je konferencija za novinare, u holu skupštine. Sutra će građani Srbije saznati sve, i šta će se dešavati u skupštini, na ulici, obelodanićemo sve dalje korake i aktivnosti protesta „Srbija protiv nasilja“. Sutra ćemo pokazati svima da ne zavisimo od milostinje Orlića i toga da li će nam dozvoliti da govorimo u parlamentu. Nećemo više dozvoliti da se donose nakaradni zakoni po hitnom postupku, nećemo dozvoliti da bilo ko koga vređa. Od sutra će sve zavisiti od nas. Da li će to biti blokada parlamenta – biće sve što upućuje na to što se zove borba za život. Jer se mi sada borimo za život“, rekao je Jovanović.

On je istakao da „srpski parlament predstavlja sve samo ne parlamen u kojem se donose zakoni i u kojem se normalno razgovara“.

„Parlament je jedna institucija u kojoj vlada najveća prostitucija u Srbiji i pretvorio se u mesto gde Bakarec može da kaže za Svetlani Bojković da je šljam. Mesto gde se psuju i vređaju oni koji drugačije misle, gde Orlić ne dozvoljava da govoriš. U njoj je Martinović, avet prošlosti iz devedestih, koji deli ljude na roditelje i ne roditelje. Nemamo šta mi da čekamo, videli ste da je sve moguće kada smo Martinovića isterali iz skupštine. Najvažnije je od svega je da sada sve zavisi od nas, a ne od Vučića. Od sutra mi uzimamo stvari u svoje ruke, mi smo i političari i aktivisti i građani će videti da je to moguće. Skupština nema funkciju koju treba da ima i tamo treba da se stavi ključ u bravu“, objasnio je Jovanović.

Na pitanje da li će opozicija blokirati rad parlamenta Jovanović je rekao da je „rad parlamenta već onemogućen“.

„Ovo što parlament sada kao radi je farsa, a ne rad parlament. To je kriminalna organizacija koju kontroliše Orlić i većina – Jul, SPS, bivše demokrate, tu su koštuničini koje je Vučić uterao u tor. To su robovi koji onemogućavaju rad Parlamenta. Pa parlament, čim je počeo da radi, odmah je u njemu prekršen Ustav, jer je 40 posto građana tražio da se raspravlja o eksploataciji litijuma, a mi još uvek ne znamo gde su potpisi. Milion razlog ima zbog čega taj parlament ne treba da radi“, rekao je on.

Kada je reč o izborima Jovanović smatra da izbori moraju biti razdvojeni.

„Vučić će sa izborima otezati do maja kada nam slede pokrajinski i lokalni izbori na koje hoće u isto vreme, ali mi ćemo razdvojiti te izbore. I kada se to konačno desi to će biti njegov kraj. Izbori neće biti u maju i neće on određivati i praviti spisak njegovih lepih želja jer će to od sutra zavisiti i od nekih drugih za koje je narod glasao. Postoji saglasnost opozicije da se održe i beogradski i parlamentarni izbori ali razdvojeno od pokrajinskih. Ja sam, a i Ekološki ustanak za to da na izborima bude jedna lista koja će se zvati „Srbija protiv nasilja“. I na toj listi neće biti samo partije, već i organizacije, aktivisti svi koji neće više da trpe ovo zlo. Ima predloga da ima i više kolona, ja sve prihvatam ali mislim da treba da se desi to famozno ujedinjenje na koje čekamo 30 godina. U suštini, mi smo se već ujedinili i popećemo se na binu i saopštićemo to građanima“, rekao je Jovanović.

On je izjavio i da Vučićeva vlast počiva na stahu, i da svi diktatori „pre ili kasnije završe kao klovnovi“.

„I njemu sledi taj scenario i završiće kao klovn. Gledam ga sada, ide po Srbiji,deli bicikle, plate… Smatra da od njega zavisi opstanak planete. I još nešto, kada padnu sa vlasti moraće da dokažu odakle im novac i on i svi njegovi trovači, i neće moći više da se pojavljuju u javnom prostoru. Biće lustracija“, naglasio je Jovanović Ćuta.

On je objasnio da svako kome je primarni cilj rušenje vučića „je dobrodošao“.

„Nama gori kuća, a mi se raspravljamo ko je levo, a ko desno, a ko će uzeti 3 a ko 5 posto cenzusa. Ja i moja organizacija, mi nismo navikli da kalkulišemo i ne funkcionišemo tako. Znam da to nije uobičajeno u politici ali  svako ko hoće da ruši Vučića je opozicija. Međutim, svako ko nije glasao za smenu Gašića za mene nije opozicija, ako vam je dobar Gašić idite pa pravite koaliciju, to vam je ovaj POKSi onaj  Miloš Jovanović“, istakao je on.

Jovanović je naveo i da Vučić misli „da je Bog i da se njemu može sve“.

„Neka diže cenzus, apsolutno me ne zanima, neka ga podigne i to će dovesti do posledica. Ukrupnjavanja svih koji su protiv njega. Mi smo sada kao u nekom zbegu, moramo da se ujedinimo i spasimo od neprijatelja“, zaključio je on.

(N1)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner