Početna strana > Hronika > Aleksandar Bocan-Harčenko: Da li Borko Stefanović vodi računa o mišljenju većine građana Srbije? Po ispitivanju javnog mnjenja, njegov predlog o uvođenju sankcija Rusiji ne poklapa se sa stavom više od 80 odsto srpske javnosti
Hronika

Aleksandar Bocan-Harčenko: Da li Borko Stefanović vodi računa o mišljenju većine građana Srbije? Po ispitivanju javnog mnjenja, njegov predlog o uvođenju sankcija Rusiji ne poklapa se sa stavom više od 80 odsto srpske javnosti

PDF Štampa El. pošta
petak, 25. novembar 2022.

Ruski ambasador u Srbiji ukazuje da ogromna većina građana Srbije ne podržava ideju uvođenja sankcija njegovoj zemlji.

Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko upozorio je da bi uvođenje sankcija Rusiji Srbiju dovelo u opasnost od "bumerang efekta" i ocenio da oni koji se zalažu za takav potez "zaobilaze probleme koji će se sigurno pojaviti u slučaju ograničavanja saradnje Srbije sa Rusijom u sferama ekonomije koje su od vitalnog značaja".

"Najubedljiviji je primer zemalja EU, posebno onih najrazvijenijih. O žalosnim društveno-ekonomskim posledicama kratkovidne politike evropskih elita – od porasta cena i energetskog deficita do faktičke deindustrijalizacije Evrope", naveo je Bocan-Harčenko.

Reagujući na predlog rezolucije koju je potpredsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Borko Stefanović podneo parlamentu u ime poslaničke grupe "Ujedinjeni" o usaglašavanju spoljne politike Srbije sa spoljnom politikom Evropske unije i uvođenju restriktivnih mera prema Rusiji, ambasador Rusije je upitao i da li Stefanović vodi računa o mišljenju većine državljana Srbije, navodeći da se po ispitivanju javnog mnjenja "njegov predlog ne poklapa sa stavom više od 80 odsto srpske javnosti".

Stefanović, koji je ujedno i potpredsednik Skupštine, ranije je saopštio da je Odboru za spoljne poslove uputio predlog rezolucije o usaglašavanju spoljne politike Srbije sa politikom EU kojom se predlaže uvođenje odgovarajućeg paketa sankcija Rusiji, koje bi Vlada morala odmah da primeni.

On je istakao da je Srbija u realnoj opasnosti da ponovo bude izolovana, te da ne sme da se naše "sa druge strane virtuelnog Berlinskog zida koji se ponovo gradi".

"Moramo da pomognemo sopstvenoj zemlji da izbegne opasnost izolacije. Srbija zbog svoje časti i interesa ne može stajati po strani i praviti se da ne vidi promene koje se dešavaju. Ne treba pratiti emocije, nego interese", rekao je Stefanović i najavio da će se predlog rezolucije do kraja novembra naći pred Odborom, a da se nada da će se predlog naći i na dnevnom redu Skupštine.

(RT)

Videti još: Borko Stefanović: Bilo bi prirodno da SNS i SPS podrže deklaraciju o sankcijama Rusiji

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner