Početna strana > Hronika > Aleksandar Antić: Isporuke gasa iz Rusije smanjene, ali Srbija ima dovoljno rezervi
Hronika

Aleksandar Antić: Isporuke gasa iz Rusije smanjene, ali Srbija ima dovoljno rezervi

PDF Štampa El. pošta
petak, 31. oktobar 2014.

Ministar energetike Aleksandar Antić potvrdio je danas da su Srbiji poslednjih sedam dana smanjene isporuke gasa za 28 odsto, ali je naglasio da je energetski sistem Srbije stabilan i da imamo dovoljno gasa.

Poslednjih sedam dana umesto 4,5 miliona kubika gasa dnevno iz Rusije smo dobijali 3,2 miliona kubika tog energenta, a kada se tome dodaju količine od 1,2 miliona kubika iz domaćih izvora u zavisnosti od dnevnih potreba iz skladišta gasa Banatski dvor dodavali smo manje od dva miliona kubika tog energenta, rekao je Antić.

On je novinarima izjavio da je razlog za smanjenje isporuke gasa Srbiji to što je Gasprom Eksport smanjio isporuke gasa i svim ostalim zemljama na ukrajinskoj trasi tranzita gasa, kao što su Poljska, Slovačka, Mađarska i Bosna i Hercegovina, ali i zbog dugova koje Srbija ima za isporučeni gas, a iznose 224 miliona dolara.

"Vlada Srbije će pronaći zajednički jezik sa ruskim partnerima"

"Ni u jednom scenariju Srbija nema razloga za brigu i nećemo imati bilo kakvih problema u snabdevanju gasom, jer imamo siguran dugoročni ugovor sa Gaspromom, domaće količine gasa i dodatne uskladištene količine u Banatskom dvoru", kazao je Antić.

Ministar je napomenuo da u Banatskom dvoru imamo našeg gasa u vrednosti od 100 miliona dinara, što nam daje dodatnu sigurnost.

On je najavio i da će tokom sledeće nedelje razgovarati sa ruskim partnerima o regulisanju tih dugova, a da će već sutra napisati pismo ruskom ministru energetike Aleksandru Novaku, u kojem će ga zamoliti da se normalizuju isporuke gasa Srbiji i pre nego što se postigne sporazum o regulisanju dugova za gas.

"Vlada Srbije će pronaći zajednički jezik sa ruskim partnerima i narednih sedam dana definisati dinamiku otplate dugova", kazao je Antić.

100 miliona dolara Gaspromu do kraja godine

On je najavio da će do kraja godine Srbijagas isplatiti prvu tranšu od 100 miliona dolara duga Gasprom Eksportu, i to iz kredita koji će Srbijagas podići, a za šta će vlada u okviru rebalansa budžeta za ovu godinu dati neophodnu garanciju.

O ostatku plaćanja duga pregovaraće sa ruskim partnerima, pa se očekuje da će taj dogovor uskoro biti postignut, dodao je Antić.

Antić je ukazao da su ovu vladu sačekala "ozbiljna" dugovanja za gas, ali ponovio da će uspeti da se dogovore sa ruskom stranom.

Ministar je ocenio da je Srbijagas u nezahvalnoj situaciji i da se tom preduzeću duguje od 500 miliona do milijardu evra, a najviše duguju preduzeća u restrukturiranju, toplane i Petrohemija koja Srbijagasu duguje 200 miliona evra.

S druge strane, Srbijagas je u obavezi da redovno plaća i ispunjava obaveze prema stranim partnerima za isporučeni gas, ukazao je Antić.

On je naglasio i da nijedno industrijsko postrojenje u Srbiji ne radi smanjenim kapacitetom zbog restrikcija u isporukama ruskog gasa, kao i da Petrohemija treba da počne više da radi od novembra i da će imati dovoljne količine gasa.

(Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner