Početna strana > Hronika > Albanski istoričar Jusuf Budžovi: Nemanjići su hrišćansko-dardansko pleme ilirskog porekla, srpska nacija je formirana u 19. veku, nakon što su formirali jezik – Srbi nemaju istoriju
Hronika

Albanski istoričar Jusuf Budžovi: Nemanjići su hrišćansko-dardansko pleme ilirskog porekla, srpska nacija je formirana u 19. veku, nakon što su formirali jezik – Srbi nemaju istoriju

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 19. novembar 2020.

 Albanski istoričar Jusuf Budžovi izjavio je da je dinastija Nemanjića bila ilirskog porekla, a da je srpska nacija formirana u 19. veku.

"Nemanjići su hrišćansko-dardansko pleme, ilirskog porekla", istakao je Budžovi u emisiji "Presing" na prištinskoj televiziji T7, prenosi Gazeta Ekspres.

"Srpska nacija je formirana u 19. veku, nakon što su formirali jezik. Srbi nemaju istoriju", naveo je Budžovi.

Takođe je govorio o dinastiji Nemanjića "koja je vladala Dardanijom tokom srednjeg veka", u periodu od 1166. do 1371.

Vreme je za suočavanje sa velikom srpskom propagandnom ideologijom

Budžovi je poručio da je došlo vreme za suočavanje sa velikom srpskom propagandnom ideologijom.

Naglasio je i da su Srbi uplašeni jer je njegova knjiga "Kosovo" prevedena na engleski jezik.

"Srbija se prvi put suočava sa mišljenjem albanskog istoričara koji ruši te okvire velikosrpske misli. Oni reaguju, ali to su činjenice koje su falsifikovali i plaše se njihovog javnog izlaska. Uplašeni su jer je knjiga 'Kosovo' prevedena na engleski jezik", istakao je Budžovi.

Srbija se prvi put suočava sa mišljenjem albanskog istoričara koji ruši te okvire velikosrpske misli. Oni reaguju, ali to su činjenice koje su falsifikovali i plaše se njihovog javnog izlaska

Naveo je da se bitka sa velikim srpskim lažima, iza kojih stoji Srpska pravoslavna crkva, i dalje nastavlja.

"Takođe sam čuo izgovore od kosovskih akademika, to su nenaučne stvari, jer to nisu samo emisije. Srpska istorija je u poslednjih 100 godina, pored genocidnih projekata, objavila i 24 knjige koje su takođe prodate u SAD", dodao je Budžovi.

Prema njegovim rečima, moraju da imaju naučne kompetencije i da se ne boje.

"Ono što je uradila srpska istoriografija, dugo smo živeli sa tim značenjima kao da, na primer, Bizmark ne poznaje albansku stvarnost. Uvođenje Kosova kao alternativne istorije dovelo je do odlaska četiri srpske akademske knjige. Na primer, Novaković koji govori o istoriji", istakao je Budžovi, prenosi Kosovo onlajn.

(B92)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li mislite da će na referendumu 16. januara biti usvojene izmene Ustava?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner