Početna strana > Hronika > Al Kaida demantuje da je u Libiji poginuo džihadistički vođa Mohtar Belmohtar
Hronika

Al Kaida demantuje da je u Libiji poginuo džihadistički vođa Mohtar Belmohtar

PDF Štampa El. pošta
petak, 19. jun 2015.

Islamistička ekstremistička organizacija Al Kaida u Severnoj Africi demantovala je noćas vest da je lider džihadista Mohtar Belmohtar ubijen u američkom vazdušnom napadu prošle nedelje u Libiji.

"Mudžahedin Halid Abu al-Abas je još živ i zdrav", navodi se u saopštenju organizacije Al Kaida Islamskog Magreba postavljenom na internetu, uz korišćenje imena po kome je Belmoktar poznat u krugovima džihadista.

U istom saopštenju se navodi da je "stvarna meta vazdušnih napada bili Libijski lavovi (pobunjenička libijska grupa).

Pre četiri dana glavna vesti svetskih agencija bila je da je alžirski ekstremista, veteran Al Kaide iz Avganistana i organizator napada na alžirsko gasno postrojenje 2013. godine, ubijen u američkom bombardovanju u Libiji.

I ranije je javljano da je ekstremista poznat po nadimcima "Neuhvatljivi", "Jednooki" ili "G-din Malboro", poginuo. Njegovu likvidaciju prošlog vikenda u Libiji potvrdila je zvanično i libijska međunarodna priznata vlada, koja, doduše, kontroliše samo manji deo teritorije na istoku Libije.

Pentagon je takođe bio potvrdio da je Belmohtar bio meta napada, ali nije navedeno da je borbeni avion F-15 uspeo da "neutrališe metu".

Već dan kasnije, u ponedeljak, ogranak Al Kaide - ekstremistička grupa Ansar al -Šaria demantovala je da je Belmohtar ubijen. U saopštenju su naveli da je ubijeno sedam "šehida-mučenika" na farmi u blizini Adžabijana, oko 160 kilometara zapadno od libijskog drugog grada po veličini, Bengaziju.

(Tanjug)