Početna strana > Hronika > Agencije: Hilari Klinton u oktobru u poseti Sarajevu i Beogradu
Hronika

Agencije: Hilari Klinton u oktobru u poseti Sarajevu i Beogradu

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 26. septembar 2010.

Tanjug: Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da će uskoro posetiti Sjedinjene Američke Države.

U izjavi "Glasu Amerike", predsednik Tadić je takođe najavio da će američki državni sekretar Hilari Klinton u oktobru posetiti Beograd.

Komentarišući susret sa Barakom Obamom u toku zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, Tadić je objasnio da je to bio kratak protokolarni razgovor i da se ne može govoriti o bilateralnim razgovorima. Reč je o tradicionalnom prijemu na koji šefovi Bele kuće svake godine pozivaju predsednike država ili vlada koji predvode delegacije svojih zemalja na jesenjem zasedanju Generalne skupštine UN.

Srna: Hilari Klinton početkom oktobra u Sarajevu

Američki državni sekretar Hilari Klinton trebalo bi početkom oktobra da doputuje u Sarajevo, gde će prisustvovati svečanom otvaranju nove zgrade američke Ambasade u BiH.

Iako u američkoj Ambasadi u Sarajevu nisu ni potvrdili ni demantovali ovu informaciju, očekuje se da se Klintonova tom prilikom sastane sa članovima Predsedništva BiH.

"Večernje novosti" navode da je Klintonova posebno zainteresovana za proces ustavnih promena u BiH i rešavanje pitanja vojne imovine, odnosno njene raspodele između entiteta i BiH.

Klintonova je u junu uputila pismo Predsedništvu BiH u kojem traži hitno rešavanje pitanja vojne imovine.

"Kao što znate, 69 lokacija perspektivne vojne imovine mora biti registrovano na državu, tačnije na korišćenje Ministarstvu odbrane BiH, kako bi se ubrzao put zemlje u NATO", navela je tada Klintonova, pozvavši političke lidere da, po završetku oktobarskih izbora i formiranja vlada, nastave sa procesom ustavnih reformi.

(Tanjug, Srna)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner