Početna strana > Rubrike > Ekonomska politika > Da li su „red bul“, „guarana“, buster“, „hel“ energetska ili psihoaktivna pića?
Ekonomska politika

Da li su „red bul“, „guarana“, buster“, „hel“ energetska ili psihoaktivna pića?

PDF Štampa El. pošta
Štajedem.rs   
ponedeljak, 22. oktobar 2018.

Nenaspavanost zbog obaveza, umor od posla, zahtevan ispitni rok, iscprljujući noćni rad, tinejdžerska žurka... Mnogo je situacija i zanimanja koje ne tolerišu manjak energije. Da li su energetska pića rešenje?

Na ambalaži svih energetskih pića sitnim slovima piše:

Ne preporučuje se deci mlađoj od 18 godina, trudnicama, dojiljama, osobama sa srčanim tegobama i osobama preosetljivim na kofein, ne preporučuje se konzumiranje sa alkoholom. Naglašen je i ograničen dnevni unos.

Činjenice:

- Obično čokoladno mleko je "više energetsko" od energetskih pića (za 20-30%). Proverite sami podatke nutritivnih tabela na iste količine (kJ/kcal) ovih proizvoda; Voćni sokovi su, po tom pitanju, slični energetskim pićima;

- Energetska pića uglavnom sadrže sintetički kofein. Kofein je stimulator CNS-a (centralnog nervnog sistema) i u svetu najrasprostranjenija psihoaktivna supstanca. Jedna limenka približno sadrži kofeina kao i jedna šoljica kafe, ali za razliku od kafe u kojoj je kofein prirodan, u energetskim pićima je kofein sintetički;

- Pojedina energetska pića sadrže sintetički taurin (taurin je aminokiselina koju prirodno unosimo svakodnevno ishranom i koja je uključena u širok opseg biohemijskih procesa u ljudskom telu). Taurin se u visokim koncentracijama nalazi u mozgu, srcu, mišićima i u krvi. Osoba težine 70 kilograma  ima u sebi oko 70 grama taurina inkorporiranog u svom telu. Neka energetska pića imaju 1 gram taurina po limenci;

- Energetska pića najčešće sadrže sintetičke vitamine B-kompleksa koji stimulišu CNS;

- Energetska pića sadrže ekstrakte koji ubrzavaju rad srčanog mišića i povećavaju krvni pritisak (guarana, žen šen (ginseng), maka...);

- Limenka energetskog pića može sadržati od 30% do čak 60% standardnih dnevnih potreba šećera.

Dakle, sva "energičnost" ovih proizvoda je skrivena u sintetičkim sastojcima koji stimulišu CNS (centralni nervni sistem) i "tečnom" šećeru koji to podržava.

Energetska pića NIKAKO ne treba koristiti u cilju rehidratacije (nakon dehidratacije ili nakon sportskih aktivnosti).

Jedna limenka energetskog pića može sadržati oko 80mg kofeina. 200mg kofeina unetih putem energetskog pića organizam prepoznaje kao intoksikaciju kofeinom.

Stavovi velikog broja autora su da upotreba energetskih pića može izazvati aritmiju, dijabetes, anksioznost, uznemirenost, razdražljivost, insomniju, podrhtavanje mišića, iritaciju digestivnog trakta, poremećaj ravnoteže soli u organizmu, smetnje u radu bubrega, zavisnost.

Pojedine zemlje u svetu razmatraju zabranu prodaje ovih proizvoda maloletnim osobama.

Prodaja energetskih pića u svetu neprekidno raste. Dostupnošću na svakom koraku, mlađim kategorijama je ova vrsta pića sve više deo navike i trenda.

Procenjuje se da će do 2025. godine, tržište energetskih pića vredeti oko 85 milijardi dolara.

(Štajedem.rs)

Posetite i Fejsbuk stranicu portala Šta jedem