Početna strana > Rubrike > Dokumenti > Zaključci o privremenom prekidu protesta na Jarinju
Dokumenti

Zaključci o privremenom prekidu protesta na Jarinju

PDF Štampa El. pošta
Skupštine opština sa severa KiM   
petak, 07. decembar 2012.

1. Još jednom ukazujemo najvišim organima Republike Srbije, međunarodnim misijama na Kosovu i Metohiji i drugim faktorima međunarodne zajednice, kao i ukupnoj javnosti, da opštine i građani severa Kosova i Metohije ostaju dosledni u svojim stavovima:

- da ne prihvataju uspostavljanje granica sa Republikom Srbijom na Jarinju i Brnjaku,

- da ne prihvataju institucije iz Prištine tzv. nezavisne Republike Kosovo,

- da se sva otvorena pitanja moraju rešavati nenasilnim i političkim sredstvima i u okvirima Rezolucije 1244

- da je Ustavni sud Srbije dužan da oceni ustavnost donetih uredbi i sporazuma.

2. Odbornici skupština opština Kosovska Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić upoznati su sa zaključkom Vlade Republike Srbije 05 broj 06-8907/2012 od 6. decembra 2012. godine i tačke 4,5,6,7 i 8 pomenutog zaključka shvataju kao pisanu garanciju Vlade za slobodno kretanje robe i građana severa Kosova i Metohije na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak u prelaznom periodu do postizanja konačnog dogovora. Očekuje se da i Narodna skupština Republike Srbije potvrdi garancije Vlade date u tačkama 4 do 8 kroz odgovarajuću skupštinsku rezoluciju.

Z. U tom smislu odbornici skupština opština Kosovska Mitrovica, Zubin Potok Zvečan i Leposavić konstatuju da privremeno treba prekinuti proteste na lokaciji Jarinje (Šarpelj), iako se ne slažu sa primenom sporazuma o IBM na prelazima Jarinje i Brnjak.Od Vlade Republike Srbije se očekuje da obustave započete radove na pomenutoj lokaciji. U slučaju pokušaja pretvaranja administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak u granične prelaze ili ukoliko od strane Prištine i međunarodne zajednice dođe do kršenja postignutog dogovora, protesti Srba sa severa Kosova i Metohije će se nastaviti i radikalizovati, a Vlada će biti dužna da postupi u skladu sa tačkom 8 svog zaključka od 06.12.2012.godine.

4. Izražava se zahvalnost svim građanima na velikom požrtvovanju, odgovornom ponašanju i očuvanju reda i mira. Pozdravljamo takođe i korektan odnos sa pripadnicima MUPA-a , medijima, drugim posmatračima odnosno učesnicima protesta na Jarinju. Zahvaljujemo i ukupnoj javnosti, svim organizacijama i pojedincima koji podržavaju opravdane zahteve i stavove građana severa Kosova i Metohije za očuvanje nacionalnih interesa. Takva principijelna podrška biće nam potrebna i u narednom periodu.

5. Od najviših organa Republike Srbije zahteva se puno učešće Srba sa Kosova i Metohije u rešavanju svih pitanja oko izrade Platforme i utvrđivanja zajedničke politike o Kosovu i Metohiji.

Leposavić, 7. decembar 2012. god.

 

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner