Početna strana > Rubrike > Dokumenti > SO Zvečan odbija nezakonitu tranziciju u ustavno-pravni poredak "Republike Kosovo"
Dokumenti

SO Zvečan odbija nezakonitu tranziciju u ustavno-pravni poredak "Republike Kosovo"

PDF Štampa El. pošta
Dokumenti   
sreda, 18. septembar 2013.

Kancelariji za Kosovo i Metohiju

1) Skupština opštine Zvečan, na sednici od 26.08.2013.g. je zaključila:

„ Eventualno raspuštanje Opštinske skupštine i prekid mandata odbornicima, predsedniku opštine i drugim licima, mogući su ako se ispune zakonom predviđeii uslovi ( videti čl.85 Zakona o lokalnoj samoupravi).

2) I pored ukazivanja da uslovi iz čl.85 Zakona o lokalnoj samoupravi („Službeni glasnik RS“ br. 129/07) , nisu ispunjeni, Vlada Republike Srbije, 10.09.2013-g. na osnovu čl. 85 i čl. 86 pomenutog zakona, donela je Odluku o raspuštanju Skupštine opštine Zvečan i obrazovanju Privremenog organa opštine Zvečan.

Vlada je istog dana donela Rešenje o imenovanju presednika i članova Privremenog organa opštine Zvečan (veza čl. 86 Zakona o lokal.samoupravi).

3) Odbornici Skupštine opštine Zvečan, sprovodeći Zaključke sa svoje sednice od 26.08.2013.g., dana 13,09.2013.g. nakon razmatranja teksta Vladine Odluke i Rešenja, izdali su zvanično saopštenje SO-e Zvečan o osporavanju Odluke Vlade od 10.09.2013.g. jer nisu ispunjeni zakonski uslovi za raspuštanje Skupštine (veza čl. 85 Zak.o lok.samoupravi), i da se Odluka Vlade ne sprovodi.

Zatraženo je da se pomenuta Odluka opozove, ili da se donese Privremena mera od strane Suda za obustavu izvršenja Vladine Odluke dok se ne donese konačna odluka o zakonitosti odnosno o poništenju iste.

4) Skupština opštine Zvečan i 26.08.2013.g. i 13.09.2013.g., je obavestila Kancelariju za KiM i neke druge institucije o svojim stavovima i zaključcima.

Do 16.09.2013.g. Skupština opštine Zvečai nije primila odgovor ili drugi akt u vezi donetih zaključaka.

5) Do današljeg dana ni jedan organ Republike Srbije (Narodna skupština, Vlada i dr. ) nisu objavili da će postupati po stavu 2 i 3 čl. 86 Zakona o lok. samoupravi, tj. da će biti raspisani izbori za odbornike u opštini - u opštinama čije su Skupštine raspuštene, kako bi se nakon sprovedenih izbora konstituisale nove Skupštine u skladu sa zakonima Republike Srbije.

Očekujemo zvapičnu najavu za raspisivanje lokalnih izbora u našoj opštini u skladu sa zakopima Republike Srbije.

6) Imajući u vidu da je predsednica Republike Kosovo raspisala lokalne izbore u Republici Kosova za 03.11.2013. g. i da su članovi Privremenog organa prijavili svoje učešće na lokalnim izborima u Republici Kosovo, odbornici Skupštine opštine Zvečan, neće dozvoliti da se stupanjem na dužnost Privremenog organa obrazovanog Rešenjem Vlade Republike Srbije izvrši nezakonita i neustavna tranzicija iz ustavno - pravnog poretka Srbije u ustavio — pravni poredak tzv. Republike Kosovo.

Zvečan, 16.09.2013. g.

Predsednik Skupštine opštine Zvečan

Momčilo Gvozdić

 

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner