Početna strana > Rubrike > Dokumenti > Molba Srbiji da prizna nezavisnost naše republike
Dokumenti

Molba Srbiji da prizna nezavisnost naše republike

PDF Štampa El. pošta
Kabinet ministara DNR   
petak, 04. jul 2014.

Kabinet ministara Donjecke Narodne Republike

 

13. jun 2014

Predsedniku Republike Srbije Tomislavu Nikoliću

Predsedniku Parlamenta Republike Srbije Maji Gojković

 

Obraćanje ovlašćenog predstavnika Donjecke Narodne Republike predsedniku i parlamentu Republike Srbije o priznavanju Donjecke Narodne Republike

 

Vrhovni Savet Donjecke Narodne Republike, koja je proglašena 7.4.2014. na Savetu predstavnika teritorijalnih skupština, političkih partija i društvenih udruženja na teritoriji Donjecke oblasti i potvrđena rešenjem Vrhovnog Saveta DNR od 12. maja 2014 „O državnoj nezavisnosti DNR“, u skladu sa rezultatima referenduma od 11. maja „O Statusu DNR“, se od tog momenta prepoznaje kao demokratska, svetovna, socijalna i pravna država sa republičkim uređenjem, iz čega proizilaze obaveze obezbeđivanja prava i sloboda ljudi i građana, prava nacionalnih manjina i održavanje mira i poretka koje Republika mora da obezbedi na svojoj teritoriji.

Priznavajući i potvrđujući princip ravnopravnosti i samoopredeljenja naroda, garantovan Poveljom UN, po kojem svi narodi imaju neprikosnoveno pravo da slobodno i bez stranog mešanja utvrde svoj politički status i ostvaruju svoj ekonomski, socijalni i kulturni razvoj, a rukovođena željom da se zaštite i obezbede građanska, politička, socijalna i ekonomska prava građana, priznavajući Univerzalnu deklaralaciju o ljudskim pravima i rukovodeći se odredbama Povelje UN i drugih međunarodnih pravnih dokumenata koji garantuju pravo na samooopredeljenje, i primajući na znanje potvrdu te činjenice od strane Međunarodnog suda pravde UN u vezi sa Kosovom od 22. juna 2010, po kojoj jednostrano proglašenje nezavisnosti dela države ne narušava bilo kakvu normu ili princip međunarodnog prava, a na osnovu rešenja Vrhovnog Saveta DNR od 10. juna 2014. o Obraćanju Republici Srbiji o priznanju Donjecke Narodne Republike, obraćamo se narodu Srbije u vidu Narodne Skupštine Srbije, i takođe predsedniku Republike Srbije Tomislavu Nikoliću, sa molbom o priznanju Donjecke Narodne Republike kao suverene i nezavisne države.

Zamenik predsednika Saveta Ministara DNR

Andrej E. Purgin

 

Anketa

Da li mislite da će crnogogorski „Zakon o slobodi veroispovesti“ biti povučen?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner