Početna strana > Rubrike > Dokumenti > Izbori od 3. i 17. novembra nelegitimni i neregularni, i kao takvi se ne mogu priznati ni u zemlji ni u inostranstvu
Dokumenti

Izbori od 3. i 17. novembra nelegitimni i neregularni, i kao takvi se ne mogu priznati ni u zemlji ni u inostranstvu

PDF Štampa El. pošta
Skupština AP KiM   
petak, 15. novembar 2013.
Zaključci sa četvrte sednice Skupštine AP Kosova i Metohije od 14.11.2013.godine

1. Izbori od 3.11.2013.godine i nastavak istih (17.11.2013. godine) su nelegitimni i neregularni i kao takvi se ne mogu priznati ni u zemlji ni u inostranstvu, uprkos zalaganjima faktora političke i druge moći da im se potvrdi opšta i pravna regularnost i legitimnost.

2. Srpski narod sa Severa Kosova i Metohije ogromnom većinom od preko 90% bojkotovao je takozvane izbore 3. novembra 2013. godine i na taj način iskazao svoj konačan stav da nikada neće prihvatiti institucije nepriznate države Kosovo. Ponavljanje takozvanih izbora 17. novembra u Kosovskoj Mitrovici je farsa kojom se veštački i silom želi promeniti volja građana , te iz tih razloga Srbi sa severa Kosova i Metohije proglašavaju pobedu bojkota nad takozvanim kosovskim izborima i ne žele da učestvuju u tom političkom cirkusu.

3. Najoštrije se osuđuju sve vrste pritisaka , zastrašivanja i uslovljavanja građana. Poslanici Skupštine su nedvosmisleno protiv primene bilo kakvog nasilja, izazivanja incidenata , ugrožavanja ili kršenja javnog reda i mira  i to sa bilo koje strana od bilo kojih pojedinaca , grupa ili političkih subjekata.  

Skupština AP Kosova i Metohije zahteva od  Narodne skupštine Republike Srbije da donese odluku o formiranju anketnog odbora čiji bi zadatak bio utvrđivanje pune istine o upadu na biračka mesta i razbijanju glasačkih kutija 3. novembra 2013 godine u Kosovskoj Mitrovici.

4. Skupština AP KiM posebno konstatuje da predsednik Narodne skupštine Srbije nije postupio po zakonski propisanom roku u skladu sa odredbama člana 86.  Zakona o lokalnoj samoupravi i još uvek nije raspisao lokalne izbore za opštine Kosovska Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok u kojima su po istom zakonu, bez ispunjenja zakonskih uslova raspuštene legalno izabrane skupštine , smenjeni svi izvršni organi i uvedene privremene mere do raspisivanja novih izbora i konstituisanja novih skupština i organa lokalne samouprave sve po zakonima i Ustavu Republike Srbije.

5.  Teritorijalno uređenje opština , njihov pravni status , kao i ustavno pravni položaj građana i lokalnih samouprava u četiri opštine na severu Kosova i Merohije, ne mogu se menjati mimo referendumske volje građana i predhodne promene Ustava Republike Srbije. Briselski i drugi politički dogovori koji nisu pravno ratifikovani ne mogu biti pravni osnov za formiranje posebnih zajednica –asocijacija opština koje nisu zakonom regulisane.

Na sednici privremene Skupštine KiM predstavljen "Vodič za bojkot izbora"

KOSOVSKA MITROVICA - Protivnici izlaska na lokalne izbore na Kosovu predstavili su danas u Rudaru na severu Kosova vodič za građane Kosovske Mitrovice u kojem ih savetuju da u nedelju, 17. novembra, ne glasaju na ponovljenim izborima, koje organizuje prištinska vlast.

 Vodič u kojem se građani savetuju da u nedelju isključe telefone i odu na izlet predstavljen je danas na sednici privremene Skupštine Kosova i Metohije održanoj u ugostiteljskom objektu "Rudare" u Rudaru kod Zvečana.

Privremenu Skupštinu Kosova i Metohije osnovali su odbornici sa severa Kosova, ali nju ne priznaje Vlada Srbije.

U vodiču za bezbedan 17. novembar građanima se savetuje da u nedelju isključe telefone, odu na izlet, ne idu u škole jer one tog dana ne rade i da ne daju glas za nezavisno Kosovo.

Marko Jakšić: Mi smo 3. novembra pobedili, ne zanima nas politički cirkus koji radi Beograd

Poslanik Skupštine Srbije Marko Jakšić iz Demokratske stranke Srbije je rekao da su oni koji su protiv lokalnih izbora koje organizuje Priština, punih 14 godina bili dosledni svojoj politici uprkos pritiscima.

Jakšić je optužio državni vrh Srbije da vrši pritisak na građane na severu Kosova da izađu na izbore u nedelju 17. novembra u Kosovskoj Mitrovici.

"Mi u ovoj borbi ne možemo da budemo poraženi. Mi smo 3. novembra pobedili, nas ne zanima politički cirkus koji radi Beograd", rekao je Jakšić.

(Beta-NSPM)

 

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner