среда, 07. децембар 2022.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Коме је до морала у политици, нека иде у НСПМ

О могућем рату са Србијом - о Србима, Хрватима и муслиманима

Kоментари (58) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 уторак, 07 јануар 2014 12:45
Горан Јевтовић
ако нам пође за руком да још великим делом пасивном се показујући масу нашега српског сеоског становништва и даље одржимо у његову летаргичном стању
Потпуно истом методологијом се користе и дан данас.
Изазвати и одржавати летаргију и пасивност.
Језуитски лукаво и подмукло.
Е, у такву Европу ми хрлимо, овако осакаћени.
То су те европске "вредности".
Препоруке:
153
8
2 уторак, 07 јануар 2014 12:53
Митар
Све је исто, од искона!
Уверили смо се од 1990. до данас а нарочито 1999. г.
Ватиканска, бечка и западна политика се не мењају према Србији и Русији, без обзира, на цара, краља, комунизам, социјализам.
Препоруке:
127
4
3 уторак, 07 јануар 2014 12:54
cisto onako
Evropski priljatelji - bili i ostali. Ne mogu da se otmem utisku da oni o nama govore kao o nizoj vrsti, kao da smo stoka, a ne ljudi.
Препоруке:
112
3
4 уторак, 07 јануар 2014 13:50
Станић Милан
Аустро-Угарска монархија у тренутку нјеног настанка имала је површину цца 676.616 км кв. и 51,356.465 становника,по попису из 1910.После консолидације Немачке под Бизмарком А-У напушта реваншистичке планове против Пруске,а нетом после Берлиснког конгреса 1878.искористивши устанак у БиХ добива право мировним уговором, на окупацију БиХ.По свом устројству била је сложена федерација која се састојала из 2 државе и 13.покрајина,мултиконфесионална и мултинационална.Њен главни цињ је био,васпоставити пуну конртролу над Балканом, у следећем кораку створити једну врсту"подунавске федерације".У току 2. Балканског рата нач. генералштаба А-У војске шаље телеграм кајзеру, у чијем садржају стоји:"У колико Порта буде сломљена ми морамо без размишљања територијално раздвојити Србију и Ц. Гору."Припремајући се за рат против Србије већ 1908.ствара "санитартни кордон" око Србије,тзв. "царински рат"да би искористила сарфајевки атентат као повод великом рату 1914.
Препоруке:
94
6
5 уторак, 07 јануар 2014 14:50
Guru
Vuk dlaku menja, cud nikada!
Препоруке:
81
3
6 уторак, 07 јануар 2014 15:49
Relja
...Ми треба да будемо задовољни, ако нам пође за руком да још великим делом пасивном се показујући масу нашега српског сеоског становништва и даље одржимо у његову летаргичном стању...

Sustina njihovog delovanja cije efekte danas gledamo na svakom cosku.
Препоруке:
68
2
7 уторак, 07 јануар 2014 16:22
Deda Djole
Ovo deluje doista autenticno.
Dobro bi bilo aktuelizovati prevod - koji mestimicno izgleda arhaican i nepotpun.
U svakom slucaju, za istoricare vazan dokument
Препоруке:
45
5
8 уторак, 07 јануар 2014 17:16
Драган
Ово писмо, које ми до сада није било познато, само потвруђује исправност и праведност мог љутитог и огорченог става према потомцима фашиста - Германима! Они су главни и нјљући непријатељ српског народа и државе од памтивека. Луди су и наивни они Срби који то не виде и у том свом слепилу срљају у наручје тој звери. Ајд што они сами срљају, него што у то своје срљање увлаче и своју децу и остале, који јасно виде погибејност таквог пута.

Ово сада је нагоре доба у целој Српској историји! Никада горе није било! Чак и када смо се повлачили преко Албаније, када смо били окупирани, и практично изгубили државу - ни тада већински део Срба (тада у огромној већини), ако је и изгубио државу - није изгубио памет!!! А сада је добар део народа изгубио памет! Ајд што је један део изгубио памет услед испирања мозга и перфидности окупатора и поробљивача са запада, него што је добар део народа својом заслугом (док окупатор још није господарио земљом, пре 5 октобра) био без памети!
Препоруке:
78
6
9 уторак, 07 јануар 2014 18:43
Стојадин
Све наведено је само наставак старе аустроугарске политике. Ево шта каже гроф А. Глуховски, пољак, министар иностраних дела, још 1904 године:
,, Нећу дозволити стварање једне Велике Србије и Велике Црне горе. Исто тако, не може бити ни говора да Цариград припадне Русији. Од онога часа када би Русија била у Цариграду, или када би се између Адрије и Дунава створила једна велика словенска држава, Аустријом се више не би дало управљати. Центрифугални словенски елементи би је растргнули. Пре него што Аустрија дозволи и једну од ове две евентуалности, радије бих апеловао на мач''.
По свему актуелно и данас. Данас ( као и некад), ти ,, центрифугални словенски елементи'' су православне, словенске земље против којих Запад води рат до истребљења.
Ево зашто треба одржати по сваку цену Косовски завет!
Препоруке:
67
3
10 уторак, 07 јануар 2014 19:43
Милко Грбовић
Из моје књиге ПИРОВИ ПОРАЗИ, 2001 година, из Гавриловог угла:

ПРИНЦИПИЈЕЛНИ ОДГОВОР

Можда ја јесам трчо пред руду
можда сам испо будала
ал' давно пре тога на њином суду
за нас је пресуда пала.
*
Не би то прошло без жешћег клања
као што мисли неко
давно се на нас оштрио Фрања
само је повод чеко.
*
Било је јасно, као на длану
мирисало на буне
само да какве искрице плану
да ратни пожар суне.
*
Велике рибе гладне су малих
али се загрцну лако,
а зашто фитиљ баш ја запалих?

- Заломи ми се тако...
Препоруке:
52
1
11 уторак, 07 јануар 2014 20:40
thinking maize@ Драган или о "мрским Германима"
Да те ПОДСЕТИМ Драгане, оба коресподента, писац фелдцајгмајстер Оскар фон Поћорек и K und K министар фон Билински су судећи по ПРЕЗИМЕНИМА НЕДВОСМИСЛЕНО СЛОВЕНСКОГ ПОРЕКЛА што указује на другу, МНОГО ВАЖНИЈУ ВОДОДЕЛНИЦУ која ОЛАКШАВА ОСТВАРИВАЊЕ ПЛАНОВА Запада и Германа, а то је ТЕКТОНСКА РАСЕЛИНА ПО СРЕДИНИ СЛОВЕНСКОГ ТКИВА на Словене-католике и Словене-православне, уз повремену ГЕРМАНИЗАЦИЈУ ТАЛЕНТОВАНИХ словенских појединаца!? Да ли знате да је нпр. УНУК РОЂЕНОГ БРАТА патријарха Арсенија 3-ћег Чарнојевића (који је предводи Србе у Великој Сеоби 1690) национално се изјашњавао као МАЂАР!? Пазите, НЕ ПОТОМАК неког тамо сиротана, већ ПОТОМАК СРПСКОГ ПАТРИЈАРХА!? Сличан ПОСТУПАК су спроводили и Османлије!? Сетите се двојице РОЂЕНЕ БРАЋЕ Анђеловића, једног који је био ВЕЛИКИ ЧЕЛНИК (тј. 4-5-ти чин у војној хијерархији) деспота Ђурђа Бранковића и другог Махмуда Анђеловића, који је био ВЕЛИКИ ВЕЗИР код Мехмеда Освајача, шта више и његов ЗЕТ! Али му то НЕ ПОМОЖЕ да се СПАСЕ од КАТУЛ-фермана!
Препоруке:
63
5
12 уторак, 07 јануар 2014 20:45
kaca
Zahvaljujem svim onima koji su se potrudili da ovo pismo (prevod) ugleda svetlost dana, i da se još jednom mi Srbi uverimo da se nista ne menja :Sve je ostalo isto,samo smo mi povremeno (kao i sada ) bili uverene da su se stvari promenule.Kakva zabluda!
Препоруке:
51
1
13 уторак, 07 јануар 2014 21:22
Deda Djole
U Nemackoj, Austr i Svajc rade mnogi Srbi. Kao poslovni partneri, Germani (evropska lokomotiva) su solidniji i iskreniji od drugih. Germani se granice sa Slovenima, njihova ekonomija je okrenuta istoku.

Srbi su se grdno opekli ratujuci protiv Germana. U oba Sv. rata, svi nasi susedi su bili u dobrim odnosima sa Germanima i de facto, ratovali protiv nas.

Samo su im Srbi stali na crtu i to skupo platili.
Dokle i zasto ?
Препоруке:
12
57
14 уторак, 07 јануар 2014 21:35
Бели Орао
""Свима.
Стварно више нема коме ни минус да дам, а да кажем нешто после вас који мислите исто као и ја, нема смисла. Преклапали би се.
Препоруке:
18
3
15 уторак, 07 јануар 2014 21:44
@thinking maize
Када већ мало помињемо примере из Турске, сетимо се да највећа мржња на двору Сулејмановом беше између Рускиње Александре (Хурем) и Грка Теа (Велики везир Ибрахим)
Рустем ага је Хрват

Када је Сулејман умро, умало није настао хаос у Империји, али је то спречио и Империју сачувао Раде Соколовић- Мехмед паша.
Препоруке:
32
1
16 уторак, 07 јануар 2014 22:50
Бели Орао
""Деда Дјоле (читам како пише).

Е, деда, деда...не можеш ти то да разумеш, ако ниси до сада.
Препоруке:
34
5
17 уторак, 07 јануар 2014 22:53
thinking maize
Кад смо код "Радета Соколовића- Мехмед паше", имао је тај некадањи СРПСКИ деран пар потеза БАШ онако СЛОВЕНСКИ ЛУЦИДНИХ!? Тако је нпр. предлагао Сулејману Канунију по поседању Казањског (1552) и Астрахањског (1554) татарског каната и проширења Русије Ивана Грозног ЦЕЛИМ ТОКОМ Волге, скоро до Кавказа и реке Терек, да се ПРОКОПА КАНАЛ Дон-Волга и тако ПРЕБАЦИ у Волгу ЦЕЛОКУПНА ТУРСКА ФЛОТА, да би тако "правоверни" ПОНОВНО ОВЛАДАЛИ ДОЊИМ ТОКОМ Волге и на тај начин ОМОГУЋИЛИ ХАЏИЛУКЕ средњоазијских муслимана у Меку, али ЈОШ ВАЖНИЈЕ, држали и даље СТРАТЕШКИ ПРИТИСАК на Персију И СА СЕВЕРА! Но, мало Иван Грозни, мало Персијанци& Хабзбурзи, мало "ТВРДА је Малта, ВОЋКА ЧУДНОВАТА" и тај НЕСТВАРНИ ПРОЈЕКАТ Мехмед-паше ДОСТОЈАН Александра или Наполеона исцуре ко песак низ прсте НЕСПОСОБНОГ Сулејмановог сина Селима 2-ог!? Даље, Мехмед-паша је ОБЕЗБЕДИО престо истом Селиму тако што је МУМИФИКОВАНОГ Сулејмана од Сигета возио скоро до Стамбола, а да НИКО од ВОЈСКЕ НИЈЕ ЗНАО да се Суљо "представио"!?
Препоруке:
20
5
18 уторак, 07 јануар 2014 23:02
@thinking maize
Нисам знао за тај "пројекат" Радета Соколивића.
Па то би баш био подухват, раван каналу Морава-Егеј. Само, Сулејман није имао Бачевића и кинеску понуду од 10.000 млрд.

А то што је сакрио вест о Сулејмановој смрти сакрио и тиме сачувао Империју од пропасти, није му за опростити...Замислимо да се тада Отоманско царство распало, пре би се ослободили.
Па би можда и ми били део неке хабзбурговштине и под ватиканском чизмом...
Препоруке:
16
0
19 уторак, 07 јануар 2014 23:34
Рајко Буквић
@Deda Djole
Мало сте побркали неке појмове из геометрије, историје, географије, етнографије и неких других наука. О каквој то црти говорите, где је она и ко ју је поставио и ко ју је прешао? О каквим суседима то суседима говорите, који су, пази сад, били у добрим односима с Германима? О каквим то Германима говорите - први св. рат је изазвала А.-Угарска (или су можда и Угари Германи?) нападом на једну независну земљу, прешавши некакву границу (црту). Или се та црта можда налазила у Вашој глави?
Можда је и касније постојала нека црта, па смо можда и пред други рат стали на неку црту? Или је и овог пута та црта у нечијој глави.
А што се тиче добрих односа с Германима, сви ти наши суседи су се углавном добро и показали - Јасеновци, Јадовна, рације, јаме. Баш штета што нисмо били у добрим односима с "Германима".
Прилично срамотно за једног Деду.
Препоруке:
30
3
20 уторак, 07 јануар 2014 23:45
сељак беземљаш
Историју не чини догађај, већ многобројни социјални, политички,екомомски, филозофски итд. процеси који се плету и помажу или одмажу остварењу државног и националног циља. Тај циљ, често покривен и са седам велова, једина је константа у силним променама.
Историјски процеси иду на дуго трајање и циљају трајно решење. Свако и после пораза почиње на тој сталној подлози, тамо где је стао.

Када оружје заћути, наставе да ратују историчари.
(стоји досетка да немачки историчари још ратују са Лујем XIV око Алзаса и Лорене)

ИСТОРИЈА ПРВОГ СВЕТСКОГ РАТА КОЈУ САДА И НЕ САМО САДА ПИШУ КАО РЕВИЗИЈУ ТОГ РАТА ЈЕ У СТВАРИ САДАШЊА ПОЛИТИКА ПРИМЕЊЕНА НА ПРОШЛОСТ

Сама ревизија је мање више извршена.
Што се нас Срба тиче чини ми се да као званичан датум можемо узети
9 новембар 1944.г.
наставак
Препоруке:
28
1
21 среда, 08 јануар 2014 01:55
Srboljub Savic
XIX vek,"Majstorica":
-Podrzava Napoleona, jer odlicno "radi".
Smiruje Evropu, a najvaznije, usao u Moskvu.
Posle povratka, gubi zadnju bitku, nada se penzi-
ji, a gaz..ca ga, likvidira, na Sv.Jeleni.
-Drznika i opasnog Karadjordja (jos trazi podrsku
Rusije) likvidira rukama kumova, a glavu salje
izabranik-Milos. Za glavu, sultan ga nagradjuje
- nasledni knez(a on nikoga da nagradi, pa
srpskog plemstva, nema, niti ce biti)
-Dok su Srbi i Balkan smireni, nekakav Bizmark
ujedinjuje centar Evrope u nemacko carstvo-samo
naljuti "gazdaricu".
XX vek, opet:
-Japan daleko, al' gazdarica ima duze prste, pa
Japan radi, jer Rusiju treba napadati i sa istoka.
-Srbija opet dize glavu, K und K spora, glomazna,
Turska se trese (kako ne bi, kad mladoturci,..) a
da ne bi Japana, Rusija bi krenula, po planu na
Bosfor i ..
-"Ma.. ca", pojacava Cirih (mirise med i ..)
"podrzava" Mladu Bosnu, Crnu (i cvrstu) ruku
Franca J.
-Nemacka i Rusija, za Srbiju KundK.
S. Savic
Препоруке:
4
1
22 среда, 08 јануар 2014 02:26
Srboljub Savic
Pismo, samo da nas podseti, na politiku KundK.
Kao sto je stradanje Srba, samo deo genocida nad Slovenima, tako je i rat protiv Srbije, samo manje vazno krilo Prvog (velikog, kako su ga zvali Francuzi) sv. rata.
Medjutim, iza glavnog sukoba, je interes da se Rusiji, Nemackoj i Francuskoj nanesu sto vece stete, a na kraju, krivica svali, na Nemacku i Austro-Ugarsku (i, cesto zaboravljeno, Rusiju, zbog separatnog mira).
Stradanja slovenskih naroda, pored Rusa, itekako su velika (Srba najvise), a podela produbljena. Takodje, osim ogromnih zrtava i materijalnih razaranja, nestale su cetiri imperije-ruska, nemacka, austro-ugarska i turska (iako jos pre)- garanti drzavnog ustrojstva.
Nije beznacajna, priprema i izvrsenje (u dve faze) boljsevicke revolucije i "setva" komunizma, na odabranim "njivama". Dok je rat, daleko od kraja, rusku monarhiju, u potpunosti, "demontira" Kerenski, da bi, iz Ciriha (gde su jos neki), dosao Lenjin da gradi..
A, "za cije babe ...?"
S. Savic
Препоруке:
11
0
23 среда, 08 јануар 2014 07:11
Gojko
Pismo izgleda kao falsifikat. Verovatno ga je Potcorek sam pisao i to posle rata. Njegovo "predvidjanje" rata i uloge Srbije u njemu je potpuno tacno. Pored toga njegovi komentari na predlog mera AU monarhije su kao da su pisani naknadno kada je Jugoslavija vec stvorena ujedinjenjem svih teritorija koje on navodi: Srbija, Crna Gora, Dalmacija, Hrvatska, Vojvodina i BiH. Takodje "visokoskolci" kao da su predodredjeni za atentate koje ce izvesti.
Pocorek je posle poraza u Srbiji 1914 otpusten kao "zrtveni jarac" zato nije cudno da bi kasnije pokusao da popravi svoj imidz time sto bi napisao nesto koje bi ga za istoriju proglasilo za proroka i to : prvo rata a zatim i buduceg raspada AU i formiranje nove drzave Juznih Slovena.
Препоруке:
4
27
24 среда, 08 јануар 2014 09:24
Станић Милан 2
Настављајући мисао из првог прилога морамо се вратити суштини праузрока 1.св. рата.Наиме, то се време у светским релацијама означава као време монополистичке фазе капитализмау коме земље развијеног капитализма имају доминацију над колонијалном поделом света.Државама попут Немачке, Јапана, Италије остало је мало или нимало слободни подручја,што је био детонатор за шири међународни конфликт, с тим да је непосредни праузрок 1. св. рата Немачка(која га прва отпочиње окупацијом Лукесмбурга и неут. Белгије).Стари кајзер( Франјо Јосип 2.)је био против уласка А-У у рат,међутим капиталистички кругови Беча фаворизују надвојводу Фердинанда који оснива"војничку странку" и чије су аспирације осим ступања на престо и територијално ширење А-У на читав Балкан.Да ли је писмо фалсификат?( госп.Гојко).Мислим, да није јер у ратним плановима А-У управо напад преко Дрине иде из 2 разлога.Фактор изненађење и опрез ако би се ишло лакшим путем од устанка српског становништва уз Дрине(наставак)
Препоруке:
9
4
25 среда, 08 јануар 2014 09:25
сељак беземљаш
наставак
Тог 9 новембра ултра радикални победници су у журби и под војном командом организовали оно што су назвали АСНОС Антифашистичка скупштина народног ослобођења Србије.

Делегати на Великој антифашистичкој народно-ослободилачкој скупштини Србије представљали су: град Београд, те крагујевачки, краљевачки, пожаревачки, младеновачки, пиротски, шабачки, лесковачки, нишки, чачански, крушевачки, врањски, моравски, топлички, валјевски, тимочки и ужички округ.

Србија од Београда до Врања.
Разумљиво јер су наступали са девизом "сломити великосрпску хегемонију".
Девиза је преписана из штампе подунавског клерикализма па је разумљиво што јој је исти циљ као и свим казненим експедицијама на Србију, рачунајући и ону из 1914.
Можемо закључити да су антифашисти и фашисти овде имали додирну тачку.
(узгред: Господин Калик изгледа прати оно што пишем и назива то псеудо историјом. Радо ћу прочитати "праву" историју.)
наставак
Препоруке:
21
4
26 среда, 08 јануар 2014 09:40
Станић Милан 3
(наставак)
процењујући настала национална друштвена гибања у српском и јужнословенском корпусу.
Зашто је А-У( уз тежак пристанак Угарске) управо изабрала овај тренутак.Аустријанци су рачунали,да је Србија у 2 Балканска рата толико исцрпљена и да неће бити у могућности добро наоружаној војној аустријској сили пружити озбиљнији отпор(позната препотенција команданта 2. аустријске армије да иду у Србију као полицијска патрола да среде стање као у "пијаној механи").Настављајући започету сатанизацију српског народа 90-ти Немцима и конзервативним круговима Аустрије и Мађарске и те како је стало да се измени историја 20-ог века и да се за сва зла окриве Срби(које нажалост не брани ни држава) ради стварања предуслова за одвајања Војводине од Србије,јер је са КиМ ствар Бриселским споразумом завршена.Закључак.1.св. рат био је империјалистички у коме су сви имали своје циљеве, једино ће Србија водити праведан одбрамбени рат.
Препоруке:
7
5
27 среда, 08 јануар 2014 09:53
Станић Милан 4
Станић М.- сељак безземљаш

Човече драги,да ли се бар у једном свом прилогу можете држати задане теме и оставити се тих Ваших небулоза.Србија у својој историји никада није била већа,уреднија, развијенија,веселија,него за време социјализма.Срби, као народ били су конституенти у 5 република(осим Словеније)а Ви упорно протурате Ваше инфантилне дјетинарије и тиме на руку идете управо оним снагама који данас и са позиције државног врха и извана желе Србији зло.Прочитајте,и мало се замислите на прилозима колеге Јевтовића - биће пуно боље него чепркати по неким партијским архивама и ствари извлачити из контекста.
Препоруке:
5
12
28 среда, 08 јануар 2014 10:50
thinking maize@ Станић Милан
Милане, кратко питање (да не почињемо са ИДЕОЛОШКИМ "завлачењем за Голеш планину", нашта се НА ЖАЛОСТ пречесто своде ове расправе!?): ЗАШТО су САМО Срби били "конститутивни у 5 република", па ЈОШ ПРИДЕ им се ДОДАШЕ "ДВА ТЕГА", САП Војводина и КиМ!? Јесу Хрвати били нешто "конститутивни" и у БеХаји, али НИСУ БИЛИ НИ ПРИБЛИЖНО РАЗДРОБЉЕНИ ко Срби, обашка што је Далмација ТЕК ДРУГИ ПУТ у ЦЕЛОКУПНОЈ croatskoj povijesti "постала" "dijelom trojednice", а имала је СВЕ РАЗЛОГЕ да буде САП!? Обашка Банија, Кордун, Лика, све са СРПСКОМ ЕТНИЧКОМ ВЕЋИНОМ, а још приде ТЕШКО СТРАДАЛИ за време WW2!? ЗАШТО ТО, ако би АДМИНИСТРАТИВНА ПОДЕЛА СФРЈота требало да је ДРЖАВНО, а не политичко ПИТАЊЕ!? ОБЈАСНИТЕ ми КАКО је ДОШЛО до тога да "принцип" "САМОПРЕДЕЉЕЊА до ОТЦЕПЉЕЊА" буде "СПРОВЕДЕН" ДОСЛЕДНО НА СВИМА САМО НЕ НА Србима!? Обашка што се једној НЕЛОЈАЛНОЈ НАЦИОНАЛНОЈ МАЊИНИ (а што Шиптари ЈЕСУ и ЈОШ УВЕК су!) ПОКЛАЊА "ДРЖАВНОСТ", а не третирају се као Немци& Талијани, обашка Хортијеви "насељеници"!?
Препоруке:
13
5
29 среда, 08 јануар 2014 10:56
@Станић Милан 4
Беземљаш не само да протура "инфантилне дјетинарије" него их смјешта у меморију памћења.
Препоруке:
3
5
30 среда, 08 јануар 2014 11:42
Drago
Stanic Milan@ Dzaba pricas Milane@. Vidis da je gedzula@ fanatican antikomunista koji jos place sto su "zli" komunisti isterali ljubljene mu fasiste.
On (i braca mu po antikomunizmu) i dalje zivi u svom antikomunistickom svetu fantazuja gde je Srbija pod fasistima uredjena zemlja, a ne polu-istrebljena zemlja svinjara i sluga sto su nacisti planirali za nas.
Ovde se uopste ne govori o komunistima, vec o okupaciji Srbije za vreme Austo-ugarske, ali on to ni ne pominje, nego, zatrovan fasistickim besnilom, napada komunizam umesto Austriju.
To vise nego dovoljno govori o njemu i ideologiji za koju se zalaze.
Sta mozes, jer dzaba slepom pokazati, gluvom govoriti i antikomunistu urazumiti.

Dragan@ Jesi priometio da na pomeni "fasistickih potomaka Germana", kukuruz@ odmah skace u njihovu odbranu.
To se zove Pavlovljev uslovljeni reflex.
Vidis, cim pomenes fasizam u negativnom kontextu, fanaticni antikomunisti, kao kukuruz@, odmah krecu u odbranu svoje crne ideologije.
Препоруке:
6
13
31 среда, 08 јануар 2014 11:56
@Drago
To se zove Pavlovljev uslovljeni reflex. Tako je! Za bliže podatke obratiti se obaveštenoj službi
Препоруке:
6
1
32 среда, 08 јануар 2014 12:19
ЧАМЏИЋ АМИР
и ако нам даље пође за руком, ако одвратимо хрватску и муслиманску интелигенцију и полуинтелигенцију од прелаза у српски табор, тј. од уједињења свих Јужних Словена од заједничких тежњи, који на антидинастичкој основи.

Јер највиши принцип мора бити и остати, да се на ове последње ослања, дакле да се у читавој земљи уопште и у скупштини влада са Хрватима и муслиманима, а српска опозиција да се прими као нешто што се не да избећи.

које се односе на "облигатно кметско откупљивање", рекао, да се изношење тога питања мора за сада задржавати. Већ је наговештавање тога питања од стране Ваше екселенцијем у последњој сесији делегација, јако озловољило муслимане и за време јако умањило шансе за примање предлога за железнице. Ваша екселенција зна, да бих и ја био за "облигатно кметско откупљивање", чим би се спољашња криза дефинитивно изравнала. Али док се то изравнавање само "одгађа", морам одлучно саветовати да се одустане од тога корака.


Завади па владај.
Препоруке:
13
0
33 среда, 08 јануар 2014 12:20
ЧАМЏИЋ АМИР
Не бих се могао сложити ни са "стварањем једнога филозофскога и правног факултета" у најскоријем времену. И без обзира на велике финансијске издатке, натоварили бисмо на себе осим недисциплинованих средњошколаца још и аналогне великошколце. Пре свега треба утерати у ред наше средњошколце истребљивањем професора који терају политику, стварањем конвиката итд. Ја притом мислим и на униформирање средњошколаца по галицијанском узору, али још немам о том одлучан суд.Што је народ неписменнији то се њиме лакше влада?
Препоруке:
11
0
34 среда, 08 јануар 2014 12:23
ЧАМЏИЋ АМИР
Остале програмне тачке Ваше екселенције, тј. "суделовање Босне и Херцеговине у делегацијама", "уређење језичкога питања", "попуњавање виших чиновничких места домаћима", "развитак Балканскога института" могу само с највећом радошћу примити. Наравно да ће се притом морати савлађивати највеће тешкоће, а специјално при попуњавању виших чиновничких места већ стога, што је уопште мало потпуно пореских домаћих елемената, а унапређивање би одвећ великога процента самих собом већином интелигентнијих српских елемената имало као неизоставну последицу незадовољство Хрвата и муслимана.


Иста ствар?И данас тако "влада" Аустријанац?
Препоруке:
10
0
35 среда, 08 јануар 2014 12:31
thinking maize@ Drago
Ви "штовани црвени пријатељу" написасте "гледе" неких мојих натукница ове редове: "To se zove Pavlovljev uslovljeni reflex. Vidis, cim pomenes fasizam u negativnom kontextu, fanaticni antikomunisti, kao kukuruz@, odmah krecu u odbranu svoje crne ideologije." Па да се у контексту Ваших ХИПОТЕЗА& СПЕКУЛАЦИЈА обавијестите да су у октобру 1941 за НЕУСПЕШНЕ ОПСАДЕ Краљева од стране ДОТАД ЗДРУЖЕНЕ партизанско-четничке војске (да не ПОЧИЊЕМ са РАСПРАВОМ о КРИВИЦИ за тај ПОЧЕТНИ ИМПУЛС међусрпском БРАТОУБИЛАЧКОМ рату који ЈОШ УВЕК ТРАЈЕ!), Немци међу више ХИЉАДА ЦИВИЛА СТРЕЉАЛИ и неке моје БЛИСКЕ РОЂАКЕ!? Толико о мојој "филији" ка Германима, посебице НАЦИСТИМА!? Него, кад поменусте "Павловљев рефлекс", пре ће бити да се ради о ВАШЕМ УСЛОВНОМ РЕФЛЕКСУ, пошто сам у мом ПРВОМ посту имплиците "ОПАУЧИО" по "камену темељцу" ТИТОИЗМА, BRATSTVU in ENOTNOSTI"! ПОМЕНУО сам да је један од ГЛАВНИХ УПОРИШТА ГЕРМАНСКЕ АГРЕСИВНОСТИ ПОДЕЛА Словена на КАТОЛИКЕ и ПРАВОСЛАВНЕ, чиме сам "УДАРИО" на ВАШЕ Хрвате!
Препоруке:
12
4
36 среда, 08 јануар 2014 12:59
Станић Милан 5
Станић М. -thinking maize

Ваше питање је апсолутно"на месту".Наиме, себе не сматрам довољно квалификован да дам задовољавајући одговор.Моје дилеме су следеће:
1.Много тога криво је направљено In stato nascendi.Краљевина Србија пристаје на то да се уједини са фиктивном државом Срба,Хрвата, Словенаца која уопште није била реалност,пошто се радило о фрагментима бивше А-У.Да ли је то урађено по диктату или је било и другачијих решења,ја стварно не знам .Ово напомињем из разлога што нажалост и многи научни кругови сматрају да је постојала 1.,2. и 3. ЈУ,а од нјеног формирања постоји једна држава чији се друштвено-политички систем и власт мењала протоком времена.
2.СФРЈ нестаје као резултат имплозије социјализма као светског процеса и велики "тектонски"поремећаја на глобалној политичкој сцени пропашћу СССР-а.Не,једном сам написао да долази до блокаде научног теоријског ума - није се знало како даље.Хегел рече:"Све се теор. може доказати и доказиво је,само се глупост доказује практично."
Препоруке:
5
5
37 среда, 08 јануар 2014 13:14
Станић Милан 6
Станић М.-thinking maize

Тачно сте уочили да сем Срба остали народни представници у федерацији и те како су се борили за оно што ће доћи као неминовност,само су Срби остали анестезирани задовољивши се са формалном егзекутивоми привилегијама које су стекли учешћем у НОБ-у.Памтим добро тај читав послератни живот СФРЈ и увек у правилу најгласнији су били Словенци који су својом буком покривали и Хрвате и Шиптаре и Македонце.Срби су то мирно гледали као да се ништа не догађа.И,онда кад изби рат -ухвати нас на спавању.
Не би даље да оптерећујемо остале колеге.Мислим(да не случајно) НСПМ проблем праузрока 1. св. рата избалансирано ставља на "читалачки мени",да би се изоштрила свест српском народу - шта нам се спрема у следећем кораку.Зато ово писмо,као и иступ интелектуалаца у Андрићграду тражи свесрдну подршку од народа(пошто су ови из врха продали душу ђаволу).Бошњачка и хрватска сарајевска чаршија већ је добрано почела(опет)упирати на Србе.
Препоруке:
9
4
38 среда, 08 јануар 2014 13:38
EU isto dželat Srbije
Али би била кобна заблуда, ако би се веровало, да бисмо - чак и по цену највеће предусретљивости у области спољашње и унутрашње политике - могли постићи, да од Србије начинимо поуздана пријатеља

Nema nama sreće sa njima! Vučiću "poluinteligencijo"!
Препоруке:
9
0
39 среда, 08 јануар 2014 13:59
Operacija konjićev skok
А исто се тако мора рачунати с тим, да ће Србија време до тога рата, упркос свему противном уверавању и сличном, интензивно искористити за то да припреми за себе земљиште за будући рат у Босни и Херцеговини, Далмацији, Хрватској и јужној Угарској.

Dalmacija očišćena! Hrvatska očišćena. Pola Bosne očišćeno! Slavonija tj. polovina južne Ugarske očišćena. Neka se spremi druga polovina Vojvodina i RS. E sad dolazimo do američko-ustaške kreacije: očistiti Crnu Goru i Kosovo od Srba. Vrhunski taktički potez. Od ovog se nikada nećemo oporaviti. Udara se i na užu Srbiju. Evo npr Srbija je primila sve nealbance sa KiM, a naterali su nas da primamo i "mudžahedinske" izbeglice i vršimo repatrijaciju svih jugovića iz Nemačke i EU pa iako su sa KiM npr. Oni bi voleli i "srpski volgograd" u budućnosti. Imamo i "dagestan u sandžaku" A sad ćemo sa Albanijom otvarati i ambasade. Sve to treba da "plate" šeici. Srbija ne sme biti veća od Austrije. EU islamizuje Srbiju i istovremeno joj pripisuje genoc
Препоруке:
16
0
40 среда, 08 јануар 2014 14:06
Prvo skoci pa reci hop
Mene ovo pismo uveliko podsjeća na Načertanije Ilije Garašanina.

U oba slučaja je vidljiva intencija širenja (kolonizatorske) ideologije i metode njenog sprovođenja u djelo na terenu.

Kao i obično, niko neće da se suoči sa pitanjem principijelnosti. Ne možeš navijati i podržavati jedno, a napadati i zgražavati se nad drugim.
Препоруке:
1
22
41 среда, 08 јануар 2014 14:18
Zavadi pa vladaj
По моме нахођењу овај би био правилник за поступање владе према домаћим Србима за најскорија времена.

Наклоњено поступати са сељаштвом и колико је то могућно потпомагати његове економске интересе, с највећом опрезношћу а где је нужно и с безобзирном строгошћу с интелигенцијом и полуинтелигенцијом, према којој се уосталом може и треба бити попустљив, али никако изнад оне мере која би могла изазвати неповерење и незадовољство у Хрвата и муслимана. Јер највиши принцип мора бити и остати, да се на ове последње ослања, дакле да се у читавој земљи уопште и у скупштини влада са Хрватима и муслиманима, а српска опозиција да се прими као нешто што се не да избећи.

A zamislite kakav arsenal tek ima EU. Zato ja npr. Ćosića, Tadića i sl. akademike ne smatram misliocima. Ćosić je sa Vukom Slobi zabio nož u leđa. I zato oni (pa i Rusi,Koštunica ,Dodik) tvrde da se sa Slobom nije moglo. Znao je čovek...
Препоруке:
8
1
42 среда, 08 јануар 2014 14:31
thinking maize@ Stanić Milan
Рецимо да сте овим редовима: "...само су Срби остали анестезирани задовољивши се са формалном егзекутивом" исказали СУШТИНУ СФРЈота! Ако се ИЗУЗМЕ период ПРЕ 1966, који је ПОДСЕЋАО на неку "ЦРВЕНУ" варијанту "ШЕСТОЈАНУАРСКЕ ДИКТАТУРЕ" краља Александра (да, ВРЛО САМ ОЗБИЉАН! Знате, ФОРМА МНОГО ГОВОРИ и о СУШТИНИ! А ФОРМА ВЛАДАЊА Броза 1944-62 је УМНОГОМЕ ПОДСЕЋАЛА на ВЛАДАЊЕ краља Аце 1929-31!? Слични потези: бановине-републике; колонизације код једног и другог, аграрне реформе такође, укратко И КОД ЈЕДНОГ и КОД ДРУГОГ ПОЛИТИЧКИ ВОЛУНТАРИЗАМ par excelance!), Срби су, ако се ИЗУЗМЕ "премијеревање" ПОДОБНОГ Црногорца Веселина Ђурановића 1977-82 и ЈЕДНОГОДИШЊЕ "мандате" Драже Вињака& Пере Кречане, "имали" САМО ЈЕДНУ (и бројем 1!) годину када су ДРЖАЛИ НЕКУ ВАЖНУ ДРЖАВНУ Ф-ЦИЈУ у СФРЈоту! То је ЈЕДНОГОДИШЊИ МАНДАТ Милоша Минића на челу СИВ-а почетком 1970-тих!? Питам вас ОЗБИЉНО, да ли је то ДОВОЉНО за НАЈМНОГОБРОЈНИЈИ НАРОД у СФРЈоту!? Обашка РЕАЛНИ прорачуни Срби+Црногорци+Југословени!?
Препоруке:
8
3
43 среда, 08 јануар 2014 14:44
Jugoslavija nije bila logična
Mnogo kasno je stigla kao ideja. A i šuplja je sa svih strana. Meni je samo žao iskrenih idealista jer oni iskreno veruju u to. To jeste lepo kao i komunizam koji je trebao hrišćanstvo da dovede na primenjen ekonomski model. Ali to su bajke i zato to i jeste religija. Ja tu jugoslovensku i komunističku ideju dovodim na isti nivo svesti sa evropskom i neoliberalnom idejom. Čak su i jedni i drugi primenjivali nasilne metode u realizaciji tog poretka. Valjda tako mora. No ja ne mogu da smislim one koji nacizam guraju uz komunizam. U nacizmu nema ništa lepo. Ideja je odvratna. A liberali više šuruju sa nacizmom od komunista. Eto vam američke izuzetne nadnacije koja je virtuelni konstrukt ustvari. Diskriminacija na svakom koraku a usta puna ljudskih prava. Čak ni ekonomisti neshvataju o čemu se tu radi. Nemaju multidisciplinarni pristup. Oni npr. ne znaju da je ekonomska moć glavno oružje. I da je tu reč o ratu na svim nivoima. Od pojedinca do saveza država. Ili da u ekonomiji ima emocija..
Препоруке:
7
0
44 среда, 08 јануар 2014 15:31
Влах
уторак, 07 јануар 2014 20:40
thinking maize@ Драган или о "мрским Германима"
Сличан ПОСТУПАК су спроводили и Османлије!? Сетите се двојице РОЂЕНЕ БРАЋЕ Анђеловића,....


„Husref-beg došao je u Bosnu poslije pada Biograda (1521.) O porijetlu ovoga znamenitoga bosanskoga namjesnika iznesla su novija istraživanja vrlo zanimivih podataka. Više je nego sigurno, da je Husrev-beg porijetlom Bošnjak. Otac mu je bio F e r h a d-b eg, a mati mu je bila kći sultana Bajazita II. Sel-džuka. Brat Ferhad-begov, Radivoj, živio je ili u Hercegovini ili u Bosni,...."


POVIJEST BOSNE u doba Osmanlijske vlade

I. dio (1463-1739.)

napisao Dr. Milan Prelog

str.28
Препоруке:
2
4
45 среда, 08 јануар 2014 15:36
Влах - наставак
горњим цитатом сам само навео један сличан узорак/пример/еталон, једног ваљда Султана или бега. Ако му се брат звао Радислав, онда је и његово изворно име било тог типа. Тиме не мислим да упутим како се радило о ("класичном") Србину, већ се радило о имену предотоманског Бошњака тј. данас муслимана.
Препоруке:
2
7
46 среда, 08 јануар 2014 15:38
Влах-наставак
ада се променом имена променила и свест, сведочи овај део (из исте књиге):

„U junu 1481. zna se, da je herceg Vlatko provalio u Bosnu, ali ga Daut-paša razbije (,,in loco, qui Menesagite (?) dicitur). Dubrovčani vele, da je Vlatko radio nerazborito, nemajući ni od koga pomoći ni savjeta nego jedino od V l a h a, koji su ga zvali. Vlatko je izgubio sve, što je uza se imao i sklonio se u Novi. Dubrovčani dalje primjećuju, da u Bosni sve kipi bunom, te će je ono malo Turaka, što je u njoj, ostaviti. „

стр. 18
Препоруке:
1
4
47 среда, 08 јануар 2014 15:44
Влах-наставак
ти поменути Власи су вероватно данашњи Срби (Власи из Хума).

могуће је да су и Власи (данас мухамеданске конфесије), налик на, ако смем да приметим - А. Чамџића.

Јер разлика по изгледу између Влаха из Хума (Херцеговине) и Влаха из Босне постоји (добро "око" то примети), али се ради у суштини о истој "врсти", тј. разлика је само у варијатету- као у ботаници.
Препоруке:
1
5
48 среда, 08 јануар 2014 15:50
Влах - наставак
следеће нећете наћи у серији "Хрватски краљеви", титоизму, карађорђевштини,....штавише податак је сасвим игнорисан, а пуно тога објашњава:

...konjanici), koje su vodili hrvatski ban Ladislav od Egervara, bosanski ban Petar Doci (u pjesmi Petar Dojčin, varadinski b a n) i junački despot Vuk Grgurević prodriješe do Sarajeva, koje popališe. Sva tri obavi jestiše kralja o svojem četovanju s Turcima iz Jajca.

A Ishabeg Hranušić nije prvi vojvoda tih strana. Ime njegovo često se spominje u provalama, koje su bile namijenjene Albaniji, Zeti, Dubrovčanima, Dalmaciji i Hrvatskoj. Dubrovčani najbolje karakterišu njegovu akciju riječima: „On ni o čem drugom ne snuje, nego kako će prouzročiti i sijati razdor megju bosanskom gospodom, da uzmogne, kada budu u zavadi, bolje jednoga za drugim uništiti i oboriti; i ovo je od sto godina amo običaj turski..."*)
Препоруке:
0
6
49 среда, 08 јануар 2014 15:57
Blickrig+Drugi ešalon
Nemačko-američka taktika koju treba proučiti. Taj američki deo daje izvanredne rezultate. Uvek udare u "pleća", tamo gde smo sigurni i gde okrećemo leđa. To unese takvu paniku od koje nema oporavka.Oni su izrazito mobilna vojna sila. Kontrolišu rimlend, 4/5 (okeani) i dobar deo kopna. Flota sa nosačima aviona, krstareće rakete i desantne jedinice. Imamo primere od Normandije, Okinave, Inčon u Koreji, Dinara u Krajini, Kosovo. Možda su Čečenija i Gruzija kontraprimeri? No biće tu svega. Imamo Dagestan, Avganistan, pa Rusi treba da analiziraju razne studije slučaja i scenarije. Ko zna, možda Čukotka.... EU ozbiljno atakuje na samo biće srpskog naroda. To su teški udarci. Trajno uništenje srpskih oblasti. Uzmite četiri krajiška srpska grada Knin, Glamoč, Grahovo, Drvar ili Kosovo, Rašku i Crnu Goru... To je na granici srpske nacionalne katastrofe. Šiptari na Kopaoniku??? Alo ljudi šta nam se dešava? Ja to ne mogu da gledam bez emocija. Evo siguran sam da već imam neko žarište u organiz
Препоруке:
9
0
50 среда, 08 јануар 2014 17:05
сељак беземљаш
Станић Милан 4
Станић М.- сељак безземљаш
Да ли сте ви господине С
Препоруке:
0
0
51 среда, 08 јануар 2014 18:51
сељак беземљаш
танић Милан 4
Станић М.- сељак безземљаш
Ви господине Станићу, као да нисте чули за:
И ПОСЛЕ ПОЋОРЕКА ПОЋОРЕК.
Ви или нећете или не можете да разумете да су Поћореци и њихова тактика, промењљиви, а да је стратегија умањења или уништења српског и про српског фактора, константа.
Држећи се константе из писма ја се држим и теме и
историјске процесе смештам у корито којим теку.
У контекст, а не ван њега.

Дужни сте и мени и себи једно објашњење.

Аустроугарска војска 12 августа 1914 прелази Дрину да би угасила светло српске државности.(они који броје, избројали су да је то био осми такав прелазак Дрине, од Карађорђа) Да не компликујемо чињеницом да је уз Аустроугарску и Немачка а делом и Енглеска јер Енглеска у Немачкој види јавног противника а у Русији прикривеног. Што ће се одразити и на српску судбину.
Резултат је нестанак Аустроугарске државе и настанак нових националних држава.
наставак
Препоруке:
13
0
52 среда, 08 јануар 2014 20:47
сељак беземљаш
наставак
У новембру 1918 имамо по свим местима мале а велике скупштине у Банату, Бачкој, Барањи,Срему, Црној Гори, Босни и Херцеговини и Далмацији на којима изабрани представници народа одлучују да се прикључе Србији пре прикључења Загреба и не преко Загреба.

Створена је унитарна Југославија.
Изгледало је да је се она константа из Поћорековог писма о умањењу и уништењу српског фактора распала на парампарчад.
И 1944 војска прелази Дрину (девети пут од Карађорђа) и долази у Србију,20 октобра улази у Београд а 9 новембра та војска организујући АСНОС одлучује да је Србија од Београда до Врања.Једна од шест федералних јединица. Са две покрајине које ће партија и де јуре и де факто водити ка одвајању.
Шта се то догодило за 26 година.
Где су ти људи из новембра 1918. Шта им се десило.
Убијени, оглашени издајницима, заплашени....
ИМАТЕ ЛИ НЕКО ОБЈАШЊЕЊЕ ИЛИ ОНО ЂИЛАСОВО ДА ЈЕ ДОШЛА НОВА ВЛАСТ И ЗАТО СКУПШТИНЕ ИЗ 1918 НЕ ВАЖЕ.
КАО ПОЋОРЕК ДА ЈЕ СТИГАО
наставак
Препоруке:
14
1
53 среда, 08 јануар 2014 22:57
Влах - наставак
овде смо помињали пот. убиство Хакије Турајлића због његовог неслагања са политиком А.И., у спрези "домаћој" са УН , кад је изложен "непријатељској" ватри/хицима.

А у данашњемброју "Аваза поводом 21. година од његовог убиства имате изјаву да је убијен од "домаћих".

Дакле, доказ да умемо логички да синтетизујемо неке догађаје.

Тако и у вези тих Влаха. Зато мислим да је натпис на ћирилици испод Атик џамије муслиманско наслеђе, мада имају Срби на њега морално право !
Препоруке:
0
3
54 четвртак, 09 јануар 2014 00:50
Živadinka
Upravo javljaju da je direktor odeljenja za istoriju Andrićevog instituta u Andrićgradu dr Miroslav Jovanović preminuo.
Препоруке:
0
0
55 четвртак, 09 јануар 2014 21:59
Г.С
Добар почетак.Наставити са скупљањем докумената.Организовати скуп историчара из целог света.Веома је важно за очување и обнову наше земље.Не одустајати!
Лично ћу помоћи ако ми се буде пружила прилика.
Препоруке:
6
0
56 петак, 10 јануар 2014 13:54
Има ли пријатеља на Западу?
Најстрашније од свега што су нама Немци искрени непријатељи!

Енлези и Французи су нам највећа опасност од свега само нас тапшу по ремену и забијају нож у леђа!

Са Русима братски односи а са Немцима пословни ако је то могуће то би био прави пут.
Препоруке:
5
0
57 четвртак, 16 јануар 2014 00:16
ЧАМЏИЋ АМИР
КАРЛ ХАБСБУРГ-ЛОТХРИНГЕН ЗА "ГУАРДИАН"Унук аустроугарског цара: И да Принцип није пуцао, рат би свакако почео.
"Ако бисте све поједноставили, могло би се рећи да је пуцњем у Сарајеву је почео Први свјетски рат. Али да и није било тог пуцња у Сарајеву, рат би почео три седмице касније, негдје другдје", рекао је у интервјуу новинарима унук посљедњег цара Аустроугарске.


http://www.avaz.ba/globus/europa/unuk-austrougarskog-cara-i-da-princip-nije-pucao-rat-bi-svakako-poceo
Препоруке:
1
0
58 четвртак, 16 јануар 2014 02:15
Dario
Iako je dok. upitan jer ne postoji dokument, slažem sa da je sve isto kao nekad, samo sa hrvatske strane. "Srbija vreme do toga rata, uprkos svemu protivnom uveravanju i sličnom, intenzivno iskoristiti za to da pripremi za sebe zemljište za budući rat u Bosni i Hercegovini, Dalmaciji, Hrvatskoj i južnoj Ugarskoj"

Dakle Srbija je i tada pripremala ekspanziju na Hrvatsku i BiH, jednako na i 1989. Ništa se nije promijenilo, jedino što je danas i malom djetetu jasno šta se zbiva na Balkanu. Kako će Srbija da se odrekne toga plana ili kako će opet da ga pokuša provesti ne zna se.

No jedno je jasno. Srbija i Rusija oduvijek rade protiv zapada i muslimana. I obratno, ovi rade protiv njih. To je ostalo na dlaku isto, možemo reći da je to 'rat' do istrebljenja i dugotrajni cilj. Strane se vrlo jasno znaju, samo se čekaju nove prilike.

Na neki način to nas rasterećuje jer svi znamo šta je na stvari, niko se više ne pretvara. Što kažu Srbi 'Do istrage (pobjede) vaše i naše'
Препоруке:
1
0

Анкета

Да ли мислите да ће се Србија придружити санкцијма ЕУ против Русије?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер