среда, 08. јул 2020.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Коме је до морала у политици, нека иде у НСПМ

Европска (де)индустријализација Србије

Kоментари (64) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 среда, 23 октобар 2013 01:26
Grgur
Kada ispred sebe imas narod koji ima visoko izgradjenu svest ii koji u svakom trenutku zna sta hoce, takvom narodu nije potreban vodja. On sam sebe vodi. Tu, onda, nemate nerad, javasluk, lopovluk ii korupciju. Zasto? Zato sto su svi policajci i mnogo vode racuna o svom opstanku i napretku. Takav narod zna da uci i vaspitava svoju decu. Biti vodja takvog naroda, formalna je stvar. Takav narod se tesko unistava, jer, on iz pepela nice. Postoje li takavi narodi na ovoj planeti? Postoje. Ne moram da ih spominjem, posto ih ima vise. Manje, vise znamo ko su. Zasto mi Srbi nismo takav narod? To je pitanje za Nobelovu nagradu. Pametni ljudi obicno na greskama nesto i nauce. Mi, ne samo da nismo naucili, nego smo postali sampioni u naopakom zivotu. Dokle ce to da traje? Najverovatnije, dok nas ne bude bilo. Tuzno, ali, istinito.
Препоруке:
36
5
2 среда, 23 октобар 2013 01:46
Biljana
Umesto da budemo deo civilizovane Evrope, mi smo od Srbije stvorili opasnu dzunglu u kojoj haraju krvolocne zveri i gde ljudski zivot ne vredi dve prebijene pare. Ima li ikakvog smisla, da u takvom okruzenju govorimo o nekakvoj industrijalizaciji?
Препоруке:
15
41
3 среда, 23 октобар 2013 05:38
податак којим је све речено
Што се тиче Србије, њена индустријска производња је данас на нивоу од 40% укупне индустријске производње у 1989. години. И поред око €80 млрд. иностране помоћи oд 2000. године, дуг иностранству је повећан са €11,6 млрд. у 2000. на €26 млрд. у првој половини 2013. године, и износи 83% бруто друштвеног производа.
[/quote
Одличан текст од аутора које нећемо видети у ТВ емисијама о најновијем нај. нај. пакету мера владе за опоравак економије.
Препоруке:
25
0
4 среда, 23 октобар 2013 05:43
Utopijski kapitalizam
Tranzicija ili Perestrojka je nužno zlo, koje na najefikasniji način povećava produktivnost (više batinom nego šargarepom), smanjuje nepotizam i korupciju (svaki mali ili srednji privatnik ipak zapošljava previše rođaka u odnosu na broj realnih radnika koji nose posao, jer veruje da ga manje potkradaju u svakom smislu, a nesvestan loše organizacije firme), povećava sivu ekonomiju (zbog lošeg zakonodavstva i politički namaknutih rupa kako bi se zaobišao porez i slobodno raspolagalo kapitalom, čist primer je DOO), povećava tržišnu orijentisanost i fleksibilnost firme (jednostavno zbog gramzive prirode vlasništva), i raslojava do izrabljivanja raspodelu viška vrednosti (sto akumulira kapital za nove investicije i krupnu potrošnju što ne mora da se desi, ali smanjuje kupovnu moć i široku potrošnju, što mora da se desi). Nije dokazano i utvrđeno koliki procenat blagostanja zapada potiče od rada i produktivnosti a koliki od porobljavanja i pljačke bogatstva drugih naroda i teritorija
Препоруке:
16
1
5 среда, 23 октобар 2013 05:59
Utopijski kapitalizam
Nema primera "idealnog zatvorenog sistema i države" koji bi nam pokazao koliki procenat populacije u njemu može biti koliko bogat tj. neku procentualnu skalu kao za inteligenciju na primer. Kroz istoriju se eksploatacija radne snage povećava ali raste materijalno blagostanje zbog tehnološkog razvoja koji tu eksploataciju prikriva. Globalizacija povećava raslojavanje, povećava konkurentnost, smanjuje konkurenciju, ukrupnjava tržište, smanjuje zaposlenost... Ona sprovodi interese zapadnih sistema i kapitala. Ima još mnogo na ovu temu ali nemam vremena... Poenta je da ima više minus nego plus faktora tranzicije i zato nam je sve lošije.
Препоруке:
13
1
6 среда, 23 октобар 2013 06:18
thinking maize@ Biljana
Написасте: "Umesto da budemo deo civilizovane Evrope, mi smo od Srbije stvorili opasnu dzunglu..." и опасно ПОГРЕШИСТЕ! Нисмо "МИ" то "створили", већ смо били ПОДВРГНУТИ ДУГОГОДИШЊЕМ УСЛОВЉАВАЊУ од стране те исте "цивилизоване Европе", при чему је једна и то не најмања последица тог ЕУ-ропског УСЛОВЉАВАЊА јесте ДОВОЂЕЊЕ на власт у Србији НАЈГОРИХ од нас, уз ПОСРЕДОВАЊЕ дела "интелигенције" у медијима, хуманистици, па и техничким наукама, који је ИСТАЛАМБАСАО те исте "народне вође"! Лепо је СВОЈЕВРЕМЕНО певао Ђорђе Балашевић "НЕ ВОЛЕМ оне који говоре "Р"!?" (Мада се КАО И СВАКИ ЋЕМАНИСТА и свирач у ДИПЛЕ ПРЕСАЛДУМИО!), а такав Вам је и градоначелник главног града и вођа најаче опозиционе (и доскора владајуће!) странке! Ајд што говоре "Р", већ и звецкају НАШИМ на ПРЕВАРУ ОТЕТИМ НОВЦИМА!? Према томе НЕ ГЛЕДАЈТЕ у ту СТАРУ К...., већ у наше ЈУНАЧКЕ ПРЕТКЕ, ако желите да УОПШТЕ и ОПСТАНЕМО!?
Препоруке:
23
11
7 среда, 23 октобар 2013 08:13
телетабис
Диван чланак, без икакве политичке обојености - значи стручан и аутори тачно знају шта је све узрок и последица.

Међутим, цитирао бих једну реченицу нашег прослављеног кошаркашког тренера Дуде Ивковића: "Србија је сада као у доба јаничарства". Ова реченица осликава стање Србије данас. Све што је иоле изнад просека одлази из Србије још као дете. Ове године се после основне школе у средњу није уписало 2500 ђака. И нико се у овој земљи не пита: шта се то дешава? Која бре школована радна снага? Наши универзитети по болоњи школују помоћне раднике и чистаче, о приватним не треба ни трошити речи.

После скоро две деценије дисконтинуитета у индустрији ми је у Србији више и немамо. Оно мало што је претекло у највећем броју ради робу ниског индустријског нивоа - млекаре, пекаре, конфекци, обућа,... Високо технолошка индустрија у Србији више не постоји. И проблем њеног освајања и покретања је више него скупо и дуготрајно.

Једном речју - пропаст.
Препоруке:
22
1
8 среда, 23 октобар 2013 08:24
Пироћанац
Мали број градова у Србији има позицију као Пирот, а мали број градова у Србији је оволико пропао као Пирот. На десетине и десетине хиљада радних места, ликвидираних, уништених и до темеља разорених не обећавају ништа добро. Посебно не у развоју. Екс пиротске компаније су биле познате у Европи и свету, пиротски производи су налазили купце од Јужне Америке па до Аустралије. Данас град нема своју ни једну једину компанију тог калибра. Оно што је остало од некадашње индустрије у траговима нема никакве шансе да преживи, а инвестиције попут садашњих у граду не могу да опораве никога. Пирот је притисла тешка мука из ког му нема излаза. Епидемија развода хара градом као и идеје о исељавању.Ко једном оде више се никада не враћа. О каквој ми индустијализацији говоримо?
Препоруке:
30
0
9 среда, 23 октобар 2013 10:20
Дринко Кончаревић
Распадом Југославије почео је и распад Србије. Уништена је привреда и сада се у Србији води промена власничке структуре. Војском и полицијом индиректно командује НАТО. Нато располаже са целокупном инфраструктуром бивше ЈНА. "Оживљавање привреде" врше стране компаније које постају власници имовине а ми некад апсолутни власници, сиротиња. И у политици, уместо наших управљају разноразни странци. Банке, "стране а наше" износе новац из Србије. Технолошки смо заостали, образовање уништено. У фирмама прекинут је природан процес преношења знања са "колено на колено". И поред "повике", мито и корупција цветају. Све у свему Србија данас је као болесник коме кажете устани. Чим направи покрет ви га ударите, болесник јаукне, а ви му опет кажете устани. Само је крај реално решење а снови и жеље о лепшој Србији одлазе у небо.
Препоруке:
15
3
10 среда, 23 октобар 2013 10:21
...
@maize@ Biljana
последица тог ЕУ-ропског УСЛОВЉАВАЊА јесте ДОВОЂЕЊЕ на власт у Србији НАЈГОРИХ од нас, уз ПОСРЕДОВАЊЕ дела "интелигенције"

Nisu li i pre toga vladali najgori, u ime najnižih? Imamo li boljih? Ako imamo, gde su? Kod nas i Rusa kriminalizovana manjina lako zauzda apatičnu većinuuz zapadnu pomoć (kao nekad) ili pritiske (sada). A i bez toga, isto.
Препоруке:
18
4
11 среда, 23 октобар 2013 10:59
Драган
Јуче сам присуствовао предавању Владимира Либерзона на Грађевинском факултету у Београду. Пуна сала, тема модерна, Сочи и пројектни менаџмент. Млади људи који знају и хоће да раде.
Данас је дипломски на приватном факултету Сингидунум са темом е-банкинга који је модерна тема о алату који ће бити на свим ај фонима следеће године.
Савет пљувачима и негативистима је да крену по нашим школама и виде које су теме и који предмети чиме се баве наши студенти и ђаци.
Није све тако црно како би неки хтели, а живот увек пронађе добар начин да настави даље.
Препоруке:
11
10
12 среда, 23 октобар 2013 11:29
Vladimir Dž
Nemam nekih većih primedbi na članak sem što je izostavljena jedna ključna stvar bez koje sigurno nema industralizacije Srbije – a to je podrška domaćih banaka uz pomoć našeg dinara.

Strane banke su tu u funkciji da se zaustavi razvoj Srbije, postavi u zavisni položaj i tako u nedogled uslovljava. One su instrument uz pomoć kojeg globalisti drže nas kao robove.

Dok ne rešimo to pitanje svi planovi, pa i ovako lepo napisani, su utopijski.
Препоруке:
24
1
13 среда, 23 октобар 2013 12:29
Драгославић
...И поред око €80 млрд. иностране помоћи oд 2000. године....МОГУ ЛИ АУТОРИ ОВИХ 80 МИЛИЈАРДИ МАЛО ДА ПОЈАСНИ, ТО ЈЕ У ПРСЕКУ 6,66 МИЛИЈАРДИ ДОЛАРА ГОДИШЊЕ! ГДЕ ЈЕ ДОСПЕО ТОЛИКИ НОВАЦ?
Препоруке:
16
0
14 среда, 23 октобар 2013 12:52
Biljana@maize
Pogledajte kakva smo nacija? Spremni smo da nekog ispljujemo, iako predhodno nismo ni razumeli sta je neko hteo da kaze. Kada sam rekla da je trebalo da budemo civilizovani deo Evrope, to ne znaci da moramo biti deo EU, jer, mi smo svakako u Evropi, makar geografski, ako ne drugacije. Civilizacijski napredak jednog naroda ne podrazumeva nicije tutorstvo. Trebalo bi sami da se izborimo za to.
Препоруке:
11
6
15 среда, 23 октобар 2013 13:06
bgd
Da napomenem da je država u Fijat uložila blizu jedne milijarde evra. Da na kraju mi pravimo komplet taj 500 l imalo bi nekakvog smila,ovako radi se,o klasičnoj šrafciger industriji,gde se većina delova proizvede negde van Srbije,a ovde se sklopi i napiše se "Made in Serbia".
Препоруке:
14
0
16 среда, 23 октобар 2013 14:24
Дринко Кончаревић
@bgd,
Јефтиније би било да смо уложили те паре, о којима пишете, у "шрафцигер индустрију из Кине". Имали би већу потрошњу шрафцигера али зато и већи асортиман производа, тиме и више запослених а држава веће пореске приходе. Ево само један пример. Мали утоваривач(енг. mini loader),замењује неколико радника на сеоским имањима, где иначе нема радне снаге. И село би се препородило. Имали смо индустрију која је могла да то производи. Нажалост, изјаловило се. Али шта вреди кад људи који одлучују, просто казано, а дела њихова потврђују, немају памети у својој глави.
Препоруке:
14
0
17 среда, 23 октобар 2013 17:33
Jasna*
"Danasnja industrijaska proizvodnja Srbije je na nivou od 40%od ukupne industrijske proizvodnje 1989.,a zaduzenost Srbije se od 2000.sa 11,6 miliona E,popela na 26 miliona Eura".
Ma kako je to moguce kad je socijlizam neuspesan ,i kad je kapitalizam daleko efikasniji sistem od socijalizma?Kad je privatna svojina efikasnija od drustvene koja nista ne valja ,zbog cega je valjalo ukinuti(Kostunicinim ustavom).Bas bih volela da mi ovaj "fenomen"objasne zaljubljenici u kapitalizam ,kakvih nije malo na ovome sajtu.
Препоруке:
16
0
18 среда, 23 октобар 2013 17:39
Jasna@Thinking maize
Sto niste iskreni pa ne kazete da ste dovodjenju tih "najgorih" i vi kao obicni glasac doprineli,dok ste duvali u pistaljke i borili se protiv starog "retrogradnog "socijalistickog sistema.Ne okrivljujte druge,za sopstvene greske,zablude ,ili neznanje?
Препоруке:
21
1
19 среда, 23 октобар 2013 18:08
Рђосав
За такву главу је такав брич*. Србима не ваља Тито који их је индустријализовао - ваљаће им ваљда Демократски Запад који их деиндустријализује?

* брич - бријач, у јужном дијалекту.
Препоруке:
12
4
20 среда, 23 октобар 2013 18:28
Рђосав
Jasna:
Sto niste iskreni pa ne kazete da ste dovodjenju tih "najgorih" i vi kao obicni glasac doprineli,dok ste duvali u pistaljke i borili se protiv starog "retrogradnog " socijalistickog sistema.

- Ма како да кажу, драга Јасна? Они кад би признали - требало би да иду улицом и њачу: њи-хааа, њи-хаааа.
Препоруке:
10
2
21 среда, 23 октобар 2013 18:32
Jasna*
Pardon o milijardama se radi.
Препоруке:
6
0
22 среда, 23 октобар 2013 18:49
фристајло
Морита каже:
Економија земље може да буде само толико снажна колико то дозвољава њена индустријска база.

Суштина.
Зато је размонтирана и СФРЈ, јер је почињала опасно да смета богатим земљама запада (све бољи производи, конкурентне цене- чиме је ефектно рушена теза о неефикасној "социјалистичкој" привреди -што је, две деценије касније, доказала Кнна).
И друга теза, коју понављам већ две деценије- како се постиже реиндустријализација: вишим платама радника у индустријској производњи и пољопривреди (тешки, прљави, опасни а стручни послови) од свих других!
Без тога, као јасне назнаке од самог почетка- све је само празна демагогија.
Можете се спорити са мном- не можете са Моритом; он је то доказао.
Препоруке:
11
1
23 среда, 23 октобар 2013 18:56
Jasna*@Rdjosav
Tako bas Rdjosave!
Danas sam cula da u jednoj tzv "Karavan" fabrici doseljenoj kod nas posle 5.oktobra (to su ove sto ih drze stranci i za tili cas presele tamo gde je radna snaga jeftinija),radnice rade , verovali ili ne sa pelenama(posto moraju da se unapred prijave za odlazak na toalet,pa kad dodju na red ,neke ne izdrze),eeeeee tugo, a radnicko samoupravljanje nije valjalo.
Препоруке:
12
1
24 среда, 23 октобар 2013 19:04
фристајло
Шта да се ради?

Па- да се ради, али- паметно.
Страни улагачи су "птице селице"- чим нађу јефтинију радну снагу, сировину или "домаћина"- оду, и врло су непоуздан извор прихода; зато нам запад толико и сугерише тај модел, врло рискантан и нископрофитан за даваоца услуга.
Треба реанимирати домаће капацитете- фабрике које су преостале из оних времена када је Србија производила оних 100%, од којих данас произведе 40%; није ли то доказ да је та привреда била ефикаснија него ова- "модерна и савремена"?
Нама је "подваљена" теза о неефикасној соц. привреди; ми две деценије не можемо да достигнемо тај ниво!
Све што добро ради у Србији- продато је странцима, и то је највећи злочин корупције код нас, а не учитељи или лекари, који су доведени у беду- принуђени да узимају ситан мито- да би преживели.
Ето ти, Вучићу, задатка- погледај ко је продао све цементаре странцима, па тек онда кренуо да зида по Србији- и тако омогућио исисавање профита...
Препоруке:
13
1
25 среда, 23 октобар 2013 19:05
Рђосав
Jasna*:
Danas sam cula da u jednoj tzv "Karavan" fabrici doseljenoj kod nas posle 5.oktobra (to su ove sto ih drze stranci i za tili cas presele tamo gde je radna snaga jeftinija),radnice rade , verovali ili ne sa pelenama..
.
Хехе... - још увек је њима добро, кажу да су Римљани - кад су копали оне тунеле кроз брдо за водовод, реда 10 км - убацивали робове у младости и пуној снази а износили их кад умру унутра. По десетак година су унутра и радили и јели и... - да не кажем шта.
Препоруке:
11
6
26 среда, 23 октобар 2013 19:11
фристајло
Већина сада најтраженијих струка на свету није постојала само пре пет година (рецимо нови материјали или повезивање медицине, електротехнике и физике). Онај ко образује такву радну снагу за послове садашњости и будућности је тај који најуспешније привлачи улагаче и тако скреће пажњу на себе.

Нетачно.
Тако се само произведе вишак кадра, па се странцима даје комотна позиција за избор јефтине, а стручне снаге за њима потребне струке.
Србија мора да има своју стратегију развоја, своје планове, а не да слуша белосветске "саветнике" и излази у сусрет њиховим захтевима.
И овако индустријски осакаћена- ипак има неке компаративне предности над већином земаља света, у пољопривредним капацитетима и потенцијалу за индустријску производњу, у сировинској бази. То држава треба да осмисли и води- јавне радове са ангажовањем домаће радне снаге и план ревитализације села, као највећег "Бироа рада" који нам је преостао.
Мање треба знања него воље.
Препоруке:
9
1
27 среда, 23 октобар 2013 19:36
thinking maize@ "Рђосав", Jasna* и ини Титини "срби"
Прво, Титославија је била ПРИДРУЖЕНИ члан НАТО-а и тако је и ДОБИЛА СРЕДСТВА за ОБНОВУ, ИЗГРАДЊУ& РЕИНДУСТРИЈАЛИЗАЦИЈУ, али је и Краљевина Југославија ИМАЛА ИНДУСТРИЈУ, не Бог зна какву, али је ИМАЛА и то ПОСЕБНО у Србији! Тако је нпр. читава ВАЗДУХОПЛОВНА ИНДУСТРИЈА (заснована на лиценцама, а онда и на ДОМАЋИМ и то ДОБРИМ ПРОИЗВОДИМА, као ИК-3 војни ловац!) била у Србији, да би је Броз под ПРОВИДНИМ РАЗЛОЗИМА РАСЕЛИО! И о томе су писали не "грађански економисти", већ Коста Михајловић и Иван Максимовић, Слобини и то ДОБРИ економисти! Значи, ваљало је ОДРЖАТИ оно што је била ТЕКОВИНА, мањим делом заснована у Краљевини, а ВЕЋИМ делом услед Титине ИЗДАЈЕ КОМУНИЗМА 1948!? Сад што то није ОДРЖАНО, питајте Амере који су ПРВО ДАЛИ, да би ПОБЕДИЛИ Совјете, а онда УЗЕЛИ јер им се МОЖЕ! Треће, почео сам да КОНТРИРАМ Милошевићу ТЕК по ПРЕДАЈИ Косова! Уосталом, 99% сарадника овог сајта, је ТАД било против Слобе, али НИКО од Вас "црвендаћа" да буде "храбар" на ЈАЧЕМ!?
Препоруке:
20
14
28 среда, 23 октобар 2013 20:15
Рђосав
thinking maize:
Прво, Титославија је била ПРИДРУЖЕНИ члан НАТО-а и тако је и ДОБИЛА СРЕДСТВА за ОБНОВУ, ИЗГРАДЊУ& РЕИНДУСТРИЈАЛИЗАЦИЈУ,...


Дечаче, једном ћу - али када нађем времена - да одржим кратак курс ефикасног побијања медиокритетских офуцаних теза типичних ДСС-интелектуалаца - међу којима и горе цитиране.

Само молим заинтересоване да се пријаве у значајном броју, не мање од 10 слушалаца, заиста ми се не исплати да губим време са сваким ко раби ове безвредне `аргументе`.

Напомена: курс ће бити бесплатан и одржаваће се у вечерњим сатима. Поздрав до тада, драги полазници!
Препоруке:
9
20
29 среда, 23 октобар 2013 22:17
сељак беземљаш
Мени се чини даје основну идеју текста да је индустријализација све и да је без ње све ништа,
требало јаче истаћи.
Стоји и данас Стаљинова изречена оцена фебруара 1931.г. ИЛИ ЋЕ МО СЕ ИНДУСТРИЈАЛИЗОВАТИ ИЛИ УМРЕТИ.
Није ово прича о Стаљину већ о важности индустријализације.

Текст по мени има и грубих грешака.
Оцена о деинстријализацији наравно стоји али се не може подупирати статистичком оценом да данашњи ниво индустријске производње чини 40% оне у 1989.
То је ван контекста приче о индустријализацији.
Почетком осамдесетих иако је била забрањено спомињање речи криза, било је јасно да ће многе фирме банкротирати и то тако да се не могу опоравити.

Више од 50% извоза било је везано за СССР.
То не би био проблем да већим делом тај део производње није био зависан од политичке чињенице да СССР није озбиљно трговао са ЗАПАДОМ, а Кинези нису развили производњу.
наставак
Препоруке:
25
5
30 среда, 23 октобар 2013 22:31
небески летач
Одличан текст. Међутим, чини се да робује неким стереотипима о "образовању нације". Та флоскула како треба улагати у науку је довела до потпуне дегенизације научне политике, у којој се више не ни у назнакама не препознаје национални интерес. Али, о томе можда другом приликом...
Препоруке:
10
0
31 среда, 23 октобар 2013 22:51
thinking maize@ "Рђосав"
Дал Вам нешто значи термин "Балкански пакт" Турске, Грчке иии... ФНРЈ, са све ВОЈНИМ ВЕЖБАМА и то до РАНИХ 1960-тих!? А термин "Труманова јаја"!? И све ЗАСНОВАНО на "доктрини" "Keep afloat Tito"!? Једна од ПОСЛЕДИЦА те "доктрине" наведена је у текстовима о ПОТИСКИВАЊУ ЋИРИЛИЦЕ у Титославији, где је наведено да је раних 1950-тих тадањи министар у Влади ФНРЈ надлежан за просвету (Родољуб Чолаковић!?) тада службујућим америчким дипломатама ОБЕЋАО да ће се "дугорочно ПОТИСКИВАТИ ћирилица у ФНРЈ, као МЕРА за РАЗДВАЈАЊЕ Руса и Срба"!? Слободан Милошевић, СА СВИМ ЊЕГОВИМ МАНАМА, ипак је припадао НАЦИОНАЛНОЈ СТРУЈИ српских комуниста, слично проф. Сими Марковићу и његовим претечама Светозару Марковићу и Димитрију Туцовићу, као и Слободану Пенезићу-Крцуну У НЕКИМ ТРЕНУЦИМА!? Али ТАЈ ИСТИ Слободан Милошевић је кроз ПРВИ Закон о приватизацији СУШТИНСКИ УКИНУО САМОУПРАВЉАЊЕ и суспендовао у неку руку друштвену својину, делом ПОДРЖАВИВШИ је, а делом и РЕПРИВАТИЗОВАВШИ је, враћајући сељацима земљу!?
Препоруке:
20
13
32 среда, 23 октобар 2013 23:07
thinking maize@ "Рђосав", наставак иии... КРАЈ!
ДРУЖЕ, нема потребе да причаш "морске приче" ко "Број 1" Алану Форду, пошто НЕ ВЕРУЈЕМ у њих, пааа, бар колко Боб Рок!? Све у свему, Србија и Срби су били НАПАДНУТИ у НАЈНЕЗГОДНИЈЕМ ТРЕНУТКУ кад ЈОШ НИСУ РАШЧИСТИЛИ не само са комунизмом (који упркос НАМЕТНУТОСТИ Србима има и ДОБРИХ СТРАНА!?), већ ПРЕ СВЕГА са "BRATSTVOM in ENOTNOŠĆU", НАЈЗЛОКОБНИЈОМ по Србе формом ТИТОИЗМА! Милошевић је ПО СВЕМУ СУДЕЋИ ЗАМИСЛИО да се Срби МИРНИМ и ЕВОЛУТИВНИМ путем ВРАТЕ у неке УОБИЧАЈЕНИЈЕ цивилизацијске воде, ЗАДРЖАВАЈУЋИ ДОБРЕ СТВАРИ СТЕЧЕНЕ у социјализму, али се ЊЕМУ и НАМА са ЊИМ НИЈЕ ДАЛО, пошто смо били НАПАДНУТИ од "сила немерљивих"!? Чини ми се да је у неком скорашњем тексту један коментатор ЛЕПО ОБЈАСНИО УКИДАЊЕ САМОУПРАВЉАЊА и ДРУШТВЕНЕ СВОЈИНЕ као дело САМИХ КОМУНИСТА!? Једино што је НАЦИОНАЛНА СТРУЈА предвођена Слободаном Милошевиће замислила да то изведе ЕВОЛУТИВНИМ ПУТЕМ, док су ТИТОИСТИЧКИ ТРОЦКИСТИ у "ЖУТО" прелакирани, СВЕ РАЗБУЦАЛИ због ЛИЧНЕ КОРИСТИ!? То ти је то, па ДУБИ на ГЛАВИ!
Препоруке:
20
14
33 четвртак, 24 октобар 2013 00:38
Бели Орао
""Кукурузу.
Црвени ветар увек дува из близине или долази брм,брм гасовима.
Препоруке:
14
9
34 четвртак, 24 октобар 2013 03:39
Meda
EZ, po pitanju cigareta iz NDH, ne namece nista sta ne bi nametnula bilo kome.
Stvar je da domaci klenovi nisu na vreme raskinuli ugovor ili ga uslovili ulaskom NDH u EZ. Nasi zakonodavci uvek gledaju unazad da poprave gde su izasrali, nikada unapred, da ne naprave greske

EZ ima svoje poznate tokove od kojih odustaje samo za potrebe jednakijih medju jednakima. Srbija sebe smatra jakom i ravnopravnom, pogotovo po pravnim pitanjima. Cinjenica je da smo pravno nerazvijeni, evolucionarno jos uvek na nivou ameba.
Препоруке:
3
0
35 четвртак, 24 октобар 2013 07:31
Srboljub Savic
Oni (neo-liberalni, velikuh zemalja) koji nama i zemljama u "tranziciji", "prodaju" recept-usluge,
same to ne rade. SAD, Belika Brtanija,... (kao primer) kroz globalizaciju i i delovanje korpoarcija,"drze" industriju napolju. Na taj nacin postizu visestruke ciljeve. Jeftinija prozvodnja u toplim zemljama, pre svega, Azije, donosi vece profite uz mogucnost smanjenja poreza (igrom knjigovodstvenih brojki) i plata radnika u sopstvenim zemljama (velika ponuda, mala traznja).
"Prljavstina" industrije ostaje "tamo". Profiti se usmeravaju na razvoj (naucni i tehnoloski) uz drasticnu selekciju u obrazovanju. Ovim, ove zemlje zadrzavaju vodeca mesta, ostvarujuci sve vecu razliku, prema ostalima. Kina tezi da ostvari isto.
U Evropi, Rusija, Jugoslavija (i Srbja) i ostale
Slovenske zemlje (sem Ceske, koja treba da postane deo Nemacke)su mete de-indistrijalizacije i strategije zaostajanja, do unistenja.
Idustriji ostatka Jugoslavije/Srbije, glavni udar je nanet sankcijama.
S. savic
Препоруке:
1
3
36 четвртак, 24 октобар 2013 07:52
Srboljub Savic
Posle sankcija, revolucija, "privatizacija" i "neo-liberalizam" su naneli jos vecu stetu od
sankcija. Industrijska (kao i sva proizvodna, ...)
preduzeca su postala "burad ili cupovi" za uzimanje
para za partije, ciji su feud. Nijedan grad niti
ijedan "srez" nije ni uradio ni analizu stanja
preduzeca, pa samim tim ni korak ka bilo kakvom
ozivljavanju. Uz to, nije ni pokusano uspostavljanje sistema ili sistemskih veza, kao:
- poljoprivredna proizvodnja, preradjivacka industrija i prodaja (na domacem i inostranom trzistu);
- proizvodnja gradjevinskog materijala, proizvoda
opreme i gradjevinarstva (gde je izvoz bio znacajan)
- proizvodnja materijala, delova i proizvoda, koji se
ugradjuju u slozene proizvode (pa je samo propaganda
o najvecem izvozniku providna )
Sektor usluga je dalja nadgradnja, koja bez osnove,
mpostaje u najvecoj meri trosak (u nacionalnoj ekonomiji).
Fama o inostranim investicijama i investitorima je
vise nego opasna. Profit ostaje napolju.
S. Savic
Препоруке:
2
1
37 четвртак, 24 октобар 2013 08:17
Srboljub Savic
Ulaskom u EZ, drasticno se smanjuju mogucnosti revitalizacije postojece (kakva god da je) industrije
jer za to nema interesa.Takodje, smanjuje se i
interes investitora iz Evrope, dok ce EZ, spreciti
svaku investivciju, koja dolazi van EZ.
EZ ce zaposljavati nase radnike, kad im odgovara,
placajuci ih manje nego svoje. Ulaskom Turske u EZ,
sto je sve izvesnije i koje lako moze biti pre nas,
nas polozaj se pogorsava.
Zemlje Azije i Rusija, koje imaju daleko veci interes
za Srbiju, i zbog polozaja (blizu centra EZ-cilja
prodora njihovog izvoza) i zbog, jos uvek, radne snage koju oni nemaju (a to nisu "manuelni"radnici).
Ubedivsi nase "revolucionare" u "jedini put u svetlu
buducnost"-ka EZ, Srbija je sam usla u "pritvor"
cije trajanje nicim nije ograniceno, a sami sebe smo
"uhapsili", a da ni "pritvor" formalno nije ni poceo.
Tragicno je da nam "nasi porucuju", da nema druge i
da ne "talasamo". Ubedjuju nas da trpimo najgori gubitak slobode, a, to ne priznajemo.
S. Savic
Препоруке:
4
1
38 четвртак, 24 октобар 2013 08:59
Reddy
Samo uz težak mentalni napor moguće je "progutati" ovo što nam "falsifikovani ideološki opijat" u liku Tinkering craze-a ovde potura. Prvo, dozlaboga smešna smesa "vojnog lovca" me je toliko razgalila da sam skoro hteo odustati od daljeg iščitavanja ovakve besmislicekoju nam poturi u daljemtekstu. A onda, naravno, raspamećivanje" o tome da su držane i zajedničke vojne vežbe u okviru Balkanskog tj. NATO-a. Najsmešnije je od svega što ovaj tip po potrebi postaje i informbiroovac!!! Sad odjednom i Staljin mu postaje miljenik iako je pobio ceo Lenjinov tabor!?!?!?!?!? Ali, možda, i baš zbog toga jer prethodno je demonizovao i njega samog. A mene je zbog istog Staljina optuživao da mu dođem kao kakav rod a ja ni kriv ni dužanod samih nemanjića. neko bi rekao "srpska posla" a ja na to "anadolijsko-srbijanski atavizmi". Pa, onda, sleće na Simu Markovića, onako prečicom. A taj isti Sima, u vreme najgore kraljeve strahovlade optira za sporazumašku politiku sa diktatorom.
Препоруке:
8
19
39 четвртак, 24 октобар 2013 09:13
Reddy
Ali, gde ja odoh? Pa, svi znamo ko je bio diktator, zar ne? Tito bez premca. Samo ovoj "logičkoj logici" opet jedna mala "doskočica". Ako je brozova diktatura bila to što je bila onda bi trebalo, sledstveno tome, biti makar nalik i na sve ostale savremene diktature u svetu. E, tu nešto ne štima! Imali smo u isto vreme Frankovu ili Salazarovu diktaturu u Evropi, da ne pričamo o onima sa drugih kontinenata. Nijedna druga u to vreme, po poznatim pokazateljima, ni izbilza nije imala takav ritam privrednog rasta kao ta Titova!?!?!?!?!? Šta je u pitanju? Ili njegova nije bila diktatura ili nisu bile sve ove druge. jer, valjda i sve diktature imaju toliko toga zajedničkog pored, naravno, i svojih specifičnosti. No, izgleda da je ova Titova vrvela od tih specifičnosti. Na primer, broju izgrađenih prosvetnih i zdravstvenih ustanova te po nizu ostalih pokazatelja. jedva da je to specifičnost diktatorskih režima. Ali, u glavi ovog srbijanskog ideološkog čudotvorca motaju se svakakvi zavijuci.
Препоруке:
8
18
40 четвртак, 24 октобар 2013 09:25
Reddy
Ovaj promoćurni ideološki hohštapler potom utvrdi i da su Svetozar Marković, Dimitrije Tucović pa "u nekim trenucima" i sam Krcun pripadali Simomarkovićevskom raspoloženiju za saradnjom sa Aleksandrovom kraljevskom diktaturom, valjda, posredno nabacujući ideju pomirenja četnika i partizana ili, danas, "pomirenja kapitala i rada". Stara socijaldemokratska prevarantska igrarija. Prevarantska kada se tiče rada i radnika jer po tome bi, valjda, današnji srpski radnik "trebalo" da prihvati ropske uslove života uz nadnicu od dvadesetak hičljada dinara sve za svrhu "više srpske ili srbijanske stvari i stvarnosti" u koju ga dovedoše baš takvi i ovakvi kao Tinkering craze, čovek svih boja i ideologija, već prema aktuelnoj potrebi a sve zaogrnuto paranacionalnim i nacionalističkim da ne kažem nacističkim interesom vladajućih u kome ne malu ulogu odigrava i Patrijarđija te srpski crkveni vrh.
Препоруке:
8
19
41 четвртак, 24 октобар 2013 09:39
Reddy
Čovek prosto ne zna dal "da plače il da se smeje" kad ovaj ovaj "ideološki potrbuško" lupeta o samoupravljanju, o Kosti Maihajloviću kao "značajnom ekonomisti", Ivanu Maksimoviću i sl., "komunizmu koji ima i dobrih strana" itd. I potom u pledoajeu kako je neko objasnio ukidanje samoupravljanja i društvene svojine kao delo samih komunista /sic!/. Ovako bi se i nastanak nacizma mogao objasniti kao delo radničke Nemačke, sudeći po nazivu prototipa potonje NSDAP. iz dvadesete godine. A i let na Mesec bi se mogao pripisati kakvom poetskom sanjaru. Pa tako, verovatno, i autorstvo znanja o društvu kakvom Tinkering craze-u!!! Zaprepašćujući je ovaj brdskobrzajući sliv gluposti koji na svom ušću stvara ogromnu poplavu budalaština koja zapljuskuje neobezbeđene i slabo utvrđene obale srpske intelektualne i javne pozornice.
Препоруке:
8
16
42 четвртак, 24 октобар 2013 09:41
thinking maize@ онако, успут, о којечему...
Неко би рекао ТИТОИСТИЧКА посла! ПАМЕТНОМ довољно! Узгред, ЛЕПО сте се РАСПОРЕДИЛИ, "црвени" ТРОЛУЈУ, "патриотски" и ПРЕСВУЧЕНИ "црвени" (читај: НОВА ЧЛАНИЦА "Социјалистичке интернационале" предвођена "КОФЕРЧЕТОМ"!), са све НАЗАДЊАЦИМА, кажу да ћемо ПОЦРКАТИ БЕЗ Јевропе, а "жути" ТИТОИСТИ са Чедом-шмрком чекају у запећку, пошто су ОДРАДИЛИ НАЈВЕЋИ ДЕО ПОСЛА, и ПРИПРЕМАЈУ СЛЕДЕЋУ ПРЕВАРУ, дал "краља", дал УН екс-прешједника!? МОООРРРЕЕЕ, фали овде АПИС!?
Препоруке:
15
11
43 четвртак, 24 октобар 2013 09:45
thinking maize@ Reddy
ТИ "радник"!?!?!?!? Ма, ДАЈ, НЕМОЈ ме ЗА........! Ма ти НИШТА ТЕЖЕ од КОМПЈУТЕРСКЕ ТАСТАТУРЕ ниси дизао у животу НЕРАДНИЧЕ! ФФФУУУЈЈЈ!!! PS. Извињавам се, ДИЗАО су папа Марксов "Капитал"! Ееее, ТО ЈЕ КЊИЖУРДА! Мада "добра" је само за КАЦУ за КУПУС!
Препоруке:
15
11
44 четвртак, 24 октобар 2013 12:35
Reddy
@Tinkering craze

U pravu si, "presvučenko"! Pa Apisa su i crveni rehabilitovali. A ti si i bio u njihovoj SKJ, sve do nestajanja. veran do kraja!!!!! Ko pas čuvar!!! I na koga sada kevćeš jer si u međuvremenu izgubio "dobar glas". Mislim, od laveža ništa više!
Препоруке:
7
16
45 четвртак, 24 октобар 2013 14:05
thinking maize@ "Reddy", alias "sajber marksista"
Ја НЕ ТАЈИМ, а ТИ Herr Nemanjichu!? Све "округло, па на ћоше" и "АЈДЕ"! Него, ЗАКОПАЋЕ и тебе Били! Узгред, скупило друштванце мало, па само ХЕЈТУЈЕ и ЛАЈКУЈЕ!? Ако, ако, ВАЉА да се ЗАРАДИ "тешка" ТРОЛОВСКА "дневница" код папа Ротшилда, баш ко што чињаше и папа Маркс!? Само напред, са све ДРУГАРЦОМ Jasnom* и ДРУГОМ "Рђосавом"!? Узгред, ДОСАДАН СИ!
Препоруке:
13
10
46 четвртак, 24 октобар 2013 15:03
Reddy
@Tinkering craze

Da, argumentovan i precizan. Drugima zanimljiv, tebi "dosadan" iz sasvim razumljivih razloga. Nego, onaj argument o diktaturi. Tu si nešto zaćutao. Gde je taj tvoj legendarni naučenjački hibris? A o mom radu najbolje svedoče posejani članci, juče ovde, danas napolju. A da ti otkrijem i jednu tajnu. Prvi posao mi je bio izvlačenje papira /bala "hutpaka" i "havane" sa po pedesetak i osamdesetak kilograma na visoke spratove, često puta bez lifta/. Papir je težak ko olovo. To ono da nisam nikada podigao ništa teže od keyboard-a i Marksovog Kapitala/ ne zaboravi da sam ga čitao i pročitavao u trotomnom izdanju/. Na kraju Na kraju vrlo je verovatno da sam "izneo" i više "kapitala" od tebe koji imaš još da "sviraš", sve uz melodiju tvojih dojučerašnjih drugova iz SKJ i sadašnje gospode iz DSS-a. A na kraju, i ko zna gde su te sve zadužili jer ti trag "smrdi" nečovještvom!
Препоруке:
6
16
47 четвртак, 24 октобар 2013 19:28
Vratimo se na tekst!!!
Molim učesnike ove, nadasve, jalove rasprave, da je presele na prigodnije forume!!!
Ovde, valjda, treba da komentarišemo napisani tekst.

Moj komentar je:
stručan i činjenicama potkrepljen članak.

Svaka čast na tekstu koji iznosi stvarnost naše, nažalost, sive stvarnosti.
Ono što je istina jeste rak koji nas nagriza - korupcija.
E, tu bi vlast trebalo više da se angažuje... ako misli da ostane na vlasti ....
Препоруке:
6
4
48 четвртак, 24 октобар 2013 20:31
Travis Bickle
Slazem se sa osnovnom tezom iz teksta. Dakle ulaganje u ljudske resurse je kljucno pitanje za buducnost Srbije. Kljucno pitanje nije u visini javnog deficita vec u njegovoj strukturi.
Ono sa cime se ne slazem je preuvelicavanje pitanja cigareta. Prva stvar koja se ne saopstava je da je u pitanju kvota od 1600 tona sa carinom od 15%. Dakle ukupna vrednost je oko 9 000 000 dolara, otprilike. Nije malo ali nije ni puno i jos uvek je u pitanju zastita. Sve preko toga je 57% carine. U pitanju je srazmera dosadasnje kolicine uvoza cigareta iz Hrvatske. S druge strane, Hrvatska vise ne moze primenjivati sistem kvota na svom trzistu kao clanica EU vec Srbija dobija bescarinski izvoz na tom trzistu. Dakle nema dodatnog uvoza vec je uvoz na nivou onoga sto je bilo u okviru CEFTA i vise nema hrvatske zastite Rovinja. Sa druge strane Srbija ce dobiti povecanje kvote za vino od preko 4000 hektolitara sto nije lose.
Препоруке:
0
4
49 четвртак, 24 октобар 2013 21:10
Vratimo se na tekst!!!
Nije stvar u cigaretama, već u odnosu EU prema Srbiji.
Beskrajna uslovljavanja...politička i ekonomska.
A zbog čega?
Najbolji primer je Island, koji je uvideo da nema svrhe zakoračiti na brod koji tone (EU)...pacovi prvi beže - Velika Britanija...
Šta mi tražimo tamo?
O tome treba razmišljati.
Препоруке:
7
2
50 петак, 25 октобар 2013 20:36
сељак беземљаш
наставак
Погрешно написах да је наш извоз седамдесетих и до краја осамдесетих у СССР био 50% укупног извоза. Ради се о укупном извозу у тако зване источне земље, рачунајући и СССР.

Ако хоћемо да се ре-индустријализујемо ми морамо знати шта смо, како смо радили и зашто смо остали без индустрије.
Многе наше фабрике биле су пројектоване на политичкој чињеници да можемо да купимо репроматеријал (најчешће, конце, платно, скај или кожу)и да сашијемо пантолоне, гаће или ципеле.
Поруџбине су биле на стотине хиљада комада.
На томе смо не само добијали нафту, гас, и паре већ
ЗАСНОВАЛИ НАШУ СЛАВУ ДА СМО ПРОНАШЛИ НАЈБОЉИ ДРУШТВЕНИ СИСТЕМ ОД КАДА ЈЕ СВЕТА И ВЕКА.
Обичном свету је то било ОЧИГЛЕДНО
Елита је знала да је то трула грађа али је ћутала.
Када су почеле да изостају наруџбе совјета, почела је реиндустрализација. Фабрике, нарочито конфекције и обуће биле су потпуно неспособне да ценом и квалитетом одговоре било ком другом тржишту.
наставак
Препоруке:
8
3
51 петак, 25 октобар 2013 21:27
сељак беземљаш
наставак
Покушавало се неколико година различитим "муљањима"
одложити пропаст (бар један дан, да неког сахранимо са почастима) али није ишло.
Не желим никога да потценим, али у условима када је
фабрика чекала совјетске наруџбе са сајма у Дрездену, није уопште било важно ко ради у служби, набавке, продаје...па су целе службе биле труле и неспособне. Коме је требао модни креатор, дизајнер.. и ко би их слушао.
Није овде у питању друштвена својина. Власт се формирала као клика ( добар израз је сплеткарошка дружина)
У таквим условима они процењују да су им вреднија три лоша радника него два добра нобеловца.
(НЕКА СТАРИЈИ ИСПРИЧАЈУ ПРИЧУ О БОРБИ ПРОТИВ ТЕХНОКРАТИЈЕ)
наставак
Препоруке:
8
3
52 петак, 25 октобар 2013 21:48
Reddy
Kvalitetom i cenom naši tekstilci nisu mogli da odgovore konkurenciji!?!?!? Ko svaki "ekspert" kad umisli da može da vrši i ekspertizu. Svejedno, i obućari??? Da li ovo, uopšte, zaslužuje komentar. Mislim da je bolje manevrisao na četničko-partizanskim prugama. Mada se ni tamo nije proslavio ovde je, međutim, baš zalutao na slepi kolosek. Potrebno je dosuti vode pa staviti u pokret zahrđalu mašineriju velikog manipulatora. Gde mu je asistent TM da mu vrati skretnicu?
Препоруке:
3
10
53 петак, 25 октобар 2013 22:10
сељак беземљаш
наставак
И у условима вишепартијског система и доминације приватне имовине ми показујемо потпуно исте резултате.
Нама су нам 1982.г. заробљавали путничке авионе,због немогућности државе да сервисира дугове, тада смо имали пар непар, несташице кафе и прашка.. нисмо могли да финансирамо дугове 50 великих предузећа,
промашених инвестиција (славна Смедеревска жељезара
Обровац Фени...)
Исто се то десило са "инвестицијама" Металс банке
Развојне банке Војводине, Агробанке, различитих
Фондова за развој... ВИШЕСТРАНАЧЈЕ И ПРИВАТНА ИМОВИНА
Имао сам прилике да саслушам неколико потпуно лудачких планова (има их и данас)за које одговорни мисле да ће успети.

Да приватна имовина сама по себи није ефикасна говори нам судбина стотина фабрика које су нестале
истог трена када су приватизоване и нестале.
Власник је испод сваке цене добио фирму, дигао хипотекарни кредит на имовину фабрике, извукао новац и отишао.
НЕВЕРОВАТНО ЈЕ ДА ТО НИКОГА НИЈЕ ИНТЕРЕСОВАЛО.
наставак
Препоруке:
8
2
54 субота, 26 октобар 2013 04:43
kvaka
Da privatna svojina nije efikasna sama po sebi......kakva lupetanja i kakva plitkost! Pa, ne postavlja se uopšte pitanje efikasnosti kao prethodno. Ono je samo funkcija nečeg mnogo značajnijeg. U čijim se rukama nalazi ta svojina, eto suštine. I, naravno, ko na političkom nivou vlada tom svojinom. Ali, suština ovde baš nikoga ne interesuje. Efikasnost i slične "trice" samo su izvodi osnovnog i suštinskog odnosa. Apsolutizacija efikasnosti, ekonomičnosti i rentabilnosti je slepa ulica. Kako to slepcu objasniti???
Препоруке:
3
4
55 субота, 26 октобар 2013 19:14
thinking maize@ онако, о којечему, претежно о ничему, сад о сахрани Јованке Броз
Отишо сам до центра (Бео)града нешто да обавим, а онда тролејбусом 40 на Бањицу, по неке специјалне сијалице, пошто сам ето председник скупштине станара. (Шта ћете, још увек има ентузијаста да...) Кад тамо, а оно на станици код "Музеја 25-ти мај" улазе ГОМИЛЕ старијих људи! Ћуте, понекоме и суза у оку, труде се да изгледају достојанствено, иако многима тешко пада ово Михољско лето. Посматрам ситуацију, млађи понешто изненађени иии... како они то кажу, СМОРЕНИ. Изненада неко од старијих почиње да прича КАКО ЈЕ НЕКАД БИЛО ПОД ЊИМ!? Слушам и гледам млађе... Изглед им постаде ЈОШ СМОРНИЈИ, а стари људи постадоше ГЛАСНИЈИ. Но врућина убрзо учини своје, па се само још понеки старци сећаше ШТА НЕГДА БЕЈАШЕ!? Сиђох из превоза. Паде ми на ум: Па ми Срби смо РАЗДРОБЉЕНА НАЦИЈА! Ваља нам БАШ као и у Киплинговој песми "АКО" (у сјајном препеву Иве Андрића) да "са ПОЛОМЉЕНИМ АЛАТОМ и УМОРНИ ПРЕГНЕМО ЈОШ ЈЕДНОМ и ЈОШ ЉУЋЕ, ИАКО НАС НИКО НЕ РАЗУМЕ и СВИ НАС ВРЕЂАЈУ"!? Ваља нам да се ПОГЛЕДАМО у ОЧИ!?
Препоруке:
18
6
56 недеља, 27 октобар 2013 18:59
Боб
@Reddista vavilonski kozoder

Ако већ причаш о нечијим атавизмима, позабави се својим, турко-марксистичким. Тај, капитални, атавизам најтеже се ампутира.
Препоруке:
14
2
57 недеља, 27 октобар 2013 20:35
thinking maize@ Боб @ Reddista vavilonski kozoder
А "надсвињар Горњег и Доњег Египта"!? Због Вашег сјајног подсећања на писмо запорошких козака султану Мехмеду 4-том из 1675, САМО за Вас Жанна Бичевская и стара козачка песма „Любо, братци, любо“! Свако добро.
Препоруке:
11
4
58 недеља, 27 октобар 2013 21:02
Reddy
@извесни БОБ

Vređa te a ne bi trebalo sintagma "anadolijsko-srbijanskog atavizma" baš zato što si u njenom duhu i umislio da si kakav veliki Srbin a ono od tebe ostade samo tek običan srbijančić. Dakako, sintagma je i u skladu sa takvim opredeljenjem pa onda i kod mene zabuna otkuda tako šta da te vređa!?!?!?!?!? Ali, srbijanac ko svaki srbijanac smatra da dobacuje tamo gde dobaciti ne može već po svojoj prirodi i poreklu. To se, Bobe ili robe zove sudba teška i gorka. Žalim slučaj, dragi su/građanine. Mi smo građani iste države ali nikako i pripadnici istog etniciteta. Ja sam Srbin a ti već sam odredi kom taboru pripadaš. Poštovaću tvoje nalaze.
Препоруке:
3
15
59 недеља, 27 октобар 2013 21:05
Reddy
Živnuli zapreteni kompleksi nesavladanog anadolijsko-srbijanskog sindroma. Kakav cirkus. javljaju se ko titini pionirčići. jednom povučeš uvce a drugi se odmah jaukne. Kakva uživncija. propištaću od zadovoljstva!!!
Препоруке:
3
15
60 недеља, 27 октобар 2013 21:09
Reddy
@Tinkering craze

Au, pa ti počeo da se javljaš i unapred. Pravi avangardista iz SKJ-ota. Mora da su te tome učili u nekom od kumrovečkih isturenih odeljenja. U ovom nedeljnom sivilu ti si mi, priznajem, izuzetna uživancija. Ne ljuti se da mi ne pokvariš ugođqaj, majke ti, craze.
Препоруке:
3
13
61 недеља, 27 октобар 2013 21:46
thinking maize@ неко мисли да нема везе са темом, али ИПАК, само за представнике економског ВОЛУНТАРИЗМА свих боја (а ПОСЕБНО "ЦРВЕНЕ"!), Писмо запорошких козака турском султану Мехмеду 4-том 1675, овековечено и на славној слици Иље Рјепина
Ти турски шејтану, брате и другару црног ђавола и секретару самог Луцифера!
Какав си ти то, за име ђавола, тужан витез? Што ђаво иза...., поједете ти и твоје чете, па ће ти тешко поћи за руком да овладаш хришћанским синовима.
Твоје се војске не плашимо, тући ћемо се са тобом на води и на копну, ти вавилонски кувару, македонски колару, александријски козодеру, јерусалимски пивару, надсвињару великог и малог Египта...
Ти јерменска свињо, ти татарски јарче, ти џелату из Каменска и џепарошу из Подољска, ти унуче самога сатане и будало целог горњег и доњег света, уз то глупаче нашег великог Бога...
Свињска њушко, кобиља гу...., касапски псу, некрштена главо! Ђаво ти пот..... матер - ето тако ти, ти гнусобо одговарају Запорошци! Јер мајке правоверног хришћанина ти ниси достојан.
Пошто немамо календар, не знамо датум, месец је на небу, година пише у књизи, а дан је исти као и код вас.
Зато можеш да нас пољубиш у д...!

Таборски атаман Иван Сирко са целим табором Запорошких козака.
Препоруке:
9
9
62 понедељак, 28 октобар 2013 22:34
Боб
Кад већ помињемо слику, да је видимо - ово мора да измами осмех:

http://facebookreportermonitor.files.wordpress.com/2012/10/att000011.jpg

Поздрав и за Реддисту, и на његову појаву се увек насмејем!
Препоруке:
10
1
63 понедељак, 28 октобар 2013 23:17
thinking maize@ Боб
Поздрав. Узгред, волео бих да се једна ОВАКВА, а СРПСКА дружина нађе и да ОВАКО ОТПИСУЈЕ ММФ-ском колару, ЕУ-ропском пивару и надсвињару горњег и доњег Волстрита! Са ПОСЕБНИМ НАГЛАСКОМ на "ђавоље потпаљивање" a la Sheshelj!? Знате већ, "што ђаво из....., поједеш ти и твоје чете"!?
Препоруке:
2
1
64 уторак, 29 октобар 2013 16:48
Reddy
@Боб

Što se tiče tvog smeha ti bi, izgleda, voleo da je on zarazan. Nije tako kako sam vidiš a inače to što se ti smeješ pre je grimasa nego ono što dolazi iz srca. U svakom slučaju, smeh je pouzdan saveznik srca, no samo kada je iskren. Sve drugo remeti uravnotežen osećaj smisla a to je opasno po zdravlje. Smeh često puta nastaje kao grimasa koja bi htela da bude ono što nije. Ne podaj se lažnim namerama, šteti zdravlju. Grimasa ne može sakriti osećaj neumenja i neznanja. grimasa je namenjena ostavljanju nutiska dok je smeh izraz mentalne ravnoteže. Nadam se da si shvatio prigovor.
Препоруке:
1
6

Анкета

Да ли мислите да ће у наредних годину дана у Србији бити одржани нови парламентарни избори?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер