Kome je do morala u politici, neka ide u NSPM

Elizijum - nedorečena hiperbola o bogatim i siromašnim

Komentari (18) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 subota, 05 oktobar 2013 23:43
fristajlo
Uvek sa velikim uživanjem čitam Tanasićeve prikaze, jer je kao retko ko u stanju da prepozna nijanse, bitne da se dopre do suštine.
U pitanju je film za generaciju revolucionara iz kompjuterske stolice, koja očekuje da je dovoljno „pustiti neke podatke u opticaj“ (kako su to učinili Asanž, Mening ili Snouden), pa će mašina ugnjetavanja da se sruši sama od sebe – odnosno ne čak ni to, nego će sama sebe da „reformiše“ tako da prestane da bude mašina ugnjetavanja i postane mašina radosti, duginih boja i dečijeg smeha.

Dok god produkciju holivudskih filmova kontrolišu ovi- koji kontrolišu- pošteniji pristup ne treba očekivati; autor je pokazao da ume- a zašto nije sve tako uradio- nije se baš teško dosetiti.
Prosto je- producenti su zaduženi da drže u pomenutim stolicama sve američke "revolucionare"; ovi i ovakvi filmovi imaju baš takav zadatak; da anestetizuju, upasive i ponude lako, elegantno rešenje.
Za sada- uspeva im; dokle će- videćemo...
Bravo, sjajna analiza...
Preporuke:
39
0
2 nedelja, 06 oktobar 2013 00:28
Naučna teorija
Svaka čast autoru. Nisam gledao sve filmove i samim tim mogu promašiti temu. Ali neka komentar bude potreba da se oda priznanje autoru. Ja više volim istorijsku filmsku priču kroz prizmu malih ljudi. To se desilo i nudi proverena saznanja i uživanje. Volim i čiste bajke jer one su kao Biblija. Ali volim i fantastiku. Tu je ipak došlo do turbo mešavine žanrova i kvaznaučnih teorija. Komp. animacija donosi i mnogo umetničke štete što ne mora biti tako. Suviše apstrakcije vodi u dosadu. A nedostatak prirodnih "katalizatora" i "otpora vazduha" u infantilnost ili odbojnost. A ko može simulirati realan sistem? Nema tog kompjutera i matematičkog modela... Međutim, amerikanci su majstori da izvuku apstraktnu srž ljudskih sistema. I oni to kratkoročno znaju da iskoriste. Ali dugoročno niko ne zna gde to vodi. Njihova filozovska misao je jednostavna. Ko radi u svoju materijalnu korist bez ideologije nije opasan po njihov način života.I ko može da nas posavetuje kako urediti život na planeti?
Preporuke:
15
2
3 nedelja, 06 oktobar 2013 01:03
Vladimir Dž
Nije mi jasno kakva nedorečena hiperbola o bogatim i siromašnim. Šta tu ima da bude nedorečeno u ovom filmu? To je samo jedna od mogućih projekcija kako elita vidi svet u budućnosti. Vrlo jednostavno.

To je globalni neofeudalizam opisan u mnogim drugim filmovima poput The hunger games, In Time, Logan's Run, The Matrix, Blade runner.... Naučna diktatura nametnuta bednom stanovništvu, elita koja je daleko dislocirana od porobljenih i grupa sofisticiranih plaćenika koja čuva elitu.

Kao i svaki drugi [masovni] ubica i oni žele da svojoj žrtvi pokažu šta ih čeka. Da ih upozore. To im smirije savest kad znaju da je žrtva svesna svoje sudbine ali ujedno i diže kad vide da je žrtva uplašena. Oni su o ovakvim vizijama pisali mnoge pre nego što je izmišljen film.

Inače tekst je mogao biti malo jednostavniji po svom stilu, ipak mi ovde koji dolazimo nismo navikli na ove stilske akrobacije sa umetnutim ne srpskim rečima.
Preporuke:
21
16
4 nedelja, 06 oktobar 2013 02:27
Vladimir Đilas
Tekst, je pravi dijamant za svakog ljubitelja naučne fantastike.
Veliko hvala!
Preporuke:
18
1
5 nedelja, 06 oktobar 2013 02:39
David Novaković
Kao i ostale tekstove gospodina Tanasića, i ovaj sam pročitao u jednom dahu. Fenomenalna analiza, koja je pri tome sasvim ispravna i sa pravom ukazuje na ideološke zabune američke ''levice''. Kapitalizam sa ljudskim licem, dobri kapitalista (kakav je Nolanov, koji je doduše liberal, Brus Vejn) predstavlja najobičniju iluziju i jedan laički pogled na društvene odnose, koji autor ovde kritikuje.
Preporuke:
15
1
6 nedelja, 06 oktobar 2013 03:01
TRI TAČKE
Iskreno, meni je šteta da se ovakav talenat traći na manje bitne teme poput filma. Pratim Tanasićeve tekstove od sjajne analize Đangove osvete, i želeo bih da istaknem da bi trebao da artikuliše energiju na nešto korisnije, poput tekstova koje je imao o Kosovu, ili ako već mora o filmu, da bude recimo film kao vid meke sile koju primenjuje Amerika kroz izvoz životnih vrednosti iz Holivuda.
Ne znam, nadam se da nisam uvredio dečka, ali ne stoji mi nekako da na NSPM-u čitam ovakve teme.
Mada, ako se ljudima sviđa, a vidim pozitivni su komentari, samo napred...
Preporuke:
7
14
7 nedelja, 06 oktobar 2013 09:29
Peđa
Lepo i pronicljivo.Upravo je to najveći problem današnjeg zapadnog dekadentnog kapitalističkog sistema.Infantilizacija prosečnog pripadnika srednje klase,kojoj se ovakvi filmovi,u krajnjoj liniji i obraćaju.Ono čega prosečan pripadnik srednje klase nije i ne bi trebalo da bude svestan je ishodište cele hiper tehnologizujuće pomame,kojoj smo danas svedoci.Tehnologija NEĆE biti upotrebljena kako bi omogućila srednjoj klasi da konačno preskoči jaz koji je odvaja od oligarhijske vrhuške.Tehnologija se razvija i BIĆE upotrebljena da se jaz između bogatih i ostatka toliko proširi i produbi,da niko nikad neće moći nikakvim revolucijama da ga preskoči.Konačna ironija.
Preporuke:
15
1
8 nedelja, 06 oktobar 2013 10:44
Miloš Veljković
Svaka čast autoru na izvrsnoj analizi SF produkcije poslednjih godina. Trebalo bi samo da tekst bude malo kraći kako bi sačuvao pažnju čitaoca, mada budući na stavove autora, njemu trebaju oni sa voljom a ne konzumenti.
Preporuke:
15
1
9 nedelja, 06 oktobar 2013 12:46
Milos
Dobar tekst. Autor je odlicno primetio ono sto mnogi previdjaju - da je problem slozen i da se ne moze svesti samo na to da su kapitalisti i bogatasi zli. Necu da se pravim pametan pa da tvrdim da imam resenje. Nemam. Ali imam dovoljno klikera da shvatim da stvar nije crno-bela.
Preporuke:
7
1
10 nedelja, 06 oktobar 2013 16:32
Velizar M.
Jest malo predugačak tekst ali vredi mu posvetiti vreme, stvarno. A prisetićemo se ovakvih rasprava za koju godinu. Kako stvari stoje ova će naša planeta vrlo verovatno uskoro doživeti poprilično prekomponovanje odnosa u ljudskom društvu. A posledice će osetiti jako veliki broj ljudi.
Preporuke:
13
0
11 nedelja, 06 oktobar 2013 21:11
Jasna*
Vauu kakav prikaz ,svaka cast autoru!
Medjutim,uopste ne cudi od Holivuda,da jednu ovakvu temu kakva je klasna podela na bogatu manjinu koja eksploatise,tlaci siromasnu vecinu,sto je tabu tema za sva kapitalisticka drustva, resi na infantilan ,a ne da, ne daj boze sugerise nekakvu revoluciju potlacenih (u stilu ustajte prezreni na svetu,vi suznji koje mori glad).
Da se film pozabavio ozbiljnije resenjem ovog vecnog konflikta jedine dve postojece klase u ljudskom drustvu,nikad film ne bi ni bio snimljen(tj ne bi dobio novac ,jer novac drze bogati).Ovako jos jedna holivudska bajka o dobrim i zlim momcima,u ovom slucaju bogatasima ,mnogo akcije,vrhunska tehnologija i odose tupavi Ameri iz bioskopa zadovoljni kuci.
Preporuke:
11
2
12 ponedeljak, 07 oktobar 2013 10:15
Dragan
Tema kulturnog porobljavanja čovečanstva je svakako interesantna i u toj temi posebno mesto zauzima porobljavanje čovečanstva preko holivudskih filmova. Nikola to prati i veoma dobro analizir ai primećuje suptilnosti i perfidnosti koje se na ovaj način poturaju i preko kojih se vrši uticaj na svest širokih narodnih masa.

Holivud obiluje filmovima ovakve i slične tematike. Recimo "Equlibrium", izvanredi a slabo kotirani "The Island", "V for Vendetta", "Children of Men", "Inception" "The Adjustment Bureau", "Surrogates", "THX 1138", "The Hunger Games", "Cloud Atlas", "eXistenZ", "Oblivion", serijal o "Bournu", "Total Recall" "Prometeus", "Avatar" "Matrix"...

Uglavnom to su filmovi koji pozajmljuju (da ne kažem plagiraju) teme vezane za mitove i legende drevnog sveta i za mistične procese - to je njihova podloga, a onda ih autori obrađuju i uklapaju u savremeno i futurističko okruženje i zaodevaju u ruho savremene i futurističe tehnike i tehnoogije.
Preporuke:
5
3
13 ponedeljak, 07 oktobar 2013 14:40
Nebojša
Zamorno... .Ako unapred u holivudske filmove ugradimo neku svoju političku projekciju onda to nije niti kritika niti recenzija to je loša politika.
Preporuke:
5
9
14 ponedeljak, 07 oktobar 2013 21:08
Tatijana
Tako dobar tekst. Bravo! Bogati su, naravno, već napravili svoje male Elizije od najlepših i dobro skrivenih delova planete. Pogledajte samo za koju sumu se mogu posetiti na primer Maldivi. "Sitnica".
Preporuke:
5
0
15 utorak, 08 oktobar 2013 10:06
Što da ne?
Ne znam, nadam se da nisam uvredio dečka, ali ne stoji mi nekako da na NSPM-u čitam ovakve teme.


Što da se i ovakve teme ne nađu a NSPM-u? Kulturna politika, odnos ideologije i umetnosti, političko-ekoomska situacija našeg vremena. Šteta što nema više ovakvih tekstova na NSPM-u da se proširi tematsa raznovrsnost i krug čitalaca.
Preporuke:
6
0
16 utorak, 08 oktobar 2013 20:46
Rino o-o to
Film je jednostavan, dosadan i šablonski odavno već overen na filmskom platnu. Platon i ovaj film? Film u kome dosadna kompjuterska brutalnost krade bar sat vremena gledaocu je bizarna komercijala i nikakva umetnost. Radni naslov bi mogao biti: njegovo veličanstvo angažovano huliganstvo koje je kostna strž svakog nedemokratskog režima. Ovo uopšte nije SF ovo je realnost planete tako brutalno i bez stila, svakodnevno plasirana (najviše, dve decenije - za sada) mučeničkom srpskom narodu kome je supstanca oteta a otimaju je i dalje. Autor treba da naglasi da u egzistencijalnom bezilazu, nesreći i siromaštvu krizna svest radi najkraćim (preostalim, moguće spasonosnim) algoritmom. Ništa ovaj film nije doneo. Autor filma je deo globalne benefitne kaste. Čovek troši pare ni za šta i zarađuje ih na isti način.
Preporuke:
4
1
17 sreda, 09 oktobar 2013 15:06
Kiza
Odlicna analiza i odlicna paralela s levicom, ali ne samo americkom, nego svetskom levicom. Ovaj autorov pregled ovog osrednjeg filma me je naterao da razmisljam o scenariju pada kapitalizma, mozda ne onog po Marksu i Engelsu, ali ne ne previse daleko od onog kako su ga njih dvojica zamislili. Besomucna pljacka bogatih se ubrzava i rasplet postaje neminovan. o sto se jos nije desio, nije dokaz da se nece desiti.
Preporuke:
3
0
18 subota, 12 oktobar 2013 03:19
Bob
Ne znam dali g.Tanasić čita ove komentare, ali mene bi zanimalo šta on ima da kaže u vezi jednog crtanog filma.

Supermen protiv elite (Superman vs. Elite)
-mislim da bi se mogle povući vrlo zanimljive paralele sa poslednjim Betmenom, ovde više puta pominjanim. Čak mislim da je ovaj, prvi put odvratni Supermen, imperijalni ljigavac, mnogo bliži našoj globalnoj realnosti nego mračni vitez.

Malo sam zakasnio sa komentarom.
Preporuke:
2
0

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner