петак, 16. април 2021.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Коме је до морала у политици, нека иде у НСПМ

О сиромаштву језика и духа

Kоментари (309) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 уторак, 30 јул 2013 14:06
Ф-16
Ћирилица је српско писмо Ана, па ма колико се упињали да то "нијечемо". Можда ме Ви можете упутити на неку цркву у којој су књиге,иконе и фреске исписане неким другим писмом, па Вам могу поверовати да то није тако.
И ово постаје врло озбиљан проблем ове нације. Не знати које вам је писмо, бити једини народ у Европи у 21 веку са два писма је права катастрофа. И Бог отац ме не може убедити у супротно.
Препоруке:
134
34
2 уторак, 30 јул 2013 14:09
Дринко Кончаревић
Да Ана, постоји "непостојећи фронт". Личи на онај на којем се бори Дон Кихот. Сви смо ми постали Донови по имену Кихот. То што смо донови, даје нам за право да одређујемо шта јесте а шта није, шта може а шта не може. И докле све тако? Све док не наиђемо на стварни фронт. Да се не лажемо, знамо и за њега али никако нећемо да се променимо, што је први услов за приступ стварном фронту. Сви размишљамо исто. Нека онај поред мене то учини а ја ћу онда да се појавим на белом коњу. Како сви овако размишљамо, то никако не можемо кренути у стварну борбу за боље сутра у којем ће мо ако ништа друго, уживати у лепотама свог језика. Уживати у лепоти свог језика значи бити слободан што сада због окупације нисмо.
Препоруке:
89
13
3 уторак, 30 јул 2013 14:09
Баша Мркаљ - полуписмени ћириличар
Због чега неко не направи сајт где ће се полуписмени бранитељи ћирилице свађати са идеолошки опредељеним латиничарима – и онда да лепо оставе остатак света да на миру чита


А ти баш волела да ми ћутимо, а да ти наставиш пројекат латинизације Срба.
Препоруке:
114
37
4 уторак, 30 јул 2013 14:15
Баша Мркаљ - полуписмени ћириличар
уместо да ценимо тај екслузивитет народа са два писма


Зашто да ценимо? Објасните молим вас? Хоћемо ли боље знати стране језике? Хоће ли странци читати наше књиге иако нису преведене? Зашто то не уведу богатији и културнији народи од нас? Јесмо ли ми најпаметнији на свету?
Препоруке:
104
20
5 уторак, 30 јул 2013 14:23
Хрвоје/Hrvoje
А ми располажемо са језиком који има све мањи фонд речи.

Hteli ste reći da mi raspolažemo jezikom
Хтели сте рећи да ми раполажемо језиком.
Препоруке:
59
10
6 уторак, 30 јул 2013 14:57
Predlažem
Da se na sajtu ispišu biografije autora tekstova, pa da znamo sa kim imamo posla. Evo npr.EU kaže da sa njom granice nisu bitne, a mi non stop gledamo ratove baš zbog granica... I Betovena, da bu razumeo, moraš znati nešto o njegovom životu. "Dapače",kaj je bitno, a kaj ne
Препоруке:
48
7
7 уторак, 30 јул 2013 15:05
Јовиша Видић од Рудина
Јест јест, како да не. Како се богати госпођо или госпођице, ми поједини Срби нисмо сетили а тамо неки ни дали просветити да и поред iznimke са два писма и племенитом идејом о југословенству, док су се тамо неки други уздигли и просветили са само једним писмом (јадни они) и њима припадајућом нацијом.
Мени је овако простом и непоправљивом Србину, у Србији довољно српско писмо ћирилица, а у неким другим земљама користим абецеду некад Енглеску некад Шведску, према потреби. Нама су још док смо носили пеленгаће и ишли у гуменим опанцима говорили да смо богата земља са све: рудницима, шумама, језерима, рекама, житницом која може да храни пола европе и наравно са два писма. Због тако силног богатства и двописмености четири милиони Срба тај терет нису могли поднети па су срећу потражили изван тог благостања. Но да сте Ви живи и здрави. Чланак је ипак било вредно прочитати.
Препоруке:
64
6
8 уторак, 30 јул 2013 15:20
Српски сељак
Опет једно спиновање око ћирилице и латинице. Коришћење латинице је на овим просторима почело 1915. као политички пројекат изградње нових Срба (по мери Аустроуграске монархије). Тај пројекат је пре 100 година пропао али сада "просветитељи" напајани старим вредностима желе да у освит стогодишњице почетка 1. светског рата коначно ставе тачку на "српско питање".
Коначан циљ је да Срби признају своје место у новој подели карата на Балкану а и у ЕУ (не у Европи јер је ту другачије дељење), да схвате да су колонија, да је радна снага у Србији ропска, да ће менаџери бити "правоверни" народи са Балкана који су се благовремено приклонили Златном телету ЕУ и НАТО (макар се звали Хрвати, Црногорци, Бошњаци или неки други правовремено и довољно преобраћени). Овим текстом Ана ме је разочарала али и просветлила. Разочарала ме је јер сам помислио да је она неко други али и просветлила јер сам схватио да и наша кобајаги интелигенција још лута и не схвата да је темељ у очувању идентитета.
Препоруке:
101
10
9 уторак, 30 јул 2013 15:48
Српски сељак 2
Значење које написана реч носи није само у семантичкој вредности него и у њеном графичком обликовању. Узмите један текст написан на два писма, ћирилици и латиници.
За некога чији су корени са ових простора и у овој култури та два текста немају исту вредност, немају исту тежину. Значај текста на ћирилици је за Србина већи, текст је аутентичнији и искренији јер одражава оно специфично за овај простор.
Исти текст написан латиницом је мање вредности, мање је аутентичан (јер не одсликава дух овог поднебља) и мање је искрен (јер аутор није уважио култоролошки контекст изражавања на ћирилици).
Није важно само шта пишемо (експлицитан садржај текста-поруке) већ и како (имплицитан, вербално неисказан али подразумевани садржај).
Да поједноставим: текст написан латиницом (у Србији) је плитко орање јер у свести пажљивог (а богме и непажљивог) читаоца већ постоји представа за текстове на латиници: реч је о наметању, написано је неискрено, тема је обрађена за страног наручиоца.
Препоруке:
77
9
10 уторак, 30 јул 2013 15:48
како су се примили
Браво Ана. Ово је требало рећи, не зато што смо против ћирилице (напротив, она је за мене основно и мени лично једино писмо). Али заиста је мучно гладати како се оправдана борба за ре-афирмацију ћирилице претвара у ужасно и агресивно секташтво типа "јеховини сведоци", или као што се својевренемо није могло живети ид дверјана. То је контрапродуктиван начин, ствара поделе којих ионако имамо превише и скреће пажњу са главних тема.
Препоруке:
32
76
11 уторак, 30 јул 2013 16:01
Српски сељак 3
Ово запажање је важно јер говори да ипак има наде и да је коришћење ћирилице у ствари једна врста аутентичног отпора и јасна порука да српски дух није поражен. Заговорници латинице то изгледа не схватају и то је добро јер сва њихова написана реч је писање по песку. Борба и истрајност у коришћењу ћирилице говори да српски дух није сломљен. Посматрајте последњу линију одбране: последњи поздрав Србину који је напустио овај свет. Чак и загрижени "латиничари" неће дозволити да име и презиме њихових најмилијих на споменику буде написано латиницом. Другим речима и они су свесни фарсичности-лажљивости свог залагања за латиницу. И они схватају да је залагање за латиницу трговина зарад шаке пара, зарад положаја, зарад милости колонијалних господара.
Сво латиничарање ће се у једном тренутку срушити као кула од карата у српском културном простору и то право на главу промотера латинице. На крају ће промотери латинице морати да потраже културни простор где је ћирилица забрањена.
Препоруке:
61
5
12 уторак, 30 јул 2013 16:17
Српски сељак 4
И шта ћемо сада са Аном?...Ако ускоро окаје "грехе" латиничења Срба неком аргументацијом у корист ћирилице опет ћемо бити опрезни. А опрезност код читања српских интелектуалаца је увек пожељна. Не зна ноћ шта дан доноси.Истраживања су показала да су "теоретичари завере" психички стабилнији, теже их је изманипулисати и траже аргументацију за речено и написано.Тако да сам спреман да примим критику да сам "теоретичар завере" јер је то у суштини комплимент.
Препоруке:
48
5
13 уторак, 30 јул 2013 16:21
Рајко Буквић
За коментаторе
Можда је некоме и досадило "препуцавање" разних, и добронамерних и недобронамерних, али овде је реч о другом - аутор(ка) лепо користи прилику да нас "освести" поводом питања "богатства" и "среће" двоазбучја. Од закона (присетимо се, још једном) које су доносили окупатори 1915. и Павелић 1941, овакво "освешћивање" је дало много погубније резултате. И мада ту нису криви само Брозови "сателити" (корени сежу мало дубље), сербокроатисти (чак и када се представљају као НЕкомунисти) разних фела једва чекају прилику да нас врате на прави пут. А заиста и крајње је време - много нас је већ почело добрано да застрањује. А много нас је догод нас буде макар и један. Што би рекао онај чувени амерички генерал - само мртви Индијанци су добри. Остављам сербокроатистима да замене потребну реч.
Препоруке:
52
3
14 уторак, 30 јул 2013 16:28
SuperBad
Polupismeni cirilicari?
Bolje i to nego polupismeni novinari.
Препоруке:
70
7
15 уторак, 30 јул 2013 16:34
AntiNWO
"отуд папагајско понављање речи попут „нацизам“, „издаја“, „дефетизам“ и томе слично. То је, да простите, заглупљивање. Ратује се на непостојећем фронту."

Реч издаја најбоље описује ово што нам се ради, реч нацисти је исто тако веома одговарајућа, јер ти што нам то раде се директно ослањају на нацистичке методе. Општи дефетизам тј. малодушност је очигледна. Ви тврдите да је новоговор ако неко назове оне који се представљају као бранитељи државе а чине супротно издајницима. Што се тиче неког другог фронта, не брините, само наиван човек може да не види мрачне облаке који се надвијају над човечанством.
После оног текста који нас убеђује да кемтрејлси не постоје, иако се виде голим оком, ево и овог који нас убеђује да издајник није издајник, већ је то нешто друго, неименовано. Не схватам зашто НСПМ све више објављује овакве текстове, као да нас одавно већ не затрпавају са других места оваквим манипулацијама.
Препоруке:
52
6
16 уторак, 30 јул 2013 17:15
Мила
Да се кладимо да аутор у писменом саобраћању користи претежно или искључиво латиницу и зато се толико нервира због одбране ћирилице у коментарима на које се са својих високоумних висина обрушила са најчистијим арнаутско-кроатоидним презиром, на коме би јој позавидио и Брисел и Албанополис!Драга сестро, у одбрани истине нема великих и малих ствари, ко је веран у маломе, и у великоме је веран...Нема српства ни истинског његовог поимања без ћирилице. То ти најбоље доказују Арнаути који на Видовдан до голе коже скидају Србе који носе мајице са ћириличним натписима.Када си спремна да жртвујеш тако суштинску "ситницу" као што је светоћириловско писмо, шта би било тек са крупницама, кад би се нашла на власти!А можда ти Вучић и понуди сарадњу после овог ритуалног геста самопорицања!Само онај ко с Богом чува светињу коју је примио од предака онаквом какву ју је примио,каквом су је од давнина примали и преци од својих предака, без својих гордоумних иновација и касапљења, могу имати њихову снагу
Препоруке:
97
10
17 уторак, 30 јул 2013 17:43
Бели Орао
Све више и више волим Ведрану Рудан.
Препоруке:
25
20
18 уторак, 30 јул 2013 18:26
АПП (Ако Прође Прође)
@Како су се примили

Ђорђе, требало би да Вам је драго што се велики број коментатора згрозио на овакав напад на ћирилицу и поистовећивање Срба који се служе својим писмом са неписменим примитивцима. Уместо тога Ви дајете простор овако скандалозном тексту. Било је ово по систему АПП, али то код Срба који још помало имају свести неће проћи.
Коначно, један крајње добронамерни коментар: НСПМ је у последње време почео да објављује проблематичне текстове, какав је био онај о кетрејлсима, и још понеки, каква је на крају крајева књига Буце Вучинића,Глуво Доба коју је НСПМ објавио латиницом, што је многе шокирало.
НСПМ је годинама стицао рејтинг какав сада има, а врло лако га може изгубити. Имате безмало 100 милиона посета, што је импресивно, а то не бисте могли имати писањем у стилу Б-92, Блица и Е-новина.
Желим Вам све најбоље, и чувајте добар глас.
Препоруке:
82
59
19 уторак, 30 јул 2013 18:35
Бата
Е, сада, било би лепо да нам ауторица латинизације Срба објасни у чему је разлика између њених ставова и ставова освајача Београда који су, одмах по освајању нпр. Београда, забрањивали употребу ћирилице. Хајте, потрудите се да нам објасните зашто су најеуропејци, Немци, забрањивали употребу ћирилице у Београду.

Али, сада је ситуација још гора него под претходним окупацијама напредних Западњака, сада су прешли на следећу фазу, увођења хрватштине, тако да се аутобуска станица зове стајалиште, итд.
Препоруке:
74
8
20 уторак, 30 јул 2013 18:40
...
Због чега неко не направи сајт где ће се полуписмени бранитељи ћирилице свађати са идеолошки опредељеним латиничарима – Ана, ана, ана,Ви заиста ништа овде не разумете а и то што разумете разумете погрешно!
Препоруке:
57
9
21 уторак, 30 јул 2013 18:50
јелена поповић
Ана, скандалозан је начин на који се обраћате читаоцима, јер сте још увек увређени а у бесу се много тога да видети.
Препоруке:
66
6
22 уторак, 30 јул 2013 19:04
albanopolis
ma šta ste bre vi tako zapeli protiv latinice kad ste polupismeni i na toj vašoj ćirilici koju znate slabije čak i od mene?! stvarno nikad ništa od vas...tung!
Препоруке:
6
62
23 уторак, 30 јул 2013 20:44
Ееро Од Бакионице
Сви ти 'латинићари' нас убеђују да ми имамо ДВА равноправна писма док је истина другачија, ми имамо једно писмо - латиницу.
Више од деведесет посто свега данас писаног је латиница!
Некад давно кад сам радио у једној 'Основној организацији удруженог рада' при једној од највећих установа ондашње СФРЈ
која се бавила пројектовањем грађевинских планова све је писано латиницом а на моје питање зашто не пишемо нашим писмом ми је одговорено да не могу да се купе шаблони за писање ћирилицом, то беше истина нигде у оној Југи нису се могли наћи.
Али зато, кад сам био у посети пријатељима у Финској ја сам видео да тамо не само да има шаблона на руској већ и на српској ћирилици. Ја то купим и донесем на посао сви се одушевише и ми следећи пројекат сав исписасмо, како и доликује, нашим писмом.
И шта се после десило, Ви драги читаоци ако вас има, можете да замислите, све је морало да се препише назад на латинско а наша 'Основна...' је извргнута руглу! Толико о равнопрасти!
Препоруке:
50
3
24 уторак, 30 јул 2013 20:51
svedok gluposti
Odličan tekst, Ana, dokaz više da je tako što Vas kidaju na NSPM. Uzmeš li im ćirilicu,šta če im ostati? Bijedna latinica? kakav je to , uoostalom čovek, koji ne mođe da savlada dva pisma sa velikim procentom istih slovnih znakova? Ja mislim da to i Hrvati mogu, ali neće.
Препоруке:
17
48
25 уторак, 30 јул 2013 20:56
Све је лаж
Ја мислим да је Ана потпуно оспособљена да преводи
са црногорског на новозеландски.А ако зна шпански,
онда би могла да преводи и на аргентински или мексикански језик. А ако још зна и немачки, могла би да преводи са аустријског на бошњачки.
А могла би и са
босанског, на бошњачки. Кад би постојао
бошњачки језик, у Босни би било мање проблема.
Бошњаци свој језик називају босанским, како би
исказали своје хегемонистичке претензије према
српском и хрватском,а онда, посредно, и на целу
Босну и Херцеговину.
Латиница јесте и српско писмо - она енглеска,
немачка, француска, све, осим кукасте брозовчице.
Препоруке:
32
5
26 уторак, 30 јул 2013 21:04
Бели Орао
Колико смо подељени види се и по Ведрани Рудан. Па дајте ми милион минуса, али немојте да половачите. Ко ме зна, зна шта сам мислио, али то није битно. Битно је половачење...
Гледам ону загребачку улицу, па не знам у коме је граду(не могу да нађем Београдску у Загребу-ако неко нађе линк нека пошаље, кажу да је то сада Вуковарска).Да подсетим код нас је загребачка близу парка код Економског факултета БГ.
Даље,на уласку у Пирот са бабушничке стране је само латиница. Рекоше ми да сада има и ћирилица. Не верујем док не одем. Али знам да су сва села после Крагујевца попут Десимировца, Чумића, Трнаве написана латинично. Писали ми и Мрки због тога, документовано.Фала Богу те сада апарати имају довољно снимака, а и мотање је лакше него на доброј старој Зоргеовој "Смени 8".
Успут Школа 1300 Каплара у Љигу је сачувала своје ћирилично име. Српско Удружење Ћирилица Београд је мало радило на томе. Уједно се захваљујемо свим људима добре воље на помоћи.
Препоруке:
43
0
27 уторак, 30 јул 2013 21:05
Veritas Triumphus
ne znam sta je trebalo autorki da naziva cirilicare "polupismenim", ima takvih i latinicara, licno ni ja nisam nesto posebno gramaticki jak, uostalom, za tu vrstu pismenosti sa razlogom postoje visoke skole, i visoka obrazovanja...licno sam da svako koristi pismo koje hoce, mada ne favorizujem ni jedno, ali nisam da se cirilica gasi ni pod kakvim uslovima, o nazivanju nekog "polupismenim" autorka sebe proglasava pismenom po "defaultu" ili...:) neka prvo procita blic, i neka vidi neke clanke njenih kolega, pa neka nam se ponovo obrati, za razliku od nas obicnih ljudi razlicitih struka, novinari bi trebali da budu pismeniji, a ne partijski sluzbenici i clanovi nvo-a koji su protiv cirilice i ovog naroda bez i jednog razloga...
Препоруке:
22
3
28 уторак, 30 јул 2013 21:06
albanopolis
kad se već ovde govori o patriotama i kvazipatriotama može li neko da mi opiše istinskog srpskog patriotu? ovde sam već dugo, "uživam" u vašim pisanijama(i na latinici i na ćirilici)i, keve mi,ovako rasturenu grupu ljudi već dugo nisam nigde video! ovo sasvim ozbiljno pitam i nadam se da ovde ima neko minimalno sposoban da isto tako ozbiljno i normalno odgovori na ovo sasvim prosto pitanje (na mom primeru jasno možete videti kakav je albanski patriota:stamen,lucidan, kreativan,pismen i civilizovan)! tung!
Препоруке:
5
33
29 уторак, 30 јул 2013 21:06
ludilo
Ana svaka ti cast,svi ovi sto napadaju su odani branitelji hrvatskog domovinskog rata sto im smeta vase ne priznanje novonastalih jezika do cega im je mnogo stalo.
Препоруке:
7
36
30 уторак, 30 јул 2013 21:08
Бели Орао
http://www.jutarnji.hr/ante-lesaja--devedesetih-smo-unistili-2-8-milijuna--nepocudnih--knjiga/1040727/

http://www.nspm.rs/hronika/grgo-mikulic-cirilica-je-staro-hrvatsko-pismo.html
Кад говоримо о лепоти двоазбучја можемо да упаднемо у замку да нам неко каже да смо лопови јер је чињеница да су хрвати латиници заштитили у УН. Заштитили су и ојкачу и бећарац, хоће да заштите гусле, Мирослављево јеванђеље и још много тога. Санадер је запослио небројене стручњаке и дао им одрешене руке, али и паре. За то време троше наше паре на тровање деце.
Да је нашем народу стварно неки харп ударио у главу и да му је свеједно, да ништа није важно, да се уздижемо изнад жабокречине паланке и да је исто да ли смо Срби или Хрвати, да је исто да ли играмо тенис или стони тенис итд.
Шта рећи. Седимо у ТЦ Ушће пијемо два чемерна пића за 400 динара и расправљамо о "Ћ" које има само на футроли за моб. купљеног у Манастиру Дечани.
П.С.
Никако да ми се јави лик са јапанским троазбучјем
Препоруке:
31
0
31 уторак, 30 јул 2013 21:08
Pavle Ćosić
Bravo za tekst, Ana!
Препоруке:
12
38
32 уторак, 30 јул 2013 21:09
фристајло
Политички или војни коментатори могу, попут астролога, преживјети готово сваку погрешку, зато што њихови вјерни сљедбеници од њих не траже процјену чињеница, већ стимулацију лојалности

Ово је болно тачно, на жалост.
А ту негде и лежи проблем на који Анин текст указује- у тој секташкој искључивости, којој се предају скоро сви.
Зато је ово, бојим се- "Дон-Кихотовски" покушај, који ће опет само изазвати свађу са истом тематиком.
Проблем је у обрнутој пропорцији знања и агресивности у дискусији; у Србији се у дискусијама побеђује на галаму, а у ово време, победа је све...
Ја пишем ћирилицом због приговора савести; напросто- није теже, ни непрактичније за било кога, осим за професионалне "компјутераше".
А некако ми је и "ћеф".
Српска посла.
Препоруке:
28
1
33 уторак, 30 јул 2013 21:09
Pavle Ćosić
Već sam jedan komentar poslao, ali tek sad vidim komentare. Ovaj svoj komentar namerno pišem latinicom.
Ja, kao lingvista, a ne samo autor i saradnik NSPM-a, moram svima vama koji ste se tako obrušili na ovaj tekst Ane Radmilović da kažem da ovo što radite u ime patriotizma, to činite upravo na sopstvenu štetu. Spletom okolnosti i na našu sreću, srpski je jedini jezik na svetu koji ima sinhronu digrafiju. Jedini! Isto kao što su Srbi jedini narod koji slavi krsnu slavu. To i još nekoliko pojedinosti nas odvaja od ostalih naroda i treba da nam služi na čast.
Umesto toga, vi se obrušavate na latinicu kao na nekog monstruma. Pa zar se ne osećate lagodnije što, za razliku od Amerikanaca, Rusa, Italijana, Mađara, Turaka i Egipćana možete da se služite sa oba pisma? Pritom, ne brinite se za ćirilicu. Svi udžbenici u Srbiji pisani su ćirilicom i nemoguće je opismeniti se bez poznavanja ćirilice.
Препоруке:
33
48
34 уторак, 30 јул 2013 21:16
Рино о-о то
Није исто мислити на ћирилици и мислити на латиници. Није исто говорити на ћирилици и говорити на латиници. Говори како мислиш, „пиши као што говориш, читај како је написано“. Приметна је непотребна фиксација ауторке „за сиромаштво језика и духа“, пројекција и гнушање за нашу реалност коју често антиатавистички посматра. Чак и пројекција на коментаторе.
Препоруке:
27
11
35 уторак, 30 јул 2013 21:22
Idris
@Pavle Ćosić
Sve ste pobrkali: kao lingvista, autor i saradnik nspm-a. Po Vama ispada da je prvo napadnuta g-đa Radmilović, pa je tek onda usledio njen tekst. A ljudi imaju pravo da misle da Srbi imaju jedno pismo, a Vi da je bogatstvo što imaju dva. Niko zbog toga nije polupismen, ni primitivan. Što bi rekao albanopolis: tung.
Препоруке:
31
11
36 уторак, 30 јул 2013 21:24
Бранислав Г. Ромчевић
Вала, Ана, не само да је "ексклузивитет", него је и велик благослов за Србе што се служе с два писма. Прво, лакше могу општити с браћом Хрватима, који не знају и неће да се служе ћирилицом (немају тај "ексклузивитет" и благослов!). Па онда, све оне рогобатне стране речи што се не би могле исписати ћирилицом, или би у ћириличној транскрипцији изгледале рогобатно, можемо лепо писати латиницом, баш као паметни Хрвати. Затим, иако кажемо да је ћирилица "лепша", штампамо поглавито на латиници, јер је и овде, као другде, лепота скупа - ћирилица заузима више места. Затим, коришћење оба писма (мада, је ли, ћирилице нешто мање!), доказујемо да смо ни Исток ни Запад, или и Исток и Запад, и да смо спремни за двојбе свакојаке. Има још благослова, сва сила. Та знала је аустроугарска окупацијска власт што је одмах увела латиницу кад је заузела Београд у Првом светском рату - да БЛАГОСЛОВИ Србе! Ех, Ана, Ана, туго наших дана...
Препоруке:
44
5
37 уторак, 30 јул 2013 21:33
Ф-16
такође важне теме коментаторски упропасте тако што се коментатори међусобно посвађају око ћирилице и латинице

Овде ништа није упропаштено. Са становишта НСПМ требало би да је јасно да је коментарима штета поправљена.
Препоруке:
37
3
38 уторак, 30 јул 2013 21:37
Бели Орао
@Павле Ћосић.

1.Молим Вас да ми одговорите, с обзиром да сам као ""Баша Мркаљ мало неписмен, када су Срби у Србији први пут почели да пишу латиницу?
2. Када су Срби иначе почели да пишу латиницу и зашто?
3. Зашто Хрвати не пишу ћирилицу, а хоће да је отму као своју?

П.С.
Не заборавите на браћу Јапанце.Они имају троазбучје. Самураји су то. Додуше од самурајлука је остао само сумо, а безбол им је безболно уваљен, атомским испирањем мозга. Браћо Јапанци извините, али сами сте ми то причали.

П.С.1
Када први Хрват буде писао ћирилицу, прелазим на латиницу зауЈек. За кај па не. Так па онда ниш...Кад се узбудим пређем на кајкавски.
Препоруке:
26
3
39 уторак, 30 јул 2013 21:55
Ana Radmilović
Узмите један текст написан на два писма, ћирилици и латиници.
За некога чији су корени са ових простора и у овој култури та два текста немају исту вредност, немају исту тежину. Значај текста на ћирилици је за Србина већи, текст је аутентичнији и искренији јер одражава оно специфично за овај простор.


Ово је вероватно најтужнији коментар који сам икад прочитала. Дакле, Андић, Селимовић, Црњански, Настасијевић (за којега, кладим се у његов "Родослов лозе вампира" нисте чили) не вреде, неискрени су и немају тежину када их читате. Има вредност само да ли је ћирилица? Одлично. Управо о томе пишем, у овом тексту постоји једно три понуђене приче. Ви сте се, природно, ухватили за најбаналнију. То везе благе нема с патриотизмом.
Даље, српски језик не "преузма хрваштине", ради се о дијалектима. То је као да ми сутра кажете да је Селимовић писао на бошнјачком. Није, писао је на српском. Ако наставим даље почећу да звучим ко Олга Пјановић, а није ми било намера.
Препоруке:
38
51
40 уторак, 30 јул 2013 21:56
Ана Радмиловић
Текст, драги коментатори, није против ћирилице. Напротив, ако ћемо о српском писму то је глагољица. Од Вука је латиница званично алтернативно сроско писмо. Уместо да ширите, ви сужавате.
П. С. Извињавам се на обраћању у множини, оно се односи на оне коментаторе које сам управо и очекивала. На моју жалост, била сам у праву.
Препоруке:
35
55
41 уторак, 30 јул 2013 22:02
један утисак, туга
Полуписмених има и ћириличара и латиничара. Ана свакако спада међу оне писменије. Понекад је у праву, а понекад не. Мени је лично симпатична, јер је увек мало своја и емотивна. Вероватно су је изнервирали они ћириличарски "дервиши" који ни не читају неки текст, него само броје колико на њега има ћириличних, а колико латиничних коментара.Али мој утисак је туга због српске неслоге и омразе, која и овде долази до изражаја.
Препоруке:
16
22
42 уторак, 30 јул 2013 22:04
Арчибалд Рајс
Предлажем да узмемо првих 30 знакова кинеског писма и да сваком од њих придружимо једно слово азбуке, тако ћемо добити поред латинице и кинешчицу и да се хвалимо како имамо 3 писма, што би Ану и другаре учинило додатно поносним. Латиница није наше писмо и то листајући књиге и било које списе пре Аустроугарске окупације није тешко доказати. Постали смо шизофрена нација која лута у потрази за идентитетом а 2 писма никако не помажу да пронађемо себе, посебно што оно лажно ''српско'' потискује традиционално писмо (погледајте натписе на радњама и већину штампаних часописа).
Препоруке:
36
4
43 уторак, 30 јул 2013 22:08
Све је лаж
Без икакве политизације морамо да приметимо да је
ова латиница заиста ружна, пуна квакица,квржица,
кукица и цртица, а тек оно dj,nj,dz,lj,ма ужас
један. Друге латинице нису овако ружне. Ћирилица
је просто супериорна. Али Срби треба да знају
друге латинице, да могу да се обраћају Немцима,
Енглезима,Шпанцима,Французима ит. Хрватима, ако су
паметни, не би више требали ни да се обраћају.
Ни на једном писму.
Препоруке:
30
3
44 уторак, 30 јул 2013 22:10
Шешељевац @ Павле Ћосић
Бити билингвалан је несумњиво предност. То је случај са Швајцарцима и Белгијанцима, рецимо. Али у чему је предност двоазбучја? Или сте хтели да будете духовити?

У сваком случају ваше поређење двоазбучја са крсном славом је запањујуће непримерено.
Пре свега свака "уникатност" није пожељна (као што ви изгледа посредно тврдите а А. Радмиловић изричито). Постоје трагичне "уникатности". Зар треба да вас подсећам на случајеве несрећних људских бића које је природа - сурово се поигравајући - начинила физички "јединственим", "уникатним", друкчијим од других?

А друго, двоазбучје се никако не може поредити са крсном славом. Они су суштински супротстављени. Двоазбучје је наметнуто Србима управо да би се негирало све оно што крсна слава симболизује за Србе.
Препоруке:
37
7
45 уторак, 30 јул 2013 22:19
Veritas Triumphus
@Ана Радмиловић

Текст, драги коментатори, није против ћирилице. Напротив, ако ћемо о српском писму то је глагољица. Од Вука је латиница званично алтернативно сроско писмо. Уместо да ширите, ви сужавате.
П. С. Извињавам се на обраћању у множини, оно се односи на оне коментаторе које сам управо и очекивала. На моју жалост, била сам у праву.


ana, mozda ste dobili sta ste ocekivali, licno, jos jednom da ponovim, nisam ni protiv kojeg pisma, lepo bi bilo i sanskrt da znam da citam i da pisem...ne razume samo cemu vredjanje "tih" od kojih ste ocekivali isto...to mi nije jasno...tema da je latinica hrvatska je toliko luda, da se u nju i ne upustam, tako isto mislim i o vuku karadzicu, licno mislim da je on jedan od vecis unistitelja srpstva, spominjati njega vise od dositeja obradovica, to mi je totalni poraz srpske kulture, isto tako, ne mislim da olako treba i da se uvredite povodom komentara, jer mozda, kazem mozda, neko se uvredi i vasim clankom.
Препоруке:
18
10
46 уторак, 30 јул 2013 22:34
Veritas Triumphus
@ albanopolis

....(na mom primeru jasno možete videti kakav je albanski patriota:stamen,lucidan, kreativan,pismen i civilizovan)!

sa kosova sam, kao prvo, postoji razlog da ti neko odgovori,a ja kao zemljak ti pomazem, ovde nikog nije briga na tvoj komentar, jer nema vrednost..sto je opet ok...drugo, pismeni ste, nema sta, kao i stamen, recimo, kad se rodis, ti dobijes koga ces da ozenis, tu je ukljucena i kreativnost..dobro sad, ne tvoja, necija jeste ;), civilizovani ste, da, recimo muslimani ste, a svog narodnog heroja, jasarija, sahranjujete pred kamerama, ponavljam, pred kamerama, po hriscanskim obicajima, to je verovatno neko ukljucivanje u civilizacijske tokove, i to je dobro ;)...sad, ako si ljubazan, ti meni objasni...kad se ozenis sa devojkom za koju nista ne osecas, a koja se udaje za tebe jer mora, i sa njom treba da zivis ceo zivot, a ona sa tobom, jer mora...gde to spada...u lucidnost, kreativnost, stamenitost, pismenost...ili negde trece ;)...
Препоруке:
31
3
47 уторак, 30 јул 2013 22:40
Павле Ћосић
Умем и ја да пишем ћирилицом, а видим да и ви сви умете да читате латиницу. И сви они који нападају овај текст и они који нападају НСПМ што га је уопште објавио, и сви ви који сматрате да латиница није српско писмо.
Гледајте, кратко ћу, али редом.
Истина је да је ћирилица више српско писмо него латиница. Уосталом, тако пише и у Уставу. Латиница се ни не спомиње.
С друге стране, заиста је небитно како се латиница увукла у српски. Увукла се и то је чињеница против које не можемо ништа, а моје је мишљење да ни не треба да предузимамо ништа. Ја се баш добро осећам кад неком странцу кажем да ми равноправно користимо ћирилицу и латиницу и да често чак нисмо ни свесни које од та два писма читамо. И тачно видим да су љубоморни због тога. И они који нам желе добро и они који нам желе зло. Чак сам неколико пута и чуо отворено (јер ја пуно радим са странцима): „Па како то да ви Срби, тако изолован народ (тако су их учили), користите два писма и то већина толерише?“
Мени је драго због тога.
Препоруке:
20
35
48 уторак, 30 јул 2013 22:42
Све је лаж
Gospodinu Pavlu Cosicu cestitam Slavu Svetog Ivana
Krizenika.I sretan Bozic. I sretan Uskrs.

Во имја Оца и Сина и свјатаго Духа !

Кад побегнемо од своје јединствене културе, вере и
духовности, која је један најлепши микс који је
уопште могуће и замислити, побегли смо од свега
свога, и постали "сламка међу вихорови", а изгледа
да многима то и јесте циљ. Ко није тврдокорно свој
неминовно постаје туђи мекушац.
Препоруке:
25
8
49 уторак, 30 јул 2013 22:48
Рино о-о то
Дакле, Ани Радмиловић желим све најбоље али је залутала у један свет неких других Срба који српску реалност гледају неким другим очима.
Препоруке:
19
10
50 уторак, 30 јул 2013 22:49
Милета
albanopolis
српски патриота је свако онај ко познаје и негује србску традицију, ко познаје србску историју и не прихвата разне подвале, већ историју објективно и непрекидно изучава, онај ко негује своје писмо и свој језик, онај ко поштује своје херојске предке чија дела по суштини спадају у божанска тј. небеска, ко зна симболику и значај србског знамења, ко зна србску историју од памтивека, а не ове небулозе које сте научили кроз германске школе о некаквом доласку неписмених дивљака који су поразили елитну ромејску војску, и неписмени натурили Римљанима и Грцима свој језик, писмо и обичаје, онај ко зна своју исконску веру.

Вама нико није крив што немате историју, немате културу и немате чиме да се поносите.

Ето, нпр. и Никола Тесла је био националиста. Он је јунаштво Милоша Обилића уздизао изнад античких и римских јунака. Када су једном у Америци написали да је он Аустријанац, он је то одмах дематовао и рекао да је Србин из Аустро-угарске.

Чему негирање истине о Србима?
Препоруке:
28
3
51 уторак, 30 јул 2013 22:59
Иоанн Дубињин
Гђо/ђице Радмиловић, имао сам несрећу да се родим у Југославији (белогардејски избеглица). Први језик - руски: руска ћирилица– па сам српски научио тек у основној школи: опет ћирилица – али и наметнута обавезна латиница (никад прихваћена). Још од 5е године: француски и енглески (приватно): природно, латиница, а ту је био и клавир: ни ћирилица, ни латиница – али ноте. Чим сам могао да се удобно иселим из СФРЈ (пре мноого деценија): још језик-два приде (латиница). Слободно владам и пишем на 4 језика. Рекао бих да сам релативно писмен, чак и по вашим строгим критеријумима? Али – када видим језик којим ово пишете – упркос ћирилици, то није српски, него југословенски (тј. мртав језик) – или још боље: БХС (BHS) “језик“. Немам ништа против хрватског писаног, природно, латиницом, али – мада српски није мој језик – када га видим писаног латиницом: гади ми се! Не због латинице, него из презира према Србину/Српкињи који(а) не чува своје писмо/идентитет. Зато Вам све и иде тако лоше како иде!
Препоруке:
42
4
52 уторак, 30 јул 2013 22:59
програмер
@фристајло
Ја пишем ћирилицом због приговора савести; напросто- није теже, ни непрактичније за било кога, осим за професионалне "компјутераше".

Српско-хрватска латиница је једнако непрактична (читај промена тастатуре) као српска ћирилица.

Откад је Уникод постао свеприсутан изгубила се свака разлика на рачунарима.
Препоруке:
21
0
53 уторак, 30 јул 2013 23:00
Татјана
Драга Ана, ако заступате "двоазбучје", немојте свој став бранити крајње неутемељеним поређењима. ГЛАГОЉИЦА, наиме, није СРПСКО писмо, тачније није ексклузивно српско него општесловенско - њиме се служило широм словенског света, и већина га је прилично брзо напустила - Срби искључиво у корист ћирилице, укључујући ту и (католичка) подручја Дубровника и Боке Которске у којима латиница (али ни налик "гајевици") постаје преовлађујућа тек у 15. веку.

(Изузетак у коришћењу првог словенског писма представља, напротив, један део Истре где се у нешто модификованој ортографији ("угласта глагољица", коју тамо називају хрватском)задржало до 18. века, а спорадично се користило и касније. )
Препоруке:
24
1
54 уторак, 30 јул 2013 23:02
Бата
Ја мислим да је за једног српског интелектуалца сасвим довољно да схвати да је ћирилица српско писмо, само ако му је позната чињеница да је то писмо окупатор забрањивао. Ако то није довољно, онда је Болоња (Бонониа) промашен случај.

Пошто сте много образовани, наведите бар још један народ на свету коме је окупатор забрањивао писање својим писмом, и који је био разлог.

И шта имамо сада? Имамо то да нас наши "интелектуалци" убеђују како је суштински добро оно што је био циљ окупатора, да се одрекнемо свога писма, или да га користимо, као што користимо туђа. Је ли то нормално? Није!! Ако је и од Срба, превише је.
Препоруке:
35
2
55 уторак, 30 јул 2013 23:07
Ђорђе Вукадиновић (последњи пут)
За Ф-16
...када се, што се такође дешава и што ме доводи до очајања, неки сјајни, паметни и патриотски текстови на неке друге, такође важне теме коментаторски упропасте тако што се коментатори међусобно посвађају око ћирилице и латинице.

Видите како је лоше када се не читамо пажљиво, чак и када немамо лоше намере. Као што видите из овог мог горњег цитата, говорио сам о повременом "коментаторском упропаштавању" текстова на неке друге, важне теме, а код којих коментатори каткад потпуно убију дебату о теми, вођени својим помало секташким приступом и међусобним расправама пренетим са неких других текстова и тема. На пример, економска политика или актуелна геополитичка дешавања, дакле, не говорим о текстовима о културним, језичким и идентитетским питањима, као што је овај. Овде слободно наставите са ћириличарском расправом, само, ако је могуће, уз мало више уважавања другачијег мишљења и без "теорија завере" где им није место.
Срдачан поздрав
Препоруке:
42
42
56 уторак, 30 јул 2013 23:09
моје мишљење, ако дозволите
О садржају и стилу текстова гђице Радмиловић: уистину, неки су бољи, неки су гори, мени се већина њих не свиђа јер нису чланци типични за часописе као што је НСПМ, већ експресивни записи дефицитни у чињеницама и њиховом објективном представљању, истовремено обилато загушени личним тлапњама и запажањима на нивоу који ме нити занима нити ме може заинтересовати. Ако смем то да кажем, јелте.

Такве су и њене импресије по питању пис(а)ма српског језика. Обилују јаким тврђењима и тврдим речима, али заиста слабим познавањем проблематике, односно чињеница.

Писали су наши писци латиницом, пишу и издају књиге и сада, то није спорно. Али, то није доказ да су два писма у српском језику добра ствар. Напротив, то доказује да је југословенска идеологија српскохрватског језика и два писма имала доста присталица. Сем, тога да српски језик није имао ко да брани као хрватски.
Имате ли икакву представу о томе колике сметње и какве лоше последице производе два стандарда у српском језику?
Препоруке:
41
3
57 уторак, 30 јул 2013 23:09
albanopolis @ Mileta
jeste Mileta,nema nikakve potrebe negirati istinu o srbima ili bilo kome uostalom! a srbi sami svedoče o istini sebe samih...tung!
Препоруке:
3
28
58 уторак, 30 јул 2013 23:19
Србин Србиновић
Не мрзимом ми латиницу, како жели да нас бесмислено избрише Ана. Користимо ми латиницу када пишемо текстове на енглеском, француском или другом западном језику. АЛИ СВЕ ШТО ПИШЕМО НА СРПСКОМ ЈЕЗИКУ - ПИШЕМО ЋИРИЛИЦОМ. ЋИРИЛИЦА ЈЕ СРПСКО ПИСМО, А ЛАТИНИЦУ СУ НАМЕТНУЛИ НЕПРИЈАТЕЉИ СРБА У ФУНКЦИЈИ РАСРБЉАВАЊА. Данас расрбљавање "модерно" називају "промена свести", и то називају ОНИ (НЕМЦИ И ЊИХОВИ ПРИЈАТЕЉИ) који су ЗАИСТА БИЛИ ПРЕЦИЗНИ У ИСТОРИЈИ КАДА СУ ПРАВИЛИ ФУНКЦИОНАЛНЕ ГАСНЕ КОМОРЕ И ДРУГЕ ФАБРИКЕ УБИЈАЊА, КОЈИМА СУ УБИЛИ МИЛИОНЕ ЉУДИ. ТУ ЈЕ ЊИХОВ ДОПРИНОС ИСТОРИЈИ НЕНАДМАШАН.
Како госпођа научно Нека се сети Ана како Французи бране свој језик од "енгленизама", пре уједињења Немачких области Немци из Пруске нису разумевали Немце из Баварске,...
Препоруке:
22
4
59 уторак, 30 јул 2013 23:21
Татјана (наставак)
Такође, није тачно да од Вука латиница постаје "алтернативно српско писмо". По вуковском моделу реформисана латиница, наиме, постаје једно од два писма заједничког књижевног језика Срба и Хрвата (након што су Хрвати прихватили, тачније прогласили за основу свог књижевног језика штокавско наречје).
А то никако није исто!

Дакле, немојте мантрати да, ако смо могли да напустимо "своју" глагољицу зарад (ваљда туђе) ћирилице, можемо сад да јој придружимо и латиницу (која неком алхемијом постаде "наша"), па ће нам бити богатије и веселије. Неће!
Препоруке:
29
1
60 уторак, 30 јул 2013 23:21
смешно!

уторак, 30 јул 2013 Павле Ћосић
увукла се и то је чињеница против које не можемо ништа, Ја се баш добро осећам кад неком странцу кажем да ми равноправно користимо ћирилицу и латиницу и да често чак нисмо ни свесни које од та два писма читамо


Ми не можемо ништа јер нисмо уређена држава заснована на праву. Не можемо ништа јер смо слуђени југословенском идеологијом и сербокроатством и тешко се лечимо од тог лудила. Оно је део исте поремећености у вредностима због које нам је и све остало онако како јесте, и због чега смо пали на зачење међу европским државаа. Тако паметни и јединствени!

Равноправно, кажете. У тој равноправности практично нема производа широке потрошње с ћирилицом; многи имају четири/три/две истоветне стране, али ни на једној је нема! У тој равноправности никако НЕ МОГУ да добијем уговор или картицу у банци на ћирилици, нити пасош, саобраћајну дозволу с подацима уписаним (и) на њој. Имам ли право да се добијем рачун од Телекома, или било којег
Препоруке:
25
0
61 уторак, 30 јул 2013 23:27
albanopolis @ veritas triumphus
lepi moj,češeš se baš tamo gde te najviše svrbi:o moju pismenost,lucidnost,kreativnost...a šta sam ja kriv što si te sebe samog takvim izgradio? meni može,onako ljudski, da bude žao,ali onako nacionalistički-uživam! tung!
Препоруке:
2
27
62 уторак, 30 јул 2013 23:27
Комнен Коља Сератлић
Цијењена (cenjena)gospodjice Ана, желим да Вас упитам (не морате да одговорите), како сте дошли на идеју да "пласирате" овакав текст, иако се одговор може "докучити" из самог теста. Замјерам Вам на томе што је текст поприлично надмен ("препотентан"), лекцијашки, одржали сте свим списатељима лекцију, а тако ми Бога и свим Србима. У временима када би Срби морали да се упитају да ли ће преживјети, с обзиром на то да су сатанизовани, да се упитају да ли ће преживети драму сопствене нације, "или-или" јесте дилема "хамлетовска",да ли ће издржати наметнуту сурову игру, или их (нас) неће бити, Ви се "играте" са ћирилицом и латиницом. Ево ја поикрећем питање екавице и ијекавице. Зачуђен сам какао и то нисте поставили у тексту, што би изазвало још већу свађу.Империја зла је давно (у Конгресу)покренула "Индустрију заборава". Ви би требало да знате шта то значи. А,то значи да се свакој нацији (у Европи), посебно србској, све избије из главе, да све заборави да постане број (двобој духа и броја).
Препоруке:
27
2
63 уторак, 30 јул 2013 23:30
Void
@Павле Чосић

Бојим се да су млађи језикозналци о предностима "синхроне диграфије" учили од професора инспирисаних дјелом Едварда Кардеља.

Ја се баш добро осећам кад неком странцу кажем да ми равноправно користимо ћирилицу и латиницу и да често чак нисмо ни свесни које од та два писма читамо


Да ли их питате и како им се допадају наше дјевојке?
Препоруке:
36
4
64 уторак, 30 јул 2013 23:33
смешно!
... мобилног или кабловског оператера на свом језику и писму!
А обавештења Паркинг сервиса?
А већина телевизија, часописа, новина ... и њиховим сајтовима?

Тако су неосетно укинули ћирилицу под неистинитом флоскулом о равноправности два писма.

НИШТА добро нема у два писма у српском језику и зато је то јединствено и то ће остати тако - нико није толико нерационалан и таква незналица да има два стандарда тамо где сви имају један!
Такво решење уноси хаос, конфузију, разлику у односу на стандард у свету, укида права бројним грађанима, потенцијалан је вирус раздвајања нације и њеног цепања по још једном основу.

Практично никакве користи од два писма нема! Пре него што се разговара које је боље или горе, више или мање српско, треба схватити да два писма нису добра! Онда се доследно држати једног.
Никакве сумње, кад се тако приступи овом питању, нема да је то једно - ћирилица.
Везати српски језик за ћирилицу нема никакве лоше дејство на познавање страних језика и култура ...
Препоруке:
27
3
65 уторак, 30 јул 2013 23:37
Татјана (завршетак)
У историјском смислу, једино српско писмо је ћирилица. Шире културноисторијски, постоји (од 15. века!) феномен коришћења латинице на просторима који нису били обухваћени српском државом/државама и међу популацијом која није припадала српској православној цркви, иако је чувала српску (прото)националну свест.Дакле, латиница (у одређеном облику и под одређеним околностима) постоји само као писмо једног релативно малог дела српског народа, који се нашао изван државне матице и њене официјелне културе. Она стога може (и требало би) да буде третирана као посебан облик диверсификованог културног наслеђа, а никако као писмо у равноправној употреби.

(Да ли је и овакав случај "изниман" требало би истражити упоређивањем са другим културама.)

Наравно, то све не значи да се српски не може писати и на латиници, поготово што фонетски правопис олакшава транскрипцију у (готово) свашта. Питање је само да ли треба. Не треба!
Препоруке:
26
2
66 уторак, 30 јул 2013 23:40
Студент
Где то још има улица Загребачка? Једна је у центру Београда а ова на слици је чини ми се у Земуну. Једна слика која објашњава нашу националну ситуацију/трагедију. Југословени илити титоисти и даље дрмају Србијом и шире свој антисрбизам(црногорски лоби).Овде обитавају сви лобији од албанског,хрватског,црногорског,америчког само српског нема нигде.
Препоруке:
38
2
67 уторак, 30 јул 2013 23:40
Иоанн Дубињин
@Бата: «Ја мислим да је за једног српског интелектуалца сасвим довољно да схвати да је ћирилица српско писмо, само ако му је позната чињеница да је то писмо окупатор забрањивао...». Chapeau! Ево вам и мало “сomme il faut“ латинице. Другим речима: скидам капу! Језгровитије и боље је тешко формулисати. Завидим Вам, @Батo што се тога нисам сетио!
Препоруке:
28
1
68 уторак, 30 јул 2013 23:47
Бранислав Г. Ромчевић
"Мањи грех" је мањинско илити почасно суиздаваштво у објављивању латиничне књиге. Несравњиво већи грех је што НСПМ упорно - из необјашњивих или неприхватљивих разлога - држи на свом порталу латиничну верзију. Борба за ћирилицу је борба за Косово, за целу Србију. Штета што то добра Ана не увиђа, а ни многи други добри људи. Једино, у Србији, од свих "институција" (укључујући и Владине) руководство ЈП ГСП Београд има памети и "кољонес" да на свом порталу има само ћирилицу. Живео ГСП!
Препоруке:
24
4
69 уторак, 30 јул 2013 23:50
за озбиљност и објективност
Не постоји текст, чини ми се, на порталима у Србији испод којег се не наређа гомила коментара који се свађају око тога који коментатор пише ћирилицом (тај је правоверан), а који латиницом (сумњивац) - ....? Због чега неко не направи сајт где ће се полуписмени бранитељи ћирилице свађати са идеолошки опредељеним латиничарима


То, напросто, није истина. Ана не воли чињенице, и зато не барата њима. Какво невиђено и необјективно претеривање! Уистину, на највећем броју портала практично сви коментари су на латиници, и нико на њима не помиње ћирилицу. Ана овде, типично, полази од свог става, а онда стварност прилагођава њему.

На заиста ретким порталима где се уопште спомиње ово питање, коментатори слободно износе своје мишљење, једни и други, и веома индикативно и пристрасно је једне називати тако као што их назива Ана.
Пратио сам случај с именима линија и натписом на Културном центру у Н.Саду, и много су јачи, културнији и озбиљнији били аргументи заговорника ћирилице
Препоруке:
19
5
70 уторак, 30 јул 2013 23:52
Бели Орао
@@Павле Ћосић као и сваки лингвиста који само на помисао шта ће рећи Клајн, ако каже то и то, почиње да дрхти. Причате бајке драги господине и обилазите као киша око Крагујевца.
Што се тиче госпођице ""Ане драго нам је што не пише против ћирилице као што Ведрана пише против хрватске владе, ипак било би нам још драже кад би мање навијала за Динамо, а више за Звезду.
Препоруке:
16
6
71 среда, 31 јул 2013 00:00
Комнен Коља Сератлић
Дакле,Уважена Ана, одузети све Србима: историјско памћење, вјеру, уништити национално биће,језик, као и ту Вашу "опасну" ћирилицу.Да српски народ није обесмислен (у Србији влада бесмисао), да није у провалији, онда се паметни људи(јавише се и у овим освртима) не би тако грчевито борили за ћирилицу.Зашто другим народима смета ћирилица, зашто Хрватима смета ћирилица.Из МСП-а 2003. године послали смо службени допис (правни акт) једној институцији у Сплиту, адреса је напиосана ћирилицом. Коверат није отворен, враћен је, а на њему је ударен печат (црвени) на коме пише:"Непознати језик". Замислите,ћирилица је за Хрвате "непознати језик", иако су потписали Пекиншку поштанску конвенцију о равноправности свих писама на ковертама.Пре два дана допутовах у Београд.Са станице кренух Балканском улицом. Гледам натписе на фирмама, продавницама, кафићима.Такорећи нигде ниједне српаске ријечи или ћирилице (La Sorela, Copacaban, Capri itd).На скоро свим радњама пише "Sale" - Сеил - распродаја.
Препоруке:
28
2
72 среда, 31 јул 2013 00:00
Милета
albanopolis,

о Србима истину сведоче сви честити и поштени људи, који знају српска величанствена дела, и који та дела поштују. Ти можеш негирати и Косовски бој, и многобројне манастите широм Космета који су право ремек дело (сада их чак хоћете преотети), и победу Срба у два светска рата, али је то само део величанствених дела српског народа. Зар само то није за поштовање? Даље да не улазимо.

Можеш ти негирати и Мехмед-пашу Соколовића, и приписивати га Турцима. Све је то у духу схватања вредности које и овде протураш. За тебе су хероји Немци, који су у два светска рата побили стотине милиона људи широм света, и то као освајачи. Нису Срби отишли у Турску да нападну Турке, већ су Турци напали српску државу. А, ако се не варам, ти оправдаваша и освајања Турака?

Јеси ли ти икад читао дела о јунацима? Јунаци су и они који, целом НАТО пакту и целој армији Албаније и ОВК, нису дозоволили 78 дана да заузму стопу српске земље.
Препоруке:
29
2
73 среда, 31 јул 2013 00:03
АПП
Поштовани господине Вукадиновићу,

Не знам какав ми је тон, али ми је намера изузетно добра.
Прво:Не знам зашто би неко ко се залаже за ћирилицу био квазипатриота, а за вашег сарадника А.Р. чак и неписменко.
Друго: Ако пажљиво прочитате мој коментар видећете да вас нисам упоредио са наведеним информативним смећем, него чак напротив. Када бих хтео, овај текст А.Р. упоредио бих са стандардом NOVOG STANDARDA,
Треће:Одлично знам колико сте писали о ћирилици и другим темама чиме сте постали водећи форум праве, интелектуалне и патриотске Србије. Али, треба ли Србима додељивати орден ако бране: породицу, државу, језик, писмо... Зар се неке ствари не подразумевају?
Четврто: Не треба бити много писмен и "патриота", па да се обичном посетом било којој београдској књижари (а Ви то сигурно радите) утврди да је 90% наслова латинично! Како боли када се тој хрпи придружи и неки наслов у издању НСПМ, као шро је то GLUVO DOBA.
Коначно, хвала што поштујете и мишљења са којима се не слажете.
Препоруке:
29
8
74 среда, 31 јул 2013 00:04
Све је лаж
Па шта је Ани данас ? Што је терен око ње клизавији
тон јој је све повишенији.
Нека каже Хрватима да је глагољица српско писмо.
Убедиће је да ни ћирилица није српска.
Хрватске попове глагољаше,и њиховог заштитника нинског бискупа Гргура, тужили су латински
свештеници Папи Јоану 10-о који 924.г. писао
сплитском архиепископу да је дозволио да се у његовој архидијецези шири наука Ћирила и Методија,
и што се света миса служи на варварском словенском
језику - "in Barbara seu sclavonica lingua".
Ана не жели да заштити оно што је искључиво наше,
а посеже за туђим. Тако је и са латиницом.
Препоруке:
22
4
75 среда, 31 јул 2013 00:04
Шешељевац@Павле Ћосић
Ево и ја ћу кратко и редом.

Као аргументе за двоазбучје навели сте:
Прво, да и ви умете да пишете ћирилицом
Друго, да „пуно радите са странцима“
Треће, да ваше стране сараднике „уче да су Срби изолован народ“
Четврто, да вам је драго кад видите да су ти странци љубоморни што Срби користе два писма.

Да будем искрен, мени није драго што сам прочитао ваш коментар, тачније овакве „аргументе“.
Препоруке:
24
4
76 среда, 31 јул 2013 00:06
ЉВЈ
Ђ.Вукадиновић: ...говорио сам о повременом "коментаторском упропаштавању" текстова на неке друге, важне теме, а код којих коментатори каткад потпуно убију дебату о теми,


Као човек јаког интелекта, г. Вукадиновићу, схватићете да нечије мишљење не мора увек и унапред да буде једино, најбоље и највредније, упркос доброј намери.
Људи (коментатори) могу имати своје мишљење и своје приоритете. Томе и служе коментари, како их ја схватам. Не морају обавезно бити на задатој теми, онако како је неко други замислио или то очекује.
Мишљење, као и живот, нису увек предвидиви и подложни каналисању. Не би ваљало да је друкчије.

Сваки интелектуалац схвата и прихвата таква одступања јер су она одраз слободе говора и мишљења, иако на први поглед уносе неред у унапред задати ред ствари. Верујем да сте се и сами некад нашли у ситуацији да, колико год да је важна задата тема, осетите потребу да кажете нешто на другу тему. Можда баш зато што немате другу прилику за то.
Препоруке:
16
2
77 среда, 31 јул 2013 00:15
Влада, Србија
@моје мишљење, ако дозволите

Сасвим сам сагласан са Вашим коментаром!
И констатујем како смо читајући горњи текст могли да се уверимо да је од незнања горе само активно незнање!
Препоруке:
15
3
78 среда, 31 јул 2013 00:23
Комнен Коља Сератлић
Уђох у једну продавницу. Ријеших да се мало насмијем и да друге насмијем. То је добро за здравље.Рекох: "Помага Бог". Двије даме одговорише уљудно: "добро јутро". Упитах да ли је ту власник, газда Сале.Зачуђено ме погледаше. "Газда се не зове Сале", рече једна. А ја као из Пушке: "На стаклу од излога пише великим словима "Sale". Почеле су се хистерично смијати. И ја сам се смијао. Драга Ана, Србија је једнонационална, монолитна ѕемља. У Србији се говри србски и пише ћирилицом. Сва права националним мнањинма, али и не права да у Зрењанину одбију младог Србина, стручњака, на конкурсу: "Не зна мађарски језик". То је сурова истина Ана.Унеређени Парламент је донио Декларацију, којом је изједначио џелате и жртве, па сада потомци џелата траже повраћчај непокретности по Закону о реституцији. Турски језик великим корацима истјерује српски. Поздрављам Вас са "Пролетри свих земаља уједините се" - "Фукаре тутум вилајет (дуњалук) шћућурите се", пише на једном плакату у Београду.
Препоруке:
25
2
79 среда, 31 јул 2013 00:38
Србин црнац, атеиста
О заглупљивању, раширеном проблему у Срба, се може много говорити. Проблем је тон који личи на спиновање, као што се на Б92 стално ради. И ова реакција је правилна и добродошла, јер је превише манипулације која се ради под фирмом "култа реалности" - тј површне рационализације стања ствари, што је још једна особина Срба. Зато се људи почињу бранити од такве манипулације, од блогерке Б92, која много каже говорећи о ничему, или не каже ништа говорећи о много тога. Блогерка с Б92, по мом скромном мишљењу, тек треба да докаже своју добронамерност, док то не уради ми ћемо се од спиновања бранити. Само ова констатација:
Отуд ћирилица која је у рату с латиницом (уместо да ценимо тај екслузивитет народа са два писма
је довољна да пређемо у режим одбране. Ми немамо ни ексклузивитет нити је то тачно у овом контексту, али имамо пресловљавање нашег ћириличног писма на латинично. Проглашавати глаљољицу традиционалним писмом српске државе и српског идентитета је заиста смешно.
Препоруке:
21
2
80 среда, 31 јул 2013 00:58
Марко Радовановић
Превише параноје и недостатка поверења између патриота их раздваја и спречава да се уједине.

Свако је појединачно ушанчен у неки свој микро-свет у којем је све само по себи "логично и јасно", и који не трпи ни најмању спољну критику.

Зато кад дође до ИКАКВЕ критике споља она се идентификује са издајом, јер је свако за себе убеђен да је "прави" патриота и да никакав други облик патриотизма не може да постоји. А то једно бивше-СПС-радикалско промишљање нам доноси огромне штете јер нико није баш ту спреман да се одрекне сопствене својеглавости зарад неког вишег циља.

То не значи да се слажем са Аном Радмиловић у потпуности, али никад не бих за њу (због овако нечег) помислио да је издајник или нечији агитатор. Можда је време и за остале да почну да размишљају у том правцу.

@АПП

Јако је злонамерно поредити НСПМ који не само да је заиста патриотиски сајт, него му је и основно писмо ћирилица, са сајтовима попут Б92 и Блица где то није случај.
Препоруке:
12
15
81 среда, 31 јул 2013 01:44
DrJelaBisic
Postovana gospodo komentatori,po Bogu,sta vam je veceras?Autorka clanka je,na vatrometan nacin,htela da nam kaze"kuca gori-baba sadi cvece"Tj:Kosovo je predato,sa Srbima na LiM ne zna se sta ce biti za 5g,a mi se(zaludni)raspravjamo kako da pisemo slova lj,nj,u,p...da i hocemo latinicu,ciriicu,ili udrobljeno.U stvari(kao u onoj poznatoj karikaturi Pjera Krizanica),vecina(mladih)Srba danas ne pise ni cirilicom ni larinicom,vec tvituje,esemesuje,lajkuje,hejtuje...Medjutim,autorka nje u pravu.Od I srp ustanka do danas,preko 200g.,Srbi se oslobadjaju,i to je jedno nepekidno 200godisnje srljanje.Ako ne znamo:ko smo(ko su Srbi)?Kolika je nasa nacionalna teritorija(pa da je oslobadjamo)(i od koga) i kako se zove nas jezik i koje mu je pismo(jedno/oba)-onda ni osobadjanje ne moze da bude efikasno.Pa zato smirite se,oprostite vatromerni stil.I razmisite o gore navedenim pitanjima
Препоруке:
4
17
82 среда, 31 јул 2013 01:52
Марко Радовановић
@АПП

Нико није тражио орден (подметање?) ВЕЋ ВАМ ЈЕ СКРЕНУТА ПАЖЊА јер сте тенденциозно хтели да на квазипатриотски начин оцрните НСПМ.

Колико текст Ане Радмиловић подсећа на текстове са Новог Стандарда је лако проценити - слободно отиђите на њихов сајт и погледајте којим се једино писмом служи.

Ово што радите је заправо нека врста антикампање - тражите "длаке у јајету", па кад је не нађете сами је подметнете, да би затим говорили да се ради о "крзну". НСПМ све време објављује текстове о потреби заштите ћирилице, једном објави текст који се бави тиме на другачији начин а Ви већ налазите разлог за поређење са Е-новинама, Блицом или Новим Стандардом који и немају ћириличну верзију (лицемерје/безобразлук?).

Па извињавам се, али нисте у праву - то што ћете један део људи преварити на такав јефтин трик (као што је, уосталом, екипа на власти учинила на претходним изборима) није суштина, битно је да тако намерно покопавате оно мало здраве критичке мисли које је остало у Србији.
Препоруке:
11
16
83 среда, 31 јул 2013 02:15
Костадин
После овога чланка већином смо се осетили као поливени менталним бућкуришем журналистичког карлеушанства и његове емоционалне агресије.
Препоруке:
20
3
84 среда, 31 јул 2013 04:08
forma i sustina
Mi Srbi cesto medjusobno stvaramo neprijatelje. Cirilica je nacionalno srpsko pismo i verujem da nema Srbina koji ju ne cita, i pise i koji se ne zalaze da bude sluzbeno pismo u Srbiji. Ali cesto su mnogi Srbi ziveci i radeci u Hrvatskoj, Bosni ili Evropi, Australiji, Kanadi, USA i drugde u svetu bili u okolnostima da se sluze latinicom. Da li to znaci da su oni sada manje Srbi od drugih koji se citav zivot sluze cirilicom i da li mogu da se bore za srpsku stvar, kulturu, tradiciju, pa i cirilicu kao sluzbeno pismo.
To me podseti kada smo za vreme NATO agresije u zemlji gde zivim sa nekolicinom prijatelja, i po najvecoj hladnoci isli na demonstracije. Na jednom od takvih protesta dok smo stajali ispred americkog konzulata u razgovoru upotrebim neku rec, izgleda hrvatsku gde sam pre toga ziveo, mislim uslovi, a jedan polupijani "patriota" odbrusi mi kako ne priznaje takve Srbe koji koriste hrvatske reci. Od tad sam u dilemi da li je ponekad za srpstvo bitnija forma ili sutina.
Препоруке:
6
9
85 среда, 31 јул 2013 06:24
Мићуновић
Ко не зна да чита и да пише ћирилицом - не треба да улази на сајт који се зове ВИДОВДАН. Или ми полуписмени ћириличари да се склонимо. Наступају Ане.
Препоруке:
9
7
86 среда, 31 јул 2013 06:57
Ђоко Ђокић
Због чега неко не направи сајт где ће се полуписмени бранитељи ћирилице свађати са идеолошки опредељеним латиничарима


дотична списатељица је узгред објављивала текстове на Б-92. Хоћу рећи: докле ће вам под кринком "уметничка слобода" врло вероватно потурати оваква кукавичја јаја.

једноставно: несме да буде места двосмислености, компромису, нихилизму, ....БАСТА !
Препоруке:
14
5
87 среда, 31 јул 2013 07:15
Ђоко Ђокић
уторак, 30 јул 2013 21:55
Ana Radmilović
... Дакле, Андић, Селимовић, Црњански, Настасијевић (за којега, кладим се у његов "Родослов лозе вампира" нисте чили) не вреде, неискрени су и немају тежину када их читате. ....
Даље, српски језик не "преузма хрваштине", ради се о дијалектима. То је као да ми сутра кажете да је Селимовић писао на бошнјачком. Није, писао је на српском. Ако наставим даље почећу да звучим ко Олга Пјановић, а није ми бил...


списатељица се мислим овде користи познатим психолошко манипулативним конструктима. Није садашњи Бошњачки, хрватски никакаво писмо српског дијалекта. Бошњацима сулатиницу натурили услед отоманске окупације. Тврдко, Остоја, Нинослав,...су сви псали повеље ћирилицом.

А за остало прочитајте песму "Сатир" Матије Рељковића-о томе како су Славонци СРПСКИ ШТИЛИ И ПИСАЛИ. Шта мислите нашта је ту мишљено?
Препоруке:
16
2
88 среда, 31 јул 2013 08:23
Дарко Бабић
Али, којој се сили повинујемо овде када одузимамо себи право на све речи свог језика и своја оба писма и то аргументујемо некаквим Бошњацима или Хрватима, или већ неким Латинима?
Говорим у једнини. Када нисам прихватио латиничко писмо и Новосадски књижевни договор уз 1954. године. Дакле, не могу се нечега одрећи уколико га не поседујем.
И ми постајемо све сиромашнији, језиком – а који је дух.
Није језик постао сиромашнији него бесмисленији. Бесмислено је мени наметање латиничког писма. Отуда толика побуна против ћирилице на аутобусима у Новом Саду.

Бесмислено!

Бесмислено је и то, такозвано, богаство које нико не може да објасни: Колико Срби боље од Бугара говоре француски језик?
Препоруке:
22
1
89 среда, 31 јул 2013 08:26
...
Мислим да је овај текст потпуно непотребан,није добар чак је и ружно злоћудан,нарочито када га пише тврдоглавосујетна особа!Проблем АНИН је да она не распознаје шуму од једног јединог дрвета,да су њени аксиоми непотребни и увредљиви.Ако мрзи Ћирилицу,сигурно није једина у овој несрећној земљи, не мора то и да нам намеће-не на овако бруталан и ружан,увредљив начин!
Препоруке:
25
3
90 среда, 31 јул 2013 08:36
Никола Петковић
@albanopolis
Ваша писмоеност, луцидност, цивилизованост и шта још оно беше огледа се у томе да још увек обављате дефекацију са два камена. А цивилизованост вам је на нивоу каменог чешља. Још ће много воде протећи Ситницом, Лабом и Ибром док људски седнете на клозетску шољу (наравно међуфаза је чучавац).
Препоруке:
16
1
91 среда, 31 јул 2013 08:40
КУЛИН БАН
торак, 30 јул 2013 21:55
Ana Radmilović

...Ово је вероватно најтужнији коментар који сам икад прочитала. Дакле, Андић, Селимовић, Црњански, Настасијевић (за којега, кладим се у његов "Родослов лозе вампира" нисте чили) не вреде, неискрени су и немају тежину када их читате.


Селимовић и Андрић су писали на у суштини наметнутом језику, од окупаторских Османлија итд.

Уосталом, ево вам повеље Кулина Бана; а гледе Андрића конслтујте Матију Рељковићев "Сатир", тј. како су некад "СРБСКИ ШТИЛИ". Погодите нашта се односи "српски штили". Није глагољица...

http://postimg.org/image/6yliyvhjb/
Препоруке:
12
1
92 среда, 31 јул 2013 09:14
Алекса
Кад неко са Запада хоће да овлада одређеним тереном,тада се позива на побољшање живота обичних људи.У то шта чини идентитет људи на тим земљама удара.То се може наћи у овом тексту.Свидели се ауторци цитати из Орвела,па их прогласила за "објективну истину" и потпомогнута тако "ауторитетом" удри по српским "националистима",који су осетљиви на такву ситницу,који примећују је ли,да нешто страшно није у реду са писмом међу Србима.Госпођица,ил госпођа,страни од науке.Штавише,показује непознавање теме о којој је помислила да пише.Колико је то озбиљно?Мало науке је сасвим довољно да се разбистри у глави,ако је до тога човеку стало.Лакше је презирати "дивљаке".Текст није вредан толико коментара.Кад неко одлучи да осваја,прелазећи културно-цивилизацијску границу,ради то и на тврд и на мекан начин.Тврде су нато-бомбе које су падале по српским земљама,и хрватски ножеви у памћењу понеких.Мека је латиница.Шта је опасније?Нису ли то довољни показатељи колико ми,према Западу,припадамо њиховом свету?
Препоруке:
13
3
93 среда, 31 јул 2013 09:20
Ђоко Ђокић
уторак, 30 јул 2013 21:55
...Бошњацима су латиницу натурили услед отоманске окупације.одн. тачније, прво вероватно арапско писмо, па после разним Калајима латинско писмо.

уосталом, видите и повеље босанског краља на "латинском писму":

“Веома је пријатно прослављати Тебе како доликује и истинском вјером и овом, дакле побожном и радосном ријечју обратити се Теби, о првомучениче Христов Стефане. Ти се, пак, за оне што те каменоваху мољаше говорећи: “Господе, не узми им ово за гријех, јер не знају шта чине”.

http://www.rastko.rs/rastko-bo/istorija/srednjivek/img/tkotromanic-dubrovniku.jpg

Препоруке:
5
0
94 среда, 31 јул 2013 09:41
Рајко Буквић
@Ана Радмиловић
"ако ћемо о српском писму то је глагољица. Од Вука је латиница званично алтернативно сроско писмо"

Ана, сваки мало учени правник ће Вам рећи да нови прописи поништавају старе. Према томе, чак и да је тачно то што написасте за Вука, нови пропис из 1915. поништава то Вуково "званично" алтернативно српско писмо - латиница је од 1915. године ЈЕДИНО српско писмо.
Што се тиче глагољице, боље да је и не спомињете. Као прави сербокроатист боље се држите двоазбучја, ту сте се и Ви и Ваши истомишљеници добрано доказали. Ако уведемо и треће писмо ("богатство" троазбучја!), па се неко још досети арапског писма ("богатство" четвороазбучја!), да не говоримо о кинеском ("богатство" петоазбучја!), ГДЕ ЋЕ НАМ БИТИ КРАЈ?
А чак и независно од вишеазбучја, не уплећите
се у оно што не знате - глагољица није старије писмо од ћирилице (тј. исправније - од Србице). Али, за оне којима историја почиње од Броза и његових сербокроатиста и сербокомуниста, то је већ исувише.
Препоруке:
20
3
95 среда, 31 јул 2013 09:53
Бели Орао
Прекопирајте ово на ју-тубу и послушајте.Миодраг Петровић - Чувајте језик као земљу
Препоруке:
8
0
96 среда, 31 јул 2013 09:59
Мирко
Ћирилица и латиница су равноправни по уставу али српски устав као да је написан се не би поштовао. Ћирилице нема нигде захваљујући идеолошки опредељним латиничирама који су често неписменији од коментарских бранитеља ћирилице (који је многима једини преостали медиј да пусте свој глас)
Ћирилица је у рату са латиницом јер је латиница извршила инвазију, то је одбрамбени рат до истребљења са све мање шансе да се исход преокрене у корист ћирилице.
Препоруке:
10
2
97 среда, 31 јул 2013 10:19
@Мирко
По Уставу ћирилица и латиница нису изједначене. По Уставу ћирилица је званично писмо. Зато је ствар много озбиљнија него да су изједначене. Овде се ради о Уставном насиљу, са јасним циљем.
Препоруке:
25
1
98 среда, 31 јул 2013 11:27
ЉВЈ
Среда, 31 јул 2013 forma i sustina
Ali cesto su mnogi Srbi ziveci i radeci u Hrvatskoj, Bosni ili Evropi, Australiji, Kanadi, USA i drugde u svetu bili u okolnostima da se sluze latinicom. Da li to znaci da su oni sada manje Srbi od drugih koji se citav zivot sluze cirilicom


Поштовани господине, Ваше питање одаје типичну српску конфузију у вези с писмима.
Да ли Рус или Бугарин када живе у тим земљама почну да пишу СВОЈЕ језике латиницом? Да ли Американац у Србији почне да пише енглески ћирилицом?
То што живите у другој земљи и култури и научите и служите се ТАМОШЊИМ језиком никако не значи да мењате писмо СВОГ језика.
Бар не значи у нацијама с нормално уређеним језиком, с људима који су нормално утемељени у својој култури.
На жалост, само су Срби и даље слуђени југословенском српскохрватском језичком идеологијом и никако да се разаберу у нечему тако једноставном.
Препоруке:
21
2
99 среда, 31 јул 2013 11:32
брм
опа талибани - Ђорђе Вукадиновић 47 негативних бројања!!!! а на другом више негативних од позитивних (34:41) спортски честитам на тријумфу

АНА ЏАБЕ СИ КРЕЧИЛА!
"Од закона (присетимо се, још једном) које су доносили окупатори 1915. и Павелић 1941"
"заиста је небитно како се латиница увукла у српски"

У граду у ком је живео Мирослав, (Мирослављево јеванђеље) у његово доба сви становници не само да су писали латиницом него су и и говорили латински ..као још дуго у данашњим НИшу, ПОдгорорици, Београду ... како се само увуче та латиница међу нас Влаје?

"Гледам ону загребачку улицу, па не знам у коме је граду(не могу да нађем Београдску у Загребу-ако неко нађе линк нека пошаље, кажу да је то сада Вуковарска) .... хрвати латиници заштитили у УН. Заштитили су и ојкачу и бећарац, хоће да заштите гусле, Мирослављево јеванђеље и још много тога. Санадер је запослио небројене стручњаке и дао им одрешене руке, али и паре."

ОПЕТ ХРВАТИ ИДОЛИ.. Боже шта у њима видите?
Препоруке:
7
9
100 среда, 31 јул 2013 11:49
брм
" - глагољица није старије писмо од ћирилице (тј. исправније - од Србице)."

"не уплећите се у оно што не знате"

CRkva, da bi pokrstila pagane trudila se da prevede Bibliju на њихове језике и састави писмо за сваки народ..тако су нпр. Готи имали Библију преведену на свој језик и на свом писму, за Словене је састављена прво глагољица (св. Ћирило и Методијје) па ћирилица (св Климент и Наум) ... Одавно ЈЕ НАШ СУНАРОДНИК св Хијеронимус, србо/хеленизовано Софроније а кроатизовано Јероним ПРЕВЕО ЗА НАС, романизоване староседеоце разних историјских имена(Рашани, Илири, Далмати..) бИБЛИЈУ НА језик којим смо тада говорили - ЛАТИНКСИ .. српски језик је настао много касније комбинацијом латинских речи, староседелачке мелодије и словенске граматике, тако да "она" ћирилица никако не може да се зове србица... може евентуално вуковица..
Препоруке:
4
15
101 среда, 31 јул 2013 11:51
брм
"па се неко још досети арапског писма ("богатство" четвороазбучја!), да не говоримо о кинеском ("богатство" петоазбучја!), ГДЕ ЋЕ НАМ БИТИ КРАЈ?"

Срби јесу користили аребицу, постоји литература на српском језику тим писмом, али кинеско никада.
Препоруке:
6
10
102 среда, 31 јул 2013 11:53
Жарко, Огњен, Угљеша
Мене су учили да сам браниЛАЦ ћирилице и државе, а браниТЕЉ истих!
Препоруке:
5
0
103 среда, 31 јул 2013 11:57
Жарко, Огњен, Угљеша
Мене су учили да будем браниЛАЦ ћирилице и државе, а НЕ браниТЕЉ истих!
Препоруке:
5
0
104 среда, 31 јул 2013 12:01
Дарко Бабић
Ана Радмиловић
"ако ћемо о српском писму то је глагољица. Од Вука је латиница званично алтернативно сроско писмо"

Српска теорија еклектике вишеазбучја познаје прозивања Срба у вези глагољице.

Задрти јесмо, али на овакав суптилни напат увек се одговара. Ми Срби се треба да се вратимо винчаници (= винчанско писмо). Фонтови су већ израђени и са њима се већ сада може писати на рачунарима.

Моје реторичко питање гласи: Због чега ми треба да се вратимо глагољици уместо винчаници?

Све сте у стању да смилите само да би се Срби натерила да се одрекну ћирилице. Може латиница, може глагољица - али никако ћирилица.
Препоруке:
18
2
105 среда, 31 јул 2013 12:03
б
ЗА МАРКА РАДОВАНОВИЋА. На основу чега закључујете да је ћирилица "основно писмо" на порталу НСПМ? Где то пише? Ко то каже? Како се то види? Него, политика "и ћирилица и латиница" гора је од чистог "латиничарења - ни вода ни вино! Јер, ако Б92 и "Блиц" могу без ћирилице, зашто НСПМ не може без латиница? Приупитавах их неколико пута, али неће да кажу!
Препоруке:
13
2
106 среда, 31 јул 2013 12:07
Мирковићев партизан
Нема довољно фонтова праве српске ћирилице; наиме, на рачунарима се, кроз оперативне системе, добију фонтови "руске" ћирилице. Кад кажем "руске ћирилице", мислим само у техничком смислу, наравно.
Српска ћирилица има неколико карактеристичних слова, који се махом дају боље разазнати, када се користи курзив. Пробајмо написати "тата" нормалним малим словима, а потом ту реч пребацимо у курзивна слова: добићемо реч која савршено личи на латинично "mama".
Истини за вољу, ћирилични фонтови нису сви "лепи", из разлога што одвећ пуно малих слова има изглед идентичан великим. Лингвисти у шали спомињу руског цара Петра Великог и хитњу са којом је пожуривао западне граматике при изради слова руске ћирилице.
Опет, са друге стране, читање ћириличних текстова је, ментално, много интуитивније и лакше се упија.
И турци османлије су пар кроз пар векова на овим просторима, користили ћирилицу.
Паметна управа има начина да префињено и поступно врати извесну превласт ћирилици.
Препоруке:
12
0
107 среда, 31 јул 2013 12:10
Савет Ани
... У пристрасности није проблем јер се о свему може дискутовати и лично, као што може принципијелно, али је проблем када се рационализују лични разлози. Мој савет Вама је да не користите синтагму "полуписмени ћириличари" која је увредљива (а посебно је увредљива када долази од ћерке Титовог кумчета). Наравно, навикли смо да сви произвољно вређају српску традицију, али Ви сте Ана интелигентна жена и то не би требало да је Ваш ниво.
Препоруке:
24
1
108 среда, 31 јул 2013 12:11
Костадин
Ко је у Срба први почео да драговољно пише латиницом (да изузмемо доба окупација)? Па као и у доба Турака - прво "плахи и лакоми",најпокондиренији и у погледу земаљскога најалавији и најнезаситији слојеви градског становништва,из редова тзв. интелектуалне и финансијске елите, уметници, научници,велепоседници, зеленаши и трговци који су безумно жудели да буду и живе по последњој моди европске богоотпадије и који су, у њеном маниру, каиновско интелектуално, душевно и биолошко самоугодништво уздигли у свеживотно начело, зашенивши пред превратничким и развратничким стандардима Европе после сатанистичке Француске револуције. Покондирењаци "нове" Европе свих генерација, па и ових данашњих, одричу се завета и завештања предачких, њиховог ћирило-методијевско-светосавског и светолазаревског наслеђа да би вазда били "у тренду" евроатлантске десакрализације богоданих светиња људског живота,која нам се с пакосним тријумфализом цери са глобалистичких позорја своје демоније...
Препоруке:
29
2
109 среда, 31 јул 2013 12:12
Марко Радовановић


На основу тога што је страница НСПМ аутоматски подешена да приликом првог пријављивања буде приказана на ћирилици.

Такође, ако погледате опције (горе лево) видећете да је ћирилица прва, а латиница друга опција.
Препоруке:
6
9
110 среда, 31 јул 2013 12:29
...@брм
српски језик је настао много касније комбинацијом латинских речи, староседелачке мелодије и словенске граматике, тако да "она" ћирилица никако не може да се зове србица... може евентуално вуковица...Ви нас увесељавате као и албанополис:)
Препоруке:
9
3
111 среда, 31 јул 2013 12:41
Бранислав Г. Ромчевић
ЗА МАРКА РАДОВАНОВИЋА,ОПЕТ. Потписах се, на брзака са"б", а сад "пуно", па питам: а шта ће им латинична верзија? Опет: ако Б92 може без ћирилице, зар не може НСПМ без латинице? Ко зна - можда дијаспору "учвршћују" у латиници! Нема одговора, рођо!
Препоруке:
15
2
112 среда, 31 јул 2013 12:46
АПП
@Марко РАдовановић
Ако пажљиво прочитате мој коментар видећете да вас нисам упоредио са наведеним информативним смећем, него чак напротив.
Промакло ВАм је ово што сам мало пре написао као одговор Ђ.В. Да ли то информативно смеће има основно и резервно писмо? Не! Па зашто је онда НСПМ толики фини, па има и основно и резервно? Мислим ако је већ "заиста патриотски сајт". Ако ћемо баш да терамо мак на конац, прочитајте ове исте коментаре на латиничном издању НСПМ, и пробајте да нађете једно ћирилично слово.
Пуно среће у тражењу.
Препоруке:
12
1
113 среда, 31 јул 2013 12:48
плитко и недостојно орање

уторак, 30 јул 2013 Ana Radmilović
Узмите један текст написан на два писма, ћирилици и латиници.
За некога чији су корени са ових простора и у овој култури та два текста немају исту вредност, немају исту тежину. Значај текста на ћирилици је за Србина већи, текст је аутентичнији јер одражава оно специфично за овај простор.


Ово је вероватно најтужнији коментар који сам икад прочитала. Дакле, Андић, Селимовић, Црњански, Настасијевић ... не вреде, неискрени су и немају тежину када их читате.


Поштована Ана, све се више укопавате и разлози које дајете су све плићи, срљате нимало не размишљајући. Сем, тога ниподаштавате и ругате се својим критичарима, нимало лепо.
Када неко ко се разуме у повезе књига каже да за њега није књига која нема платнени повез (примера ради), онда он не критикује ни писца, ни садржај књиге. Он циља САМО на оно што њега погађа.
Тако је и с писмом српског језика. Не иде Вам нимало у прилог злоупотреба имена значајних писаца.
Препоруке:
19
2
114 среда, 31 јул 2013 12:57
Марко Радовановић
@Бранислав Г. Ромчевић

Дакле, прво питате на основу чега нешто тврдим, па кад Вам одговорим прелазите на другу тему. Ето ко нема одговора - онај који бежи.

Зашто НСПМ има латиничну верзију? Па зар и то треба да се брани? Дакле, Вама није питање зашто Блиц и Б92 немају ћириличну, већ више замерате НСПМ-у што има латиничну верзију. То је потпуно сулудо.

Што се саме латинице тиче - сајт је настао у време када већина није знала да подешава фонтове, и кад су се сви служили латиницом (што многи и данас не знају) па је нормално да је то био случај (уосталом, уверен сам да кад сте почели да користите интернет да сте се служили САМО латиницом дуже време, као уосталом и кад су СМС поруке у питању).

Овај други део ми је ипак много занимљивији - кажете, зашто НСПМ не би имао само ћирилицу кад Б92 има само латиницу? Па зато г. Ромчевићу, што НСПМ нема комплекс од Б92 и сличних, да би се на основу њих равнао (...)
Препоруке:
11
11
115 среда, 31 јул 2013 13:03
Српски сељак
Одличне су ове расправе о језику и писму. Показују да нас интересује проблематика везана за комуникацију. А добра комуникација унутар неке социјалне групе је кључ за деловање. Пре него што социјална група почне да делује она комуницира о фундаменталним/базним/темљеним питањима и покушава да нађе консензус. А основно комуникационо питање су језик и писмо. Једно без другог не иде. Изговорена реч може да буде врло уверљива али то је само у ситуацији када је тако примамо. Снага изговорене речи је и у наглашавању, брзини излагања, боји гласа. Што је неко бољи говорник он је убедљивији. Исте изговорене речи имају различит утисак на слушаоце зависно од умећа говорника да пренесе садржину користећи говорне вештине.
Слично је и са написаним текстом. Увек у комуникацији узимамо у обзир културолошки/комуникациони контекст. Свесно или несвесно свеједно. Свеједно да ли је реч о говору или написаном тексту. То је комуникациона детерминанта о којој и не размишљамо.
Препоруке:
16
0
116 среда, 31 јул 2013 13:06
Марко Радовановић
@Бранислав Г. Ромчевић

(...) Дакле, НСПМ није НСПМ зато што жели да буде супротност Б92 или Блицу, нити треба да се иједан прави патриота равна према томе шта неки непријатељ ради, већ треба сам да буде сигуран у сопствени идентитет и резон, па на основу њих да се поставља према осталима.
Препоруке:
10
6
117 среда, 31 јул 2013 13:12
Српски сељак
Код писаног изражавања на првом месту је ту реч о писму. Култоролошки/комуникациони/историјски контекст латинице у Србији је да је реч о писму које је наметнуто, о писму које се везује за болне догађаје из наше прошлости (1. и 2. светски рат), о писму које се схвата као инструмент колонијализације. Чињеница је да су због ћирилице (односно истицања српског културног идентитета) Срби убијани ако су га користили на неким просторима. Чињеница је да је ћирилица забрањивана на неким просторима под претњом тешких казни у више историјских ситуација. Има ту још елемената култоролошког контекста који се подсвесно (а богме и свесно) манифестују у сваком акту писања или читања. Због тога можемо рећи да је латиничење Срба болан процес јер онај ко латиничи Србе бива непогрешиво перципиран као: окупатор, продана душа, корумпирана особа, особа нечасних намера, разбојник, итд. Све то због културолошко/историјског контекста коришћења ћирилице и латинице на овим просторима.
Препоруке:
18
2
118 среда, 31 јул 2013 13:15
Марко Радовановић
@АПП

Инсинуирали сте, и Ви то знате, знам и ја. Уосталом, после сте директно рекли да ово личи на Нови Стандаед који, ето, НЕМА УОПШТЕ ћирилицу, ни као примарну ни као секундарну опцију. Ако и даље мислите да нисте погрешили - то је већ Ваш проблем.

На ова остала питања сам већ одговорио у одговору г. Ромчевићу, али поновићу - прави патриота није неко ко се труди да буде СУШТА супротност свог непријатеља, већ онај ко је сигуран у свој идентитет.Ко хоће да се разликује од Б92 и Е-новина само по том принципу би можда могао да почне да користи кинеске знакове за српски језик(што, да се разумемо - може да се уради) јер би се тиме додатно одвојио од толико мрске латинице (која, како ли је није срамота, има исто порекло као и ћирилица).Да ли је то здраво посматрање ствари?

Па није, нити може да буде.Ћирилица, колико год је волели(као и ја уосталом)Вам није нека магична руна која даје сама по себи истину и потврду нечијег патриотизма, али Ваше веровање да јесте може да нас скупо...)
Препоруке:
7
7
119 среда, 31 јул 2013 13:18
Марко Радовановић
...кошта, као што нас је коштала наивност људи који су прошле године масовно гласали за СНС и СПС, верујући у њихову ФОРМУ патриота, иако су суштински и функционално већ били виђени као издајници националних интереса.

Стога, ћирилицу пре свега морате да схватите КАО ФОРМУ, коју непријатељ врло лако може да злоупотреби против нас, ако схвати да је видимо као нешто "што не може да лаже". И то се већ дешава, али у једном посебном облику о чему ћу рећи више у тексту који морам да напишем поводом свега овог.
Препоруке:
9
12
120 среда, 31 јул 2013 13:23
Српски сељак
У суштини латиничарима сваки Србин треба да буде захвалан јер поруке које шаљу биле би примљене другачије (као да су уклесане на камену) да су писане ћирилицом. На срећу поруке које латиничари шаљу писане су на песку (први поветарац ће их развејати).
Када разговарате с људима који нису индоктринирани латиничарењем (наметањем воље колонијалних господара у покушају) и који користе латиницу видећете да они нису нешто препуни ентузијазма по питању латинице и да је њихова употреба латинице у функцији прилагођавања и избегавања санкција оних који спроводе пројекте колонизације Србије у нади да ће се створити сплет околности да се растосиљају беде колонијалног наметања латинице првом згодном приликом. Право стање успешности пројекта колонизације Србије латиничарењем видећете на гробљима. Нема латиничних назива на споменицима. Сви натписи су писани на ћирилици. Чак и људи који деценијама користе латиницу неће дозволити да име и презиме најмилијих на споменику буде исписано латиницом.
Препоруке:
14
2
121 среда, 31 јул 2013 13:25
постепене промене
За почетак деца у основној школи треба да пишу искључиво ћирилицом, без обзира што науче и латиницу.
Препоруке:
9
0
122 среда, 31 јул 2013 13:28
Све је лаж
Честитке ЂОКИ ЂОКИЋУ и КУЛИНУ БАНУ. Лако је препознати праве читаче.
У прилог вашим тврдњама, поред Матије Рељковића, ја
додајем и перјаницу хрватске лингвистике, Ватрослава Јагића који о Повељи Кулина Бана, каже
следеће :

" Tu se vidi tolika sigurnost i okretnost u pisanju
jezika srpskoga slovi cirilskimi, tolika emancipacija. da, upravo veca, nego li u potonje
doba, od upliva crkvene slovjenstine, da nije moguce vjerovati, da ne bi bili u Bosni ,Zahumlju,
Diokleciji I td, vec davna prije Kulina poceli pisati cirilicom, a narodnijem jezikom srpskijem ".

Jagic, Historija knjizevnosti naroda hrv. i srp.
str.142.

Да је Кулин био хришћанин, најбоље потврђује његов
писар Радоје дијак, који нарочито истиче покрај
датума 29. августа 1189.г., да је то било на
"Усјеченије главе Јована Крститеља".

Све потоње "непријатељске офанзиве" на Србе у Босни
свој корен имају у фалсификатима, као што су
"босанчица", "Црква босанска" итд. У свим Црквама
Олтари су окренути Истоку.
Препоруке:
9
3
123 среда, 31 јул 2013 13:31
Марко Радовановић
И још нешто...

Крајње је лицемерно што сви ви "велике ћириличне патриоте" замерате што НСПМ има латиничну верзију, док сви (уверен сам) користите и латиницу док претражујете интернет, не зато што је волите, већ зато што (нажалост) већина портала у Србији користи САМО латиницу. Дакле, кад бисте били толико тврдокорни (будмо реални), одрекли бисмо се многих информација које нас се директно тичу. Пошто верујем да сте упућени, верујем и да читате и да пишете латиницом, макар по претраживачима.

Онда Вам постављам питање - зашто не бисте онда прво наишли на латиничну страницу НСПМ-а када на претраживачу тражите нешто латиничним словима? Јел` Вам смета то што бисте исту вест/текст/истраживање моћи и на ћирилици да причитате (ако сте на НСПМ-у) а не само у латиничној верзији на неком другом порталу? Ја бих се запитао.
Препоруке:
10
17
124 среда, 31 јул 2013 13:37
Српски сељак
Тако се у суштини радујем све интензивнијем дијалогу о језику и писму јер је то знак да се помаља светло на крају тунела. Мада треба бити опрезан. Пошто је агресиван напад на ћирилицу достигао врхунац без неког видљивијег ефекта (осим све већег латничарског фолирања код Срба - напишемо нешто латиницом а успут намигнемо - чисто да се зна да се фолирамо, да се претварамо и да то није наш искрен став - ако колонијални господари Србије и њихове слуге желе да чују песму славуја чуће је код Срба јер смо више векова вежбали фолирање и пренемагање под турцима - јер знамо да се фолирамо и да их лажемо (витешка работа))колонијална управа у покушају и њихове верне слуге у покушају покушаће да нас заварају.
Можемо очекивати попуштање латиничарског стиска. И не само да можемо очекивати већ на неким медијима тренирају пресвлачење (појављују се титлови на ћирилици). То није победа ћирилице али је знак да је отпор латници већи него што је колонијална управа очекивала. За почетак је и то довољно.
Препоруке:
15
1
125 среда, 31 јул 2013 13:53
Дика
Зашто је важна ћирилица и латиница?

Па због "и Косово и Европска Унија". То му дође исто: ћирилица је Косово, а латиница - ЕУ. Како се ствари одвијају, крај је већ сада познат. Без Космета полако остајемо, као што полако остајемо и без ћирилице.

Збогом Србијо, ма где била!
Препоруке:
16
2
126 среда, 31 јул 2013 13:59
albanopolis @ nikola petković
sudeći po tvojim rečima svaki normalan čovek može da zaključi da si toliko zaljubljen u školjku da je "morski" život vrhunac tvog života...tung!
Препоруке:
1
13
127 среда, 31 јул 2013 14:04
НЕМАЊА ВИДИЋ
1 @ Ђорђе ВукадиновићОдајем му признање због српског имена сајта.Јер се данас свако стиди или плаши да користи ту реч.Одајем му највеће могуће признање на указивању на издају КиМ ,на учествовању на оном протесту у Београду , и на осталом ангажовању поводом те колосалне историјске издаје.Али што се тиче ћирилице, мислим да он треба да уважи побуну Срба поводом Аниног чланка.Разумем да то није лако, с обзиром на општу опредељеност државе и готово целокупне српске елите ( не само лингвистичке) ка латинском писму.И ја предлажем да се уклони могућност праћења овог сајта на латиници уз српски језик , а у другом потезу и да се престане са рекламирањем латиничких књига. Да тако потврдимо ћирилицу као национални симбол и светињу. Да и тиме покажемо да смо за правописни стандард једног писма у српском језику
Препоруке:
16
2
128 среда, 31 јул 2013 14:18
Бранислав Г. Ромчевић
ЗА МАРКА РАДОВАНОВИЋА, ОПЕТ И ОПЕТ. Господине Радовановићу вас се не може ухватитити ни за главу ни за реп. Зато Вам постављам изравно питање: јесте ли Ви за то да ћирилица буде искључиво писмо српског језика и да се као такво користи у целокупној пракси, или сте, пак за тзв. двоазбучје, тј. за равноправност ћирилице и латинице у српском језику?
Препоруке:
10
1
129 среда, 31 јул 2013 14:23
Мики
Дико,изванредна и суштинска паралела, о којој би у своме незлонамерном одбранаштву двоазбучја на НСПМ требало да размисли г. Марко Радовановић. Братски препоручујем да пре него што почне да пише о горућем проблему ћирилице као могуће подметнуте празне форме коју поштују србски душмани и издајници да би нас преварили (о, откад то нису чинили, од времена оних летака са прогласима забрана и претњи и потерницама, којима је немачки окупатор засипао Србију из авиона!), да прочита, дакле, спис "О писменима" Црнорисца Храброг и још понеки који би му разоткрио мистичке дубине читаве приче. Можда ће му то помоћи да неке ствари правилније схвати.Прича о ћирилици дубока је колико и крстоносна историја и мисија Цркве која ју је изнедрила и половична је без њених увида о изворима и увирима крштене словенске духовне и народносне истоветности (зване данас по туђински - идентитетом, као што се и општење и заједничење називају - комуникацијом!)... Свако добро НСПМ посленицима..
Препоруке:
12
2
130 среда, 31 јул 2013 14:25
Ђоко Ђокић
среда, 31 јул 2013 09:41
Рајко Буквић
@Ана Радмиловић
...нови пропис из 1915. поништава то Вуково "званично" алтернативно српско писмо - латиница је од 1915. године ЈЕДИНО српско писмо.


занимљиво колико колонијалне власти преко којекаквих "списатеља" и сличних, крију овај податак, за којег ни наша маленкост није знала, нигде наишла досад.

а видимо колико настоје на релативизацији типа "два једнаковредна писма".

а ако ћемо о "неважним" стварима: Стево Жигон је у једном интервјуу за тадашњи НИН рекао да је ћирилица лепше писмо.

Нормално, није Србин.
Препоруке:
11
1
131 среда, 31 јул 2013 14:28
Мики
Дико, наравно да сам мислио да паралелу "и Европа и Косово" - "и латиница и ћирилица", на уштрб србског опстанка, а нисам мислио на твоје "збогом" у смислу нашег нестанка. Ипак, најдубље верујем да критичне масе крштеног србства, кадрог да се мери и бори са некрстом белосветским, макар само духовно, никад неће нестати. Зато не бих рекао "збогом, Србијо" у смислу - "нема више", него "С Богом, Србијо!" што значи остај са Оним који те једини никада није оставио, и када су те толика рођена твоја деца издала и згазила!
Препоруке:
12
2
132 среда, 31 јул 2013 14:32
Умешач @ Ана Радмиловић
Ако се неко постави на приземан и површан ниво - дакле превиди симболику ствари - онда употребу латинице у Србији може да види као нешто практично и ексклузивно и ништа више. Па ипак питање је да ли се те особе постављају тако „рационално“ и у другим случајевима, рецимо када се ради о употреби кукастог крста.

Да ли у њему виде само један декоративан знак једноставан и практичан за извођење и ништа више? Да ли би се залагале за његову слободну јавну примену са образложењем да је то један од најстаријих знакова у људској историји (10.000 година пре Христа), прихваћен и коришћен у многим цивилизацијама? Да ли би се усудиле да пишу како је негативан однос према том знаку ствар глупости и полуписмености јер је кукасти крст некада давно красио и јеврејске храмове? Да ли би се усудиле да тврде како је фактичка забрана тог знака доказ „силе глупости“ и „сиромаштва духа“ због којих наш визуелни свет постаје све „ужи“ и све сиромашнији?
Препоруке:
7
1
133 среда, 31 јул 2013 14:33
Warranty void if removed
Zbog čega je nekima zasmetao dio teksta u kojem Ana pominje polupismene "branitelje ćirilice" i ideološki opredjeljene "latiničare"?

Ana je samo skrenula pažnju, da se u komentarima na tekstove na raznim portalima vodi beskrajna "borba" između "ćiriličara i latiničara", a da teme tih tekstova nemaju nikakve veze sa jezikom.
Ako se takvim "komentarisanjem" potiskuje u drugi plan smisao napisanog priloga, Ana sa pravom pita - čemu pisanje ili čemu puštanje komentara?

Dakle, nameće se pitanje - Da li je važniji smisao i poruka teksta ili to kojim pismom je napisan? Ana smatra da je važniji smisao. Ja se slažem.

NSPM je objavio mnogo Aninih tekstova, neki su bili odlično primljeni a neki ne. Međutim, bez obzira na sve, veoma ružno je bilo pročitati uvredu upućenu Ani u jednom od današnjih komentara gdje se neko dosjetio da je nazove "kćerkom Titovog kumčeta". To jednostavno nije smjelo biti objavljeno. A komentar je dobio 18 "pluseva" i jedan "minus" (od mene).
Препоруке:
4
11
134 среда, 31 јул 2013 14:35
Умешач@ Ана Радмиловић
2.
Да ли би српски латиничари веровале ако би им особа окићена и тетовирана кукастим крстовима рекла да је за њу тај знак исто што и детелина са четири листа, симбол који доноси срећу? А истина је да се крајем 19. и почетком 20. века кукасти крст у Европи баш тако носио - као привезак, симбол среће. Само што почетком 21. века, после Аушвица и Берген-Белзена, дати такво образложење значи правити се луд.

Шта онда рећи за особе које после присилног покатоличавања, латинизације, Јасеновца, Олује тврде да је употреба латинице у Србији само једна „ексклузивност“ и ништа више?
Препоруке:
13
1
135 среда, 31 јул 2013 14:36
Мики
За брата Марка Радовановића једна примедба: Нисте одговорили на јако битну замерку Вашег опонента - како то да, када отворите сајт у латиничној верзији, нестају сви ћирилични написи коментатора, а кад је отворите у ћириличној - опстају сви латинични коментари...
Препоруке:
13
4
136 среда, 31 јул 2013 14:50
Марко Радовановић
@Мики

То је вероватно већ нека техничка ствар која нема много везе са самом политиком сајта (дакле, питање за "техничаре"). Начелно (оно колико знам о томе) знам да је латиница једноставно прва настала у електронској форми, а да је ћирилица дошла касније, те да је нека врста (у електронском смислу) НАДГРАДЊЕ на латиницу. То узрокује да ћирилица у мегабајтима више "кошта", па је текст лакше конвертовати из ћирилице у латиницу него обратно (мање простора заузима). Претпостављам да је ту негде разлог зашто је тако одрађено.

Међутим - никада нисам ни отварао сајт у латиничној верзији, и не видим зашто би то ико радио, ако му је већ толико стало до ћирилице.
Препоруке:
9
12
137 среда, 31 јул 2013 15:09
НЕМАЊА ВИДИЋ
2

@ Марко Радовановић

Погрешно је нетачно и штетно по ћирилицу кад пишете да они који се залажу за њу мрзе латиницу.Ни боксери у рингу се не мрзе, него само хоће да победе.Ми хоћемо да у српским земљама српска ћирилица победи латиницу, која је плански убачена у српски језик ради брисања идентитета Срба и њихове дугорочне деморализације.
А тек оно што сте написали :
"Стога,ћирилицу пре свега морате да схватите КАО ФОРМУ, коју непријатељ, врло лако може да злоупотреби против нас, ако схвати "да је видимо као нешто "што не може да лаже".
Нама је непријатељ бацао из авиона ћириличке летке пре сваког бомбардовања, али ипак српски јунаци пружише отпор и одбранише сваку стопу КиМ.
Зна народ и за неискреност домаћих политичара, кад му се само током избора обраћају на српској азбуци , а онда донесу Закон о трговини у коме пише да декларације за производе могу бити на ћирилици или латиници. Па нема ниједног ћириличког производа у српским земљама.
Препоруке:
10
1
138 среда, 31 јул 2013 15:10
брм
...@брм
"којим срБским језиком су говорили "винчанци" и они из лепенског вира - "београдским

"Ви нас увесељавате као и албанополис:)"

ПС ја сам чуо да су у лепенском виру навијали за партизан и волели цецу а у винчи за звезду и карлеушу
Препоруке:
3
14
139 среда, 31 јул 2013 15:16
Ђоко Ђокић
среда, 31 јул 2013 09:41
Рајко Буквић
@Ана Радмиловић
...нови пропис из 1915. поништава то Вуково "званично" алтернативно српско писмо - латиница је од 1915. године ЈЕДИНО српско писмо.


вероватно је дошло до техничке/махиналне грешке, па сте уместо "ћирилица" написали "latinica" ?

Ево примера како су окупацијом наметали латиницу (натпис једне кафане). Па нека А.Р. размисли о њезином "доприносу", који је верујем писан из кривих уверења (когнитивна дисонанца?)-а не неких других побуда.

http://postimg.org/image/6mdkisgzx/
Препоруке:
3
1
140 среда, 31 јул 2013 15:20
Марко Радовановић
@Бранислав Г. Ромчевић

Па наравно да "не можете да ме ухватите" јер једноставно нисте у праву. Онда онај ко буде у праву Вам докаже да нисте па се ви жалите што му не можете ништа.

Наравно да сам за то да ћирилица буде једино писмо српског језика, али Ви нисте нарочито свесни ситуације око тога шта Вас дефинише као Србина, а то, верујте ми, није ћирилица као таква.

Ви сте попут неког екстремног талибана који понекад остане без метака за своју пушку домаће производње на бојном пољу, али не жели у тим тренуцима да користи непријатељску коју је некоме одузео јер није домаћа, јер се плаши да се тиме одриче себе. Шта може да се деси друго таквом борцу осим да попије метак у чело? Победите понекад користећи непријатељску пушку (ако мора), па кад победите правите домаћу пушку како год желите.
Препоруке:
9
11
141 среда, 31 јул 2013 15:22
Рајко Буквић
@брм
Иако ми баш и није јасно шта сте хтели да кажете, пробаћу да се у томе снађем.
1. Срби су користили арабицу. Зашто сте ту стали, зашто не тражите да и она буде званично српско писмо. Ако је двоазбучје "богатство", онда ће троазбучје бити још веће "богатство".
2. Што се тиче кинеског писма... Да, нисмо га користили, али зар нам то неко забрањује. Ако и њега прогласимо за званично српско писмо, уз претходна три добићемо четврто - дакле, "богатство" четвороазбучја.
3. Претпостављам да је три веће ("богатије") од два, четири веће ("богатије") од три. Итд. Закључак изведите сами.
4. Што се тиче глагољице, ћирилице и србице, препорука је иста као и за Ану - не уплећите се у оно што не знате. Боље питајте неког ко то зна. Али, уз један услов - тај неко не би требало да буде српски (српскохрватски) лингвист.
Препоруке:
7
1
142 среда, 31 јул 2013 15:24
Марко Радовановић
@Немања Видић

Сад се нешто много горе ради од тих летака - одређени центри намерно целу патриотску причу доводе до апсурда јер је мешају са најглупљим могућим теоријама завере и наводног праисторијског порекла Срба ала Јован Деретић. Но, о томе ћу више у посебном тексту.

Што се латиницце тиче - да је одређен круг не мрзи (односно да је не виде као нешто опасно) не би се оволика расправа ни водила. Уосталом, ваљда Вам је јасно да сам то написао у другом смислу - ако се неко толико плаши утицаја латинице на патриотизам, можда би требало да се преоријентише на кинеско писмо, како не би имао ни један једини заједнички знак са истом. То је поента, а не мржња или љубав као таква.
Препоруке:
9
7
143 среда, 31 јул 2013 15:27
...@брм
Овим коментаром доказујете да нисте достојни полемике:ниско,просто и досадно!Образујте се, макар и у вечерњу школу Паје Патка!
Препоруке:
8
1
144 среда, 31 јул 2013 15:31
Марко Радовановић
@Бранислав Ромчевић

Шта да радимо кад већина портала и корисника користи (сад) латиницу? Морамо то да прихватимо, али истовремено да будемо свесни зашта се боримо, па да у перспективи створимо боље услове. То је цела прича, коју Ви упорно одбијате да прихватите
Препоруке:
7
9
145 среда, 31 јул 2013 15:52
Мики
Брату Милану Радовановићу: По чему се ваша логика разликује од логике натиста који нас убеђују да треба да прихватимо њиховим топузом запечаћено "реално" стање на Космету? Зар је логика грешне већине нешто према чему треба да се управљамо? Већина људи на Пинку и из пинкосфере понаша се безумно и развратно (и,вероватно, користи искључиво латиницу, узред буди речено), па зар ми њихову распамет треба да прихватимо као последњу реч и мерило ствари!?
Препоруке:
28
3
146 среда, 31 јул 2013 15:54
AntiNWO@Марко Радовановић
"То узрокује да ћирилица у мегабајтима више "кошта""

Ово је једна делимична истина, и била би тачна једино ако би латинични текстови на овом сајту били заиста гола латиница тј. оно што може да се стрпа у ASCII код, дакле без квачица. Тада би заиста било један бајт - један карактер, јер UTF-8 кодирање уникода заиста тако кодира карактере из прастарог ASCII. Тако слова čćšđ, рецимо заузимају свако по два бајта исто колико и слова чћшђ. Наравно ћирилично а ће заузети два за разлику од латиничног које заузима само један бајт. Истина је да постоји одређена разлика у величини, али и све остало је нарасло, ни ми више ово не куцамо рачунару са 64 килобајта. Тренутна разлика између латиничне и ћириличне верзије почетне стране је смешних 20-так килобајта.
Препоруке:
7
0
147 среда, 31 јул 2013 16:01
АПП
@Марко Радовановић
Како је забавно са Вама полемисати:
1.Нисам рекао да личи на Нови Стандард, него на Novi Standard, што се може уочити ако се чита ћирилична верзија НСПМ. А дотична је колико ме сећање служи новинар Novog Standarda;
2.Прави патриота је заиста неко ко се труди да буде сушта супротност Б-92 и Е-новина. Прави патриота је дужан да поменуто ђубре претвори у пепео, заједно са њиховом усташком уређивачком политиком, и наравно писмом.
3.Можда непријатељ ћирилицу схвата као ФОРМУ, али сигуран сам да латиницу сматра као СУШТИНУ;
4. ЕХ да, нађосте које ћирилично слово међу коментарима на латиничној верзији НСПМ? Тражите, тражите, дугачак је дан.
Препоруке:
8
3
148 среда, 31 јул 2013 16:04
Марко Радовановић
@Мики

Колико пажљиво читате шта пишем се довољно види по томе што сте ме назвали "Милан", но, већ је јасно да немате ништа паметније да кажете него да ми сад још и етикете лепите (што је чист фашизам).

Разлика је у томе (ако до сад нисте схватили) што "реално стање на Косову" није заправо реално стање, већ се само тако представља. Друго, и суштински, Ви не разликујете ФОРМУ од ФУНКЦИЈЕ.

Дакле, ако ми је функција као Србина да одбраним Косово, попуштањем У ФУНКЦИЈИ ја ћу се тога одрећи. Не попуштањем у форми (дакле, неким папирима који могу или не морају да се поштују).

Дакле, ако користим и латиницу у претраживању, то не значи да сам се одрекао ћирилице, већ се ради о нужности која је неопходна да бих остао информисан.

То је значи ствар нужде и (не пресудно битне) форме, а не идеала и функције којој тежимо. Идеал ствара реалност, односно функција форму, док је повратни утицај мањи. То је, уосталом, још Дарвин доказао.
Препоруке:
10
27
149 среда, 31 јул 2013 16:05
AntiNWO
Вреди споменути један озбиљнији проблем, наиме ћирилица се увек једнозначно може са лакоћом машински превести у латиницу. Обрнут процес није увек једнозначан, како ће машина превести латинично odživeti, odjedriti? Као одживети или оџивети; одједрити или као ођедрити. Истина је да ће софистициран транслатор имати укључен и неки речник па ће доста таквих дилема решити сам, али ће увек бити неких грешака. Ово показује да је и у електронском облику ћирилица надмоћнија од на брзину склепане латинице.
Препоруке:
8
0
150 среда, 31 јул 2013 16:07
Miloš Opačić
Pismo ne treba biti politička kategorija, pogotovu ne tako da o njemu svako piše. Kako to - svako? "Ana verovatno ima i 'takvu neku školu'", neko će reći. Ali, tačno tu i vidim deo problema. Ako o nečemu pišete, morate imati stvarne, a ne školarske argumente, i nikako ne sumnjive premise ili polu-pesničke fraze. Ana R. verovatno treba još da iskustveno uči, a tek onda, možda, da tako teške teme načinje. Neki pitanje pisma zlokoriste politički, kao npr. Hrvati. Ali zar se Srbi trebaju na Hrvate ugledati? Ako pametnijeg posla nemate, nemojte ni to činiti. Možemo mi diskutovati i pismo, može onaj ko o jeziku zna govoriti, ali bez ugledavanja na Hrvate. Sada kad ovo prečitavam, vidim da sam išao na latinici. Ali nemam vremena ispravljati. Moram smesta ići raditi, a baš bih voleo ovo dati na ćirilici. Eto tako je ispalo
Препоруке:
3
3
151 среда, 31 јул 2013 16:10
Марко Радовановић
@AntiNWO

Имајте у виду да НСПМ и даље има велике проблеме са одржавањем сајта, које нису увек јасне, а да и иначе функционише тешко јер је преоптерећен. Онда на то додајте да је то урађено пре доста година, кад је сајт настајао, а да тренутно недостају средства за постављање на јачи сервер, па ће Вам се све само касти.
Препоруке:
7
5
152 среда, 31 јул 2013 16:12
позив за добру ствар
среда, 31 јул 2013 ики како то да, када отворите сајт у латиничној верзији, нестају сви ћирилични написи коментатора, а кад је отворите у ћириличној - опстају сви латинични коментари......, нисам то знао јер никада не отварам латиничну верзију - за мене она као да не постоји). Мењање писма коментара скоро нико више не ради, и није баш цивилизовано радити га. То се, знам доста поуздано, не ради чак ни на сајтовима који се изразито залажу за ћирилицу. Претпостављам да је реч о софтверском недостатку који НСПМ не решава јер нема средстава за то. Зато би добро било да се јави неки њихов поштовалац који је довољно стручан и жели да као свој добровољан прилог среди то.Мада, ја се слажем с онима који сматрају да латинична верзија ничему не служи, потпуно је сувишна и само непотребно оптерећује сајт. Најједноставније и најбоље је уклонити је.
Препоруке:
7
1
153 среда, 31 јул 2013 16:19
Марко Радовановић
@АПП

И мени је забавно (као што се и види) јер сте остали без икаквих аргумената па ми још сад замерате што ћирилицом пишем"Нови Стандард".

На тај начин сте заправо само показали да сте латиницу признали као друго српско писмо (јер име "Новог Стандарда" није на неком страном језику),за разлику од мене - јер користим ћирилицу за све српске речи. Наравно, кад бисте још постали свесни тога то би било идеално, али се то по правилу неће десити.

2)Овде Вам је највећа грешка, али кад будете одрасли и превазишли културни пубертет ћете то схватити.Одрасла особа не гради свој идентитет на супротности неког архи-непријатеља, већ га је свесна и без њих.

3)Ни једно писмо не може бити суштина, истина је старија и од човечанства, па и од сваког писма. То што непријатељ сматра је опет прича о непријатељу, а не о нама, а као што рекох - кад се трудите да будете нечија сушта супротност обично постанете исто то од чега бежите - као одраз у огледалу.

4)На то Вам је дат одговор.
Препоруке:
8
9
154 среда, 31 јул 2013 16:27
Мики
Погреших у имену!Опростите,један мој познаник истог презимена зове се Милан, па омаших...
Препоруке:
3
0
155 среда, 31 јул 2013 16:28
креће се на боље
Марко Радовановић
... Зашто НСПМ има латиничну верзију? Па зар и то треба да се брани? Дакле, Вама није питање зашто Блиц и Б92 немају ћириличну, већ више замерате НСПМ-у што има латиничну верзију. То је потпуно сулудо.


Допада ми се Ваш начин размишљања у коментарима и Ваши ставови у великом броју случајева стоје.

Ипак, има и тога с чиме се не слажем. Ево, у наведеном примеру: Питање је и зашто Блиц и 92 немају ћириличну и зашто НСПМ има латиничну верзију. Дакле, и једно и друго. Не видим разлога да се међусобно искључују.

Генерално гледано, најважније је (и ту се слажем с Вама) да је све више сајтова у ћирилици, да их је све више само у ћирилици, да је све више кафана и кафића с фирмама на ћирилици (погледајте центар Београда - круг двојке и шире!), да је све више људи који наводе добре разлоге у корист ћирилице ...
Препоруке:
9
1
156 среда, 31 јул 2013 16:31
исправка
среда, 31 јул 2013 ики
... како то да, када отворите сајт у латиничној верзији, нестају сви ћирилични написи коментатора, а кад је отворите у ћириличној - опстају сви латинични коментари......,


Нисам то знао јер никада не отварам латиничну верзију - за мене она као да не постоји). Мењање писма коментара скоро нико више не ради, и није баш цивилизовано радити га. То се, знам доста поуздано, не ради чак ни на сајтовима који се изразито залажу за ћирилицу.

Претпостављам да је реч о софтверском недостатку који НСПМ не решава јер нема средстава за то. Зато би добро било да се јави неки њихов поштовалац који је довољно стручан и жели да као свој добровољан прилог среди то.

Мада, ја се слажем с онима који сматрају да латинична верзија ничему не служи, потпуно је сувишна и само непотребно оптерећује сајт. Најједноставније и најбоље је уклонити је.
Препоруке:
9
0
157 среда, 31 јул 2013 16:32
Бранислав Г. Ромчевић
ЗА МАРКА РАДОВАНОВИЋА - НТИ ПУТ. Не каним да се надгорњавав с вама, него да заједнички дођемо до одговора на питање које и други постављају: зашто НСПМ држи латиничну верзију? Немојте ми наводити техничке "могућности" итд. Ја кад претражујем на енглеском, куцам латиницу. Кад то радим на српском, користим ћирилицу, без проблема. (Шта мислите, које писмо већина Кинеза користи за претраживање?) Понављам, од НСПМ не можете добити јасан и гласан одговор ЗАШТО им је латинична верзија потребна. Немојте их бескрајно апологетисати из онекакве "лојалности"! Уздравље.
Препоруке:
8
1
158 среда, 31 јул 2013 16:33
Марко Радовановић
@Мики

Машите Ви на много више места.

@креће се на боље

Схватио сам то, зато и постоји додатно објашњење у следећем пасусу после тог што сте цитирали.

@Бранислав Г. Ромчевић

По 1000-ти пут; зато што већина људи у Србији И ДАЉЕ користи латиницу за претраживање (дакле можда и не Ви лично, али велика већина). Када заједно будемо поправили ствари измениће се и то. Или, као што сам Вам већ рекао - као успемо да победимо непријатеља, сами ћемо производити онакве "пушке" какве нам највише одговарају.
Препоруке:
10
23
159 среда, 31 јул 2013 16:40
Мики
Брате Марко,зашто не могу да кажем да сам импресиониран Вашим потезањем Дарвина у причи о одбрани србства и његовог писма од свепрождируће латинице, евроатлантско-ватиканске...О тону коме сте прибегли, боље је ћутати.
Препоруке:
22
3
160 среда, 31 јул 2013 16:46
Миша Којић
Никада, током свог хиљадугодишњег постојања, није ћирилско писмо било изложено тако суровом нападу, ниподаштавању, прогонству и срамоћењу као што је то случај у другој половини 20. века и на почетку 21. Проглашено је ретроградним, националистичким, естетски и етички недостатним, лингвистичко-фонетски скученим, међународно неугледним, импедиментом техничког развитка и прљавим леглом антиевропске и анти-универзално изједначавајуће цивилизације, једном речју - препознато је као српско писмо! То јој је основна и неопростива особина, мана која потире сваку врлину, аргумент против самог себе и непорециви сведок оптужбе, каква год она била.»( Д. Ацовић).
Препоруке:
14
2
161 среда, 31 јул 2013 16:47
Марко Радовановић
@Mики

Нисам дарвиниста у том смислу у којем мислите да јесам, али та теорија стоји и издржала је тест времена, а поврх свега је у потпуности у складу са Библијом. Истина, није у складу са учењем католичке Цркве и креационистичким глупостима које је можда неко намерно покренуо 70их година како би додатно заглупео нижи социјални слој, но, то овде није тема.

Уосталом, ако не волите Дарвина, ваљда волите Библију и хришћанско учење. Тамо ћете уочити да је битан дух (дакле, суштина/функција) а не тело (форма). Кад схватите - схватићете.

То за тон сте можда у праву, али нажалост нисам више ни толико млад да трпим глупости као раније, а са људима попут Вас често се другачије и не може.
Препоруке:
13
22
162 среда, 31 јул 2013 16:48
Шта се крило испод Атик џамије?
Шта се крило испод Атик џамије?

Темељи Атик џамије, срушене у току ратне 1993. године, приликом обнављања су избили на прво мјесто археолошких локалитета по бројности средњовјековних натписа на простору цијелог Западног Балкана. У питању су 23 надгробна споменика са ћириличним натписима српске редакције из друге половине 14. и прве половине 15. вијека, и више споменика без натписа, али са крстовима и другим знацима. О њиховом значају, због медијске неслободе у вријеме актуелности догађаја, данас зна веома мало људи ван стручне јавности

http://www.frontal.rs/index.php?option=btg_novosti&catnovosti=6&idnovost=266
Препоруке:
18
0
163 среда, 31 јул 2013 17:01
илустративан пример
@AntiNWO
Тренутна разлика између латиничне и ћириличне верзије почетне стране је смешних 20-так килобајта.

Oko 1,5 %.

Данас "користан" текст генерално "троши" мали део рачунарских ресурса.
Препоруке:
6
0
164 среда, 31 јул 2013 17:03
Мики
Ја сам, дакле, глуп, па морате да ме млатнете првом мочугом, а Ана Радмиловић је паметна па се клоните да јој на сенку згазите. Благо нама Србима...
Препоруке:
13
2
165 среда, 31 јул 2013 17:16
Ружичасти пантер
Ако је богатство имати два писма да ли је богатство имати и две валуте? То никада нећемо знати јер по Грешамовом закону који се у пракси показао као тачан, на дужи рок то није могуће. "Добар новац истерује лош новац" чак и када је однос међу њима фиксно утврђен. Неко време употреба две врсте новца се може силом одржавати, али коначно један новац истисне онај други.

Да ли ће евро истерати динар? Ако су динарска и девизна штедња изједначене, онда код нас у пракси постоје две равноправне валуте. А ако нису, е па онда ми фактички имамо једну валуту - то је она у којој се штеди.

Да ли ће латиница истерати ћирилицу? Ако је број књига које се објављује на та два писма изједначен, ако је број натписа и фирми по градовима на та два писма приближно исти, ако је ћириличних сајтова има колико и латиничних... онда ми имамо два равноправна писма. А ако то није тако онда је једно писмо фактички истерало оно друго. Нажалост,нисмо богати као што то тврде латиничари.
Препоруке:
8
0
166 среда, 31 јул 2013 17:18
Марко Радовановић
@Мики

:)))

Управо тим коментаром опет показујете своје робовање таквој матрици размишљања. Нити сте ви глупи, нити је Ана Радмиловић паметна (то су термини ФОРМЕ), већ она боље сагледава стварност од Вас па је сад, у вези ове теме, више у праву од Вас, и то је све.

Или ако хоћете - ја сам 1000 и један пут испао "глуп", али сам то схватио као опомену да негде грешим, па сам сам се мењао да бих постао "паметан". Ствар еволуције.
Препоруке:
11
27
167 среда, 31 јул 2013 17:21
Виде Даничић
Ауторка не спада ни у обавештене новинаре, а некмоли у познаваоце проблема о којем пише веома острашћено и једнострано. Није похвално не знати, али је грех и срамота не знати да не знаш и шта не знаш. Ана није савим сигурно никад на "Видовдану" погледала коментаре на тему ћирилице и латинице.

Ако данас факултетски образован Србин не зна ништа о томе које је србско писмо лингвистички посматрано и како је питање званичног писма уређено Уставом Србије - онда он: или није Србин по духу или нема у суштини високо образовање.

Много је добро испало што је Ана написала овај текст. Изазвала је лавину противљења и право ћирилично буђење Срба на овом порталу, што је веома охрабрујуће. Ипак ми Срби волимо своје "миле, драге Ћирилове знаке" (Свети владика Николај).
Препоруке:
12
4
168 среда, 31 јул 2013 17:30
Мики
Мислите да Ана Радмиловић правилније сагледава ствари зато што сам ја упознат и привржен православном доживљају света и упознат са светосавском вером и наслеђем? Једино сам се као такав на овој страници до сада легитимисао својим примедбама. Откуд вам толика количина презира према мени и моме праву да размишљам како размишљам? Нити сам вас вређао нити исмејавао. Али, има онај стих Песников: "Киван је што сам га препознао..."
Препоруке:
32
2
169 среда, 31 јул 2013 17:40
Марко Радовановић (за крај)
@Мики

Да сте заиста упознати са тим стварима знали бисте шта је дух а шта тело, шта је функција а шта форма, шта је жеља а шта реализација, шта је идеја а шта је реалност. Нешто ту нисте правилно схватили.

Не презирем ја ВАС (ево, опет ствари схватате ФОРМАЛНО-лично), већ ВАШУ ТВРДОГЛАВОСТ У ГРЕШКИ и једно слепо држање за неке форме које и непријатељ може да преузме или искористи.

Поздрав.
Препоруке:
5
32
170 среда, 31 јул 2013 17:43
Виде Даничић
Што се тиче Ане, ја мислим да је у праву онај коментар који је рекао да је она овај чланак написала као кћерка тииитиног кумчета.

А што се Ђ. Вукадиновића тиче, мислим да у образовном смислу њему потпуно јасно који значај има ћирилица за србски идентитет, али...
Препоруке:
11
2
171 среда, 31 јул 2013 17:44
Неутралан @ Бранислав Ромчевић
Да ли се латинични сајт НСПМ може објаснити жељом редакције(мени се чини легитимном) да буду приступачнији, или бар да не изазову априорну одбојност грађана несрпске национлности из бивших југо република?
Препоруке:
4
9
172 среда, 31 јул 2013 18:00
НЕМАЊА ВИДИЋ
@ Марко Р.
"ако се неко толико плаши утицаја латинице на патриотизам, можда би требало да се преорјентишете на кинеско писмо , како не би имао ниједан заједнички знак са истом. То је поента, а не љубав или мржња као таква."
То није само неразумевање суштине, него и омаловажавање опонента до ругања, баз повода.Не треба мени кинеско писмо, него само ова ћирилица, коју ја , као и многи други Срби, доживљавам као српски национални симбол.За разлику од Вас , Петра Милосављевића и других.
Њу академик Крестић помиње овако : "Срби у Хрватској увек су бранили свој субјективитет чувањем православне вере и ћирилице."
Њу је АУ оружана сила 1915.г. уклањала са јавних места истим оним бајонетима којима је претходне године пробадала српску нејач у Мачви.
Њу је генерал Стјепан Саркотић овако поменуо кад ју је забранио Србима Босански сабор 1915.г :"Срби са својом ћирилицом су страно тијело истока у борбеној зони запада."
Њу је забранио 1941. Павелић, чиме им је оставио ову "српску" латиницу.
Препоруке:
10
3
173 среда, 31 јул 2013 18:17
Марко Радовановић
@Немања Видић

Ако нисте приметили, њихов став је ругање смислу.Цео живот пишем ћирилицом, сви моји радови су на ћирилици, још пре 13 година сам имао неке иницијативе за заштиту ћирилице (кад је многима од ових "великих патриота" то била "задња рупа на свирали").

Лично мислим да оним новинама, радњама, фирмама које би користиле ћирилицу треба дати пореске олакшице и сл.

Али, овде је реч о нечему потпуно другом - нечије закључивање да је неки садржај "патриотски-исправан" само зато што је на ћирилици, и супротно, да је "издајнички-лажан" ако је на латиници, што је једноставно сулудо и неисправно.

Ми уместо да се уједињујемо против све већег зла која се намерила да нас све пороби и ућутка, између себе тражимо "издајнике" тако што проналазимо неке разлике које су апсолутно небитне (типа који свештеник је поштенији или која патриотска организација ради за СНС). И ова прича спада у то, нажалост.
Препоруке:
9
8
174 среда, 31 јул 2013 18:20
Свевлад
Ево идеје за двојну употребу ћирилице и латинице у Срба: ћирилицу регуларно користити на домаћем терену у својој земљи, а латиницу користити за етикете, књиге, омоте итд. који се извозе за продају међу не-Србима из региона.

Добар пример може да буде задња плоча Бајаге, која је изашла у две верзије, са ћириличним омотом за тржиште у Србији, једној половини БиХ (РС), Црног Гори и Македонији, и са латиничним омотом за Словенију, Хрватску и другу половину БиХ (ФБиХ).

Будимо пословни око свега тога.
Препоруке:
11
0
175 среда, 31 јул 2013 18:24
Марко Радовановић
@Немања Видић

Лично сам доживео сијасет таквих напада - типа кад сам оправдавао уколико се неко поздравља и са три одвојена прста, или уколико сам покушавао да објасним да су 90% теорија завере невиђене глупости које за циљ имају компромитовање евентуалног отпора.

Но, увек ми се ово исто деси - неки формалисти који су се ушанчили у неки конзерво-псеудопатриотску причу ме онда идентификују као издајника. Тад ми не вреди ништа - ни то што сам поштен, ни то што сам пристојан, ни то што сам цео живот у борби са Србе и Србију. НИШТА!

Секта ме прогласи за "прогнаног" и довиђења. А онда вође тих покрета (који све време раде за оног споља) тако - поставе неког ко им одговара (типа Дачић, Вучић и слични) па онда они који су ме до јуче пљували почну да се извињавају (кад већ буде прекасно).

У том смислу сам и пре но што сам ушао у контакт са НСПМ доживљавао слично, и то се ево, и данас дешава. Народ мора да схвати неке ствари, не могу ја све сам.
Препоруке:
8
12
176 среда, 31 јул 2013 19:09
НОВА КУЛТУРА ДИЈАЛОГА
на НСПМ-у
Мики: Погреших у имену!Опростите,један мој познаник истог презимена зове се Милан, па омаших...
Марко Радовановић (НСПМ)@Мики: Машите Ви на много више места... То за тон сте можда у праву.
Препоруке:
13
1
177 среда, 31 јул 2013 20:07
НЕМАЊА ВИДИЋ
@ Марко Р.

" Народ мора да схвати неке ствари, не могу ја све сам".
Па управо зато што не можете све сами, ослушните шта каже народ,па да помогне Вама и сличнима. Јер, обично, чим неко има вољу да се јави на НСПМ, значи да има неки осећај дужности према отаџбини.
Ја имам неку малу инжењерску фирму, једва преживљавам, па немам времена да се бавим Вучићима, Дачићима и теоријама завере.Далеко сам од намере да Вам противречим реда ради, али могу доказати (као и многи други који су посвећени ћирилици), да завера против ћирилице постоји још од пре хиљаду година.
Батрић Јовановић сведочи у својој књизи да је Тито
удесио да у Јајцу све пароле буду на латиници.И Срби су схватили поруку.
Кад је Батрић био директор аеродрома у Београду у изградњи, онда он удеси да све исписано на аеродрому буде у ћирилици. Назове га Јован Веселинов па каже отприлике овако :"Знаш како је,због Тита би требало бити све у латиници." Батрић није попустио, и није имао последица.
Препоруке:
7
2
178 среда, 31 јул 2013 20:12
за Марка Р. и друге лат. апологете
Свето Писмо каже:
"Кад се јаки наоружа, и брани двор свој, његово имање је безбедно"! Намерно сам подвукао реч БРАНИ.
Није довољно само парадирати са сабљом за пасом, него је треба и исукати кад се браниш. Није довољно само знати и чак користити само ћирилицу, него је и треба бранити кад је нападнута. Хвала Ђорђу Вукадиновићу што је објавио овај текст Ане Радмиловић и помогао нам да разменимо овако велики број аргумената, и схватимо колико је лако бранити аргументима нашу свету Ћирилицу.
Хвала Ђорђе!
Препоруке:
6
3
179 среда, 31 јул 2013 20:13
Све је лаж
& Milos Opacic


Sada kad ovo prečitavam, vidim da sam išao na latinici. Ali nemam vremena ispravljati. Moram smesta ići raditi, a baš bih voleo ovo dati na ćirilici. Eto tak
___________________________________________________

Па није само да Ви користите хрватску латиницу,него
Ви користите и хрватски инфинитив.
Срби не кажу "nemam vremena ispravljati" него "немам времена да исправљам", "ici raditi",
"ићи да радим", итд.
"Увукло се", како неко добро примети.
Препоруке:
10
2
180 среда, 31 јул 2013 20:21
Марко Радовановић
@Немања Видић

Е, па слушам народ, а народ често не схвата о чему је реч, па наседа. Знате, народ је гласао за СНС и СПС, нисам ја. И тад је НСПМ нападан да је лажно-патриотски сајт. И? Ко је био у праву на крају?

Треба понекад народ и да чује мене (и друге) а не само оне који га лажу.

@За Марка р.

Ви и даље не схватате да Ана Радмиловић НИЈЕ НАПАЛА ЋИРИЛИЦУ већ људе који раде проти српске културе и националног интереса, а крију се иза ње.
Препоруке:
8
10
181 среда, 31 јул 2013 20:27
НЕМАЊА ВИДИЋ
@ Марко.Р.
Смена Благоја Нешковића са места председника Владе Србије наговештена је и јавном констатацијом Александра Ранковића на неком састанку, да се Нешковић још увек потписује ћирилицом.
После смене Ранковића 1966.г. садашњи професор др Слободан Турлаков, онда електроинжењер, јави телефоном председнику Београда Бранку Пешићу да радници скидају ћириличку ознаку улице на углу Светозара Марковића и Немањине и да стављају латиничке. Пешић је одмах дојурио , па љут као рис пита раднике ко је то наредио, где је писмени налог. Па кад је видео да нема писменог налога све је то растерао.
Већ сам писао у коментару на сајту НСПМ да су по селима у општини Обреновац ћириличке ознаке улица замењене новим на којима су оба писма. У оваквој оскудици.Али градоначелник Београда није неки Пешић, него неки Ђилас, чије све фирме имају енглеско име. И, наравно , оне су у оној абецеди која је општенародно и службено писмо у суседној држави Хрватској.
Препоруке:
9
1
182 среда, 31 јул 2013 20:56
Марко Радовановић
@Немања Видић

Немања, Ви све време машите поенту и упорно не желите да схватите о чему Вам говорим. Да, знам - страни центри моћи су покушавали, и данас покушавају да све друге културне облике скрајну и наметну свој (што се у крајњој линији не односи само на ћирилицу и латиницу, већ и на све остало - типа, желели би да сви ресторани буду као Мекдоналдс, а ниједан као Два Јелена на пример), али то овде није тема.

Ја нисам рекао да ћирилица није угрожена, нити да неко не жели да је склони, ја овде говорим о правилном методу како да је вратимо на место које заслужује, а то се неће десити тако што ћемо се забарикадирати у 4 зида и говорити себи да нико ту не сме да уђе. А да бисмо то урадили, ми нажалост морамо неко време да користимо и латиницу, јер једноставно велики број људи који користи електронику се на њу навикао у међувремену, па да бисмо допрли до њих, и да бисмо их научили и навикли на коришћене ћирилице, ми морамо да им се обратимо ма латиници.
Препоруке:
8
9
183 среда, 31 јул 2013 21:03
Марко Радовановић
@Немања Видић

То Вам је као кад бисте нашли неко српско дете које је цео живот живело у Енглеској, али само жели да се врати језику предака. Да бисте га научили српском језику, Ви бисте морали да дуже време са њим причате на енглеском, јер оно у том тренутку не би знало ни један други језик, па да га поступно учите свакој српској речи, док их све не усвоји.

Тако је и са латиницом - нажалост, уништили смо ћирилицу у доба СФРЈ, а поготово кад су производи високих технологија почели масовно да се користе, и то је сад једно наслеђе које полако морамо да мењамо. То не значи да нам циљ није поновна употреба ћирилице у потпуности, већ да морамо делимично да се прилагодимо новим условима док не направимо нове, који ће нам више одговарати (и у културном и у сваком другом смислу). И морамо за сваку душу да се боримо, чак и за ону "најдругосрбијанскију", уколико је иоле добронамерна (тј. уколико је само заварана а не ради за новац).
Препоруке:
10
10
184 среда, 31 јул 2013 21:59
@Свевлад
Бугари користе ћирилицу и за домаће и за страно тржиште и за извоз. Исто је са Грцима који користе своје писмо, алфавит, и за домаће и за страно тржиште.Уосталом нисам чуо да Американци или Европљани користе кинеско или арапско писмо кад извозе на та тржишта.
За извоз је нормално прво ставити текст на сопственом језику написан сопственим писмом, дакле у нашем случају ћирилицом. А поред тога додати превод тог текста на језик земље у коју се извози користећи њено писмо. Тако ради цео свет.
Препоруке:
13
0
185 среда, 31 јул 2013 22:49
Василије Клефтакис
Ја сам већ упутио позив српским латиничарима да изнесу бар неке разумне аргументе у корист употребе хрватске латинице у држави Србији. Немојте причати глупости о неопходнисти употребе латинице за учење страних језика – јер, то се учи том приликом. Немојте ни причати глупости о сиротим страним туристима који се неће моћи снаћи на ћириличним путоказима/уличним таблама. То се решава тако (као код мене, у Грчкој), да је на првом месту назив места/улице (за Србију) исписан ћирилицом – а испод тога назив исписан енглеском транскрипцијом. Али, то ипак захтева добру вољу и интелигенцију. А – ових дана сам код мене, на Крфу, видео једну српску – београдску регистарску таблицу - прави “бисер“(врхунац српског пандурског идиотизма): са словима“WĆ" (да паднеш у несвест!). Нити “W“ постоји у “српској“ латиници, нити “Ć“ у енглеској (међународној). Странац ће тако помислити да се ради о ауту неког клозетара из Београда! Дакле - латиничари: ваши аргументи? Ћутите? И треба!!
Препоруке:
29
1
186 среда, 31 јул 2013 22:50
Бели Орао
Одсуство духа и жеља да је неко увек у праву доводи до тога да је бар половина коментара свађалачког карактре. Људи једноставно неће да виде ни мало добронамерности, већ ђоном ударају где трееба и где не треба. Такви по правилу губе.
Препоруке:
5
10
187 среда, 31 јул 2013 23:05
DrJelaBisic
Za sve je laz(& MOpacic)Niste u pravu ako tvrdite,u sushtini,da je "zapadna varijanta"(sa svim njenim karakteristikama)"hrvatska"(a Istocna Srpska).Srbi i "Hrvati" stokavci zive u sadasnjoj Hrvatskoj(i Bosni)izmesani,i istim lokalnim dijalektom govore i jedni i drugi.Pogledajte na wiki torlacko narecje,pa mi objasnite:kako to "Hrvati",katolici,doseljeni u Rumuniju iz Hrvatske,govore istocnosrpskim torlackim narecjem?
Препоруке:
1
7
188 среда, 31 јул 2013 23:12
Бранислав Александар Јулиус
Г. Клефтакис, најлеше Вам хвала на Вашем сасвим јасном и искреном коментару. Ко хоће, разумеће, и надаље ће се држати Ваше поруке у свом личном свакодневном животу, где се и одвијају најважније ствари од националног значаја. А ко неће, и не мора.
Препоруке:
10
0
189 среда, 31 јул 2013 23:19
НЕМАЊА ВИДИЋ
@ Марко Р.
"Ја овде говорим о правилном методу како да је вратимо на место које заслужује ..."
Ја сам у организованој одбрани ћирилице већ 13 година,али не смем да кажем да знам који је метод њене одбране најбољи, јер је у међувремену ње све мање у јавној употреби.
Ако НСПМ хоће да учини нешто ефикасно на плану ћирилице , он , пре свега,треба да се више отвори према удружењима за њену одбрану. Да сам боље разуме ситуацију на терену, и да о томе обавести јавност. До тога неће доћи док он делимично не коригује свој став према ћирилици : да јој дадне много већи значај него до сада.Све у смислу коментара СИМПТОМИ ИСТЕ БОЛЕСТИ, ког је оставио на овом сајту анонимни генијалац :
"Кад бисте знали више, и кад бисте мало озбиљније размислили, схватили бисте да нам је писмо близу банкрота.Све због истог узрочника, исте клице, исте болести.
Препоруке:
7
0
190 среда, 31 јул 2013 23:28
Sceptical Bystander @ Неутралан
Да ли се латинични сајт НСПМ може објаснити жељом редакције(мени се чини легитимном) да буду приступачнији, или бар да не изазову априорну одбојност грађана несрпске национлности из бивших југо република?


Одакле Вам уопште идеја да било које писмо, само по себи, може да изазива нечију одбојност?
Да ли можете да замислите да неко транскрибује руски на латиницу "да не би изазвао одбојност" напр. неруских грађана балтичких република или Чеха, Пољака и Румуна или рецимо хрватски на ћирилицу јер би латиница могла да погоди прогнане грађане нехрватске националности?
Ћирилица је једноставно српско писмо, а ово што сте написали ми само говори о томе докле сежу српски комплекси. Када идем на енглески сајт, очекујем да читам текстове на енглеском, а када идем на француски, текстови су на француском. Зашто би било чудно да су на српском сајту понуђени текстови на српском језику (што наравно подразумева чирилично писмо).
Препоруке:
14
0
191 среда, 31 јул 2013 23:43
DrJelaBisic
Za svevlada:Na Arapskom trzistu,(koje je istina,i vece i bogatije od naseg)mnoge svetske firme pisu nazive svojih proizvoda i firmi(i)na arapskom.Koka-kola,na primer.Braco,nema prostije stvari:Bojkotujte sve koji vam se,po bilo kom osnovu,ne svide.Npr proizvode i firme pisane latinicom.Od toga necete umreti.
Препоруке:
5
0
192 среда, 31 јул 2013 23:49
НЕМАЊА ВИДИЋ
@ Марко Р. Наставак
Дакле, писмо смо испустили из истог разлога и на исти начин као и привреду. То је исти однос према својему, иста издаја свога као туђега, замењеног некаквом идеологијом. Грађани Србије нису хтели да чувају своје писмо, своју цркву, своје обичаје, своја предузећа, своју имовину, свој новац, своју земљу - на исти начин. Зато сваки од тих примера добро одсликава укупан однос према свему. Писмо као држава, привреда као имовина, државна територија као религија..."
О потреби другачијег приступа НСПМ питању писма огласио се и Виде Даничић.Мислим да је корак у добром смеру објављивање оног транспарента ЋИРИЛИЦА=СРБИЈА, јер су НОВОСТИ пре неколико месеци исту објавиле кад су писале о екстремним националистичким организацијама.
Вероватно је главни узрок неуспеха у одбрани ћирилице медијски мрак за све што има предзнак српског, па би НСПМ могао учинити много више ако би објављивао и текстове о конкретним проблемима у очувању српског националног писма.
Препоруке:
11
1
193 среда, 31 јул 2013 23:58
Рајко Буквић
@ Ђоко Ђокић

Рајко Буквић
@Ана Радмиловић
...нови пропис из 1915. поништава то Вуково званично алтернативно српско писмо - латиница је од 1915. године ЈЕДИНО српско писмо.


вероватно је дошло до техничке/махиналне грешке, па сте уместо "ћирилица" написали "latinica" ?

Ђоко, нисте пажљиво читали. "Аргумент" Ане Радмиловић да је од Вука латиница "званично" алтернативно српско писмо (не знам шта би овде свака појединачна реч, као и цела тврдња требало да значе), заснива се на њеном мишљењу да је с Вуком све завршено. Чак и да је то о Вуку на неки начин тачно (тј. да је он тако нешто утврдио), то не значи да је то беспоговорно. Оно што сам ја написао управо се односи на то: наши латиничари ће рећи (или бар мислити, ако и не кажу отворено) да је од 1915. латиница званично српско писмо (и једино). Онако како је то прогласио (закон!) окупатор у Београду, и тиме поништио то што је наводно утврдио Вук. Логика није моја, већ проистиче из "логике" коју користи Ана.
Препоруке:
10
1
194 четвртак, 01 август 2013 00:06
DrJelaBisic
Za NVidica:Potpuno se slazem sa vama.Ali bas zato sto sve nestaje na isti nacin-vidi se da su i"autori"isti.Srbi.Znate ono:"Kolaricu-panicu,pletemo se samicu.Sami sebe zaplicemo,sami sebe saplicemo..."Zato i nije lako/moguce menjati,jer treba menjati srpski mentalni kod.A to je jako tesko.
Препоруке:
0
8
195 четвртак, 01 август 2013 02:08
Ирина Марковић
Коментаре Павла Ћосића прочитати више пута, а није згорег научити их напамет. Осталих 99,9999% коментатора, поенту текста није ни наслутило. Предлажем да се држе Лиге шампиона у коју никада нећемо ући, као ни у ЕУ. Такође, рекла бих да Ани не треба ђавоља адвокатура, а "информатор" сам можда ја ;)
Препоруке:
7
18
196 четвртак, 01 август 2013 03:02
реаговања
Марко Радовановић


1. Није Вам добар пример с рестораном "Два јелена" у Скадарској улици у Београду. И тај, и више других изворно српских ресторана тамо, сада имају фирме на латиници. Нове газде, ваљда, па и нови дух, с новим језиком и писмом ...

2. Нисам сигуран да добро знате како се уче страни језици. Има различитих начина и метода. Српско дете одрасло у иностранству може, у сваком случају, боље да научи српски кад дође овде, ако га види доследно писаног на једном писму, него на два.

3. Имате не мали број информатичара и техничких стручњака (више него професора српског језика, које на факултету нико не учи важности писма за језик!) који су добро постављени у погледу језика и писма, и немају никаквих недоумица око њихове употребе.
Препоруке:
10
1
197 четвртак, 01 август 2013 09:11
РАЗЛИКА У НИЈАНСИ
Павле Ћосић: заиста је небитно како се латиница увукла у српски. Увукла се и то је чињеница против које не можемо ништа, а моје је мишљење да ни не треба да предузимамо ништа. Марко Радовановић: Шта да радимо кад већина портала и корисника користи (сад) латиницу? Морамо то да прихватимо, али истовремено да будемо свесни за шта се боримо, па да у перспективи створимо боље услове. П,С. Не липши, ћирилице, до бољих услова...
Препоруке:
5
3
198 четвртак, 01 август 2013 09:21
Растко
Дављеник тоне а Радмиловићева му, уместо реалне руке, пружа ругалачку лекцију својих скрштених руку,
Препоруке:
17
1
199 четвртак, 01 август 2013 09:45
Српски сељак
Питање употребе писма имплицитно разоткрива неколико нивоа компетентности. Пођимо од коришћења писма на сајтовима. Када погледамо нечији сајт јасно је да се ту демонстрира неколико компетентности: техничка, културолошка, политичка, ...
Сајт написан само на латиници на српском (значи за српску фирму, српски бренд, српски производ, српски пројекат) демонстрира техничку некомпетентност. Због чега? 1. У техници је познавање стандарда услов техничке компетентности. А по питању језика на вебу зна се да је стандардизовано писмо и да ј стандард за српско писмо ћирилица (видети стандарде ИСО, УНЕСКО, итд.). Из реченог произилази да је коришћење латиничног писма на неком сајту за текст писан на српском демонстрација техничке некомпетентности. Да не причам о техничкој компетентности сајтова неких техничких факултета где се изучава и софтверско инжењерство. Вероватно такви сајтови одражавају компетентност наставног кадра на тим факултетима. Да ли су те персоне чуле за Уникод или УТФ-8.
Препоруке:
14
0
200 четвртак, 01 август 2013 09:50
Српски сељак
Идемо даље. 2. Културолошка компетентност неког сајта. Ако је реч о Србији и сајту везаном за Србију а српском језику онда је неумесно и (да простите) некултурно користити писмо које није специфично за овај културни простор. То једино има смисла када се користе и ћирилично и латинично писмо. У противном говори о културолошкој некомпетентности наручиоца и аутора сајта. Технолошких разлога да сајт не буде на ћирилици једноставно нема на овом нивоу развоја технологије. Погледајте сајтове неких институција/установа културе. Све је на латиници. И они хоће да нам промовишу културу? Нема шансе када већ први сусрет са њима (преко сајта) демонстрира некултуру.
Препоруке:
14
0
201 четвртак, 01 август 2013 09:59
Српски сељак
Идемо даље. 3. Правна компетентност. Питање употребе језика и писма се регулише Уставом и законима о употреби службеног језика и писма. Службене ситуације су разнолике али генерално су све ситуације које могу да изазову неку правну последицу мада их законодавац (код нас али не и у свету) мало уже одређује (вероватно под утицајем промотера неких специфичних ино вредности). Имамо ситуацију да су службене информације на бројним сајтовима (а сајт је у службена огласна табла и све информације треба да буду службене/званичне) само на латиници. Пошто латиница није службено писмо онда и те информације не могу да буду ни у једној иоле уређеној земљи признате као службене/званичне. Шта нам то говори? Говори нам да су правни тимови многих фирми (а богме и установа/институција) правно некомпетентни (нестручни). Говори нам и то да је правна струка у Србији на ниском нивоу. А богме говори и то да држава Србија не функционише.
Препоруке:
12
0
202 четвртак, 01 август 2013 10:45
Трећепозивац
@Ana Radmilovic
... Значај текста на ћирилици је за Србина већи, текст је аутентичнији и искренији јер одражава оно специфично за овај простор.

Ово је вероватно најтужнији коментар који сам икад прочитала.

Тврдим да коментар Српског сељака уопште није тужан, већ је тужно што постоје људи који уопште не разумеју оно што је он рекао и никада неће разумети.

@Павле Ћосић
С друге стране, заиста је небитно како се латиница увукла у српски. Увукла се и то је чињеница против које не можемо ништа, а моје је мишљење да ни не треба да предузимамо ништа.

Итекако је битно!!! Отуда и долази суштина неспоразума, јер неки намерно занемарују начин на који је дошла. Мирење са том чињеницом је равно самопорицању и самоуништењу. Управо због таквих ставова нам се и догађа овај цивилизацијски суноврат јер смо, између осталог, вођени људима на власти који овако размишљају. Ни један народ, чије су вође овако размишљале, није опстао.
Препоруке:
15
2
203 четвртак, 01 август 2013 10:46
Трећепозивац
@Иоанн Дубињин
Немам ништа против хрватског писаног, природно, латиницом, али – мада српски није мој језик – када га видим писаног латиницом: гади ми се! Не због латинице, него из презира према Србину/Српкињи који(а) не чува своје писмо/идентитет. Зато Вам све и иде тако лоше како иде!

Потписујем!
Препоруке:
14
1
204 четвртак, 01 август 2013 11:49
Неутралан @Sceptical Bystander
1.
Залажем се:
-за искључиву употребу ћирилице у Србији јер сматрам да је прича о двоазбучју глупост
-за искључиву употребу етикета написаних на српском језику ћирилицом на свим извозним производима, уз додатак текста на језику земље у коју се извози, написан, подразумева се, писмом те земље
- за искључиво штампање књига, уџбеника, новина ћирилицом.
Укратко, залажем се да се прекине лакрдија двоазбучја и да као све земље овог света користимо искључиво своје писмо.

Међутим, квака је у следећем.
У свим (или бар већини) земаља постоји пракса да се угледна гласила тих земаља штампају и за иностранство, на језику (и подразумева се писму) те земље.Тако постоји Њујорк Тајмс за француско тржиште на француском а постојао је и Монд Дипломатик за српско тржиште (признајем да се не сећам да ли је био на ћирилици или латиници).
Препоруке:
11
0
205 четвртак, 01 август 2013 11:52
Неутралан @ Sceptical Bystander
2.
Нормално је да и НСПМ као угледно гласило тежи ширењу свог утицаја ван матичне земље. Ако би се прихватила пракса која постоји у свету онда би требало да постоји сајт на хрватском језику латиницом, на бошњачком језику басанчицом (?), на црногорском језику (...?), итд. Елем, тако поступити значило би дотерати лакрдију до краја.

Чини ми се да је редакција НСПМ у „ексклузивној“ југо-ситуацији насталој стварањем нових држава са новим народима, новим језицима и новим писмима, усвојила компромисно решење – средњу меру између природне жеље да шири сопствени утицај и неоспорног постојања (неприродних) „осетљивости“ потенцијалних посетиоца НСПМ сајта у тим новим државама.
Доследно решење би било укинути латинични сајт и оставити сајтове на страним језицима. Нажалост, уверен сам да би се тиме смањио број посетилаца из новостворених држава а тиме и могућност да неке истине допру до њих. А ширење тих истина ми се чини довољно јаким разлогом за компромис.
Препоруке:
2
8
206 четвртак, 01 август 2013 11:56
Све је лаж
&DrJelaBisic

Утицај средине,
госпођо! И дуготрајни али неминован
процес асимилације.
Илустративан пример наметања је "Босански језик"
(дакле, не "бошњачки"),који Бошњаци желе да наметну
свима у Босни, па сви треба да говоре као башчаршијски махалаши - "Djes ba Hamo?Jesil haliso?
"Ma nisam jos, evo bas sam poso u Hadzibajrica
ascincu da spucam Begovu corbu.Hos i ti samnom?"
"Necu, ja sam evo bas spuco sudjukice u Haseta."

Додуше, сада им је језик обогаћен и са две нове
речи - "агресија" и "геноцид".

А што се писма тиче, ја морам да приметим да наша
Ћирилица заиста јесте прави културни бисер. И са
естетксог, и са практичног становишта.
Код оних који заступају тезу да се преко хрватске
латинице Србија "приближава" "западу",преовладава
најобичнија глупост. "Запад" једнако не разуме
српски језик, па био он писан латиницом или
ћирилицом. Најбољи пример дао је господин Клефтакис. Прво своје писмо крупним словима, а испод тога, ситније Циле, на енглеском.
Препоруке:
16
0
207 четвртак, 01 август 2013 11:59
Неутралан@Sceptical Bystander
П.С.
Допуштам да ме утисак вара. Можда би искључиво ћирилично издање омогућило ширење не само неких истина у новоствореним државама већ и ћирилице.
Препоруке:
6
0
208 четвртак, 01 август 2013 12:30
Станко
М. Радовановић јасно каже:"НИЈЕ(А.Радмиловић)НАПАЛА ЋИРИЛИЦУ већ људе који раде против српске културе и националног интереса, а крију се иза ње."___ Волео бих да ми г. Марко каже који су то људи од реалног утицаја на културу и борбу за националне интересе Срба у Србији данас који се раде против интереса свога народа у целини, а крију се иза ћирилице? Ја заиста не знам ниједну јавну личност, па ни установу, која проверено ради против интереса свога народа - ако не, попут Вучића или Србљановићке, бестидно и бенасто,оно својим климоглавим каријеризмом и себичлуком, а да користи и приватно и јавно ћирилицу. Напротив, другосрбијанерске перјанице и њихови измећари уживају да своје отпадништво од светосавске лозе српског бића и своје јевроатлантско "ново правоверје",у коме препозанејм средњовековно латинимислије отпадника од православља ("латинофронство")у новом, јевроатлантском паковању, што неко овде рече,ритуално оверава својим писменим латиничарењем, искључивим или претежним.
Препоруке:
18
1
209 четвртак, 01 август 2013 12:36
НЕМАЊА ВИДИЋ
@ Василије Клефтакис
Брате Василије,на твој ранији позив јавио се латиниста лингвиста Павле Ћосић и рекао велику мудрост :"Заиста је небитно како се латиница увукла у српски."
Није се увукла, него је ушприцана књижевним "договором" у Матици српској . Па ју је Матица хранила и љуљала и тако што ју је одабрала за писмо службене комуникације. Па је, да би завела наивне Хрвате, слала и Матици хрватској и њеном накладном заводу латиничке дописе.Стратегијски план је био да покажемо љубав према њима баталећи своје писмо за њихово, а кад падну у клопку,наступа ћирилица.Слично данас предлаже проф. Ломпар.Да ми ,уз мање ћирилице у јавној употреби од 5%, сачекамо боље време !
А оно ће доћи кад се изгради војвођански идентитет у хрватској латиници. Није то далеко,с обзиром да се универзитет у Новом Саду и Филозофски факултет представљају на нету искључиво латиницом на српском језику. Универзитети у Београду и Крагујевцу су српскохрватски ( оба писма) , а само у Нишу и Митровици су српски.
Препоруке:
15
2
210 четвртак, 01 август 2013 12:41
Sceptical Bystander @ Свевлад
Мислим да нисте у праву. Та двојност употребе ћирилице и латинице коју предлажете (ћирилица само као интерно писмо) није ништа ново и она је и довела ћирилицу на данашње гране јер је временом почела да ишчезава из сваке употребе.
На српско-хрватском говорном подручју ћирилица и латиница су била два равноправна писма у теорији, а у пракси не, већ је владао модел који предлажете: Срби су користили оба писма, а остали само и искључиво латиницу.
Препоруке:
12
0
211 четвртак, 01 август 2013 12:43
Марко Радовановић (овај пут стварно завршавам)
@Станко

Сваки пут кад је неко споља покушао да отупи патриотски осећај у Срба он се послужио неком врстом националистичке или националне приче.Па исто као што је Вук Драшковић био "велики националиста" против "комуњаре" Милошевића (а заправо се, као што је неки аутор приметио, никада није одрекао Енглеза), и исто као што се Ивица Дачић "велики српски патриота" нашао у коалицији са Борисом Тадићем, па онда "велики радикал" Вучић постао еуропљанин број 1, тако се данас многи наслањају на такве неке ФОРМЕ које немају суштинску везу са патриотизмом већ са стварима које се могу злоупотребити(као што су све ове личности које сам споменуо злоупотребљене).

Ја наравно не могу да кажем ко је то и да га покажем прстом(исто као што нисам могао да будем потпуно сигуран да ли је Дачић "тај" пре но што је ушао у коалицију са Тадићем и сл.),али ако већина почне да верује да је ћирилица "то нешто" што је сведочење нечијег патриотизма десиће нам се исто, али у културној равни, што нам се дешава..
Препоруке:
9
9
212 четвртак, 01 август 2013 12:50
Марко Радовановић
...задњих 20 година. Они "споља" нису толико глупи као што ми обично мислимо (мада њихови послушници са којима најчешће улазимо у контакт јесу). Они заправо, ако погледате генезу свега, увек помогну националисту-патриоту (то је био случај и са Милошевићем, који се додуше у неком тренутку отргао контроли, али и Коштуницом, додуше у једној другачијој форми), народ се "запали" и подржи га, а заправо буде изигран. На тај начин сваки следећи пут они у самом српском народу све више компромитују било какав националан или патриотски став, и то (нажалост) раде јако успешно.

Ево погледајте све коментаре горе - већ су ме назвали "натистом", "апологетом латинице (?)" и један "јако пристојан коментатор" ме је упоредио са неким дефетистом. А зашто - само зато што сам покушао да објасним да је интернет такво окружење где је већина навикла да се служи латиницом. А знате, живот сајта зависи од посете - кад би се НСПМ одрекао латинице, пала би му посета и утицај. Истина, овакви коментатори би били...
Препоруке:
6
10
213 четвртак, 01 август 2013 12:57
Марко Радовановић
...задовољни, али оно што они не схватају, нити желе да схвате, је да су они ипак релативно МАЊИ број Срба који користе интернет. А ми ову борбу нећемо добити тако што ћемо правити неке микро-клубове мудрих а затворених људи, него морамо да приђемо и онима који су већ малтене постали другосрбијанци (јер су на вештачки начин, путем медија, убеђени у то, а не зато што су плаћени) и да им објаснимо колико је то погрешно. То важи и за оне који користе латиницу (јер рецимо живе у иностранству, или једноставно припадају млађој генерацији која је тиме највише и затрована).

Нико од нас није крив што је дошло до праве поплаве латинице, али за неко време се то мора прихватити. То не значи да сам ја за њену ЈАВНУ употребу - сви аргументи г. Клефтакиса стоје и ја сам их и иначе користио. Али то је ствар државе и ствар ЈАВНИХ натписа, а не ствар интернета. Занимљиво, нико од Вас није нашао за сходно да примети да ми је г. Ромчевић замерио што сам "Нови Стандард" написао ћирилицом.
Препоруке:
9
10
214 четвртак, 01 август 2013 12:59
Sceptical Bystander @ Неутралан
Квалитет сајта НСПМ је оно што привлачи и што ће привући читаоце "из региона", чак и ако морају да савладају тих неколико слова разлике (а претпоставља се да читаоци и потенцијални читаоци који су заинтересовани за садржину овог сајта не спадају у оне за које би то био непремостив изазов).
Препоруке:
5
2
215 четвртак, 01 август 2013 13:05
НЕМАЊА ВИДИЋ
@Српски сељак
Све Ваше потписујем,али мислим да је код правника више проблем у идеологији југословенства , него у стручној компетентности.
Кад је усвојен Закон о службеној употреби језика и писама,којим је неуставно враћена латиница у српски језик, председница Скупштине је сва озарена рекла у камере РТС да је за оба писма. Њен шеф рекао у Ужицу да је настављач Титове политике, и позвао је народ да врати његов споменик у центар града.Зато су на регистарским таблицама заједно она слова w ; ć ( нема EU без Хрватске).
Моја фирма је имала штету јер није хтела да прими латинички поднесак друге фирме у спору пред Привредним судом у Београду.Поднео га је адвокат који пером пише ћирилицу и њоме се потписује!!!Јер је ћирилица "за по кући" ( Душко М.Петровић), а латиница за свет. Тумаче судије да странке могу писати на оба писма, а да само суд мора писати ћирилицом. Као да су државни службеници осуђени на писање ћирилицом.
Препоруке:
8
0
216 четвртак, 01 август 2013 13:10
...
Како се најбоље брани ћирилица? Треба писати што боље ћирилицом, објављивати што више ћириличних издања и заинтересовати људе да их што више читају.
Препоруке:
13
0
217 четвртак, 01 август 2013 13:32
Бели Орао
""Српски Сељак.

Као у увек, дубоко орање.
Препоруке:
3
2
218 четвртак, 01 август 2013 14:02
брм
"Прави патриота је заиста неко ко се труди да буде сушта супротност Б-92 и Е-новина"
одлична самодефиниција ... ви заиста немате ништа своје - ви сте они у негативу.

"Што се тиче глагољице, ћирилице и србице, препорука је иста као и за Ану - не уплећите се у оно што не знате. Боље питајте неког ко то зна. Али, уз један услов - тај неко не би требало да буде српски (српскохрватски) лингвист."
типичан шатриЈОтски одговор - не знам ништа, зашто не знам - није објашњено, ко зна "зна се" али не пише, али никако није онај ко би сваком нормалном прво пао на памет.
и још типичнији
"...@брм
Овим коментаром доказујете да нисте достојни полемике:ниско,просто и досадно!Образујте се, макар и у вечерњу школу Паје Патка!"
којим коментаром (било их неколико објављених и неколико цензурисаних који су суштинскији)? аргименти? шта је подло и ниско? зар сам ја судија да будем достојан?

"Зашто сте ту стали, зашто не тражите да и она буде званично српско писмо."
није лоша идеја
Препоруке:
1
5
219 четвртак, 01 август 2013 14:08
Српски сељак
@НЕМАЊА ВИДИЋ
Проблем је то је наше правосуђе у суштини карикатура правосуђа где се судије (а и адвокати) додоворавају центрима моћи по цену да прекрше норме своје професије. Центар моћи су интересне групе које хоће да успоставе потпуну контролу над Србијом. А те интересне групе користе латиницу и богме разумеју српски језик.
Писање латиницом је исто као када се султану љубе стопала односно демонстрира поданички менталитет. Само што је данас поприлично султана разних боја. Припадници разних професија се додворавају султанима коришћењем латинице у нади да ће њихова "кооперативност" бити препозната и адекватно награђена. Њих цена не интересује.
У Србији писање латиницом је демонстрација коруптивног менталитета оних који је користе (јасна је порука сваког текста на латиници "корумпиран сам и спреман сам да корумпирам") и спремности да се максимално савијемо према прохтевима оних које препознају као господаре да би осетили његову (колонијалну) милост.
Препоруке:
5
1
220 четвртак, 01 август 2013 14:11
Неутралан @Sceptical Bystander
Колико ја знам у Хрватској су алергични на ћирилицу независно од садржаја гласила. У таквој (болесној) ситуацији нисам сигуран колико грађана би уопште отворило ћириличан сајт. Значи постоји могућност да a priori одбију да отворе НСПМ и тако упознају аргументе и ставове које у својој средини не могу да чују.
Разуме се, логично би било да образовани и разумни људи желе да читају квалитетне текстове независно од писма. Али ситуација у Хрватској нема везе са логиком. (Нажалост ни ситуација у Србији са двоазбучјем).
Волео бих да верујем да је то из дијаметрално различитих разлога па прихватам образложење мени блиске особе, психолога по професији. По том тумачењу код Срба се ради о комплексу супериорности у стилу - пусти будале. Код оних других, пак, у питању је комплекс инфериорности, последица мањка историје и сопствене културе.
С друге стране постоји и она пословица - два лоша убише Милоша. Вечито српско питање: како Милош да се избори са (више од два) лоша?
Препоруке:
7
1
221 четвртак, 01 август 2013 14:20
За Три тачкице
Мислим да сте у праву.
Препоруке:
3
0
222 четвртак, 01 август 2013 14:21
Српски сељак
Како бранити ћирилицу?
Једноставно. Њеним доследним коришћењем (самодисциплина) и инсистирањем да се свугде у јавној комуникацији користи (дисциплиновањем латничара у покушају).
У свакој ситуацији треба питати продавца Зашто нема натписа на ћирилици?, Зашто декларација робе није на ћирилици?, Зашто упутство за коришћење лека није на ћирилици?, Зашто назив установе није на ћирилици?, Зашто уговор није на ћирилици?, Зашто допис није на ћирилици?, Зашто флајер за нешто није на ћирилици?, Зашто назив места није на ћирилици?, Зашто школа или факултет користи латиницу у комуникацији са ученицима/студентима?, итд.
Неко ће рећи да је то тешко. Не то није тешко чак може да буде и забавно када видите како се неке фаце нервирају јер им није чиста савест. Још ако их питате да ли имају производе за грађане Србије јер не видите ни један натпис на ћирилици трговаци добију нервни слом (јер знају да би у озбиљној држави били кажњени због промета производа који су на неслужбеном језику и писму).
Препоруке:
12
0
223 четвртак, 01 август 2013 14:25
брм
уместо закључка, поздрављам све патриЈоте који су убеђени:
а) да је ћирилицу измислио Ћирило
б) да је писмо које је реформисао јадрански сељак Вук хрватско (дакле по вама не-српско)писмо.
в) да је вуковицу, а не писмо са нешто друкчијим словима које никад није прихваћено, саставио Људевит Гај
г) да је латиница међ Влаје стигла са Аустро Угарском и Антом Павелићем
д) да смо сви стигли тек у 6. веку овде
ђ) који одбацују завидну штампану литературу на српском НАРОДНОМ језику латиницом, језиком "свињара и говедара" много пре Вука. Баштину какву нема скоро ниједан не-латински европски народ! Рецимо Kašićев превод Новог Завета из 1622. na dubrovačkој štokavštinи и Ritual rimski prvi prevod obrednika na jedan živi jezik ..ау да за патријОте та штокавштина није српки - писао је прљави католик.
Препоруке:
4
12
224 четвртак, 01 август 2013 14:31
НЕМАЊА ВИДИЋ
@ Марко Р.
Сведочење нечијег патриотизма ћирилицом

У Србији и Републици Српској после деведесетих није било случаја да неки политичар показује свој патриотизам истицањем значаја ћирилице, осим Радована Караџића и Момчила Крајишника.
Препоруке:
7
0
225 четвртак, 01 август 2013 14:34
брм
е) који мисле да су праисторијски људи из Винче, Старчева и Лепенског вира говрили истим језиком који ми данас говоримо (вероватно"са све" "значи")
ж) КОји мисле да помен Срби у средњовековним документима означава исте људе који данас навијају за Партизан и Звезду
з) који мисле да помен Романи у истим нема везе са нама дааншњим, тј. верују у бајковите историје како су неки јунаци дошли у 6. веку а све што су затекли изненада испарило без трага
и) који мисле да "србљи" у Душановом закнимку означавају Србе, а не кметове српског владајућег племства, за које не знамо којим језиком су говорили (а највероватније латинским)
ј) који "цар србаља и ромеја" преводе са цар Срба и Грка, а не цар затеченог становништва у статусу кметова и у стаусу слободних грађана (римских)
к) који нису чули да су хорватин, срблин и влах у средевековним повељама сталешка а не народна одређења

и који још много тога не знају, па не могу да схвате Анин текст и Павлов коментар
Препоруке:
2
10
226 четвртак, 01 август 2013 14:51
мазарије, опсене, фантазмагорије
четвртак, 01 август 2013 брм


Јадарски, не јадрански, Вук је из Јадра, а не с Јадрана.

Стари српски писани споменици на латиници, као и они на другим писмима (глагољици, арабици, предвуковској ћирилици ...) представљају историјске писане артефакте. Тако је и у другим језицима са њихови старим облицима писма (Немачка готица). То није разлога да се сва та писма користе паралелно данас. Она се чувају, објављују, оно што је вредно транскрибује се или преведе на савремени језик.
Не видим у чему је проблем, што бисмо ми имали неколико писама у свом језику због малобројних историјских писаних споменика. То не ради НИКО на тај начин. Такав приступ указује на НЕЗНАЊЕ и, опет, југословенску сербокроатистичку идеологију која је свашта измишљала само да би утурила латиницу у САВРЕМЕНИ српски језик.
Препоруке:
10
1
227 четвртак, 01 август 2013 14:55
Sceptical Bystander @ Неутралан
На основу чега очекујете да, уколико је неко a priori алергичан на ћирилицу, буде истовремено отворен за туђе аргументе? То обично не иде заједно.
Истина је да Срби кажу "пусти будале", мада је велико питање зашто, т.ј. да ли је то израз комплекса супериорности или покушај прикривања комплекса инфериорности. Срби, ако може да се генерализује, никако не воле да буду виђени као ускогруди и искључиви. Хрвате баш брига. Зато данас Хрвати пишу својим писмом, а "широкогруди Срби" туђим.
Препоруке:
7
1
228 четвртак, 01 август 2013 15:10
подршка!

четвртак, 01 август 2013 Српски сељак
Како бранити ћирилицу?


Одличан предлог!
Још лакше и, можда, делотворније је послати интернетом сваки дан неколико таквих порука. Када би српски Телеком, на пример, добио таквих неколико стотина порука, морао би да се приведе закону и Уставу.
Исто тако у банци, на пијаци, продавници, мењачници, пекари, бензинској пумпи, кафани ...

Имамо право на свој језик, на законитост у држави, и имамо право да не будемо дискриминисани!
Кад више људи одбије да плати карту у Градском превозу или паркинг због упутства на латиници мораће да обрате пажњу на то и почну да раде по закону.

Само мало је потребно да то почне да се догађа, тако да се ја надам побољшању у неким областима у догледно време. Сазрева ситуација са сазревањем мишљења и освајањем слободе.
Препоруке:
12
1
229 четвртак, 01 август 2013 15:44
брм
"На основу чега очекујете да, уколико је неко a priori алергичан на ћирилицу, буде истовремено отворен за туђе аргументе?"

ви који сте a priori алергични на латиницу се убисте од отворености за туђе аргументе
Препоруке:
3
13
230 четвртак, 01 август 2013 15:47
Бели Орао
@брм. Како ти брате не досади да идеш уз ветар. Па од твог млека се могло направити на тоне сира и кајмака. Нешто те мучи, јер си пре неку годину сасвим другачије писао.
Препоруке:
12
0
231 четвртак, 01 август 2013 16:18
Ѕceptical Bystander @ брм
ви који сте a priori алергични на латиницу се убисте од отворености за туђе аргументе

Одакле и сама идеја о некој мојој алергији на латиницу? Ја латиницу знам и користим по потреби, али дозволи да је не сматрам МОЈИМ писмом и да не сматрам да је латиница писмо МОГ матерњег језика. Какав ти проблем имаш са тиме?
А што се аргумената тиче, ја не чух ни један ВАЛИДАН аргумент зашто је двоазбучје добро.
Препоруке:
11
1
232 четвртак, 01 август 2013 17:48
размислимо објективно
Разлог да верзије сајтова на латиници постоје ради читалаца у суседним земљама не стоји, по мени. Ја никад не идем ни на један сајт из околних земаља, нити видим икакав разлог за то. Зашто бих? Ниво медијских слобода и ниво новинарства је мање-више исти у свим земљама Балкана, па не видим шта бих тамо могао да сазнам више и боље него овде. И обрнуто.

Верујем, с друге стране, да Срби у околним земљама читају сајтове из Србије, али њима ћирилица сигурно не смета. Напротив, може само да их приближи и одржи у српској култури и језику!

Стварно сумњам да иоле значајан број људи из, нпр. Хрватске, а да нису Срби, чита наше сајтове. Ако неко поседује доказе за то, волео бих да их видим.

Убеђен сам да је реч о још једном фантастичном разлогу као што је онај да пишу латиницом да би их странци разумели. То може да каже само Србин жестоко затрован сербокроатизмом, до идиотизма, јер то јесте идиотизам који само идеологијом потпуно заслепљена и затрована особа може да каже.
Препоруке:
13
0
233 четвртак, 01 август 2013 18:16
Раденко
&Р.АНА:"Отуд ћирилица која је у рату с латиницом (уместо да ценимо тај екслузивитет народа са два писма),отуд папагајско понављање речи попут „нацизам“, „издаја“, „дефетизам“ и томе слично. То је, да простите, заглупљивање." Ратује се на непостојећем фронту.Ово је жалосна Анина поента! Истребљивану,черечену,распињану,са српске земље такорећи прогнану ћирилицу жигосати као крајње милитантну и безумну, бесмислено ратоборну дивљакушу која се бори на "непостојећем фронту", прећуткујући да се бори у свом дому против латиничног окупатора за сопствени опстанак!Е моја Ана, и врапци знају да у окупираној земљи нема фронта,али се фронт рађа управо из непокора народа који исмеваш, надобудна сестро! Овим својим писанијима пљунула си у лице свим Светитељима који су ћирилицу одгајили и неговали,од Св.Ћирила и Методија и св.Саве до Св. владике Николаја и Св. оца Јустина.
Препоруке:
18
0
234 четвртак, 01 август 2013 18:24
Све је лаж
& размислимо објективноЈа никад не идем ни на један сајт из околних земаља, нити видим икакав разлог за то. Зашто бих? Ниво медијских слобода и ниво новинарства је мање-више исти у свим земљама Балкана, па не видим шта бих тамо могао да сазнам више и боље него овде.
___________________________________________________

Ово Вам је недопустива грешка. Овако као Ви може
да мисли само неко ко не чита "Аваз" и увери се да
је тамо расписанн дугогодишњи, непрестани Конкурс
што даљег пљувања по Србима. Толика мржња према
једном Народу, није забележена још од ендехазије и
њене штампе. Ви једноставно немате увид па би било
паметно да се уздржите од било каквих генерализација.
Препоруке:
7
1
235 четвртак, 01 август 2013 18:50
nn
Tekstovi Ane Radmilovic mi se obicno ne dopadaju jer jednostavno ne volim taj stil, obilje licnih impresija, koji odudara od svega drugog objavljenog na NSPM. Slicno je i sa ovim tekstom. No, namera teksta je svakako dobra.

Slazem se sa svim komentarima Marka Radovanovica i zelim da mu cestitam na upornosti i istrajnosti.

@brm
Iako neretko nastupate provokatorski, sto mi se ni malo ne dopada, a i ranije se nisam slagao sa vasim komentarima moram reci da su ovi komentari koji pobrajaju neke zablude onih koji pretenduju na ekskluzivnost naziva patriota a vise im prilici naziv PATRIJOTA predstavljaju pun pogodak.

Urednistvu NSPM cestitam na pravoj demonstraciji pluralizma i demokratije i na tome sto ovaj medij predstavlja svetionik u srpskoj medijskoj zabokrecini. Zelim vam da i dalje istrajete u promociji istinskih srpskih vrednosti i da ostanete imuni na prozivke i napade odredjenih "dobronamernika" i "patriota".
Препоруке:
7
9
236 четвртак, 01 август 2013 18:50
Неутралан @Sceptical Bystander
У новоствореним ЈУ земљама на делу је страшна пропаганда преправљања историје - и нове и оне старије. Ипак, тамо где се душа не шали, сви они добро знају ко су и шта су.Зато ми се чини да мора постојати нека природна потреба да се побегне од те неуверљиве пропаганде и чује и она друга страна.Званичне верзије годе сујети али... постоји једно велико али. Ето, то би можда био разлог да мало завире у аргументе овдашњих сајтова. Понављам "можда" јер нисам ни психолог ни социолог. Зато не могу да тврдим да је тачно ни тумачење о комплексима. Као Србину одговара ми објашњење да смо ми мало нереални супериорци. Уосталом, историја га потврђује. Срби су једини народ на Балкану који се борио и изборио за слободу. Сви други народи су сасвим лепо нашли суживот са окупатором и још се тиме хвале. Па ваљда устанке нису могли дизати, нити ослободилачке ратове водити инфериорци.
Препоруке:
5
0
237 четвртак, 01 август 2013 18:51
Раденко
Што се тиче двоазбучности и двоједушности савременог српства, не крије ли се у њима само израз стародревне свесловенске бољке коју је уочио и научио и себе и своје горде Византинце Пс. Маврикије који је као упутство за освајање јужног словенства (српства) оставио у своме делу речи да само не треба дозволити Склавинима да се обједине под вођством једнога и да треба до краја користити њихову пословичну сујету и неслогу, па оне који су најближи Византији придобити поклонима и повластицима како би се уз њихову помоћ победили они даљи,непокорни.Словени унутар себе су се увек надгорњавали и истицали своје локализме на основу којих су полагали право на племенску супериорност и вођство. И наши латиничари, уживајући у поклонима и повластицама мецена са Запада,препоручују им се као напреднији од тобоже заосталих ћириловаца, модернији, и сваке подршке вреднији од њих.Цела прича своди се на пуку српску таштину и користољубље и самоугодништво поклоника земног царства,у инат Св. Сави и цару Лазару
Препоруке:
10
0
238 четвртак, 01 август 2013 19:01
nn
A "braniocima cirilice" porucujem da sam vecinom komentara ovde zaista zgrozen. Ne razgovaram mnogo sa ljudima ali nisam mogao da verujem da postoji toliko ljudi sa tako iskljucivim stavovima, ucaurenih u svoje svetove, nespremnih da prihvate drugacije misljenje... Toliko je strasna situacija da se potezu najodvratnije uvrede, o cemu je posvedocio i Djordje Vukadinovic. Navescu primer samo jednog komentara koji mi je zbog svoje apsurdnosti ostao u secanju od preko 200 procitanih. Zamislite se u kakvom svetu zivite i kakve stavove imate ako vam je normalno da neko coveku zamera sto posle nepotpunog glagola koristi dopunu u infinitivu umesto u konstrukciji "da + prezent". Ili se zamislite kada nekom pocnete da savetujete da umesto saveta strucnjaka iz odredjene oblasti (ovde lingviste) potrazi savete "nekog ko zna" - verovatno je neko ko zna priuceni "patriJotski lingvista" - novo zanimanje po svemu sudeci.
Препоруке:
4
9
239 четвртак, 01 август 2013 19:04
nn
Cirilicu pisem i zeleo bih da je cirilica dominantno pismo, ali nikada necu traziti i podrzati ordicanje od stvorenog na latinici. A povrh svega, dok god na NSPM budu obitavali "branioci cirilice" istih stavova kao oni iz mog prethodnog komentara ja cu iz cistog srpskog inata pisati latinicom.
Препоруке:
4
10
240 четвртак, 01 август 2013 19:24
Станко
nomen nescio(nn) dok god na NSPM budu obitavali "branioci cirilice" istih stavova kao oni iz mog prethodnog komentara ja cu iz cistog srpskog inata pisati latinicom.Инат српског незнавења и слепа охолост били су и остали кобно српско чудо, на пропаст народу...
Препоруке:
10
1
241 четвртак, 01 август 2013 19:31
ммммммм@nn
Хвала вам што сте ми скренули пажњу на текстове Марка Радовановића јер сам пропустио да му ударим минусе. Сада сам то редом надокнадио. Нормално, минус сам прво ударио вама. Ипак, надам се да не гајите стил "где ја стадох ти продужи", тј. у овом случају "где Марко стаде ту "нн" продужи".
Препоруке:
10
2
242 четвртак, 01 август 2013 19:32
Шерет @nm
А ви овде по задатку или онако?!
Очигледно је дискусија отишла подалеко и некоме се не свиђа.
Да не причамо о утицају који има НСПМ.
Број коментара говори да је Ана погодила тему. Сада да ли је погодак са праве или погрешне стране коментатори су доста детаљно говорили.
Добро је да се прича о овој теми.
Дискусија о ћирилици је благотворна. Помаже да се избистри културолошко-политичка српска баруштина. Сада је све много бистрије.
А богме јасније је сада да морамо истрајати на ћирилици да би смо уопште постојали.
Добро је да ово прате аналитичке службе свих фела. Неке се и укључују. Друге извлаче закључке. Неки схватају да је ћирилица ослонац за деловање у њихову корист.
Други схватају да је ћирилица кичма српског бића и то кичма коју треба сломити латиницом.
Узбудљиво! Динамично! Прави културолошки ријалити.
Може бити само једно писмо.
Ћирилица или латиница? Питање је сада?
Ја навијам за ћирилицу. А ви?
Препоруке:
13
1
243 четвртак, 01 август 2013 19:56
DrJelaBisic
U 0tomanskoj imperiji jean od zvanicnih jezika bila je srbica,koja se pisala cirilicom.Ona je vekovima bila jezik dvora i diplomatije,Svi sultanu su morali da je nauce,a i svako ko je mislio da dobije iole vaznu sluzbu.Pogledajte sta je srbistan.Niko ne spominje Hrvate,Bosnjake(sem kao lokalne stanovnike Bosne),Crnogorce...Izglea da su Turci bolje znali ko su Srbi,kojim jezikom govore,kojim pismom pisu,gde zive...od nas samih.
Препоруке:
7
0
244 четвртак, 01 август 2013 20:42
Бранислав Г. Ромчевић
Вала, МАРКО РАДОВАНОВИЋ је невероватан тип са својим предлогом: да бисмо се вратили на ћирилицу, треба да се служимо латиницом! Лаза, Лаза, брале...
Препоруке:
5
1
245 четвртак, 01 август 2013 20:49
Милош Опачић
Најпре ћу одговорити нн. А онда Др Јели Бисић. Кад сам почео са пуним именом, нека буде, иако, ето кажите, је ли фер да ја сада са пуним именом одговаррам некоме иза оба иницијала. Већ сам рекао: људи, или се представите, или најбоље - ћутите. Али, нн је рекао нешто што не могу да му мало не објасним. У овим коментарима, међутим, то може само јако кратко: Знате ли ко је приучен језику, драги нн? Не бисте никада погодили. То су тачно - лингвисти!! Е, сада, како да ви то резумете, не знам, овде нема простора. Већ превише обећавам свој часопис, а када буде (надам се стварно ускоро), објаснићу ја тамо и то и још много тога из обласит језика, а и шире.

Проблем свих нас јесте то што приучени ("дипломирани") превише говоре, али још горе - одлучују! Још једном, у области језика, то су лингвисти, у области економије, то су дипломирани економисти, и тако даље. То је приученост, а оно чега би ту требало бити, а нема, то је - знање, и још нешто, али о томе ћемо ипак касније
Препоруке:
4
1
246 четвртак, 01 август 2013 21:05
times they are a-changin
@DrJelaBisic
Izglea da su Turci bolje znali ko su Srbi,kojim jezikom govore,kojim pismom pisu,gde zive...od nas samih.

Нема изгледа начина да српско-хрватски национал-романтичари попут Вас и брм-а, али и они српски са друге стране, схвате старе Грке: "све тече" и "у исту реку се не може два пута ући".
Препоруке:
1
1
247 четвртак, 01 август 2013 21:57
Милош Опачић
Др Јели Бисић.
1. Поштована госпођо Јело. Има само један, наизглед мали детаљ у томе што Ви пишете, на који се желим врло кратко осврнути. Ви кажете: нико на двору султана не спомиње Хрвате. У своме часопису који толико најављујем, ево да овде "ексклузивно" најавим: ја ћу и о томе питању Хрвата дати своја, ја мислим важна мишљења и објашњења, иако ће и то рушити неке догме и неразумне предрасуде које владају у томе питању, али у овом нашем свету владају и у великој маси других ствари.

Овде су само казати: Није то само на двору султана било да нема спомена о Хрватима. Није о њима било спомена ни на Сабору у Херисталу 818 год., нити на Франкфуртском сабору 822. г. Прво спомињање "Хрвата", наводно, долази негде 852 год., али се и то мора боље изтражити и објаснити. Међутим није било спомињања Хрвата ни у централној Европи, Чешкој, и Пољској, тачно тамо где су Хрвати упорно покушавали сместити некакав свој историјски извор.
Препоруке:
10
0
248 четвртак, 01 август 2013 22:03
Милош Опачић
Госпођи Јели Бисић.-

2. Гледао сам лично Хрватски документарни филм у коме они трагају по средњој Европи за својим пореклом, али им људи тамо крај плотова говоре: "Не! овде никада није било таквог имена".

Па су онда докторе историје тамо тражили, али су и они тврдили исто! То је све врло занимљиво и о томе ћу детаљније мишљење дати у часопису, и верујем да ћемо ту велику загонетку коначно решити.

Једна ствар је занимљива. Византијски цар Порфирогенит изгледа је имао љубав према историји, али му је таленат био никакав, па је написао читаво брдо невероватних глупости. Нико у свету не држи Порфирогенита ни за какву референцу, осим опет и једино - Хрвати, јер нјима његове маштарије ваљда пријају. Порфирогенит је неких 250 година после наводне појаве Хрвата о томе измишљѕо море својих заиста глупих и неутемељених прича, па је свакоме ко до свога знања држи, најбоље то што Порфиригенит прича просто - сасвим одбацити.
Препоруке:
6
0
249 четвртак, 01 август 2013 22:04
Бранислав Г. Ромчевић
Прегледавам ову силу коментара, па видим да МАРКО није усамљен Лазарац; и стари наочарко БРМ мистифицира - цар се прогласио царем кметова и слободних људи, јер, санћим, "Србљи и Ромеји" то значи! И сама Ана је невероватна: "Од Вука је латиница званично алтернативно сроско писмо". Све зналци...
Препоруке:
6
7
250 четвртак, 01 август 2013 22:23
Марко Радовановић
Г. Ромчевићу (пошто сте видим, већ и психијатар постали), можете ли ми рећи каква је то особа која се номинално "куне" и "гине" за ћирилицу овде на НСПМ коментарима, а за разлику од мене користи "Фејсбук" - на латиници?

http://www.imagebam.com/image/53dbc4268343716

http://www.imagebam.com/image/31a4e4268343725
Препоруке:
11
4
251 четвртак, 01 август 2013 22:33
Саша Р.
Хахахахаха! Браво Марко! Хахахаха! Која је то дволичност и безобразлук!

Сам не зна да користи ћирилицу на друштвеној мрежи а замера НСПМ-у што још користи латиницу за оне који се лоше сналазе...

Ајде сад војско "минусача-лажних-патриота" - шта чекате, браните овог доказаног латиничара Ромчевића!
Препоруке:
10
8
252 четвртак, 01 август 2013 23:06
сељак беземљаш
Ја бих да останемо код тврдње, да је Ана, "емотивна".
Та реч служи као азил. За оне, до чијег мишљења нам није стало. А не желимо да га увредимо. И да будемо фини. Па кажемо. Она је, "емотивна".

Када је бан Левин Раух, 1869 године донео наредбу да се у Срему укине ћирилица ("на основу молбе католичких житеља Сремске жупаније" цитат из књиге
Родољуба Маленчића Милетић 1996 Матица Српска, сличноТриво Милитар 1926 године)
Светозар Милетић је у ЗАСТАВИ објавио чланак
ЋИРИЛИЦА У ЗАГРЕБАЧКОМ ПОЛИТИЧКОМ ХЕРБЕРГУ.
Милетић је бана назвао лоповом( доказано)а његове присталице " битангама". Напао је и Хрватски сабор, назвавши га "стравишћем", "гудуром политичких пустахија", "хербергом за битанге".
Чланак је завршио са :
"Но причекај мало харамијо, није још изгинуло колено српских соколова"
наставак.
Препоруке:
13
0
253 четвртак, 01 август 2013 23:12
Марко Радовановић
И још једном, да потврдим, јер имам осећај да ће овај профил убрзо нестати или се изменити - профил г. Ромчевића на Фејсбуку, са све датумом придруживања:

http://www.imagebam.com/image/f4d5c8268348251

(Ако пажљиво погледате, видећете да су једине латиничне речи на мом претраживачу - име г. Ромчевића, које је он сам бирао.)
Препоруке:
10
2
254 четвртак, 01 август 2013 23:40
Sceptical Bystander @ nn
Cirilicu pisem i zeleo bih da je cirilica dominantno pismo, ali nikada necu traziti i podrzati ordicanje od stvorenog na latinici. A povrh svega, dok god na NSPM budu obitavali "branioci cirilice" istih stavova kao oni iz mog prethodnog komentara ja cu iz cistog srpskog inata pisati latinicom.

Очигледно је да ћирилицу не пишете, а овде се уопште и не ради о Вашим "жељама за доминантно писмо", већ је питање које је писмо (sing.), ћирилица или латиница, писмо српског језика.
А оно што је свакако бисер је Ваша мотивација да користите латиницу. Мислим да ту никакав коментар није потребан.
Препоруке:
11
0
255 четвртак, 01 август 2013 23:42
DrJelaBisic
Postovani g.Opacicu,Bog Vas blagoslovio,nemojte se muciti.Kakav Porfirogenet(rodjen u carskom porfiru,prevedeno)kakva Srednja Evropa,kakvi bakraci.Moj predak Simon,imao je oca Vasilija,koji je opet,imao jos 2 brata.Posle dolaska Turaka,da ne bi im neki musliman uzeo zemlju,oni su se dogovorili,kao ljudi,da jedan postane musliman,i da nastave da zive kao pre.Dogovor je isao jednu-dve generacije,i onda je ovaj poislamljeni brat,odnosno njegov sin,poceo da se ponasa kap da je on stvarno musliman,i da dogovora nije ni bilo.Simon ga je,surovo,ubio,i pobegao,na sever.Tada se kretao narod u Austriju,bilo je vreme Velike seobe.Potomci treceg brata otisli su dva brda na zapad,da izbegnu osvetu muslimanskih rodjaka,i kasnije,jedne gladne godine,postali su katolici.To vam je postovani gospodine,(etno)geneza Hrvata,i Boshnjaka(kao se sada zovu)Ni Porfirogenet,ni Srednja evropa.Gresni Simon i njegova baba,Nerandza,iz okoline Mostara.Kao i hiljade drugih.Sada smo mi,njihovi jos gresniji...
Препоруке:
11
0
256 четвртак, 01 август 2013 23:57
DrJelaBisic
Za times are a-changin:Zamisite ustanem ja sutra ujutro i(ne daj Boze)kazem svojoj deci:"Dobro jutro gospodo,a ko ste vi u mom stanu?"Misleci da se shalim(kad vreme nije)oni kazu:"A ko si ti?"I onda ja,umesto da lepo kazem Jela Bisic,kazem ja sam XY,pripadnik naroda Dzedaja.Do podneva bih vec bia primljena u(odgvarajucu)bolncu.Ni Pantha rhei ni nista ne bi mi pomoglo.Ako bih dotkoru objasnjavala da ja to tako,svako jutro,pre nesa i prvih vesti,promenim temeljno svoj identitet i jos hocu da ubijem lika koji ima moj jucerasnji identitet-nista me ne bi izvadilo.
Препоруке:
1
2
257 четвртак, 01 август 2013 23:58
DrJelaBisic
..potomci,Srbi,Hrvati i Boshnjaci.
Препоруке:
1
1
258 петак, 02 август 2013 00:09
размислимо објективно

четвртак, 01 август 2013 Све је лаж
Ово Вам је недопустива грешка. Овако као Ви може
да мисли само неко ко не чита "Аваз" и увери се да
је тамо расписанн дугогодишњи, непрестани Конкурс
што даљег пљувања по Србима.


Бојим се да нисте схватили моје речи. Суштина онога што сам написао је да нема много разлога да иоле већи број грађана једне земље на Балкану читају новине из друге земље.
То и сами потврђујете, парадоксално. Нити ми изгибосмо овде читајући тај "Аваз", нити верујем да његови читаоци жуде да читају друге новине сем њега, поготово не српске из Србије.
Ако грешим, исправите ме.
Наравно, разлике у квалитету новина постоје и унутар једне земље, које се онда одражавају и преко разлика између две земље.
Препоруке:
4
1
259 петак, 02 август 2013 00:28
Dr Jela Bisic
"Posle dolaska Turaka,da ne bi im neki musliman uzeo zemlju,oni su se dogovorili,kao ljudi,da jedan postane musliman,i da nastave da zive kao pre."

Турци су, као што знате, претходно дошли у Шумадију. У Шумадији се браћа нису договарала, као људи, да један постане муслиман да им не би узели земљу. Турци су Србима у Шумадији узели земљу а узимали су главе али нико није прешао у ислам. Како објашњавате ту разлику?
Препоруке:
1
4
260 петак, 02 август 2013 00:31
forma i sustina
ЉВЈ среда, 31 јул 2013 11:27

То што живите у другој земљи и култури и научите и служите се ТАМОШЊИМ језиком никако не значи да мењате писмо СВОГ језика.

Hvala na vasem veoma lijepom objasnjenju koje je veoma jasno i razumljivo i generalno u potpunosti ga prihvatam.
Medjutim, ja sam u dilemi sta cemo sa ljudima koji su, nevazno iz kojih razloga, citav zivot pisali latinicu i u njoj se bolje snalaze pri pisanju, a i pored toga se osecaju Srbi. Da li su oni ravnopravni s drugim Srbima ili da ih prvo poteramo na kurs brzog pisanja cirilice i hoce li to biti dovoljan kriterijum ili da bi bio pravi patriota mora covek imati i neke druge osobine moralne, duhovne, kulturne. O tome su i neki drugi citaoci iznosili svoj stav. Jer, dozvolicete, ako ce mi neka budala zacepiti usta rijecima da nisam pravi Srbin jer se ne sluzim cirilicom, ili upotrebim neku "krivu" rec ne ineteresujuci ga nista drugo o meni onda sa takvim Srbima nemam ni ja sta da razgovaram.
Препоруке:
3
4
261 петак, 02 август 2013 00:33
Милош Опачић
Др. Јели Бисић.-
То што Ви говорите, не кажем да нема никакве основе, али идговара на друго питање, поштована госпођо Бисић. Ја желим то осветлити са друге стране. То је као оно кад неки виде питање употребе ћирилице као једини језички проблем, а кад тамо, језички академци (лингвисти) готово су нам до краја упропастили језик, испред самог носа и крај ушију, а то многи не виде! Не ваља да све гледамо само кроз боју која се нама тренутно свиђа.

Кажете, наши подпадну под утицај Хрвата, или неке друге дружине, па се одмах тако прозову, како би нешто себи приуштили. Тиме Ви говорите о Србима, поштована госпођо, а ја сам Вама говорио о историјском питању Хрвата и не требате то бркати. Али рекох, то ћемо други пут и другде и нешто дубље објаснити.
Препоруке:
6
0
262 петак, 02 август 2013 00:43
AntiNWO
"Cirilicu pisem i zeleo bih da je cirilica dominantno pismo, ali nikada necu traziti i podrzati ordicanje od stvorenog na latinici"

Без увреде, али ово што пишете није српска латиница, није ни хрватска нити било чија. То је непостојећи језик-писмо, и уместо да будете захвални што ико пристаје да чита и дешифрује ту нововавилонску измишљотину, Ви би да терате инат. Надреално. Наведите ми шта је иоле вредно створено на ошишаној латиници, једино гомила безвредних ирц логова и смс порука. Признајте да вас једноставно мрзи да куцате на ћирилици.
Браните ћирилицу јер она не може да се ошиша, и знајте да крајњи циљ душмана није само да потисну ћирлицу него да све сведу на ошишану латиницу. Будите сигурни да имају начина то да ураде.
Препоруке:
6
0
263 петак, 02 август 2013 00:56
Марко Радовановић
@Доказаном латиничару Ромчевићу (што рече неки коментатор)

Вала, МАРКО РАДОВАНОВИЋ је невероватан тип са својим предлогом: да бисмо се вратили на ћирилицу, треба да се служимо латиницом! Лаза, Лаза, брале...


Да, г. латиничару Ромчевићу - треба да пређемо брдо да бисмо се вратили у равницу. Јел` то нелогично? Да се неко стицајем несрећних околности нађе на брду, ал` да хоће да се врати у равницу из које је дошао и из које води порекло? Мени није. Јер Ви никако да схватите да није толико битно где сте се нашли, већ куда сте се запутили.

И измените више то латинично име на Вашем Фејсбук профилу, изгледате смешније него што бисте иначе изгледали са таквим ставовима. Поздрав.
Препоруке:
14
7
264 петак, 02 август 2013 01:46
ЉВЈ

петак, 02 август 2013 forma i sustina
Hvala na vasem veoma lijepom objasnjenju koje je veoma jasno i razumljivo i generalno u potpunosti ga prihvatam.
Medjutim, ja sam u dilemi sta cemo sa ljudima koji su, nevazno iz kojih razloga, citav zivot pisali latinicu i u njoj se bolje snalaze pri pisanju, a i pored toga se osecaju Srbi...


Хвала Вам за разјашњење.
Ја лично ниједном појединцу никада не бих замерио због употребе писма ако та употреба није званична/службена. У потпуности сте у праву да многи људи нису нимало криви што пишу латиницом.
Апсолутно сам за лично право и слободу сваког грађанина као појединца да пише како хоће. То се нионако не може контролисати, сем на тоталитаран начин.
Ја се бавим практично искључиво службеном/јавном употребом писма. Таквом доследном употребом би се с временом проблем сам од себе решио.
Када се обраћам појединцу, онда се обраћам његовој свести и начину мишљења, а не с циљем да он промени свој утврђени начин писања
Препоруке:
6
1
265 петак, 02 август 2013 03:38
@forma i sustina @ ЉВЈ
"Medjutim, ja sam u dilemi sta cemo sa ljudima koji su... citav zivot pisali latinicu i u njoj se bolje snalaze pri pisanju, a i pored toga se osecaju Srbi. Da li su oni ravnopravni s drugim Srbima ili da ih prvo poteramo na kurs brzog pisanja cirilice..."

Многи од тих људи су отишли у З. Европу и Америку и уопште им није било тешко да прихвате тамошњи говор, обичаје и манире и да се потпуно утопе у нову средину. Њихова деца, која су сада двадесетогодишњаци, скоро да не говоре српски. Онима, пак, који су остали у Србији, страшно је тешко да се навикну на ћирилицу, а њихова деца користе говор и акценат крајева из којих су им родитељи истерани.

Па ево, и ја сам у дилеми: зашто се ти људи у иностранству брзо и без проблема прилагоде и чак асимилују, а у Србији и они и њихова деца (која су овде одрасла) истрајавају на писму и говору земље из које су истерани? Зашто тамо могу да забораве свој језик а овде не могу да забораве латиницу?
Шта је ту форма а шта суштина?
Препоруке:
8
0
266 петак, 02 август 2013 04:15
ЉВЈ
Ја рецимо нисам крив што сам дошао са села. Користим моје лично право и слободу да у мом дворишту на Врачару чувам кокошке. То би био чист тоталитаризам очекивати од грађана да поштују градске прописе а поготову уставне одредбе о ћирилици као српском писму.
Препоруке:
6
2
267 петак, 02 август 2013 08:00
Бели Орао
Колико видим ""Марко Радованоић у продужецима заби гол или како рече мајстор Жиовота, извадим ја кец из рукава...

Марко Ви то не разумете. То је због Хрвата и осталих из еU.
Препоруке:
7
5
268 петак, 02 август 2013 09:21
брм
"Турци су Србима у Шумадији узели земљу а узимали су главе али нико није прешао у ислам. Како објашњавате ту разлику?"
Турци у Шумадији нису узимали земљу, сем уз вароши, већ су "склапали уговор" са вазалним сеоским кнежевима - они њима прикупљен харач, а Турци се не мешају у живот заједнице ... и тако трајаше вековима до Аустријско турског рата... више историје, мање гусала
Препоруке:
5
6
269 петак, 02 август 2013 09:29
брм
"нико на двору султана не спомиње Хрвате."
само су Хрвати традиционално најозлоглашенији џелати (буквално - државни извршиоци егзекуција), о трагу тога у народном сећању имате код Орхана Памука, а представник "држављана непризнате Црне Горе на привременом раду у Турској" се зове хорват баша.
Препоруке:
0
5
270 петак, 02 август 2013 09:37
брм
"Међутим није било спомињања Хрвата ни у централној Европи, Чешкој, и Пољској, тачно тамо где су Хрвати упорно покушавали сместити некакав свој историјски извор."

наравно кад су то земље веома удаљене до Ирана ...
ви ПатриЈОте никако да укапирате основну ствар - ми смо наследници бар 12 народа, прото-Срби и прото-Хрвати су само један (по синонимској верзији СРБ-ХРВ једначење по звучости)или једни од њих, који нам је дао име као што су Французима Франци - Фрузи (Фрушака гора = Франачка да не кажем Француска гора), германско племе које у њиховој (Астерикс- Звездаша а и Обеликса-гробара) генетици заузима "минималан проценат"... Кад схватите да смо сито толико потомци и Келта, Гота, Нормана, а старосделачко романизовано становништво да не спомињем (разних имена Илири, Далмати, Рашани, Трибали..)
Уместо што ловите "име Серб" до Кинеског мора, а они име Хороват, боље изучавајте своју/нашу историју много је славнија - Константин, Александар Македонски, Диклецијан, св Јероним ...
Препоруке:
0
4
271 петак, 02 август 2013 09:48
Љаксе Бре
Просто се питам, како су Свети Сава и Његош могли да живе без латинице?
Исто данас важи и за онолике Русе, Кинезе, Арапе итд...

Такође, има ли данас уопште мира ма на којем фронту? Сем за лаковерне и лажове.
Препоруке:
10
0
272 петак, 02 август 2013 09:52
ЉЈВ
Пeтак, 02 август 2013 04:15
ЉВЈ
Ја рецимо нисам крив што сам дошао са села. Користим лично право и слободу да у мом ...


(Напомена: кад узмете мој "ник" уносите забуну у то ко шта пише.)
Нисте у праву у оном делу у којем држање кокошака јесте забрањено у граду, а писање за личне потребе како хоћете - није. Кокошке на Врачару ће пријавити комшије, а за писање - па, надам се да никада нећемо доћи дотле да се пријављујемо међусобно полицији како ко пише за личне потребе.

С друге стране, у свакој другој употреби писма (службеној /јавној, која подразумева систем образовања, полицију, судство, државне и општинске установе и органе, војску, саобраћај, медије, натписе ...) мора да постоји ред и поштује се стандард и закон, под претњом казне.

За неко време, кад би се доследно држало овог принципа, сразмерно мали број грађана би користио латиницу. Јер, ако би у целом школовању користио ћирилицу, у свим пословима с државом, видео је у медијима, јавним натписима ...
Препоруке:
4
0
273 петак, 02 август 2013 10:44
@брм
Па јесу ли ти Срби из Шумадије који су били уз вароши ГДЕ СУ ТУРЦИ УЗИМАЛИ ЗЕМЉУ, прешли у ислам?
Јесу ли Срби из Источне Србије који су били изложени страшном бугарском терору да би се изјашњавали као Бугари, постали Бугари?

Пошто већ помињемо претке који су у неким крајевима прелазили у католике или у муслимане да би сачували земљу, онда да поменем и ја моје претке из Источне Србије који су одолевали бугаризацији по цену одвођења главе породице у бугарске казамате из којих се никада нису вратили.
При том није битно што су у питању моји преци. Битно је да је читав народ у Србији био изложен и исламизацији и бугаризацији. Битно је да је он тим притисцима одолео. То сви губе из вида, чак се чуде кад им се то помене. А почео сам то да помињем тек после безброј пута поновљене реченице - лако је вама, ви нисте били окружени Хрватима и муслиманима. Како да им кажем - нама је лако зато што нам је некада било тешко, а вама је тешко јер су ваши преци хтели да им буде лако.
Препоруке:
5
1
274 петак, 02 август 2013 10:44
Радомир
Е јесте сила овај Ромчевић, ајд` што га је Марко разбуцао 100%, него што је овог брм-а назвао "наочарком", а он сам носи наочаре...
Препоруке:
4
1
275 петак, 02 август 2013 11:56
Све је лаж
& размислимо објективно


Ја сам Вас господине дословно цитирао, односно
copy-paste, тако да ту нема шта да се погрешно схвати. Рекли сте да је исти ниво медијских слобода
у свим околним државама, па да сходно томе, нема
потребе да се завирује у туђу штампу.
А можда сте Ви и у праву. Јер када се пореди општа
пљувачина по Србима у Сарајеву ("Аваз",ФЕТВ-а,итд.)
и у Београду( Е-новине,"Пешчаник",Б-92,итд.),може
да се дође до Вашег закључка, односно да је пљување
по Србима прилично уједначено.
Препоруке:
4
1
276 петак, 02 август 2013 13:42
@ЉЈВ
Извињавам се што сам пропустио да уз ваш ник ставим одговарајући знак. А сад о употреби ћирилице.

Ни текст А.Р. ни већина коментара се не односи на употребу ћирилице за личне потребе. С тим што су личне потребе само писање приватних мејлова и СМС порука а не и обраћање на јавном гласилу као што је сајт НСПМ.
Читаво време полемика се води о раширеној употреби латинице за штампање књига, новина, реклама, натписа сваке врсте у граду... дакле, званичну употребу. То неки величају као богатство двоазбучја, а неки правдају навиком стеченом у крајевима западно од Дрине. Ни један ни други став није убедљиво одбрањен.

Прво, ако је двоазбучје богатство зашто онда не бисмо – као што је написао Р. Буквић – увели троазбучје или петоазбучје. Осим тога, двоазбучје се рапидно претвара у моноазбучје и то несрпског писма.

Друго, правдати употребу латинице тиме што ћемо истицати да смо тако навикли у средини из које су нас истерали – је по мени аргумент који би било боље не користити.
Препоруке:
7
2
277 петак, 02 август 2013 14:32
...@ DrJelaBisic
не желим да Вам реплицирам јер сам одговор нашао у вашим накнадним коментарима а могу вам рећи да је сјајан а ми се толико мучимо!О чему се ради:заправо ви сте дали сјајну генезу како су настале данашњи"народи"Хрвати и Бошњаци а заборавили смо још и црногорце,који су кренули стопама своје латиничне браће па се може ускоро очекивати да ће и законом заштити топлу воду јер Ново црногорци су апсолутно напустили Ћирилицу тако да су им и сва документа само на латиници!Но,да се вратим Вашем сјајном одговору који је можда и несвесан:како су Ваши потомци мењали вере тако и данас мењају писмо!Тада су то радили из нужде да можда глава не би отишла или да сачувају имања данас је по среди или снобизам или комунистички реликт "да све што је србско мени је мрско"и то бране на различите начине, наравно неуспешно јер се добро зна шта је у позадини, да сами себе расбљују, а Ћирилица јесте један од србских идентитета!И сви ти који ковертирају после два три колена постају гори католици од папе!!!
Препоруке:
6
0
278 петак, 02 август 2013 15:04
AntiNWO
Ево једног примера до чега доводи мајмунисање са двоазбучјем, све је copy-paste са http://www.tanjug.rs (кога иначе презирем, али је одличан за овај пример):
Танјуг
Тањуг
Ðилaс: Oвo je, ипaк, пaд влaдe
Ђилaс кoмeнтaришe рeкoнструкциjу Влaдe

Такође, све врви од nj, lj, dž иако је далеко исправније и препоручљиво користити lj, nj, dž то јест оно што се назива "latin unicode", у којима су љ, њ, џ заиста један карактер иако визуелно изгледају као два. Аутору текста и свим коментаторима који бране латиницу под техничким изговорима, и изговором да је српска латиница пријемчивија некаквим странцима слободно треба рећи да лупају глупости. Српска латиница није ништа мање уникод захтевнија од ћирилице. Или како би неки американац реаговао када му покажете č, вероватно у стилу "What the f*** are those! Horns!?"
Препоруке:
9
0
279 петак, 02 август 2013 15:07
брм
"ви сте дали сјајну генезу како су настале данашњи"народи"Хрвати и Бошњаци а заборавили смо још и црногорце"

одличан контра пример: "примали СMO православље до XVII вијека , када су по Симу Милутиновићу Сарајлији (Историја Црне Горе), задњи вјеру примили Кучи , Братоножићи , Пипери , Бјелопавлићи и Цуце."
с обзиром да је бар трећина Србијанаца пореклом од "овијех" (za razliku od moje malenkosti) могло би се , користећи ваш мозак, рећи да су Срби поправослављени Хрвати..
да ли вам је сада лакше да појмите размере ваших небулоза?
Препоруке:
2
4
280 петак, 02 август 2013 15:15
AntiNWO
На крају крајева зар треба да будемо већи американци од њих самих, када већина америчких сајтова ради на уникоду и ви тамо можете коментарисати и ћирилициом и кинеским писмом, а ако желите и клингонским писмом (које полузванично, замислите, такође има своје место у уникоду). Исти је случај са рецимо хрватским сајтовима. Наравно сасвим је друго питање да ли ће модератор уопште објавити ваш коментар, или га ико читати или разумети. А за разумевање језика није довољно знати само алфабет. Зашто се тврдоглаво држати некакве архаичне компатибилности кад више заиста нема потребе за истом. Што се тиче НСПМ, немам замерки све док постоји ћирилична верзија коју искључиво користим.
Препоруке:
6
1
281 петак, 02 август 2013 15:41
@Три тачкице
Црногорци преузимају туђинску латиницу а истовремено преузимају и име које им је туђин наденуо. Њихова држава се сада зове Монтенегро а они су Монтенегрини. И док бивше афричке колоније одбацују називе које су њихове земље користили странци, дотле Црногорци добровољно преузимају назив којим странци називају њихову земљу и њихов народ. И још се тиме поносе.
Препоруке:
13
0
282 петак, 02 август 2013 16:07
Неутралан@ Размислимо објективно
Пошто сам ја написао да би српски сајтови на латиници можда привукли читаоце не-Србе у бившим републикама - осећам се прозваним вашим коментаром. Па ево, допуштам да сте у праву, да Хрвати, Бошњаци..., не читају српске сајтове без обзира на писмо.
У сваком случају нисам Србин жестоко затрован сербокроатизмом. Покушавам да не будем ничим затрован мада сам свестан да смо изложени разним интоксикацијама - почев од осиромашеног уранијума до кроатизма, пост-титоизма, југоносталгије, европејства. А да ли сам идиот-стварно не знам. Надам се да нисам.
Препоруке:
3
1
283 петак, 02 август 2013 16:46
DrJelaBisic
Bogom se kunem,necu ja ni Montenegrine mimoici,nego se plasim da cu vam svima oduzimati vreme.Kad idete po karsu,vodecete karsnu formu koja se zove odzaci.To su vertikalne pukotine,malog precnika,koje idu negde,duboko,u utrobu zemje.Bacite kamen,a on sve tise,i sve dalje,dublje,klokoche,brboche,pada,i dugo,dugo jos cujete ga,negde ko zna gde duboko.Takav je Srpski pad,a Crnogorski je od vecih.Kad je,krajem 19.v.,Dr Svetisln Simonovic,brat poznatog Dr Radivoja Simonovica,otisao,po preporuci Laze Kostica,da bude prvi Srbin-lekar U Crnoj Gori,pitao ga Kraj Nikola,na Cetinju,sta bi hteo kao platu.A on odgovoro:"Plata mi je cast da se smem zvati Crnogorem."Crnogorci vec odavno nisu najboji Srbi,Cetinje nije Srpska Sparta(a ni Novi Sad Srpska Atina).Nove generacije ni ne znaju sta je to Sparta(misle da je to neki sportski klub)a za Atimu znaju zbog letovanja.Vladiku Rada niko vise ni ne cita,a kamoli uci naamet:on je genocidan.Genocidan je i Stevan Sindjelic,pobi onliike Turke,a za...
Препоруке:
9
0
284 петак, 02 август 2013 17:01
DrJelaBisic
...njih nije bilo alternative.Ono sto(vise)necu da ponavljam je:nismo bili nesto posebno,ali smo,sada,naravno,jos gori.I bicemo gori,jer se tako krecu procesi u prirodi.
Препоруке:
6
0
285 петак, 02 август 2013 17:39
ЉВЈ

петак, 02 август 2013 @ЉЈВ
Извињавам се што сам пропустио да уз ваш ник ставим одговарајући знак. А сад о употреби ћирилице. ...


Слажем се с Вама.
Биће ми драго ако смо заједно, кроз коментаре, допринели да и другима буде јасније оно о чему говоримо од почетка.

Изгледа једноставно, али га није лако представити у тако краткој форми као што је један коментар.

Поздрав, Љубиша В. Јовановић, српскаћирилица.орг.рс
Препоруке:
7
1
286 петак, 02 август 2013 18:37
...@брм
Шта то причате човече и какве паралеле вадите!Прво ако хоћете већинско црногорство је дошло у крајеве црне Горе после маричке и косовске битке и тада су били већ Хришћани!значи лупате као максим по дивизији.Остаје да нека брђанска племена,МОЖДА, нису била узела хришћанску веру али из литература сазнајемо да је краљ Милутин водио рат противу римокатолика,баш зато што су римокатолици,Нормана односно Француза који су били у данашњој Албанији и тај рат је изгубио и био приморан да христанизује до краја земљу којом господари и то је уардио огњем и мачем.Цело Приморје насељено је у 14 и 15 веку из Старе србије и Источне србије која гравитира Нишу односно Бугарској.Истина је да су и данас Црногорци слаби Хришћани, заправо они су Прави пагани а такви су били и у целој својој Историји. 1219. године Сава Немањић (први архиепископ аутокефалне српске цркве — Српске архиепископије), обнавља Зетску епископију
Препоруке:
4
1
287 петак, 02 август 2013 18:46
Румија@ брм
не лупај тако ти леба!Увијек се знало да су Црногорци само и једино Срби без обзира на вјеру.А ако мени не вјерујеш завири у књиге "геноцидног "писца, највећага Србина Владике Рада!
Препоруке:
10
0
288 петак, 02 август 2013 19:45
сељак беземљаш
наставак
Реагујући на забрану ћирилице у Срему 1869 Светозар Милетић је у чланку
ЋИРИЛИЦА У ЗАГРЕБАЧКОМ ПОЛИТИЧКОМ ХЕРБЕРГУ (СМЕШТАЈУ)
бана Рауха назвао лоповом, његове присталице битангама а Хрватски сабор, хербергом (смештајем) за битанге. Осуђен је на годину дана затвора. Казну је издржао у Вацу. Било му је то прво робијање. Али не и последње.

Ћирилица је била разлог, што је Милетић, 1867 г. суспендован са места градоначелника Новог Сада.
Наведени су други разлози али ево шта кажу његов
биограф Триво Милитар.

"Прави узроци међутим били су сасвим други. Мађарској влади био је оптужен Милетић за спровођење српског програма у Новом Саду; што је под његовом управом званичење било на СРПСКОМ ЈЕЗИКУ И ЋИРИЛИЦОМ
...и што је Милетић целим својим радом ишао за јачањем Српства у Новом Саду .."

Триво Милитар ДР. СВЕТОЗАР МИЛЕТИЋ И ЊЕГОВО ДОБА Нови Сад 1926.г.Сасвим узгред господин Триво Милитар је био Румун.
наставак
Препоруке:
17
0
289 петак, 02 август 2013 20:42
сељак беземљаш
наставак
Питање свих питања је зашто су угарске власти запеле за ћирилицу са једне а Милетић и Срби са друге стране.
Зашто Милетић ( био је доктор правних наука ) није
ишао на јачање "српства" и латиницом. И био би цео живот градоначелник Новог Сада и посланик угарског сабора. Било би "печења јарећег".
Не би било "диште децу из колевке
нек запамте његов лик"
"Светозаре српски сине ти си понос Војводине"
Није, зато што знао да је ћирилица за Србе више од писма. То је сидро на којем се држи српска нација
ДА СЕ НЕ РАСПРШИ.
Није једино, али је доста поткопано и његовим рушењем ослабила би се и друга сидра.
Распршио би се народ и нестао са теиторије.

Зашто ту просту чињеницу не зна Ана или господин Ћосић. Образовани,млади, писмени..Њиховом "богатству духа и језика" се дивимо.
Откуд та површност, да не кажем плитак начин размишљања. наставак
Препоруке:
21
0
290 петак, 02 август 2013 21:13
сељак беземљаш
наставак
Површан и плитак начин размишљања,усађен је овде са титоизмом. Латиничење јесте почело са југословенством али је драстичне облике добило од 1945.
И дериват је националне политике КПЈ-СКЈ.
То је политика која је сводила србски народ на територију Београдског пашалука. Ово сада је само инерција. ПРВО ГУБИМО ЋИРИЛИЦУ ПА ОНДА ТЕРИТОРИЈУ.СЕЛЕ НАС.

Ја сам већ писао о случају Александра Ранковића, абаџијског калфе (по образовању)који се својим саборцима на споменицама потписивао латиницом. Неко је штампао споменице ћирилицом, Тито је Ј.и Б. писао латиницом а оно тито ћирилицом. А Ранковић, латиницом.
И није овде реч о писму.ЦЕНИМ ТРУД ДА НАУЧИ И ДРУГО ПИСМО АЛИ МЕНЕ ЗАНИМА ШТА СЕ У ДУХУ ТОГ ЧОВЕКА (И ДРУГИХ) ДЕСИЛО КАКВО "БОГАТСТВО" ДУХА СУ СТЕКЛИ
НЕВЕРОВАТНА ЈЕ СЛУЧАЈНОСТ ДА ПОСЛЕ ЊЕГОВЕ СМЕНЕ ЗАСИЈА НОВА ЗВЕЗДА КОЈА ПОЧИЊЕ КАО ШЕФ ИДЕОЛОШКЕ КОМИСИЈЕ ЗА "РАНКОВИЋЕВЦЕ" И ДА НАМ СЕ 40 ГОДИНА НАМЕШТА КАО "РЕФОРМАТОР" И ДА СЕ ЗОВЕ ЛАТИНКА.
наставак
Препоруке:
22
1
291 петак, 02 август 2013 23:11
@ЉВЈ ,Љубиша В. Јовановић, петак 17:39
Поштовани,

и ја се надам да смо нашим коментарима дали бар мали допринос "афирмацији ћирилице на добронамеран и позитиван начин" - задатак којим се ваше удружење, "Српска ћирилица",успешно бави. О вредностима за које се "ћириличари" залажу најбоље говори чињеница да је удружење "отворено за све грађане и све људе добре воље који користе и воле српски језик и његово писмо, без обзира на узраст, пол, нацију, веру и друге врсте одређења или припадности".

Примите изразе мог уважавања уз наду да ми нећете замерити што ћу остати анониман.
Препоруке:
11
1
292 субота, 03 август 2013 00:19
нићифор
Силни коментари... Гугл и остали глобални сајтови користе на српском језику само ћирилицу, и када претражујеш са ћирилицом добијаш боље резултате јер програм брже разуме љ него lj. И лакше га пресловљава.
Има друга важнија ствар, а тиче се цене алуминијума. Килограм је око 150 динара, а у Србији треба дупло више алуминијума за саобраћајне знакове да би стало и латинично и ћирилично. То су милиони бачени на језичку дволичност. Генерално, зато смо и сиромашни, због двоструког језичког богатства.
Препоруке:
18
0
293 субота, 03 август 2013 07:30
...@брм
"Уместо што ловите "име Серб" до Кинеског мора, а они име Хороват",... боље изучавајте своју/нашу историју много је славнија - Константин, Александар Македонски, Диклецијан, св Јероним ...БРМ, па не иде једно без другога.То што су Римљани давали другачија имена разним србским племенима то је записано и у њиховој освајачкој доктрини!Срби су народ а хрвати могу бити само једно србско племе!Црногорци и Бошњаци нису ни племе ни Народ!Једн су детерминисани релихиозном одредницом други географском, мада има и оних који говоре да су исто тако и хрвати детерминисани географски.За Константина и осталих, других, шест Императора са ових простора,Александра,св.Јеронима... ту сте у праву...
Препоруке:
6
0
294 субота, 03 август 2013 09:38
Радмила
„Нико не може два господара служити: јер или ће једнога мрзети, а другога љубити; или једнога волети, а за другог не марити“ (Мт. 6, 24).Не може се, дакле, служити и Богу и Мамони. А Срби данашњег земаљског царства, насупрот Небеској Србији, баш хоће мамонско "богатство"двојности: И Исток и Запад (али више Запад), и ћирилицу и латиницу (али више латиницу), и Јевропу и Косово (али више Јевропу), и Православље и папизам (али кроз екуменизам више папизам, и брак и породицу, и противприродни блуд педерастију )али у перспективи, у царству јевроатлантског и јевроунијатског Содома, више педерастију).Двоазбучје (ћирилица и латиница), двоједушје (оданост правој истини и добру и православном идеалу саможртвености Христа ради, односно,лажној истини и лажном добру и императиву каиновског жртвовања других себи и својој обоготвореној себичности), двојеверје (православно и глобалистичко данас) само су израз нашег пристајања да будемо и хришћани и антихришћани, али све више суштински антихришћани...
Препоруке:
17
0
295 субота, 03 август 2013 11:33
Мики
Запамти ово, сестро Ана, што ти устима Сељака Беземљаша поручише сва твоја светосавска браћа без земље:Ћирилицаје сидро на којем се држи српска нација
да се не распрши, сидро од духовног злата жеженога, исковано у јеванђељским ковачницама Светих словенских Равноапостола - Ћирила и Методија и Светога Саве Србскога.
Препоруке:
19
0
296 субота, 03 август 2013 11:50
Сашав
Покајте се, покајте се! Ближи се час суда господњег!
Препоруке:
5
4
297 субота, 03 август 2013 12:10
Мики
Не толико Суда него истине коју смо изабрали да се према њој уобличавамо у боголико или сатанолико биће...
Препоруке:
17
0
298 субота, 03 август 2013 17:34
Основац
Сјајно. Ово ћу препоручити мојим другарима да прочитају.
Има наде за Србију када све већи број мојих другова и другарица користе ћирилицу. Сада ми је јасно и због чега.
Препоруке:
10
3
299 субота, 03 август 2013 17:39
Bob
@Сашав

Otkud znaš? Stvar je ozbiljna. Ako stvarno dolazi, treba se pripremiti.

Samooo... bez argumenta vere, ako može.
Препоруке:
4
4
300 субота, 03 август 2013 20:11
DrJelaBisic
"Blago nishchima duhom,njihovo je carstvo nebesko."
Препоруке:
8
9
301 недеља, 04 август 2013 08:32
DrJelaBisic
Ipak,izgleda,po broju komentara.da bas i nije"nepostojeci"front
Препоруке:
10
2
302 недеља, 04 август 2013 11:19
Радмила
Поштована Ана, светоћириловски језик и његово истанчано богатство, потекло из ништости (побожног «сиромаштва», тј. кајне скрушености и негордељивости) духа људскога израз је најдубљег ткања словенске душе и огледало тајни човечијег бића уопште. Погледајте само шта нам говори о кобном «богатству» тзв. двојности и његовим последицама УНУТАР ЈЕДНОГ И ЈЕДИНСТВЕНОГ људског и народног психо-физичког, односно, духовног организма : дво(је)умље, дво(је)душје, дво(је)личност, двострукост, двополство (бисексуалност), дво(је)верје, двојност, двојезичје, дво(је)азбучје (прво словенско изворно Православљем крштено писмо – ћирилица и друго изворно папизмом задојено писмо – латиница!) , дво(је)државље (Прва и Права, одн. Друга Србија или Русија, нпр.), дво(је)црковље (не само на линији Православље- папизам, него и Православље-псевдоправославља нпр. Македонија, Црна Гора, Украјина, итд.). Свако психофизичко двојење и подвајање , унутар једне главе, једног срца и једног тела, неизбежно доводи до пуц
Препоруке:
10
0
303 недеља, 04 август 2013 11:22
Радмила
неизбежно доводи до пуцања и раздвајања, до смртоносног растројства, расточења, распрснућа, размрвљења и смрти јединственог организма. Најдубље је то осетио Његош када је рекао: Земља мала, одсвуд стијешњена, с муком један у њој остат може какве силе пут ње зијевају; за двострукост ни мислит не треба! Но примајте вјеру прађедовску, да бранимо образ отачаства. Ћуд лисичија не треба курјаку... И ваистину не треба словесним и у Христа загледаним „вуковима Светога Саве“ о којима тако чудесно пева Васко Попа! Јер, кад главу раздробиш тијелу, у мучењу издишу членови, опиње нас опет ловћенски тајновидац...
Препоруке:
11
0
304 понедељак, 05 август 2013 18:30
Radomir M.
Lepotica Ana. Pametno dete mudroga oca.
Препоруке:
7
8
305 среда, 07 август 2013 11:03
The Clash
Prvo zvanicno pismo glagoljicu na ove prostore su doneli Kirilo i Metodije.Odnosno,oni su opismenili slovenske narode.Cirilica je izvedena iz glagoljice i nju je modelirao Kliment Ohridski ucenik Kirilov,po ugledu na grcko pismo.A kasnije su narodi:Srbi,Bugari,Makedonci,Rusi itd,itd,formulisali cirilicno pismo svako na svoj odgovarajuci nacin.Cirilica je pismo svih Slovena.Dobro je poznavati latinicu jer u danasnjoj eri tehnologije i kompjuterizacije je itekako potrebno.A svi znamo da je engleski jezik jezik tehnologije i modernog doba,prakticno neizbezan.Onaj koji ne poznaje latinino pismo,moze se slobodno reci da je(tehnicki)nepismena osoba.
Препоруке:
1
2
306 среда, 07 август 2013 11:25
Милета
Једно је, Клашња,познавати латиницу и служити се њоме по потреби, а друго је читав народ, државу и културу искоренити латинизацијом писане речи и полатињењем душе и ума.
Препоруке:
3
1
307 субота, 10 август 2013 02:07
Шумадинац
Писати латиницом у Србији је исто као у синагоги махати кукастим крстом.
Због чега? питају се наивни.
Па просто зато што је латиница службено уведена 1915. на бајонетима аустроугарске војске, зато што је за време другог светског рата службено забрањена на просторима које су усташе контролисале а ко би био ухваћен да пише ћирилицом био би убијен.
Писати латиницом је исто што и ругати се трећини погинулог становништва Србије у Првом светском рату.
Писати у Србији латиницом је исто ругање свима онима који погинуше од руке усташа.
Када видим да неко пропагира латиницу у њему видим аустроугарског војника са бајонетом на коме пише "ЛАТИНИЦА".
Када видим да неко пише у Србији латиницом видим усташког бојовника са крвавом камом на којој пише "ЛАТИНИЦА".
Паметном доста.
Препоруке:
4
1
308 субота, 10 август 2013 19:52
Миљојко
@@Када видим да неко пропагира латиницу у њему видим аустроугарског војника са бајонетом на коме пише "ЛАТИНИЦА".
Када видим да неко пише у Србији латиницом видим усташког бојовника са крвавом камом на којој пише "ЛАТИНИЦА". @@

Шумадинац, да те обавестим да је Србија пуна аустро-угарских војника и усташа.
Препоруке:
2
1
309 недеља, 11 август 2013 01:41
Турас
Радмиловићка доста наивно и перфидно покушава да нам прода рог за свећу.Дотична је продукт нове слободоумне (што не значи истините)"интелектуалне елите". Не видим да се ту има шта и толико коментарисати.
Препоруке:
4
0

Анкета

Да ли ће ЕУ признати руску и кинеску вакцину против коронавируса?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер