недеља, 03. јул 2022.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Коме је до морала у политици, нека иде у НСПМ

Разлози за ћирилицу

Kоментари (297) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 субота, 20 јул 2013 12:34
Србин
Тачно тако, и више од тога.
ЋИРИЛИЦА ЈЕ БРАНА ОД ИНВАЗИЈЕ КОМШИЈСКИХ НЕПРИЈАТЕЉА, КОЈИ СУ СТВОРИЛИ ЈАСЕНОВАЦ И ПУНИЛИ ЈАМЕ СРПСКИМ ТЕЛИМА.
Препоруке:
89
7
2 субота, 20 јул 2013 13:05
putnik
Volim cirilicu a najvise koristim latinicu iz prakticnih razloga tj zbog boravka u inostranstvu. Mislim da srbima treba dostojanstvo da gledaju na to i vide da trebaju da njeguju svoju kulturnu bastinu i jezik.

Republika Srpska je puno naprednija sto se toga tice. Mislim da bi Srbija mogla da dosta toga preuzme od brace preko Drine.
Препоруке:
29
44
3 субота, 20 јул 2013 13:45
МР
Употреба ћирилице је такође знак поноса. То је наше, зашто мора да слушамо туђине и да радимо како они кажу? То је такође знак да имамо своје вредности. Нисам против учења латинице али тек кад се савлада ћирилица и кад се њена употреба учврсти. Треба на латиницу гледати као део страног језика. Уосталом, шта фали Хрватима и Словенцима да науче ћирилицу, нарочито ако желе да тргују са Србијом?
Препоруке:
71
4
4 субота, 20 јул 2013 13:47
Misa
Cirilicom pisu popovi, zato je ja ne koristim.
Препоруке:
12
127
5 субота, 20 јул 2013 13:49
Благоје
Појединци у народу оправдавају коришћење латинице тиме да њом "пише цео Свет" а недавно је и први заменик премијера, Вучић хвалоспевно говорио како су Турци арапско писмо заменили латиницом, вероватно мислећи да то треба да буде путоказ за нас. Марва је марва, и насилно наметнуте навике се не могу искоренити сем строгом применом закона. У Бугарској, рецимо, називи страних банака пишу се ћирилицом, док су код нас централне улице и тржни центри преплављени латиницом.
Препоруке:
84
3
6 субота, 20 јул 2013 14:51
РИТАМ НУЖНОСТ
кад је једна шкотлаџанка Флора Сандерс писала ћирилицом, шта онда рећи за ове данашње прилике/зомбије.
Препоруке:
58
2
7 субота, 20 јул 2013 14:55
Djuka
Podrzavam i koristim je kad je god moguce. Kad pisem na papiru ili preko kompijutera iskljucivo koristim cirilicu. Nazalost, preko telefona kad pisem, kao npr. sada, nemam mogucnost koriscenja cirilice.
Препоруке:
41
7
8 субота, 20 јул 2013 14:59
Србин Обични
Разлози који су наведени у прилог ћирилици углавном стоје. Додао бих још један: Присутност ћирилице у свакодневном животу најбоља је мјера самопоштовања српског народа. Остављам свакоме да сам процјени колико је и у каквом стању то самопоштовање.

Ипак издвојио бих у чланку и једну глупост, а то је да су Срби почели да пишу латиницом у комунизму. Нити је комунизам као такав постојао, нити су српски лумпен-грађани прешли на латиницу због комунизма. Уосталом "комунизам" је одавно нестао а србијанска Србадија (и не само она) још више упражњава латиницу.
Препоруке:
32
22
9 субота, 20 јул 2013 15:13
Djuka
Podrzavam i koristim je kad je god moguce. Kad pisem na papiru ili preko kompijutera iskljucivo koristim cirilicu. Nazalost, preko telefona kad pisem, kao npr. sada, nemam mogucnost koriscenja cirilice.
Препоруке:
23
4
10 субота, 20 јул 2013 15:14
Змај
7. Етички. "Настанак ћирилице је везан за мисионарску делатност св. Солунске браће, св. Кирила (нареченог Константина Филозофа) и његовог брата св. Методија"


Шта је аутор хтио да каже, да су прије тога Срби били неписмени, нека дивља хорда коју су други описменили!?

Негира везу између српског писма и писма Лепенског вира и Винчанског писма. Наставља даље и сам себе демантује и каже да поменута писма нису само српска, већ да припадају европској и свјетској баштина. Али кад помиње Грке одаје им признање што љубоморно чувају писмо ...
Препоруке:
28
23
11 субота, 20 јул 2013 15:16
мирко
ћирилица? још једно ужасно силовање против њеног коришћења; по количини употребљене силе примећује се да нешто тешко не ваља са онима који је употребљавају;
Препоруке:
9
53
12 субота, 20 јул 2013 15:30
Argumenti su na mestu
Evo, mnogi misle da Srbija počinje od 1804. a BJRM još od Filipa Makedoskog. Neki Srbi bi voleli da su Kelti... Većina prostih Srba ne zna da smo izvorno severni narod svetle kompleksije, pa se rugaju plavokosima, valjda zbog Nemaca. A dešava se da su deca kao mala baš plavokosa i od smeđih roditelja, dok kasnije potamne... Primitivizovana i orijentalizovana muzika, prosto "ubija". Tu bi trebalo forsirati sveslovenski melos. Ima predivnih poljskih, ukrainskih, hrvatskih, rusinskih ili ruskih melodija. Jedini sigurni put da vaskrsne ćirilica jeste da se dozvoli uvoz isključivo ćiriličnih tastatura i menija kod elekronsko-računarskih uređaja. Naravno da se sve to može "dekodirati" ali ne sme biti legalno. Inače je utopija.
Препоруке:
28
4
13 субота, 20 јул 2013 15:46
МР
Требало би да неко пита ове заљубљене у латиницу зашто Кинези не пређу на њу. Осим српског знам још три језика, али волим моју ћирилицу. Живим на западу више од половине столећа али увек пишем ћирилицом кад се споразумевам са земљацима. А наши људи (у Србији) не знају ни своје писмо. Ја кажем: Тежа лењост него болест.
Препоруке:
55
2
14 субота, 20 јул 2013 15:52
Argumenti su na mestu
E pa ne može 'Shift' pored 'ж' na tastaturi. Sve to treba prevesti u duhu srpskog jezika. Pa visokostručna literatura mora dobiti brz prevod kod izdanja na srpskom isključivo na ćirilici. A ne da profesori doktoriraju na prevođenju. A sve to košta i traje. Zaostali bi za svetom. Ili smo dovoljno atraktivno tržište da izdavači autora to sve odrade za nas?
Препоруке:
4
24
15 субота, 20 јул 2013 16:21
Aere perenius
Слажем са свим аргументима које је аутор изнео у тексту, нема се шта одузети а може се много тога додати.
Претпостављам да неки ставови неће наићи на одобравање из табора "Срби народ најстарији"...
Препоруке:
17
3
16 субота, 20 јул 2013 16:25
Дринко Кончаревић
Ћирилица је израз нашег националног бића. Латиница је скривање те припадности међу нама. Зашто то појединци раде? Зашто и чему називи домаћих фирми на страним језицима? Већина тих фирми не послује са странцима. Ако странци своје фирме називају по основу свог матерњег језика, зашто наши људи одбацују своје? Да ли је разлог похлепа? Алавост? Потцењивање својих? Још нисам прочитао чланак у којем би неки наш новинар пренео разговор са власницима фирми које носе страна имена. Да ли НСПМ може да то уради или замоли неког новинара? Било би интересантно чути разлоге због којих су се определили за имена фирми на страном језику.
Препоруке:
28
2
17 субота, 20 јул 2013 16:28
Виде Даничић
1. Поздрављам сваку подршку србској ћирилици.

Жалосно је што претежни део Срба данас пише латиницом и што филолози србисти и родољубиви Срби морају стално да бране ћирилицу од бесомучних напада и да подсећају власт и јавност да је ћирилица једино србско писмо. Ћирилица је скоро пред нестанком.

Србска филологија је и даље под опсадом србокрватистике. САНУ и даље издаје речник непостојећег "српскохрватског" језика. Матица српска издаје правопис који у погледу званичног писма није у складу са Уставом Србије. Србистика још није званично конституисана као србска филологија.

Србски језик и писмо су сирочад!

Србска тзв. интелектуална елита је претежно прихватила другосрбијанску филозофију у којој су основне доктрине: тииитоистичко југославенство, антисрбски дух самопорицања и примена крватског културног обрасца. У филологији сматрају неспорним право тзв. верских народа у БСФРЈ да србски језик називају својим измишљеним етничким именом и да га тако ненаучно присвајају.
Препоруке:
27
2
18 субота, 20 јул 2013 16:43
Виде Даничић
2. Другосрбијанци такође подржавају редуковање Србства на тзв. србијанство. Жестоки су заговорници латинице као србског писма.

Србском језику је неопходна нова и коначна стандардизација: утврђивање србских дијалеката, један изговор, једно писмо, коренски правопис.

Посебно је питање културна баштина Срба (и православаца и католика) који су временом, под присилом или својевољно, стварали на латиници. То се мора законом заштитити и о томе обавестити надлежне међународне организације да је то србска културна баштина.

Аутору предлажем да се не меша у научни рад таквог ауторитета као што је проф. др П. Милосављевић. Што се винчанског писма тиче, милсим да није у праву, јер су научни радници већ утврдили да винчаница и србица (србска ћирилица) имају 20 истих графема. Мислим да је ћирилица много старија од Ћирилија и Методија, чију верзију ћирилицу и њено ширење поштујем. Неки етнографи су већ доказали да у винчанској и србској етнографији има веома много заједничког...
Препоруке:
20
3
19 субота, 20 јул 2013 16:45
Виде Даничић
3. МОЈЕ ПИСМО

О мили моји Ћирилови знаци,
Са вама прве познао сам бајке,
С вама је увек к’о сунчеви зраци,
Лик Оца мога и побожне Мајке.

У неком тамном и далеком веку,
У време хајки, сеоба и лова,
Преци су наши прегазили реку,
И твоја златна прихватили слова.

И увек тако до судњега дана,
Ти бићеш наше и остаћеш с нама,
Лепото вечна, издали те нисмо,
О мило, Свето Ћирилово писмо!

Свети владика Николај
Препоруке:
26
2
20 субота, 20 јул 2013 16:46
...
5.Културни. Др Петар Милосављевић у књизи „Српска писма” (2006) опширно пише о писму Лепенског вира и Винчанском писму и тиме уноси збрку. Мада је проучавање тих писама корисно и хвале вредно, њихово сврставање у „српска писма” је хеуристички нетачно. То што се та писма налазе на територији данашње Републике Србије не говори о њиховој етиолошкој повезаности ни са Србима ни са државом Србијом. Та праисторијска писма припадају културној баштини целе Европе и света, а не само Србије. Још је горе то што аутор у „српска писма” убраја и „влесовицу”, писмо „Велесове књиге”, иако је реч о доказаној кривотворевини...!Још је пок. Радивоје Пешић сјајно објаснио комплетну еволуцију Винчанског писма и данашње Ћирилице која је у 80% случајева подударна са најстаријим до сада пронађеним писмом!Сигуран сам да овај аутор текста исто тако мисли да смо ми овде дошли у ако не у 7 онда у 6 веку!Докле са овим и оваквим!
Препоруке:
20
6
21 субота, 20 јул 2013 16:49
...@Misa
Браво Мишо, е јеси паметан да оседиш!каквим писмом пишу римокатолички попови?
Препоруке:
36
3
22 субота, 20 јул 2013 16:53
ресејање
живим у Немачкој па видите да може да се пише Ћирилицом иако ми жена(Немица) и деца користе искључиво немачки језик!
Препоруке:
24
2
23 субота, 20 јул 2013 17:02
РИТАМ НУЖНОСТИ
за титоистичке зомбије:

POZDRAVI RATNOG DRUGA

Flora Sends redovno pisala Miladinu Popoviću na srpskom,ćirilicom. Poslednji put videla svoju drugu otađbinu 1954. god.
Препоруке:
16
0
24 субота, 20 јул 2013 17:07
јелена поповић
Ако своје не цениш неће то ценити нико други!
Препоруке:
28
0
25 субота, 20 јул 2013 17:07
Јаков 1
1. Естетски. De gustibus non est disputandum.
2. Лингвистички. Лингвистика се не бави лепотом и функционалношћу писма, тиме се бави типографија.
4. Историјски. Историјски већина Срба је била неписмена, ретки су имали могућност да се школују.
5. Културни. Слова су само средство којим се преносе информације. Да ли то значи да не треба да користимо друге медије за пренос информација пошто их наши преци нису користили?
6. Верски. Ако вера лежи у писму, а не у срцу, онда смо стварно застранили.
7. Етички. Зар није поприлично грубо тврдити да етика постоји само код народа који пишу ћирилицом?
9. Национални. Нација је вештачка творевина, тако да је прилично дискутабилна. Али ако претпоставимо да је њено постојање оправдано, како објашњавате чињеницу да Немци који су углавном или католици или протестанти су једна нација, Немци (и при томе су у прошлости међусобно озбиљно ратовали). Да ли то значи да људи који се изјашњавају као атеисти представљају неку нову нацију?
Препоруке:
15
35
26 субота, 20 јул 2013 17:09
Јаков 2
10. Прaвни. Истакнуо бих реч „службена“, а не приватна. Верујем да се може поднети захтев да се у Организацији за образованје, науку и културу УН-а латиница подведе и под српско писмо. Приметите да сте скраћеницу ове организације написали латиницом.
12. Психолошки. Молим вас да се за ове тврдње позовите на неку студију. Да ли то значи да су Јапанци који имају три писма несигурни и шизофрени?
13. Педагошки. Друго писмо ће морати да науче када крену да уче страни језик изузев руског, и при томе неће научити неких 5 слова карактеристичних за наш језик.
Понов бих волео да сте урадили неку студију о утицају двоазбучности на сигурност писца.
14. Социолошки. Јапанци су дакако изузетак?
15. Економски. Постоје конвертори који аутоматски конвертују једно писмо у друго. Осим тога да деца једну додатну годину утроше на савладавање другог псима, не видим да су губици због 2 писма толико изражени. Био бих захвалан за неке конкретне прорачуне.
Препоруке:
14
34
27 субота, 20 јул 2013 17:10
Јаков 3
16. Трговачки. А како објашњавате Бугарску и Грчку економску моћ?
17. Туристички. Замислите да одете у неку земљу и да путујете сопственим возилом и то аутопутем и при томе треба да пратите одговарајућа искључења, да ли би више волели да су натписи на неком писму које је засновано на грчком алфабету или неком локалном писму (нпр. арапском, или санскриту).
Препоруке:
10
35
28 субота, 20 јул 2013 17:18
Митровић Божидар
РАЗЛОГ ВИШЕ ДА ПИШЕТЕ ИСКЉУЧИВО АЗБУКОМ

Подржавајући све наведене разлоге за писање ћирилицом ја више не пишем ћирилицом већ пишем искључиво АзБуком - да не би било никакве забуне. Сва деца која пођу у српске школе почињу да уче АзБуку, па кад је науче и треба да говоре да пишу азБуком. Курулица је била обредна форма азбуке којом се преносило знање обВенчанима како се спајањем прапочетка мушког и женског васкршава живот предака, односно зачињу и рађају деца. Хришћанизовањем ово древно писмо је, да би било сачувано преименовано у глагољицу а Константин Философ је у Риму отрован и наводно замонашен под именом Кирила/Ћирила да би се његовим именом назвала азБука. Тако је створена лаж да је наводно Константин Философ измислио азбуку.
Наставак следи
Препоруке:
16
0
29 субота, 20 јул 2013 17:19
СЛОНОВСКО ДОСТОЈАНСТВО
субота, 20 јул 2013 16:25
Дринко Кончаревић
... Било би интересантно чути разлоге због којих су се определили за имена фирми на страном језику.


само један Стево Жигон је у интервјуу ондашњем НИН-у изјавио да је ћирилица лепше писмо, итд.

А разлози су углавном, сматрам, титоизам, јавашлук, немарност, ситно-сопствени интереси, .... углавном "вредности" које су натуране од окупације 1904/1914 даље. Данас је незамислив податак да је један "Siemens" свој назив морао да испише на генратору ћирилицом. ма га још на централи у Ђетини.
Препоруке:
21
1
30 субота, 20 јул 2013 17:24
Crnjoje
A kakve veze ima "pismo" sa ovih 50% Srba jkoji su po cenzusu elementarno nepismeni na bilo kom pismu?

Moze g. Djordjevic da pise i na kineskom, ali njegovo znanje nece biti vece ni Manje nego sto stvarno jeste!

A on "Predsjednik udruzenja "CIRILICA"!?

ps. A u toj srpskoj cirilici nema JEDNOG JEDINOG Cirilovog slova? Moj brate!?
Препоруке:
5
31
31 субота, 20 јул 2013 17:24
Митровић Божидар
Па ако је заиста Константин Филозоф измислио писмо СлоВена зашто онда не тврдимо да пишемо "константиновицом" већ "ћирилицом" по имену које је добио у Риму педесети дан пред смрт. Неки би да оспоре да је Ћирило отрован али не само да је отрован у Риму, већ су му и тело избацили из гроба ти који су га и отровали, па му ни тело није сачувано јер би се сада могло (из земних остатака) утврдити да ли је отрован!

Аутор указује да је позивање на писмо Лепенског Вира и Винчанско писмо штетно и и уноси збрку, јер не треба допустити да се та писма уврсте у српска писма иако је азБука управо настала у време Лепенског Вира и Винче крајње простим мерењима и ознакама о кретању мајке Земље око њеног чеда Сунца/Арила/Јарила/Жарила које Живот ствара спајањем мушког и женског почетка. Због тога је тачка 5 његових аргумената неодржива тврдња да праисторијска писма припадају културној баштини целе Европе јер је Азбука пре свега био смисао веРе древних СлоВена и темељ вере име којој је било: РазУм.
Препоруке:
11
1
32 субота, 20 јул 2013 17:29
Митровић Божидар
Назив веРе древних Срба/СлоВена био је: РазУм, јер је тај назив настао од древног назива за Србе, јер су се Срби звали Рас (од Раз: род Првобитни) све до 1848. године када је Беч убедио патријарха Јосипа Рајачића да је Рас/Рац погрдна мађарска (ВенГерска) ознака за Србе.
Грци су (у рату појмова) назив КолоВени (што је била ознака за древне СлоВене) преименовали:
1. у ХелВен - па су све ХелВене (КолоВене/СлоВене) приписали Грцима,
2. у појам SорВен, иако је ознака S била изнака Кола, односно северног и јужног Сунчевог повратника (што су немци користили у форми SорVen све до XIX века као и французи Des SerViens) a онда преко измишљеног "бетацизма" (јер су Грци од колоВенске/слоВенске азбуке прихватили да је Б и В једно исто јер је за древне КолоВене/СлоВене Бог био 1 и СвеВид па је Б и В стајало и на азбучном сату Лазара Хиландарца из 1404. године у Москви - на месту цифре 1 управо у форми лигатуре Б и В) превели у SорБен (те од XIX века и немци и французи користе SorBen/des SerBien
Препоруке:
15
1
33 субота, 20 јул 2013 17:31
Божидар Митровић
Тако је јасно да су Константин Философ и његов брат Методије били ХелВени али нису били Грци па су азбуку научили у детињству и само хришћанизовали и писмо и стародневне књиге слоВенске/колоВенске.

Тако је и тачка 7 неодрживи разлог јер је:
1. нестанак историје СлоВена/КолоВена највећа и најнеморалнија крађа у историји човечанства а
2. ватиканско/грчко измишљотина да су наводно солунска браћа измислила писмо за Словене је аморална измишљотина, која треба да прикрије да су Грци покрали много тога слоВенског/колоВенског и Римљани етРуско/етруРско и приписали својој митологији и историји.
Препоруке:
16
1
34 субота, 20 јул 2013 17:32
Божидар Митровић
Зато браћо пишимо азбуком да све буде јасно да је то писмо зачето и састављено у Лепенском Виру истоветно када и круг/О, односно нула и цифре (Sифре, које су означавале промене у кретању Сунца па се Васкрс природе означавао АзБучним знацима, како се и у хришћанству православном и данас одрђује Ускрс) јер је А/О са два зрака као духа Божја за колоВене био извор свега а за Грке опасна идеја, јер су развијали мисао атомиста да нема празног простора и да из ничег не може ништа да настане.
Латиница је окупационо писмо и инструмент за покоравање свих СлоВена.

Божидар Митровић, Москва
Препоруке:
19
1
35 субота, 20 јул 2013 17:58
Уча
...Тако ти се у ћирилици никада неће десити да "nadživeti" можеш да прочиташ и као 'наџивети', што је случај са хрватском гајевицом. Има ту још примера, али је и један довољан за паметнг човека.

Уча је увек ЗА Ћ И Р И Л И Ц У ! ! !
Препоруке:
27
0
36 субота, 20 јул 2013 18:20
МР
Јелена Поповић - Дозволите да вас допуним: Којој овци своје руно смета, ту нема ни овце ни руна.
Препоруке:
24
1
37 субота, 20 јул 2013 18:21
СТВАРНОСТ ПОВРШИНЕ
сматам да је несврсиходно овде расправљати се/шпекулирати о неком имену Словена, Винчаници, итд.

радије повести расправу о увођењу слова "ЈАТ" у ћирилицу, чиме ћемо неутралисати разлике између српских дијалеката, одвојити језик од гајевице, и исправити погубну "реформу" коју је спровео онај Вук (посредством ментора).

И он је наводно сакупљао песме по херцеговачким планиама са оном штаком?

А "његова" идеја "једно слово, један глас" је заправо плагирање дела Саве Мркаља-кој је умро у великој беди-како то обично задеси св који су Власима нешто допринели. Млица Стојадиновић је завршила као просјак и пијанац (о томе сведочии Љ. Ненадовић)
Препоруке:
10
4
38 субота, 20 јул 2013 18:24
СТВАРНОСТ ПОВРШИНЕ
дакле Власима су прећи један Карађорђе (рођен у шуми), Вук (рођен малтене у штали) од Старог Раса (зарастао у коров) и Немање (не обелжава се његова 900 год.), док се тзв. Први и Други српски устанак обележавају до бесвести. Да не помињем Тршић...
Препоруке:
4
6
39 субота, 20 јул 2013 18:28
Pedja
Sve što je na silu ne prolazi.
Narod bira ono što mu je praktičnije. Očito da početkom 21.veka i sve većom upotrebom računara mobilnih telefona i sl uređaja ćirilica gubi na upotrebi, ali sa druge strane pritisci i propisi ne prolaze na Balkanu što više pritiskate menje će biti u upotrebi. Veće pitanje od upotrebe pisma je upotreba jezika jer se kroz kojekakve reforme jezika pojavljuju neke nove reči, a stare nestaju.
Više ne biramo nešto u prodavnici nego kako se vidi i čuje u medijima vršimo odabir. Na delu je fuzija zapadnobalkanskih jezika, a radi potreba međunarodnih institucija i mutinacionalnih kompanija čiji smo konzumenti.
Препоруке:
5
16
40 субота, 20 јул 2013 18:44
Србин црнац, атеиста
Зашто Кинези не пређу на латиницу?

Ово је можда најјачи аргумент. Кинеско (реформисано) писмо има 5.000 знакова, не постајете функционално писмени док не научите 4.000 знакова, и чак морате куцати на латиници (пресловљени кинески) на тастатури да би вам се приказали кинески знакови, и Кина ипак не прелази на латиницу. Ово показује да је неговање националне културе, традиције и обичаја изнад свега и да се с њима не сме играти.
2. Лингвистички.Хрватска латиница

Ова верзија латинице је у етнографском смислу јужнословенска латиница и користи се за све словенске језике бивше Југославије: словеначки (у скраћеној верзији), [у лингвистичком смислу] српскохрватски и у Македонији за пресловљавање (путокази нпр). Називати је хрватском латиницом је погрешно и један вид демагогије или чак давање превелике важности вештачкој-хибридној хрватској нацији. Јужнословенска латиница је само пресловљавање ћирилице и као таква је по дефиницији инфериорна.
Препоруке:
19
1
41 субота, 20 јул 2013 18:47
гаврило@Божидар Митровић
1. у ХелВен - па су све ХелВене (КолоВене/СлоВене) приписали Грцима,...тачно тако је и Хелвеција односно данашња Швајцерска добила име и од нас КолоВена! остало је бар име иако смо се ми истопили у разно разне аутохтоне народе (Тузмеке) којима смо миленијумима владали као најмногољуднији,најпросвећенији и Богом дат народ
2. у појам SорВен...тачно тако и данас Њемци неће да наше најближе Лужичке рођаке зову Срби него их зову СОРБЕН!
Све када се сабере г-дин који се залаже за Чирилицу мало о њој зна аи то што мисли да зна је наопако!
Препоруке:
11
3
42 субота, 20 јул 2013 18:58
Симо
Србин црнац, атеиста
Зашто Кинези не пређу на латиницу?

Ова верзија латинице је у етнографском смислу јужнословенска латиница


ова верзија латинице им за основу чешку ортографију !

схватите да су после пропасти Дерванове/Самове државе (Коцељ, Коцељева,...), и касније пропасти Немањичке Србије-јужни Словени јдно велико НИШТА !!

Осим ако изузмемо Трубара, који је на словеначки превео библију, пре него што су Енглези на свој ! А и Трубар је био протестант, и прогањан.
Препоруке:
3
7
43 субота, 20 јул 2013 19:00
Дарко Бабић
Огромна се штета наноси ћирилици када се ради њен упоредни приказ, искључиво, са латиницом.

Упоредни приказ ћирилице са осталим писмима је пожељан, али свођење на само једно уместо на два писма јесте најављен пораз за ћирилицу.

Дакле, латиницу треба поредити искључиво само са арабицом. Ћирилица може да се пореди у пакету само са арабицом и латиницом.
Препоруке:
6
1
44 субота, 20 јул 2013 19:21
Banana republic
Занимљив текст, али је аутор пропустио да изнесе најбитнији разлог за ћирилицу, а против латинице. Латиница крши начело "пиши као што говориш, читај као што је написано", а ћирилица не. Реч Tanjug на латиници се може читати као Тањуг и као Танјуг, иако је исправна само друга. Сама чињеница да сам користио ћирилицу да бих приказао разлику је очигледна. Онда нпр. имамо реч nadživeti која се може изговарати и као надживети и наџивети, због двосмислености које владају у гајевици (прилагођеној латиници). У српској ћирилици нема тих двосмислености и прекршаја.
Препоруке:
22
0
45 субота, 20 јул 2013 19:30
ф-16
Волео бих да ми ови којима је дража хрватска латиница од наше ћирилице, и који још тврде да је латиница савршенија, напишу тим "савршенијим" писмом реч КОНЈУГАЦИЈА.
Препоруке:
21
0
46 субота, 20 јул 2013 20:26
Василије Клефтакис
Одлично - и све је то потпуно у реду. Ја сам до сада више пута писао на ту тему (и на НСПМ) - али, код вас - Срба, не постоји ни минимални осећај за јединство. Има бар 5-6 посебних, и не ретко међусобно завађених ћириличних удружења. Зашто бар не покушате да се на основу неке минималне заједничке платформе уједините и наступате ЗАЈЕДНИЧКИ - и активно, а не само вербално, како пред народом, тако и пред властодршцима са захтевом да се српска ћирилица постави на прво место у јавном животу држави Србији - и то не само "званично", или у Уставу који вам сви у сваком погледу газе како им је ћеф - него у свакодневном животу? Знам - на основу досадашњег искуства да је ово што пишем млаћење празне сламе. Када нисте ништа научили ни од Арчибалде Рајса - ко сам онда ја да вас учим? Добро - нека вам буде како вам буде.... А неће вам бити добро.
Препоруке:
30
0
47 субота, 20 јул 2013 20:44
фристајло
Misa
Cirilicom pisu popovi, zato je ja ne koristim.

Врло лош аргумент, Мишо; избегавајте то и да поменете, јер испадате...
Ја сам атеиста, још мање поп, и о клеру немам добро мишљење (углавном) а ћирилицу сматрам својим писмом, којим сам без икаквих ометања и проблема писао и у време Броза (лажу, кад кажу да су они то ометали!) и никакав, ни најмањи проблем немам ни са тастатуром, ни а писмом (а слабо, тек елементарно познајем рачунарство), и ни један добар изговор не потоји за некоришћење српског писма, сем неких ствари које су предмет лењости, комодитета или несвесности колико је важно чувати ћирилицу, као основ српске писмености.
Да то није важно, и да се и на латиници може чувати аутентична српска културна баштина, доказ је и то што, на пример Енглези никад нису ни разматрали да, рецимо, усвоје и ћирилицу, или кинеско писмо; они своје поштују.
Немојте због Вашег презира према поповима да "страда" и ћирилица; није је Вук због њих смислио.
Препоруке:
17
2
48 субота, 20 јул 2013 21:15
СРБИН ДА СЕ НЕ ЖЕНИ У ВЛАСЈЕХ
субота, 20 јул 2013 20:26
Василије Клефтакис
... Знам - на основу досадашњег искуства да је ово што пишем млаћење празне сламе. Када нисте ништа научили ни од Арчибалде Рајса - ко сам онда ја да вас учим? Добро - нека вам буде како вам буде.... А неће вам бити добро.


добра достка. иначе,пишемо по аутоматизму. Лично немам ни ја баш никаквих илузија у вези нас - Влаха. Слави се неко ко је рођен у шуми, а 900 годишњица Немање се занемарује, Стари Рас у корову,...

Свети Сава-краљић се орекао свега, и живео у монаштву....ншто смешно за Влахе. Крчме његову баштину за некакав ј.... датум.

Ово је због Руса, Белоруса,...нека виде на нашем примеру шта може да их долети....мада су стасали захваљујући и глупости Влаха, тј. данашњих Срба(ијанаца).
Препоруке:
4
5
49 субота, 20 јул 2013 21:17
Никола Петковић
@Misa
Латиницом је писао Анте Павелић, њоме пишу хрвати и зликовци са запада, зато је ја не користим.
Препоруке:
21
1
50 субота, 20 јул 2013 21:28
DrJelaBisic
Kazete da je cirilica Srpsko pismo,a latinica(tzv gajevica)HrvatskoKojim jezikom govoreSrbi,a kojimHrvati?Da li je to isti jezik?Ako je isti jezik-zasto nema isto pismo,odnosno zasto da nema dva pisma?Da liSrbin koji postane katolik ostajeSrbin?Da li on mora,kad promeni veru,da promeni i pismo kojim pise?Da se,od tog momenta potpiusuje latinicom?Sta je sa Srbima/Hrvatima ateistima?Kojim pismom oni treba da pisu?Gresimo(i to nije novo-traje vekovima)sto priznajemo da postoji Hrvatska nacijaDa oni imaju poseban jezik(To samo oni i mi mislimo-sve svetske katedre slavistike su slozne da je to jedan jezikJos uvek)Da jeSrbin samo pravoslavac...Ekskomunikacija iz nacionalnog korpusa imala je smisla u vremeOtomanske imperije iAUmonarhijeDanas je takvo shvatanje nacije..Moj poznank Arapin je dao dobru defIniciju:Srbi suHrvati pravoslavciHrcati suSrbi katoliciCuvajte cirilicu jer je ugrozenaAli i latinica je Srpsko pismo
Препоруке:
7
19
51 субота, 20 јул 2013 21:37
Радмила
Где си Арчибалде Рајсе, српска мајко и добротворе, да даш србима лекцију.
Изванредан чланак. Фали само једно. Програм - у 10-15 тачака, како да сломимо узурпаторе у власти, како да их натерамо да поштују Устав, закон и да отерају несрећнике из Матице српске, САНУ. Ђорђевићу, алал вера на труду. Да не буде узалудан - напишите шта да предузме народ да се примени ваша и моја АзБукиВједи Глагол. Волела бих да и коментатори додају како то да постигнемо, а не да коментаришу од Перуна и старе Библије, до Винчанског писма. То може други пут, када се изборимо да се поштује историја, култура, традиција, псменост српска. Ћирилицу у обданишта, у српство. После тога - "конкурентска Удружења" ће се самоугасити. Сто пута сам говорила о побуни, оизласку на улице, о рушењу Билдбордова. Има разлога: први је да би се угасио лист "Блиц", неби добио донације да је на ћирилици. Исто је и са осталим латиничним гласилима од Данаса до Сутроса, Велики %%% и паре су у питањ
Препоруке:
12
1
52 субота, 20 јул 2013 21:59
Шумадинац
А нико да каже која се (тајна) порука шаље када се у земљи где је службено писмо ћирилица пише латиницом. Тајна порука је да треба страним инвеститорима презентирати српску склоност корупцији, односно треба им помоћи у препознавању предузетника који ће за ситну (понекад и крупну) надокнаду подмазати ствар да се страна инвестиција успешно реализује.
Идеално за речено је представити се као особа која не поштује Устав и законе и којој нико ништа не може (односно има везе у институцијама система). Најједноставнија промоција склоности ка корупцији је кршење одредби правног поретка везаних за употребу службеног језика и писма. У уређеним државама сви морају да поштују одредбе о употреби службеног језика и писма у пословној комуникацији.
Препоруке:
16
1
53 субота, 20 јул 2013 21:59
Misa
@ Fristajlo

Pola argumenata koji se iznose u clanku su vezani za crkvu. Ako se cirilica vezuje za crkvu onda to nije za mene. Zivim u Rusiji (mama ruskinja) i ovde pola drzave pise latinicom, iako ne postoji ruska latinica! Uostalom pogledaj po Bgd. Moskovska banka, Sber banka, Nis gasprom njeft, sve je na latinici. Svet ide u globalizaciju i to je neumitan proces, latinica postaje univerzalno pismo. Uostalom pismo je samo alat da bi komunicirali nema veze sa nacijom.
Препоруке:
7
23
54 субота, 20 јул 2013 22:03
Шумадинац 2
У Србији је непоштовање одредби о употреби службеног језика и писма у суштини промоција коруптивног потенцијала, промоција склоности особе да буде "подмазана" за пружање одређених услуга, промоција склоности ка креативном пословању у сивој зони, као и промоција склоности ка другим креативним пословним потезима.
Познато је да се они који пишу ћирилицом залажу за поштовање Устава и закона а самим тим теже их је корумпирати, односно рискантно је са њима покретати питања везана за креативно (коруптивно) пословање.
Да би се представио коруптивни потенцијал било кога у Србији само треба писати латиницом јер се шаље снажна и јасна порука "не поштујем Устав и склон сам кршењу закона и тиме сам поуздан пословни партнер за креативно (коруптивно) пословање".
Препоруке:
18
1
55 субота, 20 јул 2013 22:06
Шумадинац 3
То су одлично схватиле и стране фирме и њихови стручни тимови које се, и поред свести о постојању Устава Републике Србије и закона којима се уређује употреба службеног језика и писма, хвале својом спремношћу да послују у сивој креативној (коруптивној) зони. Сајтови, уговори, промотивни материјал и други документи су им на латиници. Порука им је јасна: "Послујемо само са креативним (склоним корупцији) пословним људима из Србије. Некреативних се гнушамо и они немају шта да траже у пословању са нама". Овај тренд је присутан и код српских фирми које полако схватају да је креативност (коруптивна) кључ успеха.
Изузетно висок степен склоности ка креативном (коруптивном) пословању је примећен код пословних банака. Од српских банака само су 4 несклоне ка креативном (коруптивном) пословању. Стране банке су ту апсолутно јединствене: СВЕ СУ У ЗОНИ КРЕАТИВНОГ (КОРУПТИВНОГ) ПОСЛОВАЊА.
Препоруке:
19
1
56 субота, 20 јул 2013 22:16
Шумадинац 4
И да закључим. Борба против корупције почиње спречавањем рекламирања коруптивног потенцијала неког грађанина.
Тралала борба против корупције ће са приче прећи на дело када се забрани рекламирање склоности ка кршењу закона, односно када у службеној комуникацији користимо само службени језик и службено писмо.
А за мене је службена комуникација и када на киоску купујем цигарете, када у продавници купујем млеко (а не могу да добијем рачун на ћирилици или да назив производа буде написан ћирилицом), када добијем рачун од Телекома Србије а он је на латиници (тада увек добијем оспице и помислим "види ове добро плаћене српским парама кормпиране фаце"), када на улицама читам натписе улица и фирми на латиници и одмах видим да је КОРУПЦИЈА опоганила Србију на сваком кораку.
Пошто држава на отворено рекламирање склоности ка корупцији не реагује знам да је борба против корупције најобичнија ЛАЖ и да су политички врх и државна администрација КОРУМПИРАНИ ДО СРЖИ.
Препоруке:
16
0
57 субота, 20 јул 2013 22:30
jovana dada
Izvinite na latinici,dok ne preradim(sluzbeni)komp 1.svakome je njegovo pismo najlepse.2.Predlazem(ozbijno,ne cinicno)da Srbi isprave latinicu,i uvedu znake za dz,dj,nj.3.netacnoCirilicom napisan tekst moze biti pun tudjica(kako anglicizama,sada modernih,tako i arabizama,turcizama.Pa i japanizama)4.istorijski-cirilica je modifikovano grcko pismo(Chiril i Metodije bili su Grci).5.Ovo su istorijsko-lingvisticke hipoteze.Nemaju danas za nas prakticni znacaj.6.vecina Srba uopste nisu praktikujuci hriscani pravoslavci.Idite radnim danom,ujutro u bilo koju crkvu.7.sto se tice vere(pravoslavja)tice se i etike:nisu bas Srbi,u vecini,u proseku primer pravoslavne etike.Da mnogo ne obrazlazem.8.cirilica nije iskjucivo sveto pismo pravoslavnih Slovena.Ona je i njihovo svakodnevno pismo.9.religija nije kriterijum za naciju.10.da li je u Srbiji i Hrvatski jezik zvanican?Kakva je razlika izmedju Srpkog i Hrvatskog jezika?I bosnjackog?Ili montenegrinskog?Mogu li da budem sudski tumac za ove jezike?...
Препоруке:
5
5
58 субота, 20 јул 2013 22:37
jovana dada
...11.svest se ne stvara zakonom.12.znam da pisem na 5 pisama.Imam li ja shizofreniju?13.samo da nam se decica ne muce.Nasa deca ne samo da vise ne znaju da pisu,nego ni da govore.Pocece da mucu ili se sporazumevaju rukama,kao gluvonemi.Neka uce 2 pisma,i mi smo ucili,i nista nam nije bilo.14.to bi bilo kad Srbi ne bi bio Srbi.Mi uvek moramo da se beskonacno rapravljamo oko svega,bez rezultata,jer i pored svih raspava sako ostaje pri svome.Srpka zvaka.15.pa nemojte da pisete isti tekst na oba pisma.Neka svako nauci oba pisma,(ako zeli da ga se samatra pimenim)pa ce razumetu tekst,bez obzira na kom pismu je napisan.16.Srbi su najbolji srpski brend-ko nas jednom vidi nikad nas nece zaboraviti.Piite oba pisma,pa ce t imati priliku da reklamirate cirilicu-srpski brend.To je inace i Grcki,Ruski,Abhaski,Turkmenski i Samojedski brend.I oni,svi,pisu ciriicom.I Eskimi sa Aljaske,takodje.17.turista koji ne zma srpki,nista ne razume,bilo napisano,na srpskom,cirilicom ii latinicom...
Препоруке:
6
5
59 субота, 20 јул 2013 22:39
Шумадинац 5
И не треба се чудити зашто су свих ових година ЛДП и Г17+ масовно користили латиницу. Слали су јасну поруку страним партнерима о својој правој природи. Нормално да им се то исплатило.
Пошто су то укапирали и други политички актери све чешће ћете видети да се латиница користи у СПС (Форум жена СПС) и СНС (све чешће на локалу материјали су им на латиници).
Па погледајте Министарство просвете. Тамо седе мудре главе које дозвољавају да се по школама масовно користи латиница која је Уставом и Законом о употреби службено језика и писма забрањена. Једноставно досадило људима у Министарству а богме и директорима школа да раде за мале паре па рекламирају своју склоност корупцији. Нормално је да се то исплати јер иначе не би тако радили.
Да не причамо о институцијама културе и јавним предузећима где је латиница (КОРУПЦИЈА) свеприсутна. Здравство је рај за корумпиране лекаре и медицинске сестре.
Једноставно Србија је КОРУМПИРАНА земља. Рај за коруптивни морал.
Препоруке:
14
0
60 субота, 20 јул 2013 22:39
jovana dada
...Iako znate latinicu,sta razumete napisano na madjarskom?
Препоруке:
10
0
61 субота, 20 јул 2013 22:45
ludilo
Nekako mi se cini da ovi sto kazu da brane cirilicu, je brane kao sto su i ovi danasnji evropejci branili srpstvo. Cirilica treba da je prva u odnosu na latinicu koja su oba srpska pisma, jer danas odbaciti latinicu je formalno priznanje tzv. Jezika hrvatski, bosnjacki i sl. Rasprava o tome je mogla biti kad se uvodila primena u srpski jezik danas je stetno o tome pricati i jedino se treba boriti da cirilica ima prednost jer je steta izbacivanje iz primene i jednog pisma. Ja nikada necu priznati postojanje hvatskog,bosanskog i sl a jezici koji ne postoje ne mogu imati ni pismo.
Препоруке:
13
7
62 субота, 20 јул 2013 22:58
Милан
Не треба се стидети историјског и културолошког контекста ћирилице. Ако имамо могућност избора (а скоро увек имамо) треба опције рационално идентификовати и изабрати најцелисходнију. Данас није у тренду бити као други него се од других разликовати и тиме другима бити интересантан. Ако разлика већ постоји (коришћење писма) не треба од ње бежати већ ту различитост искористити. Странци ионако не знају српски језик тако да им је питање писма ирелевантно. Питање ћирилице је релевантно само за оне који говоре српски језик. За оне који говоре хрватски, црногорски или бошњачки питање писма на коме ће се писати на српском је исто ирелевантно. Употреба ћириличног писма је од интереса само за грађане Србије. Мањине већ ионако користе свој језик и своје писмо и то не треба да их интересује. У Црној Гори само Срби пишу ћирилицом. Црногорци пишу само црногорском латиницом. У Хрватској Хрвати не користе ћирилицу асли српска мањина је користи.
Препоруке:
12
8
63 субота, 20 јул 2013 23:14
simon simonovic
Za ludilo:zamislite apsurd.Stanovnici Lovcenca traze da im se,za njihovu decu,odrzava nastava na Crnogorskom jeziku.I Bosnjaci iz Raske traze isto:nastavu na Bosnjackom za svoju decu!I niko se ne seti da trazi od svetskih lingvista misjenje,ili od neke medjunarodne institucije,ili od neke institucije UN za prava manjina.Nigde u svetu,ni jedna katedra slavistike ne priznaje ovo kao posebne jezikeA mi,opet,kao i uvek kad smo u pravu,cutimo i povadjujemo ludilu(ne Vama,musim,vec...
Препоруке:
8
0
64 субота, 20 јул 2013 23:28
фристајло
Misa
Ako se cirilica vezuje za crkvu onda to nije za mene.

Везује се за српску културну баштину, а то никако није само црквено наслеђе; обавестите се боље.
Zivim u Rusiji (mama ruskinja) i ovde pola drzave pise latinicom, iako ne postoji ruska latinica!

Прво- Ви имате "резервно решење", јер сте пола Рус; а друго, руску културну баштину не може појести никакво страно писмо, јер је огромно; увек ће бити оних, који ће се задржати на ћирилици, барем- држава.
Србија је мала земља, која тај "луксуз" нема.
Svet ide u globalizaciju i to je neumitan proces, latinica postaje univerzalno pismo.

Да, али не у том, мулти- култи-смеру; тај концепт је пропао, јер је заснован на западњачким "вредностима", и прилагођавању целог света њиховој матрици.
Немојте тако паушално доносити судове; нема "инстант" знања, оно се стиче дуго, годинама.
Ако се икад стекне, довољно за суд...
Препоруке:
11
1
65 субота, 20 јул 2013 23:55
ludilo
Do koje to gluposti ide?
Hocete li recimo ko i hrvati sto su izbacili cirilicu pa onda rekli da je to hrvatski, spalili sve knjige na cirilici, da li je to cilj cirilicara( mada mi lice na prerusene jezuite) da izbace latinicu i sva dela na latinici proglase hrvatskim ili sta god vec, pa da palimo. Najveci uspeh vatikana i ostalih neprijatelja srpstva bi bila izbacivanje latinice iz srpskog jezika, kao sto je vladika tuzlanski rekao da ko pise latinicom nije srbin i time se odrekao vecine srba i dela srpskih. Mislim da su takvi ljudi od posebnog interesa za papu, jos neki ovde nazivaju hrvatskom gajevicom, pa ljudevit gaj je morao da uci ovaj jezik . Mozda latinicu nije trebalo uvoditi, mozda jeste ali to je rasprava za cisto naucne svrhe. I koje su to logike, ako pise latinicom nije srbin, sta je sledece nepismeni nisu ljudsko bice? Molim samo da se konacno upametimo da svi sto klicu za srpstvo uglavnom su radili protiv, neki namerno neki iz gluposti.
Препоруке:
5
10
66 недеља, 21 јул 2013 02:13
Excalibur
Ne vidim nikakav problem u tome da oni koji zele da pisu cirilicom to i cine. Medjutim, isto tako i autor ovog teksta treba da postuje izbor onih koji su se opredelili za latinicu. Zar ne?
Препоруке:
3
8
67 недеља, 21 јул 2013 02:41
Bob
Kulturni rat.


Tu nas hrvati tuku, na žalost, žestoko;

čak će nam i ćirilicu uzeti.


Ne sporim prvenstvo ćirilice, to je prvo srpsko pismo,

ali, latinica je drugo srpsko pismo, i pazite dobro:

naše oružje u kulturnom ratu sa hrvatima.

Srbi, olako se odričete svog nasleđa.

Svega se olako odričete.
Препоруке:
8
8
68 недеља, 21 јул 2013 02:53
Bob
Ako se odreknete latinice, izgubićete ćirilicu, a odatle je samo korak do unije i rima, hm... a možda vi hoćete hrvatsku ćirilicu? To mi nije palo na pamet.

Ne razumete da je napad najbolja odbrana. Umesto da hrvati kreću u ofanzivu i preuzimaju ćirilicu, nama je bilo lako da preuzmemo latinicu; to i jeste srpsko sekundarno pismo. Šta lopovima dajemo dobrovoljno?

Šta je Karadžićev prevod Biblije? Šta je ceo ijekavski govor zapadne Srbije? Poklonite sve to hrvatima, blago vama, verovatno imate još mnogo toga za poklanjanje.

Poslastica za tribalce: znate li da je pismo bošnjačkog jezika i latinica i ćirilica? Zamisli?!
Препоруке:
7
11
69 недеља, 21 јул 2013 09:07
Ханибал Лектор
Опште је познато да је Русија била под јаким француским културним утицајем још од краја 18. века, па надаље, чак толико, да се о њој говорило као културној колонији Француске, или културној периферији Париза. Племство је говорило француски. Ти људи су после победе над Наполеоном, у вези са нараслим националним самопоштовањем узимали учитеље руског. Сетимо се Толстојевог Пјера Безухова; у разговорима с пријатељем, кнезом Андрејом, чим почне да говори о апстрактним стварима, Пјер прелази на француски.Тако је некад било. Пре Пушкина и великих класика, Мендељејева, Мечникова, Глинке и Чајковског. Али као велики - у сваком погледу велики народ, лишен те врсте комплекса, Руси много слободније од нас употребљавају туђице. Они користе француску реч етаж, за спрат, пишу је ћирилицом, по стамбеним зградама и никоме се не извињавају нити правдају због тога , нити о томе дискутују. Као што Енглези возе левом страном, па коме се не свиђа, онда...
Препоруке:
6
0
70 недеља, 21 јул 2013 09:10
Ханибал Лектор
Краљ Милан Обреновић је имао топништво; артиљерију ће увести тек Карађорђевићи. И ми смо имали свој новоговор,после победе у Првом светском рату. Уместо француског сумарена, настала је подморница, на београдским улицама није се више продавала долдрма, него сладолед, итд. Од Хрвата заиста нема шта да се научи, осим како не треба радити (петао - зороклик, кајиш - околотрбушни панталонодржац, хеликоптер - зракомлат, итд). С друге стране, има страних речи које се једноставно морају користити, нпр у медицини. Смешно је, скоројевићки, када се енглеске рећи убацују тамо где им стварно није место, без потребе, осим једне једине - да у очима саговорника "уздигне" онога ко их употребљава.
Препоруке:
10
1
71 недеља, 21 јул 2013 09:16
...@лудило
Нико нормалан не треба да тражи избацивање латинице јер њу баштине и баштинили су је Срби римокатоличанске вероисповести али нисам схватио да је у томе проблем него је проблем код нас у Србијици!бар ми у отаџбини би требали да негујемо наше писмо! а ако нећемо ми ко ће онда?
Препоруке:
6
0
72 недеља, 21 јул 2013 09:20
DrJelaBisic
Nisam ustavotvorac,ali u Srpskom Ustavu treba da pise:Zvanican jezik u RSrbiji je srpski,koji se jos zove hrvatski,bosnjacki i crnogorski,a zvanicna pisma su srpska cirilica i srpska latinica.U zvanicnoj upotebi prednost ima upotreba ciriice"Zar ovo nije prosto i tacno?Napravimo srpsku latinicu,pa neka je Hrvati uzmu ili ne.Sto bi smo izmisljali dz,dj i nj?Uzmimo ono sto su u cirilici ta slova,i pisimo ih isto i u srpskoj latinici
Препоруке:
2
11
73 недеља, 21 јул 2013 10:58
Ф-16
@Dr Jela Bisic
a zvanicna pisma su srpska cirilica i srpska latinica

А што бисмо ми били једини народ у Европи који би измишљао писмо у 21. веку? Као да смо Боже ме прости тек сад створени као народ, а не да смо стари европски народ. Докторко Бисић, много је поштеније предлагати избацивање ћирилице у потпуности из нашег националног живота, него овако "на кварно" предлагати тихо њено умирање. Него, латиничари знају да би то било прилично огољено за језуитски укус, па зато нас и наше писмо кувају полако.
@Василије Клефтакис
Потпуно се са Вама слажем да оволико сепаратних удружења за заштиту ћирилице је поаражавајуће. Не знам око чега се толико споре а да их опасност која се надвила над ћирилицу не може ујединити.
Препоруке:
8
1
74 недеља, 21 јул 2013 11:04
Бели Орао
@Миса. Да ли се ви тако зовете или некако другачије? Без шале има у Србији име Миса, али са акцентом на "и". Није свеједно. То Ваш тата зна. И што нам пишете латиницу?

@Лудило. Тако је. Хрвати су запалили, исекли, уништили око 2.8 милиона непоћудних књига.
http://www.jutarnji.hr/ante-lesaja--devedesetih-smo-unistili-2-8-milijuna--nepocudnih--knjiga/1040727/

@др. Јела Бисић. Латиница је у Србију први пут ушла 1915. године на бајонетима аустро-угараскиг војника. Ћирилица је тада указом забрањена исто као и после 10. априла 1941. године.
Па шта се правимо више југословени и о чему се ради. Да Вам буде лакше. Ради се да хоће име да нам избришу., прво наше, па руско. Уосталом Лужички Срби су очит пример.

П.С.
Српско Удружење Ћирилица Београд на челу са песником Добрицом Ерићем стоји на бранику ћирилице. У Удружењу имамо од књижевника, професора књижевности до најобичнијих људи. Имамо и Словаке који знају где живе. Пишу Словачки латиницом, а српски ћирилицом. У чему је проблем?
Препоруке:
9
4
75 недеља, 21 јул 2013 12:04
DrJelaBisic
ZaBelog orla:U privatnoj komunikaciji(pisanje rukom,potpisivanje..)koristm cirilicu,i uvek sam to cinila.Slazem se da je ona ugrozena,da je treba favorizovati..ali svest se ne stvara na silu,a Srbi,nazalost nisu nacionalno svesni.Protiv sam toga da Hrvatima priznamo da su nacija.Oni nisu nacija,oni su ista nacija kao i Srbi.To sto su(bili)katolici nema veze sa nacijom.Da smo tako radili-ne bi imali ni Bosnjake a ni Montenegrine:najvecu bruku srpstva.Srpsku Spartu koja je postala Persija.Sada stvar ide sve dalje:kad jednom principijelno pogresite,sve se odvija po principu carape-para se sve,do kraja.Dobicemo i Vojvodzane,pa ce i ovi iz kruga dvojke da se proglase i oglase.Eto,vec imaju novu upotrebu slova dj/dz.Sve Balkanske"nacije"koje govore srpskim jezikom su ista nacija sa Srbima,mogu da se zovu kako hoce.Priznavsi im da su nesto drugo-izgubili smo,bez ijednog ispajenog metka(a bilo je i metaka,nije da nije)nacionalnu teritoriju.Primer iz sveta:Hriscani-Arapi,svih denominacija...
Препоруке:
2
8
76 недеља, 21 јул 2013 12:07
DrJelaBisic
..su i dalje Arapi.Niko im to ne osporava.Niko ne moze da im kaze da"idu kuci".Znam da nikoga ne mozete da terate da se naziva Srbinom ili Arapinom,ako ta osoba to nece.Ali ako se ja izjasnim kao Eskimka,(i ako nas ima dovoljno,pa se udruzimo)onda ja imam prava koja mi pripadaju kao osobi,i ona koja mi pripadaju kao naciji(tzv kolektivna prava).Ne radi se samo o upotrebi jezika.Precutno(ako ne"zvanicno")u medjunarodnom pravu imam pravo da se otcepjujem,da imam svoju,nacionalnu drzavu.To jos nije zabranjeno.Imam pravo da se prisajedinjujem matici-severnoj Kanadi,Aljasci(SAD)ili Rusiji,sibirskom delu.Ta prava smo mi izgubili u Hrvatskoj,a dali smo ih katolicima,bez iakvog osnova.Biti izdajnik,ne slagati se politicki,promeniti religiju,uclaniti se u novu partiju-sve su to prava osobe,ali ne cine tu osobu novom nacijom.Zato latinica nije"dosla u Beograd 1915"Nju su koristii Srbi,poznavali Srbi koji su ziveli u AU monarhiji,i Srbi pavoslavci i Srbi katolici.Jos jedan primer,sto se tice ....
Препоруке:
3
7
77 недеља, 21 јул 2013 12:11
Pismen čovek
za neupućene.
azbuka А Б В Г Д Ђ Е Ж З И Ј К Л Љ М Н Њ О П Р С Т Ћ У Ф Х Ц Ч Џ Ш

abeceda A B C Č Ć D Dž Đ E F G H I J K L Lj M N Nj O P R S Š T U V Z Ž

i jedno i drugo su ZVANIČNA PISMA SRPSKOG JEZIKA i ZVANIČNA PISMA SRPSKOG NARODA. s toga, dovoljno je da ste pismeni, i da niste na nekim lekovima, da vam bude apsolutno svejedno.
Препоруке:
11
17
78 недеља, 21 јул 2013 12:11
Рајко Буквић 1
У полемикама на ову тему већ више пута поједини коментатори покушавају да подвале неупућенима да се у Русији користи латиница. То је ЧИСТА ЛАЖ. Руси су чак далеко доследнији (од нас), па многе стране речи пишу транскрибовано на свом писму, погледајте уосталом неки руски филм. Ако вам није мука од Руса, Словена, ћирилице и сл.
Руси су, иначе, имали једно тешко искуство с покушајем Луначарског (и других из Лењинове гарде) да ћирилицу замене латиницом, али се на крају као брана поставио неко ко је разумео и поштовао руску културу и историју, и то је напуштено. На срећу и Руса и словенске културе уопште - напуштањем свог писма и они би заборавили своју културну баштину, као што на пример ови наши латиничари "заборављају" (а неки и стварно заборављају) чија је дубровачка књижевност. Али, зато наше комшије организују научне скупове и о хрватској ћириличној баштини!
Препоруке:
11
0
79 недеља, 21 јул 2013 12:16
Рајко Буквић 2
И Турска, коју како видимо неки покушавају да прикажу као позитиван пример, управо може послужити као супротно - као упозорење. Питајте неког од данашњих житеља ове велике земље какво је код њих познавање историје и културе својих предака. Да ли неко од данашњих латиничара зна да је до пре стотинак година у Турској (или Отоманској империји) коришћено друго писмо, и да је све што је до Ататурком позападњачења написано - написано на том другом писму. А ко њега данас у Турској зна. И ту сада долазимо до кључног момента - данашњи латиничари (настављачи аустроугарске и усташке забране употребе ћирилице) управо желе да се то деси и с нама Србима. Да заборавимо своју историју и културу, коју су многи већ заборавили, а други је увелико крчме.
Препоруке:
10
1
80 недеља, 21 јул 2013 12:20
DrJelaBisic
..nacije,jezika i pisma.Cherkezi zive u Cerkeziji i Turskoj(pored toga sto imaju brojnu dijasporu).U Cherkeziji pisu cirilicom(modifikovanom za potrebe njihovog jezika)a u Turskoj latinicom(takodje modifikovanom).Nisu time postali 2 nacije.Imaju nacionalnu svest da su ista nacija,nema svadje,nema gluposti.Razlikuju se i po religiji:Ima ih pagana(najmanje)hriscana i muslimana(najvise)Njihova deca,u skoli koju cherkeska zajednica sama izdrzava,u Jordanu,uce svoj jeik na oba pisma.I jos ni jedno zbog toga nije dobilo shizofreniju.imaju novine,u kojima su pojedini clanci napisani latinicnim,a drugi citiicnim pismom,i novine koje su cirilicne(cele)ii latinicne
Препоруке:
3
9
81 недеља, 21 јул 2013 12:43
Бели Орао
@др. Јела Бисић. Немојте молим Вас о хрватима да се изражавате са југословенске платформе дакле помирљивим тоно. Они су Срби који су прешли тамо, они су ти исти Срби који су некажњено чинили злочине. Кад се дете не казни оно наставља и иде све више у пропаст. Оставите се хрвата са њима полемике нема. Кад буде било густо поново ће да се врате и то је то.

""
Писмен човек.
Латиница никад није нила писмо српског народа. То је подвала. Енглези су богатији од нас па немају два писма.
Још једино да се јави онај и да каже да Јапанци имају три писма и све је у реду.
Препоруке:
11
1
82 недеља, 21 јул 2013 12:46
...@ 0 DrJelaBisic
мислим да смо већ застранили и са Черкезима и са турцима и са Албанцима а сви они ће и даље постојати само због тога што се сви осећају као Турци, Чекези или Албанци без обзира на веру и које писмо употребљавају а ми ћемо нестати јер нас је вера поделила а сада и писмо, чак нас и у србији!Ми смо изгледа застарео народ коме прети изумирање са и без Ћирилице и докле год било два србина а три странке наше изумирање ће бити све брже!
Препоруке:
7
2
83 недеља, 21 јул 2013 12:51
ЉВЈ
Удружења за ћирилицу има неколико (три-четири) и не видим како би било боље да се она уједине. Бројчано и новчано су слаба, и таква би била и уједињена.
Овако свако ради онолико колико може, према могућностима и околностима, с понеком корисном разликом у приступу питању писма српског језика. Дај Боже да је удружења што више, да постоје у сваком већем месту, па нека и делује свако за себе. Тако би с временом дошло до потребе за заједничким деловањем. Овако, нема много потребе за тиме.

Удружења и сада раде доста, активна су на интернету (нпр. српскаћирилица.орг.рс) и на више начина делују према јавности,државним органима и установама. Али, политика и власт, част изузецима, праве се као да ово важно питање српског језика, културе, нације и државе не постоји. А од њих све зависи у држави попут наше.

Главна активност иде као доследној употреби званичног, службеног језика и писма, и не дира се у право и слободу појединца да користи писмо и језик у личној употреби према свом избору.
Препоруке:
6
0
84 недеља, 21 јул 2013 12:57
НЕМАЊА ВИДИЋ
@ Ф-16 ; Радмила

1

(Василију Клефтакису):"Потпуно се са Вама слажем да оволико сепаратних удружења за заштиту ћирилице је поражавајуће.Не знам око чега се толико споре а да их опасност која се надвила над ћирилицу не може ујединити.")
Израз сепаратно удружење лансирао је Драгољуб Збиљић, један од оснивача ЋИРИЛИЦЕ , и то пре неку годину кад ме је јавно оптуживао да сам као председник удружења ЋИРИЛИЦА Београд украо име "његовог" удружења, и превео у ново удружење део његовог чланства.У томе га је свесрдно подржала Радмила, називајући ме лоповом и крадљивцем, која и данас пише како ће се угасити "конкурентска Удружења".
Истина је да сам по наговору других, који су искрено хтели да бране ћирилицу,учествовао у оснивању у Београду повереништва ЋИРИЛИЦЕ. Све у договору са Збиљићем. Па сам му одао признање тако што је у чланским картама уз почившег академикаРадомира Лукића био наведен као најзаслучнији човек у одбрани ћирилице.
Препоруке:
8
0
85 недеља, 21 јул 2013 12:58
Joca34
Redovno pisem cirilicom (ne i na internetu), ali posle ovakvog teksta dodje mi da to vise ne cinim.
Препоруке:
6
10
86 недеља, 21 јул 2013 13:02
баш то
недеља, 21 јул 2013 DrJelaBisic
Дa smo tako radili-ne bi imali ni Bosnjake a ni Montenegrine:najvecu bruku srpstva.Srpsku Spartu koja je postala Persija.Sada stvar ide sve dalje:kad jednom principijelno pogresite,sve se odvija po principu carape-para se sve,do kraja.Dobicemo i Vojvodzane,


Увођењем латинице радите управо то о чему говорите, и ствар онда иде даље и све се одвија као што се чарапе парају. Стандард "један језик - једно писмо" то онемогућава.
Препоруке:
6
2
87 недеља, 21 јул 2013 13:12
НЕМАЊА ВИДИЋ
2

Временом, мој амбициозни заменик није био задовољан сарадњом са Збиљићем, па је основано удружење ЋИРИЛИЦА Београд, коме нисам ја дао име.
Опет, временом, ЋИРИЛИЦА Београд није била задовољна ни мојим радом, па сам био принуђен да поднесем оставку, и да из ње изађем.
Наивно је и неправедно писати данас да је главни проблем у формалном уједињењу оних удружења која су се већ ујединила опредељењем за главни циљ ( а таквих је укупно три) : сувереност ћирилице у српском језику.Да она не дели суверенитет са окупационом хрватском латиницом, него да "влада", како је 1991.г. писао легендарни професор права академик Радомир Лукић.
Мени се допада енергичност Радмиле и њено позивање на акције . Ја их спроводим већ две деценије, далеко пре оснивања првог удружења ЋИРИЛИЦА.Уз текст Ђорђевића су фотографије мог транспарента дужине 14,5 м ЋИРИЛИЦА=СРБИЈА, и порука МОЈА ЋИРИЛИЦА-ДАНАС И ЗАУВЕК на малој самолепљивој налепници.
Препоруке:
8
0
88 недеља, 21 јул 2013 13:13
...
Бели Орао
"Оставите се хрвата са њима полемике нема."

Bravo,orlušino (ne zameri mi ovaj augmentativ). …Kada su Mate Meštrović I A.Đ. krajem osamdesetih pokušali u inostranstvu da prave tzv. udruženu opoziciju, jedan od Matovih saradnika, nezadovoljan idejom, rekao je “našem” Srbinu koji je pokušao da ga zagrli: gospon, milion smo vas pobili, kaj još hočete?!
Препоруке:
9
1
89 недеља, 21 јул 2013 13:26
НЕМАЊА ВИДИЋ
3

Транспарент сам показао на стадиону Маракана само три пута, видели су га и навијачи Партизана, па данас у Београду нема више ниједног њиховог латиничког графита.
Налепница са поруком МОЈА ЋИРИЛИЦА-ДАНАС И ЗАУВЕК потиче са Београдског сајма књига из 2005.г. На пешачким мостовима изнад аутопута била су три моја велика транспарента са поруком ДОБРО ДОШЛИ У ЗЕМЉУ ЋИРИЛИЦЕ, а четврти у хали 14.
Тада сам поделио народу 45.000 налепница са истом и овим порукама : ДАНАС ГУБИТАК ЋИРИЛИЦЕ-СУТРА ГУБИТАК ЈЕЗИКА И СРПСКОГ ИМЕНА ; СРБИ НА ОКУП - ЋИРИЛИЦОМ ; ОСТАНИ СРБИН -ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ . Ову последњу сам касније штампао у 200.000 примерака.
Да и сада имам новца, на показани начин бих утицао на обичан народ, како би он , инфициран ћирилицом као најлакше разумљивом српском мисли, касније изашао на улицу. Јер знам да се држава плаши само улице због свог кршења уставне одредбе о језику и писму.
Препоруке:
8
1
90 недеља, 21 јул 2013 13:35
opet podijele
Ako jedan narod ima dva pisma (cirilicu i latinicu) i narijecja (ijekavicu i ekavicu)to treba da bude ponos a ne razlog za podijele.Inace samo pismo ne odredjuje naciju evo primjera:Bugari, Ukrajinci, Rusi i drugi pisu cirilicom a mi nismo ni Bugari ni Ukrajinci ni....Sa druge strane Francuzi, Nijemci Englezi i drugi pisu latinicom pa nisu ista nacija zar ne.Tvrditi da ucenje latinice opterecuje ucenike, ne stoji, jer cim pocnu uciti strani jezik/e trebaju znati i latinicu.Odricuci se jednog pisma hocemo li se odreci i ijekavice.Vodi li nas to u dalje podijele. A najsmijesnije je izjaviti, da se u Grcku ide (turizam) radi pisma, a ja mislio da se ide radi prirodnih ljepota i kulturno istoriskih spomenika.A jos ovo,latinica vodi korupciji,znaci li to gdje je cirilica ili jedno pismo da nema korupcije, e svasta.I za kraj kojim pismom je pisao Andric, hocemo li se i njega odreci.PS kazu, da je put do pakla poplocan dobrim namijerama.
Препоруке:
4
7
91 недеља, 21 јул 2013 13:39
НЕМАЊА ВИДИЋ
4

Наравно,страх државе од улице је могућ само ако је овај народ српски макар 5% у односу на то колико је хрватски онај народ који је протествовао против ћирилице на улицама Вукавара и Загреба . Узимам за олакшавајућу околност за српски народ то што он нема подршку својих професора лингвиста ( они му раде о глави), док Хрвате подржава чак и њихов надбискуп. Јер се тамо ћирилица мрзи зато што је исто што и Србин.

Ето, ако може да се више не пише о сепаратним и конкурентским удружењима.

Честити Ђорђевић се потрудио да напише добар текст.Учинак текста би био много већи да је дат већи значај политичком ( државном) карактеру ћирилице, али он онда не би био објављен.
Препоруке:
9
0
92 недеља, 21 јул 2013 14:03
Ф-16
@opet podijele
Е волим те што си pamijetan као да си из Širokog Brijega!
pismo ne odredjuje naciju evo primjera:Bugari, Ukrajinci, Rusi i drugi pisu cirilicom a mi nismo ni Bugari ni Ukrajinci
Тачно је да пишу ћирилицом, али сваки својом (руском, украјинском, бугарском...). То и ми кажемо да и Срби не треба да пишу било каквом, већ српском ћирилицом, јер као што Ви кажете нисмо ни Украјинци ни Бугари.
Sa druge strane Francuzi, Nijemci Englezi i drugi pisu latinicom pa nisu ista nacija zar ne
НЕ! Сви они имају посебне латинице. Ја говорим два од ова три језика и одлично знам колико се њихове латинице разликују, а посебно немачка.
Tvrditi da ucenje latinice opterecuje ucenike, ne stoji, jer cim pocnu uciti strani jezik/e trebaju znati i latinicu
И ово је само делимично тачно. Наравно да морају учити енглеску, италијанску или шпанску латиницу, а никако хрватску.
Препоруке:
5
1
93 недеља, 21 јул 2013 14:40
DrJelaBisic
Ja ne polazim,hvalaBogu,sa Jugoslovenske pozicije.Zna se sta su Juzyni Sloveni:tu spadaju i Bugari(iSlovenci,valjda).Ja polazim sa Srpske pozicije:da jednu naciju cine Srbi,i drugi koji govore isti jezik.A to su oni koji sebe zovu Hrvatima(zato sto su(bili)katolici,a posle i Bosnjaci(prethodnoMusimani)(zato sto su(bili)muslimani)i Crnogorci(zato sto tako hoce)Pitanje na koje ne mogu da vam odgovorim je:sta su Makedonski sloveni,pravoslavne vere?Bugari,Srbi ili nesto trece.Nekada su ih svali Juzni Srbi,Starosrbijanci i sl.To je pitanje za lingviste(i cini mi se da ni oni nisu jedinstveni."Hrvati" jesu cinii strahovite zlocine,ali to ne menja stvar:nemogu zbog toga da dobiju na poklon(bas)od nas,posebnost nacijeZa...@ODrJelaBisic:Iz primera svih ovih nacija lepo se vidi da je za ovakvo"izmisljanje"nacija kriva nasa svest,a ne religija-i drugi imaju vise religija u istoj naciji.Pored toga-Srbi bilo koje religije nisu bas neki verniciPa ni to nije dosta,vec smo dobili Montenegrine.Sta..
Препоруке:
2
5
94 недеља, 21 јул 2013 14:57
DrJelaBisic
...je tu uzrok,kad nije cak ni religija?Ta nasa cudna osobina i jeste razlog sto izumireno.ZaLjBJ:Kakva vlast,kakva drzava,kakvi bakraci!U jednom clanku u NSPM procitah,sad skoro,da su ovi nasi vladari Nasi onoliko koliko je to bio car Murat ili SelimIII,ili Marija Terezija.To nije nasa vlast-ne brine o nama.Od njih nista ne oceujteZa bas to:Jedan jezik-jedno pismo.Srpski i hrvatski(i bosnjacki i montenegrinski)su jedan jezik.Kako onda mislite da sprovedete jedno pismo?Da li misite da Hrvatima osporavate upotrebu latinice?Cim priznate da je to jedan jezik-pristali ste na 2 pismaZa:...za belog orla:necu ja sa njima,ne dajBoze da se bratimAli necu ni da im dam naciju.Nisu posebna nacija i tacka.Zar mislite za 10-20g da i Vucicevci budu nova nacija,i njima to da damo?za opet podijele:Sve se slaemZaboravili ste samo ikavicu
Препоруке:
2
4
95 недеља, 21 јул 2013 15:38
МР
У сваком компјутеру постоји азбука свих језика света. Мој предлог би био да тастастура буде двојна, поред латинице и ћирилица. Онда би само требало извући и одговарајући језик. То би могло да се уради лако и јефтино.
Препоруке:
3
2
96 недеља, 21 јул 2013 15:41
Bob
@F16
Engleska i francuska abeceda su 100% iste. Koje ste jezike učili?
A nemačka gotica... neki stručnjaci idu dotle da je proglašavaju za posebno pismo. Ali to je druga priča.
Препоруке:
3
6
97 недеља, 21 јул 2013 16:04
Ф-16
@Bob
français

Пронађимо уљеза!
Препоруке:
7
0
98 недеља, 21 јул 2013 16:13
opet podijele
F16 Sta ste vi ustvari demantovali? Hocete da kazete da bugarsko, ukrajinsko, rusko pismo nije cirilica, da englesko, francusko, njemacko pismo nije latinica, jer se eto malo razlikuju, pa kako se onda zovu ta pisma, da nije mozda francuzica, englescica njemcica ili sl. ne to je latinica sa varijantama, ali ponavljam opet da pismo ne odredjuje naciju. Da idemo dalje, hocete li reci da Krajisnik koji pise latinicom nije Srbin.Ja samo tvrdim da su oba pisma srpska, i necu nikome da poklanjam pismo.Lijep pozdrav.PS pismo i jezik su ziva materija i mijenjaju se tokom vremena, tu cemo se valda sloziti.
Препоруке:
2
5
99 недеља, 21 јул 2013 16:32
МР
@Bob. Немачка готица више не постоји, отишла је у историју. Било је још мало старих који су ишли у школу пре 1945. Питали сте тог човека које језике говори. Ја ћу вам рећи да поред српског говорим (и пишем) немачки, енглески и у извесној мери руски. Предавао сам немачки немачкој омладини у Немачкој и знам о чему говорим. У Немачкој данас постоји само немачка латиница (Могуће је да ће убудуће пола Немачке говорити и писати турски, ха, ха).
Препоруке:
6
1
100 недеља, 21 јул 2013 16:36
Ф-16
@opet podijele
Прво, ја нисам F-16, него Ф-16. Ако ја поштујем Ваше национално писмо и њиме Вас ословљавам у оригиналу, могли бисте и Ви да поштујете моје.
Друго, прочитајте прво пажљиво оно што сам написао па онда полемишите. Наравно да су украјинско, руско, бугарско, македонско писмо - ћирилица али се разликују од језика до језика, исто тако као што се српска ћирилица разликује од руске, бугарске, украјинске, монголске... То сам и написао:
Тачно је да пишу ћирилицом, али сваки својом (руском, украјинском, бугарском...).
Исто тако Енглези, Шпанци, Немци, Данци, Албанци, Турци се служе латиницом али прилагођеном њиховим језицима, и то сам и написао:
НЕ! Сви они имају посебне латинице

Ви кажете:
Ja samo tvrdim da su oba pisma srpska
Можете Ви и ваши истомишљеници да тврдите шта хоћете, али УНЕСКО познаје ово што Ви називате другим српским писмом, као хрватску латиницу, и то је лако проверљива чињеница.
Препоруке:
10
3
101 недеља, 21 јул 2013 16:40
Радмила
Видићу, покушавате да ме наљутите. Свим борцима за ћирилицу дајем подршку. Волела бих да има пар милиона удружења Ћирилица, као џамија у Сарајеву. На сваком ћошку. Све Ћирилице схватам као борце за очување и увођење ћириличног писма у Србију. Нарочито подржавам Шумадинца, који с правом квалификује коришћење латинице као инструмента корупције. Свако непоштовање Устава, закона, судских рокова повезано је искључиво са корупцијом. Подмазивање државних чиновника од највишег до најситнијег је - корупција. Све они могу да постигну ако су квалификовани. Коначно – толико је незапослених, заменити оне који не испуњавају обавезе, отерати партијске и кумовске чиновнике. Да би се нешто завршило мимо рокова и мимо закона - чека се нешто испод стола. Држава чека да се појави човек који ће увести дисциплину, да ником не падне на памет да игнорише Устав, законе.
Препоруке:
5
0
102 недеља, 21 јул 2013 17:04
jovana dada
Pita me,pre par godina,prijateljica,Amerikanka:"Gde je Zagreb?"Objasnim joj na mapi,i kazem:"To je Srpski grad"Posto je to cuo jedan moj rodjak,pita me posle:"Kako je Zagreb,poBogu,Jovana,Srpski grad?"Kazem:"Kako da nije?U njemu su vecina Srbi.Srbi katolici,koji nece da ih se zove Srbi.Ali ipak SrbiAko jednog dana(u teoriji,naravno)predju u pravoslavlje(ili prostantizam)ciji ce grad biti Zagreb?"Slazem se sa dr Bisic.Olako smo prepustili katolicima nase teritorije.One su i nase i njihove(i Bosnjaka,i Montenegrina)
Препоруке:
4
2
103 недеља, 21 јул 2013 18:23
ludilo
za f-16 i sl.
napisacu kako oni kazu na "hrvatskom" ,"hrvatskom" latinicom a posto oni nisu ucili istu ili im nije maternji pa sam siguran da nece znati, sledece:
mnogo ste zaslepljeni.

а ево и да разумете ф-16 и сл.
то што ви бучите као да сте србенде, ко је вама дао право да одбацујете нешто и поклањате хрватима.
Мој српски језик не поклањајте никоме.
Да би хрвати и остали имали своје писмо морају прво измислити свој тотално другачији језик.
Подржавам борбу за ћирилицу само да има предност у односу на латиницу и ништа више.
Препоруке:
6
4
104 недеља, 21 јул 2013 18:57
Nije latinica pismo...
...samo zapadnih Srba, onih katolickih, takozvanih hrvata.
Ona je i pismo istocnih Srba, nase, nimalo manje no cirilica.
U pamet se Srbi, sve tri vere.
Препоруке:
4
5
105 недеља, 21 јул 2013 18:59
Србин црнац, атеиста
Довољан је само један разлог за уклањање гајевице из српских земаља, симболичан разлог: наметање гајевице и свих других светских латиница је симбол културне хегемоније Запада која се намеће Србима и симбол културне окупације која се претвара у праву, политичку окупацију. Престанак кориштења гајевице за српски језик би симболички значио повратак српској парадигми нације, српство изнад свега, српска традиција изнад свега. Ставимо српство изнад свега уместо што овде дискутујемо о потпуно небитној вештачкој хрватској нацији. Не постоји никаква потреба за учење гајевице у школама, латинично писмо се ионако научи учењем енглеског, француског... Тиме сте практично научили гајевицу, ако се случајно нађете у другим републикама. Идемо конкретно: хајде да се решимо гајевице потпуно и да не пресловљавамо српска имена лошом гајевицом ("Djokovic"), урадимо пресловљавање за све важније европске језике- врло је лако то урадити - и решимо се гајевице, престанимо се претварати да је неопходна.
Препоруке:
9
1
106 недеља, 21 јул 2013 19:01
Србин црнац, атеиста
Још нешто; укључивањем Срба католика итд у причу се непотребно шири дискусија и компликује и разводњавају се оне битније ствари.
Препоруке:
4
2
107 недеља, 21 јул 2013 19:15
Владислав Грујић
Најважнији разлог због кога би се ћирилица користила у српском језику би био нормирање језика, све друго је споредно и далеко иза овог разлога, уствари нормирање треба да узме у обзир све разлоге наведене у тексту.
Питање писма је тако решено свуда и једино уз такав приступ може бити решено и код нас.
Ако говоримо о томе да нигде у свету нема двоалфабетизма какав се код нас "негује", треба имати у виду и да се нигде у свету питање писма не решава, и чак и не помиње у Уставима држава (изузетак, и то само у погледу спомињања су само државе бивше СФРЈ, осим Словеније, у којима се ето и зачео приступ решавања језичких питања преко законодавства).
Уједно је норма и главни разлог због чега има толико ћирилице у Бугарској, Русији, Украјини, Монголији итд, јер свака публикација подлеже лектури, а без поштовања језичке норме публикација неће проћи лектуру.
Препоруке:
8
0
108 недеља, 21 јул 2013 19:16
Владислав Грујић
Многи Срби, па и велики број коментатора овде међутим, српски језик види као преименовани српскохрватски, те им свако нормирање и уређивање језика повлачи питање зашто ово или оно поклањамо Хрватима, као да Хрвати нису већ одавно узели оно што им треба.
И тако остајемо жртве сопствених заблуда и алавости, свака наша прича о језику и писму се пребаци на Хрвате, као да они имају нешто с тим како ми говорим ои пишемо, и обрнуто.
Препоруке:
11
0
109 недеља, 21 јул 2013 19:21
Ф-16
@ludilo
Не знам зашто приликом сваке полемике о томе да ли Срби имају своје писмо, ви латиничари падате у јарост и лудило. Ваљда би ми требали да се љутимо што нам је 90% Београда латинизовано, а ми то не радимо већ вас само упућујемо на међународне документе о националним нематеријалним баштинама, као што су то документи УНЕСКО-а.
И да вам на крају још нешто кажем; ви се кријете иза аргументације како су наводно Срби преко Дрине ти чије је писмо хрватска латиница. Јесте ли ушли у неку српску богомољу на чијим се фрескама налази куса латиница? Ја за такву не знам. Знам да су преко Дрине само римокатоличке богомоље исписане латиницом. У томе и јесте суштина.
Коначно, ако ми због Срба преко Дрине негујемо и чак фаворизујемо писмо које је у Србију дошло 1915. са Брозовима и на бајонетима, зашто на Косову Шиптари и МЗ масовно гуше српску ћирилицу? Под плаштом двојезичности они нам подмећу страно писмо. А аргументацију им дајемо ми сами, јер не знамо које нам је писмо.
Препоруке:
8
5
110 недеља, 21 јул 2013 19:26
DrJelaBisic
Kad nesto,sa cim se ne slazete,priznate-gotovi ste.Nasa greska je u tome sto smo priznali da postoje Hrvati,da oni imaju svoj jezik(i pismo,naravno)i istoriju.I teritoriju.Zato smo sada(skoro)potpuno saterani na nasu"domicilnu teritoriju.Odakle su Srbi?Pa iz Srbije,valjda.Odakle su Hrvati?Pa,naravno iz Hrvatske.I tako smo mi izgubili teritorije koje su vekovima bile nase.Manastire,koje su gradili Srpski kraljevi.Da ne idem dalje na zapad-Hercegovinu,zemlju Hercega od sv Save.Posto"doterasmo cara do duvara"sad moramo da e vratimo pameti,i da prvo sami seb i(a osle drugima)objasnimo da Hrvati ne postoje
Препоруке:
5
7
111 недеља, 21 јул 2013 19:36
Владислав Грујић
Заиста, прича о Србима католицима је беспредметна, таквим бесмисленим наклапањима се враћамо у XIX век, јер је питање писма у XIX веку управо тако решено на овим просторима, као верско питање, инаугурисан заједнички језик кога је "народ римскога закона" писао латиницом, а "народ грчкога закона ћирилицом". Колико пута треба да се спотакнемо о исти камен, муслимански Таџици данас пишу ћирилицом као и будистички Монголи, православни Румуни као и муслимански Турци пишу латиницом.
Зар ћемо некога да питамо за религијску припадност да бисмо знали каква језичка правила треба да користи, то је потпуно сулудо.
Препоруке:
10
1
112 недеља, 21 јул 2013 19:49
Сведок
@Dr Jela Bisic
Ја се страшно ражалостим када неки интелектуалац покаже толику плиткоћу у анализи. Нећете ваљда рећи да српски краљеви нису градили манастире у Старој Србији? Па ево је читава Стара Србија осим нешто Рашке ван матице. Једноставно, ради се о процесу који воде Језуити, а који не подразумева Србе на овим просторима. Сатирање ћирилице је само један од корака који се спроводи у том процесу, и то као што видимо уз обилату подршку Срба и српске државе.
Препоруке:
12
2
113 недеља, 21 јул 2013 20:59
ludilo
za f-16
samo mi odgovori da li ti smatras da postoji hrvatski i bosnjacki itd. jezik. I ako postoji, za tebe, kako razlikujes te jezike, koje su posebne karakteristike tog jezika, koji je to geografski prostor i koji je to narod koji prica tim jezikom. Ne postoje zapadni i istocni srbi, sa ove ili one strane drine. To sto je neko nacrtao 1943. neke granice u Jajcu, pa ih malo dopunio 1971. ne odredjuje nacionalni i kulturni prostor niti je cirilica manje zastupljena kod 'zapadnih' srba. Ja sam protiv zapostavljnja cirilice, ali i protiv izbacivanje latinice. to je moglo biti predmet rasprave kad se uvodilo ali sad postoji i glupo je praviti takve rezove.
Pismo ne odredjuje ni veru ni naciju, postoje dela koja su starija i od cirilice i latinice i danasnjeg pravopisa napisano na crkvenoslavenskom ili kako god vec zvali pa je to i dalje nase nasljedje iako bi mi svi trebali prevod da bi to razumeli.
Препоруке:
8
8
114 недеља, 21 јул 2013 21:10
ludilo
ubedjen sam da bi najvise koristi imali hrvati i ostali kad bi se odrekli srpske latinice i time im priznali i poklonili jezik i pismo, pa sta je sledece da ijekavica nije srpska ili na kraju krajeva da srpski nije srpski, i sto je najgore to sve dolazi od nasih 'nacionalista' sto dovodi do jednog ili su prodane duse ili su naivni zaslepljeni negativnim osecanjima.
ajde molim vas objasni te mi kako bi izgledalo da se veceras izglasa da se latinica izbaci iz srpskog, i sta bi sa velikom vecinom koja bi bas tad pisala latinicom,da li bi i njih izbacili iz srpstva .
sta bi recimo sa nekim naucnim delima koja su izdana na latinica jer je izdavacka kuca tako izdala knjigu a autor nije fokusiran na to, a mozda iz ekonomskih razloga jer mogu prodati knjigu i van granica bez troskova prevoda i ostalog a uz to nije krsio nikakva pravilo, hocete li to proglasiti hrvatskim, natovariti kamione i poslati tamo ili napraviti veliku lomacu.
Препоруке:
7
6
115 недеља, 21 јул 2013 21:15
Миљојко
За ludilo
Хрватски језик, а од пре пар година и босански постоје таман толико колико постоји и српски језик, а онолико колико ти сматраш њихов језик српским, по истим тим критеријумима, разликовање, посебне карактеристике итд, они могу српски језик да сматрају босанским или хрватским.
Према томе, не видим разлога да се сваки пут кад се говори о ћирилици потеже неко други, трећи и четврти. Крајње је време да се позабавимо собом, а не вечито другима.
Препоруке:
1
10
116 недеља, 21 јул 2013 21:39
Србин црнац, атеиста

ajde molim vas objasni te mi kako bi izgledalo da se veceras izglasa da se latinica izbaci iz srpskog, i sta bi sa velikom vecinom koja bi bas tad pisala latinicom,da li bi i njih izbacili iz srpstva .

Ко је рекао да се избацивањем гајевице из употребе одриче културног наслеђа нпр Срба католика који су морали писати латиницом, не треба се одрицати ни арабице ни глагољице у историјском смислу (нити њих као потенцијалних Срба), међутим ниједно од тих писама није било национално писмо нити је повезано са аутентичном српском традицијом, културом и државом. Увођење гајевице (не латинице, јер гајевица је само мали, незнатни део латиничних писама) је био уступак југославистима, због наводног поштовања Хрвата и других народности, сада Југославије нема нити разлога за уступке: гајевица нам није потребна и враћање на једноазбучје и ћирилицу је толико природно и нормално као добар дан.
Препоруке:
6
1
117 недеља, 21 јул 2013 21:44
Бели Орао
@Немања Видић.

Ви добро знате зашто има много Удружења. Гордост и остале људске особине уништиће срБство, али ми мали удуженитељи уинићемо све да се то не деси.
Препоруке:
3
1
118 недеља, 21 јул 2013 22:02
DrJelaBisic
Nemam ja nista protiv preferencijalne upotrebe cirilice,niti protiv stimulisanja njene upotrebe u javnoj upotrebi.Slazem se da je cirilica ugrozena,ali priznavanjem Hrvata kao nacije gubimo sve teritorije preko Drine,koje su nase,Srpske,nacionalne teritorije od ranog srednjeg veka.Ako ste zaboravili-guglujte Stjepan Vukcic Kosaca,pa mi recite cija je Hercegovina i cela Bosna?Posto vi definisete Srbe kao srpski govorece pravoslavce-to su bii pavoslavci.Mene kasnije konverzije tih vladara(u katolicanstvo/islam)ne interesuju.Bili su pravoslavci-bili su Srbi.Postali su Srbi-katolici/Srbi muslimani.Stanovnistvo,koje je konvertovalo ostalo je u svojoj naciji.Njihov pogled na svet,njihovi savezi sA Turcima,Venecijom...nemaju sa ovim nikakve veze.I zato danas(odnosno do nedavno)kada je stanovnistvo bilo religijski heterogeno,a nacionalno homogeno-to nisu Hrvatske,Bosnjacke...teritorije.Ove nacije ne postoje.To suSrpske teritorije,i razliciti poliicki pogledi(ko ce nam biti saveznik)tu nista..
Препоруке:
4
4
119 недеља, 21 јул 2013 22:21
Владислав Грујић
Има ли Јело још који језик који једно писмо користи преференцијално, а друго непреференцијално?
И шта Хрвати, признавали их ви или не (а не верујем да их брине ваш став) имају с тим?
Препоруке:
8
1
120 недеља, 21 јул 2013 22:21
ludilo
Za miljojka-
Pitanje je sta mi priznamo za jezik a ne sta oni misle.
za ateistu crnca...
Trenutno je srpski jezik sa dva pisma i oba kao takva spadaju u kulturno nacionalno nasledje koja bi vi da oduzmete potomcima i poklonite hrvatima, jer je gaj u ime hrvata prihvatio srpski jezik i pravopis kao dobro jezicko resenje, sve ostalo je politika oni nisu nista uneli u jezik. Resenja za nj i lj su ista kao i u cirilici zar nj nije u cirilici n sa mekim znakom.
Ma ovo je sve bez smisla, treba se jedino boriti da sve zvanicno mora biti na cirilici a posle ako ima para nek pisu i na stranim jezicima.
Препоруке:
6
6
121 недеља, 21 јул 2013 22:38
Србин црнац, атеиста
Slazem se da je cirilica ugrozena,ali priznavanjem Hrvata kao nacije gubimo sve teritorije preko Drine,koje su nase,Srpske,nacionalne teritorije od ranog srednjeg veka.Ako ste zaboravili-guglujte Stjepan Vukcic Kosaca,pa mi recite cija je Hercegovina i cela Bosna?Posto vi definisete Srbe kao srpski govorece pravoslavce-to su bii pavoslavci.

Зашто питање употребе ћирилице видите заједно са питањем хрватске нације а не одвојено? Ја ћу као атеиста први увидети да је дефинисање Срба као једино православаца прворазредна глупост и врло штетно за српске националне интересе, то је вештачка колонијална подела, међутим не видим повезаност тога и употребе ћирилице, национална култура и православље нису нешто истоветно. Изгубљено је једино оно чега се трајно одрекнемо, то треба јасно нагласити, међутим питање реафирмације ћирилице као јединог правог српског писма није у колизији са историјом Срба, напротив, али јесте у колизији са западним колонијалним интересима.
Препоруке:
8
2
122 недеља, 21 јул 2013 22:52
DrJelaBisic
..ne menjaju.Hocet li i Vucicevcima da date teritoriju,ako se skoncentrisu negde,u dovoljnom broju?Zasto i oni,novovernici proevropske religije,nemaju pravo na izdvajanje i nacionalnu posebnost,pa da traze otcepljenje?Srbin,crnac...Ne moze pismo da bude(samo)(najvise)orudje hegemonije.Zar onda i cirilica nije znak grcke/ruske hegemonije?Da li je onda latinica,koja je pismo Rimljana,ustvari znak Rimske/Italijanske hegemonije nad SAD,K;anadom...?Za Mijojka:To je isti jezik,samo ga svako drugacije zove.Ovo je misljenje svih svetskih katedri slavitike.Mogu da zamisim kako nam se smeju.Srbin,crnac..:Ne postoje srbi-kato;ici,kao neka manjina.U danasnjem korpusu onog sto se zove"Hrvati"najveca vecina su Srbi-Katolici.Vidim da niko od komentatora nije lingvista(ili se dobro kriju)Samo bih vas zamolila da guglujete"torlacki dijalekt"i"Krashovani"pa mi recite sta su Krasovani?Odakle njima istocnosrpski dijalekt?Da li si oni Srbi ii Hrvati?Necu o Bunjevcima.I Ikavcima
Препоруке:
2
6
123 недеља, 21 јул 2013 23:01
Владислав Грујић
@ludilo
Није питање шта ми признамо, него шта призна ISO, а ISO је регистровао и хрваткси и босански језик. А кад си поменуо нас, ми смо отишли и корак даље, и осим босанског и хрватског признали и црногорски језик, који је одавно службени у једној општини на северу Србије. А Матица српска ради на стандардизацији још једног језика, буњевачког, и све то финансирамо ми порески обвезници.
У културно и национално наслеђе спада и стара предвуковска ћирилица, а и глагољица, па нешто не видим да је њима дозвољено да буду део стандарда и да се њима може писати.
Препоруке:
7
5
124 недеља, 21 јул 2013 23:09
Србин црнац, атеиста
@DrJelaBisic,

Превише ширите дискусију на друге теме које немају везе с питањем употребе ћирилице тако да на то нема сврхе одговарати, јер скрећете тему са најважније поенте:

У СРБИЈИ ПРИМАТ МОРА ИМАТИ СРПСКА КУЛТУРА и српска аутентична традиција, а не неке друге ствари које је нанео ветар или које су тренутно популарне.

Свака друга опција је бесмислица и деловање у корист своје штете.
Препоруке:
7
1
125 недеља, 21 јул 2013 23:20
opet podijele
Niko ovdje ne pokusava da ospori cirilicu, ona jeste i srpsko pismo, kao i bosancica. Ali nemojmo se dijeliti jos i na osnovu pisma, pa reci ko ne pise cirilicom nije Srbin.Pogledajmo kako to izgleda kod drugih, naprimijer Albanaca(ovdje ce me napasti)jer ALbanaca ima i katolika i muslimana, ali se ne dijele ni po toj osnovi (zato nas "pobijedjuju") a mi se dijelimo i na osnovu pisma.I Vuk je iz latinice uzeo "j", istina bilo je osporavanja toga (pa je umjesto djeca nastalo deca) ali je na kraju Vuk "pobijedio",hocete li i Vuka osporavati? I niko od cirilicara ne odgovori kojim pismom je pisao Andric, hocemo li se i njega odreci? PS Stefan prvovijencani je primio krunu od pape, hocete li reci da ni on nije Srbin?
Препоруке:
2
5
126 недеља, 21 јул 2013 23:32
Србин црнац, атеиста
Trenutno je srpski jezik sa dva pisma i oba kao takva spadaju u kulturno nacionalno nasledje koja bi vi da oduzmete potomcima i poklonite hrvatima, jer je gaj u ime hrvata prihvatio srpski jezik i pravopis kao dobro jezicko resenje,

Државно, национално и традиционално српско писмо није исто што и целокупно српско културно или етничко наслеђе. Ако размишљамо као ви, у Србији од 1915-е до 1918-е је силом прилика и 'тренутно' била у употреби само латиница, у југоисточној Србији од 1941-1945 је све писало само на бугарском и школе су биле на бугарском, у БиХ и НДХ од 1941-1945 писала се само латиница и ћирилица је била забрањена. Ако резонујемо као ви све је требало оставити као тада и не трудити се нимало да вратимо нормално стање ствари, јер "тренутно је тако".
Препоруке:
6
1
127 недеља, 21 јул 2013 23:37
DrJelaBisic
Od jutros se"cheramo,a vec je ponoc.ZaVGrujica:Meni je poznato da na primer Cherkezi(i Ceceni)imaju oba pisma.Oni koji su ziveli u Rusiji/SSSR-u koristili su cirilicu,a oni koji su u 19v bili proterani i zivei u Turskoj,posle mladoturske revoucije koristili su latinicu.Sa sve cescim odlascima mladih da studiraju u Cerkeziji-pocela je da se siri cirilica.Tako da sada dijaspora na Bl istoku sve vise koristi cirilicu.Naravno da ni jedno ni drugo nisu njihova pisma.Autohtono je npr gruzijsko pismo.Interesantno je da Abaze u Egiptu(pleme koje spada u Cherkeska)koriste Arapsko pismoZa srbin,crnac..u22:38:Dacu vam primer:mnogi me pitaju gde zive Hrvati.Culi ljudi da postoje Hrvati.Ja onda mogu jedino da im pokazem Hrvatsku,na mapi.To je maticna zemlja "Hrvata"Svako ce onda da me pita:Sta ce Srbi u Hrvatskoj?Zasto ne pustimo Hrvate na miru,zivimo kao manjina u njihovoj zemlji,i imamo svoju zemjuVidite li vi u cemu je problem?Kada priznamo postojanje hrvatke nacije,moramo da priznamo i ....
Препоруке:
0
6
128 недеља, 21 јул 2013 23:43
tako nekako
Miljojko. Zna se da je to srpski jezik, zato se dodaju rijeci kao: zrakomlat, okolo trbusni pantolodrzac, br(ij)egovi, la(h)gano,pr(ij)evoz,pre(h)ko i sl.
Препоруке:
0
2
129 недеља, 21 јул 2013 23:51
DrJelaBisic
...postojanje njihove nacionalne teritorije,i ...njihovo pravo da sami,bez nas stvaraju svoju drzavu.Onda priznajemo da su Hrvati nesto drugo,da su Srbi dosli(iz Srbije,za vreme Turskih osvajanja,kada su ratovi i kuga opustosili Hrvatsku).Tako brisemo pravoslavnu Bosnu,Hercegovinu,sve nase krajeve i hercege,sve nase crkve i manastire.Bosna,Hercgovina,veliki delovi Hrvatske,bili su naseljeni pravoslavnim autohtonim stanovnistvom,od ranog srednjeg veka.Istim tim stanovnistvom bili su naseljeni dalmatinski otoci.PopDragoslav,koji je doveo svoju pastvu i naselio Brac,bio je pravoslavni svestenik.Sadasnja Hrvatska je maticna zemlja Srba(katolika,pravoslavaca i misimana)Isto vazi i za Bosnu(sa Hercegovinom)Iskljucivom upotrebom cirilice i odbijanjem da je i latinica srpsko pismo priznajemo da postoji Hrvatski jezik,poseban od srpskog;Hrvatska nacija,posebna od SrpskeI da ta nacija onda ima svoju nacionalnu teritoriju-sadasnju republikuHratsku(najmanje)Ako postoji hrvastska nacija-ona mora...
Препоруке:
0
6
130 недеља, 21 јул 2013 23:57
DrJelaBisic
..da ima svoju teritoriju,i onda to nije nasa teritorija.Zato je pitanje:gde su srpske teritorije vezano sa postojanjem/ne postojanjem Hrvatske nacije
Препоруке:
0
6
131 понедељак, 22 јул 2013 08:43
Влaдислaв Грујић
Јело, у оквиримa једне држaве увек вaжи једнa нормa зa једaн језик, свудa осим код нaс. Чеченски језик се у Чеченији пише ћирилицом, што не искључује дa је негде другде нормирaн другaчије. У Монголији се монголски језик пише ћирилицом, a у Кини трaдиционaлним монголским писмом.
Препоруке:
6
0
132 понедељак, 22 јул 2013 08:54
Миљојко
Зa tako nekako

Дa, додaју те речи, aли у вицевимa.
Инaче уместо чисто српских речи хaрдверa, интерфејсa, дихтунгa, директорa, кaнцелaрије они, веровaтно јер знaју дa су узели српски језик и покушaвaју дa гa преименују, они измишљaју некaкве речи попут склоповље, сучеље, бртвa, рaвнaтељ, уред.
Препоруке:
5
0
133 понедељак, 22 јул 2013 12:19
hm
Kad se crkveni velikodostojnici i patriJotski nastrojeni političari budu vozili u skupocenim limuzinama kojima je marka ispisana ćirilicom, priznaću da je ćirilica bolja! Do tada, zdrrraaavo!!!
Препоруке:
2
8
134 понедељак, 22 јул 2013 13:05
@hm
Мислите хрватском латиницом?
Препоруке:
3
6
135 понедељак, 22 јул 2013 13:54
Српски сељак
Будимо практични као што нисмо.
Устав и закони дефинишу питање употребе службеног језика и писма.
Једино треба да дефинишемо области употребе службеног језика и писма јер је службено обавезујуће а то значи да службена комуникација мора да буде стандардизована због избегавања двосмислености.
Ситуације где препознајемо службену комуникацију су у комуникацији са органима јавне власти, у комуникацији са финансијским институцијама, у комуникацији унутар правних лица (приватних и државних) и између правних лица, у комуникацији грађана са правним лицима, у комуникацији грађана када закључују послове (да би били правно обавезујући), итд.
Реално је мали број ситуација које нису у одређеној мери службене. Па и објављивање реклама је службена комуникација јер особа или фирма која се рекламира даје изјаве које имају правну (обавезујућу) снагу. Ако се користи неслужбено писмо цео садржај је необавезујући (неслужбен).
Препоруке:
4
0
136 понедељак, 22 јул 2013 14:03
Српски сељак 2
Неслужбене ситуације су дописивање љубавника, писање сатиричних коментара, писање песама, дописивање пријатеља, итд.
Јасно је да ако желимо да нагласимо да је нешто службено користимо службени језик и службено писмо. Не можемо нигде у свету (осим у Србији) да користимо неслужбени језик и неслужбено писмо а да претходно негде не наведемо да изјаве у тој комуникацији сматрамо службеним и да нагласимо ко је надлежан за тумачење службености (обавезности).
Лично сваки допис и сваку изјаву на српском говорном подручју не можемо сматрати обавезујућом (службеном, озбиљном) ако је написана латиницом.
Прво, користи се више латиница и није исто ако некга ословимо са Џорџ Шећероски или Джордж Шећероски или Дзордз Сецероски (измишљен пример ради илустрације) што је на латиници могуће (ако користимо енглеску, или "хрватску" латиницу).
Нажалост у нашем правосуђу седе приучене судије (а можда и нису) које не схватају и не знају значење појма службености.
Препоруке:
4
0
137 понедељак, 22 јул 2013 14:09
Српски сељак 3
Држава Србија у жељи да покаже сву своју неефикасност и корумпираност дозвољава да се уставна и законска норма службености урушава тако да имамо галиматијус у тумачењу службености докумената.
Мада да будемо искрени то није случајно јер је реч о томе да државни службеници желе да рекламирају своју склоност корупцији дозвољавајући службену комуникацију на латиници. Ако неко по закону има обавезу да службено комуницира а на првом кораку у службеној комуникацији прекрши и Устав и припадајуће законе онда је реч о корумпираној особи.
Ако се неко државном службенику (а богме и клијентима) обрати неслужбено са захтевом да то буде тумачено као службено онда је реч о лицу (правном или физичком) које јасно и недвосмислено каже склон сам корупцији. Како одолети зову корупције када је то не само некажњиво већ се и богато награђује.
Сва прича о борби против корупције пада у воду на простом примеру употребе службеног језика и писма.
Препоруке:
2
0
138 понедељак, 22 јул 2013 14:19
Купујмо домаће 36
Ћирилица је стара дама, на коју су љубоморни многи, па чак и понеко љено дијете, па се руга својој мајци.
Препоруке:
7
1
139 понедељак, 22 јул 2013 18:04
ludilo
Za vladislava grujica
Ukradeno je ukradeno sve dok se ne vrati vlasniku, ili dok se vlasnik ne odrekne u korist lopova. Isto kao i oteta zemlja .
Препоруке:
5
2
140 понедељак, 22 јул 2013 20:10
Бели Орао
Ф-16.

И даље остајем при предлогу да промениш име у Су-35.
Препоруке:
0
2
141 понедељак, 22 јул 2013 21:09
JovanaDada
Zamislite sledeci popis stanovnika,i mene,kako se izjasnjavam kao Hrvatica po nacionalnosti.Da li cu imati pravo da svoje sluzbene pretstavke,kao pripadnica nacionalne manjine,dajem drzavnim organima na latinici?Da li su imati pravo da trazim da mi,u komunikaciji sa drzavom,ista obezbedi prevodioca-tumaca?Da li mogu u Srbiji da zapocnem novu karijeru:prevodioca za Srpski,Hrvatski,Bosnjacki i Crnogorski?
Препоруке:
0
3
142 понедељак, 22 јул 2013 21:22
НЕМАЊА ВИДИЋ
@ Бели Орао : "Ви добро знате зашто има много Удружења.Гордост и остале људске особине уништиће СрБство, али ми мали удуженитељи учинићемо све да се то не деси."
Не разумем се у езоповски језик , али добро знам да удружења није много, него мало. Зато сам десет година пре вашег јављања телефоном контактирао са директорима 98 библиотека и препорученом поштом послао им предлоге статута. Нико се није придружио па сам прихватио пораз, и одлучио се за директну комуникацију са народом путем масовних кратких порука.
А ја нећу да дангубим бавећи се Јелом.
Препоруке:
2
0
143 понедељак, 22 јул 2013 21:32
simon simonovic
Postovana gdjoDada,1. mozete da se na popisu stanovnika izjasnite kako hocete,pa i kao Hrvatica.Misim da mozete da se izjasnite cak i kao Hrvat,ako tako zelite 2.Naravno da na svom nacionalnom pismu mozete da komunicirate sa drzavom.Oni ce,kad ih prime,Vase dopise prevesti na cirilicu i Srpski 3.naravno da imate i jedno od kolektivnih manjinskih prava:da komunciraju sa Vama,na Vasem jeziku.Drzava Vam placa prevodioca.Kao Hrvatica Vi ste priznata nacionalna manjina u Srbiji 4. i nova karijera,o kojoj govorite,je sasvim realna .Preporucujem se da Vam budem tumac,a i Vi meni.Drzava placa.
Препоруке:
3
0
144 понедељак, 22 јул 2013 22:15
Бели Орао
""Немања Видић.
Не спорим Ваш рад, али сада имате само два члана. Трећи је печат. Нисте схватили какву сте снагу имали око себе. Држати придике академицима, а Ви добро знате који су, је више него гордост. Да нисте горди дошли би на Славу и видели преко 200 званица, а звао Вас је лично Председник Скупштине.
Нећу да полемишем даље. Нема смисла.
Препоруке:
0
2
145 понедељак, 22 јул 2013 22:17
Srba Vincanac
"То што се та писма налазе на територији данашње Републике Србије не говори о њиховој етиолошкој повезаности ни са Србима ни са државом Србијом. Та праисторијска писма припадају културној баштини целе Европе и света, а не само Србије."

По генетским истраживањима, Срби носе 35 посто гена тог цивилизованог народа који је живео некад пре 8'000 година у Винчи, а само 15 посто словенских гена. Словени и Германи су плави, ми смо смеђокоси.

Ако неко није упознат са тиме, погледајте информације о пореклу словенских народа на еупедији:
http://www.eupedia.com/europe/origins_haplogroups_europe.shtml

Према томе, винчанско писмо је пре и више писмо наших прадедова од било ког словенског писма. Винчанско писмо припада нама, а никако неким европљанима који су махом германског порекла. Германи апсолутно немају никакве везе са винчанском културом, баштином, религијом, па ни писмом.
Препоруке:
4
0
146 понедељак, 22 јул 2013 22:25
Змај -Србија
Драги Змаје од Ноћаја - Свака част !!!
Само да додам нешто кратко: Овај, што све ово написа , намерно нам подваљује нешто, што нам је већ подваљено.
Његови, кирило и методије, били су визандијски агенти, који су имали задатак: Прво, да промене име Србском писму, из - СРБИЦА у ћирилица, и тиме га удаљили од Србског народа.Други задатак је био, да од преко четрдесет и неколико знакова и гласова тадашњег писма, сведу на нешто више од тредесет, и тиме изврше невиђено сакаћење Нашега, и Светог писма и Светог језика.
После ове двојице , појавио се нови агент, али сада
под окриљем аустроугарске тираније,који је радио и
"стварао" у Бечу по диктату и строгим надзором А.угара.Они су га оженили својем дамом,наметали му
сараднике,саветнике.... И он је , тдашње писмо , скратио за још неколико знакова и гласова.
Препоруке:
0
1
147 понедељак, 22 јул 2013 23:42
реципроцитет
понедељак, 22 јул 2013 JovanaDada
Zamislite sledeci popis stanovnika,i mene,kako se izjasnjavam kao Hrvatica po nacionalnosti.Da li cu imati pravo da svoje sluzbene pretstavke


У највећем броју држава не бисте имали то право. У Немачкој, Енглеској, Француској, Мађарској, Шпанији ... зашто то очекујете у Србији? Желите ли Србију као нормлну државу која примењује исте стандарде као друге, или нешто друго?
У својој општини где је Ваш језик признат као службени(ако га држава Србија признаје као други језик, а не варијанту српског) - да.
Најбоље би било када би држава Вама дала право на језик у истој мери у којој Хрватска даје то право Србима, реципрочно. Истина, Хрвати су у Србији били неупоредиво мања мањина него Срби у Хрватској, али Хрватска је то питање решила онако како је решила, а Србија се није понашала реципрочно ...
Препоруке:
3
0
148 уторак, 23 јул 2013 03:07
Bob
@Ф-16

Ponavljam: engleska i francuska abeceda su iste 100%. Ako ste zaboravili, mogli ste da proverite, a ne da se brukate ovde.

français, gle čuda, ima još, été, citroën, œuvre... pa opet su im abecede iste.

Bolje da prekinem, dobiću šizofreniju, možda sam i višestruka ličnost, znam i grčka slova, qq meni!
Препоруке:
3
2
149 уторак, 23 јул 2013 03:36
ludilo
za srbina crnca, ateistu
Државно, национално и традиционално српско писмо није исто што и целокупно српско културно или етничко наслеђе. Ако размишљамо као ви, у Србији од 1915-е до 1918-е је силом прилика и 'тренутно' била у употреби само латиница, у југоисточној Србији од 1941-1945 је све писало само на бугарском и школе су биле на бугарском, у БиХ и НДХ од 1941-1945 писала се само латиница и ћирилица је била забрањена. Ако резонујемо као ви све је требало оставити као тада и не трудити се нимало да вратимо нормално стање ствари, јер "тренутно је тако".

Dobro,koju ti logiku koristis i kakve to ima veze sa mojom pricom? Ja uopste nisam latinicar kako vi nazivate i jesam za cirilicu i nije problem u latinici vec u nepostovanju propisa ili losih propisa. Ali to sto vi pljuvanjem po latinici dajete hrvatima sve ono sto oni otimaju, oni nemaju svoj poseban jezik pa samim tim ni pismo.
Препоруке:
2
0
150 уторак, 23 јул 2013 03:54
ludilo
Mana u srpskoj latinici je sto se nasa imena ne prevedu englesku ili francusku latinicu tako da bi se mogla procitati pravilno ili priblizno kako ona zvuce na srpskom, tako da jovan, dejan i sl. citaju na pasosu ili na dresovima sportista kao dzovan ili dezan zato sto nisu napisana engleskim latinicnim slovima koja bi predstavljala taj glas najpribliznije, zato ruska ili bugarska prezimena na latinici pisu onako kako bi se ona citala ili kako bismo mi na cirilici zapisali strano ime i prezime onako kako ga cujemo jer jezik je govorni zvuk ili melodija pre nego pismo. Mi mozemo izmisliti posebne znakove i sifre ali za odredjeni jezik koji poznajemo da bi se sporazumeli. zato moze biti jedini zakljucak da u nasem jeziku postoje dva pisma i da to pismo moze biti samo pismo tog jezika, jedino moze biti rasprava koji je to jezik. Za mene je to nesumljivo srpski, a po kojo logici vi to nazivate hrvatskim pismo i koji je to onda jezik za vas?
Препоруке:
2
2
151 уторак, 23 јул 2013 04:12
ludilo
Problem je u nasoj drzavi i SANU koja dozvoljva samozvane jezike da kao takvi imaju upotrebu u srbiji pod okriljem ljudskih i manjinskih prava, a pravo krsenje ljudskih prava je priznavanje dijalekata,narecja i pisma srpskog jezika nazivim odredjenih skupina, jer recimo neki smatraju da pricaju bosnjacki a neki bosanski, a drzava se zove bosna i hercegovina po geografskom nazivu a ne po nacionu,zar nije logika da u takvom nazivu postoji zajednica dva naroda,ali jos se ne javljaju hercegovci kao nacija . Koji to etnicki hrvatski krajevi pricaju zvanicnim jezikom, to su krajevi srpske krajine ili vecinskog srpskog (nekada) stanovnistva. Nasa drzava ne trazi da se to sve zove srpski ,ali prakticno se tako ponasa jer uglavnom prihvata dokumenta bez prevoda.Kako izgleda cas bosnjackog u pazaru ,ili hrvatskog u vojvodini kako se to razlikuje od srpskog? Tako sto ce pisati u djackoj diplomi odredjeni jezik da bi se nahranila sujeta.
Препоруке:
4
1
152 уторак, 23 јул 2013 07:15
jovana dada
Covek se uci dok je ziv.Eto,sada sam naucila da pripadnik nacionalne manjine nema pravo na upotrebu svog maternjeg jezika(van opstine gde njegova manjina ima vecinu,odnosno dogovorenih ostina).Da li je stvarno tako?Sto se tice izjasnjavanja na(sledecem popisu)cini mi se da nije postojao nacin,na dosadasnjim popisima(bar koliko su mene popisivali)da neko odredjuje sta ce te da upisete.To sam sigurna,ustvari-jedan moj rodjak se upisao kao Grk,drugi kao Cincarin,treca kao Gruzinka.I sve to prosto onako-iz neke vrste protesta.Nemaju nikakakvu rodbinsku/krvnu vezu sa tim nacijama,koju ja nemam.Ne vidim nacin da se soja odredjuje necija nacija,sem izdavanja nekih potvrda,ili karti o pripadnosti manjine.Bas je nteresantno:kako se to regulise u evropskim drzavama?Ako deca u Mostaru(a i u Srbiji-u Raskoj,nr,u Lovcencu...)mogu da imaju skole na "svom jeziku"(u Mostaru Srpkom/Hrvatskom/Bosnjackom,u Raskoj Srpskom/Bosnjackom)-onda zasto ne bipo imali i preodioce za te jezike,za sudsku upotrebu?
Препоруке:
0
0
153 уторак, 23 јул 2013 10:04
Бели Орао
@Јована Дада.Начели сте добру тему, али није за овај наслов.Иначе ћирилицу,коју у ХР забрањују, јер враћају писма исписана ћирилицом коју у Имотском,где је сад па то,недалеко од Лиштице(Широки Бијег)неки каменорезац диже у небеса као старо хр писмо,а истовремено у Вуковару долазе ветерани на демонстрације јер Vukovar nikad nece biti Вуковар (ћирилични је прецртан, па не знају да две негације дају позитивни исход).Шта је циљ оног у Имотском.Његов циљ је да узме паре за ћирилична слова која му је НЕКО платио.Зашто,размислите?Питање је зашто је Санадер запослио армију стручњака и раде на отимању свега што је српско,а ту је и ћирилица. Док ми овде филозофирамо они озбиљно раде да Србија једног дана не буде Србије него Хрватска. Чак не ни покрајина.Све сок Ви и Вама слични не схватите да је бити Србин тешко, јер да је лако сви би били, дотле ће неки да се пишу као Роми да би лакше уписали школе и још много тога
П.С
Покушао сам да се у хр новинама пријавим као Бели Орао.Не може ни латиниц
Препоруке:
0
0
154 уторак, 23 јул 2013 11:45
jovana dada
To jeHrvatska shizofrenija,i mi tome nikako ne treba da se prikjucimoJesmo bratski narodi,ali ne moramo da bolujemo od istih bolestiSa jedne strane cirilica jeHrvatsko pismo(njom su pisali popovi glagoljasi-glagojicom,a ne latinicom)Bio je i neki simpozijum uHrvatskoj,pa se govorilo kako jeStefanNemanja dobio krunu od pape,i dakle bio katolik(katolicki kralj),pa stoga iHrvatSvastaGranica,koja je postavljena izmedjuSrba iHrvata kroz religiju,postaje sve manje znacajnaI Srbi iHrvati su ateizovani,pa ona sve manje ima smislaPitanje "invazijeHrvata"na srpstvo je veoma vazno,stratesko pitanje,i ono sa nase strane ne mora/treba da se vodi kroz razdvajanje,priznavanje posebneHrvatske nacijeNije problem sto se ljudi formalno,zbog odredjenih privilegija,izjasnjavaju kao nesto drugo,a neSrbiDa bi preziveli,da bi se"snasli"Problem je sto vec prva generacija zaboravi da je to bilo onako,iz koristiNe samo da nema vise srpsku svest,niti nameru da se vrati korenima,vec su najveci(nasi)neprijatelji
Препоруке:
0
0
155 уторак, 23 јул 2013 11:46
jovana dada
Pogledajte(na guglu)definiciju nacije:Veca skupina ljudi(kolika?)sa zajednickom teritorijom,jezikom i poreklom.I Srbi i Hrvati(Bosnjaci,Montenegrini)dele i teritoriju(od ranog srednjeg veka,a ne od vremena Turskih osvajanj),i jezik i poreklo.Potpuno se slazem sa komentatorom"Ludilo".
Препоруке:
1
0
156 уторак, 23 јул 2013 12:40
Грга Мирић
"Nije latinica pismo...
...samo zapadnih Srba, onih katolickih, takozvanih hrvata.
Ona je i pismo istocnih Srba, nase, nimalo manje no cirilica.
U pamet se Srbi, sve tri vere" (кОЈИ ЈЕ ОВАЈ ПАМЕТЊАКОВИЋ КОЈИ ТАКО КАЖЕ!?).

Ако је то тако, нека нам објасни зашто су непријатељи Срба у рату убијали специјално оне који пишу ћирилицом и зашто су од оба "српска писма", како овај паметни тврди, Србима насилно наметали само латиницу, а зашто су забрањивали само оно што је стварно српско -- српску ћирилицу.
Препоруке:
5
1
157 уторак, 23 јул 2013 12:53
Драгољуб Збиљић
1. "Зар ћемо некога да питамо за религијску припадност да бисмо знали каква језичка правила треба да користи, то је потпуно сулудо" (В. Грујић).

С Грујићем се не слажем кад неје ствари извбрће или га не занима шта је било у историји.

Али са овим да је "сулудо" да једини Срби на свету у свом стнадрду имајуу два писма, апсолутно сам саглкасњан. Као и с тим да Срби треба, без обзита на веру и ма какво друго одређење да изаберу једно свфоје пиусмо за стандардни српски језик, а не два. А то је само српска ћирилица. Грешка је учињена код Вука на старту кад се сагласио да се српски језик пише за католике латиницом за православне ћирилицом. Он је био неук и подлегао је утицају Беча да се може део српског језика полатиничити. Даничић је начинио још году грешку кад је пристао да се српоски језик може звати и "хрватски или српски". Потоњи српски квазилингвисти сербокроатисти само су проблем у вези са српским језиком и писмом даље погоршали.
Препоруке:
3
0
158 уторак, 23 јул 2013 13:02
Драгољуб Збиљић
2. Саглашавам се се и у овоме: питање српоске ћирилкице и уопште српског писам у језику Срба не може на лак начин да се реши друкчије до у оквирима стандрдизације српског језика и писма. Српски језик, тачније, језик Срба (зна се зашто је то потребно додати) никада није био ваљано стандардизован, а у оквиру језика није ни писмо изабрано у складу с праксом која се уважава и примењује у целом свету кад се решава питање писма. Наша насилно наметнута двоазбучност није нас могла никако обогатити, него је успело једино да се другим, туђим писмо, затире српско писмо ћиурилица.
Зашто?
Зато што је свако двоазбучје и непотребно и не представља решење питања писма. Два су писма за један језик апсолутно непотребна и још више штетна. И пракса показује да од двца писма једно увек мора да победи. Код Срба је насиљем победила латиница, а ћирилица се јпш понегде вијори само зато што, и поред свега, још постоји јака свест код неких Срба да је ћирилица српско писмо. Али таква свест је при крају.
Препоруке:
3
0
159 уторак, 23 јул 2013 13:11
Драгољуб Збиљић
3. Увек наглашавам да постоји најмање хиљаду и један разлог да се Срби врате свом писму и да га сачувају, лаи треба много времена да се ти разлози поброје. проф. Владилсав Ђорђевић је у овом тексту изабрао дведесет ваљаних разлога. А довољан је и само један. Српско писмо је оно писмо на коме траје српска ћириличка култура дуже од хиљаду година, а ово друго писмо, параписмо или нусписмо је насилно наметнуто с циљем латиничења свих Срба што је процес који траје споља хиљаду година, а изнутра је успешно готово завршено латиничење свих Срба за седамдесетак година унутрашњег насиља у комунистичкој Југославији. То је био договор комуниста са српским сербокроатистима. Они су схватили да су два писма за исти језик глупост и кренули су да замене ћирилицу, јер на латиницу нису смели. Зато се спровело замењивање већинске ћирилице мањинско0м латиницом, јер католичанство нити је дало нити би дало да се замени латиница код Хрвата. Допуштено је било само да се замени и затре српска ћирилица.
Препоруке:
2
0
160 уторак, 23 јул 2013 13:21
Драгољуб Збиљић
4. Проф. др Дарко Ј., Ивановић биће да је у праву када тврди да је српска ћирилица протерана насилно и само се насилно може вратити у живот.

И, очигледно је, Срби данас нису ни приближно учени и национално јаки као Хрвати. То што каже гђа Радмила, Хрвати би данас, да су на месту Срба у вези с писмом, за два сата све по Хрватској поломили што је исписано на српском писму ћирилици и тако би то питање решили. Срби нису Хрвати. Они су у школи анационално "препаирани" и криво научени, па је већина Срба (то се и овде види) неука и мисле и даље да су Срби оволико своје "богатство" које их све више прати стекли преко, наметнутог од "стручњака",
"богатства двоазбучја".
Биће да је Ивановић у праву. Данас, тако изгледа, само насиље може да Србима врати ћирилицу, јер стручњаци неће, као ни власт.

У вези с ћирилицом и писмом све је већ давно довољно урађено против ћирилице и Срба, а у држави је данас анархија у власти и зато нема те снаге која може и хоће да Србима врати ћирилицу.
Препоруке:
1
1
161 уторак, 23 јул 2013 13:38
Драгољуб Збиљић
"Не спорим Ваш рад, али сада имате само два члана. Трећи је печат. Нисте схватили какву сте снагу имали око себе" (Бели Орао).

Уз пристојно извињење, желим да кажем Белом Орлу: сви ми Срби имамо (/као и други) довољно мана, али није уљудно потцењивати друге на овај начин. Ако Ви тако дајете себи за право да приговарате Видићу што ниј дошао на неку Вашу скаву (шта би то Видић и сви ми имали да "славимо" у вези с ћирилицом данас у Србији!?), шта бих ја могао да Вашима у Удружењу кажем после послатог документа о Сједињеним удружењима у којима би свако радио све по својој вољи, али обједињено на званичан начин. И шта бих могао рећи када сам вас недавно позвао на Народну буну за ћирилицу (Нови Сад, 24. мај 2013), а ви не само да се на никакво сједињење него и на Народну буну нисте одазвали ни на који начин. Игнорисали сте саборце. Ваљда мислите да сте за живот ћирилице само ви довољни. Чини ми се да је, очигледно, неко други још више "горд" и од Видића и од Збиљића.
"Ко о чему..."
Препоруке:
0
1
162 уторак, 23 јул 2013 16:37
jovana dada
Da,greska je napravljena kad je stokavski(koji su govorili katolici srpskog jezika)prihvacen kao standardni srpski/hrvatski.Zasto Hrvati nisu uzei kajkavski ili cakavski za svoj(standardni)jezik?Njihovo prozelitiskicko sirenje moralo je da ide preko Srba-pokatolicenih pravoslavaca.Znali su da ne mogu da se teritorijalno sire na istok,ako su Hrvati samo cakavci/kajkavci.Ukoliko bi pokatolicene Srbe,stokavce posmatrali kao ono sto jesu:Srbi katolici,onda bi srpske teritorije i dalje bile one o kojima sam gore komentarisala.Njijihov cilj nije bio samo prozelitisticki-sirenje katolicansrva,vec je bio i osvajanje,sirenje novih teritorija od Srba
Препоруке:
0
0
163 уторак, 23 јул 2013 17:25
Бели Орао
@проф. Збиљић.
Повереништво Српска Атина има пуну слободу деловања и одлучивања за сарадњу са свим отвореним субјектима. Следећи пут преко њих позовите мене и ја ћу да дођем. Спреман сам увек да уђем у клинч и да од непријатеља правим пријатеље.

Што се тиче подцењивања пратите фабулу радње и подцењивања "тамо неке" Јеле.
Препоруке:
1
0
164 уторак, 23 јул 2013 18:27
Драгољуб Збиљић
Белом Орлу:
Пустите Јелу. Брига њу за српску ћирилицу!
Препоруке:
2
1
165 уторак, 23 јул 2013 18:29
Драгољуб Збиљић
Питање за све

Зна ли неко где бих могао да купим ћириличку тастатуру приложену у овом Ђорђевићевом тексту за илустрацију?
Препоруке:
3
0
166 уторак, 23 јул 2013 20:14
Бели Орао
проф. Збиљић

Српско Удружење Ћирилица набављало је тастатуре за своје чланове. Отишле су широм света. Обратите се на Ова адреса ел.поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели
Могуће је да има још нека. Ископати тастатуру значи закопати секиру.
Препоруке:
1
0
167 уторак, 23 јул 2013 20:28
jovana dada
Na na tastaturi na mom kompu,koji se pokvario(popio kafu,pa poludeo)imala sam dole znak za razlicite jezike,pa i srpski(lat)i srpski(cir)Ako hocete da koristite iskjucivo cirilicu,tastaturu mozete da prelepite sa ciriicnim slovima.Posle mesec-2 tipkanja,naucite ih napamet,isto kao i latinicuПуно поздрава!Ха'ха!Оздравио!
Препоруке:
0
1
168 уторак, 23 јул 2013 20:45
Рајко Буквић
За проф. Збиљића (и остале)

То није српска тастатура, већ немачка тастатура (на којој су написана српска ћириличка слова на истим местима на којима се налазе одговарајућа немачка слова, плус наша слова ш, ћ, ч, љ, њ). Српска тастатура не постоји, пошто је нико до сада није направио. А да би се то учинило, требало би поћи од ћириличке тастатуре која се користи у Русији, Украјини и другим земљама које користе ћирилицу. Тзв. српска ћириличка тастатура нема везе с ћириличком тастатуром, и Срби су једини народ, част изузецима, који скоро уопште нема представу (чак и они који пишу ћирилицом) како изгледа ћириличка тастатура, и не могу да је користе и ако се нађу у ситуацији да је имају у рукама (тј. на свом компјутеру).
Пропагирање тзв. српске ћириличке тастатуре на тај начин не решава проблем. А проблем неће нико од позваних ни да покуша да реши.
Да поновим: треба направити српску ћириличку тастатуру, али полазећи од постојеће ћириличке тастатуре.
Препоруке:
1
0
169 уторак, 23 јул 2013 21:58
Бели Орао
@Рајко Буквић.
Наша тастатура није као ова на слици. Лепша је и рађена по нашем захтеву. Јавите се, наћићемо и за Вас једну. Има и лого Удружења "Ћ".
Препоруке:
1
0
170 уторак, 23 јул 2013 22:16
Јована Дада
Поправио ми се комп!Сад опет,ако Бог да,имам ћирилицу!
Препоруке:
4
0
171 уторак, 23 јул 2013 23:20
Рајко Буквић
@ Бели орао
Ја нисам коментарисао естетски изглед тастатуре (без разлике да ли ове на слици, или неке друге која се неоправдано назива српска). Мој коментар се односи на распоред слова - на тој тастатури распоред је немачки, а ћириличке тастатуре (руска и др.) имају потпуно другачији распоред.
Српска тастатура, заснована на ћириличком распореду слова, ако је некада неко направи, допринеће и решењу још једног проблема о коме се овде полемише (и у другим сличним приликама): с другим (ћириличким) распоредом слова латиничарима би се избио из руку "аргумент" да су српска ћирилица и "српска" латиница практично исте (не узимајући у обзир, макар тренутно, диграфе у "српској" латиници).
Ваш предлог ћу, независно од овога, прихватити и јавити Вам се.
Препоруке:
1
0
172 среда, 24 јул 2013 09:34
Драгољуб Збиљић
Нико ми још није одговорио на питање. Одговарали сте ми на непостављена питања, а ја на њих и сам знам одговоре. Понављам питање и оно је прецизно:

"Зна ли неко где бих могао да купим ћириличку тастатуру приложену у овом Ђорђевићевом тексту за илустрацију?"
Препоруке:
0
0
173 среда, 24 јул 2013 16:31
НЕМАЊА ВИДИЋ
@ Рајко Буквић

Поштујем оно што зборите, и што то потписујете.Радо бих остварио контакт са Вама, па Вас молим да редакцији сајта НСПМ пошаљете своју е пошту са назнаком да је за мене.
Препоруке:
0
0
174 среда, 24 јул 2013 22:44
Владислав Грујић
@Рајко Буквић 1
Рајко, то јесте српска ћириличка тастатура, прецизније речено српски ћирилички кодни распоред, јер је као такав и званично усвојен. Истина је да се он разликује од руског или бугарског кодног распореда, али је зато готово истоветан, тј, урађен по истој логици као грчки кодни распоред. Иначе, у Русији и Бугарској мимо званичног кодног распореда постоји и тзв. фонетска тастатура, како они кажу, код које је кодни распоред водио више рачуна о qwerty латиничком распореду.
И да, тачно је да се званични руски кодни распоред прилично разликује од српског (добијате йцукен кад куцате qwerty), али не видим како би нам помогао прелазак на сличан распоред тастера, ја се први не бих снашао на таквој тастатури.
Препоруке:
0
0
175 среда, 24 јул 2013 22:44
Владислав Грујић
@Рајко Буквић 2
Руси иначе "вуку" такав распоред још од писаћих машина, код њих постоје и техничке тастатуре, тј, кодни распореди који омогућавају брзи прелазак на латински алфабет и повратак на ћирилицу (јако важно код техничких текстова), мислим да у времену када свако може да направи (или наручи да му се направи) свој кодни распоред нема смисла тражити овако радикалну измену кодног рапсореда.
Да, да не заборавим, и Македонци имају кодни распоред као и ми.
Препоруке:
0
0
176 среда, 24 јул 2013 23:11
Рајко Буквић
@ Владислав Грујић
Ви управо потврђујете оно што сам ја написао - чак и они који пишу ћирилицом тешко би се снашли с ћириличком тастатуром коју користе други народи чије је писмо ћириличко. (Македонци су посебан случај, они су живели у СРФЈ, и тада су им створени и књижевни језик, и све друго, па је и нормално да су прихватили немачки кодни распоред, који је у СФРЈ и за латиницу и за ћирилицу иначе био званичан, како Ви кажете.) Али, управо ту се и налази оно што би нас коначно требало (и могло) раздвојити од ових наших латиничара, за које је то све једно исто, или пак пишу латиницом "из ината", или сматрају да је и то српско писмо, итд. (Доста смо се начитали таквих аргумената, између осталог и на овом сајту.) Да, и да не заборавим - "богатство двоазбучја".
А што се тиче сналажења с ћириличким кодним распоредом за који се ја залажем - не бојте се, уз мало муке може се савладати. Ја га користим, тј. пишем на руском, на најобичнијој (немачкој) тастатури.
Препоруке:
0
0
177 четвртак, 25 јул 2013 00:00
Бели Орао
""проф. Збиљић

Тастатуру тог дизајна немамо, али имамо сличну варијанту, па сад Ви видите.
Препоруке:
0
0
178 четвртак, 25 јул 2013 01:35
Драгољуб Збиљић
Свакако, захвалан сам Белом Орлу на одговору, а видећу за шта ћу се одлучити. Највећи ми је проблем у брзом и лаком брисању слова на тастатури, што је приличан проблем. Морам да бацам сасвим исправне тастатуре због обрисаних слова. Питао сам за ову немачку са слике јер мни се чини да се с ње не би тако лако обрисала слова.

А занимљива је и чињеница да у Србији (где је по Уставу за српски језик одређена само ћирилица) у било коју продавницу у Новом Саду да уђем, сви се ишчуђавају кад питам имају ли тастатуре на ћирилици. Они мисле да такве тастат5уре не постоје. Сигуран сам да нема државе на свету у којој њихови матични народи немају тастатуре на свом писму. Србија је и у томе јединствен случај. То је знак који непогрешиво показује какву подршку имају Срби, српски језик и српско писмо у самој Србији.
Препоруке:
0
0
179 четвртак, 25 јул 2013 10:23
Иоанн Дубињин
Читам коментаре и чудим се... Зашто је неопходна ћирилична тастатура? Да парадокс буде већи – неки инсистирају и на руском распореду?! Ја - потомак белогардејских избеглица, чији је први језик био руски – па тек у основној школи српски, живећи деценијама на Западу, користим “немачку“ тастатуру без иједног правог ћириличног слова на њој и сад пишем ово: да ли је то српска ћирилица? Чини ми се да јесте. А ово: я, ю, ы, ь, ѣ,ъ .... да ли је то руска ћирилица? Ваљда јесте... У оквиру Windows –а можете специфицирати поред основног (латинице) и било које друго писмо – па и јапанске идеограме,или српску, руску ћирилицу, итд. и то ставити на доњу сиву траку и прелазити са једног-на друго, на треће писмо. А руски тастатурни распоред уопште не користим и не знам, него немачки - само за она слова (в. горе) која се разликују од српских имам неколико “макро“-а које сам одавно специфицирао. Ваша бесмислена дискусија о тастатури је млаћење празне сламе, тражење изговора и израз духовне лењости.
Препоруке:
1
1
180 четвртак, 25 јул 2013 10:42
Драгољуб Збиљић
"Читам коментаре и чудим се... Зашто је неопходна ћирилична тастатура" (Ипоани Дубињин)?

Овај Дубињин ми се чини паметним човеком, али ми је потпуно неразумно његово питање. Зар њему стварно није јасно зашто би Срби (они који знају да је њихово писмо ћирилоица)волели да имају тастатуре на свом писму? Замислимо да неко пита Хрвата или Немца зашто воле тастатуре с њиховим писмима. Има нешто што се зове љубав и потреба да чувамо своје. Да ли можемо замислити да Немац или Хрват користе за писање на свом језику тастатуре с ћириличким словима. Мада би могли и нони да пишу с туђим тастатурама, али то им не пада на памет да чине, човече драги. Зашто би то само Срби чинилчи ако им је могуће да имају тастатуре са својим словима?
Препоруке:
0
1
181 четвртак, 25 јул 2013 10:54
Драгољуб Збиљић
... И наравно да би измишљена тастатура са српски9м ћирилички8м распоредом типки, дирки, како хоћете, била много корисна због брзине куцања јер је природно да је човеку најпознатији распоред слова његовог писма и да би их тако најбрже пронашао на тастатури ако би био распоред слова: а, б, в, г, д...

У Србији, очигледно, има много шта да се ради и уради да бисмо били народ сличан другима, тј. народ који поштује и воли прво своје да би знао да поштује друге да би га ти други поштовали. Где се то још могу видети држава и стручњаци који не поштују прво свој језик и своје писмо.

Срби (институције и власт) на примеру српског језика и српске ћирилице сами пале свећу за опело над самим собом (како слично рече Н. Видић у једном свом осврту на погубне Закључке о српском језику и писму на једном недавном скупу српских лингвиста у АНУРС-у у Бањалуци.
Препоруке:
0
1
182 четвртак, 25 јул 2013 11:56
ДрЈела Бисић
Ево и мене,са ћирилицом!По савету у једном коментару чачкала сам по компу и исчачкала!Стварно,имам и јапански.Особа од које сам уѕела овај комп ѕна јапански,па га имам"ту доле"Даке хоће се-моѕе се:само сово ѕ(ѕаба/знате оно ѕелено што скаче?)нисам још нашла.Али биће,Боѕе ѕдравља.Имам и српску латиницу(па ћу баш да видим како се разликује од енглеске,а ваљда и хрватске).Што у Н Саду нема ћириличне тастатуре-не чуди ме уопште.Што у Србији уопште постоје компјутери,што моѕе да се гуглује-то ме чуди.Што се тиче брзиме куцања-није проблем(видећете-Својевремено сам ѕивела од куцања(пре ере компа)Кад се научите да ударате по писаћој-развалите тасратуру за 2 дана.Треба вам потпуно нова техника.А слова памтите,наравноЈаљ већ сада(после само пар сати)знам тастатуру ове ћириице коју сада користим-памтите ћирилична слова(љњзшђћчз-и све иде лако.
Препоруке:
3
1
183 четвртак, 25 јул 2013 20:28
Иоанн Дубињин
@Драгољуб Збиљић: Српску ћириличну тастатуру купите/добијете и држите на столу и спојите са компјутером... и онда? Може само да вам служи за украс ако на Windows-у не унесете спецификацију за српску ћирилицу, што ће се (уз евентуални најчешћи избор за енглеску латиницу, или шта ја знам шта још) појавити на доњој командној (сивој траци) на екрану као могућност избора. Али – када сте то већ урадили, онда би вам и самолепљиве налепнице које и сами можете да откуцате и одштампате, са ћириличним (већим) и латиничним (евентуално мањим) словима биле довољне! Прелепите их преко сваког одговарајућег тастера – и имате ћириличну тастауру за џабе!!! Али – без спецификације на Windows-у: пиши пропало! Основни проблем је други: Југословенска влада је још у комунистичком периоду донела смртну пресуду српској ћирилици која је тиме била осуђена на гашење, а све “српске“ владе после ње то драге воље прихватају и спроводе! То је искључиво политичко питање које се само политичком борбом решава!
Препоруке:
2
0
184 четвртак, 25 јул 2013 22:41
Владислав Грујић
Тастатура је обично парче пластике. Оно што је важно јесте програм који управља тастатуром.
Данас се без већих тешкоћа могу направити програми, тј. кодни распореди према индивидуалним потребама, почев од распореда тастера, па све до симбола.
Тако можете одређеним тастерима или комбинацији тастера доделити нпр. слова ъ ь й э ы я ю щ ї ë ѣ ќ ѓ, или ç, и то све имати у оквиру једног кодног распореда, дакле нема потребе за пребацивањем са распореда на распоред.
Такође се може направити кодни распоред за доделу акцената словима.
Препоруке:
0
0
185 четвртак, 25 јул 2013 23:12
Драгољуб Збиљић
"... онда би вам и самолепљиве налепнице које и сами можете да откуцате и одштампате, са ћириличним (већим) и латиничним (евентуално мањим) словима биле довољне" (Иоани Дубињин)!

Какве налепнице, човече!? Да ли сте Ви некада лепили те налепнице? Оне послуже да откуцате стотинак слова и отпадну.

Техника је техника. И мајстори за технику могу да направе нормалне тастатуре са словима ћириличким, како то постоји с латиничким. Ћирилица је исто писмо као и латиница и нема никаквих разлога да нема једних тастатура, а да има других. Није, ваљда, да је ћирилица фалична па се не може косристити на тастатурама!
Препоруке:
0
0
186 четвртак, 25 јул 2013 23:19
Драгољуб Збиљић
"Основни проблем је други: Југословенска влада је још у комунистичком периоду донела смртну пресуду српској ћирилици која је тиме била осуђена на гашење, а све “српске“ владе после ње то драге воље прихватају и спроводе! То је искључиво политичко питање које се само политичком борбом решава" (Иоани Дубињин)!

Е та Вам ваља! То што рекосте је потпуно тачно. Реч о југословенској (комунистичкој) пресуди ћирилици званично у расправи на Новосадском договору (1954), наведено је у Матици српској, а неки тврде, у одајама комуниста у Новом Саду. Но, свеједно где је то било, у којој згради, тек траг је остављен договор о пресуди ћирилици и ово су данас последице које ни стручњаци ни власт не показују никакву намеру да исправе.
Препоруке:
0
0
187 петак, 26 јул 2013 11:39
Драгољуб Збиљић
"Volim cirilicu a najvise koristim latinicu iz prakticnih razloga tj zbog boravka u inostranstvu" (Путник).

То само Србин тако ради, користи латиницу из практичних разлога. Ви не схватате да тако може да каже само Србин који о томе ништа не разуме. Зависи за какве потребе, у ком језику или за који језик користите писмо. користите. Ако мислите на српски језик (језик Срба) нормално је да се служите српском ћирилицом и да је тако чувате. А ако користите енглески језик или, рецимо "хрватски језик" -- лингвистичку варијанту српског језика, нормално је да ћете користити две врсте латинице -- енглеску и(ли) хрватску латиницу. Јер, ни Енглез ни Хрват ни било ко не користи друго писмо за свој језик до своје писмо. Зато би било природно да српски језик пишете српским писмом. Србима је насилно наметнуто друго писмо и у Србији после 1954. године с једним јединим циљем -- да се српска ћирилица замени хрватском абецедом.
А Путник се полатиничио, па сад се труди да се оправда.
Препоруке:
0
0
188 петак, 26 јул 2013 14:14
Миљојко
@@ А ако користите енглески језик или, рецимо "хрватски језик" -- лингвистичку варијанту српског језика, нормално је да ћете користити две врсте латинице -- енглеску и(ли) хрватску латиницу. Јер, ни Енглез ни Хрват ни било ко не користи друго писмо за свој језик до своје писмо.@@

Замисли бисера, Хрвати немају свој језик, хрватски језик је под "", то је лингвистичка варијанта српског језика, како каже Збиљић, али ето од тог истог Збиљића чусмо да имају своје писмо.
Препоруке:
0
0
189 петак, 26 јул 2013 17:14
Драгољуб Збиљић
"Замисли бисера, Хрвати немају свој језик, хрватски језик је под "", то је лингвистичка варијанта српског језика, како каже Збиљић, али ето од тог истог Збиљића чусмо да имају своје писмо" (мудри и драги ми Миљојко поново се мени радује на овај начин).

Никад нисам рекао да Хрвати немају свој аутохтони језик, али су паметнији и већи стручњаци од мене говорили одавно и данас тврде да Хрвати користе од Вука преузет српски језички стандард који су звали на више начина, а одскора званично "хрватски језик". Ту лингвистичку истиину Збиљић само спомиње, а није је он "измислио". Ту су истину признавали раније и неки Хрвати. Ја њима не опонирам, него им само ту истину прихватам. Зато нека се муди Миљојко спори с њима, а не са мном.
И Американци користе енглески језик и нико нема разлога да каже да Американци немају језик. Зато не може ни Миљојко да мени убацује ту неистину као моје речи. Кад неко преузме нечији језик за своје потребе, то значи да тај који је преузео језик -- има језик.
Препоруке:
1
0
190 петак, 26 јул 2013 17:24
Драгољуб Збиљић
И још ово Миљојку.
Наравно да Хрвати имају своје писмо, јр је то писмо сачињавано специјално за католике који су прихватили вуковски српски језик, али се Вук сагласио да ти католици користе тај језик на латиници. Зашто?
П зато што је чињеница да су католици Србима насилно наметали латиницу близу хиљаду година, па када је сачињен нови стандардни језик који су Хрвати од Вука прихватили, тај језик није било никакве шансе да прихвате пишући га ћирилицом.
Касније, унутрашњим насиљем у Југославији, наметнута је ћирилица и православцима који су пре 1954. готово сви писали једним писмом као свуда у свету -- ћирилицом. Данас пишу двама писмима, а суштински преко 90 одсто хрватском абецедом, јер српске институције струке и државе не занимају ни светски начин решавања питања писма у сваком појединачном језику ни Устав своје државе.
Препоруке:
1
1
191 субота, 27 јул 2013 15:01
Василије Клефтакис
Испуцали се сви коментатори.... изређали 101 разлог за ћирилицу, а ретко ко да погоди у срж ствари: то је, остаје, и остаће искључиво политичко, а никако лингвистичко питање! Ко држи власт у рукама - тај држи и судбину ћирилице у рукама, и - како видимо по све већој раширености латинице у јавном животу, власт стално дави и гњави ћирилицу - док је потпуно не угуши.
Него - мислим да је потпуно погрешно набрајати разлоге за ћирилицу, која је и онако скоро на умору. Него: хајде, нека неко наброји разлоге за латиницу у српском језику! Ја се убих размишаљјући - и ниједан разуман не могу смислити! Латиничари, где сте???? Изазивам вас!
Препоруке:
2
1
192 субота, 27 јул 2013 15:25
Драгољуб Збиљић
Зашто мени треба латиница? Треба ми да бих се служио страним језицима који су латинички. А латиница која је специјално састављана за Србокатолике и Хрвате (позната као гајевица или гајица)може нам корисно послужити само за читање хрватских (бошњачких или црногорских књига још) јер су оне углавном на латиници. И ето те користи од те латинице. А могу да их читам само на основу писма зато што језик који су Хрвати (па Бошњаци и Црногорци) стандардизтовали као свој) још је остао само стандардизована варијанта нешто мало друкчије од језика Срба.
Препоруке:
0
0
193 субота, 27 јул 2013 15:33
Драгољуб Збиљић
2. део.
Али, Србе треба стручњаци да уче да је богатство смо само ако Срби чувају своје ћириличко писмо (баш као што то раде сви други народи)и његов апсолутни суверенитет у језику Срба. Замењивати и даље своје писмо наметнутим хрватским писмом у писању свог језика велика је понижавајућа брука за Србе који се погрешно уче од стручњака да Срби "имају" два писма. Чак и да стварно имају (а наравно да немају) два писма, сама језичка природа и пракса једно писмо морају одбацити, јер два писма нису потребна ни језику ни народу. И не само нда нису потребна, него су вишеструко штетна.
Препоруке:
0
0
194 субота, 27 јул 2013 15:42
Драгољуб Збиљић
3. део.
Дакле, друго писмо које је Србима насилно наметнуто после 1954. године као алтернативно Србима па фаворизујуће у општем животу имало је само један циљ који се експлицитно спомиње у расправи на Новосадском договору (1954) да "постепено" замени и затре српску ћирилицу. Е, у том случају, то друго писмо, као туђе и силом наметано Србима вековима, сувише је штетно и, чак, опасно.
Значи, туђе (србокатоличко и хрватско писмо корисно је знати (баш колико је Хрватима, Бошњацима и Црногорцима корисно да знају српску ћирилицу -- да би читали српске књиге на том писму), али је неприхватљиво да Срби своје писмо замењују туђим.
Хрвати се понашају нормално. Они знају (а ако не знају, неће из ината да је уче и то је њихова ствар) српску ћирилицу, али њоме никада у својој варијанти језика не замењују своју латиницу. Тако их, сасвим исправно, уче њихови стручњаци у њиховим институцијама.
Наши стручњаци настављају и данас да раде сасвим супротно и наопако. И зато Србима нестаје ћирилица.
Препоруке:
0
0
195 субота, 27 јул 2013 23:03
Василије Клефтакис
Још нико (па ни Збиљић) да ми одговори на суштинско питање: "Него: хајде, нека неко наброји разлоге за латиницу у српском језику!" Мође се линити да је утешно то што је што на овај текст – од 194 коментара само 57 латиничних (ипак, скоро 30%) – али чак ни од аутора тих коментара нема одговора:који су то разлози за употребу латинице у српском језику? А убеђени "српски" латиничари? Ћуте...
Препоруке:
1
0
196 недеља, 28 јул 2013 00:35
НЕМАЊА ВИДИЋ
@ Василије Клефтакис

Ево одговора са пијаце на Бежанијској Коси у Београду, коју сам прилично поћириличио, и то овако:
кад нешто купим приупитам да ли би могло сутра бити ћирилице. Добијем одговор уз захваллност за скретање пажње, и буде ћирилица.
Али јутрос , док сам куповао купус,покварила ми шему елегантна средовечна госпођа.Док ми се продавац захваљивао , прекину га она : "Знате , треба и једно друго писмо, јер свако вам може доћи. Шта ћете ако дође Загребчанин? Ето, ја сам из Војводине, где је много већа толеранција." Пре мене одговори јој приспели господин :"Који ..... хоће та Војводина?"
Латиница је потребна Србима као компонента европејства и напретка . Како би смо са ћирилицом поправили економију, огласили на 900 билборда позив Хрвата да идемо на њихово море. Кад бисмо ћирилицом означили Београдску арену не би нам хтели доћи певачи из БиХ и Хрватске за којима Срби луде.
Препоруке:
1
0
197 недеља, 28 јул 2013 00:40
Драгољуб Збиљић
За латиницу у српском језику, клефтакису, тј. за латиницу у преименованом српском језику постоји само један разлог. А то је тај што католици по верско-цивилизацијској основи немају допуштење да користе ћирилицу. А Хрвати нарочито неће да пишу српском ћирилицом зато што би се тако лакше видело да су прихватили вуковски српски језик за свој. А за то да се користи хрватска данашња абецеда у језику Срба не постоји ни један једини разлог. Али сви латиничари имају свој специјалан разлог да користе латиницу у српском језику. Друкчије није могуће избацити српску азбуку из живота и полатиничити све Србе, што је процес који траје хиљаду година. И данас су латиничари ближи него икада за хиљаду година том свом циљу, највише захваљујући српским квазистручњацима -- сербокроатистима и захваљујући чињеници да Срби већ дуже од 60 година немају своју нормалну власт која би бринула о српским културном и другим вредностима.
А да чујемо клефтакисов одговор, ако није сагласан с оваквим одговором.
Препоруке:
0
0
198 недеља, 28 јул 2013 01:07
НЕМАЊА ВИДИЋ
Латиница је потребна Србима , јер пуна доза ћирилице може да шкоди.Тако сам 1994.г. у књижари ШУМАДИЈА нудио клађење пословођи да у целом Београду неће моћи наћи ћирилички роковник. Није смео да се опклади, али ме је подучио . Каже да се претходних година било кренуло са ћирилицом , али се претерало са њоме.
Или, кад сам 2002.г. у селу Бошњане код Варварина ( родно место Мишковића )у осмогодишњој школи нудио директорици плакатице баш са оном поруком из овог текста МОЈА ЋИРИЛИЦА - ДАНАС И ЗАУВЕК, одбила је јер нам је доста национализма, ратова и крви !
Како написа још пре две деценије Милован Данојлић, изгледа да су сви национализми добри осим српског.
Латиница је потребан Србима ради мира. Ето, чим су линије градског превоза у Новом Саду исписане ћирилицом у српском језику, испаде белај.
А тек туризам! У селима око Обреновца су као и у центру Београда ћириличке ознаке улица замењене новим, на којима су оба писма
Препоруке:
0
0
199 недеља, 28 јул 2013 07:52
НЕМАЊА ВИДИЋ
1 @ Василије Клефтакис

Доктор медицинских наука Јован Качаки је бесплатно превео са руског на српски језик књигу Галине Шевцове о хуманитарној помоћи руског народа српском народу у Првом светском рату,а проф. др Брана Димитријевић је написао величанствени предговор. У задњој реченици пита се он да ли ће та књига подстакнути некога на нешто. Јер смо показали незахвалност према руском народу из времена Царске Русије.Управо сам и јуче чуо од непознатог човека да нам Руси никад нису помогли.
Тако се и ја питам да ли ће текстови и коментари на интернету да подстакну некога на неку иницијативу, у вези са било чиме, па и са ћирилицом. Неће, као што није ни досада.Јер се то може очекивати само од оних народа који знају које су њихове националне вредности , па их као такве воле ,негују и чувају.
Ипак се јављам, првенствено из поштовања према ономе што је до сада чинио за ћирилицу Василије Клафтакис.
Препоруке:
0
0
200 недеља, 28 јул 2013 08:23
НЕМАЊА ВИДИЋ
@ Драгољуб Збиљић

"Али сви латиничари имају свој специјални разлог да користе латиницу у српском језику. Друкчије није могуће полатиничити све Србе."
Мислим да постоји много опаснији разлог да Срби користе латиницу, а то је да њу необавештени народ доживљава као своју. Познато је Збиљићу да сам у Матици српској износио своје "откриће", а до њега сам дошао уз помоћ Станоја Ђујића ( осам разреза)из села Доњи Детлак код Дервенте. Пита он мене на својој слави :"Зашто се ти уопште узбуђујеш због ћирилице , кад је Вук нама смислио и нашу латиницу , па ће нам остати она ако пропадне ћирилица." А на моје питање откуд он то зна, рече самоуверено да је то чуо од професора на ТВ.
Под именом Ристо Докић ( мој комшија из села)имао сам пре десетак година полемику у Политици са проф. др Ранком Бугарским , јер је он написао да прихватање латинице у Србији значи приближавање цивилизацијском кругу.
Препоруке:
0
0
201 недеља, 28 јул 2013 08:45
НЕМАЊА ВИДИЋ
2
Србима се осладила латиница

Бугарски је англиста па га разумем, али смо могли прочитати у истој новини Политици како је ауторитет за српскохрватски језик академик Милка Ивић са радошћу рекла да се латиница осладила народу.
Сетимо се да су Хрвати изашли из српскохрватског језичког заједништва још 1967.г. , а у ЈУС стандардима за грађевинарство с почетка седамдесетих година писало је да су штампани на следећим језицима: српскохрватском , хрватском књижевном, словеначком и македонском језику (наравно, све у латиници осим за македонски језик ).
Нешто касније одржаван је неки научни скуп у Београду, а директор Рударског института позове свог сарадника инжењера Владимира Лепојевића поводом његовог пријављеног рада на ћирилици, па ће , отприлике, овако :"Знате , колега, једино је ваш рад на ћирилици, па није згодно.Него да ви то преправите на латиницу ." Али, Лепојевић је остао Србин,и велико је име у раду ЋИРИЛИЦЕ.
Препоруке:
0
0
202 недеља, 28 јул 2013 09:07
НЕМАЊА ВИДИЋ
3

Процес латинизације тече сам од себе, а да извршиоци тог посла и нису свесни да остварују стари римокатолички план

Данашња власт није способна да спроведе неки смислен план латинизације Срба, него је довољно само да све препусти инерцији. Али и то је нека политика.Доказаћу ту инерцију на инжењерима и на адвокатима.
Још нисам видео ниједан случај да инжењерска фирма користи ћирилицу у свом пословању. Њени власници би радије прошетали голи Кнез Михаиловом улицом , него што би имали посла са ћирилицом. На првој хидроелектрани у Србији ( на Ђетињи) је и име произвођача СИМЕНС исписано ћирилицом, а данас би таква роба била враћена произвођачу.
Лично сам се уверио да адвокат пише пером и потписује се ћирилицом , а поднесак у име странке доставља суду на латиници. Намерно нисам хтео да примим такав документ па сам имао штету. Хтео сам да поентирам за ћирилицу износећи случај у јавност, али нико није хтео да то објави, иако је прекршен Устав и закон.
Препоруке:
0
0
203 недеља, 28 јул 2013 09:09
Драгољуб Збиљић
1.
Срби су, као народ, смишљено (без скривене завере, него на чињеницама очигледно) подизани насилно или заблудно као наивни, анационални по принципу "завади па владај и отимај му или унипштавају му вредности" да би постали неотпорни за своју одбрану, јер су некада у одбрани бивали јаки. Само у последње две деценије то се чини Србима све видно и непрекидно. Окупација државе се, како потврђује историја, краће или дуже припрема без бомби, а ако мора користе се и бомбе. Често се, као према Србима, стварају услови за унутрашње самоуништење, самоубијање, изумирање да би они споља онда дошли на готово. Ћирилица се не затире Србима случајно, то Немања Видић и многи други знају одлично, а многи не знају а још више многи неће да знају. То је посебно вредно српско оружје увек било за отпор окупацији и асимилацији зато је она уништавана дуго и споља, па кад није успело уништавање споља, примењено је уништавање унутра или изнутра и у самој Србији.
За уништавање ћирилице стигло се до краја.
Препоруке:
0
0
204 недеља, 28 јул 2013 09:18
Драгољуб Збиљић
2.
Ништа се не дешава случајно. Све има својх узрок и последицу. То није ново, али је тачно. И готово ништа се случајно не може поправити.
С уништавањем, тј. до замењивања и затирања ћирилице стигло се до краја унутрашњим чињењем и нечињењем.
За поипр4ављање, тј. за враћање српског једног од најајчих потврђених оружја (ћирилице) за одбрану своје културе и опстајања данас постоји само један начин. А он се зна у целом свету (зна се и у Хрватској; њу увек спомињем, јер нам је увек ту комшијски најубољи пример како се за латиницу код њих употребљава неопходна сила, а они некада и пређу неопходну силу за то). То је решење питања писма у складу с праксом целога света (јапански пример вишеазбучја је нешто друго и у складу је са специфичним њиховим потребама у језику, реч је о комбиновању, а не замењивању писама). Ту су праску у институцијама применили и хрватски стручњаци у институцијама. То је једноазбучко решење питања писма.
Препоруке:
0
0
205 недеља, 28 јул 2013 09:26
НЕМАЊА ВИДИЋ
4

Латиничари су давно завршили посао, па Срби воле своју латиницу

Недавно је постала хероина проф. др Рајна Драгичевић са Филолошког факултета у Београду, јер се будућим професорима много допао њен говор. Добро је писала да је српски језик нападнут енглеским речима, а о ћирилици ни речи. Није приметила да је ишчезла ћирилица. Ти будући професори , без знања и осећања ћирилице као темељног националног симбола, ће спремити за латинизацију ученике који ће студирати код проф. Драгићевић . И тако увек изнова , у служби туђег.
Са истог факултета је и проф. др Мило Ломпар , писац изврсне књиге дух самопорицања.Он је за два писма у српском језику, што води неумитном нестанку ћирилице. Па може ли бити већег духа самопорицања од брисања ћирилице из свести српског народа?
Препоруке:
0
1
206 недеља, 28 јул 2013 09:28
Драгољуб Збиљић
3.
Све док се српски стручњаци у институцијама не доведу у мислима у склад са светском праксом и Уставом Србије (Члан 10), ћирилице ће бити све мање. Ту не могу кључно и много да помогну "удружења за заштиту ћирилице" која немају новца, а држава им не даје никакву подршку ни материјалну ни другу. Можемо ми до краја живота објашњавати "народу", назовистручњацима, школама, предузећима и др. шта и како су обавезни да раде по Уставу и сл. То неће моћи ништа суштински да промени јер народ не може никакво неподржано удружење да победи и сломи смишљен отпор исправном из свих инстиуција -- државе, политике, струке, школе. Пре свега из Министарства просвете. Ако Министарству просвете деценијама не смета неуставан правопис који је у нескладу с решењем питања писма свих језика у свету, џабе појединачне ванинституционалне приче.
Препоруке:
0
0
207 недеља, 28 јул 2013 09:39
Драгољуб Збиљић
4.
Ако се народ у животу и у школи погрешно учи, нема те друге силе да народ "опамети". Народ је неизбежно такав какве су му плаћене институције државе, власти, политике, струке и школе., И он као целина никада није и не може бити колективни кривац.

Немања Видић је дао малопре врло илустративне и доказујуће примере свога труда да се нешто добро за народ учини. Ти примери потврђују, практично, све ово што укратко о томе овде додадох.

Широку, стручну, причу о томе и доказивање предочио сам на више од хиљаду страна. Књигу су добиле и институције и стручњаци појединачно. Ћуте о тој књизи као заливени. Нико ни да је похвали ни да је покуди. Има разлога, вероватно, и за покуду. Али нема разлога да се каже да то из књиге суштински није тачно и да се мо0же на други начин, осим предложеног, спасе данас српска азбука.
Препоруке:
0
0
208 недеља, 28 јул 2013 09:49
Драгољуб Збиљић
5.
И још само ово да додам.
Из једне од институција (Матице српске)које се кључно питају за правопис и решење питања писма, и то за паре народа, њихов први човек изјавио је у најтиражнијим новинама изричито: "Убудуће на све сличне предлоге са стране из разних удружења за заштиту ћирилице и сл. -- ћутаћемо."
И заиста, у овој славној и злоупотребљеној институцији већ две-три године нема ни речи о неопходном решавању питања писма у језику Срба по српском Уставу и светској пракси.
Препоруке:
0
0
209 недеља, 28 јул 2013 09:57
Драгољуб Збиљић
6.
Њихови стручњаци сербокроатиости држе се Члана 26. Статута Војводине, а Устав Србије (Члан 26) чак су цитирали у новом Правопису српскога језика (2010) на 15. страну и уставну одредбу и светску праксу багателисали су већ на 17. страни и одредили да се Срби и даље черече једини на свету на два писма све док се и ови остаци ћирилице не затру. То су српска ћирилица и, већ седамдесерак година насилно у животу и општој употреби фаворизованао "латиничко писмо из времена српско-хрватског језичког заједништва" (стр. 17. Правописа).
За разлику од српских стручњака сербокроартиста, хрватски језикословци се стриктно држе свог Устава и опште светске праксе (једноазбучје за појединачан језик) на овај начин: "Хрватски језик данас се пише латиницом." У једнбој од тачака за сваки случај јажу: "Све што је до сада објављено на ћирилици а на хрватском језику такође припада хрватској култуној баштини. Зато данас Хрвати немају српски пример проблема с нестајањем свога писма.
Препоруке:
0
0
210 недеља, 28 јул 2013 09:59
Драгољуб Збиљић
7.
У томе се има шта научити од Хрвата и њихових институција и стручњака. Али је српски проблем што наше институције и стручњаци не допуштају нам да научимо.
Препоруке:
0
0
211 недеља, 28 јул 2013 10:12
Драгољуб Збиљић
"Мислим да постоји много опаснији разлог да Срби користе латиницу, а то је да њу необавештени народ доживљава као своју" (Готово све је тачно што Н. Видић истиче у вези са српским писмом, па и ово).

Једино додајем да то што "необавештен народ доживљава као своју" један је од начина како међу Србима створити забуну. То је само начин наметања латинице, а затирање ћирилице. То је дакле начин и средство, врло убедљиво на први и сваки поглед, који српски антићириличари и, практично, антисрби користе као обмањујуће и омамљујуће. Јер, ако је наша и латиница, што да се бунимо када нам насилно хиљаду година споља и седамдесетак година већ изнутра насилно намећу хрватско писмо кад је оно у историји већ одиграло велику улогу у најпре латиничењу па асимилацији тих католичких Срба. То је превођење жедног преко воде, а да не осећа жеђ за својим писмом.
Препоруке:
0
0
212 недеља, 28 јул 2013 10:15
Драгољуб Збиљић
2.
То је службено, институционално обмањивање и уништавање српских културних и националних вредности првога реда. Српство се не може друкчије уништити. А један од начина је прихватање туђег за своје. Писмо је у томе изузетно важна вредност и средство за расрбљивање.
Препоруке:
0
0
213 недеља, 28 јул 2013 10:34
Лажна "(опште)српска латиница", па још "Вукова" довела је необавештене Србе до највеће ""сласти", а обавештене до највећег гађења
"Србима се осладила латиница" (н. Видић). То јесте тако. Само треба мало тачније рећи да су Србима плански и циљно осладили латиницу они који су успели да Срб полатиниче циљно. Србима се, дакле, латиница није случајно и сама од себе осладила. Највећи и најуспоешији и највећи ослађивачи латинице Србима били су здружени унутра (у Југославији и Србији) политика комуниста и струка сербокроатиста. Само су они удружени успели да огорчају ћирилицу, а да претерано и неприроно (насиљем и заблудама преко свих институција) осладе абецеду. Стицајем околности не без разлога, наравно, Србима су осладили баш ону латиницу која је специјално састављена за Србокатолике и Хрвате. А пре извесног времена "проузвођење", тј. преименовање те латинице у Вукову (опште)српску латиницу" довело је многе необавештене Србе до највеће заблуде у сербокрокроатистици, а друге (просвећене, учене) Србе до највећег гађења од те "сласти" коју Немања Видић с правом истиче као важан податак.
Препоруке:
0
0
214 недеља, 28 јул 2013 10:47
М. Којић
Напори које чини Немања Видић и други ангажовани Срби на реафирмацији ћирилице су достојни сваког поштовања. Таква и толика енергија није дата свакоме али је ипак, све дужа поворка оних "малих раденика". Наше писмо није потиснуто брзо па ће и процес обнове потрајати. До прије неколико година у западноевропским базенима гдје бораве стотине хиљада Срба, изузев у називу наше Цркве наше народно име није постојало. Ствари данас стоје нешто другачије. Уласком Бугарске у Унију ћирилица је постала једно од званичних писама...има наде...
Препоруке:
0
0
215 недеља, 28 јул 2013 11:26
Драгољуб Збиљић
Исправка.
У једном од мојих коментара стоји погршно "Устав Србије (Члан 26)". Наравно треба да пише исправно: "Устав Србије (Члан 10)".
Препоруке:
0
0
216 недеља, 28 јул 2013 11:38
Драгољуб Збиљић
"Напори које чини Немања Видић и други ангажовани Срби на реафирмацији ћирилице су достојни сваког поштовања" (М. Којић).

Саглашавам се у оцени Видићевог труда и других освешћених људи. Нада постоји док постоје људи. Невоља је што постоје и нељуди.

Али ваља знати,, ћирилица се може вратити у живот само школски, институционално, у складу са светском праксом у (о)чувању писма. И српско писмо вратиће се тим пре што нам успе да убедимо институције државе да се понашању у (о)чувању писма у складу с праксом у целом свету. А док у томе не успемо, можемо само овако радити. И, тамо где се то допушта, држати ову тему отвореном за расправу све док се проблеми у вези са српском ћирилицом не реше. Када ће се решити, можемо само да нагађамо. Али да ће се проблем затирања ћирилице решити коначно на овај начин који укратко и сада предочих - тешко је оспорити. Сва наша деловања у том смислу имају значаја и свачије деловање у том смеру заслужује поштовање.
Препоруке:
0
0
217 недеља, 28 јул 2013 17:09
DrJelaBisic
Srpska drzava je odumrla odavno.Srbi su narod u nestajanju,po svim parametrima.Zato i izumire cirilica:ne mozete ljude da naterate da pisu cirilicom,ako njih to mrzi.Nedosttak morala i nedostatak svesti su problem
Препоруке:
0
1
218 недеља, 28 јул 2013 17:55
Драгољуб Збиљић
"Zato i izumire cirilica:ne mozete ljude da naterate da pisu cirilicom,ako njih to mrzi.Nedosttak morala i nedostatak svesti su problem" (Јела).

1.
Јело, Јело, знам ја да вас не може нико ничим натерати да пишете српски језик српским писмом, јер мрзите ћирилицу. Али, ту ноје реч не знам о каквом "терању" народа на ћирилицу. Нико нигде не тера народ да пише својим писмом. Ви, очигледно, нисте прочитали од овога шта сам овде говорио више од једне реченице. Ви имате Катанино мишљење да неко помишља на "пендрек" да бви се народ вратио ћирилици. Није о томе реч, него о поновном институционалноим решењу питања писма у складу са Чланом 10. Устава Србије и са светским решењем питања писма. Кад се то тако (као у целом свету) поново уради, онда нема потреба ни за каквим "терањем", него народ (ђаци) у школи науче које је њихово (српско) писмо и то запамте за цео век.
Препоруке:
0
0
219 недеља, 28 јул 2013 18:04
Драгољуб Збиљић
2.
Овако како је данас, то је чиста насилна фаворизација хрвтског писма које је овде пре неког времена чак, у сврху довршавања латиничења свих Срба, чак преименовано у "(опште)српску латиницу", па још тобож Вукову!
Плаћени од народа, српски стручњаци тобож не знају да је двоазбучје само привремено решење питања писма.
А ако заиста не знају како да реше проблем у вези с ћирилицом, нека се угледају на хрватске стручњаке који су после разбијања Југославије озваничили правописну одредбу у складу с њиховим Уставом и са светском праксом на овај начин: "Хрватски језик се данас пише латиницом." У једној од тачака о писму навели су и ово: "Све што је до сада објављено на хрватском језику ћирилицом то такође припада хрватској културној баштини." Ако српски лингвисти заиста не знају како се решава питање писма, ево нека препишу одредбу из хрватског правописа, само нека наведу српско писмо -- ћирилицу. И све је решено на тај начин, па нема нико никога на шта да "тера" у вези с писмом.
Препоруке:
0
0
220 недеља, 28 јул 2013 21:05
DrJelaBisic
Уоѕбиљите се,гЅбиљићу.Нисам ја никакав пропагатор латинице.Напротив.Лично користим ћирилицу кад год могу,али један комп ме не слуша,а други има само два писма:енгл и арапски.То је слуѕбени комп моје ћерке,она на њему ради,и ја не могу да му додајем и одуѕимам програме.Па зато извините.Ви,поштовани господине,очекујете да стручњаци и дрѕава нешто предузму.Од тога нема ништа,јер нити има стручњака,нити дрѕаве.Не преостаје ништа друго већ да свако за себе предузима шта моѕе:учите своју децу да пишу ћирилицом.Кад могу моја-могу и Ваша.Пишите петиције.Бојкотујте фирме/радње/производе који користе латиницу.Причајте свима о томе-борите се,заједно са другим својим истомишљеницима,колико год моѕете.Мене у школи(имам 60г)нико није могао ни покушавао да тера да пишем(само)латиницом,и нисам писала.Нисам чула да је неко ишао у ѕатвор јер је писао ћирилицом.Наша,српсла омладина је неупћена и нерадна,мисле да ће их запослити на Западу,да ће их Запад издрѕавати,ако пишу латиницом.Мало сутра
Препоруке:
0
0
221 недеља, 28 јул 2013 22:58
НЕМАЊА ВИДИЋ
@ Dr JelaBisić

Увек ме је наљутила Jela осим данашњим коментаром . Просто нема шта да се оспори. Рече сасвим исправно да нема ни стручњака ни државе.Ове лингвисте који данас ведре и облаче сутра ће заменити Душка Кликовац и Рајна Драгићевић, које нису приметиле да је ишчезла ћирилица.СРПСКА ЗБУКА упутила је дописе директорима 16 београдских гимназија ради ширења фронта одбране ћирилице. Није се огласио ниједан. Онда позовем неке професоре српског језика . Реакција је типска у овом смислу : шта то није уреду са ћирилицом, дневници се исписују њоме,а и ја се њоме потписујем.
Али и од тога има горе: сва интелектуална елита, а не само лингвистича, издала је ћирилицу. Симболичан чин те издаје је књига проф. др Мила Ломпара "Дух самопорицања". Признати борац за одбрану српске културе, а поменутом књигом се декларисао за двоазбучје, што значи да се определио за латиницу.Потврдио је постојање култа латинице у српским земљама, па ето одговора Клафтакису зашто Србима данас треба латиница.
Препоруке:
0
0
222 недеља, 28 јул 2013 23:53
НЕМАЊА ВИДИЋ
@ Dr JelaBisić - нема државе

Има државе ,али нема српске државе.
Клефтакис је рекао да је питање писма увек било и остало искључиво политичко питање.То је тачно само онда ако постоји дилема да ли је питање писма стручно или политичко.
Стручно није , али се не може решити ни као само политичко питање.Јер постојећи култ латинице као доказ примицања Срба "цивилизацијском кругу", што значи католичком свету, је веома јак у Срба. Па се политичари плаше двоструко : од Немаца који траже промену свести код Срба, и од бирача на изборима.
То не значи да Збиљић није требао писати књиге о ћирилици . Напротив, он је разбио дебелу лингвистичко-политичку жабокречину којом је решење питања писма победом латинице требало бити коначно покривено, односно затворено.
Препоруке:
1
0
223 понедељак, 29 јул 2013 00:20
НЕМАЊА ВИДИЋ
Шта да се ради ?

1

Радити оно што су и досад радила удружења и појединци, што је показала НСПМ фотографијама уз предметни текст, оно што предлаже Јеla,и сл.
Проф. Пижурица је прво потписао смртну пресуду ћирилици правописном нормом о два стандардна писма у српском језику, а онда се јавно понудио да буде на челу тима који ће припремити предлог бољег закона о службеној употреби језика и писма. Тј. тиме он одлаже егзекуцију осуђеника.И држава је прихватила његов предлог.( Вероватно ће он да то ради бесплатно!)
Збиљић је добро предложио да питање писма буде решено у правопису аналогно решењу писма у хрватском правопису, а ја предлажем да и питање закона буде решено као у Хрватској. А то значи да закон ,сагласно стандардима ЕУ,не постоји. Него постоји само закон којим се штите права националних мањина у вези са језиком и писмом.Нисам у овоме оригиналан , јер је професор права академик Радомир Лукић још 1990.г.написао чланак у Политици под насловом "Против посебног закона"
Препоруке:
2
0
224 понедељак, 29 јул 2013 00:42
НЕМАЊА ВИДИЋ
Шта да се ради?

2

По логици ствари, ЕУ би нас требала натерати да укинемо Закон о службеној употреби језика и писама, Али док до тога не дође ево шта сам предложио Матици српској као побољшање закона, што ми могла користити и удружења и појединци који ће властима на неки начин нудити своје предлоге :
Прво да у свим законима у којима се помиње српски језик мора бити поменута и ћирилица ( сагласно са Уставом).
Друго, службено не може бити само оно што пише држава, како је сада, јер би то значило да су државни чиновници неки осуђеници на казну писања ћирилицом, него законом мора бити предвиђено да се грађани морају обраћати држави на ћирилици кад се служе српским језиком.
Треће,службена употреба језика и писама односи се и на писање свих правних лица регистрованих у АПР, а нарочито у пословању предузећа.
Четврто, сви технички пројекти који се реализују у Србији морају бити на српском језику и ћириличком писму.
Препоруке:
3
0
225 понедељак, 29 јул 2013 00:50
НЕМАЊА ВИДИЋ
Шта да се ради ?

3

Пето,сви уџбеници писани српским језиком, укључиво и универзитетске, морају бити на ћирилици.
Шесто, сви домаћи стандарди морају бити на ћирилици.
Седмо, службеном употребом језика и писама има се сматрати и представљање на интернету државе и правних лица.
Осмо, законом морају бит предвиђене казнене одредбе за некоришћење ћирилице у њиме предвиђеним случајевима.
Препоруке:
3
0
226 понедељак, 29 јул 2013 11:57
Драгољуб Збиљић
Хиљаде и хиљаде предлога и начина за враћање ћирилице Србима и српском језику (од којих су многи овде спомињани, велики борац за ћирилицу Немања Видић је само побројао не знам већ колико и рекао како да се врати ћирилица) -- све то силно време за спровођење у народу тог начина пропаганде ћирилице може да замени један једини начин и да скрати силно време за губљење. А тај један једини начин јесте да се српски лингвисти угледају на све друге стручњаке за језик у свету, тј. да напусте уникатно двоазбучје (које је смишљено ради замене ћирилице). То значи доношење решења питања писма у складу с целим светом.
Ко то увек ради? Па стручне институције за језик и писмо, тј. стручњаци у њима који раде ро за паре народне. И нико други.
Дакле, илузорно је мислити да се може питање писма решити изван струке.
Препоруке:
0
0
227 понедељак, 29 јул 2013 12:06
Драгољуб Збиљић
2.
Наравно, пошто је напоак процес у струци одавно зацарио, јер је сттука (зло)употребљена у праљвцу политичке одлуке о замени ћирилице 1954. године, јесте да је потребно и могуће да се политички, државно и уопште институционално у Србији донесе опредељење за враћање ћирилице у српски језик за Србе.
Али, опет, политички може да се сада обрнуто "нареди" струци, односно да се струка сада, за разлику од 1954. године, "употреби" на исправан начин (у складу са светом) и да јој се затражи сачињавање Српског правописа (боље га је тако звати него Правопис српскога језика, зато што многи стручњаци данас још не знају шта је то српски језик) баш као што је то учињено с правописом у Хрватској. дакле, пут је најбржи и најлакши и једино исправан да се струка угледа у решењу питања писма п0о светском узору (један језик -- народ -- једно писмо). Тп није ни политика ни струка, него је природа. Само је једноазбучје и лингвитичко, дакле, стручно и природно решење.
Препоруке:
0
0
228 понедељак, 29 јул 2013 12:14
Драгољуб Збиљић
3.
Сада остаје само једно питање: Како убедити српске (или назовисрпске) стручњаке да се угледају у стручном решењу питања писма на цео свет? Удружење "Ћирилица" убеђује све српске инстируције струке и државе да се то изврши како мје једино стручно, природно и сврховито, ево, од оснивања "Ћирилице" (2001). Учињено је много. Било је вербалчни9х, чак нешто и матријалне подршке од министра Којадиновића док је био у Министарству културе, било је подршке од појединаца у народу, било је продобијања за то што је стручно, природно и нормално тек од једног до двојице познатих стручњака, други су или ћутали илчи су климоглавци у иснтитуцијама, пре свега у Матици српској и Инстоиртуту за српски језик САНУ. Укупно 15 књига смо написали стручних о томе лично, а око 20-ак укупно, али резултата нема. ћирилице је све мање.
Све ово што Н. Видић каже рађено је, отворена је тема ""ћирилица и њено очување". Било је нешто и политичке подршке ћирилици у Уставу (Члан 10), али се све свело на -- ништа.
Препоруке:
0
0
229 понедељак, 29 јул 2013 12:23
Драгољуб Збиљић
4.
Чак је основано и неколико "удружења за заштиту ћирилице". (Срби много различито мисле, па су веровали да ће неко други, осим Збиљића, па осим Видића, па осим још понекога, неко друго удружење и неки други човек боље успети.) Све се, најзад, свело на то да више "удружења за заштиту ћирилице", откад их имна више, нико из институција сада не зарезује више ни оно прво изворно Удружење "Ћирилица" (више бабица, деца килава.

Сва прича, сва пропагандисања за ћирилицу, сва борба, сви начини борбе, све у вези с ћирилицом, своди се, дакле, само на једно: Како убедити стручњаке да се у решењу питања писма стручно и природно угледају на цео свет. Довољно је да се угледају у решењу питања писма, на пример, на вечну "српску браћу" -- Хрвате или на било кога другога, и ето Србима назад ћирилице колико хоћете.
Препоруке:
0
0
230 понедељак, 29 јул 2013 12:30
Драгољуб Збиљић
5.
И да закључим с нужним понављањем.
Све мудровање и пропагандисање у вези с враћањем Србима и српском језику ћирилице, све губљење времена и пара у том мудровању и пропагандисању довољан је одговор на ово једно једино питање: Како убедити српске стручњаке да се угледају у решењу питања писма на сав свет?

У томе се досад није успели. А да ли је питање ћирилице стручно, политичко, државно, социолошко, културолошко, цивилизацијско, национално и сл. само је губљење времена. Довољан је, на пример, да је председник Србије Тома Николић био просвећени владар да затражи од Скупштине и Владе да се примени Устав (Члан 10) и питање писма би било решено. Нажалост, он не само да се није показао просвећеним (иако човек јесте завршио факултет), али није био просвећен да треба да се држи обећања током избора да ће се држати Устава.
Препоруке:
0
0
231 понедељак, 29 јул 2013 12:39
Драгољуб Збиљић
6.
А, уз то, из његовог (Николићевог) Кабинета чак нисмо добили ни одговор да ли ће нас икада примити на замољени разговор. Тадићеви су нам макар били одговорили да ће нас примити. И примио нас је његов неки секретар. Биоо је љубазан човек и пун разумевања за ћирилицу, али није успео да убеди ни Тадића да нас прими.

Тако наша власт смењује једна другу, али се, што се начина решавања питања ћирилице тиче и примене Устав, ништа баш ништа бне мења.

Дакле, за ћирилицу и њено враћање био је довољан један просвећени српски владар (као што је био Ататурк који је сам решио питање турског писања), али Срби, нажалост, ни9како не могу да добију просвећену личност на челу државе. Јер, обичан појединац не може нбо9шта да реши. Али просвећени и одшколовани појединац у институцији још како може.
И сада неко каже, да ћирилица није ствар просвећености, струке и институције, него је каже, "главна кривица у српском народу".
Препоруке:
0
0
232 понедељак, 29 јул 2013 12:48
Драгољуб Збиљић
7.
Е, па, није кривица у народу, него у институцијама државе, струке, политике. Народ није ни плаћен, ни оспособљен, ни Уставом обавезан да без институција државе, струке и науке бесплатно ради ма шта, па ни да решава питање писма. Он плаћа академике који су дужни то питање да реше. А пошто неће, него погрешно још уче народ кроз школое и живот, народ не може бити образованији и мудрији од свих иснтитуција.
Сви који мисле да писмо није стручно питање греше. Јер, да је све у реду, да су институције државе све за ћирилицу и њено враћање у живот по Уставу, то може и мора да се спроведе, у коначном, само путем струке, тј. школе. Без струке и без њене злоупотребе (на Новосадском договору, 1954) а данас и било кад без употребе струке нико никада не може да реши самостално питање писма. Струка (институције струке и појединци у институцијама) једини су професионалци и једини су од народа за то плаћени и једини су за то најодговорнији.
Препоруке:
0
0
233 понедељак, 29 јул 2013 12:57
Драгољуб Збиљић
8.
(Закључак).
Увек сам знао и говорио симболично и стварно: без инжењера нема моста, а без лингвисте (стручњака за језик и писмо) нема стандардизованог језика и писма, тј. нема решења питања писма. Нико други се професионално тиме не бави и нико други није оспособљен да исправно реши питања стандардног језика и писма осим стручњака за језик.

Велики је проблем у свему одавно међу Србима и код Срба што се наука и струка, у овом случају језичка, злоупотребљавају (као 1954. и даље). Лоша намера, лоши планови, договори, политикантство, приватизација, лична корист, пљачкање, крађа и сл. царују међу Србима до те мере да нам не само пропадају највеће вредности и губе се него смо у видном у процесу општег затирања. А у том општем затирању Срба и српства, ћирилица је, што би у НАТО-у казали: "колатерална штета". На српском би то било "узгредна штета".
Препоруке:
0
0
234 понедељак, 29 јул 2013 13:19
Драгољуб Збиљић
Ипак овим да овај пут завршим своје казивање овде.
Кад се стручно, правописно, а то значи школски (правопис је обавез7анб за школе и за професоре и за ђаке) реши питање ћирилице по принципу који се примењује у целом свету и кад у Србији не буде више стандардно могућ српски језик на алтернативном писму, кад, сходно томе, више никоме не падне на памет да српски језик пише неким, другим писмом (баш као што у Хрватској, на пример, нико живи не пише "хрватски језик" арапским или српским писмом или, рецимо, кад ником не падне на памет да српски пише туђом писмом као што Енглезу не пада на памет неко друго писмо кад пише свој језик)-- само тада поново неће постојати никакав проблем у Србији у вези с писмом. Све док се стручно не спроведе у школи светска пракса да ниједан ђак нема никакву недоумицу у школи и ниједан човек у животу којим ће писмом писати свој језик -- Срби ће имати проблем с писмом.
Препоруке:
0
0
235 понедељак, 29 јул 2013 13:28
Драгољуб Збиљић
2.
Све, дакле, док се (и) Срби у вези са својим језиком и писмом не усагласе поново с праксом у целом свету, тј. док се не врате свом писму (једном, природно, писму), Срби ће неизоставно губити српску ћирилицу и доћи ће до једноазбучја, али сада у хрватској латиници. Тако ће се остварити давна, хиљадугодишња режња и притисци да се (у) Срби полатиниче, да би се онда (на примеру Срба католика) католичили и асимиловали. Цирилица је за то непремостива брана. Зато је та брана свим силама споља пробијана хиљаду година, али није дала резултате све док није комунистичка политика и злоупоитребљена струка удружено извршила насилан удар изнутра. Насиље често успева да победи. А унутрашње насиље још и лакше од спољашњег.
Ништа није случајно, истина је стара. И није случајно недавно у Србији учињен фалсификат са "српском латиницом", тј. преименовање србокатоличке и хрватске латинице у "српску", па је још, да би све лакше прошло, фалсификован тај абецедни састав и приписан чак Вуку Караџићу.
Препоруке:
0
0
236 понедељак, 29 јул 2013 13:43
Драгољуб Збиљић
"Мене у школи(имам 60г)нико није могао ни покушавао да тера да пишем(само)латиницом,и нисам писала.Нисам чула да је неко ишао у ѕатвор јер је писао ћирилицом.Наша,српсла омладина је неупћена и нерадна,мисле да ће их запослити на Западу,да ће их Запад издрѕавати,ако пишу латиницом.Мало сутра" (Јела).

Готово све Вам је то тачно, осим овога у вези с "терањем" у школи да пишете само латиницом.
Ви, Јело драга, нисте разумели комунистичку о данашњу "демо(н)кратистичку" политику. Комунбисти нису били ни глупи ни наивни. Они су убијали и људе и ћирилицу на посебан начин. Он ти је (не Вама, свима) нудио у школи, као и данас, два писма, присилио те да знаш оба, а онда ти је све на улици и сл. писао латиницом. Тако је, али још горе, и данас. Он ти нуди у школи оба, а на улици више нема ни једне банке, ни једне продавнице, ни једног и9списа на производима, ни једне готово књиге у "Лагуни", рцимо, на ћирилици, ниједан продавац у Србији није чуо да постоје тастатуре (и) на ћирилици...
Препоруке:
0
0
237 понедељак, 29 јул 2013 13:52
Драгољуб Збиљић
Јели 2.
Тако Вам је то било с ћирилицом, драга Јело! То што сте "имали" формално у школи, била је велика игра, јер то (ћирилицу) нисте имали у животу. И данас је још горе. То што, кобајаги, имате у школи и у Уставу (Члан 10) -- то (ћирилицу) немате више готово нигде у стварности, у животу. Ако сте из Београда, прошетајте Кнез Михаиловом, Ја сам недавно пушком тражио и нашао до десетак исписа ћирилицом. Ако сте из било ког града у Србији, уђите у било коју продавницу, у било коју банку, отиђите и на пијацу -- готово нигде нећете видети ниједно ћириличко слово. И Ви сада мени кажете да Вас нико "није терао" да пишете само латиницом. А зашто би Вас корбачем терао на латиницу, кад Вам је све нудио готово само на латиници. И тако сте се сами на латиницу нагонили.
Препоруке:
0
0
238 понедељак, 29 јул 2013 14:33
Миљојко
@@И Американци користе енглески језик и нико нема разлога да каже да Американци немају језик. Зато не може ни Миљојко да мени убацује ту неистину као моје речи. Кад неко преузме нечији језик за своје потребе, то значи да тај који је преузео језик -- има језик.
@@
Aмерикaнци нaрaвно нису преузели енглески језик, aмерички домороци, који су готово истребљени и дaнaс говоре својим језицимa и дијaлектимa. Енглески језик се нa aмеричком континенту рaширио преко досељеникa који су већином говорили енглески језик, дaкле енглески језик је зaвлaдaо оним што се дaнaс нaзивa СAД пре формирaњa aмеричке нaције, сви ти досељеници су изaдaвaли новине, штaмпaли публикaције, дистрибуирaли библије нa енглеском језику дaлеко пре ствaрaњa СAД. Где је ту aнaлогијa сa српским језиком? НИгде.
Препоруке:
0
0
239 понедељак, 29 јул 2013 14:50
DrJelaBisic
Postovani gVidicu,hvala Vam.Evo opet me izdaje komp,hoce latinicu pa to je,sta da mu radim.Ako bude i dalje nestasan-ide u otpad.Za sada:To sam i mislila.Nema s R P S K E drzave.Da li je neko,u ranijim epohama,ocekivao da Mahmut-pasa ili Selim III,Marija Terezija ili Franc Josif,brinu o cirilici?Naravno da nije.Verujte da se to pre moglo ocekivati,nego da pragmaticni rasrbljenici to rade.Pa smo to zavrsili.Sve tacke koje navodite su nesto sto drzava treba da uradi.O tome smo se vec dogovorili.Za gZbijica:pa kada nema Srpske drzave,zainteresovane za dobro nacije,ko ce narediti nesto lingvistima?I lingvisti su samo proizvod te drzave.A vi ocekujete lingviste da reaguju!Dobro je da lingvisti znaju da citaju.Kakav svetski uzor,kakvi bakraci!Pa zar Vi ne vidite da u Srbiji,vise ni lekari ne umeju da lece?Ne da nece-hteli bi za mito,ali ne mogu,verujte mi.Slucajevi koje ja znam uzasni su.I o kakvom prosvecenom vladaru vi govorite-obrazovan i prosvecen nije isto.Nece oni to,i gotovo. ..
Препоруке:
0
0
240 понедељак, 29 јул 2013 15:00
DrJelaBisic
...Nemojte da trosimo vreme i energiju."Teranje na latinicu":Tacno-ja sam,u situaciji koju opisujete,ucinila sta sam mogla.Pisala sam ciriicom i na Medicinskom fakultetu-a Latinske izraze na Latinskom,naravno latinicom(Romanskom latinicom)Potpisujem se iskljucivo ciriicom.Moja deca,koja su polu-Arapi,i od kojih najmladji nije bio u Srbiji cetvrt veka,od kada je imao 3g,svi znaju cirilicu.I potpisuju se na njoj.Ko je Srbe,skoro potpuno nepismene,u ranijim epohama,ucio koje je njihovo pismo?Nije do drzave,nije do spoljnjeg faktora-ne mozete nacionalnu svest nikome da nametnete.Da Srbi hoce cirilicu-ne bi ih to trebalo uciti u skoli.To se nije ucilo u skoli,i nikada se nece u njoj uciti.Moja baba,koja je zivela u AU,morala je da na javnim mestima govori iskjucivo Madjarski.Takav je bio zakon.I sa bratom,u skoli i na ulici.I sa ocem.Znala je sa 5g nemacki(maternji),srpski i madjarski.I znala je,naravno,da je Srpkinja.Nema zakona i teranja koje moze normalnog coveka da natera da...
Препоруке:
0
0
241 понедељак, 29 јул 2013 15:04
DrJelaBisic
... zaboravi sta je.Mogu da vas teraju,ali ne i da vas nateraju.Mogu da vas prisile da se prividno ponasate na odredjeni nacin.Ali zaboravljanje(sta ste)zove se u medicini amnezija.Uvek misim da je reciprocnost zlatno pravilo u medjuljudskim odnosima,i da je najpravednije resenje.Donesite zakon da je"zvanican jezik u Srbiji Srpski,koji se jos zove i Hrvatski,Bosanski/Boshnjacki i Crnogorski"(ovo je misljenje S V I H svetskih lingvista)i da je"zvanicno pismo u Srbiji cirilica,dok se dogovorom ne razresi upotreba pisma za taj jezik sa Repubikom Hrvatskom"(i ovim drugim rasrbljenicima)
Препоруке:
0
0
242 понедељак, 29 јул 2013 15:55
Драгољуб Збиљић
"...dok se dogovorom ne razresi upotreba pisma za taj jezik sa Repubikom Hrvatskom"(i ovim drugim rasrbljenicima)" (Јела).

Е, тако је, поштована Јело, то треба да се разреши. А онај ко зна чињенице, историју и стварност -- зна са су Срби готово рођени као народ на ћирилици, и нико не треба у Србији да га од академика лаже да је и латиница српска, кад су Србе и убијали и на разне начине кажњавали по законским параграфима који су забрањивали српску ћирилицу и терали их насилно под претњом и смрћу на латиницу. Српски стручњаци у институцијама после 1954. године лажу цео српски народ о његовом "богатству двоазбучја" да би српски народ присилно и под заблудама замењивао своје изворно писмо.

Важан је договор о писму. Али најпре треба српски стручњаци да се заветују да неће више лагати свој народ о томе како му се зове језик и које је његово писмо. А те лажи пр4едуго трају, па је српски народ не само збуњен него и доведен до апсурда -- да непотребно и на користи туђе писмо у свом језик
Препоруке:
0
0
243 понедељак, 29 јул 2013 15:56
DrJelaBisic
Za Miljojka:Izvinjavam se posle ovih mega-komentara za samo jedan mali nastavak:Amerikanci nisu nacija.Svako,bez obzira kojoj naciji pripada,bio Srbin,Rus,Arapin,Paki,Japanac-kad dobije pasos SAD je punopravni Amerikanac.Ljudi razlicitog porekla,koji se pomesaju,ne postaju nova nacija.Oni mogu cak i da ne znaju sta su-ipak nisu nova nacija,jer nemaju novi jezik.Engleski je zvanicni jezik SAD zato sto su oni,na pocetku istorije svog nasejavanja,bili,ako se ecate,Britanska kolonija.I vecina stanovnika bili su iz Ujedinjenog kraljevstva.Taj jezik je i posle(do danas)ostao zvanican kao lingua franca:kad je bakain Korejac,krojac Nemac a vi ste Srbin-sporazumevate se na zajednickom jeziku.Ne postoje Engleski i Americki jezik-kao sto ne postoje ni Srpski i Hrvatski.
Препоруке:
0
0
244 понедељак, 29 јул 2013 16:11
Драгољуб Збиљић
ЕВО ГДЕ ЈЕ АНАЛОГИЈА.
1.
"Где је ту aнaлогијa сa српским језиком? НИгде" (Миљојко).

Још како има аналогије. Американци су као нација постали од Енглеза и других. Ти енглези јесу говорили енгелски језик, наравно, као и потоњи Американци. Али су били и Немци и многи друиги који нису говорили енглески језик као изворни, матерњи. Када су сви они национално постали Амнериканци, гласали су ће им језик бити службенуи. Изгласали су за малу разлику у гласовима енглески језик.
Како су Хрвати постали нација? Тако што је део њих имао друкчији језик од Срба, део хрватске нације настао мје асимилацијом Срба като9лика у Хрвате, који су говорили чистим српским језиком који се разликовао од оног првог деа Хрвата, један део хрватске нације настао је од оних Хрвата који су заиста гоицворили слично Србима штокавским језиком (живот у заједници им је тај језик донео). Кад су Хрвати први пут као нација одлучивали који ће им службени језик бити, забележили су га 1861., као "југословенски".
Препоруке:
0
0
245 понедељак, 29 јул 2013 16:20
Драгољуб Збиљић
2.
Дакле, Хрвати су се одлучивали за назив свог језика. И нису га хтели назвати српским (јер јесте чињеница да је мали део Хрвата говорио истим језиком као и Срби, већина није), да га назову "хрватским" нису могли јер је још (1861) био жив Вук од кога су примили српски језички стандард. затро су изабрали термин "југословенски" кад у Србији још ништа није било југословенско, јер су Срби имали своју државу. Хрвати још је нису имали. Касније су, према приликама, стално мењали име језика. Проблем је био што су раније сви европски лингвисти знали да су Хрвати преузели српски (вуковски) језички стандард. Јесте да им је ишло наруку то што је Вук, под утицајем Беча изабрао за Србе онај народни језик који је био ближи Хрватима, а неки од њих, који су се тек касније изјаснили као Хрвати и Срби католици којин су се касније такође изјашњавали као Хрвати, али већина Хрвата је, ипак, морала да учи српски језик који су претварали у своју језичку варијанту коју су касније звали како хоће.
Препоруке:
0
0
246 понедељак, 29 јул 2013 16:29
Драгољуб Збиљић
3.
Дакле, практично, Хрвати су, ипак, прихватили њима некиима близак, а некима стран српски јхезик и прешли су на тај језик. Практично, чињеница је да има аналогије с енгелским језиком у Америци, али и нема јер Американци (нису само Енглези постали национално Американци, као што нису ни само Хрвати постали национално Хрвати, били су и Срби католици) нису преименовљавали енгелски језик.

Све ово што сам скратио и поједноставио као одговор Миљојку није моја наука. Ја сам, само њу прихватио на основу својих увида у то велико питање. То је лингвистика о српском језику коју су знали ранији српски лингвисти Вук Караџић и сви други европски зналци о језику и писму тога времена. касније су и Немачки зналци варирали, па су чак и они предлагали да се рај језик зове "српскохрватски", а један данашњи немачки лингвиста (не баш познат) предложио је у Парламенту ЕУ да се тај језик поново зове "југословенски", баш како су Хрвати у Сабору први пут званично изгласали.
Препоруке:
0
0
247 понедељак, 29 јул 2013 16:37
Драгољуб Збиљић
3.
То је један велики проблем између Срба и Хрвата који траје већ близу два века и не види му се разрешење. Чињеница јесте да данас Срби и Хрвати (наравно и сви други који су раније били Срби) имају истим језик у различитој стндардизацији, али та разлика је таква да је то лингвистички и даље један исти језик.
А пошто је исти, а стручњаци га једни зову српским, други хрватским (већ се зове и друкчије и ко зна како ће се хош све понегде звати нсрпски језик), не постоји уједначен назив. Укедначен назив је и немогућ све док се не призна да јке то лингвистички исти језик, да је ро вуковски срп0ски језички стандард и док се не прозове као у Америци енглески, по угледу на амерички енглески, па да буде то што ро практично лингвистички јесте:"хрватски српски", "бошњачки српски", "црногорски српски језик". То је једини могући излаз око кога би се могли сви сагласити, јер је то научна оцена.
Препоруке:
0
0
248 понедељак, 29 јул 2013 16:42
Драгољуб Збиљић
4.
Миљојку, дакле, нисам лично противуречио као "велики научник", па га молим нда се не љути на мене. То сам говорио једно постојеће тумачење у српској лингвистици до којег сам и ја стигао својим разматрањем и истраживањем, а није то само моје знање.
Дакле, не оспоравам Миљојку да не види аналогију између српског и енгелског, ја сам само рекао у чему постоји та аналогија , а у чему је разлика. Исто овако је писала наша позната лингвисткиња, поч. академикиња Милка Ивић.

Према томе, ако би пожелео Миљојко да се спори даље у бези с ови9м великим питањем, не би се спорио само са мном, него и с многим другим познатијим лингвистима од мене.
Препоруке:
0
0
249 понедељак, 29 јул 2013 17:10
Миљојко
Јело Јелено, морате да научите разлику између нације и народа. У цивилизованим земљама свако ко је држављанин државе је и припадник нације, Американац, Француз, без обзира на етничку припадност.
Препоруке:
0
0
250 понедељак, 29 јул 2013 17:23
Миљојко
Супер Збиљићу, већи део Хрвата су уствари Срби, језик је српски, латиница је србокатоличка, све указује на то да је и латиница наше писмо, како нам објашњавају из матице српске, јер чим се покрене то питање, и они се хватају за Србе католике из Дубровника и од којегде...

http://www.youtube.com/watch?v=Y93c-6ZFz-8&feature=youtu.be&t=50m15s
Препоруке:
0
0
251 понедељак, 29 јул 2013 18:14
DrJelaBisic
Za Mijojka 1.:U savremenj nauci se(namerno)mesa i zamagljuje(bas zato da bi se manipulisalo)Zato Vas molim da prihvatimo sledecu terminologiju,da ne bude zabune:Nacija je veci skup ljudi(koliki?ali to sad nije vazno)koji imaju zajednicko poreklo,jezik i teritoriju.Narod su stanovnici jedne drzave(People,na eng,populus na lat)Za Miljojka 2:Posle ove male molbe u pogledu terminologije(proverite u recnicima...da se sada ne cimam)-na Vas drugi komentar se potpuno slazem.Pogledajte moje diskusije na pocetku.Priznajuci posebnost Hrvatske nacije,mi im priznajemo da imaju poseban jezik(koji im niko u svetu ne priznaje)pa onda sledi i posebna teritorija,sa koje nas onda oni proteruju u Srbiju.Zato je priznavanje Hrvatske nacije greska.Ako izuzmemo Istru(ne svu-chakavci)neke otoke(isto)i Hrvatsko Zagorje(kajkavci)svi Hrvati stokavci imaju isto poreklo kao i Srbi.Dakle vecina danasnjih"Hrvata":Slavonija,Lika,Kordun,Banija,Hercegovina.Konverzija u katolicanstvo je od pre oko 300g,ne vise,u ...
Препоруке:
0
0
252 понедељак, 29 јул 2013 18:26
DrJelaBisic
..vecini slucajeva.Da bi stvar nekako raspleli:1.Da li su Hrvati objektivno(po naucnim meriima,a ne po njihovom"mishljenju")posebna nacija u odnosu na Srbe?2.Da li se stokavski "Hrvatski"razlikuje od Srskog(govorni jezici,Lokalni dijalekti..)i po cemu?(necemo,namerno,o pismu,za sada)Posle mozemo daje u lingvistiku,o engleskom,"americkom",pidzinu.Mingrelskom i drugim kartavelujskim jezicima....
Препоруке:
0
0
253 понедељак, 29 јул 2013 21:42
Миљојко
Вама Јело нико не брани да правите своју науку и своју терминологију, али то можете само када разговарате сама са собом. А у свету се зна шта је нација а шта народ.
Баш сте насекирали Хрвате тиме што их не признајете, ви можда не признајете ни да је Земља округла, и шта сад? Језик им нико не признаје? Ма јок, само су га међународно регистровали и добили ISO код.

И то је ваша наука? А по чему су то Срби посебна нација у односу на Хрвате? Да ли се српски разликује од хрватског? Чак и пишемо писмом које је настало у њиховим интелектуалним круговима.
Препоруке:
0
0
254 понедељак, 29 јул 2013 23:22
Драгољуб Збиљић
"Супер Збиљићу, већи део Хрвата су уствари Срби, језик је српски, латиница је србокатоличка, све указује на то да је и латиница наше писмо, како нам објашњавају из матице српске, јер чим се покрене то питање, и они се хватају за Србе католике из Дубровника и од којегде" (Миљојко)...

Немојте мене мешати ни на који начин с лингвистима сербокроатистима у злоупотребљеној Матици српској у вези с језиком и писмом.
Истина је да су Срби католици и Хрвати имали две врсте латинице док Хрвати нису били прихватили вуковски српски језик. И та латиница (приказана је код Вука у првом издању Српског рјечника (1818). Српска, тј. србокатоличка је била у таквом саставу који је сличнији данашњој хрватској латиници.
Препоруке:
0
0
255 понедељак, 29 јул 2013 23:28
Драгољуб Збиљић
Хрвати су имали друкчију латиницу која је по саставу била сличнија мађарској абецеди из тога времена. Откада су Хрвати прихватили вуковски српски језички стандард за свој, напуштена је она хрватска латиница налик на мађарску абецеду, па је за католичке кориснике српског језика, тј. за Србокатолике и Хрвате усвојена латиница која је, у ствари,. била сличнија србокатоличкој, а не хрватској латиници у време када Хрвати још нису били усвојили српски вуковски језички стандард.

Неспоразум између Миљојка и мене строји у чињеници да латиница није српско писмо, тј. није општесрпско писмо никада била нити је сачињавана икада општесрпска латиница. латиница у српском језику била је само латиница Срба католика, а они су, ипак, увек била мањина у односу на све Србе, мисли се на православце. И када кажем да латиница није српска, то не значи да није ср4бокатоличка. Али није српска у значењу општесрпска.
Препоруке:
0
0
256 понедељак, 29 јул 2013 23:42
Драгољуб Збиљић
Чињеница је да у Европи, али и у свету ниједан више народ, осим српског није био подељен по писму из верских разлога. Само је српски народ био подељен још од пре више векова на латиничаре Србе като9лике и на ћириличаре православце. То је и доказ да је заиста Срби8ма наметано туђе писмо, да су латиничени8 кроз историју, да су најпре били покатиничени Срби католици, а тек су8 под комунистима и сербокроатистима полатиничени и Срби православци.

И заиста само су Срби приморавани на деобу у писму по верској основи. Језик им је углавном био исти, наравно, али једнима (мањини, католицима) била је наметнута давно латиница, а већина Срба (православци) били су ћириличари.
Препоруке:
0
0
257 понедељак, 29 јул 2013 23:52
Драгољуб Збиљић
Двоазбучје је, дакле, било по верској основи јер су католици морали бити давно преведени на латиницу, иако су претходно писали ћирилицом. Већина Срба одолевала је латиничењу све док није примењено унутрашње насиље у оквиру Југославије, после 1954. године, после договора о "постепеној" замени српске ћирилице хрватском абецедом.

Ниједан други народ у Европи није насилно дељен по верској основи у писму осим Срба. А о узроцима и циљевима латиничења Срба на основу историјских података писао сам у књизи "Латиничење Срба по прописима српских лингвиста сербокроатиста" (Ћирилица, Нови Сад, 2011) на више од хиљаду страна. После двадесетогодишњих истраживања латиничења Срба, дакле, објавио сам обимну књигу у којој су предочени узроци, начини, разлози и последице насилног латиничења , а одскора, и самолатиничлења због ширења заблуда. Истовремено сам предочио једини природни начин како се Срби могу вратити ћирилици и зашто је ћирилица важна Србима и културолошки, и цивилизацијски и национално.
Препоруке:
0
0
258 уторак, 30 јул 2013 12:08
Миљојко
@@Истина је да су Срби католици и Хрвати имали две врсте латинице док Хрвати нису били прихватили вуковски српски језик. И та латиница (приказана је код Вука у првом издању Српског рјечника (1818). Српска, тј. србокатоличка је била у таквом саставу који је сличнији данашњој хрватској латиници.@@

Дакле Срби су имали латиницу, србокатоличку, и ето, имају је и данас, у чему је онда проблем? Није општесрпска? Глупости, ако латиница није општесрпска, онда није ни ћирилица, по истом том аршину.
Препоруке:
0
0
259 уторак, 30 јул 2013 12:28
Драгољуб Збиљић
НЕМА ЈОШ ОДГОВОРА КЛЕФТАКИСУ

И сам сам заинтресован за одговор Клефтакису на његово питање латиничари9ма: који је разлог да Срби пишу српски језик латиницом?

Занимљиво је да нико од латиничара још није ни покушаи да одговори на то питање.
Препоруке:
0
0
260 уторак, 30 јул 2013 13:20
Миљојко
@@Занимљиво је да нико од латиничара још није ни покушаи да одговори на то питање.@@ (Збиљић)

Одговарају они Збиљићу, само ти немаш одговор на њихов одговор.
Они кажу да латиницом треба писати јер је то писмо Срба католика, дубровачких Срба, и да ми не смемо да писмо препустимо Хрватима.
Препоруке:
0
0
261 уторак, 30 јул 2013 13:35
DrJelaBisic
Da pocnem od Miljojka:u redu,ja sam(uvek)za kompromis.Neka bude da je narod(a ne nacija)skupina ljudi,koji imaju zajednicko poreklo,jezik i teritoriju,a nacija:stanovnici jedne zemlje.Sada,kada citate moje komentare,samo zamenite,i to je to.Idemo dalje.Dakle,niko mi jos nije odgovorio(pa da mozemo da idemo dalje u diskusiji):da li postoji narod koji se zove Hrvati,i koji se razlikuje od naroda koji se ove Srbi,u naucnom smislu,i po cemu se oni razlikuju?
Препоруке:
0
0
262 уторак, 30 јул 2013 13:56
DrJelaBisic
DZbijic:nema jos odgovora Kleftakisu:koji je razlog da Srbi pisu srpski jezik latinicom?Posto su HrvatI Isto sto i Srbi,i posto Hrvati pisu latinicom,mogu i Srbi da je koriste.A ne moraju-mogu i cirilicom
Препоруке:
0
0
263 уторак, 30 јул 2013 14:20
Миљојко
@@akle,niko mi jos nije odgovorio(pa da mozemo da idemo dalje u diskusiji):da li postoji narod koji se zove Hrvati,i koji se razlikuje od naroda koji se ove Srbi,u naucnom smislu,i po cemu se oni razlikuju?@@

Да би неко био припадник једног народа треба да буду испуњена два услова:
1. Да се он осећа припадником тог народа
2. Да га други виде и прихватају као припадника тог народа

Паметноме довољно, о каквој то науци ви причате?
Препоруке:
0
0
264 уторак, 30 јул 2013 14:36
DrJelaBisic
samo da jos malo sredimo(sporne)pojmove,pre nego nastavimo diskusiju:Sta su to Srbi katoici(to je naravno,jasno)a sta su Hrvati,i pocemu se te dve grupe razlikuju?
Препоруке:
0
0
265 уторак, 30 јул 2013 15:20
Миљојко
@@samo da jos malo sredimo(sporne)pojmove,pre nego nastavimo diskusiju:Sta su to Srbi katoici(to je naravno,jasno)a sta su Hrvati,i pocemu se te dve grupe razlikuju?@@

То морате да питате Збиљића и ове из Матице српске који се толико позивају на њих, шта су то Срби католици, где су ти српски буквари из којих су се описмењавали мали Срби католици итд..
Препоруке:
0
0
266 уторак, 30 јул 2013 16:16
DrJelaBisic
Mozemo da kazemo,postovane kolege komentatori,da su se iskristalisala 3 misljenja: 1.Srbi govore srpskim jezikom,posebna su nacija/narod,a Hrvati su druga naija/narod i govore hrvatski.Pismo srpskog je cirilica,a hrvatskog latinica. 2.Hrvati i Srbi((i Bosanci/Boshnjaci i Crnogorci)su jedan narod/nacija,govore istim jezikom i imaju dva pisma:ciriicu i latinisu 2a.Posto Hrvati ne priznaju da su isti narod/nacija kao i Srbi,i da imaju isti jezik,to je sluzbeno pismo u Srbiji ciilica,dok se gornje pitanje ne dogovori sa "Hrvatima".Deca u skolama u Srbiji uce isti jezik:Srpki/Hrvatski/Boshnjacki/Crnogorski,i oba pisma(za svaki slucaj) 3.srpki i hrvatski(i ovi ostali) su jedan jezik,sa dva pisma,i oba pisma su u zvanicnoj upotrebi u Srbiji,bez preferiranja cirilice
Препоруке:
0
0
267 уторак, 30 јул 2013 20:04
DrJelaBisic
za Miljojka,u 14:20:po Vama je,znaci,postojanje neke nacije sasvim subjektivno.Sa jedne strane subjektino"osecanje"pripadnika,i sa druge strane subjektivno"priznanje"okoline(u najsirem snmislu)Koliko ljudi,po Vama,moze da pretstavlja jednu naciju?
Препоруке:
0
0
268 уторак, 30 јул 2013 20:21
Миљојко
@@po Vama je,znaci,postojanje neke nacije sasvim subjektivno.Sa jedne strane subjektino"osecanje"pripadnika,i sa druge strane subjektivno"priznanje"okoline(u najsirem snmislu)Koliko ljudi,po Vama,moze da pretstavlja jednu naciju?@@

Опет сте Јело побркали народ и нацију, припадник нације је држављанин државе и тако је у цивилизацији, а припадник народа је онај кога веже осећање припадности одређеној групацији која се ето назива народ.
И да, то осећање јесте субјективно, и тим осећањем се може манипулисати, оно се може променити, па су тако наши људи већ у другој генерацији по белом свету постали припадници неког другог народа, припадници цинцарског народа су тако постали Срби као и многи припадници влашког народа, тачније речено влашке етничке групе, неки припадници српског народа су постали Хрвати, знам Словенце који су у другој генерацији постали припадници српског народа јер и они тако осећају, и јер их и Срби тако прихватају.
Препоруке:
0
0
269 уторак, 30 јул 2013 20:28
Миљојко
Што се броја тиче, он је релевантан у комбинацији са другим факторима, пре свега етно историјским и језичким, и ту се јављају појмови етничке групе и народа, које није баш лако раздвојити нити повући тачну границу. Тако су Роми доскоро код нас имали статус етничке групе, а одскоро имају статус националне мањине, што ће рећи да се сматрају деловима другог народа који живе на територији Србије.
Ту сада опет долазимо до дефиниције националне мањине и склиског политичког терена, националном мањином су доскоро били именовани припадници народа који живе у једној држави, а матична држава им је друга земља, код Рома је остало нејасно која им је то матична држава.
Слично је и са Власима, нисам сигуран, али мислим да су и они добили статус националне мањине, иако немају матичну државу. Али зато је ту Румунија, која се свим силама труди да се наметне као матична држава свих Влаха од Неготина до Истре, а ми то немо гледмо...
Препоруке:
0
0
270 уторак, 30 јул 2013 21:29
DrJelaBisic
Ako je postojanje/priznavanje jednog naroda(izvinite za naciju)subjektivno,mogu li ja,sa svojim sledbenicima,da osnujem(jos jedan)novi narod?Zanemarimo pitanje koliko mora da nas se skupi.neako cemo se skoncentrisati na odredjenu teritoriju(koja nam se svidi,iz bilo kog razloga)Nemojte misliti da(i)toga kod nas nije vec bilo,i da se salim.U nekoliko vec popisa stanovnika kod nas se pojavljuju"Egipcani"Oni nemaju odgovor otkud oni u nasoj zemlji.Ne govore ni koptski,ni arapski.Govore dijalekat romskog jezika,koji je opet jedan od dijalekata sa indijskog potkontinenta.Svaki Arapin i svaki Egipcanin se ovome cudi.Dakle mogu li ja da pocnem da radim na tome da stvaram nov narod?U 20:21:Vi ovde govorite o primerima asimilacije,manjeg ili veceg broja ljudi u neki narod,a ne o nastajanju novog naroda.U 20:28:ostavimo po strani pojmove nacionalne(vajda narodne?)manjine i etnicke grupe.Da li je Vama jezicka razlicitost,koju valjda odredjuju/proucavaju lingvisti,bitna za definisanje naroda?
Препоруке:
0
0
271 уторак, 30 јул 2013 21:48
Миљојко
Наравно да можете, нпр. у Србији већ постоји покрет Џедаја, и, колико знам, пар стотина или хиљада људи су се на попису изјаснили као Џедаји. Египћани су уствари Ашкалије, углавном су живели на КиМ и као Египћани су признати у време Слободана Милошевића, слични су Ромима, али немају везе с њима, за себе кажу да воде порекло из Ашкалона, данас у Египту, свој језик су заборавили и служе се албанским. Језик је једна од компонената која одређује припадност народу, али не и једина, Бразилски народ говори португалским језиком, Велшани су свој језик скоро сасвим заборавили и говоре енглески итд..
Препоруке:
0
0
272 уторак, 30 јул 2013 23:33
DrJelaBisic
E sad ste me potpuno zbunili.Ne znam da li da se prikjucim Dzedajama(kako glasi zenski oblik:Dzedajkinja?)ili da se izdvojim i pocnem da kreiram poseban,sopstveni narod.Posto sam Srpkinja(dok se ne registrujem kao Dzedajkinja)-glasam za posebnost.A sto se tice"Egipcana"znam pouzdano da je delegacija iz Egipta(tada jos uvek nesvrstanog)dosla da proveri i posetila novopronadjene"zemljake".I ustanovili su da ovi sa Egiptom nemaju veze.Zato sto,ako su ovi"nasi"stvarno Egipcani-imaju pravo na drzavljanstvo i useljenje u maticnu zemlju.Dakle ni E od Egipcana.Uzgred,po vasoj terminologiji,narod Egipcani ne postoji ni u Egiptu.Oni su,u vecini Arapi,a ima ih(sve vise)koji se izjasnjavaju kao Kopti.Ima naravno i drugih naroda.Ali naroda Egipatskog nema u toj zemlji(samo nacije.Svi stanovnici Egipta su-Egipcani)Naroda Ashkelija nema ni u Egiptu.Naziv oznacava stanovnike tog grada(kao Beogradjani)i oni su,kao takvi,deo Egipatske nacije.A pripadaju razlicitim narodima,(Arapi,Kopti,Kinezi,Srbi...
Препоруке:
0
0
273 уторак, 30 јул 2013 23:38
DrJelaBisic
.......Uzgred,ako je grad Ashkelon(a jeste)onda su na Arapskom Ashkelonije,a ne Ashkalije.(Niko nema sto Srbin imade)Brazilski narod ne postoji-postoji Brazilska nacija(svi stanovnici Brazila).Posto su bili Portugalska kolonija(i vecina useljenika su(bii)Portugalci)-jezik je Portugalski(Kao i u SAD-bili Britanska kolonija)(Kanada-bili Francuska i Britanska kolonija-zvanicni jezici engleski i francuski)Ne postoji ni Avganistanski,Pakistanski,Indijski,Iranski,Iracki...narod.To su sve visenarodne drzave,a ovi nAzivi su nazivi nacija,i takvi narodi ne postOje..."Jezik je jedna od komponenata...":koje su druge komponente(sem jezika i"uverenja o posebnosti")?
Препоруке:
0
0
274 среда, 31 јул 2013 11:37
Миљојко
Не знaм штa се нa крaју десило сa нaшим "Египћaнимa", чини ми се дa се воде кaо Aшкaлије, посебнa етничкa групa, aли нисaм сигурaн.
Што се Египтa тиче, ни око тогa нисaм сигурaн дa ли су се у aрaпским држaвaмa десили процеси нaстaјaњa посебних нaродa од некaдa (или мождa још увек) јединственог aрaпског нaродa. Тaкође не знaм кaквa је ситуaцијa у Брaзилу, знaм дa у Ирaну немa једног нaродa већ ирaнску нaцију чини више нaродa, a тaкође у Aвгaнистaну имaмо више нaродa, тaчније племенa. Aли ово не знaчи дa оно што сaм писaо у претходним коментaримa није тaчно.
Препоруке:
0
0
275 среда, 31 јул 2013 13:41
DrJelaBisic
Za Miljojka:Ovaj primer sam Vam dala kao dokaz kako se kod nas,Srba,u srpskoj drzavi,neometano poturaju svakakve gluposti.I niko ne primecuje nista neobicno,ne zato sto bi tema bia zabranjena(nije,i nije ni bila)vec zato sto sam navikli na to,vec decenijama(da ne kazem duze)Ako grupa Roma,pod pritiskom neizdrzljivih zivotnih okolnisti,prepusteni Albancima da ih masakriraju i maltretiraju,pokusa da nadje spas,da se distancira tako sto ce da se proglasi Dzadajama,Marsovcima,Egipcanima,(nepostojecim)Ashkelijama-to je,sa ljudske strane potpuno razumljuvo.Gotovo zam sigurna da bih i ja to pokusala.Daj sta das.Bolje(i)u Egipat nego u Albaniju.Ali da niko od"prisutih"ne primecuje nista neobicno-posledica je naseg priznavanja Hrvata.O tome cemo malo kasnije,ako dozvolie.
Препоруке:
0
0
276 среда, 31 јул 2013 13:56
DrJelaBisic
A sada o Egipcanma/Arapima.Arapi,koji sebe smatraju simbolom nesloge i dezorganizacije(a ceo svet se sa tim slaze)jos uvek su Arapi.Stogodisnja propagnada,zavadjanje,i poturanje neke podele-nisu(jos?)dali rezultate.Oni su se pokazali kao los materijal za tu podvalu,za razliku od nas.Kad pitate coveka sta je on-on je Arapin.Kad ga pitate odakle je-on je iz Egipta.Egipcanin.Jedinstvo jezika(i pisma)tu igra velijku ulogu.Razlika u religiji ne cini medju Arapima nikakvu razliku u smislu podeljenosti na posebnoe narode(za razliku od nas).Hriscani-Arapi su podjednako vatreni arapski nacionalistu kao i muslimani.Iako je cinjenica da ih njihovi zemljaci muslimani diskriminisu.Smeju nam se,verujte.Kad jednog mog poznanika-Arapina(koji je kod nas studirao,inzinjer)pitaju da im objasni sta su to Srbi/Hrvati,njegiva(odLIcna)definicija je:"HrvatI su Srbi-katolici."A sta su Srbi:"Pa to su Hrvati-pravoslavci"Slazem se sa njim,u potpunosti
Препоруке:
0
0
277 среда, 31 јул 2013 15:35
Драгољуб Збиљић
"Они кажу да латиницом треба писати јер је то писмо Срба католика, дубровачких Срба, и да ми не смемо да писмо препустимо Хрватима" (Миљојко).

Миљојко, желим да Вас ценим. зато немојте мени ни спомињати те глупости оних који мисле да се српство чува чувајући писмо Срба католика и понашајући се као да има Срба који се тако изјашњавају. То је мртва прича и штетна по будућност српства. Нико не може Србе католике вратити у живот јер су они преведени у највеће противнике српства. А ја нисам за то да насилно враћамо у живот оно што не постоји. Срби у писму треба као сав свет да се окрену своме ћириличком писму, и ту је мој одговор и њима и Вама. Ако то Вама није довољно, жао ми је. Али, ја имам одговор њима иако Ви кажете да немам. Можда Ви немате одговор? Католички Срби и њихово превођење на латиницу нису никакав аргумент за овај живи остатак Срба да пређе на латиницу. Тиме не може добити ништа, а може изгубити све, тј. добити само оно што су већ добили ти бивши Срби (католици).
Препоруке:
1
0
278 среда, 31 јул 2013 15:44
Драгољуб Збиљић
А и ако има Срба католика а знамо шта су све добиули својим католичењем и латиничењем, утолико би бвило корисније са се и и Срби православни и ти Срби католички, као сви други народи, нађемо у једном писму од наше старине -- у ћириличком писмо, па да будемо као сви други народи који се не черече међусобно на два писма. Грешка је била Вукова највећа што је, под утицајем Беча, дао сагласност да Срби католици задрже латиницу и да тако Срби буду једини народ који ће бити различити и у вери и у писму. То је Вукова катастрофална грешка судећи из данашњег угла. Али, треба бити праведан. Није једноставно свалити кривицу на човека који је био избеглица у бечу, који није био довољно ишколован и који није могао да процени шта ће касније бити због тог његовог саглашавања да део Срба пише друкчијим писмом од већег дела Срба.
Од мене поштовани Миљојко, мој одговор онима које спомињете је и лак и јасан. У складу са светом. У томе се не може погрешити. Нисам за то да Срби у писму буду "бела врана".
Препоруке:
0
0
279 четвртак, 01 август 2013 07:14
Драгољуб Збиљић
"Глупости, ако латиница није општесрпска, онда није ни ћирилица, по истом том аршину" (Миљојко).

На сајтовима се пречесто користи реч "глупост" да би се теже "поразио" онај ко супротно мисли мисли и каже, напише. То није манир у разговорима о научним и(ли) стручни8м питањима у другим средствима. Пако је рећи "глупост", али то често нема везе с истином.
Тако и Миљојко користи често ту реч без икаквог основа. Он овде написа да "ако латиница није општесрпска, онда није ни ћирилица, истом том аршину". Спор је у томе што Миљојко пренебрегава чињеницу да су се и Срби католици претходно служили ћирилицом, све док нису полатиничени из верских и асимилатоирских разлога. Наиме, правило јхе праксе да су католици (без обзира на националност) присиљавани или нешто и из свог пристајања из користи -- латиничени. Једноставно, у прошлости се није могло догодити да католици наставе да пишу ћирилицом свој језик. Д
Препоруке:
0
0
280 четвртак, 01 август 2013 07:23
Драгољуб Збиљић
2.
Дакле, с обзиром на то да су Срби старином углавном сви најпре писали ћирилицом (Хрвати,за разлику од Срба дуже су се служили глагољицом, јер су се и они, поготово у цркви, такође опирали извесно време латиничењу, али су и они, наравно, као католици морали прећи на латиницу), и то и Срби католици и Срби православци, а и Срби муслимани, свакако је њима (Србима), у основи,ћирилица општесрпско писмо. Без сумње, наравно,латиница никада није састављана за све Србе за писање њиховог језика, што, без икакве сумње, само ћирилицу чини иопштесрпоским писмом. Друга је ствар што су после 1954. присилом политике и струке полатиничени и многи Срби православци, па им прети да ускоро сви Срби буду преведени с ћирилице на латиницу, па да постану и они сви латиничари. И то се мора догодити ако у српској лингвистици остане овакво вансветско, уникатно решење питања у формалној двоазбучности, а практично и општој стварној фаворизацији латинице којом се одузима природан суверенитет ћирилици у језику.
Препоруке:
1
0
281 четвртак, 01 август 2013 13:18
Миљојко
Збиљићу, ако је неко писао ћирилицом, то не значи да је одмах био Србин, па има још народа који своје језике пишу ћиирлицом, а раније их је било још више.
Препоруке:
0
0
282 четвртак, 01 август 2013 14:19
DrJelaBisic
Postovana gospodo komentatori,g.Vukadinovicu i NSPM,diskusija se oduzila,otisla malo u stranu,ali smo joS uvek,uglavnom,"na pravom putu"sa pocetka.Ne bih da gnjavim,ali bih komentarisala samo jedno (pod)pitanje:Slobodu izdvajanja iz postojece nacije.Nije mi poznato(a vi me ispravite)da se neki novi narod stvorio.Uglavnom se desava suprotno:"Manji potok u veci uvire,a na brijeg morski obojica"Male grupe i narodi se gube,sto silom sto milom,kroz standardizaciju jezika,njegovo ucenje u skolama,upotrebu zajednickog standarda za razlicite (pod)grupe.Ljudi sve manje govore svoje dijalekte,(i zato imate listu ugrozenih jezika,i listu isth takvih dijalekata,koji su svi lingvisticko blago covecanstva)Samo kod nas,Srba,intenzivno se odigrava suprotan proces(suprotno od svog ostalog,(normalnog)sveta).Pored vec notornih Srba i Hrvata,pose troimenog narod SHS(gde su,(potpuno etnoloski/lingvisticki neopravdano)upali Slovenci,dobili smo pocetkom 60ih iMuslimane.Oni su,potpuno neopravdano,iskljuceni..
Препоруке:
0
0
283 четвртак, 01 август 2013 15:12
DrJelaBisic
....Iz troimenog naroda SHS,posto su tada(jos uvek)smatrali sebe Turcima.Kada su probali da se isele u Tursku(posto su,konacno shvatili da se Turska nece"primaci"njima i vratiti na Balkan kao velika sila)videli su da bas i nisu(Turci).Tu negde,nesto pre,nastali su i Montenegrini,za koje,tek,nema nikakvog objasnjenja i opravdanja.Da ne gubimo vreme:subjektivno osecanje pripadanja narodu je upravo to:subjektivno osecanje,a da neki narod postoji kao poseban entitet mora da postoje dokazi odgovarajucih nauka.Jos bih onako,uopste,i priznala tu subjektivnost,ali da se Srbi(i Srboidi)iz toga izuzmu.Vec je bilo reci zasto.Stvari su uzle maha,i gresku ucinenu pre vise od 100g treba ispraviti.Nikad nije kasno.Treba prosto reci da su svi ti jezici(Srpski,Hrvatski,BosnjacKi(BOsansKi) i Crnogorski)jedan jezik,sa dva pisma(igrom neSrecnog sLucaja)I da mi ne priznajemo latinicu kao zvanicno pismo u Srbiji,dok god Hrvatska(i ostali)ne priznaJu cirilicu kao ravnopravno pismo kod nih.
Препоруке:
0
0
284 четвртак, 01 август 2013 15:48
Драгољуб Збиљић
"Збиљићу, ако је неко писао ћирилицом, то не значи да је одмах био Србин, па има још народа који своје језике пишу ћиирлицом, а раније их је било још више (Миљојко).
Какав Вам је то, г. Миљојко, "приговор" и у чему тражите "противуречје" међу нама!?
Која би то будала рекла да је неко Србин само и једино због тога што пише -- ћирилицом. Срби католици су се осећали Србима, тако се изјашњавали у Дубровнику и на делу Приморја многи који су говорили српским народним језиком који су писали ћирилицом. Ти су Срби у дужем времену католичени и латиничени (то је био неизоставно везан процес, прочитајте Пилипенду С. М.). Трагови су много дубоки о томе, а недавно је умро наш једини нобеловац Иво Андрић који се изјашњавао верски католиком, а национално Србином. И он је углавном писао ћирилицом. А знао је, свакако, и латиницу.
Поштовани Миљојко, не стварајте противуречје између Вас и мене и тамо где га нема. Зашто Вам одговара да створите блефирано противуречје међу нама тек да бисте реаговали.
Препоруке:
0
0
285 четвртак, 01 август 2013 15:57
Драгољуб Збиљић
"Postovana gospodo komentatori,g.Vukadinovicu i NSPM,diskusija se oduzila,otisla malo u stranu,ali smo joS uvek,uglavnom,"na pravom putu"sa pocetka" (каже dr Jela Bisic).

Мало (ми) је чудно да један од наших колега и(ли) колегиница у разговору овде упозорава руковаоце и власнике сајта НСПМ са нам се разговор "одужио" и да ургира, на тај начин, да се прекине, заустави разговор и размена мишљења. Можда и ја не подржавам у мишљењу све саговорнике, али ми то не даје право да инсинуирам о томе да Вукадиновић стави "брану" на разговор и на слободу размишљања и мишљења.
Препоруке:
0
0
286 четвртак, 01 август 2013 16:14
Драгољуб Збиљић
"Treba prosto reci da su svi ti jezici(Srpski,Hrvatski,BosnjacKi(BOsansKi) i Crnogorski)jedan jezik,sa dva pisma(igrom neSrecnog sLucaja)I da mi ne priznajemo latinicu kao zvanicno pismo u Srbiji,dok god Hrvatska(i ostali)ne priznaJu cirilicu kao ravnopravno pismo kod nih" (Др JelaBisic; она сама пише састављено своје име и презиме).

Да Хрвати признају у Хрватској равноправност писама ћирилице и латинице!? Никада, поштована Јело. не само зато што је Србима тамо насилно одузет ранији статус државотворног народа, па су тамо Хрвати државотворан народ, а Срби једна од националних мањина него пре свега зато што у свету не постоје суштински појмови "равноправност језика и писама". Та релација изједначености и равноправности за појмове "језик" и "писмо" не постоје. Поготово не за писма, јер нико на свету не користио алтернативно два писма као Срби, па ни Хрвати на тај начин не решавају питања писма. Латиница и ћирилица у српском језику не могу да буду и нису никад ни била равноправна.
Препоруке:
0
0
287 четвртак, 01 август 2013 16:24
Драгољуб Збиљић
Могу да буду равноправни или неравноправни само народи који пишу тим писмом/писмима. А апсолутно је доказива и доказана чињеница да су Срби у пдносу на Хрвате били неравноправни у вези с писмом у Југославији и Србији (и данас су у Србији неравноправни међусобно Срби који пишу латиницом и Срби који пишу ћирилицом, јер је у преко 90 одсто случајева у Србији данас само на латиници).
Та сваковрсна и превелика масовна неравноправност Срба исказала се и у видној чињеници о угроженом праву Срба и у Србији у 90 одсто случајева и поред исправне и природне стопостотне формналне уставне заштићености Срба у вези с ћирилицом. Проблем је што Србија, у вези са српским језиком и писмом, уопште није институционализована као правна држава, него се у примени одредбе о писму у језику Срба још држи законоправила из времена Јосипа Броза.
Препоруке:
0
0
288 четвртак, 01 август 2013 16:34
Драгољуб Збиљић
"Treba prosto reci da su svi ti jezici(Srpski,Hrvatski,BosnjacKi(BOsansKi) i Crnogorski)jedan jezik,sa dva pisma(igrom neSrecnog sLucaja)I da mi ne priznajemo latinicu kao zvanicno pismo u Srbiji,dok god Hrvatska(i ostali)ne priznaJu cirilicu kao ravnopravno pismo kod nih" (Др ЈелаБисић).

Уважена докторка, чини ми се, има неких истинитих оцена, али је мало нејасна због састављеног писања речи, због "ошишане латинице" којим пипше српски језик и сл., па нам је мало отежано да је читамо и довољно разумемо.
Препоруке:
0
0
289 четвртак, 01 август 2013 19:35
ДрЈела Бисић
У комшилук сам морала,да будим комшиницу која пости.Мој комп је полудео,неће да пише ћирилицом и квит.Дакле:треба просто рећи да су сви ти језици(Српски,Хрватски,Босански(Бошњачки),Црногорски)један језик,са два писма(игром(несрећног)сучаја)Да ми не признајемо латиницу као званчно писмо у Србији,док год Хрватска(и остали)не признају ћириицу као равноправно писмо(са латиницом)код њих.Бог Вас све поѕивео.
Препоруке:
0
0
290 петак, 02 август 2013 10:48
Драгољуб Збиљић
1.
"Да ми не признајемо латиницу као званчно писмо у Србији,док год Хрватска(и остали)не признају ћириицу као равноправно писмо(са латиницом)код њих.Бог Вас све поѕивео" (Др Јела Бисић).

Ово што каже др Јела Бисић има смисла и правично је, а с једне стране има мало неправичности. Тачно је да би се могло и имало прав тражити реципрочност у праву Хрвата у Србији на ћирилицу и праву Срба у Хрватској на ћирилицу. Могло би се то захтевати реципрочно, али има и ноту неправичности. Мени би као човеку и истинском демократи било жао да наши суграђани Хрвати у Србији немају своје писмо само зато што су у Хрватској снаге које не дају нигде Србима ћирилицу јаке. Виши смисао правде и хуманости говоре ми да у Србији нашим суграђанима (ма које националности били) не треба ништа да забрањујемо и укидамо као што то чине Србима у Хрватској.
Препоруке:
0
0
291 петак, 02 август 2013 10:56
Драгољуб Збиљић
2.
Али јесам за то да се у неким разговорима с хрватском влашћу захтева та правичност коју ми признајемо Хрватима у писму -- да се неизоставно да и за Србе у Хрватској, по Уставу и Закону о службеној употреби језика и писма који су донели у складу и међународним правилима и обавезама.
Ако то не би успело са се реши у разговору с хрватском државом, онда би српска држава имала обавезу и неизбежну дужност да се то право на писмо затражи преко ЕУ и на све друге начине и на друга места да се право и Срба у Хрватској испуни. Ако српска власт није моћна, спремна и вољна да то и слична права Срба реши, онда она нема разлога ни да постоји. Српска држава ако постоји, обавезна је да брине не само о правима Срба у Србији него и о правима Срба свуда у свету.
Међутим, кад је о писму реч, постоји непремостив проблем у самој Србији. Јер, Срби су, кад је реч о писму данас угрпжени9ји ну Србији нето игде у свету, чак су у писму, на неки начин, угроженији у Србији него чак и ну Хрватској.
Препоруке:
0
0
292 петак, 02 август 2013 11:05
Драгољуб Збиљић
3.
А то је тако из много разлога.
Прво, српске државн и стручне институције у Србији практично не знају шта ће и не знају шта раде у вези с језиком и писмом. Једино је Устав (Члан 10) с тим у вези исправан и у складу са светом. Све друго је необично, ненормално и неусклађено с праксом и понашањем у целом свету. Српске стручне институције су једине на свету и даље у апсурду. Оне једнсоставно нису још решиле питање писма Срба у Србији. И то, ни у језичкој струци и у правопису, ни у свакодневној пракси. Због тога је у вези с тим Устав у Србији већ седам година мртво слово на папиру. Нико се готово не држи Устава, па и даље се Србима намеће неуставно писмо у оквиру српског језика. И тако је српска власт и српски стручњаци у раљама сопствених маказа којима секу сами себи у Србима у Србији уставно и међународно право на своје писмо.
Препоруке:
0
0
293 петак, 02 август 2013 11:14
Драгољуб Збиљић
4.
Зато ни наш амбасадор у Хрватској, ни наш председник, ни наша Влада, ни наша целокупна власт, ни наша институционална струка није се огласила, није ни писнула једним гласом макар због те неправде која се чини Србима у Хрватској. Осим "Ћирилице", против насилног забрањивања Србима ћирилице у Вуковару Срби нису добили никакву подршку. И како и да је добију из Србије кад су у самој Србији та уставна права највише одузета Србима. И како да се огласе наше институције струке кад имају погубан и неуставан Правопис српскога језика (Матица српска, Нови Сад, 2010, стр. 17) који дозвољава да се Србима намеће званично хрватско писмо, јер су га српски лингвисти сербокроатисти одредили као једно од два легална писма у језику Срба. И зато из Србије, држава и струка нису могле ни смјеле да зуцну званично. Јер, када би се огласили, Хрвати би их лако ућуткали.
Препоруке:
0
0
294 петак, 02 август 2013 11:25
Драгољуб Збиљић
5.
Човек који је нем или не зна шта ће, не може ништа јасно да каже. Може само неразговетно да мумла. И то српске институције државе и језичке струке раде.
Хрвати би им, једноставно, могли рећи: "Па, шта сада, опет, ви Срби хоћете!? Нисмо вам ми у Матрици српској правили Правопис српскога језика. Ви сте сами одредили да се српски језик пише и ћирилицом и нашим абецедним писмом. И ми вам дајемо то наше абецедно писмо које сте сами себи одредили! Доста нам вас је више. Када смислите шта хоћете, јавите бам се."
И шта би на те речи имали да кажу српске власти и стручњаци. Морали би да ућуте док се не сете шта им треба и шта хоће. Пошто још у самој Србији државне и стручне институције још не знају шта ће и шта их и где боли, морали су да ћуте на неправду која се Србима у Хрватској намеће у вези с писмом.
Зато се из Србије нису смели ни огласити, да се не би још више обрукали.
И природно је то. Кад човек не зна шта ће или је нем, он не може ни да говори. Може само неразговетно да мумла.
Препоруке:
0
0
295 петак, 02 август 2013 14:59
DrJelaBisic
Za DZbiljica,,2.8.,9:48:Ja sam za to da se ljuima,koji se izjasnjavaju kao Hrvati(hrvatska nacionalna manjina)daju ista prava da upotrebljavaju latinicu kakva prava imaju i Madjari/Rumuni/Albanci da upotrebljavaju svoj jezik.Posto Hrvati/Boshnjaci(Boanci)/Crnogorci nemaju svoj jezik-nemaju skole na njemu,a imau pravo na svoje pismo koliko i Srbi u Hrvatskoj.U 11;25:Da li Vi stvarno mislite da ljudi na nasoj vlasti znaju sta je to bruka?Nije to sto kazete ni zbog kakve bruke,vec ih mrzi.Njih mrzi sve sto ih Zapad ne natera.Kad ih oni nateraju-trce brze od Formule jedan.
Препоруке:
0
0
296 петак, 02 август 2013 16:38
Драгољуб Збиљић
У овом последњем, богами, немам др Јели Басић ништа да противуречим.
Препоруке:
0
0
297 петак, 02 август 2013 18:46
Драгољуб Збиљић
Исправка презимена др Јеле Бисић. Извињавам се што сам оставио превид у слову, па сам погршно послао Басић. За име се мора дати исправка. Дакле, у мојој последњој поруци требало је да пише исправно: др Јела Бисић.
Препоруке:
0
0

Анкета

Да ли мислите да ће се Србија придружити санкцијма ЕУ против Русије?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер