Kome je do morala u politici, neka ide u NSPM

Šta je EU donela Litvaniji

Komentari (19) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 nedelja, 28 jul 2013 11:12
Drinko Končarević
Uvek ista priča. "eu" je piramidalna tvorevina. Onaj ko je osmislio, ubire kajmak a ovi ostali propadaju. Najsvežiji primeri su Slovenija i Bugarska o kojima danas piše i NSPM. I kad mi posle ovakvih podataka neko kaže kako nam je "eu" perspektiva koja nudi sreću, okrenem glavu. Neće vam niko dati već kako to kaže stara latinska izreka "uzmi, otimaj, ukradi ...". Milom ili silom, svejedno. Ovo geslo, je geslo "eu". "demokratija" je samo oblanda.
Preporuke:
54
4
2 nedelja, 28 jul 2013 11:25
Boris
Ajde sad napravite analizu šta je EU donela LATVIJI pa ćete videti suprotne efekte.
Suština je koliko se pripremite za EU i koliko ste spremni za pravila igre unutar porodice EU država.
Mi u Srbiji ne možemo istovremeno razmišljati Miloševićevski a imati za cilj EU.
Ne ide to zajedno!
Preporuke:
7
84
3 nedelja, 28 jul 2013 12:19
Jovan Anastasijević
«...Prema novinama Respublika, samo na Institutu za onkologiju u glavnom gradu Viljnusu za 100 % je smanjen broj kreveta za obolele od kancera...». To bi značilo da je ranije na tom Institutu bilo nešto kreveta – a sada, po D.Miroviću, su ih potpuno ukinuli: na Institutu za onkologiju u glavnom gradu Viljnusu više nema nijednog jedinog kreveta za obolele od kancera. Sigurno ih leče na ulici, ili pod mostovima? Eto, šta je EU donela Litvaniji! Je li tako g. Miroviću?
Preporuke:
9
46
4 nedelja, 28 jul 2013 12:57
Srbin Obični
Ne bih želio razočarati Jevroljube ali čak i emigranti (!?) iz vrlo jevropskih zemalja poput Velike Britanije, Irske... žale se da im Jevropska Unija nije donijela prosperitet. Stopa nezaposlenosti u Jevropi raste, mlađi odlaze mahom put SAD, Australije... To nije više slika prosperitetne Jevrope. Doduše srbijanskoj Srbadiji Ivica je obećao "da ako u Jevropi ne valja, lako ćemo mi izaći!". Dakle Srbija ima sve varijante na stolu, pa i "lako ćemo".

Ipak mislim da je najveći problem Srbije odsustvo bilo kakve osmišljene državne politike od oktobraskog puča 2000-te, nedostatak sposobne državne elite umjesto koje na vlast paradiraju razni lumpen-političari, za rad ne baš naročito zagrijano stanovništvo, raspad morala i, naročito, bijela kuga. Korupciju ne pominjem jer je u poređenju sa Jevropom Srbija čista od korupcije!

Nijedna od nabrojanih boljki nije lako izlječiva. Ne vidim ništa drugo do masovne gladi, što bi našu braću Srbijance moglo natjerati da se prenu i počnu RADITI.
Preporuke:
43
1
5 nedelja, 28 jul 2013 13:01
el ninjo
šta je Liltvanija donela eu? istureni front prema Rusiji.
Preporuke:
46
1
6 nedelja, 28 jul 2013 13:40
sportista
Mi nismo u EU ali i dalje 30.000 mladih ode svake godine. Taj proces ne može da se izbegne za sve siromašne zemlje. Šta reći o Litvancima bili beda - beda i ostali. Najveći broj samoubistava u svetu!
Preporuke:
33
2
7 nedelja, 28 jul 2013 13:43
Kuč
@Jovan Anastasijević
Prema novinama Respublika, samo na Institutu za onkologiju u glavnom gradu Viljnusu za 100 % je smanjen broj kreveta za obolele od kancera

Vrlo često i u našim novnama imate takve "matematičare" pa kad se pozivate na njih, napravite grešku. Novinari obično ne razlikuju regresivnu od progresivne procentne operacije. 100% povećanje broja 50 je 100. Ali 100% smanjenje broja 100 nije 50. Autor se pozvao na neki časopis, koji je moguće imao takvog novinara matematičara, a moguće je da je vest (a i matematika) tačna, jer se rečeni podatak odnosi samo na Viljnus. Moguće je da su ti bolesnici prebačeni van glavnoga grada, da bi se klinika u Viljnusu mogla bolje prodati u privatizaciji. Prestonica je ipak prestonica, a obolelima od raka to nije presudno.
U svakom slučaju odlična analiza kao i uvijek.
Preporuke:
28
2
8 nedelja, 28 jul 2013 14:05
Milutin
Svaka čast dr Miroviću na još jednoj izuzetno interesantnoj i nadasve korisnoj analizi! Ovaj tekst samo potvrđuje koliko je EU loša i hibridna tvorevina u svakom smislu, može se reći i politički monstrum. Autor je jedan od retkih koji to sme javno i argumentovano da obelodani, i zbog toga zaslužuje sve čestitke!
Preporuke:
32
4
9 nedelja, 28 jul 2013 14:38
Stefan Karganović
Sve pohvale g. Miroviću za sistematsko obaveštavanje građana o fatamorgani Evropske Unije i njenim nimalo imaginarnim štetnim posledicama.Poput građanina Kozme Minjina on neumorno zvoni na uzbunu zato što Srbija srlja u bespuće.
Preporuke:
29
4
10 nedelja, 28 jul 2013 15:39
Beli Orao
""Dejan Mirović. Svaka čast na tekstovima. sve u svemu lopuže nikad nikom nsu donele nešto.

""BoriSe. Pa nisu oni postali bogati zato što sz bili lepi.BoriSe, BoriSe, naivčino. Da li si nekad ožuljao ruke. Makar olovkom.
Preporuke:
16
3
11 nedelja, 28 jul 2013 15:53
Arčibald Rajs
Ne vrede našim evrofanaticima ove činjenice, podsećaju me na naše komuniste koji su početkom 90-tih iako je propadao komunizam u SSSR i dalje verovali u njega. Zaslepljenost ideologijom je čudo, tako da možete da im spomenete i Litvaniju, Grčku, Portugal, Španiju, Rumuniju, Bugarsku ... oni će i dalje sanjati o blagostanju u EU.
Preporuke:
27
6
12 nedelja, 28 jul 2013 17:07
Dv
G. Mirovicu, da li je bas sve tako crno u zemljama EU? Ne zagovaram ulazak Srbije u tu zajednicu, ali se zalazem za objektivnu, a ne naglaseno jednostranu informaciju. Po vama, u zemljama EU vec davno bi trebalo da buknu opstenarodni ustanci.
Preporuke:
7
15
13 nedelja, 28 jul 2013 17:37
Misa
A sta je ne ulazak u EU doneo: Makedoniji, Moldaviji, Albaniji, Srbiji...

Kada bi autor dao podatke za ove drzave videlo bi se koliko je njegova teza suplja.

Inace Srbija (bez Kosova) je 1989te imala 2,9 miliona zaposlenih, danas 1,7 miliona.
Preporuke:
6
23
14 nedelja, 28 jul 2013 17:50
teletabis
Ja bih zamolio g-dina Mirovića da nam predtavi izdvajanje sredstava za zdravstvo i školstvo u demokratskim zemljama Evrope pre i posle pada berlinskog zida. Valjda posle toga svaka budala imaće jasnu sliku o tom demokratskom civilizovanom zapadu.
Preporuke:
12
0
15 nedelja, 28 jul 2013 18:16
Srbin crnac, ateista
Mi nismo u EU ali i dalje 30.000 mladih ode svake godine. Taj proces ne može da se izbegne za sve siromašne zemlje.

Postoji razlika između veoma siromašne zemlje koja nema nikakvog izbora u u kojoj nema ništa i relativno bogate zemlje koja se sistematski pljačka, uništava i čereči - kao Srbija i kao zemlje najnižeg kruga evropske unije.
Preporuke:
11
3
16 nedelja, 28 jul 2013 18:29
ŠizoEUfrenija
U Srbiji su zbog EU standarda smanjivali broj nastavnika u školama sa malim brojem učenika. To je dovelo do umiranja škola u udaljenim i slabonaseljenim selima. Istovremeno su nas primorali da zbog jednog učenika zaostalog u razvoju zaposlimo posebnog "specijalnog nastavnika" jer ovaj obični navodno nije stručan. I mi sad tu kao imamo plan za selo...???! Srbiji jednostavno ne odgovara evropski model nikako!
Preporuke:
10
4
17 nedelja, 28 jul 2013 20:45
Neo
U opštem smislu, samo u periodu 2008-2009. godine izdvajanja za zdravstvo su smanjena za oko 140 miliona evra. (Ali, pošto je u tom periodu opao i BDP, litvanski zvaničnici iz ministarstva zdravlja su tvrdili da je procenat BDP-a koji odlazi na zdravstvo u stvari povećan, i da je to navodno još jedna uspela evropska reforma u teoriji.)
Pošto se u Srbiji rapidno smanjuje broj stanovnika, odnosno za oko 35-40 000 više se umire nego što se rađa, ispada da za isti BDP raste BDP po glavi stanovnika. To su "veliki uspesi" okupatora i njihovih domaćih slugu, rast BDP-a po glavi stanovnika.
Preporuke:
10
4
18 ponedeljak, 29 jul 2013 22:50
Rajko Bukvić
@Dv
A kako Vi zamišljate te "narodne" ustanke? Da li Vam na to liči ono što se već mesecima (godinama, zapravo) događa u Grčkoj, od skora u Bugarskoj, povremeno u Španiji itd. Ili se možda informišete na RTS?
G. Mirović je napisao tekst, pozvao se na neke podatke, i izvukao neke zaključke. POKUŠAJTE DA KOMENTARIŠETE TO ŠTO JE NAPISANO, a ne da izvlačite (kontra)zaključke iz svoje očito loše informisanosti, i iz svoje predubeđenosti (raj koji nas očekuje tik što budemo dobili datum ne sme se dovoditi u pitanje).
Ja mogu da postavim pitanje g. Miroviću kako on to zamišlja rekonstrukciju pruga? U Litvaniji se koriste pruge širokog koloseka (kao i u celom SSSR, ili recimo i u SAD, što naravno ovde nije relevantno). "Usklađivanje" o kome piše g. Mirović podrazumeva praktično izgradnju potpuno nove železnice na celoj teritoriji zemlje (kako bi se prešlo na pruge srednjeg koloseka). Tada bi se ostvarilo to o čemu piše autor. Ali, da li je to dobro rešenje?
Preporuke:
0
1
19 nedelja, 11 avgust 2013 18:05
Markovićius
@Boris (Tadić?)

Bio sam nedavno i u Litvaniji i Letoniji (srpsko ime za Latviju). Letonija deluje daleko depresivnije, siromašnije, sovjetskije, putevi i mostovi su lošiji nego u Litvaniji... prilično nalik na našu negotinsku krajinu.

Prosečna plata u Litvaniji nakon 9 godina života u EU ista je kao u Srbiji - oko 400 evra, a manja nego u ne-EU susedstvu, Belorusiji (500) i Rusiji (600).
Sami Litvanci kažu da je zemlja 2004. imala 4,5 miliona stanovnika, a sada ima oko 3 miliona.

Valja reći i to da je Litvanija prelepa zemlja i da je narod prijateljski raspoložen prema Srbiji, iznenađujuće dobro poznaju našu muziku, film, sport... i da su Litvanke čudo od lepote :)
Preporuke:
0
0

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner