среда, 17. август 2022.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Коме је до морала у политици, нека иде у НСПМ

О Србима, Србијанцима и србијанчењу Срба

Kоментари (63) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 петак, 20 јул 2012 13:31
Grmilko
Коментар на ову тему сам поставио на овом сајту, децембра 2010, као засбену тему:

http://www.nspm.rs/samo-smeh-srbina-spasava/janci.html
Препоруке:
18
2
2 петак, 20 јул 2012 13:58
Смиљански
О Милу не треба трошити речи,ко се сећа 90-их кад је био велики Србин,и кад се жестоко обрачунавао са хрватским фашизмом!?Наравно да ће сви они који су постали "Црногорци",после првих који су се тако изјаснили,Ђилас,и В.Влаховић,да бране тезу да су други народ!Ватикан ради на томе већ годинама!Уосталом они своје Цркве по Ц.гори поклањају Мирашу и тзв. "ЦПЦ"!Држава Хрватска је велики помагач ове идеје,па тако на Цетињу имате утисак да сте у Загребу,а не у Његошевој престоници!
Проблем је у томе,што многи у Србији,због личних фрустрација,и неуспеха,итекако имају анимозитет према Србима који нису из данашње Србије!Чак је и Томислав Николић добио приличан број гласова,само зато што је из Шумадије!
Препоруке:
55
11
3 петак, 20 јул 2012 14:01
паја патак
Пошто нисам (чистокрвни) Србин – то Србима препуштам да расправљају што се Срба и Србијанаца тиче. Али – пошто имам и доста јаке “Росијске“ корене – сматрам да је одлука росијске владе (не “русијанске“ како г. Танасић каже) исправна. Треба знати да Руска Империја никада и ни у ком случају не би била у стању да сама достигне оно што је у својој историји достигла, да није имала изузетно значајне “инфузије“ крви небројених нација са територија које су јој се прикључиле/биле прикључене , као и од имиграната. Од имиграната преба поменути изузетно висок процент росијског племства пореклом из Француске, Немачке, Шведске, Шкотске, Шпаније и интелектуалаца из тих земаља који су се временом претопили (па и верски) у праве, искрене Росијане (не Русе!), и на свим пољима (укључујући и бојним) доследно и искрено служили интересима Росијске Империје. Дакле: росијски и Росијанин је сасвим на свом месту. А ви одлучите да ли је Србин и Србијанац (које никако не треба супртотстављати) у реду, или не.
Препоруке:
33
22
4 петак, 20 јул 2012 14:05
Опет и опет
Немам шта додати, опет маестралан текст од аутора.
Препоруке:
51
9
5 петак, 20 јул 2012 14:10
Karl Marks-naš duhovni vođa
Jednu nacionalnost određuje:
-jezik
-prezime
-poreklo roditelja.

Srpska nacionalnost: ekavica, ijekavica, štokavica, ikavica(Srbi u primorju Crne Gore dok i njih ne ukradu), prezimena i na ić.
Hrvatska nacionalnost: čakavski i kajkavski, prezimena na ić u opšte nemaju.
Muslimanska nacionalnost: turski jezik, prezimena na ić u opšte nemaju.

Kada SANU i srpska država budu javno obnarodovala ova i druga srpska vlasništva i tražila od drugih država/naroda da ih vrate srpskom narodu, mnogi lopovluci će se ukazati i postaviti pitanje pravog naziva mnogih veštačkih pojava/opsena.
Препоруке:
39
23
6 петак, 20 јул 2012 14:35
Робеспијер
Да, стара тема српске несреће и неслоге.

Регионализми који ће нам доћи главе. Као да се у Србији још није завршио феудализам, те поједини региони сматрају да су силом укључени у јединствену државу.

Тако Војвођани не подносе Босанце, Црногорце и Србијанце. Црногорци не миришу, Србијанце и Војвођане. Србијанци не воле Црногорце и Босанце. А приметио сам од појединих припадника свих побројаних категорија, да су и Косовари посебна сорта људи, који нису баш за толерисање. Треба споменути ту још и Београђане, који изазивају завист код свих, што је посебан социолошки феномен.

Све ово показује да држава у целини није успела да својом политиком и вредностима које би промовисала, истински уједини све српске крајеве. Отуда и масовна асимилација српског живља, од стране суседних држава.

То је уједно и одраз политичких подела унутар државе, која још увек не зна шта су јој централне вредности око којих би се ујединила нацију. Увек се ишло у екстреме, а консензуса нема ни на видику.
Препоруке:
48
5
7 петак, 20 јул 2012 14:35
Смиљански
Већина Срба из Херцеговине,данашње Црне Горе,Лике, Српског Војводства,Р.Српске немају презиме не ић???Преко 30% српских презимена нису на ић,па шта то значи???(Коштуница,Додик,Шешељ,Тесла,Ђилас,Пупин,Путник,а имали смо и Патријархе чије презиме се није завршавало на ић!
Препоруке:
65
7
8 петак, 20 јул 2012 14:38
Коле
Србијанац није ништа друго него нешто као Црногорац, Македонац, Бошњак, Херцеговац, Славонац, Личанин - значи Србин са перспективом да се од њега направи Антисрбин.

Иначе, реч "Србијанац" користе Хрвти, искључиво да би означили Србе из Србије.Ако је тај израз "службени" израз код Хрвата, онда је то још један доказ да није за српско добро.
Препоруке:
76
11
9 петак, 20 јул 2012 14:59
јова
Сјајан текст.
Препоруке:
40
5
10 петак, 20 јул 2012 15:06
Милоје
Колико је мени познато, као Србину, Руси не кажу за Русију "Росија", већ "Расија". Та је реч, иначе, повезана са Рашком, која је, некад, била на данашњој реци Марици, која се тада звала Ибар, а данашњи Ибар се звао Рибар. Повезана је и са данашњом Рашком области која је настала преселењем из старе Рашке. Такође, та реч је повезана и са Етрурцима, који су се звали Расијанима или Рашанима, а назив Етрурци су им дали Грци, па преузели Римљани. Иначе, римски Сенат је донео закон да се уништи сва документација о постојању Расијана, Рашана (Етрураца) на Апенинском полуострву. Питам се само, од када то "племенити западњаци" уништавају историју и граде је по својој мери.
Препоруке:
33
17
11 петак, 20 јул 2012 15:20
Коле
Молим вас, погледајте још један доказ у прилог мојој напред изнетој тврдњи, погледајте коментаре оних који се представљају "Србијанцима", ти коментари одишу еуропејством и квазисрпством (њих не интерсују територије српске државе, нити српске традиције, ни српска историја, њих само интересује лова). За њих се слободно, већ данас, може рећи, да су у истој мери Срби колико и Еуропејци.
Препоруке:
42
5
12 петак, 20 јул 2012 15:22
Вукадин
Иначе не волим Ђукановића, нити сматрам Црногорце посебном нацијом, али овога пута је у праву. Доста је више Црногораца и Херцеговаца (мислим регионално) на кључним местима у Србији. Такође је тачно да имају потребе да се доказују као "већи католици од папе", што се осетило у њиховој политици. Можда је третирање ЦГ од стране "свеснијег" дела ДС-а могло да узрокује понеки циничан смешак, но у суштини је то политика бициклисте - горе погрбљен, доле дели буботке. Хоћу рећи, што нису повлачили амбасадоре из Америке када су ови признавали "Kosova" и радили којешта друго. Овамо су нашли да тренирају строгоћу.
Друга је ствар што не бих имао ништа против да видим Додика на челу Србије (и васцелог српства), но и то је моја импресија заснована на томе што не живим у Српској, па и тог политичара гледам другим очима...
Препоруке:
25
37
13 петак, 20 јул 2012 15:40
kaca
Raduje me sto ovako dobar tekst napisa mlad covek !
Budimo se iz mrtvila koje nas je obuzelo . Ne dopustimo drugima da nas dele na Srbe i Srbijance Te podele nam namecu oni koji unutra naseg kulturoloskog, istorijskog i jezickog nasledja traze i grade svoj identitet, jer po principu PODELI PA VLADAJ lakse otimaju , prisvajaju i preoblikuju za sebe nase bogato nasledja . Ukoliko bi mesto-geografski prostor/drzava/ rodjenja ili zivljenja odredjivao naciju SVI U SRBIJI BI BILI SRBIJANCI ( Srbi, Madjari , Hrvati , Muslimani , Slovaci , Rumuni , Makedonci , Crnogorci /koji se tako izjasnjavaju / STA NIJE TACNO .Otuda gospodi iz bivsi nam "bratskih republika" a i lokalpatriotama u Srbiji jasno moramo reci MI SMO SRBI MA GDE ZIVELI I NE DELIMO SE PO MESTU ZIVLJANJA ILI RODJENJA.
Препоруке:
49
6
14 петак, 20 јул 2012 15:49
Робеспијер
наставак

Све ово је показатељ да се морају мењати обрасци политичког деловања, али и мењати политичка култура. Свестан сам да је то готово немогуће, у условима кризе и недефинисаног статуса државе, али ми ћемо вечито заостајати за развијеним светом уколико нешто не предузмемо. Држава је легитимна само у оној мери колико је доживљавају као своју већина њених припадника, а то управо зависи од тога шта држава промовише као своје вредности. Не можемо ми вечно да живимо од прошлости и славе наших предака. То је за свако поштовање и неговање успомене на њих, али нове генерације треба да креирају нове, сопствене вредносне ставове које су у складу са добом у којем живимо (црква је најбољи пример - мењала је своја учења и доктрине у складу са временом у ком се налазила, зато је и опстала толико векова). У томе је најважније образовање, које треба да нас усмери ка активној партиципацији у политичким процесима. Када појединац осети да му држава даје могућности да одлучује, тада ће је уважати.
Препоруке:
30
3
15 петак, 20 јул 2012 17:03
kaca@robespjer
Prosto sam morala da vam napisem i reci podrske za vase stavove ( Robespjer nastavak ) a ne samo da kliknem i da se pojavi broj za odobravanje stava .
Ubi nas neznanje , neobrazovanost i marginalizovanje pravih vrednosti a toliko mladih Srba postize znacajne razultate u mnogim visokoobrazovanim ustanovama sirom Evrope , Sveta i u samoj Srbiji .Brinimo o njima ,radujmo se njihovim uspesima i podsticimo ih sa onoliko moci koliko imamo da nastave u dobrom pravcu , napravimo registar /spisak (malo ruzno zvuci ) svih nasih kretivnih mladih ljudi koji mogu da iznesu novu kulturolosku i civilizacijsku vrednost kao sto su to radili njihovi predci.
Препоруке:
22
1
16 петак, 20 јул 2012 17:39
Робеспијер
@ kaca

Захваљујем Вам подршци! Апсолутно се слажем са Вама, да су необразованост и некултура једни од главних проблема нашег друштва. Но, као и увек за то је одговорна држава, која мора да зна шта јој је приоритет. Из ове теме се јасно види, колико необразованост, односно, ''знање'' засновано на полуистинама, штетно делује на национално биће у целини. Стереотипне представе о културним и флегматичним Војвођанима, шкртим и некултурним Србијанцима, лењим Црногорцима, глупим и тврдоглавим Босанцима, одраз су незнања. Људи су данас препуштени сами себи у борби за егзистенцију, те нико не мари за просвећивање и науку. Неспремни смо да се мењамо и да усвајамо ново. Са друге стране, држава промовише спорт, као излаз из кризе за младе. Цитираћу Љ. Симоновића ''више вреди једна прочитана књига, него све медаље на ОИ''. За њих увек има новца, а за науку ретко. Фаворизује се пољопривреда, насупрот индустрије која води напред. И још много тога не функционише како би требало.
Препоруке:
21
2
17 петак, 20 јул 2012 18:06
НАЦИЈА - НАРОД
петак, 20 јул 2012 14:10
Karl Marks-naš duhovni vođa
Jednu nacionalnost određuje:
-jezik
-prezime
-poreklo roditelja.


да не буде забуне - НАЦИЈА и НАРОД нису исто !

По нацији може да буде Србијанац и муслиман, али не и по народности.

Дакле: "Једну народност одређује".

Александар Карађорђевић је нпр. можда најзаслужнији што су Хрвати од народа постали и нација.
Препоруке:
27
4
18 петак, 20 јул 2012 18:16
банедрал
Дефинитивна "пропаст" српске државе креће са завршетком првог светског рата и доласком пречана и Црногораца на разна места у власти "начелници округа" итд , а права катастрофа следи са завршетком другог рата када долазе на власт најгори од тих истих и овде почињу да се доказују.Погледајте само структуру људи који кроје капу Србији од 1945 па на овамо(Ђилас"дисидент",Мићуновић "јахач" и сл.) и презимена тих истих људи и све ће вам бити јасно.
С'обзиром на то да је то веома дубока проблематика и да су то људи којима апсолутно није страна латинска филозофија живота(једно причај,друго мисли а треће ради) , јасно је зашто ћемо пре свега морално пропасти.
Решење ћемо тешко наћи, јер српски народ тешко да постоји у оном облику у ком је постојао пре 100 год."изгинуло у ратовима" али можда за почетак подићи зид од 50 метара код Бродарева а после ћемо видети шта и како.
Препоруке:
32
29
19 петак, 20 јул 2012 18:21
СВЕТА РУСИЈА
И док „Првој Србији“ смета што се у Сарајеву родио Борис Тадић, „Другој“ смета што се тамо није остао Емир Кустурица (док и једни и други то по свој прилици мисле за Горана Бреговића).


мислим да је ово промашена и стерилна тема. Чак може да произведе и негативне учинке у смислу некакве поделе на "прву" и "Другу" Србију.

Ја не припадам ни једнима ни другима, нити желим да ме неко ставља у "фијоке".
Препоруке:
14
12
20 петак, 20 јул 2012 19:07
Смиљански
@бандерал
Већи глупост одавно нисам прочитао!Ако ви имате неке личне неуспехе немојте да кривите Србе "пречане",и Србе из Црне Горе!Уосталом,и, ако је тако,то онда говори о вашој неспособности,зашто сте дозволили да вам "они" преузму власт?Јадно је то, ако мислите да је брана на Бродареву решење!Један прави српски родољуб,никада не би,тако нешто написао!
Препоруке:
32
17
21 петак, 20 јул 2012 19:56
фристајло
„Србијанство“, потекло из једног невиног топонима, постало је данас Прокрустова постеља у коју, што „сусједи“, што међународна заједница, што домаћи отуђени грађанисти гурају српски народ у више него јасној намери да му подсеку крила и учине га национално и политички „безопасним“, економски несамосталним и, што је најважније, културно стерилним и непродуктивним.
Да, то је и био базични план операције "Србија"; окресати све што штрчи ван авнојевске Србије,
Као Прокруст ноге и руке својих гостију, са истим мотивом као и Прокруст- пљачком. Одлична метафора.
Све честитке Танасићу на анализи, врло проницљива запажања.
А о декаденцији београдских и новосадских градских Срба- чему "дугујемо" појаву друге Србије- може се читава студија направити; тај национални тумор на ткиву Србије је изум западне политичке кухиње и директно одговоран за огромне штете које је нанео српским интересима последњих 20 година, из пуког провинцијалног комплекса према западу...
Препоруке:
30
6
22 петак, 20 јул 2012 22:21
Иван К.
Робеспијер
Све ово је показатељ да се морају мењати обрасци политичког деловања, али и мењати политичка култура.


Слажем се са главном тезом, али не и са овим детаљима

ми ћемо вечито заостајати за развијеним светом уколико нешто не предузмемо.


Нема развијеног света. ...Сменимо, молим вас, тај концепт
трчања трке
, малограђанскe бриге да не заостајемо, имућнији = напреднији. Нека иду до ђавола! 'Напредан' је онај ко има свој живот, припада самом себи!

Људи су данас препуштени сами себи у борби за егзистенцију, те нико не мари за просвећивање и науку.


Одмах сам помислио да ово не може бити тачно! Ако је просвећивање толико важно и неопходно, свако ко се бори за егзистенцију аутоматски мари за просвећивање. - Нешто концептуално ту не штима!

Фаворизује се пољопривреда, насупрот индустрије која води напред.


Како се пољопривреда фаворизује? Колико знам: Никако!
Препоруке:
26
1
23 петак, 20 јул 2012 22:58
Робеспијер
@ Иван К.

Нема развијеног света...Напредан' је онај ко има свој живот, припада самом себи!


Има развијеног света, а ми немамо свој живот, и тешко би се рекло да припадамо сами себи. Све своје смо распродали и уништили. Од средње развијене земље, постали смо земља у развоју. Држава је јака онолико колико поседује, а Србија скоро да нема ништа данас од привреде. Образовање у расулу, здравство у распаду, војска ослабила, култура пропала... Национални суверенитет окрњен, лута се и даље у спољнополитичкој оријентацији. Испуњавамо све што се од нас тражи. Тешко да спадамо у развијене.

Нешто концептуално ту не штима!


Шта концептуално не штима у просвећивању и борби за егзистенцију? Како онај ко се бори за егзистенцију, може да размишља о култури и просвећивању?

Како се пољопривреда фаворизује? Колико знам: Никако!


То сам лепо објаснио на теми ''Реиндустријализација Србије'', у моја два коментара.
Препоруке:
7
2
24 петак, 20 јул 2012 23:16
XXX
@Милоје

Da, a onda je mrmot zavio čokoladicu!?
Препоруке:
4
7
25 петак, 20 јул 2012 23:22
банедрал
@Смиљански
Па да ли је могуће да на такав начин коментаришете то што сам написао , да ли стварно мислите да лична проблематика има ишта са тиме?
Цела земља се пати и грца у хропцу већ скоро цео век са тим и таквим светом а ви и даље мислите на ситне, личне циљеве , тачно се из тога разлога види да сте од горе наведених, јер ако било ко каже ишта против тога да Црногорци "командују овом државом" то значи да је "неспособан" и да се није "снашао" тј. покрао државну имовину или већ нешто стекао на мутан и одвратан начин.
Препоруке:
14
11
26 субота, 21 јул 2012 06:28
ДРАГАН
један од главних проблема за нас Србе јесте што смо прихватили да нам Србија буде она коју су цртали комунисти а не она коју су ослободили наши преци од турског и аустро угарског окупатора..да смо имали све ослобођене територије у једној Србији а не југославији ситуација на би била оваква...долазак југокомуниста на власт ,цртање комунистичко авнојски граница и измишљење нових нација (македонци,црногорци ,босанци или муслимани) дали су крила бившим окупаторима и спољним непријатељима да подрже сваког сепаратисту који се био антисрпски расположен.Комунистички устав из 1974 и авнојске границе ишле су на руку сепаратиста који су 1990 вешто искористили тиме што су поделили Србе по тим "границама" (тако су Хрвати стално говорили о "Србима из Хрватске" на једној страни и " Срба агресора из Србије") исто се то догодило и у осталим комунистичким републикама ,значи да су они дефакто још за време Тита поделили Србе .....
Препоруке:
7
0
27 субота, 21 јул 2012 06:35
Danilo-1 dio
Problem svekolikog srpstva je Beograd i samo Beograd.A,zasto?
Zato sto Beograd nije samo srpski grad.Karadjordjevici su od srpskog napravili jugoslovenski grad.
Beograd je bio kapital Jugoslavije 75 godina,nema vjere i nacije koja se u njemu nije zapatila,rukovodioci,politicari,privrednici,umjetnici iz svih krajeva Juge,mjesani brakovi,komunisti-Jugosloveni,Evropljani,cak ima i onih "gradjana sveta".
Poslije raspada SFRJ,Beograd i dalje ostaje jugoslovenski sve do 2000 god,kad postaje "europejski".Vec 12 god.u DOS-nomenklaturi rijec Srbin ima negativno znacenje,oznacava primitivca i nacionalistu koji ih sramoti pred "civilizovanim svetom" .

Autor vrlo lijepo opisa Srbe iz Srpske,covjek zna znanje.

Srbi u Srpskoj su najkvalitetniji Srbi u cijelom Srpstvu,zato sto su prosijani u stotinu turskih i vatikanskih sita,a o genocidima da ne pricam.Ko je prosao sva ta sita i reseta,ostao je pravi kvalitetni Srbin,a ako neki od nasih nije bio dobar u Beogradu,to ste ga vi pokvarili.
Препоруке:
21
2
28 субота, 21 јул 2012 06:44
ДРАГАН наставак
за време Тита а и после његове смрти комунисти из редова Срба су се буквално утркивали ко ће бити већи комуниста а мањи Србин , делили Србе по називу република..али ако сте приметили Срби су добили "нова имена управо на оним територија које су требали после ослобођења да уђу у саставни део Србије (македонци,црногорци ,босанци или муслимани) када се вратимо у 1918 год и погледамо ко је све ушао у заједничку државу( Срби ,Хрвати и Словенци) испада да после цртања комунистички граница и отимању српски ослобођених територија комунисти су почели и "расрбљивање" Срба
Препоруке:
14
1
29 субота, 21 јул 2012 07:07
Danilo-2 dio
Dok je Beograd ludovao za Draskovicem,Djindjicem,Tadicem,Cedom Jovanovicem (jer je i on porijekolom Krajisnik),mi smo se tih ljudi odricali,a i njihova rodjena plemena su ih se odrekla.

Milosevic i Karadzic su primjer pravih Srba iz Crne Gore,a danas je Predsjednik Skupstine Srpske Srbin-Crnogorac Radojicic.

Srbi iz Srpske vise vole Srbiju nego svi DOS-glasaci,a podjednako kao i svi normalni Srbi u Srbiji.
Na nas ne moze uticati nikakva propaganda,jer je sredina tako jaka i toliko srpska,da smo,fakticki,vakcinisani od svekolike neprijateljske propagande.

Srpska se,cak,napada iz Srbije,Tadic sa Dekl.o Srebrenici izglasanom u Skupstini,Ceda nas naziva genocidnim,a Pesicka tjera Kusturicu,zato sto im smeta tolika kolicina srpstva na jednom malom prostoru.

Srbija,pod hitno,mora preuzeti sve,ali sve,medije iz neprijateljskih ruku i vratiti ih u srpske,a onda svakodnevno promovisati srpstvo kao sto to radi RTRS-Banjaluka,ili TV Bijeljina i svi ostali mediji u Srpskoj.
Препоруке:
27
2
30 субота, 21 јул 2012 07:29
Hrvoje
Lijepo!Samoutemeljenje mog identiteta upravo je razgraničenje od Srba,"mitoloških drugih",konstitutivnih neprijatelja u čijem se porazu jedino može uzdići moj "novi" i "mladi" identitet!Dakle,ja nisam po sebi,nego čak moram sebe,u svojoj halucinantnoj svijesti(i imaginarnom postojanju-ontološki nisam na istoj razini sa Srbima)konstruirati razgraničujući se spram "mitoloških drugih"!Vjerojatno nisam dostojan sebe utemeljiti na nečem realnom(vlastitoj kulturi,djelovanju,itd)nego tek po halucinantnim tvorevinama vlastite mržnje(spram Srba,naravno!A što se drugo važno na svijetu može događati nego strahovita mržnja spram Srba?)Ukratko,JA NISAM DOSTOJAN BITI PO SEBI,NEGO JESAM TEK PO MOJOJ RELACIJI SA SRBIMA! HA,HA,HA...Ovakvi jeftini trikovi ideologa srpskog ekspanzionizma jedino mogu inducirati psihičke smetnje kod prosječnih građana Srbije čime ih dodatno onesposobljuju za realan život.Ovakve "pisanije" polučuju samo nemoć,a ne ono što zapravo žele...
Препоруке:
6
28
31 субота, 21 јул 2012 09:07
Safet
"...na Srbiji je ostalo da vidi da li će svom narodu da povrati status jednog od glavnih nosilaca istorijskih događaja(i ISTORIJSKOG PROGRESA)na Balkanu..." Progresa? Ha,ha,ha...Baš je "progresivno" ponašanje Srbije tokom 90-tih!Bilo bi lepo da svim "natražnjacima" Tanasić objasni šta je to "istorijski progres".Jel to možda uništavanje Drugih(ovaj put ne-mitoloških nego stvarnih,ali kojima bi bilo bolje da ne postoje/iako u svesti Srba zapravo i ne postoje na "pravi" način/,ili se "možda" varam Tanasiću?)? I njihovog identiteta? Da li je srbijansko sluganstvo jednoj velikoj sili taj "istorijski progres" pri čemu onda Srbija ima prostor za neverovatna "progresivna" varvarstva? Lepo je videti kako srpski nacionalisti žele da povrate imaginarnu moć koja nikad zapravo nije bila njihova,kao ni uostalom teritorij drugih naroda...Lako je biti snažan tuđom snagom! A kad dođe vreme za sopstvenu snagu,onda nastupa somnambulija...i to je jedino dobro u celoj stvari...
Препоруке:
1
27
32 субота, 21 јул 2012 09:30
Sava Savanovic
Osnovni problem u nas je sto se delimo na :Lale,Bosance,Licane,Kordunase,Banijce,Crnogorce,Sumadince,Kosovare,Hercegovce,Banacane,Sremce,Baranjce,Slavonce,pa onda jos i pogrdne tipa paprikari,carapari...Tolko podela medju samim narodom nema ni jedan narod plus sto jedni druge bas i ne vole preterano bez obzira sto smo srbi ili srbijanci svi.Gradjanin Amerike je Amerikanac onda je gradjanin Srbije Srbijanac.Mislim da upravo grb familije Nemanjic je odgovor na sve "Samo Sloga Srbina Spasava"
Препоруке:
14
2
33 субота, 21 јул 2012 11:10
Владимир Ђилас
Постоје само Срби. Сви остали се пишу малим словом, и тачка!
Доста је било завади па владај, време је да се Срби Умноже, Обоже и Сложе!
Живели!
Препоруке:
16
4
34 субота, 21 јул 2012 11:59
Little Big Serb
Volim ovakve tekstove jer daju priliku svima da iznesu svoja misljenja kao sto je ovde slucaj sa Milojem koji je ustanovio da su Etrurci iz Raske ! I Rusi. Kopirao sam ceo tekst i cuvam ga kao materijal za neka sledeca predavanja.
Препоруке:
6
1
35 субота, 21 јул 2012 13:29
genc
Srbijančenja biljo dosta,bar ovde na Kosova! I previše,sve biljo pijano od srbijančenje!Sad ovde samo trezveni čoveki osim na sever.A i to neće na dugo...
Препоруке:
1
20
36 субота, 21 јул 2012 13:38
ДРАГАН
а који су то "други народи "Safete? што нам не кажеш које то "туђе територије Срби траже? о да знам како ти тако и Hrvoje не можете без устава из 1974 и авнојски граница које су вам ваши драги комунисти направили ваша "историја почиње из 1945 а најновије из 1990 год ,тражите оно што нисте никада имали ,док вам Тито и комунисти нису поклонили а запад (због својих интереса) подржао али верујем не за дуго
Препоруке:
18
1
37 субота, 21 јул 2012 14:21
sacuvaj me boze kuge i hrvata i muslimana
pa djodji na sver pa rotzeraj akos mes sipatru e vi set posebna sorta koja je najgora od svih a za balije i suatse pa havla bogu sto se ralzlikujemo do balkan muslimana i beckih slugu hrvat
Препоруке:
5
2
38 субота, 21 јул 2012 14:22
Safet @ Dragan
Drugi narodi su ono narodi koji pravo postojanje dobijaju tek po Srbima.Inače,oni zapravo ne postoje! Isto vredi i za teritorije. Teritorij postoji tek kad Srbin gazi srpskim opankom(ili čizmom)po toj zemlji.Pre nagaženosti srpskim opankom taj teritorij je neka vrsta ništavila.Srbi su jedini narod na svetu koji Ništavilo preobražavaju u Kosmos...To je zato jer su poseban,izabrani narod koji zaslužuje sva bogatstva ovoga sveta.Da ne bi morali da rade...a zato znaju da se biju.Ali eto,na svetu ima boljih siledžija!
Препоруке:
2
17
39 субота, 21 јул 2012 14:29
genc
Dragi moj Srbi! Sad ja svaćaš ko vi! Vi sveti narod! Pokretna svetinja bez koja ništa ne postoji! Zato Srbini vrediš da drugi za njega radiš,dirinčiš!A sveti čovek treba da mašeš sa korbači ako rob ne radiš po dobro za svetinja.Kako mi bilji gljupi! Ajde,vratiš se svi na Kosova,ova zemlja više nije svetinja otkada sveti vaseljenci otišlji na sever!Vratite se moljim vas,svet će da propadne ako izumreš sveti narod od neradniki...
Препоруке:
1
21
40 субота, 21 јул 2012 14:32
@ sačuvaj me bože kuge i ostalo
A da nas bog sačuva ljudi koji ne mogu da ispišu ni jednu reč kako valja?
Препоруке:
2
6
41 субота, 21 јул 2012 16:38
Миша
Полако, ће се видимо када каубоји "Го хоме", а једном морају отићи, милом или силом. И њихово време полако пролази, све више муке имају код своје куће, почели су, већ, међусобно да се убијају.

Зато ви, балисити, прочитајте како су прошли ваши дедови који су, у срцу Србије, подржавали Хитлера, до тада невиђену силу у свету. Нисте ваљда толико необразовани или глупи да правите исте грешке. Додуше, ви сте пропагатори по сајтовима, али обичан шиптарски народ ваљда не наседа вашим наркобосовским манипулацијама.
Препоруке:
14
1
42 субота, 21 јул 2012 16:42
Милоје
ххх,
шта ти ја могу када си неписмен човек, па си у стању само да пискараш некакве отрцане штосеве. То је твој домет, али настој да га поправиш.
Препоруке:
6
1
43 субота, 21 јул 2012 23:32
Radojlo
"poruka piscima i misliocima" da ćemo mi, ipak, uraditi auto-put do Čačka uprkos i u inat njima a na korist nama.
Препоруке:
1
0
44 субота, 21 јул 2012 23:55
трагач
Браво аутору!

Срби нису стигли-умели-успели да се из Народа конституишу у Нацију.

Зато су многи изданци и потомци српског Народа данас припадници других Нација (нпр. хрватске). Трагично је што им је од Ватикана додељено да нам буду непријатељи. Тако Хрвоје нема шта да замери Србима. Ми само примећујемо оно што вам је Ватикан учинио (а и нама). Вас је задојио Мржњом, а нама не да живети.

Да је наш однос са нпр. Хрватима, слично као нпр. Немаца са Аустријанцима, ствар би била лакша, природнија, нормалнија.

Али, Ватикан стручно створи хрватску Нацију, а Срби 1918-те престаше са стварањем српске Нације, већ прескочивши ту нужну фазу, без темеља, почеше правити кров - југословенску Нацију. То не може - и сад су друге Нације више оформљене и хомогеније од наше, непријатељске према коренском Народу истог Језика (!) из ког добрим делом потичу.

"Расијско" решење је мислим, добро за њих. А ми Срби ради сопственог опстанка морамо наставити и довршити стварање српске Нације
Препоруке:
16
4
45 недеља, 22 јул 2012 03:48
Ђука
Mедији су кључ. Они одређују будућност нације. Уколико су они у рукама непријатеља онда се постепено дешава ово што се нама сад дешава. Част изузетцима, који се нажалост не могу мерити са снагом деструктивног елемента. Сложио бих се са једним од предходних коментара, а то је да се велики медији морају што пре преузети и ставити у службу промовисања наше нације и њених интереса, културе, исправних моралних вредности, итд.
Препоруке:
15
1
46 недеља, 22 јул 2012 13:51
Иван К.
Говорити некоме ко се назива В да он није В него С, није начин да се стекну пријатељи и наклоност, или било шта добро. Почиње се темељним вредностима и њиховим личним упражњавањем, и позивом на ненападање (јер док се двоје свађају, трећи користи). Али, пре свега морате се питати које вам вредности, иначе називи нације и народа су испражњени од значења.
Препоруке:
1
0
47 недеља, 22 јул 2012 14:46
Marko Gay
@ Ђука

Mедији су кључ.


Postoje u stvari dva kljuca.

Jedan je onaj koji ste naveli: bez medija nema uspesne asimilacije.

Ali postoji i drugi kljuc.

Asimilacija stanovnistva koje vecinski zivi na kompaktnoj teritoriji uvek i svuda sporo ide, cak i kad imate potpunu kontrolu nad medijima.

Srbi su zaista potcenili ovaj drugi problem, tj ukljucili su u svoju drzavu ogromne teritorije na kojima zivi stanovnistvo koje je ubedeno da nisu Srbi, nego misle da su npr Hrvati i Albanci.

Srpska vlada je verovala da ce to kasnije "u hodu" resiti, bilo asimilacijom, bilo proterivanjem.

Ali asimilacija naroda koji vecinski zivi na kompaktnoj teritoriji veoma je teska i spora.

A proterivanje je upalilo samo s Nemcima i to pukom slucajnoscu.
Препоруке:
5
2
48 недеља, 22 јул 2012 18:21
ДРАГАН
Safete јаране поставио си твој одговор без иједног доказа, а ниси ни одговорио на моја питања .."који су то други народи?" и "које то територије Срби траже или окупирају?" као и сви сепаратисти код вас све је почело 1945 или најновије1990 избегавате 1918 и ратове за ослобођење који су Срби водили против турског и аустро угарског окупатора ,Срби су ослободили своје српске територије а не туђе
Препоруке:
13
2
49 понедељак, 23 јул 2012 00:34
Safet @ Dragan
A ti izbegavaš istinu kao i cela srpska kultura uostalom.Sila argumenata kod vas ne znači ništa,razumete samo argument sile(najviše volite da ga primenite na nepripremljenim komšijama).A kad ga dobijete(argument sile) onda kukumavčite(vidi:bombardovanje)...a kad tako voleš istoriju,da li su Srbi,kad su došli na ove prostore zatekli nekog ili je to bio prazan prostor ništavila kojeg je taj sveti narod posvetio svojom svetom prisutnošću i svojim opancima,a? Dragane,drago ti je tvoje uverenje,a ne i istina.
Препоруке:
1
8
50 понедељак, 23 јул 2012 08:35
Branislav
Čini mi se da se uspeh g.Đukanovića i njegov stav, u suštini pretežno zasnova na njegovom ličnom (i ne malom ) egoizmu. To je na Balkanu uvek imalo svoje poklonike. Zavlačenje u nekakve "svojstvene" mitske kvalitete koje niko drugi na svetu nema itd.
Problem Beograda je (ipak) složeniji od problema Banjaluke. A Rusi su zaista kompozitna nacija (sviđalo se to nekome ili ne) za razliku od Srba. Glavni problem Srba je ekonomija a ne nedostak ponosa. Ponosa je Srbima retko falilo a ekonomijom se (na žalost) nismo mogli hvaliti. A narod ipak živi od hleba odnosno od ekonomije. Pre će biti da se Srbi stide svojih hronično slabih ekonomskih rezultata -nego toga što su Srbi. Dodao bih da postoji i konfuzija u najobičnijim moralnim ocenama. Recimo sada je lojalnost naprasno (kod našh političara ) postala - sentimentalnost! Pa sada ne treba čovek da bude lojalan već "pragmatičan"! Da ljudi vide na koje smo niske grane spali - preporučujem svojim sunarodnicima da čitaju Platona.
Препоруке:
1
0
51 понедељак, 23 јул 2012 18:59
Hvala Banat Srpska Lala
Nikola najljepse ti hvala sto si razijasnio sve sto nekima nije bas jasno. Sverom u Boga ,Svetog Savu i Svetog Vasilija Ostroskog mi smo jaci i ujedinjeni nedeljivi. Oni koji zele nece uspeti da podele Srpski Narod kao kurde neka nas zovu kako god hoce Srpstvo (Srbstvo) je ne deljivo a sto se tice jezika od ekavice, ijekavice ,ikavice sve je to proisteklo iz nedeljivog Srpskog tkiva. Hrvati koji su cinioci bogibije Srpskog Naroda su nametnuli ijekavicu Vukov jezik pa kazu da je to njihovo Srbi im ne brane neka se sluze Srpskim jezikom jer jezik spaja ljude to jest bozija ljubav podarila Srbe i ostale. Hrvati su u Dalmaciji iskorenili Srpsku ikavicu i nametnuli Dalmatinskim Srbima (Srbotravunjcima) Srpsku ijekavicu evo kako stvaraju vestacku naciju no sa Srpskom slogom i bozijom pomoci zasijac sunce slobode pa ce se Srpski Narod osloboditi od ovih novostvorenih Ustasa ,Poturica,Arbanasa.
Препоруке:
5
2
52 понедељак, 23 јул 2012 20:01
Иван К.
Прегледајући чланак по други пут, запала ми је за око следећа реченица:
Чак је и у Босни и Херцеговини постигнут привремени успех у стварању, ако не „народности“, онда свакако препознатљивог наднационалног регионалног идентитета, који је, међутим, у ратовима после распада СФРЈ завршио исто као и вештачки коструисани етнос „Југословена“.

Реч вештачки значи a) оно што је створено од људи, б) оно што нема пуно везе са човековим осећањима, мислима и уопште унутрашњим животом. Ја не знам од куд вам толики анимозитет према онима који су себе искрено називали Југословенима. Ја нисам био међу њима али познавао сам те људе из мешаних бракова. Да ли стварно сматрате да се особа рођена у словеначко-српској / словеначко-хрватској итд. породици мора да пролази кроз унутрашњи пакао све док не закључи да је Српкиња. Како је ишла она страшна изјава детета 90их,
Мајка ми је Српкиња, тата Хрват, а ја сам ништа.


Што вам је горе имање, то сте опседнутији међама.
Препоруке:
1
1
53 понедељак, 23 јул 2012 22:07
dumajem ja, dumaješ ti ...
A sta je sa pesmom "Sitan konac SRBIJANSKI kroj" ili sa onim stihovima pesme "Odakle si sele" koji glase : "Jelek, anterija i opanci po tome se znaju SRBIJANCI " ??? Gde nastadose te pesme, i kada ??? Termin SRBIJANAC nije ni Bonski, ni Berlinski, ni Becki, a ponajmanje komunisticki. Upravo suprotno, komunisti su ti koji su termin izbacili iz upotrebe kako bi Srbe sveli samo na teritoriju Srbije. Po onom principu, ako si Srbin, a zivis u HR, BH, CG, FYROM, mora da si dosao iz Srbije (po njihovom misljenju), kao da Srbi na tim prostorima nisu bili autohtono stanovnistvo, i kao da ti krajevi nisu oduvek bili srpski.
Da u ZG-u i SA-u ne koriste taj izraz nikome on ne bi ni smetao.
Svi državljani Rebublike Srbije su Srbijanci bez obzira na narodnu i versku pripadnost. Pripadanje narodu i pripadanje naciji su dve potpuno različite stvari.
Препоруке:
7
2
54 понедељак, 23 јул 2012 22:34
dumajem ja, dumaješ ti...
Engleske reči:
"Serb" = Srbin;
"Serbian" = drzavljanin Srbije (ili "Srbijanac")
Da nije isto treba se seti CNN-a i izraza "Bosnian Serb(s)", sto znači bosanski Srbi, nikad se nije moglo čuti "Bosnian Serbian(s)".

Россия (Rasija) = Rusija
Россиянин (Rasijanin) = građanin Rusije
русский, русские (ruskij, ruskije) = etnički Rus, Rusi (bilo gde da živi).

Zemlja Hrvata se zove Hrvatska ( hrvatska zemlja ), pa ce predsednik Hrvatske biti hrvatski predsednik.
Zemlja Srba bi trebalo da se zove Srpska (srpska zemlja), onda bi se njen predsednik zvao "srpski", ali posto se zemlja zove Srbija predsednik je "srbijanski". Jer on nije narodni (srpski) vožd, vec predsednik Republike Srbije, pa je "srbijanski" predsenik. Ma koliko god to paralo usi (uticaj HRT-a, OBN-a, itd.) jedino je to gramaticki ispravno, jer je od izraza "Srbin" nastao preidev "srpski", a od izraza "Srbija" pridev "srbijanski".
Primitivno je sebe odredjivati po tome kako vas drugi vide!!!
Препоруке:
9
3
55 понедељак, 23 јул 2012 23:05
Марко Радовановић
@dumajem ja, dumajes ti
Реално, ваше оцене немају везе са реалношћу. Како уосталом, не постоји "Хрватсканац" или "Словенијанац"?

Да не помињем да су обе песме које сте споменули настале у комунистичкој Југославији (дакле, направили сте сопствени контрааргумент) а да су енглески називи "Serb" И "Serbian" заправо синоними у свим релевантним енглеским речницима:

http://dictionary.reference.com/browse/serb
Препоруке:
3
6
56 уторак, 24 јул 2012 03:17
Branislav
@Марко Радовановић
Tačno je da se Serb i Serbian tretiraju kao sinonimi u engleskom. Međutim to ne negira smisao izvođenja prideva Srbijanac od reči Srbija. Na primer
postoje pored toga još dva pojma koji se tretiraju na sličan način - zašto to nije tako i kod drugih imena za zemlje, to je drugo pitanje.
Čini mi se da postoji sličnost kod izvođenja prideva iz imena zemalja u slučaju Britanije pa i Amerike. Mi znamo da u Britaniji ne žive samo Englezi - i tu je reč Britanac ne u smislu nacije već države (slično kao Srbijanac). Pa slično je izgleda i kod Amerike (Amerikanac) i tu je verovatno težište na državi a ne naciji, u predratnim knjigama se čak pisalo - amerikanski, slična forma kao - srbijanski.Bilo kako - ne izgleda da je izvođenje pojma Srbijanac ni zlonamerno ni usamljeno.
Препоруке:
8
1
57 уторак, 24 јул 2012 16:08
Bob
@dumajem ja, dumaješ ti ...

Proizvoljno, besmisleno i tupo do zla boga!
Препоруке:
3
5
58 уторак, 24 јул 2012 18:53
dumajem ja, dumaješ ti...
@Марко Радовановић @Bobo ??rade

Pesme "Sitan konac SRBIJANSKI kroj" i "Odakle si sele" (...opanci po tome se znaju SRBIJANCI) nastale u komunizmu, posle 1945. godine. LOL
Postojao je izraz "hrvaćani", a što se tiče Slovenaca,to je opšti naziv. Oni kao slovensko pleme nisu ni postojali za razliku od Srba, Hrvata ili Rusa. Kom slovenskom plemenu su Slovenci pripadali u srednjem veku? A kada bi Slovenci i hteli da izmisle neki naziv velika je konkurencija izraza (Slovaci, Slovinci, Slovani, Sloveni...).

Ja ne zelim da ulazim u polemiku da li upotreba izraza "Srbijanac" nama koristi ili ne, ali jednostavno treba reći da je to arhaičan SRPSKI izraz koji je poprimio uvredljivo značenje pre svega zbog njegove upotrebe od strane nasih dušmana (slično je i sa izrazom "Москаль", ili "Švaba"). Vremenom određeni izrazi poprimaju negativno značenje iako ga u početku nisu imali.
Препоруке:
6
0
59 среда, 25 јул 2012 17:00
Bob
Dakle, insistiranje naših neprijatelja na pojmu Srbijanac i srbijanski je nedvosmisleno u cilju odvanja Srba i samo SRBA na one iz Srbije i "ostale", i ja mislim da svaka diskusija dalje nema smisla. Dovoljan razlog da mi, svi Srbi apsolutno odbacimo taj pojam.

Uostalom, ja osim te jedne priglupe pesmice nikad za svoje 42 godine nisam čuo u razgovoru da je bilo ko u Srbiji uotrebio tu reč: to je veštački pojam stvoren za mentalni inžinjering, i ja kao glupog Srbina ili srpskog neprijatelja etiketiram svakog ko ga koristi. Gotovo.
Препоруке:
6
2
60 четвртак, 26 јул 2012 10:47
Шором шајке, а Дунавом чезе
Неоспорно и текст и велики број коментара, осврта, заслужују пажњу читалаца. Међутим, није потребно доказивати нешто што је тачно и познато: Старчевић је био на челу српских непријатеља да се Србе дели, зато су инсистирали на термину Србијанци, како и сам аутор каже, иако не спомиње хрватског "оца нације". Дакле, бит је у подели Срба. Аутономаши кажу: "Они тамо смрдљиви шљивари". Мило Бритва је и своја и туђа несрећа, али има истине (иако он то подмеће као кукавица јаје) да су Србијом владали они који су долазили углавном из Црне Горе. Сада ћете рећи да и ја дијелим Србе, напротив. Била је чувена изрека "Цетиње-Дедиње" у доба социјализма. Било би, наиме, добро наћи меру. Нажалост, нико нам није крив. Девиза:"Нека комшији Пери крепа крава", је несрећни срспски менталитет. Шта рећи о избеглим људима, несрећним, протераним. Забрањивао сам да се употребљава реч избеглица. Али и ту би требало наћи меру. Многи се понашају маћехински према Србији, а неки су србофобични. Тужна и јадна Србија.
Препоруке:
2
3
61 петак, 27 јул 2012 19:30
MиЛоРаД
Да господин Ђукановић је потпуно у праву, само сте ви закаснили барем 10-15 година. Зашто ? Па ово питање су неки Срби покренули отпилике пре 15 година, само они су одма били игнорисани и изругани баш од ових "додјоша" који су водили Српску политику а и дан данас је у мањини воде. Кад погледамо како је у суседним државама а нарочито у западним, где например један Судија неможе добити ту функцију ако није ТРЕЋЕ колено, а да ненаводим неке још веће функције ( логично је да је исто).
Препоруке:
1
1
62 субота, 28 јул 2012 18:04
ДРАГАН
е мој Safete ти о твојој некој истини, на које то комшије мислиш? ,да са Хрватима и Албанцима имамо проблема али није то сада тема ..него ти около наоколо избегаваш оно главно .шта си ти и ко сте ви?за нас Србе ви сте југокомунистича измишљотина ..а ти то добро знаш пошто читаш ћирилицу .. а Срби када су долазили на Балкан затекли су и друге народе али међу њима није било "муслимана или бошњака" то сигурно знам
Препоруке:
1
0
63 недеља, 29 јул 2012 19:46
Југослав
Један једноставна ствар је, чини ми се, остала недоречена. Реч србијанац означаве све становнике Србије и они којим се таквим сматрају. Може се и поистоветити са држављанима у строгом дефинисању али на њу имају право сви они који Србију препозанју као своју земљу. Пише се увек малим словом. Србин је сваки припадник српског народа, без обзира из које се потребе и позадине неко таквим изјашњава.
С овом дефиницијом не постоји проблем, проблем имају они чије се вештачке теорије обијају о њу. Ипак, ни Србија често нема пуну слику о овдашњим културама и индентитетима. За разгибавање окошталих и недовољно информисаних ставова оптерећених некултуром мишљења, за почетак препоручијем :

http://www.youtube.com/watch?v=Gth8CUplhMc

Чисто да се занитересујемо.
Препоруке:
0
0

Анкета

Да ли мислите да ће се Србија придружити санкцијма ЕУ против Русије?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер