субота, 19. септембар 2020.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Коме је до морала у политици, нека иде у НСПМ

Фискалне мере - болно решење за српску економију

Kоментари (41) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 понедељак, 11 јун 2012 11:43
катић
Ретко квалитетан текст за српске економске (не)прилике. Све честитке аутору на анализи и храбрости!
Препоруке:
59
0
2 понедељак, 11 јун 2012 11:48
sindikalac
Nužno je i napuštanje dosadašnjeg koncepta poreskog kreditiranja svakog novouposlenog radnika u korist povećanja kreditiranja ukupnog broja zaposlenih (na bazi međugodišnjih proseka).

Bravo, najzad da neko to kaže javno.- Razlika je u diskrecionom pravu države da poresko kreditiranje odobri onom investitoru koji je voljan da "podrži" političku stranku koja će mu omogućiti poreski kredit (od Fijata i Gorenja do tajkunskih firmi)
Препоруке:
54
0
3 понедељак, 11 јун 2012 11:50
jovana
Izvanredno!
Препоруке:
43
1
4 понедељак, 11 јун 2012 11:52
Ник
Браво , делијо. Обавезно штиво за сваког ко има претензију да води следећу владу Србије.
Препоруке:
61
0
5 понедељак, 11 јун 2012 11:58
ecc
Ključni problem i ujedno rešenje svih problema nalazi se u visini BDP-a. Sa visokim stopama rasta nestaju problemi deficita budžeta, javnog duga, pada realne vrednosti nacionalne valute, nekonkurentnosti privrede i proizvoda.

Ključni uvid koji treba stalno i na svakom mestu ponavljati. Sledeće pitanje je kako doći do održivog rasta BDP-a, ali stvarno, bez demagogije neoliberalnih Djelic-Dinkić-CLDS diletanata koji su u proteklih 12 godina kontaminirali javni prostor svojim nebulozama o rastu BDP razvojem finansijskih i drugih usluga i samoubilačkim uvozom svakojakog smeća.

Još jednom - članak predstavlja pravo osveženje svojim kvalitetom i direktnošću. Bravo.
Препоруке:
53
0
6 понедељак, 11 јун 2012 12:05
slucajni prolaznik
Ovo je suviše pametno za srpske ekonomiste, ko je ovaj čovek?
Препоруке:
56
0
7 понедељак, 11 јун 2012 12:32
ругман
Јако, јако добро, прецизно и врло убедљиво...
Препоруке:
42
0
8 понедељак, 11 јун 2012 12:38
Томислав Милановић
Које црне фискалне мере.Србија је у канџама страних банака које нам кожу одраше. Зар ви не видите шта се ради? Пусте огромне количине динара на тржиште да би оборили курс, а онда повуку динаре са тржишта и динар онда почиње да "јача". На тај начин банке стичу енормна богатства на штету овога народа. Најтрагичније у целој тој причи је то, што они који треба да објасне овом народу шта се у ствари суштински догађа, причају којекакве небулозе, а међу њима и гувернер Шошкић, који сигурно зна у ком грму лежи зец. Јављају се и неки, кобајаги економски стручњаци који кажу да динар пада зато што није формирана влада, што нема страних инвестиција...Чисте будалаштине. Зашто сада "јача" када, нити је формирана влада, нити има страних инвестиција. Господо, ова земља је већ одавно у канџама банкарско финнансијске мафије која нас бескруполозно пљачка и њима никако неће ићи на руку да ми у било чему напредујемо. Наше пропадање је нешто што њих и те како радује јер ће они,на крају,бити власници Србије.
Препоруке:
20
0
9 понедељак, 11 јун 2012 12:40
skeptik
Autor: Visoka uvozna zavisnost po pravilu vodi smanjivanju pozitivnih efekata uvedenih fiskalnih mera. Stoga je potrebno adekvatnim merama podsticati ekonomiju, osnažiti proizvodne sektore, i to srednje i one sa visoko tehnološki intenzivnom proizvodnjom, postaviti zdrave temelje izvoza na najjačim sektorima privrede i sektorima za čijim proizvodima postoji inostrana tražnja, te stimulisati ukupnu zaposlenost, a ne kao do sada selektivno i pojedinačno (partijsko) zapošljavanje.

Odlično, sve je lepo rečeno. Samo je ostalo da se odgovori na prosto pitanje: s čim i s kim, tj. s kojim novcima (odakle?) i ko to da uradi, jel ovi isti što potpuno uništiše srpsku privredu?...
Препоруке:
50
0
10 понедељак, 11 јун 2012 12:57
мики
Уз похвалу аутору и редакцији на сјајној анализи наше фискалне и привредне пропасти, питање: зашто се овакви људи не питају за вођење државне економске политике? Јел зато што нису у партији?
Или зато да својом стручношћу не би кварили просек страначких полтрона у разним владиним саветничким телима и "саветима" који својим мудрим саветовањем дотераше земљу и народ до дувара?
(наравно да је питање реторичко...)
Препоруке:
52
0
11 понедељак, 11 јун 2012 13:09
сава т.
Прво да направимо разлику између агрегатне тражње и потрошње, која се у тексту води као исто или врло слично. Агрегатна тражња представља скуп новчаних средстава који се могу, а не морају, потрошити на некој фискалној територији. Потрошња представља реализовани део агрегатне тражње на некој фискалној територији.
Е сад где је главни проблем у Србији? Проблем је у неравномерно распоређеној агрегатној тражњи (један мањи део становништва има огромне приходе, а већина премале) која доводи до одлива девиѕа из државе јер појединци са већим приходима имају могућност, и то чине, да купују увоѕну робу и путују по иностранству што доводи до одлива агрегатне тражње ка другим државама чиме Србија губи радна места и мултипликовани ефекат пореѕа.
Расподелом постојећег богатства дошло би се и до већих пореских прихода и већег запослења, а смањење увоза би се десило само од себе. Фискални савет и медијски екпонирани економисти управо имају задатак да спрече такав сценарио.
Препоруке:
18
1
12 понедељак, 11 јун 2012 13:59
јов.о
Паметна и поштена анализа из које се може много тога научити, за почетак то колико нас наша власт обмањује и лаже.

Похвала аутору, само нек настави тако, Србији је преко потребно економске памети и поштених анализа наше невеселе стварности.
Препоруке:
41
0
13 понедељак, 11 јун 2012 14:07
@sava t
Raspodelom postojećeg bogatstva došlo bi se i do većih poreskih prihoda i većeg zaposlenja, a smanjenje uvoza bi se desilo samo od sebe. Fiskalni savet i medijski ekponirani ekonomisti upravo imaju zadatak da spreče takav scenario.

Potpupno ste u pravu za fiskalni savet i rezimske ekonomiste, osim ovog dela da bi se smanjenje uvoza desilo samo od sebe - naime, srpska proizvodnja je unistena pa ne postoje supstituti uvozne robe, tako da bi smanjenje bilo relativno i odredjeno ponajvise opstim porastom siromastva stanovnistva, koje sve losije i manje jede i sve losije i siromasnije se oblaci itd...
Препоруке:
37
0
14 понедељак, 11 јун 2012 14:32
марија
одличан текст. хвала.
Препоруке:
32
0
15 понедељак, 11 јун 2012 14:39
pele
He, he, Vladimire, nemoj tako, naljutice se cuveni srpski najevropskiji "experti" Boža&Mladja&co, ekspertlala im se .....
Препоруке:
44
0
16 понедељак, 11 јун 2012 15:02
сава т.
@sava t. или за непотписаног

Ја сам и мислио управо на то да ће до пада увоза доћи због општег пада стандарда (а не сиромаштва како ви сматрате), а посебно најбогатијих, а за многе ће значити живот, а за саму државу више пореза (јер паре много мање излазе из земље). Што се тиче домаће производње она јесте уништена, за много робе нема супституције али хране и гардеробе има. Једноставно излазак из болести није леп и сладак, болан је, захтева одрицање, самим тим и неке робе, али не сваке,из увоза. Ако ви мислите да постоје методе и терапије за оздрављењ било чега, па и привреде једне джаве, са осмехом на лицу саопштите.
Препоруке:
14
0
17 понедељак, 11 јун 2012 16:39
боки
Значи државни дуг је изнад 55% БДП, а привреда је у рецесији, што значи да су кривуље дивергентне.
Кога треба обесити због тога?
Препоруке:
29
0
18 понедељак, 11 јун 2012 16:43
pogled sa kipra
Sjajna analiza srpske tmurne zbilje.
Ima li koga u Beogradu da to pročita? Da li su "predstavnici naroda" svesni šta govore ove brojke?
Препоруке:
26
0
19 понедељак, 11 јун 2012 17:04
петар н.
браво, мајсторе, огољена болна истина, довели су нас до просјачког штапа!!!!
Препоруке:
25
0
20 понедељак, 11 јун 2012 17:09
fiskalni manijaci
: Što se tiče problema naplate poreza, pad poreskih prihoda u prvom kvartalu 2012. godine je poražavajući. Pad poreskih prihoda u samo tri prva meseca veliki je udarac na privredu čak i na nivou cele fiskalne godine, a pogotovo za tromesečni period. Najveće smanjenje naplate poreza beleži se na poziciji PDV-a i akciza. ...

I geniji iz fiskalnog saveta predlazu povecanje PDV-a u cilju povecanja priliva u budzet?! Pa ko je ovde lud? Oni su ili potpuni levaci ili potpuno svesno rade na uništenju Srbije, nema treceg.
Препоруке:
27
0
21 понедељак, 11 јун 2012 17:42
cile
Šteta što jedna ovako stručna analiza(nisam ekonomista)ostaje,namerno,u uskom krugu čitalaca na internetu.Nikad autor ne će biti pozvan na razmenu mišljenja npr. na TV B-92.
Препоруке:
16
0
22 понедељак, 11 јун 2012 17:47
Slavomir Srpski
Bolno resenje za srpsku ekonomiju jste da se dosadasnji odgovorni u vladi za ekonomiju primoraju da plate zlo koj su Srbiji naneli. Ne moze da bude socijalne pracde i da se menja sistem ako lopurde na vlasti i njihove korupiske tajkun-mafije ne izojluju, da im se oduzme nezakonito stecena imovina, i da se time da jasna inicijativa za promneu sistema. Dakle najveci problem jeste javna lustracija svih koji su ekonomski doveli Srbiju u ovu situaciju, i oduzimanje nelegitimno (ako cak i legalno) stecene imovine. A zatim moze ovakva promena investicija u tehnologiju proizvodnje za izvoz ne u EU (bezalternativna ekonomija!!) vec tamo gde postoje realne sanse: Rusija, Kina, BRIK.
Препоруке:
7
0
23 понедељак, 11 јун 2012 18:02
iz peta u glavu
Cela priča se vrti oko daljeg smanjivanja rashoda i povećanja poreza ili pak njegove bolje naplate. Ovde kao da ne postoji privreda, a još manje građani. Da, problemi su veliki ali nisu građani ti koji su nas u problem doveli, niti su oni odgovorni pa da sada snose sav teret odgovornosti.

A ko je svojim glasovima doveo štetočine na vlast i omogućio im da raskuće srpsku kuću? Naseli su na lažnih 1000 evra od akcija i 500.000 punta, pa zar ne snose deo krivice zbog svoje naivnosti, gluposti i alavosti?.. Kad slepac slepca vodi, oba u jamu padnu, i oba su krivci mada istina ne jednako
Препоруке:
17
1
24 понедељак, 11 јун 2012 18:15
ivana s.
Pravo osveženje, zrnce istine u moru medijskog naklapanja dvorskih ekonomista opsenara:)
Препоруке:
14
0
25 понедељак, 11 јун 2012 18:33
Небојша Прпић
Синоћ је Оља довела у Утисак тједан великог стручњака Бајатовића.
Велику Кори, која треба да нам кроји капу.
И неког из фискалног савета. Баш је туга било слушати га.

И сви се сложише да је дизање ПДВ на 22% права мера.

А што није довела Цвјетичанина да им предочи што неки дан рече на другој ТВ:
Да Србија угаси 130 непотребних агенција.
И 230 НВО. замсилите, невладие организације које финансира влада.

То је 360 фантомских организација. У просеку по 35 запослених, значи преко 10.000
Просечна нето плата 2.500 еврића.
Значи, 250 милиона месечно.
То јест 3 млрд годишње.

За оне који не знају, Србија има и агенцију за поморске несреће.

Уместо тога, повећаћње намет на вилајет.
И треба то овом народу, у коме је 12% гласало за ДС, а по 5-6 % за УРС, ЛДП, СПС

Замислите тандем: БТ рпемијер, Кори министар финансија. Биће скупа ужад. Да се повешамо.
Препоруке:
16
0
26 понедељак, 11 јун 2012 18:38
Небојша Прпић
Не величам Јоргованку, али лепо поклопи „екперта“ са канабета, када му рече да је његова дискусија удар на интелегиенцију гелдалаца.
Они јадни примери, када директор који „окрене“ неколико милиона, да отказ портиру јер му је рпомакао радник са тоалет папиром и однео кући.
И његова прича о томе како је стопирао неки службени пут.

Да држава нетара мале богове да плаћају обавезе, не би смо имали проблема.
Узмимо пример неко мало место: Сви иснпектори знају свакога у главу. И одлазе код локалног кафеџије на пиће. Код истога у маркет. Код истога у месару.
И свуда виде неке јадне омладинце како диринџе.
А погелдају папире, тај локални моћник пријавио само себе, жену и дете ако је пунолетно.
Значи, сви знају да избегава обавезе и ником ништа.

А и у великим градовима је исто: Да неко хоже да зна да се држе радници на црно, знао би. Али се жмури.
Препоруке:
11
1
27 понедељак, 11 јун 2012 18:42
Шта је више пута рекла Јоргованка
Да се једној банци продају државне обвезнице по Дафининим каматама.
Када та банка купује обвезнице, курс евра скаче, да би банка добила више динра.
Када добије назад паре, са Дафинином каматом, курс евра се обара, да би купила што више еврића за те танге-франге динаре.
Препоруке:
19
0
28 понедељак, 11 јун 2012 19:08
Boki I deo
Dobro, znam da mi sledi mnogo minusa ali hajde. Prvo, vrlo je velika razlika za zivot gradjana Srbije ako je dug 43 ili 55% BDP. Ne bih sada da elaboriram ovu temu ali istakao bih samo da se dug jeste povecao 65% od 2008 ali su se izdatci za kamate povecali oko 300%, pametnom dosta. Drugo, potpuno promasena analiza. Zasto? Zato sto je potpuno nebitno koliki je trenutni dug. Imate interesantnu faktografiju koju je dao cenjeni Gospodin Nebojsa Katic, gde se jasno vidi da su valutne i duznicke krize izbijale i na nivou duga od cini mi se 12% BDP sto je svakako mnogo nize od nasih 55. Pravo je pitanje kome se duguje novac. Ako je dug inostrani sto je kod nas slucaj i ako je platnobilansni deficit konstantan u vise uzastupnih godina potpuno je nebitno koliko je dug "mali". To znaci da je problem autora clanka ne poznavanje osnovnog problema Srpske privrede, a to je struktura BDP. Dakle geniji Dinkic i Labus su nas svojevremeno ubedjivali da u savremenom svetu nije neophodna proizvodnja..
Препоруке:
2
14
29 понедељак, 11 јун 2012 19:19
Boki II deo
To je dovelo do paradoksa da nam proizvodnja neprestano pada (pa je trenutno na nivou mnogo nizem nego 1990) a da BDP neprestano raste. Dakle ako otvorite u svakom gradu po jedan parking servis vama BDP mnogo poraste ali i dalje nemate utrzive, razmenjive vrednosti. Ako se pogleda stvarni BDP Srbije on je verovatno manji od 15 milijardi evra pa je stvarni dug sigurno preko 100% takvog BDP. Dakle Srpski BDP prvenstveno zavisi od potrosnje koja se kreira kreditima i trosi na inostranu robu. Kumulus takve potrosnje nose upravo administracija i JP jer se najveci neto korisnici ovih sredstava. Nemoguce je podizati produktivnost stalnim otvaranjem parking servisa i slicnih nebuloza. Drugi paradoks je cinjenica da su u takvoj administraciji plate u proseku preko 40% vece nego u realekonomiji. Pri tome u proizvodnim preduzecima Srbije u direktnoj proizvodnji radi svega oko 300000 ljudi. Zao mi je ali ovo su stvarni statisticki podatci i cinjenice. Dakloe neophodno je smanjiti budzetsku
Препоруке:
7
12
30 понедељак, 11 јун 2012 19:29
Boki III deo
Dakle neophodno je smanjiti budzetsku potrosnju svidjalo se to nekome ili ne. Nadalje, obzirom da smo otvorili trziste, postoje dva krucijalna pitanja. Kako biti konkurentan sa ovako nepovoljnim nivoom cena kredita, i kako biti konkurentan u situaciji kada budzetska potrosnja iznosi preko 50% BDP a zahvatanje oko 45% BDP u zemlji sa politickim feudima kakva je Srbija? Potrebno je mnogo vise od "dobre volje" da bi se stvari dovele u red. Prvo, neophodno je postaviti postene motivatore, sto znaci da plata u administraciji i JP treba da bude 70% proseka privrede, kako je uostalom u Nemackoj. Drugo, potrebno je drasticno promeniti strukturu BDP gde bi utrzivi proizvodi cinili vecinu takvog BDP a usluge manjinu, potpuno suprotno danasnjem stanju. To se moze postici odgovarajucom poreskom reformom izmedju ostalog, i najvaznije, potrebno je ljudima koji imaju volje i znanja omoguciti da nesmetano rade i bogate se sa podsticanjem da svoje bogatstvo cuvaju u Srbiji a ne van nje kako je sada.
Препоруке:
7
8
31 понедељак, 11 јун 2012 20:15
Analitičar bankarskih poslova
... i ono o čemu niko da se ozbiljno pozabavi: Stvaranje predpostavki za razvoj privrede Srbije na dugi rok, a na bazi onoga čime raspolažemo kao društvo i država. Bez stvaranja ovih preduslova boljitka jednostavno neće biti- na žalost ovo je jasno samo ekonomski pismenima. Druga strana problem jeste u podržavanju razvoja privrednih entiteta koji su štetni na dugi rok, ali od kojih koristi imaju državna administracija i političari.
Препоруке:
12
0
32 понедељак, 11 јун 2012 22:30
Vladimir
Da Vam malo pojasnim izmisljenu nauku zvanu ekonomija, kao inzenjer.
Pre toga bih raspustio i fiskalni savet i kojekakve ekonomske institute, a fakultet bi postao fakultet za racunovodstvo.

Elem, nasi naucnici kaskaju za planetom, i naravno zbivanjima. Pri tome se bave "smanjenjem gustine" obaveza, ukljucujuci i troskove.
I jedini "naucni" zadatak je da doticnu "tehniku" obrazloze.
Prisutna je i tehnika otimanja i gusarenja, poreza na uzdah i vazduh..ali otom potom.

Resenje je ekstrmno prosto i specificno bolno. Partokratija bi zavristala.
Plate treba da su realne, a ne da namiruju partijske vojnike, kaoprvo, pri smanjenju drzavnih troskova(ali se tako gubi partijska masinerija). Da se partokrate naviknu na efekte realnih zasluga.

Zatim ubrzati tokove novca, namirenja internih dugova, a ne odlozenih placanja, smanjiti kreditna zaduzenja, i trositi akumulirane novce(sada vec i bogate banke vriste).

Zatim kontrolisati drzavni novac...
Препоруке:
4
0
33 понедељак, 11 јун 2012 22:37
Vladimir, drugi deo
Kontola trosenja novca, da se ne dogadja da tajkuni muzu fondove malih privrednika, i pojeftiniti proizvode ukidanjem preprodavaca..preprodavaca bilo cega, od hladnjacara(koji su, realno, samo davaoci usluga) do raznih agencija i firmi za preprodaju kojekakvih prava, usluga i robe.

Uz bazicno pojeftinjenje robe(bez "druge" i "trece" ruke), limitiranjem marzi na max 15%, mogao bi se podici PDV i na 25%, a da cene robe(i usluga) budu nize i do 30%.

Stimulisati potrosnju i protok novca, a pasivni i ekstra kapital oporezovati progresivno.

Ali bi vladajuce oligarhije pre zapallile Srbiju i dozvolile da gori do poslednjeg ugarka, pre nego da se disciplinuju i pocnu da rade..da rade nesto korisno za zajednicu, drzavu.
Препоруке:
9
0
34 понедељак, 11 јун 2012 23:10
не стручност него здрав разум
"Терет кризе већ годинама сноси само народ, и то ни мање ни више данас се као кривци апострофирају пензионери, који су својим радом створили све што се сумњивом приватизацијом распродало будзашто у неколико година. Или су пак већи кривци за овакву економску слику Србије учитељи, полицајци или неки ситни чиновници са платом од 30,000-так хиљада динара. Звучи, у најмању руку патетично, да не кажем малициозно."Дакле, поштовани господине,не криви Фискални савет ни пензионере ни учитеље и полицајце... реч је о томе да ако хоћете неком нешто да дате, онда то треба од неког да узмете. Нису дакле криви ни пензионери ни учитељи, али да би они добили то што добијају то се мора претходно узети од мене данас или од мог сина сутра, а прилично сам сигуран да ни он ни ја нисмо ништа "кривљи" од пензионера и учитеља.
Препоруке:
1
20
35 понедељак, 11 јун 2012 23:26
bora
Izgleda da niko ne razmišlja o napuštanju modela liberalnog kapitalizma!Nema veće "jeresi" od takve ideje.Za to sledi bombardovanje,sankcije i sve ostale "demokratske" metode!
Препоруке:
17
0
36 уторак, 12 јун 2012 07:59
irena
kakav covek kakav karakter !
Препоруке:
8
0
37 уторак, 12 јун 2012 15:50
Мирослав Анђелковић
Откуд овако врстан стручњак на ''Мегатренду''?
Па, ни државни Економски факултет нема таквог. Поменимо Бајеца нпр. као ''економског експерта'' (неуспешног, наравно) за све системе и све режиме!
А, неки кажу (они што ономад Тому оптуживаше за ''лажну диплому'') да су и дипломе ''Мегатренда'' проблематичне?
Да ли им веровати?
Ја бих пре сумњао у дипломе иза којих стоје Јуриј Бајец, Даница Поповић, Борис Беговић, Бошко Мијатовић и ини гуруи домаћег неолиберализма!
Препоруке:
19
0
38 уторак, 12 јун 2012 18:05
Bajecov bivši student
Baјец беше бистар ммак, најмлађи доктор наука у своје време.
Беше нам асистент па и профан.
Добар беше, није баксуз.
Убио се од тумачења Маркса, "Капитала", договорне кономије.
После видим, променио плочу.
Препоруке:
12
1
39 уторак, 12 јун 2012 23:17
Vladimir@boki(III)
Dakle neophodno je smanjiti budzetsku potrosnju svidjalo se to nekome ili ne


Ovo je jedna od praznijih floskula. Praznija i od Tadicevog "boljeg zivota".

U praksi to izgleda ovako: Smanje se plate kafe kuvaricama i portirima, eventualno otpusti poneka spremacica ili servirka, a funkcioneri odrade (bezbrojnu po redu) sistematizaciju i dodele sebi nova radna mesta(idealno za trubljenje u kampanji), naravno sa uvecanim platama. Evro malo(vise) ojaca, i oni su realno na istoj plati u evrima, a dinarski je "smanjena potrosnja".

I tu formulu guslaju celu deceniju, i vec imaju spremnu reakciju na doticno "smanjenje budzetske potrosnje".

Pametnije bi bilo predloziti clanstvo u upravnim odborima bez novcane naknade...posto je, molicu lepo, drzava i drustvo u krizi, a veliki "kapaciteti" i kadrovi zele enormno dobro narodu...:)
Препоруке:
5
0
40 среда, 13 јун 2012 00:38
bb
Svaka cast na postenoj analizi!
Препоруке:
2
0
41 среда, 13 јун 2012 08:40
"Genije" koga je Olja zvala da nam soli pamet
Verujte, većeg tupačiju i folsulaša i demagoga odavno nisam gledao na TV.
Napraio je podvig: Po ispraznosti, licemerju fraza i demagogiji, nadmašio čak i BT.

Citat iz današnje štampe:
Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović, koji traži zamrzavanje plata i penzija, samo za savete koje daje Vladi uzima 202.000 dinara

Članovi Fiskalnog saveta, njih trojica koji se zalažu za povećanje PDV i zamrzavanja plata i penzija, mesečno inkasiraju ukupno 724.434 dinara. Predsednik saveta Pavle Petrović zaradi i do 3.000 evra,što je 15 prosečnih srpskih penzija ili osam plata, a članovi Nikola Altiparmakov i Vladimir Vučković primaju po 1.600 evra.
Ekonomista Zoran Popov kaže da trojka Fiskalnog saveta propagira ekonomsku politiku identičnu MMF.
-I vi i ja bismo se zalagali za zamrzavanje plata u javnom sektoru i penzija da primamo po 3.000 evra.

Bernard Šo je lepo rekao da su sva ljudska bića potencijalne prostitutke, samo je u pitanju cena - kaže Popov.
Препоруке:
7
0

Анкета

Да ли мислите да ће у наредних годину дана у Србији бити одржани нови парламентарни избори?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер