понедељак, 03. октобар 2022.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Коме је до морала у политици, нека иде у НСПМ

Шта садрже три „сензационална“ документа о краљу Петру II Карађорђевићу

Kоментари (79) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 понедељак, 12 март 2012 15:12
Srdjan Novakovic,Trst
Stevan K.Pavlovic je potomak verovatno najgore porodice u istoriji jugoslovenske diplomatske sluzbe,njegov deda je organizovao neuspeli pokusaj atentata na Jovana Ducica(pesnicki genije je uspeo da se odbrani nozem za hartiju) dok je otac bio glavni potkazivac,smutljivac i klevetnik Srba u Londonu(videti knjigu Alekse Kovacevica "Ko je oklevetao Jovana Ducica?" sa brojnim svedocanstvima Slobodana Jovanovica,vladike Nikolaja,Crnjanskog...)
Ne lezi vraze,drugosrbijanski trockisti 2011 godine pokusavaju organizaciju prikaza italijanskog prevoda Pavloviceve knjige o Srbiji u Trstu,pokusavajuci da reklamiraju ovo kukavicje jaje koje nam vecito poturaju engleski "prijatelji".
Prikaz je doziveo fijasko zahvaljujuci energicnoj reakciji gorepotpisanog i citav "hepening" je preusmeren na kritiku genocidne politike engleske krune i njezinih filijala i trabanata zaduzenih za falsifikovanje srpske istorije.
Prikaz Pavloviceve paskvile je finansirao glavom i bradom - konzulat Republike Srbije!
Препоруке:
105
0
2 понедељак, 12 март 2012 15:35
Колега историчар
Колега Вељко Ђурић је наводећи изворно значење речи абдикација сам себи скочио у уста.Зашто? Зато што одрицање и привремено преношење, како се даље наводи у прогалсу краља Петра, није једно те исто.
Што се тиче начина укидања монархије, не да ништа није спорно са законске стране, како тврди колега Ђурић, него баш напротив, све је спорно. Изјашњавање није било слободно ни регуларно и одвијало се у сенци крваве репресије над свим противницима (и стварним и имагинарним, и реалним и потенцијалним) комунистичког режима.
Колега Ђурић одузимање прерогатива Намесништву тумачи као нешто небитно по суштину. То баш неће бити да је тако. Одлука краља у том правцу је ординарни доказ да краљ није абдицирао, нити да се одрекао краљевске власти.
Још једна популарна замена теза гласи да су партизани добили рат 1945. Рат је уствари добила Црвена армија потпомогнута свеже преоријентисаном Бугарском војском и једницама НОВЈ/ЈА, а комунистима су и Србија и Југославија поклоњене као ратни плен.
Препоруке:
69
13
3 понедељак, 12 март 2012 15:42
Јасна Симоновић
Као историјски аматер нисам у потпуности разумела овај текст...Ко законски оквир пратимо? Да ли је све што каже Британија (и то цивилна власт, а не Краљ) наш аманет? Да ли је одржан референдум после 45. и да ли је Југославија 45. изгубила законски кредибилитет стечен револуцијом (у којој је учествовало много часних људи које год политичке припадности) с обзиром на многобројна убиства недужних људи након ослобођења? Да ли абдикација краља (ако је постојала) законски значи и истовремену смрт краљевине? Да ли је и намесништво абдицирало? Да ли Британија може да помогне да се реши енигма? Где је златна подлога Србије, у чијим рукама?
Препоруке:
50
1
4 понедељак, 12 март 2012 15:58
Дарко Бабић
Вељко Ђурић Мишина нам је показао да апсолутно не постоје никакви докази да је монархија на легалан начин укинута.

Елем, волео би да ми неко цитира чланове из Устава Краљевине Југославије који говоре о томе како је једино могуће да се промени држано уређење.

Све остало је го хоштаплерај!
Препоруке:
53
7
5 понедељак, 12 март 2012 15:58
Svetozar Dobrovski
Sto se referenduma o republici ili kraljevini tice, on je u potpunosti legalan i izrazio je volju naroda Jugoslavije. Naime, nije verovatno da je i jedan Hrvat, Musliman, Slovenac, Makedonac, Madjar ili Albanac glasao za kraljevinu. Srbi iz Bosne i Hrvatske sigurno su u velikoj vecini glasali za republiku. Za kraljevinu je glasao jedan broj Srba iz centralne Srbije, ali je veliki broj mladih ljudi glasao za republiku.
Препоруке:
17
45
6 понедељак, 12 март 2012 16:46
Димитрије
Молим да писци предоче и списак литературе.
Немам времена да по интернету тражим шта ''наш пријатељ Вики Ликс'' пише о др Чедомиру Јовановићу, историчару. И у којим ''одборима'' се налази Павловић. Да је неки ваљан Србин, не би га ту поставили?
Препоруке:
30
1
7 понедељак, 12 март 2012 17:06
Милорад Станојловић
ЧИЊЕНИЦЕ, ЗНАЊЕ И ИСТИНА

Србија тражи пут у легалност државе; после толико векова! Први пут, после 1945. године.
То је значење срозаности и збуњености научне јавности; политичкој је све јасно.
После деценија, усудили смо се да посумњамо, да су често понављане и научене речи, заиста - чињенице, знање и истина.
То троје није исто. Видимо из текста и многобројних цитата.
Само напред! Пут је завејан, али постоји.
Наравно, на том путу има питања.
На пример: „...грађански рат у коме је Комунистичка партија Југославије победила?...“ Лепо питање чак и за правнике, незналице.
Даље, „...по британском налогу и за паре, одведен са територије југословенске државе...“
Да ли то значи да је Краљевина Југославија од тог тренутка била лишена своје суверености као држава или аутор мисли да се то догодило много раније; приликом „одвођења“ Стојадиновића? Опет питање за правника.
У филозофији је најважније питати; не знам у науци.

С поштовањем и уважавањем,
СРПСКИ ЛИБЕРАЛНИ САВЕТ
Препоруке:
25
6
8 понедељак, 12 март 2012 17:11
Страхиња
У вези ,,меродавних извора'', у ком архиву се данас налази оригинал ,,Одлуке краља Петра II Карађорђевића, потписана 29. јануара (Пов. број 54)'' а публикована у Службеном листу 9. марта 1945... и да ли је доступан историчарима истраживачима на увид?
Када краљ Петар II пише: ,,Ову Нашу жељу и одлуку саопштили смо Нашој Краљевској влади а Краљевска влада ју је у целости одобрила,'' зашто краљ о себи пише у множини а не у једнини?!? Обзиром на познате околности Черчилових безобзирних уцена и притисака, неби чудило да је краљ у ,,Одлуци'' мислио на себе и на Черчила. Чињеница да је ,,Одлука'' објављена у ,,Службеном писму'' 9. марта 1945. када су нове комунистичке власти уз масовни крвавби терор користиле све могуће преваре, фалсификате и подметања да споља наметнуту власт одрже по сваку цену, је најблаже речено фарса. Као што је тада цео правни и судски систем био крвава фарса - данас не само потпуно неодржива, већ невиђена срамота комунистичког режима о којој ће се тек писати.
Препоруке:
29
1
9 понедељак, 12 март 2012 17:22
Србин црнац, атеиста, муслиман, католик, комуниста...
Како год окренеш и с које год стране гледаш, опет у свему најдубље умешане прсте имају Британци, како у првом рату и прављењу краљевине, тако и у њеном уништавању и на крају уништавању оног што је остало од Југославије. Да ли је ту био краљ, Тито, или неки други играч за историју је небитно.
Препоруке:
36
2
10 понедељак, 12 март 2012 17:22
Aleksandar
Bitno je da je monarhija kao reakcionarna politicka struktura ukinuta. ostalo su detalji.
Препоруке:
14
40
11 понедељак, 12 март 2012 17:25
Милорад Станојловић
@Svetozar Dobrovski понедељак, 12 март 2012 14:58

Вероватноћа и статистика су ствар вере, показује овај коментар.
Зашто Муслимани, на пример, не би били за краљевину у којој су готово имали шеријатско право. Или су можда листом били атеисти?
Затим, како би гласали припадници либералног и демократског поимања?
За вернике СПЦ не морамо да питамо.
Али, то није проблем. Питање за милион долара гласи:
Да ли бисте били за понављање ових и оваквих избора на исти начин?

С поштовањем и уважавањем,
СРПСКИ ЛИБЕРАЛНИ САВЕТ
Препоруке:
25
5
12 понедељак, 12 март 2012 18:11
Страхиња
Јасни Симоновић: треба пратити тада једини могући законски оквир а то је тада важећи Устав Краљевине Југославије. Референдум је одржан на нивоу шибицара, џепароша, сецикеса, белосветских мангупа и разбојника. Тада су људи за јену реч, за фотографију, за реченицу на цедуљи губили главе. Ни данас немамо представу колико је невиних Срба побијено још од Иванданског вашара у Белој Цркви '41. па до октобра 2000. Краљевску династију Карађорђевића нису установили страни владари, из светских метропола, нити међународни терористи из Коминтерне. Установили су је српски устаници на свом сабору у Палежу, данас Обреновцу 1807. Краљевство је главни стуб националне државности. Прво политичким преварама, па голом силом и тзв референдумом и осталим лудилима краљевство је ,,укинуто'' и наметнута нам је власт споља, коју смо крваво платили и још је увелико плаћамо. Боље поставити најгорег криминалца за шефа полиције, него Британију да нам било шта помаже. И дан данс нам помажу...
Препоруке:
31
3
13 понедељак, 12 март 2012 18:22
Дарко Бабић
Устав Краљевине Југославије из 1931. године.

Члан 114.
О изменама у Уставу решава Краљ са Народним Претставништвом.

http://scc.digital.nb.rs/document/RA-ustav-1931

Ова реченица из Устава јесте главни разлог због чега пропаганда хистерично, као мантру, понавља лаж да је краљ абдицирао. Зато што само краљ може да решава измене Устава.
Препоруке:
24
7
14 понедељак, 12 март 2012 18:40
Др Василије
И неписмени сељак из Србије би на основу свега овога извукао поуку да на следећим изборима, ако нека коалиција предложи престолонаследника за нешто, бира управо ту коалицију и по аутоматизму и све њене кандидате за функције.
Па откуд овакве стручне "расправе" и текстови у "независним средствима јавног информисања" и то и предвечерје избора када се сви заинтересовани труде да једни другима "сместе кукавичје јаје".
Да ли је то случајно ?
Само будала може у то да поверује !
О самом тексту и "доказима" у тзв.САНУ, стручним скуповима итд. али после избора и формирања владе каква год да је.
Само сумњам да ће Карађорђевићи тада бити актуелна тема.
Препоруке:
23
2
15 понедељак, 12 март 2012 18:43
Кувар Бродски
Обрни - окрени, за мене станар Белог двора никада неће бити краљ, напротив.
Препоруке:
26
5
16 понедељак, 12 март 2012 19:23
Даница Петровић
Не доживљавам ово као предизборну тему.Ако би неко пробао да је потури,грдно би погрешио и ко зна шта би отварање такве дилеме у овако тешком тренутку могло да изазове.Династија Карађорђевића отвара превише питања и једино што може да буде њено место јесте нека почасна функција.Представљање ове династије као настављача династије Немањића је смешно.Српским крунама није место у иностранству,а Црна Гора је иностранство.На крају,Карађорђевићи су право на круну стекли тако што је Крађорђе,исељеник у Србију,подигао устанак у Србији,а не у Црној Гори.Круну Карађорђе није добио од народа,него су је његови наследници преотели од Обреновића.Чини ми се да тако беше.Народ у Србији тренутно није потпуно уништен,а није ни ропством потпуно угушен,па не треба очекивати слепо прихватање.Мишљења сам да су Крађорђевићи од Србије превише добили и да јој нису били довољно верни.Пошто себе сматрају Црногорцима,српске круне нека врате у Србију,а они нека иду да владају Црном Гором.
Препоруке:
20
7
17 понедељак, 12 март 2012 19:30
Peter RV
Ovo, dali je postojala 'abdikacija' ili ne, je samo vazno za Matiju Beckovica i njegov ekskluzivni klub 'Krunski Savjet'.
Dinastija Karadjordjevic je izvrsila samo-ubijstvo onoga momenta kad je Petar II proglasio Drazu Mihajlovica za izdajnika i ratnog zlocinca- zajedno sa onim koji su se borili 'za kralja i otadzbinu'.
Broz je stim dobio legalnost za strijeljanje koga mu je bio cef. (Dva moja rodjaka su zavrsili ovako, na gomili leseva u Kocevskom Rogu).
Препоруке:
37
4
18 понедељак, 12 март 2012 20:22
objektivan
@Peter RV понедељак, 12 март 2012 18:30

Жао ми је Ваших рођака. Ако сам добро схватио, они су страдали зато што су били лојални држави у којој су рођени/живели, а ратовали су против побуњеника, тј. паравојних јединица како се то данас крсти.
Србија се још није суочила са масовним ратним и политичким злочинима у име „братства и јединства“...
Зато се у Србији и говори, погрешно – бела куга. Нема беле, али у Србији имамо последице црне куге. Јер они који нису убијени побегли су, као и недавно Срби са КиМ. Сада Срби има више у иностранству него у Србији.

Династије не врше самоубиство. Пре би се могло рећи да живе вечно, попут Обреновића, Немањића, Романова, док су београдски републиканци, рецимо, - одело за једну сезону.
Препоруке:
23
3
19 понедељак, 12 март 2012 20:34
Marko Gay
Srbija podseca na ona ostrva u Mediteranu kojima svaki cas vlada neko drugi (Grci, Turci, Napoleon, Mleci, Britanci) pa ni sama vise ne znaju ko su i gde pripadaju.

Ali bas zbog tolike nestalnosti, Srbija je zgodan i pouzdan barometar svetske moci, posto njome obicno i vlada najmocnija sila, koja god trenutno bila.
Препоруке:
17
5
20 понедељак, 12 март 2012 21:10
@Дарко Бабић
Па добро, онда нека син Петра II буде краљ Југославије. Карађорђевићи су име Србије избрисали из историје, створили су Југославију, па онда нека буду престолонаследници, краљеви, цареви, императори или шта већ у Југославији.
Препоруке:
26
4
21 понедељак, 12 март 2012 21:45
Томислав Кресовић
Овде је реч о активној улози домаћих и пре свега британске масонске ложе која инсистира на питању да Краљ није абдицирао.Као што су масони пре свега Ситон Ватсон имали јак утицај на стварање Краљевине СХС,пуч 27 марта 1941 године ,признања Тита и поништавања Краља Петра 2 Карађоржевића, тако и сада масони имају потребу да одиграју „Краљевску завршницу“.Треба подсетити да у Крунском савету и међу поменутим историчарима има чланова масонске ложе у Србији и "сумњивих" монархиста.Интерес је кабинета са Андрићевог венца да се Србији преко питања круне у будућности спинује посебно у државама ЕУ које имају круну, ида се тако побољша имиђ и Србије и политичког руководства.Овде се ради о перфидној али и отвoереној игри масонских структура међу којима су и бивши комунистички конвертити
Препоруке:
30
2
22 понедељак, 12 март 2012 21:54
youtube
конференција

Kralj Petar II nije abdicirao!

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=yAM5awv0Ypc
Препоруке:
1
6
23 понедељак, 12 март 2012 21:59
Ружичасти пантер
Најбоље објашњење целе ситуације би могли да дају чланови Крунског савета који су били и чланови Комунистичке партије Југославије. Они би могли да осветле проблем са свих страна или бар са две - комунистичке и роајалистичке пошто су припадали обема странама.
Препоруке:
25
1
24 понедељак, 12 март 2012 22:08
@Дарко Бабић
Кажете члан 114 Устава Југославије из 1931? Не знам да ли су Вам рекли, али Југославија више не постоји. Али као куриозитет, зашто да не. Погледаћу и Уставе Аустроугарске и Млетачке Републике.
Препоруке:
10
9
25 понедељак, 12 март 2012 22:23
има бар један
понедељак, 12 март 2012 Svetozar Dobrovski
Sto se referenduma ... legalan i izrazio je volju naroda Jugoslavije.... nije verovatno da je i jedan Hrvat, Musliman, Slovenac, Makedonac, Madjar ili Albanac glasao za kraljevinu
.

Новинар Миљенко Смоје из Сплита је за живота јавно говорио да се он заклео краљу (још Краљу Петру Првом) и да га друге власти не занимају.
Препоруке:
18
1
26 понедељак, 12 март 2012 22:30
@Даница Петровић
Имате право. Могу да владају Црном Гором а још боље Југославијом.
Препоруке:
18
3
27 понедељак, 12 март 2012 22:44
Има их још
Словенац, др Александер Бајт је био у Равногорском покрету и отворени роајалиста. Био је сувише велики капацитет у својој струци да би га рационални Словенци после рата прогањали.

Мајка француског књижевника Патрика Бесона, иначе Хрватица, била је у четничком покрету Момчила Ђујића. Пребегла је у Француску и удала се за Руса. Сину, који спада у сам врх француске књижевности,пренела је љубав према Србији и Србима.
Препоруке:
29
1
28 понедељак, 12 март 2012 23:29
с.ј. @Има их још
Управо. Постоје подаци да је у покрету било и нешто Хрвата, затим муслимана, и других. Није добро прихвтити Титовску (не односи се толико на самог Тита, већ на цели систем око њега) лаж да је то био неки 'фашистички' српски ЕКВИВАЛЕНТ хрватских 'усташа'(које бестиђе!), и сличних. ТО ЈЕ ЛАЖ! Зна се добро и то да је и у самом 'комунистичком' партизанском покрету било понајвише Срба, и то ОБИЧНИХ људи које комунизам није занимао. Један мој деда је био међу четницима, други међу партизанима, и када сам питао другог да ли је комуниста (и то не у неком тону прњкора, јер је то његов избор), он ми је одговорио да они тада нису имали појма о томе. Једноставно је хтео да се бори против окупатора, и десило се да у његовом крају делују партизани, а не четници.

Четнике оптужују за неки 'национализам' типа усташтва. То је, сви знамо, лаж. НАРАВНО, суочени зверствима усташа (Хрвата И муслимана) по својој земљи, нису сви могли одолети бесу и мржњи, али то није била СРЖ велиек већине покрета.
Препоруке:
24
0
29 понедељак, 12 март 2012 23:44
Даница Петровић
Срби су крваво платили југословенске илузије и оданост краљевима сељачког порекла који су брзо заборавили да би,да није херојског српског народа,још увек чували свиње.Више им је пријало да се шепуре на Бледу,били су привржени Хрватима,сетили су се да нису Срби него Црногорци,прво што су заборавили био је српски језик.
Однарођени,самозаљубљени,нису умели да чувају народ који их је крунисао.Сад би хтели назад.Да владају.
Где су били кад су Срби гинули?Производили мирисне водице?
Ја оног "Брацо Зрби!",оног који не уме да изговори име народа којем жели да седне на грбачу ,никада нећу признати за краља.Ко га жели,нека га кући води.
Препоруке:
29
3
30 уторак, 13 март 2012 00:52
Marko Gay
@ с.ј.

Није добро прихвтити Титовску лаж да је то био неки 'фашистички' српски ЕКВИВАЛЕНТ хрватских 'усташа'(које бестиђе!), и сличних. ТО ЈЕ ЛАЖ!


Titovska teza je da su svi oni bili "domaci izdajnici" sto je, bar kada su cetnici u pitanju nesumnjivo tacno.

Jer rukovodstvo cetnika primalo je instrukcije i novac od britanske vlade veci deo rata i pozvalo cetnike da se bore na strani Britanije, a protiv Nemacke.

"Izdajstvo" hrvatskog naroda od strane ustasa je medutim manje jasno, jer na toj strani nije bilo tako jasne subordinacije kao kod cetnika, koji su bespogovorno slusali London. Jer koga da ustase slusaju: Rim ili Berlin?

Tito je bio sovjetski obavestajac, dakle po definiciji radio je za tudinske interese tokom rata.

Shvatam vasu grcevitu emotivnu odbranu predaka, moguce da oni nisu razumeli za koga se bore, ali karakter pokreta odreduje se prema rukovodstvu, a rukovodstva partizana i cetnika bila su u sluzbi dalekih zemalja.
Препоруке:
5
10
31 уторак, 13 март 2012 01:05
Турас
Јелте молим вас а шта то мења.Зар није пред изборна тема атентат на З.Ђинђића интересантнија.Можда ако би била истином прожета,за неке би било тесно у држави.Овак о ово око абдикације опет ми јако мирише на Енглеске патке и пачиће.По томе судећи истину о Ђинђићу сазнаћемо ако се енглезима укаже некакав инерес.До тада живећемо слу шајући овакве причице преко"наших слободних" медија.Управо чујем да је Ђукић-Дејановић добила команду из Центра за расписивање избора.Знате ли колико је Србија постала велика држава када јој се центар налази чак у Бриселу?
Препоруке:
7
1
32 уторак, 13 март 2012 09:16
Ala@Strahinja
1. Svi monarsi oduvek govore i pisu u kraljevskom pluralu:Mi,Elizabeta II,.....

2.'corave kutije' i komunisticki teror delegitimisali su izbore posle rata

3.Monarhiji Karadjordjevica,po EU zakonima,vratiti svu njihovu imovinu:miraz kraljice Marije,imanja u makedoniji,C.Gori,Sloveniji,Srbiji...

4.HRH Aleksandar i HRH princeza Katarina ucinili su za Srbiju,decu i bolnice,vise od svih vlada do dans-o tome niko nista ne sme da objavi.
Teror jos traje.
Препоруке:
8
10
33 уторак, 13 март 2012 12:48
Баша Мркаљ
Прво, није ми јасно шта је писац хтео да каже.Тито је дошао на власт криминалним радњама и све његове одлуке су нелегалне.
Друго, мислим да Карађорђевићи требају бити кажњени због стварања Југославије.
Ако и хоће да се врате на власт, морају прво да уједине Југославију. Зашто су изабрали баш Србију да траже повратак? Могу да пробају и у Словенији.
Препоруке:
13
5
34 уторак, 13 март 2012 15:33
Тетка Хулија и пискарало
Треба ли се уопште освртати на ставове дневнополитичких најамника по страним амбасадама, који се лажно представљају као историчари.
Чедомир Антић је, пре свега, хонорарни лобиста британских званичних и незваничних кругова, па тек онда пропали страначки активиста и празно пувало.
Препоруке:
13
0
35 уторак, 13 март 2012 16:43
@Ala@Strahinja
Потпуно се слажем са Вама. Посебно са тачком 3. да се Карађорђевићима врати њихова имовина. Било би добро кад би се и мени вратила дедина троспратница у центру Београда али какав сам баксуз у њој можда станује неки од садашњих чланова Крунског савета који су у то време кад су се куће и станови одузимали били чланови Комунистичке партије.
Препоруке:
10
3
36 уторак, 13 март 2012 17:34
Драгојло Б.
Контролно питање за "историчара" Чедомира Антића :
да ли је Британија од 1934. гурала Хитлера на СССР, сагласила се са немачком окупацијом Чехословачке 1938. и аншлусом Аустрије?
Контролно питање за директора "Института" Момчила Павловића :да ли су масони играли улогу у стварању прве и друге Југославије?
За професора Димића : како се човек најлакше приволи да свој научни ауторитет стави у службу једног шарлатана и британског потрчка? Уценом, или корумпирањем?
Препоруке:
12
2
37 уторак, 13 март 2012 18:04
ZVRK
Engleska posla.
Tako su kupovali i 27. mart 1941.
Sad im treba mnogo manje para, a imaju i mnogo više ponuda od domaćih podizvođača, u realizaciji projekata za novo zaluđivanje Srba.
Čudi me samo da im je popustio oprez u zametanju tragova, jer ovde svi znaju da je Čedomir Antić njihov čovek i njihov štićenik. To nije smetalo Dinkiću da ga prvo ponizi, šaljući ga kao uličnog demonstranta da protestvuje ispred sedišta "Kurira" u Vlajkovićevoj, a onda i zbaci iz stranke G17.
Pavlović i Dimić su tu samo kao ikebana. Nije mi jasan njihov motiv u ovoj engleskoj operaciji.
Препоруке:
12
0
38 уторак, 13 март 2012 20:17
Ala@Strahinja
I ja jos verujem u B/LOL/ tj.da ce pokrenuti restituciju. Prvo je potrebno rascistiti sve ekonomske i finansijske nedoumice sa svim bivsim republikama. Zasvrbece i Slovence i Hrvate i Makedonce kada budu vracali imovinu privatnim vlasnicima. Panslovenski pokret/Masarik../bujao je pocetkom proslog veka.Isti koji nas sad dave,atomizirali su i Slovene. Stvaranje Jugoslavije bilo je u tom kontekstu.Setite se,Masarik je imao srpski pasos.
Препоруке:
6
1
39 среда, 14 март 2012 03:47
Радгост
@Ala@Strahinja13 март 2012 15:43

Потпуно се слажем са Вама. Посебно са тачком 3. да се Карађорђевићима врати њихова имовина

Јел Карађорђевићи стекли у Југославији имовину бавећи се неким,што се каже,бизнисом?Којим?Или су,после преврата 1903. стигли у Србију са силним товарима блага и злата?Или су стигли у Србију са рукама у џеповима на кратким гаћама?Пролетерски.Од злата се нису одвајали ни кад су одлазили,бежали 1941.И од тог злата,Енглези су наплатили трошкове бомбардовања Србије у Другом рату.Краљ је иначе,вероватно,наручио код Енглеза да мало пробомбардују и НДХ1,али је већ био кратак са златом па су Енглези одбили задатак,или како?
Препоруке:
8
2
40 среда, 14 март 2012 09:50
@Радгост
Разуме се да сам се шалио.Нико их није протерао, сами су отишли, пактирали са Енглезима који су Тита устоличили. Тито им је одузео то што је одузео, као што је одузео многим поштеним трговцима, сељацима, привредницима,(узгред и моме деди трговцу) и шта сад.У међувремену седе на грбачи овог народа.Питам се колико само кошта одржавање оног двора кад сам ја зимус плаћао 18.000 месечно за струју јер немам централно грејање и опет смо се моја породица и ја смрзавали. Да цинизам буде већи, одржавање тог двора иде на терет буџета за културу. Власт не крије доброчинства и поклоне "принцезе" Катарине и "престолонаследника" (на који престо?) него крије колико ти паразити коштају овај народ.
Препоруке:
6
2
41 среда, 14 март 2012 10:21
Ala@Radgost
Baratate neproverenim cinjenicama.Da,bili su skromni:kralj Pera se zaduzio da bi pravio svadbu,nosio je pendzetirane cokule,molio seljanke ne galame kraj binara:
-Ako me ne postujete kao Kralja,a ono bar pustite starijeg coveka da pocine./tj. razgovarao je s narodom.
Da li znate koliki je Miraz kraljica Marija donela?
Naravno da su stekli/monopolom/akcije u Trepci,Valanovu,i sl.Zaboravljate da je tada srpski dinar bio zlatan i da se Isidora Sekulic hvalila kako sa malim honorarom moze da putuje po Evropi.Knez Pavle nasledio je dosta od Demidova/5-ta po bogatstvu u Evropi/ima po netu/.
Karadjordjevici su bili naiva u odnosu na Titove cause,cija deca i danas imaju imanja po Francuskoj,Engleskoj,Spaniji.
Znaci,vratiti Milocer,Brdo kod Kranja,akcije,Beli dvor, kao sto su svi gradjani mogli da otkupe stanove za vreme Milosevica.Istina,neki hacijende i zamkove,fabrike za marku a,obicna raja stan.
Bune se najvise oni koji su "oslobodili" tudje vile po Srbiji.
Dosta,bre!
Препоруке:
2
5
42 среда, 14 март 2012 14:20
@Ala
Ја госпођо нисам откупио стан јер га нисам ни добио. Друго, и мој деда је био скроман, стекао је троспратницу у центру Београда а ја ћу као наследник уместо те куће добити неке папире са којима могу да се сликам. Ту кућу су му одузели Титови чауши како Ви кажете, али заборављате да су и Тита и чауше овде инсталирали баш Черчил и Енглези. Ако већ сурфујете по Нету, погледајте како је била ожалошћена Маргарет Тачер на Титовој сахрани. Е па онда нека Енглези, пошто су већ рођаци са Карађорђевићима и зову их на свадбе, и пошто су они овде инсталирали Тита који је њиховим рођацима одузео све што сте навели (а узгред и моме деди кућу) – нека онда они врате Карађорђевићима сва та имања. А ја ћу, као и десетине хиљада оних којима су комунисти (сада многи од њих чланови Крунског савета „престолонаследника“ Александра) – дакле ја ћу се сликати са тим безвредним папирима које ћу добити уместо куће. Имате право, доста, бре, те лагарије и лицемерја.
Препоруке:
7
0
43 среда, 14 март 2012 14:30
Trajan
Britanci i na ovaj način podvaljuju Srbima uz pomoć Srba. Isto kao i sa komisijama za (ne)pronalaženje groba generala Mihailovića i za (ne)otkrivanje grobnica onih koje su komunisti bez suda i presude pobili. Oni su nametnuli i komunizam i Broza Srbima,u dogovoru sa Staljinom, a Kralja odbacili i njegovu vladu praktično raspustili. Oni uz pomoć komunista i njihovih ideoloških potomaka od 1945. kontrolišu ovaj prostor. Za ovaj "poslić" sada su angažaovali ovu trojicu : Pavlovića, Dimića i Antića.
Препоруке:
11
0
44 среда, 14 март 2012 19:31
Милован
Одлични поједини коментари. Дошли су на власт у крвавом мајском преврату 1903 године свирепим убистом законитог краља и краљице Александра (такво убиство поновљено над породицом руског цара Николаја)
уз помоћ тајних организација која су нормално над Карађорђевићима имали утицај, за сукобе са Аустријом, за стварање Југославије које српски народ није хтео, за сиромаштво, за мистериозне смрти наших патријарха за довођење на положаје не срба, и за изношење толиког злата драгоцености и стрних валута да смо по томе били четврта економска сила и зна се коме су то богатство наменили и дали насупрот томе до зла бога слабо наоружана војска те да смо због Карађорђевића увучени у два геноцидна рата где је изгинуло више од половине репродуктивног (младог) мушког становништва чије последице и данас осећамо По мени треба им се судити за дезертерство, издају земље и народа. Не мрзим никога нити иједан народ или појединца али је ред да у Србији на власт дођу Срби из Србије учимо се на примеру Јевреј.
Препоруке:
11
3
45 среда, 14 март 2012 20:51
Ружичасти пантер
Ако већ износе та "сензационална" документа нека покажу документ којим су прогнани из земље. Колико ја знам они су побегли.
Препоруке:
6
1
46 четвртак, 15 март 2012 00:18
Марко Дарковић
Вељко Ђурић не износи никакве ваљане документе него цитира одабране историјске књиге. Битно је погледати изворе права у то време, а правно тумачење не могу да пруже историчари уз сво поштовање њиховог знања, изворе права тумаче само правници.
Нисам присталица Чедомира Антића нити других наведених историчара али види се да у тексту има анимозитета упереног према горе наведеном историчару.
Препоруке:
1
6
47 четвртак, 15 март 2012 12:15
Ala@Strahinja
Pa kljuc i jeste u restituciji.Vama da vrate trospratnicu,meni oko 100 hektara oranica i zgrade po Srbiji,akcije Trepce... I Karadjordjevicima licnu imovinu.Zasto je samo HEProticu, vracena dedovina?!Zato sto je zut?! Uverenja sam da je ozbiljna ustavna monarhija, daleko bolji i jevtiniji vid uredjene demokratske drzave, od ovog basibozuka od 1945.Cinjenica da su nam rukovodili antisrpski nastrojeni Veselinovi, Canci,Djindjici,Broz,Comici,Tadici ,je skandalozna. Srbi imaju prestolonaslednika, a imaju i trojicu lepih,mladih i obrazovanih princeva.I jos dvojicu Tomislavljevih sinova!Dosta nam je komunistickih alavih "princeva" poput Jeremica,Tadica,Veselinova,Canka.Ko se iole razume u diplomatiju i politiku, zna da su diplomatske i ekonomske veze Karadjordjevica-mnogo znacajnije i jevtinije, od Tadicevih "saradnica' po Rimu,Parizu... Kada drzavu budemo voleli i cuvali,stedeli kao i u svojoj kuci,tek tada ce biti nade... Slazemo se?!
Препоруке:
3
4
48 четвртак, 15 март 2012 12:28
@Марко Дарковић
На знам да ли у тексту има анимозитета према Чедомиру Антићу, али из авиона се види да начин и време када су објављени написи о томе да Петар II није абдицирао нису случајни и да су оркестрирани из неког центра. Навођење писма енглеског краља у коме он Петра II ословљава са "рођаче и краљу" као врхунски доказ да овај није абдицирао,је једноставно смешно и само доказује да он јесте абдицирао иначе се тај папир не би нудио јавности као доказ.
Препоруке:
7
2
49 петак, 16 март 2012 03:42
Радгост
Савезници,Карађорђевићи-Брозови,Србијом владају од 1903.године,наизменично или удружени,повремено;осим у периоду од 1988-2000.године,кад су тражили,и нашли, помоћ из иностранства.Највише им је помогла Коминтерна односно међународна заједница,бацајући десетине хиљада тона експлозива и отрова на српске земље,затим окупирала те земље.А бивше народне,државне и војне предводнике,борце против Коминтерне,та иста Коминтерна је утамничила или усмртила.
И још само Коминтерна да им преко реституције поврати неколико стотина хектара и кућа[или река,језера,планина,рудника-како коме] по Србији, да могу да живе по разним Баденима,Морицима и Ницама од рада,зноја и крви надничара и подстанара.
Препоруке:
5
1
50 петак, 16 март 2012 08:10
@Ala
1.
Госпођо, потпуно се слажем са Вама што се тиче свих антисрпских особа које сте набројали. Али се не слажем са Вама да су Карађорђевићи просрпски оријентисани. Зар не видите да они врло лепо сарађују са жутима. Отворите сајт Дома Карађорђевић, погледајте састав Крунског савета па се распитајте за биографије чланова Савета. Половина њих су били истакнути чланови Савеза комуниста Србије пре него што су постали демократе. Укратко, били су црвени па жути па роајалисти. Тројица лепих, младих и образованих принчева врло лепо сарађује са комунистичким алавима „принчевима“. Не би ме чудило да Александар Карађорђевић буде стављен на изборну листу једне од најсрбофобнијих странака.
Препоруке:
5
1
51 петак, 16 март 2012 08:11
@Ala
2.
Иначе дипломатске и економске везе Карађорђевића су потпуно безвредне. У суровом свету краљевских кућа они спадају у неугледне рођаке. За Вашу информацију, на свадбу принца Вилијема су поред бројних чланова краљевских кућа били позвани и касапин и бакалин из родног села Кејт Мидлтон, будуће краљице Енглеске. Што само доказује да Виндзори поштују правила протокола и правила маркетинга. Карађорђевићи су позвани по протоколу као рођаци (шта мисле о њима то је друга ствар) а касапин и бакалин су били позвани због маркетинга (шта мисле о њима то је друга ствар).
Препоруке:
3
1
52 петак, 16 март 2012 08:25
@Ala
3.
Ви сад можете да кажете – а како Ви знате шта они мисле о њима? Ако имате времена прелистајте страну штампу из септембра 2011. Тада је у афери „Карачи“ важну улогу као сведок имала принцеза Елен од Југославије – ћерка принца Александра Карађорђевића (брата принцезе Јелисавете) и Марије Пије од Савоје – унуке италијанског краља Умберта.Начин на који се писало о њеном пореклу, чуђење да постоји принцеза од Југославије кад не постоји Југославија, општи тон тих текстова најбоље говоре о томе какав статус имају припадници породице Карађорђевић у свету. Мени као Србину све је то било мучно утолико пре што је принц Александар Карађорђевић, брат принцезе Јелисавете и отац поменуте Елен од Југославије, један од ретких Карађорђевића који заслужује поштовање.
Слажем се са Вама да ову земљу, једину коју имамо, треба волети и чувати као што се воли породица. Да будем искрен, не мислим да је то случај и са сином Петра II.
П.С. Зар Вам не смета што тај човек Србе зове „Зрби“ а Чачане „Чечени“?
Препоруке:
4
1
53 петак, 16 март 2012 10:22
Ala
@Radgost
Vasi komentari su neozbiljni i baziraju sa na emocijama i licnim predpostavkama.Predpostavljam da imate zivotnog iskustva i da ste komunista?ne levicar/.Nista od toga sto ste nabrojali me ne interesuje.Volim Srbiju,znam svoje korene kojima se ponosim.Takve,ad homminem, komentare ne vrednujem.
Licno,vise vrednujem doprinos Obrenovica ekonomiji Srbije.
@Ala
Sve cinjenice koje ste izneli znam,jer godinama, svakoga dana pratim stampu na engleskom,nemackom i ruskom jeziku.Dugo sam radila po svetu.Secam se/auf/ i skandala u ~The Sun~ o Jelisaveti i Ricardu Bartonu!Opet,ne delimo misljenje oko sfere licnih uticaja.
Isto,Vasa procene Kardjordjevica/"pristojan Aleksandar"/takodje su stvar licne percepcije.Takva razmisljanja i lobiranja cesta su u nasim medijima, sto je kontraproduktivno/Jankovic pisac knjige o knezu Pavlu/.
Krunski savet jeste diskutabilan.
Moja poenta:gradjanska prava svima;i Karadjordjevicima.
Препоруке:
2
2
54 петак, 16 март 2012 11:48
@Ala
Мислим да имају грађанска права ако под тим подразумевате држављанство и право гласа. А имовина никоме неће бити враћена, ово са реституцијом је обично замајавање. Мој брат заступа неке наше људе који живе у САД као амерички држављани. У амбасади су га примили врло арогантно кад је молио да зауставе приватизацију одузете имовине тих људи док се не донесе закон о реституцији. Уосталом, ни Американци немају намеру да власницима врате три зграде у Милошевој. Пристојност је налагала да зидају себи амбасаду а не да се усељавају у одузете куће.
Јасно је да Александар има претензије на престо а не само на имовину и грађанска права. Исто тако је јасно да у томе има подршку Енглеза и свесрдну помоћ жутих, који су га довели у земљу и чија штампа врло благонаклоно бележи активности "престолонаследника" и "принцезе".
Сам Александар не поштује никаква правила. Сахрани оца, краља Петра II, није присуствовао а са женом је запосео двор који не припада само њему.
Препоруке:
3
2
55 петак, 16 март 2012 12:36
Ala
@Ala
Mada su zuti prevrsili meru-nisu ga oni doveli.Zaboravili ste.Doveo ga je neko drugi...

Aleksandar II jeste prestolonaslednik.Uz duzno postovanje,Pavlovi potomci to ne mogu da budu.Jasno kao kristal.

Ne znam sta prestolonaslednik zeli-nisam vidovita.Znam sta je realno-primena Zakona.Pratim sve medije,pa i akcije koje oni 12 godina vode, a nasa stampa bojkotuje.Sramota.

To,sto princeza Jelisaveta/u britanskoj stampi Elisabeth of Yugoslavia/potrazuje, treba da se uredi u okviru porodice,a ne putem medija i estrade.I to je precizno odredjeno.

Znam da je ovo sarada od restitucije, ali,dok im ne stanemo "nogom poda groce"sa svojim pravima,pljackace nas jos vise/bus-kartice,benzin,porezi,doprinosi.../

Srbiji su potrebni obrazovani,dosledni i casni politicari.

Samo jedan je takav:Kostunica.
Voila!
Препоруке:
1
3
56 петак, 16 март 2012 14:32
@Ala
Мислим да је чак и са праве стране право на престо Србије Александра Карађорђевића спорно јер је његов отац био краљ Југославије (која више не постоји) а не краљ Србије. Могао би евентуално да постане краљ ако би се Срби на референдуму изјаснили за краљевину и за њега као краља.
У сваком случају ја бих се на таквом референдуму изјаснио за успостављање краљевине само ако пронађу неког и најдаљег рођака Обреновића. За Карађорђевиће ни случајно.Александар Карађорђевић је удесио ову земљу стварањем Југославије.
Поздрављам Вас.

П.С. Заиста ми није јасно да једна очигледно образована особа може да се залаже да неко као Александар Карађорђевић постане краљ Срба.Па Кинези по бувљацима су успели да науче српски а он није способан ни за толико.
Препоруке:
4
1
57 петак, 16 март 2012 15:37
Ala
@Ala
Meni je bitno:sta je od koristi za Srbiju,a time i za sve nas i nase porodice.
Obrenovica nema.I moja je nana/baka/ iz Brusnice.
Karadjordjevici/Grci kazu da su njihovi,Crnogorci takodje,a i Cincari razmisljaju../su ovde.Imaju prava /po svim zakonima i konvencijama /na svoju imovinu.
Oni jesu,mala i siromasna evropska kraljevska kuca.I takvi kakvi su,imaju imaju vise poslovnih kontakata, no neki nasi tzv.holdinzi.Dijaspora ih lepo docekuje i uvazava.
Stubovi Srbije uvek su bili i ostali:SPC,kraljevski dom,sudstvo,skolstvo,
zdravstvo,vojska,policija.
I sami vidite da su vojsku pretvorili u lovacko drustvo,miliciju u vokalni bend sevdaha,sudstvo u horor,skolstvo u glupavu Bolonju.
A zele da sruse i SPC i Krunu.
Nece moci!Sve cemo obnoviti.
Srbija je divno ime.
Препоруке:
1
3
58 петак, 16 март 2012 19:06
Ala
@Ala
Dvosmislenosti nema u nasledjivanju.Petar I Ujedinitelj ujedinio je Srbe,Hrvate i Slovence u Kraljevinu SHS ,docnije Jugoslaviju.Znaci,uneo je svoju srpsku krunu u zajednicu naroda.
Danas,vecina smatra to sudbonosnom greskom po Srbiju.Koga god autora da citate,od V.Krestica,S.Avramov,francuskih,engleskih.A.Manhatana, o uticaju Vatikana na raspad Jugoslavije-svi su jedinstveni da je rusenje Jugoslavije,krune,drzave, pocelo od prvog dana.Cilj:Obnova Svetog Rimskog Carstva.
Malo se sta promenilo.
Primogenitura kao princip je neprikosnovena-prvorodjeni /zdrav/ sin je naslednik.
Domaca stampa,slazemo se,u rukama je stranaca kojima je u interesu da se medjusobno glozimo,ismevamo.O "perjanicama" takve provenijencije NSPM je vise puta kvalifikovano pisao.Toga nigde u svetu nema.Takve novine,knjige i komadi pakuju se u crnu plastiku,oporezuju kao pornografija i prodaju samo odraslima.
Препоруке:
2
1
59 петак, 16 март 2012 19:19
Ala
@Ala
Suvise me je zivot iskusao,ne nosim roza naocare i mislim na buducnost ove dece.
Posle Broza,Djindjica i Tadica-jos neophodniji su nam zajednicki imenitelji:SPC,kruna,skole,sudstvo,vojska...
Ne mozemo da pobedimo oruzjem,vec znanjem.Britanci ljubomorno cuvaju svoju tradiciju u zemlji,protektoratima i dominionima.Jezikom i medijima osvojili su svet.Postuju svakoga ko se borio za domovinu.Rusi,takodje.
Mi moramo,korak po korak,osmehom i kad nam se place.Da ohrabrimo decu da smo jedinstveni, bar u necemu.
Zabran ne nice preko noci.
Lako je cerice poseci.
Hrast se ne moze lako obaliti.
Srbija je taj hrast-ima svoje duboke korene:jezik,veru,Kosovo i Metohiju,kulturu ,krunu,narod...
Dogodine u Prizrenu!
Препоруке:
1
1
60 петак, 16 март 2012 22:21
@Ala
Слажем се са Вама од прве до последње речи. Осим у једном.Сматрам да Александар Карађорђевић није достојан да буде краљ Србије. Чак и ако то његово право није спорно, као што кажете. Не верујете ваљда у ту романтичну причу о њему и госпођи Симпсон? Па цео предратни Београд је знао за његова специјална пријатељства по Далмацији.Једноставно требало га је уклонити јер је сувише нагињао Хитлеру. Тако се то ради у краљевским кућама које држе до себе и свог угледа. Уосталом и краљица Марија је одбила да присуствује венчању Петра II у Лондону и није говорила са сином све до рођења Александра. Жена је имала политичке мудрости која је недостајала њеном сину. Ако баш мора неко од Карађорђевића ево ја гласам за принца Владимира сина принца Андреје.Свако добро и можда се сретнемо у Призрену.
Препоруке:
2
2
61 петак, 16 март 2012 22:29
@Ala
П.С.Жао ми је што чујем да Обреновића више нема. Они су били заиста од владарског соја.
Препоруке:
5
0
62 субота, 17 март 2012 01:40
vojvoda
Najzalosnije je sto Srbija izgleda vapi za svojom krunom i tradicijom a sa strane joj podmecu ovog Aleksandra pa princezu itd...Ima hvala Bogu jos Karadjordjevica pa ce se naci neki dostojan kruni Srpskoj.To je barem lako ali sto da narodu bude lako kad ga treba nekaznjeno silovati dok potpuno ne nestane!E,velikasi proklete vam dese!!!
Препоруке:
2
4
63 субота, 17 март 2012 08:44
@Ala
Дошло је до неке збрке у мом коментару од 16. марта 21:21. Изостављена је реченица у којој сам навео да је Едварда VIII пример како краљевске куће понекад на елегантан начин прескоче законит ред наслеђивања. Без те реченице текст је бесмислен.
Препоруке:
2
0
64 субота, 17 март 2012 09:13
Ala
@Ala
Princ Vladimir,koga sam inace upoznala,fini je mladi covek.Ovde su ga malo upotrebljavali i medijske svrhe,kao i princezu Jelisavetu.Naravno,protivnici Krune i SPC/placali kampanju,pojavljivanje na TV i sl.,/Postoje arhivirani racuni.Upoznala sam ga u Sport kafeu na nekoj promociji/Eurosport?-tako nesto/.
Ponavljam-Pavlovi potomci ne mogu da naslede krunu.Nisam sklona tracu i ne verujem da je ,kako su moja nana i njen serkl/Petrof,Smirnof/ tvrdili,da je Pavle bio vanbracni sin gofice Demidov?!

Krunu mogu da naslede po redu rodjenja Pretsolonaslednikovi sinovi,pa Tomislavljevi sinovi.
Petorica princeva,ne zna se ko je visi,lepsi,pametniji.Ruzno je i bogohilno,sporiti njihova prava.

PS.O trovanju Patrijarha Varnave i Pavlovoj ulozi u tome-jos ima nedoumica.
Препоруке:
1
1
65 субота, 17 март 2012 13:33
@Ala
Патријарх Варнава је био друг из детињства мог прадеде - обоје су рођени у Пљевљима - и долазио је у нашу кућу на славе. Прадеда је био свештеник. У породици се никада није помињало да је принц Павле имао било какву улогу у смрти патријарха Варнаве.
Препоруке:
2
3
66 субота, 17 март 2012 17:21
Ala
Tacno,Pavle je tada bio na Bledu.Ali:
1.ko su bili Rusi oko Varnave?
2.Ko je nocu kroz prozor ubio komandanta Beograda?
3.zasto je ubijena sobarica koju je kraljica Marija sakrila,nakon sto je videla da Pavle zamenio novi testament o starateljstvu,starim u kome je i on namesnik?
4.zasto su,u narodu postovanu, kraljicu Mariju 1939.bukvalno Olga i Pavle proterali iz Beograda?
Bilo bi dobro da Patrijarsija otvori dosije o smrti Patrijarha Varnave i njegova dva brata,u roku od mesec dana,nakon zajednicke vecere.
Umesto Pavla,pok.kralj imenovao je: Varnavu,komandant Bg i Kraljicu Majku kao namesnike mladome princu.
Beogradjani Olgu nisu voleli.Zvali su je "Olga Dugosija",jer se malo preigrala na dvoru.
Malo smo udavili narod, nasom konverzacijom.
Srdacan pozdrav.
Препоруке:
2
3
67 субота, 17 март 2012 18:44
Пера Писар
Небитно је да ли је краљ Петар званично абдицирао или не, јер се ради о југословенском, а не српском престолу. ”Претендент” може бити само претендент на југословенски престо. С обзиром да су Карађорђевићи српски престо напустили знатно пре догађаја пре и после 2. Светског Рата, садашњем претенденту препоручио бих да срећу потражи код осталих југословенских народа, којима су донели много више него српском народу и Србији, које су у црно завили.
Препоруке:
7
1
68 субота, 17 март 2012 19:23
@Pera Pisar
Moj unuk bi Vam rekao:"Pojma nemas!"
Sve ste pobrkali.Ajde lepo,Pero,procitajte sve komentare.
Kas`ce Vam se samo.
Nije Karadjordje,aman,bio jugoslovenski vojvoda-vec srpski.Njegovi potomci su srspki naslednici loze.
To ne mora da Vam se dopada-ali je to tako.
Al` se ova Sluzba raspisala...
Fajront!
Препоруке:
1
5
69 субота, 17 март 2012 22:43
Пера Писар
Не, него ћеш ти да ме научиш. Горенаписано стоји као легитиман политички став. Увођење монархије без јасног и чистог референдума са већинском подршком целокупног српског народа, односно поновно узјахавање енглеских МИ5-6 питомаца лично бих доживео као поновљену неправду и насиље енглеских гусара, а верујем да нисам једини Србин који тако размишља. Неправда и насиље је чак и ова кампања којој се ето и ти, непознати ”монархисто” придружујеш из само теби знаних разлога. Поновићу још једном - са разлогом сматрам да су Карађорђевићи и њихови наследници изгубили право на српски престо формирањем Југославије и трагедијом која је наступила као последица те мегаломанске одлуке. Узгред, лично сам одувек био антикомуниста и никакве везе са било каквим ”Службама” нисам имао, ни страним ни домаћим. Поздрав за унука, а деда мало више да игра шах, а мање да бистри политику и навија по форумима.
Препоруке:
8
1
70 недеља, 18 март 2012 00:08
Ala@Pera
Joj,Pero,pa Ala je zensko rusko ime.Kao Ala Pugacova.Ja sam baka.I to,baka i po!LOL!I volela bih da me pobijete cinjenicama.
To sto Vi mislite,imate pravo na licni stav.Mnogi bi podrzali Vas stav o referendumu.I to ne sporim.
Pravo i istorija,pak, baziraju se na cinjenicama.
Neki istoricari pobijaju legitimnost odluka AVNOJ-a/I i II zasedanja zbog nedostatka kvoruma,neglasanja i sl./Sednica u Skupstini bila je metafora jedmoumlja i terora.
Tito/njegova vlast/kao i fasisti izvrsila je harangu nad srpskim seljacima i gradjanima.
Moji dedovi branili su Kralja i Srbiju.To i ja cinim.
Na svoje misljenje,bazirano na obrazovanju iskustvu,priznacete,imam pravo.
Nema ljutnje-samo cinjenice.
Pozdrav!
Препоруке:
4
0
71 недеља, 18 март 2012 00:10
Ala@ Pera
Bila sam ubedjena da frazu:"gorepotpisano"odavno niko ne upotrebljava.
Eto,podsecanja na neka vremena!
Препоруке:
2
3
72 недеља, 18 март 2012 13:02
vojvoda
"Pera pisar"
Naravno da ste u pravu i da mnogi komentari ovde ne odrazavaju volju naroda nego puste navijacke tendencije po sistemu vise puta ponovljena laz postaje istina!Naravno da ne postoji nikakav akt o abdikaciji ali nije nam potreban nikakav klub istoricara(kompromitovan svojim delovanjem ocigledno narucen od Aleksandra ili Krunskog saveta ,svejedno)da bi saznali istinu koju ovaj narod zna i bez njih.Delovanje i proslost naseg prestolonaslednika i pojedinih clanova Krunskog saveta im nedaju za pravo da sve etiketiraju kao komuniste i sl.jer su nasi dedovi gazili Albaniju a ne njihovi, sa starim Kraljem na celu i pobedonosno usli u Begradad na celu sa Kraljem Aleksandrom koji nas je na kraju uveo u konc.logor KSHS zbog svojih licno-masonskih imperijalistickih stavova.Dajte gospodo referendum ovom narodu a ne opet na krilima Engleske pokusavate da uvedete na mala vrata monarhiju.Monarhija sto pre ali ovaj Aca na celu NE sa ovim Krunskim savetom.Ne ponizavajte nas toliko...
Препоруке:
6
1
73 недеља, 18 март 2012 15:49
Пера Писар
Драга Ала, чим имате унука сигурно можете мајка да ми будете, а ја хвала благом Богу још увек имам мајку, нека је жива и здрава, и веома је поштујем као и све старе људе.
Ипак, нисам написао ”горепотписано” него ”горенаписано”, као референцу на претходни коментар који сам дао. Даље, и моји преци су се борили ”за краља и отаџбину”, а многи су и живот дали. Од 4 пранђеда која имам, 2 су погинула, један на Колубари, један на Кајмакчалану, и поносан сам на њих, нека им добри Бог подари рајско насеље.
И шта је краљ урадио после Велике Победе? Презрео је српски престо, а пожелео да буде ”југословенски краљ” што је многа зла донело овом народу, и тако учинио да су из ове перспективе моји погинули преци - погинули узалуд, остављајући младе жене и ситну децу за собом. И добро сте рекли - Карађорђе је био српски војвода, покој му души, али његов потомак Александар није био српски него југословенски краљ. А што се мене тиче - за Србију све, Србију ни за шта.
Препоруке:
7
1
74 понедељак, 19 март 2012 21:42
Ala
I moj pradeda sahranjen je na Vidu.Sedmoricu sinova je ostavio!Najstariji je s njim presao Albaniju.Udovica je pozivela do 101 godine, a komunisti su je oterali sa imanja-postavili su joj uslov: penzijica solunska ili imanje.Jedina je u Crkvu isla od 1945.do 1954.Sedmoricu sinova iskolovala je sama.Njenu biblioteku ,s mnogim starim i vrednim knjigama,spalili su milanovacki komunisti/mahom neobrazovani/.Gorela je tri dana.To su,valjda bili "svesni borci".Nepismenost mladih danas, posledica je takvog zlog semena i loseg obrazovanja.
Republika ili kraljevina-pitanje je na kome se odlucuje na referendumu.Sta ako su Antic i ostali u pravu?
Osnovna primedba je da anti-rojalisti,pokusavajuci da dezavuisu njima "sumnjive" istoricare,agituju protiv Prestolonaslednika i Krunskog saveta/pola "sluzbenici"/.Navijaju za Pavla,bliskog Nemcima i Englezima?!!!
Za Srbiju treba da se borimo znanjem, obrazovanjem, istinom i svime cime su se nasi dedovi borili.
Препоруке:
1
2
75 понедељак, 19 март 2012 23:37
vojvoda
Nisam imao vise nameru da pisem bilo sta na ovu temu ali zaista nije posteno vise SVE ONE koji nisu za Princa Aleksandra nazivati anti-rojalistima,protivni
cima SPC!To znaci da je neciji pradeda bio veci Srbin od nasih dedova koji su zajedno sa vasim gazili Albaniju ali imali srecu da prezive i hvala Gospodu Bogu dozive svoje praunuke i kazu im sta su imali da kazu,a imali su mnogo!I necu ovde polemisati sta je bio po cinu kad se povlacio i sta je bio kad se vratio kao oslobodilac zbog Svetlih zrtava i on sam ih je nazivao BRACOM i cesto znao da pusti suzu uz komentar da je:" sve bilo uzalud"!Nemojte to jedino SVETLO u Srba XX veka deliti na ove i one jer zajedno polozise kosti koje su rasute cak i po severnoj Africi.Znate li nesto i o tim grobovima?
Nas (nisam nikada rekao drugacije)princ Aleksandar nije dostojan (nisam rekao da nema pravo mada bih mogao)da preuzme presto i krunu zato sto je i sam rodjen u MORGANTSKOM braku svoga oca kralja Petra II i poluprinceze Aleksandre.
Препоруке:
2
1
76 уторак, 20 март 2012 00:13
vojvoda 2
Cak je i princ Aleksandar uskratio svome potomstvu krunu zbog istog ponasanja kao i njegov otac.Time su na zalost,svi ideali iznevereni i pravila dinastije potomaka kralja Aleksandra I koji je to ispravio(ovde je neko lepo pomenuo Edvarda VIII pa Aleksandra Obrenovica...).To je ono sa pravne strane gledano a da ne pominjemo proslost i delovanje pretendenta na presto o kome se stosta zna(najbolje pitajte srpsku emigraciju jer oni su nekako najmerodavniji jer su bili na licu mesta).Sta znate o nekim clanovima Krunskog saveta?Ja ih jos pamtim dok su bili ambasadori i njihove tadasnje izjave se veoma kose sa sadasnjim stavovima!Niko(barem ja i moja familija)nije ovde ni za Pavla ali sigurno znam ako njemu spocitavate Engleska krila i neslutite koliko je tek nas pretedent na presto upravo na istim i dojahao ali treba da znate,da oni koji vas placaju ne rade to za dzabe, a pogotovo Englezi.Hvala bogu ima jos Karadjordjevica kad Obrenovica vise nema!
Srbi su zeljni pravde i slobode...
Препоруке:
1
2
77 уторак, 20 март 2012 22:11
Ala@Vojvoda
Naravno da mi na pamet ne pada da delim solunske borce po bilo kakvom osnovu.Gde sto to pronasli,aman?
Drugo,slazemo se da Krunski savet mora da bude kvalitetniji.Mnogo je DB-ovaca/onih losih/ u njemu.
Trece,Misina,navodi argumentaciju trojice istoricara, a zatim u kontrapunktu Petranovica,Batakovica itd.
Iz istog su sinjela i Petranovic i Batakovic-tako da ih citam s rezervom.
Materijalna greska/sta kazete:polu-priceza/?!/-nije to nikakav morganatski brak.
Prestolonaslednik je rodjen u hotelu/teritoriji Kraljevine za tu priliku/.Vlada je to proslavila.
Austrijski kaplar,Broz,terorom je slomio srpsku drzavu,demokratiju,Ustav i pravo.
Ne delimo misljenje,znatan broj intelektualaca u dijaspori su rojalisti i raduju se svakom dolasku Aleksandra II.Ja sam to svojim ocima videla i ne mozete da me razuverite.Ni Vi ni Misina,cije levicarstvo postujem.
Srbi jesu privrzeni Kruni i SPC.
Dixi.
Препоруке:
1
3
78 среда, 21 март 2012 03:09
Draguna - Uzice
Karadjordjeviće su Anglosaksonci postavili pa su ih oni i sklonili sa vlasti.

Sada opet pokušavaju da ih vrate makar na prostor koliki je recimo Mladenovac.
Препоруке:
4
1
79 среда, 21 март 2012 20:53
Сибин
Жалосно је колико је јавност у Србији насела на медијско спиновање против Престолонаследника и Катарине.
Редовно учествујем у пријему деце са КиМ,инвалида на Двору.То се речима не да описати.Срамота је што то нико не види.Као и помоћ болницама и здравственим центрима.
Гледам само како говоре они који их никада нису упознали и радили са њима.Скромни су,веома радни и одговорни.
Таквих је мало у влади Србије.
Обоје воле Србију и већи су Срби од бројних коментатора.Доказали су то делом.
Али унуци комуниста још јашу.
Боље им је да ућуте и окају грехове према српском народу.
Никада никакве абдикације није било.
Стално лажу!
Препоруке:
0
2

Анкета

Да ли мислите да ће се Србија придружити санкцијма ЕУ против Русије?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер