Kome je do morala u politici, neka ide u NSPM

Mitove o savezništvu Velike Britanije nije lako razbiti

Komentari (53) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 petak, 10 februar 2012 11:20
paja patak
“...u uverenju da je politika Velike Britanije u drugoj polovini 19. veka bila izrazito antisrpska….” I da, i ne. Ne tek od druge polovine XIX veka, nego od dolaska prvog egleskog konzula na dvor kneza Miloša, a velika je šteta što se izučavani period završava 1941 godinom, jer – to je pitanje kontinuiteta britanske politike. S druge strane, treba biti svestan da ta politika nije primarno antisrpska – ona je od samog početka sučeljavanja britanskih interesa sa Rusijom (18.vek) bila i ostala isključivo antiruska – a Srbi su tu (istina, neizbežna) “kolateralna šteta“. To je, opet, posledica i geografskog rasporeda srpskog naroda na Balkanu, na koji Britanija nikada i ni po koju cenu ne želi da “pusti“ Rusiju, a s druge – srodnošću Srba i Rusa i njihovom dubokom emocionalnom i verskom vezom. Zato Srbi i jesu u očima Zapada štetni “mali Rusi“, i to će zauvek biti, bez obzira na akrobacije nekih prethodnih (i sadašnjih) srpskih vlastodržaca da se to neutralizuje.
Preporuke:
74
5
2 petak, 10 februar 2012 12:06
milos odalic
Nama,koji smo preziveli posledice II Svetskog rata i komunizma, polako se otvaraju oci ko stoji u odredjivanju nasih sudbina na ovim prostorima. Kao sto znamo da je klima na ovim prostorima rezultat sudara zapadnog (Alpskog) severnog (Sibirskog) i juznog(Saharskog)uticaja, tako nam se prelio komunizam iz SSSR-a. A tamo je mnogo ranije ubacen od svetskih mocnika.
Iz sadasnje elemetarne katastrofe mozemo da izvucemo vaznu pouku da treba da uzmemo lopate u ruke i ocistimo sneg pred svojim pragom. i tako obezbedimo siguran put nasim sunarodnicima.
Preporuke:
55
2
3 petak, 10 februar 2012 12:41
Marko Gay
Ako citate Hitlerove zapise, prvo sto ce vam upasti u oci je jedna vrsta zaljubljenosti u Britansku imperiju -- zaljubljenost koja Srbe danas drma kao pubertetliju.

Ta zaljubljenost prekriva mutnom ruzicastom bojom sve Hitlerove poglede. Na primer:

1) Hitler uvida da nemacki mediji jezivo lazu, ali ne razume zasto. Otkriva da su vecina vlasnika Jevreji, pa svoj bes okrece prema njima, ne shvatajuci da su ti vlasnici "opunomoceni predstavnici" jedne strane sile a ne Jevreja.

2) Iako shvata da stampa laze, Hitler cvrsto veruje da je Britanija prijatelj (jer stampa tako kaze). Ubeden je da ce Imperija pozdraviti ispravljanje ociglednih nelogicnosti i nepravdi prema nemackom narodu i uzima zdravo za gotovo izjave da Britanija podrzava privredni i svaki drugi uspon Nemacke. Hitler pokazuje potpuno nepoznavanje ciljeva Britanije, a njenu rutinsku diplomatsku i medijsku retoriku shvata bukvalno, kao istinu. Ovo je jako slicno ranom Milosevicu
Preporuke:
49
9
4 petak, 10 februar 2012 12:42
Jova
Mitove o savezništvu Velike Britanije nije lako razbiti?

naprotiv!
Preporuke:
56
1
5 petak, 10 februar 2012 13:44
seljak bezemljas
Potkrala se jedna greska.Tacan naslov knjige gospodina Dragoljuba Zivojinovica nije NEVOLJNI RATNICI vec NEVOLJNI SAVEZNICI.
Zanimliva je na tu temu knjiga Milosa Kovica DIZRAELI I ISTOCNO PITANJE Navescu samo nekoliko poglavlja PROTIVLJENJE AUTONOMIJI BIH PRITISAK NA SRBIJU KUPITI CRNU GORU TVRDOGLAVA DRSKOST SRBIJE SRAMNA SRPSKA INVAZIJA.
Da bi imali manju stetu potrebno je razgolititi sve mitove o saveznistvu.Kako stojimo sa Crnom Gorom.Moguce da je tu najveca magla.Ja nisam nasao ozbiljnog autora koji nije pisao da je Crna Gora u svim prelomnim istorijskim kretanjma sebicno ostvarivala svije interese pa i na stetu Srbije.Kao jedan primer navodim delanje u ustanku u BIH 1875/1878.g.
Izvor STVARANJE JUGOSLAVIJE 1790/1918g.Milorad Ekmecic
Iznosim moj utisak i zeleo bih da cujem i one koji proucavaju takva pitanja.
Preporuke:
38
0
6 petak, 10 februar 2012 13:50
Tatjana
@ Jova

Ja u svojoj okolini takođe ne znam gotovo nikog ko misli da nam je Britanija saveznik.
Preporuke:
52
1
7 petak, 10 februar 2012 14:11
s.j. Ja stvarno ne znam zašto mislite da verujemo u te mitove?
Na šta se ovo odnosi? Većina nas zna da nam niko od njih nije bio saveznik, niti je bilo stvarnog savezništva.. Zato ne znam čije mitove trebamo razbiti?

Ako se odnosi na žute, oni svoje izdajništvo, i lizanje sa Zapadom, i ne baziraju na mitu ili istini o nekadapnjem savezništvu, pa iz toga proizlazi da je ovo ne baš tako bitno...
Preporuke:
38
0
8 petak, 10 februar 2012 14:12
Marko Gay
@ Tatjana

Ja u svojoj okolini takođe ne znam gotovo nikog ko misli da nam je Britanija saveznik.


Mozda niste dovoljno pazljivo gledali.

Jer sta je uzdizanje Draze Mihailovica i srpsko zvanicno finansiranje trazenja njegovog groba nego oda Britaniji?

Sta je slavljenje 27. marta nego oda Britaniji?

Sta su konacno osude Hitlera i Nemaca na ovom sajtu nego osude coveka i naroda koji su ratovali s Britanijom? Prvo se naravno kaze da je to zbog koncentracionih logora. Kad sam pokazao da je i Britanija imala koncentracione logore (sta vise, ona ih je i izumela), je li se ista poboljsao odnos prema Nemcima ovde?
Preporuke:
29
13
9 petak, 10 februar 2012 14:45
ivan3012
Samo jedan ilustrativan detalj iz pera Velikog Srpskog Knjizevnika i Ratnika Prof.Stevana Jakovljevica..Radi se o delu u kome opisuje zarobljenicki zivot u logoru Bakenbrige /ll sv.rat/."Jednoga dana doslo je naredjenje da se britanski zarobljenici prebace u drugi logor.Mi Srpski Oficiri smo se svi skupili da posmatramo njihove pripreme za polazak.Gledali smo gladnim ocima kako iznose velike kolicine konzervi sa hranom,koje nisu ocigledno imali namere da ponesu..Videvsi kako ih posmatramo gladnim ocima poceli su da nemilosrdno gaze i unistavaju konzerve,sa jasnom namerom da sprece Gladne Srbe i Ruse da dodju do njih..Iako im te konzerve ocigledno nisu nista znacile.Ono sto je bilo cudno je to sto su to radili sa ociglednim uzivanjem..."..Samo toliko..
Preporuke:
63
0
10 petak, 10 februar 2012 14:46
Slavomir Srpski
Citiram:"Oni jesu bili patriote i nisu hteli da Hitlerom, ali to nije bilo državničko razmišljanje, već neka mržnja i strast koja u politici ne može da donese neke koristi. Pučisti su bili i dobro plaćeni, ali treba reći i da su Britanci naplatili sve što su u Jugoslaviji potrošili za organizovanje državnog udara, od zlata koje je jugoslovenska vlada deponovala u Londonu i Njujorku."Delim ovo misljenje, koje se bazira na dokumentovanim faktima. Ali ne objasnjava i gresku dinastije da potpuno napusti svoj narod, za razliku od I.SV rata. Mogli su da sa odredjenim brojem srpskih generala i srspske vojske da se spuste u Hercegovinu i Crnu Goru i da tamo osnuju oslobodilacki front i primerom daju podsticaj narodu za odbranu.Dakle pucisti su nas prodali na lazima (Radio BGD je od 4 sata izjutru simulirao govor mladog kralja da on preuzima vlast, i to je citao svakih 15 minuta neki n izi vojni oficir), ali i kraljeva dinastija se ponela nedostojno bezeci kao zecevi,i ostavljajuci srpski narod sam.
Preporuke:
37
3
11 petak, 10 februar 2012 14:50
Beli Orao
@Tatjana i Jova. Vi ste u pravu,nismo mi narod u pitanju, nego ovi što idu kod Kraljice. Pitam se šta bi mi rekli kad bi otišli kod nje. U svakom slučaju treba ih izbegavati, jer kako neko reče,parafraziram "kome su anglosaksonci neprijatelji nije dobro, ali kome su prijatelji to je za njega kobno".
Preporuke:
36
1
12 petak, 10 februar 2012 16:16
Ne bojša
Čeda Imperija!
Preporuke:
25
0
13 petak, 10 februar 2012 16:17
fristajlo
Konačno neko ima hrabrosti da izađe sa istinom o ovoj tematici; sve čestitke autoru.
Treba razbijati zablude; onda sve dobija smisao.
Preporuke:
38
0
14 petak, 10 februar 2012 16:30
nebitan
... davno proslo vreme ?! Po delima se to ceni ?!
Preporuke:
11
0
15 petak, 10 februar 2012 16:34
Citalac
Pučisti su bili i dobro plaćeni, ali treba reći i da su Britanci naplatili sve što su u Jugoslaviji potrošili za organizovanje državnog udara, od zlata koje je jugoslovenska vlada deponovala u Londonu i Njujorku.Koliko su to bili placeni? Citao sam prilicno akademika Zivojinovica (poslednju knjigu nisam) i 'poznajem' ga kao poprilicno klasicnog i dokumentima odanog istrazivaca (videti, recimo "Vatikan i Prvi svetski rat" ili knjige o odnosima Crne Gore i Italije za vreme u krajem vladavine dinastije Petrovica).

Utoliko me cudi ovako lezerno iznesena izjava bez ikakvih dokaza. Protest 27 marta je bio MASOVAN na ulicama SVIH srpskih gradova (i onih u kojima su Srbi cinili znatan deo stanovnistva, od Skoplja do Sarajeva). Taj protest je iskazao ISKRENO protivljenje Srba sramnom paktu sa Hitlerom. Inace, heroji koji su izveli puc, umirali su u SIROMASTVU. Pre par godina je umro Nikola Kosic, poslednji pucista. Inzinjer, nakon WW2 je bio RADNIK u Milvokiju.
Preporuke:
7
22
16 petak, 10 februar 2012 16:40
MR
Srpsko kao i rusko shvatanje savezništva i prijateljstva je drugačije od anglosaksonskog. Amerikanci otvoreno kažu: Mi nemamo stalnih prijatelja niti stalnih neprijatelja. Jučerašnji neprijatelji, današnji prijatelji. Nekadašnji prijatelji mogu biti današnji neprijatelji. MI IMAMO SAMO SVOJE INTERESE.
Preporuke:
33
0
17 petak, 10 februar 2012 17:01
kalauz
@Citalac

Cini mi se da sam negde video da je to bilo 60.000,00 funti sterlinga.
Preporuke:
22
1
18 petak, 10 februar 2012 17:09
Efendi Dragić
Postoji u kolektivnom nesvesnom u Srbiji da su srbi uvek na strani saveznika,koliko je to koštalo to smo videli.Šta su nam britanci radili iza ledja to ćemo tek da istražimo .Zasluga je akademika Živojinovića što pokušava da to uradi.
Gde će Britanija biti u budućnosti ne treba se mnogo sekirati.Velike su klasne razlike, doći do njihove elite i postati deo nje je teže nego preći iz kaste u kastu u Indiji.Sa Kanadom ,Australijom i još po kojom državicom iza sebe budućnost u svetskom odlučivanju joj je zagarantovana.
Gde smo tu mi .Jedina naša šansa je da preko Rusije stignemo do Nemačke ili obrnuto.Svakako voditi računa da nas britanci u pukašju razjedinjavanja Evrope ne uvuku u neki besmisleni rat.
Preporuke:
24
0
19 petak, 10 februar 2012 17:14
Živorad
Copy / Paste:
"Britanija je nastojala da svim silama uvuče Bugarsku i Italiju u rat. Bugarskoj je nudila istočnu Makedoniju, a Italiji teritorije u Dalmaciji. Srbiji su kao nadoknada ponuđene teritorije u Austrougarskoj – Bosna i Hercegovina, Slavonija do Virovitice, Bačka, Srem, izlaz na Jadransko more i direktan kontakt sa Grčkom. U januaru 1918. ta ponuda je uključila i Crnu Goru. Srpska vlada je to međutim odbila, jer je želela stvaranje Jugoslavije."
Ako je suditi samo po ovome, Englezi su nam bili veći prijatelji od Pašića i političara koji su mislili kao i on.
Preporuke:
27
3
20 petak, 10 februar 2012 17:14
Citalac
@ kalauz

Video sam i ja razne cifre. Ali nijedna mi se ne cini relevantnom. Sudbinu pucista nije tesko track-ovati; ljudi naprosto nisu zavrsili na Marsu. Neki su bili u zarobljenistvu nakon nacisticke okupacije, neki u borbi, neki posle rata ostali u emigraciji, neki se vratili u Beograd. Bilo bi jako jednostavno utvrditi da li se neki od njih naglo obogatio (a nije).


Nego je ta podivljala feljtonistika devedesetih (koju je promoovisala najpre tadasnja opozicija), isla na demonizaciju SVAKOG otpora i SVAKE borbe za slobodu. Pa je 27 mart (kojim bi se svaki normalan narod ponosio jer je bio izraz NARODNE volje i SRPSKOG otpora fasizmu kao NIGDE u Evropi), odjednom poceo da se dezavuise izmisljenim 'placenjem' i svodi na nivo nekakve strane rezije. Sto NIJE bio. Ne cude me ljoticevsko-nedicevski feljtonisti iz tadasnje stampe (1990-ih) jer oni su po prirodi stvari BRANILI kolaboraciju, nego kad se ta stereotipija prelije u ozbiljnu istoriografiju.
Preporuke:
7
14
21 petak, 10 februar 2012 17:20
Citalac
@ Efendi Dragic


A koliko bi nas kostalo (i moralno i u ljudstvu) da smo sa hitlerovcima jurisali na Staljingrad i cuvali straze u Ausvicu? Srpski narod je u tom vremenu bio, kao i uvek, na strani pravde, principa i najvisih moralnih kriterijuma koji karakterisu svaki nas istorijski izbor. Ne zaboravite ni da su kvislinzi u Beogradu PRIZNAVALI NDH, i isli da se BORE za tog monstruma od drzave (ljoticevski pod nemackom hranom i dzebanom 1943). Zar je TAMO mesto srpskom narodu?

I zbog cega mislite da nam je cilj da se priblizimo Nemackoj? Po Vama nam cak ni Rusija nije spoljnopoliticki CILJ (a trebalo bi da bude kao najvaniji globalni partner) nego puko SEDSTVO za priblizavanje Nemackoj. Koga briga za Nemacku? Priblizili su se oni nama DVAPUT u jedva tridset godina. I oba puta smo jedva pretekli kao narod fizicki.
Preporuke:
27
7
22 petak, 10 februar 2012 18:50
Aleksandar
Ma razbijaj ti mitove o dobronamernosti Amerike prema Srbiji umesto sto takve mitove raspredas (iz kojih razloga ne znam).
Preporuke:
16
0
23 petak, 10 februar 2012 19:06
Slavomir Srpski
@Zivorad: nemojte biti naivni. Englezi nista ne nude sto druga strana vec ima svojom zaslugom. Koliko su oni gledali samo svoj interes pokazuje da posle tog njihovog puca u Beogradu 27.03.41, kada je vlada trazila da tih 30.000 stacioniranih engleza na sevru grcke (grcka je vec zaustavila i potisnula Musolinija u Albaniji) sa nesto grcke vojske obezbede vardarsku dolinu za odstupanje srpske vojske (kao u I.SV ratu), oni su ODBILI, pa je posle 6 aprila bila potpuna kapitulacija,bez spasavanja najveceg dela vojske sa kraljem i povlacenja prema Solunu.To su istorijske cinjenice.Zasto to nisu uradili? Pa zato da bi mi umirali i tako zadrzavali Nemce u Srbiji.Nemci su imali najvece oklopne trupe na jugu Bugarske, i znalo se da ce nas posle 6 aprila tamo napasti i odseci nam mogucnost spasavanja vojske i kralja. I tako smo izgubili kraljevinu, jer kralj nije imao hrabrosti da onda ostane u Hercegovini-Crnoj Gori sa svojom vojskom i da tamo pocne cetnicki otpor Srba.Tako izgubismo kraljevinu.
Preporuke:
17
0
24 petak, 10 februar 2012 20:07
Jasna*
Bravo i ja to tvrdim ,iako nisam nikakav istoricar,uvek sam tvrdila da je V.Britanija veliko ,ako ne i najvece zlo za Srbiju.Trebalo bi uvek ciniti potpuno suprotno od onoga sto oni zele.Ovom prikazu jedino nedostaje uloga V.Britanije tj Anglosaxonaca u petooktobarskim zbivanjima.
Preporuke:
28
0
25 petak, 10 februar 2012 20:51
Efendi Dragić
@Čitalac
Koštalo bi nas onoliko žrtava koliko Sloveniju,Hrvatsku,Bugarsku, ne bi bilo gradjanskog rata srba sa srbima.Uostalom ne bi da nagadjam samo da konstatujem da smo više puta upotrebljeni kao sredstvo i izginuli.Da trebamo nešto naučiti ako ne na tudjim onda na svojim greškama.
Rusija i Nemačka su mnogo bliže jedna drugoj nego što Vi mislite ,sa mnogo manjim sukobom interesa nego Rusija i Velika Britanija.Preko koga ćemo mi stići do ostvarenja svojih interesa potpuno je nebitno ali je sasvim jasno da sa Britancima to nećemo moći.
Ako nema ratova u Evropi Britanija postaje jedno obično ostrvo.
Preporuke:
21
3
26 petak, 10 februar 2012 22:48
Peter RV
Taj mit je prilicno izblijedio sem kod nekih koji imaju, licnih i privatnih razloga da ga podrzavaju.
Jedini ko jos uvijek vjeruje da su nam Englezi prijatelji i saveznici, je Vuk Draskovic sa njegovim 'ravnogorskim Nato-cetnicima' (kojih, hvalaBogu ima sve manje).
Ne uzbudjuje ga apsolutno, ni cinjenica da su Englezi predali nekoliko hiljada cetnika, Titu, da ih postrijelja u Kocevskom Rogu.
Bilo bi interesantno cuti od g.Zivojinovica sto je on pronasao o ovome u arhivama, engleskim kao i titoistickim.
Preporuke:
25
0
27 subota, 11 februar 2012 00:52
Aleksandar
Da li je Engleska najveci neprijatelj Srbije ili ne je malo nerelevantno pitanje. Ali jasno je da je engleska najveci neprijatelj Nemacke. Jos od 1904 kada je geograf Makintir objavio svoj tekst o geopolitici Engleske njihov glavni cilj je da se spreci ekonomsko-politicko zblizavanje Nemacke i Rusije. Samo u okviru toga se moze shvatiti i politika Engleske prema Srbiji. Srbi su odradili najodvratniji posao za Engleze jer su ih engleske tajne sluzbe izradili da se upuste u teroristicki akt ubistva u Sarajevu 1914. i sto su sprecili upravo na teritoriji Srbije spajanje pruge Berlin-Bagdad koja je Nemackoj trebala da obzbedi dovoz nafte i industrijsku primat nad Engleskom i time kraj imperije. Za to nas Englezi nisu uopste nagradili. Naprotiv. Da je se Nemacka spojila prugom sa Bagdadom i ekonomski sa Rusijom ne bilo ni Prvog ni drugog svetskog rata ni bombardovanja NATO 1999. Trebalo je na vreme pomoci unistenje Britanske Imperije i tako procvat Srbije. Ovako smo razruseni 3 puta.
Preporuke:
10
0
28 subota, 11 februar 2012 03:11
Citalac
Efendi Dragić

Koštalo bi nas onoliko žrtava koliko Sloveniju,Hrvatsku,Bugarsku, ne bi bilo gradjanskog rata srba sa srbima.Pa ne bi. Ustase bi dobile svoju NDH, Bugari svoju "Veliku Bugarsku", Horti "Delvidek" a Kruja Kosovo. Wait... pa to se i dogodilo, a 'umni' zagovornici 'mudrosti' saradnje s Nemcima su MIRNO gledali genoid nad Srbima na tim podrucjima, saucestvovali u nemackim represalijama i zlocinima nad komunistima i ravnogorcima i civilima po ustanickim selima i gradovima, i ucestvovali u hapsenjima nasih gradjana jevrejske nacionalnosti.


Da i ne govorim da bismo u slucaju pristanka na sramni Pakt jurisali na Staljingrad i time navukli VECNU sramotu kao nacisticki podrepasi.

Kad branite Pakt, onda ga branite sa krajnjom konsekvencom. Ako smatrate da je trebalo da budemo nacisti, onda tako i napisite. Ja smatram da nije, i ponosan sam na slobodarsku tradiciju Dvadeset sedmog marta.
Preporuke:
9
3
29 subota, 11 februar 2012 03:17
Citalac
Uostalom ne bi da nagadjam samo da konstatujem da smo više puta upotrebljeni kao sredstvo i izginuli.
Da trebamo nešto naučiti ako ne na tudjim onda na svojim greškama.


Ovo je naprosto besmisleno. Niko ne moze da ukalkulise broj zrtava UNAPRED kad brani svoju slobodu. Vasom logikom, homo sapiens do danas ne bi napustao pecine jer je uvek nekog od njih mogao da smaze gepard ili preko njega pretrci krdo mamuta.
Sve sto mozemo nacuciti iz velikih tragedija, to je da odajemo duzno postovanje svojim prethodnicima, boljima od nas, koji su izginuli za nasu cast i slobodu.

Oko Rusije, Nemacke i Britanije, kad spustite tu XIX-vekovnu dioptriju bice lakse razgovarati. Niti je ponasanje sila konstantno, niti je nepromenljivo. I Britanija i Nemacka su danas sile drugog reda. Cercilova Britanije NIJe Blerova Britanija. 1941, CASNO je bilo biti sa Staljinom, Ruzveltom i Cercilom, a necasno sa Hitlerom, Pavelicem i Maksom Luburicem.
Preporuke:
9
2
30 subota, 11 februar 2012 03:38
bishop
ugledajmo se na njih i gledajte svoje interese, prijatelj ti je onaj ko ti pomogne da unapredis licni i narodni interes. to nazalost Pasic nije shvatio i direktno je kriv sto se sve ovako desilo srbima od 1915 pa naovamo...kao narod smo ispali glupi
Preporuke:
4
1
31 subota, 11 februar 2012 09:35
Kalauz
@ Citalac
"Pa je 27 mart (kojim bi se svaki normalan narod ponosio jer je bio izraz NARODNE volje i SRPSKOG otpora fasizmu kao NIGDE u Evropi), odjednom poceo da se dezavuise izmisljenim 'placenjem' i svodi na nivo nekakve strane rezije. Sto NIJE bio."

Narod je tog ranog jutra spavao i nije znao sta se sprema. Da je ta narodna volja iskazana i pocetkom septembra nista nam nebi falilo. Tada bi bile potpuno druge okolnosti za razmisljanje. Puc je bio brzoplet bez odgovora a sta posle.

Za puciste(Britanci) i komuniste(Sovjeti) je to bio samo jedan od stotine taktickih poteza a za one koji su spavali(Narod) to je bila strategijska greska koju vreme nikad ne moze da ispravi. Sta bi falilo Narodu da je njegova volja ispunjena samo malo kasnije (Do kraja 41) ne bi se mnogo ljutio a pucisti i komunisti su bas znali da narodna volja mora BAS tad da se ispuni.
Preporuke:
7
1
32 subota, 11 februar 2012 10:50
Milan
Nije lako razbiti mitove o savezništvu sa Britanijom. A nije lako ni razbiti mitove o savezništvu sa Rusijom.
Preporuke:
1
16
33 subota, 11 februar 2012 11:14
Milorad Stanojlović
ZLOČIN ZA UGLED?

Peter RV, petak, 10 februar 2012 22:48
„...cinjenica da su Englezi predali nekoliko hiljada cetnika, Titu, da ih postrijelja u Kocevskom Rogu.“

Činjenice su jedno, dok su zaključci nešto sasvim drugo.
Po Vama, Englezi su bili Titova privatna žandarmerija.
To je besmisleno.
Jedan pisac je tvrdio da je postojala SS jedinica koju su činili Srbi.
To je takođe besmisleno.
Nemoguće je da Englezi budu Titova, ni bilo čija žandarmerija!
Nemoguće je, takođe, da Vermaht u svoje elitne jedinice i uniforme - obuče Srbe!
Nadam se da je lako složiti se sa mnom.
Engleze i Nemce deli samo jedna malo veća bara.
Što se Kočevskog Roga tiče, Tito je pobio sve Srbe koje je hteo da pobije, da bi došao na vlast u Srbiji, bez obzira na uslužne Engleze i nemačke prijatelje iz Vermahta, i bez obzira na to u kom delu planete su živeli. Zato mi sada i imamo 4,5 miliona Srba van Srbije.
Za svaki slučaj. Da se se seme ne zatre.
S poštovanjem i uvažavanjem,
SRPSKI LIBERALNI SAVET
Preporuke:
1
6
34 subota, 11 februar 2012 11:58
Mitar Karapandža
Postoji anegdota da je Dragiša Vasić u trenutku kada je čuo u štabu Vojvode Đurišića, a pred predstavnikom Engleske, da je Srbija predata Staljinu i komunistima, izrekao poruku srpskom narodu da po okončanju rata Srbi treba da otvore fakultet u Beogradu sa samo jednim predmetom i to `Kako mrzeti Engleze`. Kažu da ga je to došlo glave, jer kada je uhvaćen od strane partizana stigla je poruka iz Štaba da ga treba ubiti. Oni Srbi koji to ne znaju Dragiša Vasić je bio Dobrovoljac balkanskih ratova, I i II Svetskog rata i jedan od najobrazovanijih Srba svoga doba.
Preporuke:
8
1
35 subota, 11 februar 2012 12:21
Efendi Dragić
@Čitalac
Sve su samo pretpostavke ali ono što sigurno znam da u toku rata a naročito posle njega ne bi bila uništena naša srpska elita i inteligencija.Elita koju nemamo ni dan danas.U nedostatku prave stvorili smo kvazi i narodno oslobodilačku elitu koja bi i dalje da slavi dvadeset sedmi mart.Koja je usput za ovih sedamdeset godina ubila i proterala sve što je vredelo u kojoj crnogorski i hercegovački sedmojulovci i dalje vode glavnu reč.
Preporuke:
1
4
36 subota, 11 februar 2012 13:41
Marko Gay
@ Citalac

Niko ne moze da ukalkulise broj zrtava UNAPRED kad brani svoju slobodu.


Srbija je pred Drugi svetski rat imala reputaciju obicnog britanskog satelita -- Srbi dakle svoju slobodu nisu mogli braniti, jer je nisu ni imali.

Srbi su slobodu mozda mogli osvojiti: jugoslovenska vlada je pokusala da se izvuce iz britanskog "zagrljaja", ali je pucem od 27. marta Jugoslavija vracena u lager.
Preporuke:
5
2
37 subota, 11 februar 2012 16:36
Citalac
@Efendi Dragić

Pa nisu nego VI samo pretpostavljate, pritom sam te pretpostavke materijalno dokazao kao neosnovane. Sada reterirate, pa i ne pominjete ono sto rekoh (pristankom na Pakt PRISTALI bismo na komadanje zemlje i stvaranje NDH u neposrednoj ili malo daljoj buducosti). Nije valjda da je 'spas elite' VAZNIJI od spasa milion Srba. Pritom je i danasnja relativizatorska kuknjava za predratnom 'elitom' u medijima forsirana i apsurdna, jer je guraju ovi institutski istoricari mladje generacije, koji ocito POJMA nemaju o drustvenom kontekstu i dinamici istorijskog procesa. "Elita" je anahronizam, i predstavlja relevantan pojam za srednji vek, kada je pismen covek bio retka pojava poput teleta sa dve glave. Vi i ja zivimo u doba Interneta, citav FUNDUS svetske misli nam je dostupan BESPLATNO. Osim toga, KO je to od 'predratne elite' bio na strani Hitlera? Izuzeci. Vecina je bila ili uz kralja/Mihailovica, ili uz komuniste.
Preporuke:
4
2
38 subota, 11 februar 2012 16:41
Citalac
Sad se tu pricaju price i zamagluje sustina fantaziranjem o nekakvoj 'beogradskoj eliti' (kao da je predratni Beograd bio hibrid Harvarda i Sooribone a ne balkanska varos) koju su oterali Zli komunisti. Nas najveci fizicar (Pavle Savic) je bio kod Tita. Najvidjeniji srpski predratni publicisti i drustvenjaci su bili uz Drazu. Znate i sami da je jedan Andric ziveo u samoizolaciji jer nije hteo da ima nista s okupatorom. E sad, deo 'elite' koji je pobegao napolje pa nije ZELEO da se vrati i izgradjuje zemlju, sta da im radimo (deo korisnih i dobrih ljudi JESU oterali komunisti u onom prvom naletu, i to je cinjenica, ne govorim o kvislinzima, nego o casnim ljudima).


A sto se tice TEHNICKE 'elite' pa ona je i STVORENA upravo zahvaljujuci socijalizmu. Mi imamo broj doktora, prirodnih i drustvenih naucnika, nastavnika i civil professions (pravnici i ekonomisti) na nivou mnogo razvijenijih zemalja UPRAVO ZATO sto su seljacka deca PO PRVI PUT mogla da se skoluju nakon WW2.
Preporuke:
6
0
39 subota, 11 februar 2012 16:49
Citalac
@ kalauz

Pa za ovo sto pricate, bilo bi referentno ukoliko je narod (ili neko unutar naroda) taa imao vremeplov pa da pogleda situaciju pola godine unapred i osmisli strategiju. A posto nemamo podataka da je neko imao vremeplov, ostaje nam realna faktografija. Pazite, 27 martu se ovde zamera ono sto bi moglo SVAKOM ustanku ili otporu SVAKOG naroda. Pa i u orascu 1804 ustanici NISU znali da li ce uspeti i stvoriti nukleus drzave, ali JESU znali da ulaze u tesku borbu. Sta je tu sporno?

Oko Britanaca, postavih jednostavno pitanje. Ko je od pucista primio njihov novac? Posto tog novca NEMA (napisao sam gore da su SVI pucisti umrli kao ljudi neznatnog imovnog stanja), znaci i taj 'argument' se razbija u paramparcad. Jer ZASTO je uopste bio NEOPHODAN nego da bi diskvalifikovao puciste?

Uloga SSSR u pucu je bila marginalna, jer u to vreme je i sam SSSR bio konfuzan u ocekivanju napada Nemacke za koji se znalo da sledi ali ne i KADA
Preporuke:
5
0
40 subota, 11 februar 2012 18:17
Peter RV@ Milorad Stanojlović
Pravite zakljucke za mene? a nijeste se usudili ni da pokazete citavu recenicu.
Evo vam mojega konacnoga zakljucka- vi mora da pripadate onoj slavnoj politickoj formaciji koja se zove SPO.
Preporuke:
8
0
41 subota, 11 februar 2012 18:27
Kalauz
Čitalac
Pa i sami kažete da se samo čekao napad Nemaca na SSSR a onda u takvoj atmosferi kada se i jedni i drugi spremaju da se sudare, mi tu služimo kao topovsko meso i za jedne i druge.

Komuniste razumem oni odlažu napad na SSSR i očekuju rušenje nazadnog režima jer bez toga nema revolucije.

Komunistima je narod na trinaestom mestu a na prvom je revolucija - izgradiće oni novo društvo i novog čoveka a od materijala koji preostane.

Glavno pitanje je šta su pučisti mislili šta će posle puča? Koliko će da se održe i koliko su jaki?
Koliko mogu da se odupru Nemcima, nije valjda da su mislili da ovi neće da ih diraju.

Komunisti imaju rezon (ispostavilo se da dobro rezonuju dugo posle toga - samo pitanje preko čijih leđa ), interesuje me kakav su rezon-plan imali pučisti na kratak rok - recimo tri ili šest meseci - šta su mislili da će se desiti i šta su hteli da se desi.

Po mojoj proceni u tom trenutku nisu znali šta rade.
Preporuke:
2
2
42 subota, 11 februar 2012 20:51
Karl Marks-naš duhovni vođa
1) Gledajte odakle su došle pare Hitleru pa će Vam sve biti jasno.

2) Pročešljati švajcarske arhive.

-Naši istoričari i akademici tumaraju u blatu političke arhivske građe.
-Zašto istoričari pišu debele knjige? Da se sakrije istina u mnoštvu.

Sa tačkom 1) dat je precizan zadatak za pisanje istorije.
Sa tačkom 2) dat je pravilan putokaz odakle da se krene.

Ove dve tačke su POŠTENOM istoričaru dosta.

Najbolje knjige su one knjige koje su najtanje.
Preporuke:
4
0
43 subota, 11 februar 2012 20:54
Efendi Dragić
@Čitalac
Sve je postalo jasno!Srbiju i dalje vode crnogorski i hercegovački sedmojulovci.Doduše oseća se žal za prošlim vremenom.
Preporuke:
2
2
44 subota, 11 februar 2012 22:37
Milorad Stanojlović
@Peter RV@ Milorad Stanojlović

Čak i da pripadam toj formaciji SPO, to, per se, ne donosi nikakav konzistentan stav, tj. principijelan, što je opštepoznato.
Ne pripadam, a nikada nisam ni pripadao toj formaciji iz dva razloga: 1. ne volim uličnu, tj. uličarsku politiku; 2. uostalom, to i nije više formacija, nego pre deformacija.
Bez obzira na to, to je vlast za koju je narod slobodno glasao, čini mi se. Znači legalna državna stranka. Ne vidim zbog čega je to problem.
Što se tiče naroda, pamet u glavu, još nije kasno da udarimo pravim putem.
S poštovanjem i uvažavanjem,
SRPSKI LIBERALNI SAVET
Preporuke:
1
4
45 subota, 11 februar 2012 23:32
Peter RV
@Milorad Stanojlović
Onda prekinite da ih imitirate.
Preporuke:
5
0
46 nedelja, 12 februar 2012 15:39
Citalac
@ kalauz

Ok, ovo Vam je vec korektna (legitimna) opservacija. Apsolutno MOZEMO da razmisljamo o tome da li je valjalo mozda napraviti neku utemeljeniju strategiju zarad OZBILNIJEG otpora okupatoru u samom startu (sto opet podrazumeva i elementarnu lojalnost DRUGOG konstitutivnog elementa te drzave, hrvatskog, a nje nije bilo). Ali o tome svemu mozemo hipoteticki pricati, meni je zasmetala (ne Vasa nego generalna ovde) stereotipizacija no "Englezima" i "engleskom zlatu" kojeg ocito nije bilo, nego se ta fantazija vec DECENIJAMA multiplikuje.


@Efendi Dragic

Vi ste svakim odgovorom sve dalje od odgovora na ono sto napisah. Pustite Sedmi jul i Hercegovce i Crnogorce sada, pricamno o potpisivanju pakta. Za koji Vi kazete da ga je TREBALO potpisati a ja dadoh brdo argumenata ZASTO NIJE (trebalo). Nije valjda da smatrate da je valjalo saradjivati sa ustasama i staviti potpis na Jasenovac, e da bi se predupredili "Crnogorci i Hercegovci"? I zasto vam ta dva regiona toliko smetaju?
Preporuke:
2
1
47 nedelja, 12 februar 2012 16:29
Efendi Dragić
@Čitalac
Rušenjem pakta rušen je i kontinuitet srpske države.Nastalo je bezvlašće,zemlja je podeljena.Pišem o onome što se dešavalo samo u Srbiji.Kraj rata je doneo potpunu promenu vlasti.Streljanja samo srba,uništavanje srpskog bića i sve tako sedamdeset godina.Velika Britanija je u tome mnogo pomogla .Još više su doprineli govorljivi crnogorci koji silazeći u gradove ravnice ostavljali svoju sirotinju i uskakali u kumunističke čizme to isto i hercegovci.Kako je bilo tada tako i danas.Da bi bili u vlasti pošto ne mogu biti srbi (jer se tako nisu osećali nikada,niti su u šta verovali sem u kumunizam u kojem će oni po svaku cenu biti jednakiji)oni su sada liberali ,demokrate pravi srpski domaćini sigurno ne mogu biti."Što se grbo rodi vreme ne ispravi"V.Bogišić.Obrenovići su bili šumadinci ,Karadjordjevići isto,bilo je puno cincara .Svi oni imali su kolektivnu svest da trebaju uraditi nešto dobro.Ovi predjašnji i današnji to nemaju.Još se mnogo može pisati o ovome dragi @ Čitaoče.
Preporuke:
0
2
48 nedelja, 12 februar 2012 18:41
seljak bezemljas
@citalac
Slazem se sa vama.Retko imam priliku da cujem ili procitam misljenje o toj temi koje je meni izgleda bliska istini.Meni se cak cini da je sustina komunizma bila u stvaranju elite koja ce ubrzano prevazici istorijski skripac i industrijalizovati zemlju.
Cini mi se da je rezultat dobrim delom ponisten unistenjem industrije.Tako je ogromno tehnicko znanje osudjeno na nestajanje zajedno sa elitom.
I opet smo na pocetku ili na kraju.
Preporuke:
2
1
49 utorak, 14 februar 2012 22:30
Domagoj
Govoriti o savezništvu Britanije i srbijICE je glupost jer Srbija je mala zemljica koja se jedva iskoprcala od OSMANLIJA I ISLAMIZACIJE a Britanija nekada najveća imperija svijeta, a danas će ostatii bez Walesa, i Škotske i Severne Irske!
Preporuke:
0
0
50 utorak, 14 februar 2012 22:32
Domagoj
Ostati će samo mali Englezići, i Folklande će izgubiti, a i otok će morati dijeliti sa još dvije nacije daleko od kopna i Amerike!
Preporuke:
0
0
51 utorak, 21 februar 2012 00:06
Zvonko
Mada je prof.Zivojinovic lepo rekao da nije posao istoricara da govori o proslosti u pretpostavkama, iskoristicu to da ja istoricar po struci nisam, te bih se rado uhvatio u kostac sa takvim rizikom. Ovde bih izneo par razloga zbog kojih se ne moze nipodastavati 27.mart i njegova nuznost, gledana iz onovremene perspektive. Usudjujem se na ovo promisljanje uz pokusaj da ga potkrepim vec utvrdjenim cinjenicama.

1. Hitleru i njegovim obecanjima Jugoslaviji, kao evropskoj "primadoni", nikako se nije moglo verovati. To nedvosmisleno pokazuje dotadasnje iskustvo stranih diplomata u nadigravanju sa njim. Setimo se samo g.Cemberlena kako samouvereno i slavodobitno mase onim papirom iz Minhena.

2. Dominantno i snazno antinemacko raspolozenje u srpskom narodu, razumljivo i zbog cinjenice da je proteklo tek 20-tak godina od rata, oborilo bi svaku Vladu koja sklapa Pakt sa Nemackom. Ratne posledice su tek nuznost koja stize, uzrokovana nacistickom politikom brutalne sile. (sledi nastavak)
Preporuke:
0
0
52 utorak, 21 februar 2012 00:51
Zvonko Trajkovic
(nastavak)

3. Cak je i Simoviceva Vlada, preko g.Nincica, pokusala ubediti Berlin i fon Herena da ce se Pakt postovati. Koliko god ocigledna neiskrenost bila pucisticke Vlade, Hitler nije morao odmah da napadne Kraljevinu. On je to ipak ucinio, ne poslusavsi cak ni svoje stratege u OKW. U nastupu nevidjenog i "zapenusanog besa", on je ovim ugrozio i svoj sopstveni gigantski ratni plan "Barbarosa". Zaista, radilo se o jednom krajnje nepredvidivom i agresivnom politicaru ondasnje Evrope za koga se nikako ne moze reci da nikada ne bi "dirao" Jugoslaviju.

4. U vezi sa prethodnim, misljenja sam da je vrlo verovatan prodor Osovine u neku zamisljenu Jugoslaviju koja vegetira u "mekom" Paktu i bez 27.marta. Taj prodor usledio bi tokom rata usled najmanje 2 okolnosti: a) radi obezbedjenja jugoslovenske obale od moguceg iskrcavanja Saveznika, sto je Osovina u stvarnosti i radila operacijama protiv Tita i razoruzavanjem cetnika DM; (nastavak sledi)
Preporuke:
0
0
53 utorak, 21 februar 2012 01:13
Zvonko Trajkovic
(nastavak)
b) radi oruzane podrske brojnim i sirokim teritorijalnim aspiracijama svojih satelita prema Jugoslaviji,jedinoj balkanskoj drzavi van rata, a prezrenoj od antihitlerovske koalicije, samim tim zgodnoj da joj se nanese zajednicki udarac i tako namire aktivni saborci Hitlera (npr. Italijani, Madjari, Bugari, pa i Antoneskuovi Rumuni). Na ovakav potez bi se Osovina tokom rata, verujem, svakako odlucila, tim pre sto bi joj plen bila jedna veoma rovita i od ranije razjedinjena drzava u kojoj su citave etnicke grupe predstavljale potencijalnu petu kolonu. Ovim bi, ujedno, postigla stratesku potrebu objasnjenu pod a), a i dosla u posed ne tako malog privrednog resursa za potrebe vodjenja rata na drugim frontovima, kao i ljudstva za popunu sopstvenih trupa (Hrvata, folksdojcera, Madjara, Siptara i dr.)

Usled malog prostora, tesko mi je da do kraja objasnim ovakvo svoje gledanje, ali se nadam da postovanim citaocima nece delovati neobrazlozeno. Hvala. ( Ova adresa el.pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli )
Preporuke:
0
0

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner