Kome je do morala u politici, neka ide u NSPM

Kosmetske nedoumice uoči dijaloga sa privremenim institucijama

Komentari (6) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 nedelja, 30 januar 2011 23:42
Saša
Autor je uložio veliki napor da sintetizuje osnovne probleme koji nas očekuju uskoro, i na tome mu hvala. Ima stvari u tekstu koje su malo neprofesionalno tretirane:
Aktuelno rukovodstvo Srbije se našlo pred neviđenim međunarodnim pritiskom da se secesija Kosmeta uz žestoku NATO agresiju legalizuje.
Kosmet ne postoji. Postoji Metohija i postoji Kosovo, kao što postoje Šumadija i POmoravlje (pa ne kažemo Šumpom), kao delovi Srbije. Kosmet je rogobatna komunistička kovanica, i suštinski ne znači ništa, što je komunistima i odgovaralo. Aktuelno ili bilo koje rukovodstvo, ne bi imalo pritisak kada bi bilo nacionalno svesno. Nema tog pritiska koji bi bilo koga od njih naterao da nekome da svoje dete, pa tako, valjda, ni deo otadžbine.
Kosmet kao središte srednjovekovne srpske kulture i duhovnosti
Kosmeta u srednjem veku nije bilo. Kosmet je centar ``duhovnosti`` tek posle 1945. Štaviše komunisti Metohiju krste u Dukađin, što je tek zločin.
Preporuke:
0
0
2 ponedeljak, 31 januar 2011 01:13
Voja
Odličan članak! Jedna od stvari koje sam zamerio Koštuničinoj vladi je što za izbore i izglasavanje ustava nisu otvorili barem po jedno biračko mesto u svakom šiptarskom naselju. Druga je što su doneli zakon o registarskim tablicama koji nastavlja glupim sistemom naznačavanja opštine u kojoj su kola registrovana (što otežava (ne)srpskom stanovništvu na KiM da pokaže lojalnost državi Srbiji). Ono što sam najviše zamerio je što je donešen ustav koji se nadovezuje na komunističko cepanje Srbije umesto da se pokrajne ukinu a decentralizacija odradi na nivou opština ili nekih mini regiona.

Ovako se prvo postavlja pitanje zašto je Kosmet "bolji" od Vojvodine pa da dobije veću autonomiju i zašto su šiptari "bolji" od ostalih manjina pa da dobiju sve ono što su terorističkim akcijama uspeli da dobiju (ili drugim rečima trebaju li ostale manjine da krenu sa sopstvenim terorističkim akcijama?).

Ovo što sam naveo je samo par sitnica koje bi trebale da se razrade i nađu u sveobuhvatnom planu za KiM.
Preporuke:
0
0
3 ponedeljak, 31 januar 2011 08:41
Petar Izgnanik
Dobar clanak ali kasni bar 3 decenije kad je demografska slika bila ne povoljna nego manje nepovoljna. Srbija sa 1,5-2 miliona Albanaca nema nikakve sanse, evo cak su i Izraelci shvatili da je resenje sa dve drzave jedino realno. A i Grci su shvatili da nikada nece povratiti Konstantinopolj i to sto su ga izgubili nije razlog za kolektivno samoubistvo.

Po meni je jedini legitiman cilj u ovom trenutku pravedna podela Kosova sa razmenom imovine i crkve, i svih prognanih, i svih iz enklava koji to zele. Da spasimo sav taj narod od dole i izvucemo sto veci deo na severu (a razmenom bi mogli zadrzati i Patrijarsiju i Visoke Decane), i to bi bilo to. A gore pominutih 2 miliona Albanaca ce biti veliki i tezak zalogaj i za od Srbije puno vecu i bogatiju Evropu.

OK, eto rekao sam, nebeski narode, kreni sa drvljem i kamenjem...
Preporuke:
0
0
4 ponedeljak, 31 januar 2011 16:23
@Petar izgnanik
Izgleda da, bar za sada, nema drvlja i kamenja. A i ako bilo, to ne znači da vi niste u pravu. Nažalost, podela je jedino što se, eventualno, može izvući. A tekst i meni deluje malo anahrono, pogotoov oon sa "restitucijama" i sl.
Preporuke:
0
0
5 utorak, 01 februar 2011 00:18
Voja
Žalosno je što se neki prema teritoriji svoje zemlje odnose gore nego prema govedu koje treba prodati na stočnoj pijaci. Sve više sam uveren da su dve najistaknutije osobine srpskog naroda sebičnost i kukavičluk.
Preporuke:
0
0
6 sreda, 02 februar 2011 00:26
Pavle Prijić
Autor godinama ukazuje na greške vlasti povodom odluka sa KiM. No, njega, kao ni ostale, niko iz vlasti ne sluša. Saveti mudrome koriste, a osorni i nadobudni ih odbacuje.
Na žalost, ova vlast nema ni hrabrosti, ni pameti da se bori za KiM, nego ga predaje kao da nije naše, već tuđe.
KiM sadašnjoj vlasti smeta, ono joj je trn u oku i kamen u cipeli. Vlada ne zna ni šta će sa Srbijom i svojim građanima već poodavno, a pogotovo sa KiM gde živi većina Albanaca, a Srbi su zbog proterivanja u velikoj manjini.
Voleo bih da ambasador Rusije Konuzin nije u pravu kad kaže da će pregovori između Srbije i Kosova biti neuspešni. Ali, sa neiskusnim vođom pregovoračkog tima i sa skrivenom-tajnom platformom iza koje ne stoji Skupština Srbije čemu moćemo da se nadamo?
Preporuke:
0
0

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner