Kome je do morala u politici, neka ide u NSPM

Titovo strateško partnerstvo sa okupatorom

Komentari (49) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 subota, 11 septembar 2010 14:27
cika Jova
Svakako Srbiju i srpski narod cekaju veliki napori da se oslobodi mreze u koju su upali.U ovom momentu slobodni srpski medii i ljudi su kljuc u kidanju te mreze.Nadam se da ce i NSPM da bude medju njima.Totalni psiholoski rat je u punom jeku.
Preporuke:
0
0
2 subota, 11 septembar 2010 14:46
Zalogare
Druze Sotirovicu, evo ja cu da pisem latinicom da bih vama "Srbendama" vadio mast iako sam Sumadinac od glave do pete!
Jel vas grize savest i niste sigurni da ste Srbi, pa pisete "srBski", a ne kao sav normalan svet "srpski jezik"?
Ovaj tekst je divan primer kako se citajuci Vikipediju ili najnoviju diznijevsku "Istoriju ravnogorskog pokreta" od "istoricara" Miloslava Samardzica moze "nauciti" nesto iz nacionalne proslosti.
Pre martovskih pregovora, druze Sotirovicu, bili su neki vrlo zanimljivi pregovori u Divcima! Da vidimo sta znate o njima?
I da ne zaboravim: ovi vasi su na Neretvi ucestvovali u neprijateljskoj ofanzivi, ali su ih oni pravi, o kojima tako pisete, "obrijali" kod Glavaticeva!
Preporuke:
0
0
3 subota, 11 septembar 2010 16:16
Smiljanski
Ali šta vredi,kad mi ni danas nismo došli do pameti.Nema naroda koj se odrekao sebe,kao što su Srbi to uradili.Pa mi još uvek slavimo svog dželata.Eto neki iz inata pišu latinicu,pa o čemu mi pričamo.Niko ne spominje da Broz nikada nije obišao Jasenovac,i da je pustio ustaše još 6 meseci da unište dokumenjntaciju,i mirno napuste logor,u kome su se takmičili u klanju Srba.
Preporuke:
0
0
4 subota, 11 septembar 2010 16:22
Ilija
Kvazi istorija,ovaj clanak je u najmanju ruku zavavan i smijesan.
Preporuke:
0
0
5 subota, 11 septembar 2010 16:25
Veljko
Nije mi nikakvo cudo sto je najveci dio nase skorije istorije falsifikovan.
Da jos realna istorija nije napisana. Hiljadu puta ponovljena laz postaje istina...
Pogledajte ko kontrolise I upravlja medijima u Srbiji. Lazi I filtrirana istina nisu u ovom obimu sirene I u nagorem komunistickom periodu.
Kompletna 5-to oktobarska 5-to kolonaska divizija radi na tom planu. Generalno ciscenje
srpske politicke scene svim sredstvima je neophodno za opstanak srpskog naroda. Pogledajte sta 5to kolonasi ucinise ovih dana u UN
Preporuke:
0
0
6 subota, 11 septembar 2010 18:18
duki
Da tekst nije smesan, bio bi tuzan !
Preporuke:
0
0
7 subota, 11 septembar 2010 20:53
Vladislav B. Sotirović
Jel vas grize savest i niste sigurni da ste Srbi, pa pisete "srBski", a ne kao sav normalan svet "srpski jezik"?
Ovaj tekst je divan primer kako se citajuci Vikipediju ili najnoviju diznijevsku "Istoriju ravnogorskog pokreta" od "istoricara" Miloslava Samardzica moze "nauciti" nesto iz nacionalne proslosti.
Pre martovskih pregovora, druze Sotirovicu, bili su neki vrlo zanimljivi pregovori u Divcima! Da vidimo sta znate o njima?


Druže Šumadinac,

ako vi potičete od SRPA (oruđe kojim se žanje) je vaša privatna stvar a moja je da potičem od oba roditelja SRBINA. Uostalom vaše je pravo da i dalje koristite pravopis Aleksandra Belića i ostatka kompanije iz pedesetih. Šta je za vas normalno nije potrebno da naglašavate još jedanput.

Članak nije pisao Samardžić već Josip Broz Tito koji je sve gore navedene dokumente izdavao.

O slučaju Divci sam napisao onoliko koliko i ima da se napiše a to je da je Draža na nemački poziv došao u seosku kafanu, saslušao nemačke predloge o saradnji i izašao napolje iz kafane za razliku od Broza koji je slao pismo za pismom Nemcima da ga prime pod svoje skute.

Inače, Draža je napravio sa Titom kardinalnu grešku kad nije poslušao svog ađutanta da se kaplar likvidira iz zasede nakon sastanka u Struganiku. Držao se časne oficirske reči a imao je Tita u rukama. Tito mu se odužio 1946. g. tako što ga je streljao a telo raskomadao sekirama i bajonetima.
Preporuke:
0
0
8 subota, 11 septembar 2010 20:59
Kosta
Hvala ѕa tekst.
Preporuke:
0
0
9 subota, 11 septembar 2010 22:10
Sizif
Broz je, dakle, uspeo da balansira između ne dve, nego tri strane. To je, mora se priznati, veliko umeće, bez obzira na to o kakvom se zlotvoru radi. Plus, uspeo je da politički manipuliše uzdrmanim poverenjem običnog srpskog naroda u Kraljevinu. Mi tada nismo imali istinskih saveznika i jedina pametna solucija iz ove perspektive bilo je pristupanje Trojnom paktu. Broz je gledao u budućnost, a mi smo ostali u šemama iz prošlosti, verujući starim "saveznicima". Draža je mnogo pre kraja rata shvatio šta se dešava, ali je bilo prekasno da se išta uradi.
Preporuke:
0
0
10 subota, 11 septembar 2010 23:04
Da, da, a s Mussolinijevim su crnokošuljašima surađivali Marsovci...

P. S.


U komentarima sve piše o Velebitu i demantiraju se Sotirovićeve besmislice!

http://www.nspm.rs/istina-i-pomirenje-na-ex-yu-prostorima/lazni-sporazumi-nemaca-sa-cetnicima.html#yvComment21057


http://www.nspm.rs/istina-i-pomirenje-na-ex-yu-prostorima/zasto-ne-treba-rehabilitovati-drazu-mihailovica.html#comment
Preporuke:
0
0
11 nedelja, 12 septembar 2010 08:39
Goran Maksimović
Evo prihvatiću sve što gospodin Sotirović piše...Ali, pošto sam rođen daleko poslije rata, imao bi i nekoliko pitanja za gospodina Sotirovića:
1 Da li su se partizani uopšte prije, ali i poslije, martovskih pregovora borili protiv tih Njemaca? Ili su samo fingirali sukob manevarskom municijom?
2 Kad su partizani već toliki anti- Srbi što su onda četnici zajedno s njima uopšte oslobađali Čačak?
3 Partizani su bili produžena ruka Sovjetskog Saveza a na štetu Srba? Englezi su nas znači pomagali nesebično (prije svega 27.-og marta!) i na našu korist?
4 I ko sad nama mlađima treba da bude uzor? Partizani? Četnici? I jedni i drugi? Ni jedni ni drugi nego Milan Nedić, Dragi Jovanović i Mita Ljotić?
5 I na kraju - koja vojska uopšte pobjedi u tom ratu? Ima li bar o tome nekakvih naučno utemeljenih historijskih podataka?

Inače naučio sam i to da su se partizani i SUBNOR svrstali na stranu petooktobaraca - izgleda da su pod stare dane uspjeli da postanu kvislinzi i peta kolona! Kakav salto mortale!
Preporuke:
0
0
12 nedelja, 12 septembar 2010 09:09
Visarion
Znate, kad je Tito u pitanju sve je moguće.Taj nije imao ograničenja kad god je nešto naumio da postigne.Međutim, postoji duga istorija naučnih radova i stavova po koja je njemu davala za pravo i stavljala ga na mesto na komeje on bio borac protivu fašizma a Draža kolaboracionista.U celoj stvari igrale su se igre i na jednoj i na drugoj strani, kao u ,kockarnici pa ko dalje pljune.Da je Draža pobedio bilo bi moguće očito doći do dokumenata koji kazuju suprotno.Pisac ovog kom etara na to ukazuje, sem ako navode te vrste ne falsifikuje, što je malo vetrovatno jer bi se našlo mnogo onih koji bi mogkli da ga faksimilima demantuju.Moram priznati da su neki stavovi veoma sugestivni.Kad neko kao Tito šuruje sa Čerčilom, slika se s njim,i nekako nerado ide kod Staljina a Staljinove slike širom Srbije obajvljuje kao da je Staljin mesija bez koga ne bi bilo ničega, kad ga napušta 48 i ide na zapad, kad i od zapada traži spas u nesvrstanima, on je čovek koji se prilagođava i pri tom nema pardona.On je okružen mlađima od sebe i kad god mu treba da se reši nekih tennzija ili posumnja da neko od njih poželi da ga smeni, ili samo uobrazi da se to može desiti on ih, jednog po jednog, skidao,dramatično smenjivao terao u zaborav a sam osvežen kao Feniks nikao iz svakog pepela.Tako je bilo i 68 kad je prešao studente.Sve je on to činio izuzetno vešto.Draža je tu bio amater.I nastradao .Inače očito je tačno da su igre bile dvostrane ali je isto tako tačno da je Draža imao taktiku koja bi da Tita nije bilo , bila bolja, sa manje gubitaka.Ti saveznici su igrali razne žmurke i u Prvom i u Drugom svetskom ratu na naš račun.Zašto ih ne izblefirati.Radiš koliko je potrebno, spasavaš im pilote, preživiš i kad dođe vreme pojaviš se kao oslobodilac.Tito je, osećajući slabnosti te varijante otpora, odigrao lukaviju partiju i doveo do društzvene radikalizacije, spasao Hrvate i naterao Srbe da priznaju kako nisu u stanju ništa bez njega da učine.Sledi nastavak
Preporuke:
0
0
13 nedelja, 12 septembar 2010 09:35
Visarion 2
Nastavak.
Tito je dokaz da su prilagođavanja, laži u politici delotvorne i da fame koje se vešto proizvode bivaju ubitačne.On je Srbe veome vešto izmanipulisao.One koji su stvorili Jugoslaviju doveo u poziciju da budu na sporednim kolosecima u njegovoj Jugoslaviji.Tako su Slovenci vodili glavnu reč a jedan od njih , nedoučeni učitelj, pravio glavne zakone u Srbiji koja je u devetnaestom veku imala pravnike svtskog formata i ugleda.Kad vas neko dovede u tu situaciju da aminujete nešto što bolje znate od drugog, vi gubite samopouzdanje.Svi obračuni protivu srpskih kadrova i stručnjaka vodili su laganom uništenju nagona da se branimo i on nas je doveo do toga da u Sloveniju gledamo kao uzor džavu.Mi koji smo tu Sloveniju iznmislili.To je velimi krah Srba u zemlji koju smo stvorili.Oni koje smo u jednom ratu oslobodili i ujedinili u jednu državu posle drugog rata su nas uništili.Od Tita se nećemo lako oporaviti i to što nas ganjaju svetski moćnici ko bog đavola sumnjam da nije njegovo masonsko ili kakvio drugo prepredenjačko delo,.On je učinio da usvojimo defanzivu kao stav.Mi smo čitavih pola veka u defanzivi i sad je to u našim genima.Mi se neprstano od nekog branimo.A na siromaha i zec onu stvar vadi,Šiptari danas imaju svetske zaštitnike i sponzore, mi nemamo nikoga.Pa to je u startu krah jednog naroda,Mi više ne možemo ni da ratujemo za svoj opstanak.I prvo ističemo da ćemo sve da rešimo mirnim putem.A šta ako oni oko nas to neće.Ako oni krenu da ratuju - šta ćemo onda .To nam je naša borba dala .Ali je to i politika i sudbina .Ko zna šta ćemo još da saznamo ako sve dopre do javnosti.Samo da li sad to nije kasno .Moglo bi mnogo još da se kaže.Ali neka to učine drugi ako nađemo u bilo čemu zajednički jezik mi Srbi.A moramo.
Preporuke:
0
0
14 nedelja, 12 septembar 2010 10:07
Bozidar Cosovic Javorski
- Pripadam onima ciji su preci 44-45 ozvodjeni pred komunisticke mitrazleze, puske, budake, maljeve samo zato sto su bili Srbi ali ne i komunisti. Zato sto su bili bogati, obrazovaniji od mnogih onih propalih studenata, rabadzija a nisu hteli se odrci onih kojima su dali zakletvu prelazeci snjim Albaniju i Solunskii front. Rec je za njih bila svetinja...
- Kada danas posle toliko godina i svega sto je napisano procitam pojedine komentare, budem srecan zato sto vec 4 genracija stasava u inostranstvu i nema prava da se vrati na svoju pradedpvinu, ocevinu...Nezalim Srbijo sto su moji koreni iscupani i presadjeni iako nikada necemo urasti i srasti tu gde jesmo , bar cemo imati mirniu savest i mir i spokoj... Neznam da li ce imati potomci, Krcuna, Rankovica, Níkole Ljubicica, Draze Markovica, Stambolica itd. posle svega sto se dogodilo na prostoru njihove SFRJ. Posle unistaebnja i satiranja Srba i Srbije....
Ocito da oni obraza nemaju, da ga imaju JBT nebi bio na Dedinju nego na groblju....
"Srbijo neka ti je Bog na pomoci"
Preporuke:
0
0
15 nedelja, 12 septembar 2010 15:02
Darko Stanojević
g.Sotiroviću, SRBSKI je gramatički netačno, tj. bilo je tačno za vreme korišćenja slavjano-serbskog jezika, koji je ukinut, zamislite, pre više od vek i kusur.

Radi se o glasovnoj promeni, jednačenju suglasnika po zvučnosti, a ne o mestu za plasiranje rodoljublja i patološku mržnju, koju ste izgovorili u svom komentaru vašeg članka.

Svako ko kroz korišćenje tog izraza pokušava da naglasi/pojača svoju "arijevsku pripadnost nebeskom narodu", za mene je izgubljen u vremenu i prostoru...

Srećno vam bilo, odsada pa zanavek, u Letuvi.
Preporuke:
0
0
16 nedelja, 12 septembar 2010 15:17
Zalogare
Druze Sotire, nije u pitanju pravopis Aleksandra Belica, nego Vuka Stefanovica Karadzica, za koji su crkveni velikodostojnici tvrdili da je to "jezik hercegovackih svinjara i govedara"( vidite kako je drugarica crkva u "Srbalja" uvek bila na pogresnoj strani u novome veku).
Titovi izvori?!?
Ma daj!
Vidim, lepo, tezite da budete objektivan istoricar, kad ovamo, zao vam je sto Draza ne ubi Tita (izgleda da je Bog uvek bio na strani svojih, pravednika 'ocu da reknem, pa nije dao Drazi da prikolje Tita, ali je zato dao Titu da ubije Drazu). Vidite li kako je Bog i sudbina sve lepo udesio! Sta je najveci kazna u srBskom narodu? Da se ne zna gde je nekome grob, nego da kao pseto, neobelzen bude pokopan u zemlju. Koga je zadesila ta sudbina, Tita ili Drazu? Da se igramo malo kviza?
Koja casna oficirska rec? Jel ona kojom je ubio svog glavnog konkurenta i viseg po cinu generala Novakovica?
Druze Sotirovicu, ja nisam studirao istoriju, a po svemu sudeci ni vi. Nisu Nemci zvali Drazu u Divce, nego on njih, sta im je on trebao kada su Nemci vec bili pred Uzicem i pred Ravnom gorom? Sedi 1!!!
O filmovima Veljka Bulajica reci cu da su "light-verzija" onoga sto svake godine sredinom maja imamo prilike da gledamo na Ravnoj gori - gibanicarenje, pecenjarenje, pustanje brade, povracanje od mnogo alkohola i jela, jednom recju dokumentovana "hard-verzija" nekakve cudne "vojske" koja se igrom slucaja pojavila i tako i nestala!
Preporuke:
0
0
17 nedelja, 12 septembar 2010 15:22
Smiljanski
Jel* veliko umeće što je smanjio Srbiju,što je dao pokrajne,što je Hrvatskoj dao more,koje nikad nije imala,što je izmislio Crnogorce,Makedonce i Bošnjake,što je bio kum svakom 9-om šiptarskom detetu,što je zabranio Srbima povratak na Kosmet,što mu je ustaška emigracija kupila Kadilak,koji je sada atrakcija na Brionima,što je posle 45-e pobio sve srpske domaćine,i intelektualce?????
Preporuke:
0
0
18 nedelja, 12 septembar 2010 17:10
Cvijanović
Besmisleno ispravljanje krive Drine i rasipanje energije na kvazi-ideološke rasprave sada kada neki drugi okupator drži i parazitira na Srbiji
Preporuke:
0
0
19 nedelja, 12 septembar 2010 17:43
dragoslav pavkov
Tragedija koja teče je slepilo u kome izgleda uživamo...Sedamdesetak godina posle drugog svetskog rata mi još uvek ne znamo ko se borio protiv okupatora,ko je s njim kolaborisao,ako su se protiv Švaba borili i jedni i drugi-ko je to radio bolje i iskrenije,a ko je gledao da lovi u mutnom...Samo ovaj tekst i komentari na njega govore više nego bilo šta drugo o nama-ko smo i kakvi smo.
Ovde je od krucijalne važnosti ko je bio kaplar,a ko pukovnik...
Pritom,fanovi pukovnika i ne pokušavaju da odgonetnu ZAŠTO SU TOLIKI SRBI UMESTO UZ NjEGA KRENULI ZA AUSTROUGARSKIM KAPLAROM?
Kraljevina Jugoslavija nije bez razloga nazivana "trulom Jugoslavijom".To je bila država k'o upisana-slika i prilika današnje Srbije;Postojala je parlamentarna demokratija-ali su se političari oko podrške vladi dogovarali kao i danas:U četiri oka i ispod žita.Svaki zakon je imao svoju cenu.Na biračkim mestima ljudi ošamučeni šećerušom koju su im kupovali kandidati su se boli noževima i vilama...Dnevnica kosca je bila "banku i po (15 dinara)a kopača i radnika u industiji - banka (10dinara),što je bilo ekvivalent današnjoj dnevnici od 10 i 15 evra.Školovati su se mogli samo oni koji imaju novca.Zdravstvena zaštita praktično nije postojala...Mogao bih do sutra.
Srpski narod je pristao uz "kaplara" a protiv svoje "elite" jer mu je bilo dosta i lažljivih političara i "čizmaša" i popova-koji su nekako uvek uz jačeg,uz vlast.Možda nije prava tema za komentarisanje ovo što je postavio gospodin Sotirović;Bilo-ne povratilo se!
Možda bismo konačno trebali da porazgovaramo o tome: Šta je to što srpsku elitu tera da se ponaša poput kriminalaca i kukavica-a šta tera građane da se ponašaju kao da im je "o'šla katodna" pa za takve glasaju?
Preporuke:
0
0
20 nedelja, 12 septembar 2010 18:35
sava t.
Ne jaše Tito Srbe nego Britanci-on je samo maskota.

Muči me jedno pitanje ili dilema:Zašto ličnost kao što je Staljin, koja je skidala glave na samo šuškanje o partijskoj izdaji, nije odmah po odigravanju G.Vakufa skinula Tita i dovela nekog novog Mustafu Golubića?
Preporuke:
0
0
21 nedelja, 12 septembar 2010 19:24
Stojadin
Bravo Sotiroviću!
Svaka čast redakciji NSPM!
Preporuke:
0
0
22 nedelja, 12 septembar 2010 22:47
Sizif
@ Smiljanski

Dobro, baš kad razmislim, "veliko umeće" možda i nije najprikladniji izraz. Nama, kao narodom, može da manipuliše i poslednji amater, kao što je npr. Boris Tadić. To ne govori toliko o Brozu ili Tadiću koliko govori o nama samima.
Preporuke:
0
0
23 nedelja, 12 septembar 2010 23:49
Misa
Odavno ne procitah vecu gomilu gluposti i netacnih informacija.
Sto ne rekoste da su se pregovori odvijali u sred bitke na Neretvi, a Konjic bratski branili Ustase, Nemci i Cetnici. Draza je tad iz Kalinovika upravljao cetnickim jedinicama i sa Nemcima dogovorio da ovi ne prelaze Neretvi nego ce cetnici zavrsiti sa partizanima.
Preporuke:
0
0
24 ponedeljak, 13 septembar 2010 04:36
zvezda
Uvek mi zasmeta ova sada vec cuvena izreka "vise zla su nam doneli Tito i komunisti nego Turci i sl." ne branim ja Tita, naprotiv. Nije niko Srbima branio da budu dobri i casni, posteni ljudi, da cuvaju veru i pravoslavlje u svojim srcima i prenose na potomke. Evo nema Tita trideset godina, na kojem smo sad stepenu srpstva, ko nam sad brani da budemo pravoslavci? Bilo je velikih skretanja sa tog pravog puta i pre Tita. Nego sladje je doci lakse do para i polozaja, a dobar izgovor zlata vredi.
Preporuke:
0
0
25 ponedeljak, 13 septembar 2010 05:32
Goran Maksimović
Čitalac Cvijanović izrekao suštinu! Koliko je srpskih oficira u zadnjem ratu u Bosni izašlo iz JNA i SKJ šinjela pa su se našli uz svoj narod kad je došlo stani-pani?! I jedan Milan Tepić je izašao iz tog filma, treba li da ga se odreknemo?! Dosta više s tim avetima prošlosti i kontraproduktivnim kapricom - podignite glave iz zadubljenosti u prošlost i osvrnite se oko sebe - ugledaćete državu koja je to samo na papiru a u suštini je kolonija!
Preporuke:
0
0
26 ponedeljak, 13 septembar 2010 07:46
Branko
I fašisti i komunisti su lutke u istom igrokazu. Danas su to demokrate, liberali, republikanci, konzervativci,laburisti, anarhisti...
Samo, ko povlači žice?
Preporuke:
0
0
27 ponedeljak, 13 septembar 2010 08:52
thinking maize@ autoru
Poštovani g-dine Sotiroviću, bilo bi poželjno, radi istorijske istine, ali i radi prestanka građanskog rata između srpske levice i srpske desnice, prethodno razjasniti nekolike stvari, a iz Vaše struke. Prvo, kako je Josip Broz, zvani Tito došao na čelo Komunističke partije Jugoslavije 1937, kada znamo da su prethodne vođe, Srbi rođenjem (Filip Filipović) ili izborom (Josip Čižinski, alias Milan Gorkić), ELIMINISANI u staljinskim čistkama. Tačnije, radi JEDINSTVA SRPSKOG NARODA, tj. JEDINSTVA SRPSKE LEVICE I DESNICE (a na opštenarodnu polzu!), MORAMO SAZNATI KO JE "SMESTIO" Gorkiću i Filipoviću? Drugo, takođe MORAMO SAZNATI KO JE "OCINKAO" GESTAPO-u MUSTAFU GOLUBIĆA, Staljinovog čoveka od poverenja i po svemu sudeći Staljinovog čoveka sa specijalnom misijom u okupiranoj Jugoslaviji 1941?! Ovo je VEOMA VAŽNO kada uzmemo u obzir KAKO SU JUGOSLOVENSKI KOMUNISTI, a napose Srbi, gledali na Staljina i Sovjetsku Rusiju. Znači, treba insistirati na otvaranju arhiva Kominterne i drugih sovjetskih i ruskih arhiva, koji se odnose na dati period, kao i arhiva (sada, po svemu sudeći u SAD, Velikoj Britaniji i Nemačkoj) GESTAPO-a i drugih "specijalizovanih" službi nemačkog Rajha, posebice za područje Balkana tih godina. Dosada smo, sem nedovoljno istorijski razjašnjene uloge Broza, uglavnom imali senzacionalističku glorifikaciju Broza (počev od "Pinki je video Tita", pa do "Novih priloga za biografiju J.B. Tita") ili senzacionalističko osporavanje svakog Brozovog istorijskog značaja (tipa koliko je Broz STVARNO imao žena i sinova?!). U tom kontekstu kratka notica, zabeležena od Miodraga Bulatovića, našeg poznatog pisca, da mu je LIČNO veliki španski slikar Salvador Dali potvrdio da je Broz BIO U ŠPANIJI, tokom građanskog rata i to kao STALjINOV LIKVIDATOR, mit zvani Tito čini jo tajnovitijim i ne doprinosi njegovom razjašnjenju, počev od proste činjenice da li je pravo ime "druga Tita" stvarno bilo Josip Broz i da li je On stvarno rođen u Kumrovcu, u hrvatskom Zagorju?!
Preporuke:
0
0
28 ponedeljak, 13 septembar 2010 08:57
b.s.
Za zalogare
Ako je savremena Ravna gora light version, ovakvi kao vi su hard!
Bog je i Sina svog jedinorodnog dao da postrada za svet, a on "ni trske stučene nije prelomio..."
Draža je velika, sveta žrtva naroda koji je od pamtiveka progonjen.
Znate, nama SrBima se desio JBT, ali ne zaboravite, jedini narod koji je na kraju zločinačkog veka imao Svetog Patrijarha, to smo mi, SrBi.
Molitve naših Svetih pred Prestolom Svevišnjeg su moćne, a "Bogu je moguće ono što ljudima nije".
Preporuke:
0
0
29 ponedeljak, 13 septembar 2010 09:13
hajduk
da li je iko od ovih partizana otišao da provjeri ove izvore koje navodi autor? o čemu se priča ovde?
Preporuke:
0
0
30 ponedeljak, 13 septembar 2010 11:28
obelix
Hvala Vam na tekstu gospodine Sotirovicu.Nije lako spoznati istinu poslije toliko decenija sistematskog ispiranja mozgova.Nekima je najbolje i da ne pokusavaju,tesko je to za njih.Filmovi Veljka Bulajica i slicnih autora su za njih cijela istina,sve ostalo su lazi i klevete.
Preporuke:
0
0
31 ponedeljak, 13 septembar 2010 12:02
Vid
Itekako je važno utvrditi ko je, šta i kako radio za vreme 2.sv.r. kao i posle njega. Moramo da saznamo istinu da bismo krenuli dalje, a ne da Srbiju gradimo na Titovim lažima. Smatram da bi bilo najbolje da se o ovim pitanjima izjasni SANU i jednom zauvek stavi tačku na koještarije koje imamo prilike da čujemo. Isto tako smatram da je veoma važno da se istraže sva mesta gde su zakopani ostaci Srba pobijenih posle 2.sv.r. od strane režima JBT, da se ta mesta prikladno obeleže, a njihovi ostaci sahrane kako to i dolikuje! Takvih mesta ima u svakom iole većem mestu u Srbiji! Kada bismo to uradili verujem da bi u dobroj meri zapušili usta Titovim "advokatima" u Srbiji danas!
Meni je odavno jasno da je njegova politika bila pogubna za Srbiju, kao što mi nije jasno da postoje i Srbi koji ga i dalje poštuju, cene, podržavaju!? Jednom sam to već negde napisao, ne možeš da voliš i Tita i Srbiju, ne možeš da poštuješ njegovo (ne)delo i da bude iskreni srpski patriota. Jedno drugo isključuje!
Mora se reći istina zbog generacija dece koja nam (ponovo) rastu uz partizanske filmove!
Preporuke:
0
0
32 ponedeljak, 13 septembar 2010 13:52
Goran Maksimović
Nije problem toliko u Titu koliko u nama. Opšta je matrica velikog dijela srpske desne političke misli da svi problemi i ćorsokaci srpskog naroda u 20.-vijeku mogu da se pripišu Titu i KPJ. Neće biti da je tako. Osnova nesporazuma između bivših jugoslavenskih naroda, prije svega Srba i Hrvata, bila je Jugoslavija odnosno odnosi snaga i suprotstavljenost interesa u njoj. Jugoslaviju nije stvorio Tito već, dobrim dijelom, SRPSKI regent Aleksandar Karađorđević. Tito svakako nije odgovoran ni za nedoraslost političke elite Srbije nacionalnim i socijalnim izazovima između 2 svjetska rata. U kakvom ekonomskom, unutrašnjopolitičkom i socijalnom stanju je Kraljevina Jugoslavija dočekala 1941.-u? Mislim da će se tu saglasiti skoro svi, bilo desni, lijevi, liberali, antiglobalisti da je Jugoslavija dočekala 1941.-u u mizernom stanju.
Tito s pojavljuje 1937.-e: Staljin je htio apsolutno odanu osobu i kao žrtva pada Gorkić. Pokazaće se da se Staljin prevario u procjeni. Interesantno je pitanje kako je Gestapu aprila 1941.-e u ruke pao general NKVD, heroj Sovjetskog Saveza i bivši pripadnik Crne ruke Mustafa Golubić. Rješenje ove zagonetke moglo bi možda odgovoriti na brojna pitanja.
Tito jeste bio vjeran direktivi Kominterne "Slaba Srbija - jaka Jugoslavija". Ne bi mogao tvrditi da je on bio neki veliki anti-Srbin. On je pokušavao oslabiti uticaj Srbije ne bi li drugi narodi zdušnije prihvatili Jugoslaviju. Tvrditi za Tita da se vodio velikohrvatskim motivima je istorijska besmislica - kolko je pripadnika "vojske NDH" likvidirano 1945.-e? Da li je dozvolio proljetarima da se razmahnu ili ih je sasjekao?
Preporuke:
0
0
33 ponedeljak, 13 septembar 2010 13:55
Goran Maksimović
Druga Jugoslavija se raspala zahvaljujući ustavu iz 1974.-e? Jeste ali ustav 1974. je samo anticipirao stanje stvari na terenu a to je bilo postojanje država u državi - to stanje stvari nije nastalo 1945.-e već još 1918.-e.
Ja sam za što objektivniji pristup cijeloj ovj problematici - bez revanšizma i istoijskog revizionizma. Ima dosta ljudi kojima su i pripadnici četničkog pokreta ubili nekoga - jel treba zato da pišemo istoriju po devizi "Oko za oko..."?! Takav pristup nas može samo na stranputicu odvesti i u nove međusobne antagonizme. Mi moramo da težimo jednoj novoj ozbiljnoj državotvornoj, po mom mišljenju antiglobalističkoj, nacionalnoj politici. Bez puštanja istorijskih duhova iz flaša. Naime mi smo već sad kolonija, neprijatelj ne spava već provodi svoj plan (Zukorlić, "Ovo je Turska!", Statut Vojvodine, pritisci na RS, ekonomsko i dužničko ropstvo...)! Ali čekaj da se mi dogovorimo oko četnika i partizana prvo! Dobro, samo se vi dogovarajte, meni još bolje i lakše, reći će Veliki Brat.
Preporuke:
0
0
34 ponedeljak, 13 septembar 2010 15:05
Zalogare
Za B.S (ma sta to znacilo)
Nemam nameru da razgovaram i polemisem sa onima koji utehu traze u starcu Joilu i/ili pricama "babe Smiljane"!
Preporuke:
0
0
35 utorak, 14 septembar 2010 08:49
Vid
za Gorana Maksimovića

Naravno da smo sami najviše krivi za situaciju u kojoj smo. Tačno je da smo sami stvorili Jugoslaviju, da nam je elita bila nedorasla za situaciju u kojoj smo se našli između dva rata, da nam je elita posle rata bila još jadnija, sve je to tačno! Da li to amnestira Broza za sve što je uradio za vreme i posle rata? Da li je zbog toga manje kriv za hiljade pobijenih Srba posle rata pod lažnim optužbama? Vi ne sporite njegov anti-srpski karakter ali ste nekako ipak više na strani njegovih partizana nego Dražinih četnika. Ako je , neosporno, bio protivnik Srba, zašto Vam je teško da poverujete u njegove dogovore sa Nemcima, a protiv četnika? Potrebno je reći istinu o Brozu, jer ovaj zaluđeni i u dobroj meri rasrbljeni narod još uvek ima pogrešnu sliku o Titu i Jugoslaviji, pa mnogi još uvek slave onog koji ih je lagao, podelio, učinio ih građanima drugog reda u državi koju su stvorili, ubijao! Potrebno je da raščistimo sa prošlošću, da shvatimo gde smo grešili i konačno se okrenemo samo sebi!
Za kraj, mislim da je Broz veoma uspešno krio da je zapravo bio veliki Hrvat! Da se sa ustaškim elementima obračunavao kao sa četničkim verujem da bi danas mnogo toga bilo drugačije! Uspeo je da na silu usadi ideju jugoslovenstva i bratstva i jedinstva u Srbiji! Zašto nije uspeo u Hrvatskoj?
Preporuke:
0
0
36 utorak, 14 septembar 2010 13:23
Branislav Popovic
1. Martovski pregovori su stvarno vodjeni.
2. Pregovori u Divcima su stvarno vodjeni.
3. Primarni cilj bitke na Neretvi za Nemce je bio eliminacija tyv. "crne gerile" tj. JVO zbog opasnosti od saveynickog iskrcavanja na Jadran,
4. Realizacija je podrazumevala pokretanje "crvene" na "crnu gerilu" kako bi se medjusobno iscrple i tako Nemcima umanjile ratni napor;
5. Dalji razvoj situacije (Bitka na Sutjesci) podrazumevao je unistenje "crvene gerile" ili komunista, partizana, NOP-a (kako god);
6. Da su Srbi pristali uz kaplara nije bas ni tacno, ali ni tako jednostavno za objasniti kao sto je to pokusao Pavkov. Pre mobilizacija 1944. i 1945. situacija je bila nesto malo u korist JVO;
7. Glavni cilj komunista u ratu nije bila borba protiv okupatora nego JVO tj. Revolucija.
8. Protiv Nemaca nikada nisu vodjene ofanzivne akcije od strane NOVJ do 1944. vec iskljucivo defanzivne;
9. Komunisti u Hrvatskoj jesu saradjivali sa ustasama;
10. JVO jeste saradjivala sa Italijanima (uz znanje i podrsku Saveznika tzv. kooperacija);
11. JVO nije bila disciplinovana vojska i nije imala ideolosku osnovu. Na kraju je ostavljena i od Saveznika. U Srbiju je umarsiralo 1 000 000 vojnika Crvene Armije, Albanskih partizana, Bugara.. + NOVJ popunjena prisilnom mobilizacijom i to je razlog zasto je JVO izgubila rat.

Sve ovo vam pise unuk partizanskog sanitetskog oficira koji je ipak nije prihvatao crno-bele slike i koji nikada nije gledao na JVO kao na izdajnike. I koji je na kraqju neke stvari video i svojim ocima.
Preporuke:
0
0
37 utorak, 14 septembar 2010 15:02
Zalogare
Gospodine Popovicu, ovo pise praunuk partizanskog prvoborca koji je u rat otisao sa preko 40 leta i unuk coveka ciji je brat od ujaka bio prvi telegrafista majora Nikole Kalabica u manastiru Kalenic:
1. martovski pregovori jesu vodjeni u Zagrebu;
2. pregovori u Divcima jesu vodjeni na zahtev cetnika kojima je u poznu jesen 1941. godine u Srbiji pretila ista sudbina kao i partizanima - da budu unisteni;
3. operacija "Vajs" (sluzbeni nemacki naziv za IV neprijateljsku ofanzivu(tako je krste komunisticki istoricari) ili Bitku na Neretvi) imala je tri dela i samo se treci odnosio na unistenje cetnika, a prva dva na unistenje komunista na potesu od Banije do Neretve;
4. u nemackim planovima nigde se ne spominje pomoc partizana u borbi protiv cetnika, naprotiv, u jeku Bitke na Neretvi, cetnici su glavne snage ustremili na levu obalu te reke kako bi oko partizanske glavnine zatvorili obruc;
5. procetnicki istoricair tvrde upravo suprotno tj. da je na Sutjesci zatvorena "klopka" za centike u koju su gluposcu upali partizani;
6. Srbi su velikom vecinom jos od pocetka rata bili uz NOP, cemu su se cudili i Britanci. Cetnicki bastioni bili su Sumadija, istocna Hrecegovina, Vasojevici i Kninska krajina. Lika, Kordun, Banija, Bosanska krajina, veci deo Crne Gore, Srem i juzna Srbija bili su masovno uz partizane. Pogotovu su zanimljivi krajevi u NDH i pod bugarskom okupacijom gde su gotovo i mala deca bila u partizanima. Kada se uzmu "prekodrinski Srbi" odnos je 10:1 u korist partizana. Kada vec pominjete mobilizaciju, ja bih spomenuo mobilizaciju cetnika u prolece 1944. godine,kada su mobilisali goloruku decu da ratuju protiv crnogorskih i lickih partizana na Kopaoniku i Ibru. Sta je bio cilj te akcije? Da se po svaku cenu brane komunikacije u Srbiji za povlacenje nemacke grupe armije E iz Grcke.
7. glavni cilj komunista jeste bila revolucija, u to nema nikakve sumnje. Mozda ne cak revolucija, nego pragmaticno preuzimanje vlasti.
Preporuke:
0
0
38 utorak, 14 septembar 2010 15:10
Zalogare
Nastavak:
8. ne bih se slozio. Sta je ustanak u svim republikama bivse nam zajednicke drzave? Sta je ratovanje po Bosanskoj krjaini sve vreme rata? sta je ratovanje zajedno sa Britancima u Dalmaciji 1944. godine, o kome se veoma malo zna i uci kod nas?
9. ovo je glupost. Komunisti su sve vojnike pozivali na predaju, samo ne ustase i ljoticevce. Veoma je, medjutim, od pocetka 1942. godine bila rasirena saradnja izmedju cetnika i ustasa. Da li znate da su u porgomu na Kozari 1941. godine ucestvovale cetnicke jedinice pod komandom Urosa Drenovica? Cetnici su najduze ostali na strani pokreta otpora u istocnoj Bosni.
10. Italijani su prakticno stvorili cetnike na teritoriji njihove okupacione zone. Nije to bila nikakva saradnja, vec tutorstvo. Vec 1942. godine u trouglu Italijani - cetnici - ustase gotovo da i nema krupnijih incidenata.
11. Cetnici su jedno u Srbiji, drugo u Bosni i Hercegovini, trece u Crnoj Gori, cetvrto u Kninskoj krajini! NJihov glavni stab ( u nardou receno "Ravna gora") imao je kontolu samo nas srpskim cetnicima, zna se da nisu bili gazde na drugim teritorijama!
Preporuke:
0
0
39 utorak, 14 septembar 2010 22:15
Branislav Popovic
Zapadno od Drine odnos partizani cetnici nije bio 10:1, jer nije bio ni 2:1 do 1944. U Bosanskoj Krajini cetnicki delovi bili su oko Grahova, delimicno Drvara, Mrkonjica i na Manjaci. U Bosanskoj Posavini na strani JVO bili su Trebava i Ozren, gotovo cela Istocna Bosna, Romanija i Glasinac bili su na strani JVO. U Lici je odnos bio 2:1 za partizane.
Kordun i Banija su zanimljive price, Ustanak na Baniji organizovao je Vasilj Gacesa predratbi cetnik koji se zdruzio s komunistima, ali postoje jake indicije da je u jednoj borbi s ustasama dobio metak u ledja jer je doslo do trvenja s vrhom KPH. Na Kordunu u je u leto 1944. doslo do pobune komande vojnog podrucja sto je rezultiralo time da je kdt. Korduna Joco Eremic prebegao cetnicima u Liku, a dobar deo clanova komande je streljan. Razlog: antisrpska politika KPJ. Na Kordunu je posle rata doslo do preve oruzane pobune, ali to je druga prica..
Uros Drenovic nije ucestvovao u napadu na Kozaru, to je izmisljotina.
Razlog za pristupanje velikog broja ljudi iz Bos. Krajine u partizane jeste dolazak proleterskih brigada u te krajeve 1942. tj. drugova iz Srbije i Crne Gore. Narod video da su Srbijanci i Crnogorci u partizanima pa je mislio da je to prava strana.
Neretko se desavalo da ustaske ofanzive protiv JVO u Ist. Bosni budu koordinisane tj. istovremene s partizanskim.
A pro po Crne Gore, komisija koju je ustanovila SFRJ 70-tih i 80-tih ustanovila je da je do 1944. 52% Crnogoraca bilo u JVO, ostatak otpada na NOP i separatiste.
Cetnici su se tukli na Kopaoniku s NOVJ jer je ista izabrala taj pravac nastupanja u Srbiju. Grupa armija E, bar njena glavnina se povlacila u to vreme dolinom Morave.
Postojali su tzv. italijanski cetnici koji nisu imali veze sa JVO tzv. MVAC ili antikomunisticka milicija.
TAcno je da Draza nije imao efektivnu komandu nad delovima cetnika u Zapadnim krajevima...
Jalova je ovo diskusija, pa odustajem od daljeg ucesca.
Preporuke:
0
0
40 sreda, 15 septembar 2010 05:59
Mario Kalik
Zaista je smehotresno kakvim se sve nebuloznim konstrukcijama služe opsesivni mrzitelji Tita i komunista. Pa ima li boljeg i jačeg dokaza protiv ovih autorovih fantastičnih iskrivljivanja od činjenice da se koristi dokumentima pohranjenim u Vojnom arhivu ili Arhivu Jugoslavije u Beogradu? Zar bi ove dokumente nova komunistička vlast brižno čuvala u svojim arhivima da su oni zaista po nju kompromitujući, tj. da zaista svedoče o "strateškom partnerstvu" komunista sa okupatorom?!

Naravno da ne bi. Ovi dokumenti bi bili uništeni, ili bi ih fanatični progonitelji komunista i tragači za njihovim "zlodelima", u najboljem slučaju, našli na sasvim drugom mestu, recimo u zaplenjenim nemačkim arhivima. Stoga se može sasvim mirno zaključiti: nikakvog strateškog partnerstva tu nije bilo. Sam autor navodi da je nemačka vrhovna komanda izričito odbila bilo kakvu saradnju sa partizanskim "banditima" (Hitler je izjavio da sa "pobunjenicima ne treba pregovarati, već ih treba streljati"). I time sam sebi upada u usta. Još jednom se ispostavlja da je sasvim dovoljno čitati ovakva i slična vesela štiva da bi se shvatilo kako u njima izložene antikomunističke izmišljotine daleko nadmašuju "Avanture barona Minhauzena". I utoliko više su zabavnije...

I ne samo da realno nije bilo nikakvog strateškog partnerstva među toliko sukobljenim stranama; ono nije postojalo ni u Titovim namerama ili planovima. Sve ovo o čemu se ovde piše samo svedoči o pokušaju TAKTIČKOG zbližavanja protivniku. Strateški plan ostaje, na autorovu žalost, mrlja na obrazu četnika koji su neposredno sarađivali sa Italijanima, a posredno sa Nemcima, mnogo duže od ovih par nedelja iznuđenih i propalih pregovora iz marta 1943. Tito se sasvim racionalno odlučio za taktičke pregovore sa trenutno nadmoćnijim protivnikom, u situaciji kada je pretilo potpuno uništenje partizanskog pokreta, i time svakog otpora okupatoru. Usredsređivanje na četnike takođe je logično jer su se ovi u to doba isticali napadima na partizane, ništa manje od Nemaca...
Preporuke:
0
0
41 sreda, 15 septembar 2010 11:31
Zalogare
Ja sam rekao da je odnos izmedju partizana i cetnika preko Drine bio 10:1 jos 1941. godine, a kada je u pitanju Lika tu je odnos 20:1! Mozda je neko zalutao, pa se evakuisao kod popa Momcila DJujica u Knin. Pa, licka sela su gorela od ruke herecgovackih cetnika samo zato sto su partizanska!
Drvar cetnicki grad? Dve trecine rata bio je u partizanskim rukama i dao jednu brigadu. Jedino je tu cetnika bilo na Manjaci.
Koliko postoji cetnicko - ustaskih sporazuma?
Antikomunisticka milicija je operisala mahom u Ravnim kotarima i tu su cak i Hrvati bili u cetnicima.
DJujic i ustase su zajedno (rame uz rame, ka' rodjena braca) branili Knin od partizana u zimu 1944. godine!
Ovo o antisrpskom stavu KPH je prica koju je plasirala beogradska "klika" kvaziistoricara u doba Slobodana Milosevica da bi se jos ponesto "napakovalo zlim Hrvatima". Tako su njihove "kolege po obrazu" iz Zagreba slusali "bespuca povijesne zbilje hrvatskoga bitka" Franje Tudjmana, pa su nama "napakovali" pricu o Beogradu kao "prvom evropskom gradu bez Jevreja"! Zaboravljaju da je general Milan Nedic te Jevreje isporucivao u logor Staro Sajmiste na teritoriji NDH!
Cetnici su partizanima drzali front na Kopaoniku u cijem interesu? Kome to nije odgovaralo da Peko Dapcevic provali u dolinu tri Morave?
Jos samo ovo, notorna je laz da su se "zapadni Srbi" masovno opredelili za partizane kada su proleterske brigade dosle u Bihac! Pa, partizani su se opredelili za pohod na zapad jer su 1942. godine izgubili uporiste u istocnoj Hercegovini i Crnoj Gori, znaci obrnuto je!
Narod je tada vodjen od strane uglednih ljudi poput dr Mladena Stojanovica, Sime Solaje i drugih ljudi.
Preporuke:
0
0
42 sreda, 15 septembar 2010 11:39
thinking maize@ komentatorima, "glede" toga "ko je u pravu"
Poštovani Drugovi i Gospodo, dok Vi još vodite Bitke/"Bitke" na Neretvi i Zelengori i nadgornjavate se oko kokardi i petokraka, Tita i Draže, patriotizma
/"patriotizma" i izdaje/"izdaje" HRVATSKI KOMUNISTI I USTAŠE SU SE DAVNO POMIRILI I ZASNOVALI NACIONALNU DRŽAVU HRVATA , koja će po svemu sudeći biti LIDER ZAPADNOG BALKANA, uprkos vrućoj želji "DŽordža Klunija".
A Vi ćete i dalje praviti Jugoslavije, bile one kapitalističke ili komunističke i tako SVE DO POSLEDNjEG SRBINA! Jel Vam SVRAKA POPILA MOZAK?! Ili je u pitanju nešto mnogo gore?! ALOOOOO...!!!
Preporuke:
0
0
43 četvrtak, 16 septembar 2010 08:00
Branislav Popovic
Ipak moram da odgovorim. Pobuna na Kordunu 1944. i sudjenje u Gornjem Budackom nije nikakvo "pakovanje klike kvaziistoricara..." vec istorijska cinjenica. Upucejem vas na knjigu "Partizanska Ljetovanja" Cedomira Visnjica u izdanju SKD "Prosvjeta" iz Zagreba. Koamndu Korduna u to vreme cinili su najobrazovaniji Srbi medju komunistima u Hrvatskoj. Joco Eremic je imao zavrsena dva fakulteta.
Nisam rekao Drvar, vec delimino Drvar. Celo Grahovo je bilo cetnicko. U Lici, cetnicki krajevi su bili Gracac, Srb, Medacki dzep, dolina reke Gacke...
Ne poricem doprinios Mladena Stojanovica uzletu partizanskog pokreta u Bos. Krajini. Simo Solaja je druga prica. On je malo vise bio "sam svoja armija". To ce vam reci mnogi koji su poznavali popularnog Simelu. Inace takvih komandanta bilo je vise u tim krajevima. Koji jesu bili uz partizane, ali ne kao potpuno inetgrisani deo NOP-a. Dolazak proleterskih brigada je ipak bio presudan za ceo Podgrmec. U Dalmaciji cetnici nisu bili samo u Kninskoj Krajini vec i u okolini Drnisa, delimicno u okolini Benkovca.
Hravti nisu bili italijanski cetnici u Ravnim Kotarima. Postojala je posebna sekcija MVAC za Hrvate, a posebna za Srbe. Djuicevi nisu rame uz rame branili Knin sa ustasama. Oni su branili svoje polozaje oko Strmice i Golubica. Ustasa u to vreme nije bilo u Kninu. Znate li ista o napadu Benkovacke cetnicke brigade na punkt Vermahta u selu Smilcic 1944. kad je ubijeno 12 nemackih vojnika u znak odmazde zbog usatskog pokolja u selu Vrana. Od tada Nemci zabranjuju ustasam bilo kakav prilaz srpskim selima u Ravnim Kotarima.
Pitate ciji je interes bio odbrana Kopaonika? Pa bio je u interesu rojalistickih snaga u Srbiji. Zasto NOVJ nije preko Kosova pokusala prodor u dolinu Morave i odsecanje Grupe armija E na tom pravcu nego preko Kopaonika direktno na teritoriju JVO.
Inace gorela su i cetnicka sela po Lici. Palili su ih partizani.
Preporuke:
0
0
44 četvrtak, 16 septembar 2010 13:00
Zalogare
Ta "partizanska pobuna" na Kordunu nije bila narodna pobuna, nego borba pojedinih oficira koji su shvatili da je rat pri kraju i da nastupa borba za polozaje u novoj drzavi. Deluje porazavajuce, ali tako je!
Ko je branio Knin od dalmatinskih partizana 1944. godine? Evo dokaza - Nemci (118. lovacka brigada, 264. pesadijska divizija, 92. motorizovana brigada, 1. puk "Brandenburg", 369. "Vrazja" divizija (ime joj kaze sve, mada da se podsetimo "podviga" ustasa iz te jedinice po selima na Baniji i Kordunu od 1941. godine i na dalje), pa onda 373. "Tigar" divizija i 392. "Plava" divizija - sve same "krasne" ustase pod direktnom komandom Vermahta, pa jos neki artiljerisjki pukovi, pa mornarica), ustase (6. i 7. zdrug - kojima je po DJujic "hriscanski milostivo" oprostio sva pocinjena zlodela i primio ih toplo u Knin nakon sto su razbijeni u Dalmaciji od partizana, sta ce deca, nadjose utociste medju Kninjanima), pa neki siroti domobrancici sa sahovnicicom na grbu, pa 4.500 cetnika kojima je ostao samo Knin. Dakle, jesu li ovo ustase i cetnici na jednoj strani, da "lece" Srbe i Croate od "teske crvene bolesti"!
Dalje, radi cijih i kojih zasluga je Ante Pavelic propustio Dinarsku diviziju da se bez opaljenog metka povuce kroz NDH u Italiju 1945. godine? Crnogorski cetnici su tesko nastradali na Lijevce polju, a pop DJujic ni dlaka sa glave da mu fali!
Ja kazem, mozda je u Lici zalutao neki cetnik, ali brzo su ga isterali u Knin. Bosansko Grahovo nije selo,nego mala varos i naslanja se na Knin, bas zato je i zauzeto nakon operacije "Oluja".
Kada vec spomenusmo doktora Mladena Stojanovica, ko ga ono bese ubi i u ime cijeg interesa?
Zasto partizani nisu isli na Kosovo - a) prodorom preko Kopaonika presekli bi Srbiju na pola, b) povoljniji teren, c) da li bi im za vreme borbi bila sigurna pozadina u siptarskom okruzenjeu?
Novi zadatak za Vas - pronadjite mi cetnike u juznoj Srbiji (znaci od Aleksinca pa na dole, na Crnogorskom primorju i u Sremu!
Preporuke:
0
0
45 četvrtak, 16 septembar 2010 20:56
Branislav Popovic
E sad si napricao gomilu nebuloza. Citav Grbalj je bio u cetnicima (Crnogorsko primorje), pitaj Ivicu Kralja bio je njegov deda. Za Liku, steta sto prof. Nikola GAcesa vise nije ziv (inace bivsi prvoborac i IB-ovac koji je jedva ostao ziv na Golom otoku), pa da ti objasni ko je sve u Gracacu bio u JVO (njegov rodni kraj). Sve jedinice koje si naveo kao ustaske u Kninu su bile nemacke. Ante Pavelic nije propustio DJuica nego je Djuic sve vreme sem mozda nekoliko kilometara do same slovenacke granice isao preko cetnicke teritorije (Juzna i Zap. Lika, Dolina Gacke i Gorski Kotar). Djurisic je za razliku od Djuica ustasama bio lak plen jer je vodio gomilu premorenih i izgladnelih vojnika. Inace usred bitke pozadinu su mu napale jedinice NOVJ. Sa svim cetnicima koje je prikupio usput Djuic je imao jednu zestoko jaku formaciju koja je usput nekoliko puta razbila ustase. Ovo oko Grahova je cista nebuloza. O pobuni na Kordunu ne znas nista. Ovo za Kopaonik si isto bezveze smislio zato jer je glavni cilj NOVJ bio razbijanje JVO pa tek onda Nemaca. Za cetnike JUzno od Aleksinca mozes da se obratis Dobrosavu Ilicu (inace bivsem partizanu), istoricaru. Covek drzi stranu partizanima, ali ne negira prisustvo cetnika u tom kraju. CAk sam proveo dosta vremena pricajuci s njim na tu temu. E sad zatvaram diskusiju.
Preporuke:
0
0
46 četvrtak, 16 septembar 2010 22:31
Zalogare
Grbalj nije primorje, nego zaledje. Naci cu ti neke stvari o pobuni na Kordunu. Da cujem neke znamenite jedinice cetnika u juznoj Srbiji. Nisam ja smisljao nista, nisam ja Peko Dapcevic da skmisljam prodor. Ove "nemacke" jedinice su bile "nemacke" samo zato sto su bile pod nemackom komadnom, a u satsavu je bilo preko 80% Hrvata. Da cujem sta znas o cetnicko-ustaskim sporazumima i zajednickom delovanju?
I zasto se cetnici nisu sklonili sa Kopaonika da ne smetaju, nego sa branili Nemcima ledja, zasto su u teksim borbama za Kraljevo i Vrnjacku Banju ginuli zajedno sa Nemcima, sta cemo sa popom DJujicem kao dragocenim Pavelicevim saradnikom?
Kako to da su cetnici nestali 1945. godine zajedno sa fasistima, ako su bili saveznicka snaga sto nisu pruzili otpor komunistickoj valsti?
Preporuke:
0
0
47 četvrtak, 16 septembar 2010 22:39
Zalogare
Dakle, selo Bijele vode, jel to bio centar partizanske pobune na Kordunu?
Preporuke:
0
0
48 četvrtak, 16 septembar 2010 23:28
Laža i paralaža
O tome koliko su tesno saradjivali cetnici sa Nemcima moze da posvedoci i nemacki istoricar Josef Matl koji je u vreme rata bio obavestajni oficir u Srbiji,a posle rata profesor univerziteta u Austriji i austrijski istoricar Walter Manoschek koji je proucio sve nemacke vojne,esesovske i gestapovske arhive i koji je dosao do zakljucka da `tesna saradnja Draze Mihailovica sa nemackim okupacionim vlastima nije nimalo sporna i nije nikakva komunisticka izmisljotina`.Mada,lakse bi bilo da nabavite knjigu general-potpukovnika Ratka Martinovica `Od Ravne gore do Vrhovnog staba`.Ratko Martinovic je bio potporucnik vojske kraljevine Jugoslavije koji je izbegao zarobljavanje i cuvsi da na Ravnoj gori krije pukovnik Mihailovic sa grupom oficira odlucio da se pridruzi,nadajuci se da ce se stupiti u borbu protiv Nemaca...Bio je izvesno vreme sa Drazom dok nije video `cemu je rec`...u ostalom procitajte knjigu,nije je tesko nabaviti...

http://www.znaci.net/00001/9_1.htm
Preporuke:
0
0
49 subota, 18 septembar 2010 07:16
Goran Maksimović
Samo da napomenem da se Čedo Višnjić u pisanju svog djela "Kordunaški proces" (ne "Partizansko ljetovanje") služio dokumentima iz arhiva KPH (SKH). Knjiga je sve samo ne zbirka ideološke crveno-crne istorije! Joco Eremić ne igra centralnu ulogu u procesu nezadovoljnim srpskim partizanskim intelektualcima već prije svega Veljko Korać i Ilija Žegarac. Stevo Kosanović Jabučar i Joco Eremić prebjegli su Njemcima odnosno četnicima spašavajući živu glavu, vođeni vojničkim pragmatizmom, a ne iz nekih četničkih ubjeđenja. Srž nezadovoljstva i zabrinutosti gore navedenih ljudi bio je način i strategija ratovanja vrha KPH (prije svega Bakarića i Rukavine a naravno i Krajačića) koje je potkopavalo opstanak srpskog naroda na Kordunu. Posebno se radilo o odnosu prema ustašama odnosno Talijanima. Ali ti ljudi, su svi do jednoga bili antifašisti i ljevičari!
U djelu se spominje i čestita uloga sekretara OK KPH Karlovac Ive Marinkovića - prijatelja srpskog naroda... Prestanimo sa zavaravanjem naroda i pisanjem ideoloških crveno-crnih istorija! Dosta je bilo zaviriti u arhive KPH i stenograme sa saslušanja i suđenja da bi se složila logična cjelina u najvećoj mogućoj mjeri bliska istorijskoj istini - a u njoj partizani odnosno KPH ne prolaze baš najbolje iako su to njeni sopstveni srhivi! Umjesto da se tako djeluje tj. sa punom odgovornošću prema istorijskoj istini mnogi se i dalje ponašaju kao da su na mitinzima Vuka iz 90.-ih (Isti taj Vuk je sada najveći NATO-vac u Srbiji).
Preporuke:
0
0

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner