понедељак, 18. октобар 2021.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Коме је до морала у политици, нека иде у НСПМ

Промишљена сећања Михаила Марковића

Kоментари (32) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 среда, 28 јул 2010 12:38
Драго Стен
Као и увек и у овом приказу дела Михајла Марковића показујете моћ да процењујете духовну величину наших савременика који одлазе, да им доста прецизно издвајате и славите мудрост кад тумаче свакодневне догађаје и личности али да се увек не слажете и тражите друге аршине и другачија мерила појединих догађаја.У томе вам помаже обилато знање података, памћење збивања и околности у којима су се она одвијала и од којих зависила.
Наравно није прилика да се о свему каже коначан и неопозив суд. У сваком случају добро је тражити , још боље славити али се и не слагати, кад за то разлози постје и кад треба понешто наново вредновати.
Са сцвоје стране рекао бих при процени Тита и његове владавине да је ту постојала једна лична способност, која није истакнута, да калкулише са особинама оних на које се сконцентрише и којима је умео да поставља замке у које су се морали да улове.Он није био психолог по струци, био је ковач, дрејер или, ко зна шта.Сумњам да је икад до краја прочитао једну једину књигу.Његов анимозитет према интелигенцији потицао је по свој прилици делом и отуда али је као зналац човекових фундаменталних особина знао да, неке међу њима меси како хоћете и за мале паре.Његов израз "поштена интелигенција" био је између осталог страчунат и на ту могућност..Тачно је да се оно што пишете о тим случајевима и што се по правилу завршавало трагино, одиста догађало.
Но није само то.Тито је имао моћ да опсењујњ људе, нечим што није било свакодневне нарави.Чврсто верујем на пример да је Андрић, кад је описивао Омер Пашу Латаса, Титов пример имао на уму, јер све што је из архива могао да сазна, на ту врсту човекове способности никако, није магло да упућује.Андрћ, мудар, верујем да је ону сераскерову особину да говори "полуистине" и да конзула Атанасковића избезумљује тиме што не успева да му истину саспе у лице ма колико се пре сусрета трудио и мамузао да то учини, Андрић је ,по свој прилици ту особину уочио приликом сусрета са Титом и да је, лукаво, закопао у Омер Паши.
Препоруке:
0
0
2 среда, 28 јул 2010 12:51
сава т.
Осврт у тексту на одлуке С. Милошевића у одбрани Српских интереса је крајње злонамеран. Проф.Чавошки упорно инсистира на тези да је Милошевић одмах показао зубе и непоколебљивост да би уплашио и растерао НАТО. Смешно.Лав се антилопе не боји ни у једној варијанти. Са ове дистанце гледано Милошевић је урадио најбоље и највише што је било могуће. Па Англо-саси су једина нација која је показала да је употреба атомске бомбе за њих рутинска ствар, па кад то знамо чему мале земље попут Србије могу да се надају осим стопроцентној реализацији плана који су Англо-американци зацртали, наравно осим ако у помоћ не притекне неко сличне снаге, а тада Србији нико није притекао,остала је сама.
Уосталом доказ да је Милошевић био тотално немоћан, а опет је нешто извукао, показује и однос Запада према "државницима" после Милошевића-Ђинђићу и Коштуници који су буквално избрисани при помисли да колико толико воде националну политику, као и вредност Дејтонског споразума (колко год га Проф.Чавошки критиковао)и Резолуције 1244 које је Милошевић избоксовао. Јер да су та два уговора безвредна и ништавна, не би се читава Англо-америчка машинерија трудила да их поништи.

Да закључим, од онога што је Милошевић урадио по Српском националном питању боље и више није било могуће, с обзиром ко је био коловођа антисрпског пројекта, а свако друго представљање већих достигнућа је празно бусање и лечење сујете.
Препоруке:
0
0
3 среда, 28 јул 2010 12:59
Драго Стен
Наставак
Конзул је због те силе која га је спречавала да се Омер Паши супротстави почео себи самом да пише грозоморна писма па је говорио да такве личности са тим пакленим особинама "треба обележити као на географској карти".Тачно тако је писао.
Сликар Карас који је по налогу Омер Паше доашо из Беча да га портретише(Опет једна особина Титова)описује како је тешко насликати те полусиве, полуплаве пеге у Омер Пашиним очима које играју вели сликар као "удивљих животиња".
Уврен сам да се тако Андрић празнио и тако давао до знања да у оваквим личностима постоје способности које, на несвакидашњи начин, спутавају човекову вољу и паралишу нагон за смосталношћу.
Можда се може сумњати да сам ја овде казао нешто што, јавно, критика није уочила али ако поново прочитате овај роман и сазнате околност да га је Андрић сматрао делом неке хронике о Сарајеву коју никад није написао да га је дакле сматрао недовршеним,и да је све то врста камуфлаже и да се права ствар не открива баш лако али да се може открити ако читав низ других одлика његових дела које нису откривене а похрањене су у прошлости, ако све то, око ове теме, имате на уму.
Одустајем од даље елаборације ове теме јер тражи много више простора, за неку другу прилику.Но хоћу да подстакнем радозналост да их сви тражимо.
Препоруке:
0
0
4 среда, 28 јул 2010 13:31
Горан Јевтовић
Иако према Вама професоре гајим велико поштовање, имао част не само да Вас лично упознам, него и пажљиво слушам (у више наврата!) и упијам Ваше ставове, мислим да сте овога пута били преоштри према Милошевићу и да сте неке капиталне чињенице истргли из контекста. Сстварно незнам зашто.
Пре свега из оног геополотичког, а затим и из унутарполитичког амбијента који је карактерисао крај 80-тих и прву половину 90-тих година.

Слажем се да је Милошевић имао своје промашаје, али... претерано је ово уважени господине Чавошки.
Но без обзира на наведено, Ви сте последњи Србин, интелектуалац и водећи академик коме бих ја смео да било шта истински замерим.

Свако добро и нека Вас Бог чува за спас овог мученог Српства.
Препоруке:
0
0
5 среда, 28 јул 2010 13:58
Мик
1. део
При анализи Милошевићеве националне политике и његовог односа према политици страних (супер)сила аутор углавном тачно уочава све промашаје и катастрофалну стратегију, ако је она уопште и постојала. Мада шта си били неуспеси тадашње политике, тј. Милошевића као њене персонификације, је данас јасно и много мање образованим људима.
Оно што се углавном не анализира, сем крајње опште и начелно, и код многих других критичара политике тог периода је алтернативни начин који би данас довео до битно различитих резултата и значајно повољнијег решења српског националног питања.
Аутор каже да се Милошевић залагао за тврђу политику, за разлику од Ћосића, а да се Марковић није слагао са политиком сагињања и савијања, што је становиште блиско и аутору. Отуда испада да су Ћосић и Чавошки били истомишљеници са Милошевићем по овом питању. С тим да ја никакву тврду политику код Милошевића нисам примећивао већ само глуму исте за унутарполитичке потребе. На другом месту аутор каже да је Милошевићево прихватање Венсовог плана 92. ланчано довело и до његовог краја у Хашком притвору, што је можда и тачно, али се не каже да ли би неприхватање овог плана касније резултирало успешнијем разрешењу распада СФРЈ по српску страну. Шта су биле алтернативе политици суштинског нечињења (крени-стани) С. Милошевића?
Препоруке:
0
0
6 среда, 28 јул 2010 14:04
М.И.Т.
Право освежење. Одличан текст. Старо је правило да треба писати само кад се има о чему. А треба и знати писати.
Препоруке:
0
0
7 среда, 28 јул 2010 14:14
Драго Стен
Још нешто, господине Чавошки.
Једном сам на некој промоцији чуо човека који је, пред београдским издавачем Црногорцем, ко зна да ли намерно и смишљено, рекао Ћосићу:"Ух да си Црногорац, где би ти био крај.Нови Ловћен би ти направили"
Не говорим то због онога што сте о Ћосићу написали,Хтео сам о Михалјлу Марковићу и сличним Србима.Да су Црногоци не би имали толико Ловћена да их на њима издвојимо.Он је за Ловћен, али и читав низ других па и Ћосић.Бојим се да те људе не умемо како ваља да уздижемо.Н неумемо да их издвајамо и учинимо да нас духовно предводе.Нису ни Ћосић ни Михалло Марковић политичари.Они су духовници, свако на свом месту и у области којом се бавио.Ако их подигнемо на Ловћен они ће нас храбрити, они ће нам давати самопоуздање,они ће нам чувати национални углед и идентитет.Добро је да с њима водимо дијалог али није добро да их не величамо.Тај Михајло је заслужио споменик, да му се обележи сваки корак и траг, као што је то заслуживао Слободан Јовановић , као што је то заслуживала цела плејада правника , великих зналаца током 19 и двадесетог века.
Да смо то чинили ни наши политичари не би смели да праве такве брљотине какве и данс праве.Није примерено народу.
И још само ово: Слободан Милошевић је никао из народног сна о Србији која је поражена, која је покорена и опљачкана одмах после и за време рата, наравно, поражена духовмно кад је морала да пристане на недоученог учитеља Кардеља и његове
законе.Да смо славили своје великане не би смео Кацин да нам сада држи европске лекције и да нас кад год може, својим цинични понижава.
Милошевић је никао из српксог духовмног ропства .Ми смо га направили.Грешио је, наравно,али је био на мети оних белосветских моћника којима такав лик није одговарао.Лако је сад да судимо.Онда су путеви били заплетени, играчи вешти , лажи свуда око нас.Добро је искрманио и кроз Хаг и треба нам и као грешка.Ето да не наваљујем превише.Ценим вас и поштујем ал допусте једино да ништа није тако заковано да се не може даље
Препоруке:
0
0
8 среда, 28 јул 2010 14:14
Ala
Ovakvi tekstovi ,koji izrazavaju duboko postovanje
cestitosti i delu g.M.Markovica, najbolji su putokaz
u kome srpsko drustvo treba da se krece:rad,ljubav,postenje ,cestitost,postovanje razlika....
Sve ostalo-ma koliko to iz danasnje vizure nemoguce izgledalo-vodi nistavilu...
Lepo.
Препоруке:
0
0
9 среда, 28 јул 2010 14:24
Мик
2. део
Одбијање савијања и сагињања, верујући „да се Американци не могу задовољити половичним уступцима него хоће све, потпуну покорност и потпуно одустајања од националног суверенитета”, би значило потпуно ослањање на војно решење конфликта у СФРЈ, тј. спремност на тотални рат целог српског народа у нади да ће Американци (Немци и Енглези?) једног дана после наших страховитих жртава схватити да им је исувише скупо и да немају начина за решење конфликта у своју корист у догледно време, те нас стога оставити на миру (нешто попут Авганистана). Нисам априори против војног решења, нарочито ако је одбрана земље и будућности народа у питању, али само ако сам уверен да је повољан исход рата могућ. Уосталом у Првом св. рату смо и урадили нешто слично. Да ли је овог пута то било реално очекивати, обзиром на, на првом месту, стање духа у нашем народу (да ли би било могуће окупити око такве идеје широке народне масе које би несебично положиле свој живот у темељ неке будуће велике српске државе), затим економску ситуацију и одсуство било каквог озбиљног савезника (у Првом св. рату бар смо имали некакве савезнике, без којих опоравак Српске војске после Албаније свакако не би био могућ) је можда за дискусију, али је мени то решење прилично немогуће.
Друга варијанта је свакако трговина. Нато-у база рецимо 91. на Косову и напуштање Руске сфере интереса (ако смо уопште и били у њој, како многи русофили воле да мисле) у замену за повољно разрешење нашег националног питања. Да ли је било могуће постати партнер Америке на Балкану и постати стварни лидер у региону (а не онај виртуелни Тадићев) свакако је за дискусију.
Препоруке:
0
0
10 среда, 28 јул 2010 15:03
Пречанин
Ако је све овако како наводи г. Чавошки како онда тумачити аргументацију академика Марковића за неприхватање уједињења Србије и Српске? Колико се сјећам он је истицао да је трајни избор Србије социјализам а Српској је приписивао рестаурацију монархизма и капитализма...што по њему не може заједно...
Препоруке:
0
0
11 среда, 28 јул 2010 15:26
Зоран Поповић
“Ви изгледа, још увек нисте све схватили. Нема посебних услова које ћемо вам задати и ви их испунити. Потребно је да увек, на сваком месту и сваким поводом урадите оно што се од вас очекује.”
Препоруке:
0
0
12 среда, 28 јул 2010 15:44
Dr P Urosevic
Vrlo lep pregled o velikom filozofu i jednom uzasnom vremenu.

Medjutim,bilo bi jako interesantno da ste prokomentarisali ulogu Dobrice Cosica, posto su takvi ljudi kljucni za mracna vremena koje smo proziveli i jos uvek prozivljavamo.
Препоруке:
0
0
13 среда, 28 јул 2010 15:45
Загор
Изврсно. Сваки нови текст проф. Чавошког је прави празник за ум и душу.
Препоруке:
0
0
14 среда, 28 јул 2010 17:57
Зоран Туцаковић
Чињенице, потпуно и недвосмислено утврђене, су неумољиве. Хладна опсервација и примена логичких постулата долазе након брижљивог прикупљања чињеница. Јасно се увиђа узрочно-последична веза имеђу догађаја, поступања и понашања.

Већ сам негде написао да је Слободан Милошевић у чудовишном процесу који је против њега вођен у хашкој душегупки искупио и себе, а делом и нас. Покушао сам да то што сам закључио искажем следећим афориѕмом:
У Хагу се не суди целом српском народу, него свим Србима појединачно.

Само осећање кајања пред судбином човека кога сам својевремено сматрао највећим злом, а који је на крају скончао смрћу праведника услед мучког и нехуманог поступања здружених хашких минотаура и кербера, спречава ме да до краја, у срцу, прихватим текст господина Косте Чавошког. Иначе, све иѕнето у тексту је потпуно тачно, недвосмислено и повезано у целину. Да је жив професор Никола Милошевић, велики пријатељ господина Чавошког и презимењак човека којем је највећи део текста посвећен, вероватно би осетио потребу да, са своје стручно-меланхолично-уметничке стране, придода и нешто о психолошком профилу Слободана Милошевића, кроѕ призму (евентуалне) арогантне осветољубивости. Но, то је само мој утисак који (за раѕлику од текста господина Чавошког) остаје на равни вероватноће и емоционалног закључивања.

Камо лепе среће да имамо више таквих бескомпромисних и неустрашивих истинољубаца, какав је Коста Чавошки!
Препоруке:
0
0
15 среда, 28 јул 2010 18:32
саша р.
Све је овде на месту, текст је заиста одличан, а г-дина Чавошког изузетно ценим као високо моралног и веома храброг борца за српску ствар.
Препоруке:
0
0
16 среда, 28 јул 2010 20:07
they rode with quantrill
Што је још горе, тај Устав био је, по Михаило Марковићу, најзначајнији појединачни нужан и довољан услов потоње пропасти југословенске државе.

Устав из '74. је небитан, Авнојска Југослвија је била потпуно немогућа држава. Запад је није могао очувати.
Препоруке:
0
0
17 среда, 28 јул 2010 21:07
Џон Шепард
Ја сам схватио да и ми одавде са НСПМ треба да пређемо на вињак, колективно. Шалим се... :)

Иначе, ставови/сећања покојног Марковића су, по мени, "картарошки" измешана са ставовима/сећањима самог г.Чавошког, или је барем текст тако написан. Извињавам се ако нисам УВЕК уочио добро те суптилне нијансе, где је ко и шта рекао, мислио и делао.

Иначе, о мемоарима људи тог калибра ништа добро не мислим. Прочитао сам лепу количину тог штива, барем што се војних команданата из 20. века тиче, и никако ми није било јасно (наивном!) како ли су успевали да добијају битке, поред толико "промењљивих" које су морали да избалансирају тада.

Такође, већина њих су, према тој својој накнадној памети тј. мемоарима, испали (постфестум) жешће фаце&фрајери, који су само привремено трпели недотупавност својих колега политичара. Интересантно, већина најгрлатијих је касније покушала да се опроба баш у тим водама, махом ВРЛО неуспепешно. Није ни код нас бивало другачије.Кристофер је погледао тај празан лист хартије, одгурнуо га и рекао: “Ви изгледа, још увек нисте све схватили. Нема посебних услова које ћемо вам задати и ви их испунити. Потребно је да увек, на сваком месту и сваким поводом урадите оно што се од вас очекује.”


Ово је мени најинтересантнији део чланка. Булатовића нисам читао, а изгледа да је требало. Мање бих се секирао због ових садашњих из Власти/Скупштине. Они, мученици, само настављају светле традиције својих предходника.
Препоруке:
0
0
18 среда, 28 јул 2010 21:14
Софија
Срби, у рату 90-их, нису имали ни једног савезника.
Сходно томе, добро смо и прошли.
Ипак, направио је Милошевић Републику Српску- прву српску државу западно од Дрине и то није мало.
Оно што му ја замерам, као човек с емоцијама, јесте то што није обавестио онај јадни народ у некадашњој Републици Српској Крајини, шта ће морати да се деси.
Исход смо видели, небројено убијених цивила, небројено несталих,и Хрвати који храбро пуцају на голоруки народ.

Господине Чавошки, веома ценим ваш рад и ставове.
Али мислим да сте овог пута емотивније иступили.
Препоруке:
0
0
19 среда, 28 јул 2010 21:24
Моја маленкост
Мишљења сам да се г. Михајло Марковић, попут Канта, на неки свој начин сврстава уз филозофе који су устали против француског материјализма 18. века и покушаја свођења човека на обичну машину, сасвим негирајући духовну компоненту истог.
Време је показало ко је био у праву. Материјализам је искориштен за француску револуцију и остале потоње ужасе човечанства.

Тако је кад нема више страха од Бога.
Препоруке:
0
0
20 среда, 28 јул 2010 22:52
Miloš
Veliki čovek o velikom čoveku... Naravno da je tekst pomalo ličan i subjektivan, ali šta se drugo i moglo očekivati. U svakom slučaju, dragoceno i lepo i od prof. Čavoškog i od NSPM. Upoznati se sa stavovima velikana je uvek korisno i poučno čak i onda kada u ponečemu greše.
Препоруке:
0
0
21 четвртак, 29 јул 2010 00:48
Pera
Antagonizmi u komentarima sirom NSPM pokazuju da nam nista nije sveto,sto neko rece,kad se nema straha od Boga.A to je tako prosto.Voli bliznjeg svoga kao samog sebe.M.Markovic jedan od nasih najvecih umova i svako oponiranje je smesno Isto i za Cavoskog.Jedno mi je jasno.Drzavnici su samo veliki kada imaju sluh za svoj narod injegove zelje znalacki predstave drugim drzavnicima
Препоруке:
0
0
22 четвртак, 29 јул 2010 08:25
thinking maize
Добро је када човек са потпуно супротним ставовима, као што је г-дин Чавошки, пише о животопису свог политичког противника, као што је друг Михаило Марковић и то на тако АФИРМАТИВАН начин! Лепо је што се уноси нота ТОЛЕРАНЦИЈЕ у наш јавни живот! Као што је лепо што се неслагања г-дина Чавошког спрам излагања проф. Михаила Марковића износе БИРАНИМ РЕЧИМА! Ипак, врло је важно изношење неколиких чињеница. Нпр. разликовање двеју основних концепција о друштву, обзиром на ПРЕТПОСТАВКЕ О ЉУДСКОЈ ПРИРОДИ. А г-дин Чавошки истиче да постоје теорије (и праксе!) о друштву засноване на песимистичком погледу на људску природу, као и теорије (и праксе!) о људском друштву засноване на оптимистичком погледу на људску природу. Даље додаје да сам припада првом погледу на људско друштво, док је проф. Михаило Марковић заточник другог мишљења о људском друштву, мишљења заснованог на претпоставци о доброти људске природе. Ових пар реченица (стилски много елегантније изнете од г-дина Чавошког!) много више говоре о нашем усуду и свему што нам се догађа него гомиле прилога, овде на НСПМ-у, да не наводим и "другосрбијанске" мантре, исхођене из дубина изреза кошуље Бернар Анти-Левија! То говори и о ДОБРИМ НАМЕРАМА КОЈЕ ВОДЕ У ПАКАО. Као што истиче г-дин Чавошки, проф. Михаило Марковић је САЧУВАО ДОБРЕ НАМЕРЕ ДО КРАЈА ЖИВОТА, што се не би рекло за многе његове истомишљенике! О практичарима левичарских/"левичарских" усмерења да не говоримо! Као што видите, ти "левичари" држе власт и дан-данас, с тим што се не куну у "зеницу ока нашега" и "самоуправљање", већ у "Европу без алтернатива"! Е, драги НСПМ-овци ту је додирна тачка успомена проф. Михаила Марковића и разматрања г-дина Чавошког, ту је додирна тачка српских левичара и српских националиста, а та додирна тачка је да ЕВРОПА ИМА АЛТЕРНАТИВУ! То је то драги пријатељи! Једино што очекујем одговор друга Мариа Калика! Уживање је расправљати са таквим неистомишљеником! А ваљало би нам да са њим размотримо праксу друга Лењина! Проверено је ефикасна!
Препоруке:
0
0
23 четвртак, 29 јул 2010 09:22
брм
@ they rode with quantril
тако је, а они (Срби) који су страдали 74. страдали су јер су се забринули за опстанак те творевине...и самоуправљања..

Хрватска интелигенција се није бавила тим тричаријама..

зато је Хрватска данас национална држава а Србија "органска самоуправна заједница" коју суверено води председник и његове партије... а креирају и даље 68. - маши и 74. - аши..

интелиганција других усмерења ради на западу баш као што је још од 45.
Препоруке:
0
0
24 четвртак, 29 јул 2010 13:38
Јовиша Видић
Филозоф, доктор, Марковић Михаило, идеолог Социјалистичке партије Србије, своју национално политичку филозофију, довољно је сажео у једној реченици: "Југославије ће бити, па макар са Београдом и околином". Овим је речено све о његовом схватању српског националног питања.
Колико ми је познато, г. професор, доктор Коста Чавошки, има дијаметрално супротно мишљење.
Јовиша Видић од Рудина.
Препоруке:
0
0
25 четвртак, 29 јул 2010 14:12
Оливера Петровић
Врло промишљен осврт на време Милошевића, свакако. Остаје питање (а могло је бити одговорено да је Милошевићу суђено у Србији, а не у Хагу) у коликој мери је он сам веровао да уз себе има српске народне масе за своју започету националну политику. Чињеница је да затварање границе на Дрини није покренуло српске масе да се подигну, као што није ни егзодус Срба из Републике Српске Крајине. Слике које су отишле на Запад показивале су, у најбољем случају, индиферентност већинског српског становништва према територијалним губицима. То је оно што су видели српски непријатељи и моћници, а комуникација коју би ови могли да разумеју, пре свега масовни протести ЗБОГ губитка територија, једноставно се нису одиграли. Лекција коју Срби морају да науче јесте да политичари нису њихове вође (јер то често води ка диктатури) већ представници њихових интереса и већинске воље, а које увек могу да смене уколико изневере народне интересе.
Препоруке:
0
0
26 четвртак, 29 јул 2010 21:32
Mislilac
@thinking maize

Tacna je vasa konstatacija da postoje dve teorije o ljudskom drustvu, pa je tako antropoloski pesimizam obelezje konzervativizma dok liberalizam polazi od toga da su ljudi u sustini dobri. Ali se izgleda g-din Cavoski, iako deklarisani liberal, ne uklapa u tu pricu...
Ono sto mi je skrenulo paznju je recenica gde ste napisali "ту је додирна тачка српских левичара и српских националиста". Ja mislim da ovo bas i nije dobro sroceno jer je sasvim moguce da nacionalista bude i neko ko je levo opredeljen, pa cak i neki komunista.
Dalje, sto se tice integracija smatram, iako je moja dusa sasvim atlantska, da je besmislen stav da EU nema alternativu, narocito sada kada ne samo da je nejasno da li ce se Evropska Unija dalje siriti vec je pod znakom pitanja i to da li ce ona kroz 15ak godina uopste postojati (ko ne veruje meni neka veruje g-dinu Sorosu). Medjutim ono sto za mene nema alternativu to je ZAPAD KAO KULTURNI I CIVILIZACIJSKI KRUG! Dakle Srbija i moze u odredjenim momentima i pod odredjenim okolnostima da bude vise okrenuta nekim drugima ali pripadnost zapadnom kulturnom i civilizacijskom krugu je nesto sto ne sme biti dovedeno u pitanje!
Препоруке:
0
0
27 четвртак, 29 јул 2010 21:43
Trninić
Malo je na ovim prostorima intelektualaca kao što je bio profesor Marković.Mislim da je vreme vladavine Slobodana Miloševića bilo u vrlo turbulentnom svetskom istorijskom procesu i on kao političar nije bio dorastao tom vremenu.Tragediju koju je doživeo srpski narod ostaviti će traga možda i vekovima.
Uloga Miloševića u toj tragediji je ogromna, jer je prokockan sav onaj kapital koji su Srbi ponijeli kao pobednici i žrtve iz dva svetska rata.Raspadom Jugoslavije svako je povukao veći kolač od uloga i tako Srbi ostadoše bez vekovima u krvi branjenih kućnih pragova.Mi koji smo imali nesreću da budemo rođeni tamo gdje se danas viori na svakom koraku hrvatska zastava,možda i ne moramo toliko tugovati,jer bar znamo da je ovo bila poslednja seoba.
Препоруке:
0
0
28 петак, 30 јул 2010 08:18
thinking maize, "гледе" г-дина "Mislioca"
Поштовани г-дине, лепо приметисте моје "замјећење" "гледе" две теорије о друштву, засноване на РАЗЛИЧИТИМ ПРЕТПОСТАВКАМА О ЉУДСКОЈ ПРИРОДИ. Вама се чини нејасним став г-дина Чавошког. Као што се чинио и мени, када је исти г-дин узео да брани С. Милошевића по његовом ухићењу и пребацивању у Хаг. И упркос анимозитету г-дина Чавошког спрам поменутог г-дина, док је исти био на власти. Но, и теорије могу да буду противречне, а што не би и грешни људи! Оно што ме привукло ставу г-дина Чавошког и његовим накнадним симпатијама за лик С. Милошевића (и у овом тексту М. Марковића) јесте његов став да је Милошевић, иако ГРЕШАН (пре свега спрам Срба!), ИПАК СРБИН и да се кроз процес Милошевићу СУДИ И СРБИЈИ И СРБИМА! То, свако ко има ма и просечну интелигенцију и елементарно поштење може лако да утврди већ после пар минута посматрања тог процеса, док је трајао! О томе се ради, о ставу г-дина Чавошког да БИТИ НАЦИОНАЛИСТА и БИТИ РЕЛИГИОЗАН, не само да није зазорно, већ је ЈЕДАН ОД РЕПЕРА ПРИСТОЈНОСТИ! Наравно, при томе не мислим на ШОВИНИЗАМ, нити на РЕЛИГИОЗНИ ФАНАТИЗАМ! За мене је српство свети Сава, а не неки кољач, као што је за мене хришћанство "Беседа на Гори", а не Игнацио Лојола и "Maleus maleficarum"! Овакво мишљење деле СВИ НАЦИОНАЛИСТИ и СВИ РЕЛИГИОЗНИ, били они Срби и хришћани или не! (Наравно за нехришћане уместо "Беседе..." приоритет је нека сура из "Курана часног" или "Дијамантска сутра", али то су финесе!) О томе се ради поштовани г-дине Mislioče и у томе подржавам г-дина Чавошког! Јер, прави националиста не жели само да његова земља буде моћнија, већ и срећнија, а немате среће, ако је неки грађанин те земље СТВАРНО УВРЕЂЕН! Е, у томе су у праву српски левичари! Јер, иако је амерички експеримент показао СВЕ МОГУЋНОСТИ И ДОБРЕ СТРАНЕ КАПИТАЛИЗМА, морате признати да је материјална неравноправност, основ сваке неравноправности између људи! У томе се слажем са левичарима, у ДИЈАГНОЗИ, не и у од њих ПРЕДЛОЖЕНОМ РЕШЕЊУ! За мене лично, ИДЕАЛНИ ЛЕВИЧАР живи у ИЗРАЕЛУ!
Препоруке:
0
0
29 петак, 30 јул 2010 08:40
thinking maize, "гледе" г-дина "Mislioca", наставак!
Тако Вам поштовани г-дине изнесох неко своје "вјерују", које, у начелу, углавном не одступа од става не само неког просечног Србина, већ и Немца, Француза, Енглеза, Руса, па и Американца! Ајде кажите Ви мени, зашто нпр. половина (отприлике) Американаца се залаже за повећано улагање у здравствени систем (као што се друга половина (отприлике) томе жестоко противи!)?! И немојте ми рећи да су све то ујдурме "клана" Клинтонових! Можда су решења која предлаже "клан" Клинтонових несагласна или чак и непримењива на америчку стварност, али да и у Америци има сиротиње, која не може себи да обезбеди себи пристојно лечење у случају потребе, то већ "и врапци на грани" знају! Како ће се то решити, то је ствар америчког народа, али да постоје проблеми заједнички и америчком и нпр. српском народу, то је аксиом који не треба доказивати! Значи ПРОБЛЕМИ СУ ЗАЈЕДНИЧКИ, поштовани г-дине, али РЕШЕЊА, најчешће су РАЗЛИЧИТА, пошто ЗАВИСЕ ОД САДАШЊИЦЕ и ПРОШЛОСТИ СВАКОГ КОНКРЕТНОГ ДРУШТВА! У том смислу, морам Вас упозорити на то европски и од њих произашли народи имају ДВЕ, а не само ЈЕДНИ ЦИВИЛИЗАЦИЈУ! Ако не верујете мени, питајте нпр. Арнолда Тојнбија, тј. његова дела! А тамо стоји да су Западна, јудео-хришћанска цивилизација и Источно-православна цивилизација СЕСТРИНСКЕ, али НЕ И ИСТЕ! А ако мало загребете по опширном излагању проф. Тојнбија запазићете да је основна геостратешка карактеристика Западне цивилизације његова УСМЕРЕНОСТ ПРЕМА МОРУ и ОКЕАНУ! Као што је основна геостратешка карактеристика Источно-православне цивилизације њена ЕВРО-АЗИЈСКА УСМЕРЕНОСТ! И та усмереност Источно-православне цивилизације не исходи из московских кнезова, руских царева и совјетских комесара, већ од ИСТОЧНОГ РИМСКОГ ЦАРСТВА, тј. Византије. Ако не верујете, погледајте БИЛО КОЈУ ОПШТУ ИСТОРИЈУ ВИЗАНТИЈЕ, најбоље западних аутора (нпр. Сирил Манго). Па, ако се УВАЖЕ ТЕ ГЕОСТРАТЕШКЕ ЧИЊЕНИЦЕ, ОНДА ЗАПАД ИМА ШАНСЕ ДА У САРАДЊИ СА ЗЕМЉАМА БАШТИНИЦИМА ИСТОЧНО-ПРАВОСЛАВНЕ ЦИВИЛИЗАЦИЈЕ УРАДИ ПОСАО У АЗИЈИ!
Препоруке:
0
0
30 петак, 30 јул 2010 08:57
thinking maize, "гледе" г-дина "Mislioca", крај!
Као што видите г-дине Mislioče приоритет је у САРАДЊИ, а не у НАДМОЋИ! А, да ли је Запад способан за тако нешто, да ли је СПОСОБАН ДА СЕ МЕЊА (као што му је више пута у његовој прошлости успело!), еда би НАПРЕДОВАО У САРАДЊИ СА ДРУГИМА, то је ОСНОВНИ ПРОБЛЕМ ЗАПАДА, а не да ли је С. Милошевић "балкански касапин" или је у Сребреници извршен "геноцид" или да ли пресуда МСП-а треба да подржи суверенитет држава или "право на самоопредељење". Као што видите, "клан" Клинтонових током своје власти (а она се наставља и данас!) само је "продуковао" ЛАЖНЕ ПРОБЛЕМЕ и ЛАЖНА РЕШЕЊА, која су се, СТИЦАЈЕМ ОКОЛНОСТИ, ОБИЛА О ГЛАВУ МОГ И ВАШЕГ НАРОДА, СРПСКОГ НАРОДА! И КОЈА ЋЕ У БУДУЋНОСТИ ПРОИЗВЕСТИ САМО РЕВАНШИЗАМ ТОГ ИСТОГ СРПСКОГ НАРОДА, СПРАМ ТАКВИХ ЛАЖНИХ РЕШЕЊА И НОВЕ НЕСРЕЋЕ НА БАЛКАНУ! Ко иоле познаје историју, ЗНА ДА ЈЕ ТО НЕПОМЕРИВО ПРАВИЛО! Оћете доказ?! ДРУГИ СВЕТСКИ РАТ! Мислим да је то ДОВОЉНО! А ДА ЛИ ЈЕ ТО ПОТРЕБНО ЗАПАДУ?! Мислим да није! Немам ништа против Америке, америчког народа, Запада и западних народа, али имам итекако против дела лажних елита у оквиру тог исте Америке и тог истог Запада. Мислите да сам мегаломан?! Па погледајте нпр. расправе Ноама Чомског или филмове Мајкла Мура! Можда су њихови закључци, барем делом погрешни, али њихова запажања о ПРЕВЕЛИКОЈ ЗАПАДНОЈ АГРЕСИВНОСТИ и о ПРЕВЕЛИКИМ СОЦИЈАЛНИМ РАЗЛИКАМА УНУТАР ТОГ ИСТОГ ЗАПАДА, које те квази-елите "решавају" СВЕ ВЕЋИМ ПОВЕЋАЊЕМ ПОМЕНУТЕ АГРЕСИВНОСТИ, по моделу Римског Царства! Мислим да циљ Запада не би требало да буде Западно, већ Источно Римско Царство или ако хоћете модернији речник, неки нови Комонвелт, где би Америка била само ПРВА МЕЂУ ЈЕДНАКИМА! То је то од мене и СВАКО ВАМ ДОБРО ПОШТОВАНИ ГОСПОДИНЕ!
Препоруке:
0
0
31 понедељак, 02 август 2010 18:52
Mislilac
@thinking maize

Ja sam misljenja da su ljudi jednaki samo pred Bogom i zakonom ali ne i u drugim stvarima. Ekonomska nejednkakost je za mene ne samo nuznost vec i nesto prirodno. Dakle, DA ravnopravnosti, ali NE jednakosti!
Bez obzira sto ziveci u Americi nisam na svojoj kozi osetio nikakvu manu kapitalizma ja sam u potpunosti svestan da je on daleko od savrsenog drustva.
Medjutim, kada vec govorite Sjedinjenim Drzavama kao drustvu bilo bi dobro da se prisetite sta se tamo desavalo za vreme Dzonsonovog mandata. Mislim na kampanju "Rat siromastvu" i posledicama koje je ona izazvala, verujem da vam nije nepoznato. Ono sto ja hocu da kazem je da najbolje namere mogu nekad izazvati i najgore posledice, sto naravno ne znaci da se zalazem za socijalno neodgovornu drzavu, pa verovali ili ne, cak ni za to da Srbija bude Amerika u malom. Ali, duboko verujem u to da funkcija drzave nije to da bude socijalna ustanova koja svima duguje izdrzavanje! Drzava pojedincima pre svega treba da pruzi SANSU!
Poznata mi je ta Tojnbijeva podela civilizacija, mada sam se ja sa istom upoznao iz jednog Hantingtonovog dela, i moram reci da se ne slazem sa njom! Za mene postoji jedna zapadna civilizacija cija je kicma atlantski okean i koja je prostire od Vankuvera do Kijeva. Evropa je jedan deo te civilizacije a pre novog veka bila je jedini. Medjutim granice Evrope nisu uvek bile f
Препоруке:
0
0
32 понедељак, 02 август 2010 19:06
Mislilac
@thinking maize

Poznata mi je ta Tojnbijeva podela civilizacija, mada sam se ja sa istom upoznao iz jednog Hantingtonovog dela, i moram reci da se ne slazem sa njom! Za mene postoji jedna zapadna civilizacija cija je kicma atlantski okean i koja je prostire od Vankuvera do Kijeva. Evropa je jedan deo te civilizacije a pre novog veka bila je jedini. Medjutim granice Evrope nisu uvek bile fiksne, one su nakon mongolskih i turskih osvajanja pomerene nesto zapadnije. Medjutim ono sto razlikuje Srbe, Grke, Bugare, Rumune i Ukrajince od Rusa je to sto su se se oni nakon oslobodjenja od okupatora razvijali u evropskom duhu i sa gadjenjem odbacivala ono negativno steceno za vreme okupacija naroda nizeg kulturnog nivoa. Rusi su sa druge strane u svom mentalitetu zadrzali mnogo tatarskog a nesto su cak i ugradili u svoj identetet, naravno bilo je i u Rusiji pokusaja da se zemlja vise uredi po evropskom modelu, Petar Veliki npr. ali su takvi slucajevi bili u manjini. Posledica toga je da mi Srbi i ostali Evropljani danas nismo deo iste civilizacije kao i Rusija.
Препоруке:
0
0

Анкета

Да ли мислите да ће преузимање власти у Авганистану од стране талибана довести до преливања кризе у околне земље?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер