Kome je do morala u politici, neka ide u NSPM

Accordance with international law of the unilateral declaration of indepedence in respect of Kosovo

Komentari (14) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 četvrtak, 22 jul 2010 23:10
Rastanak od iluzija
Petar Isenderov je svoj clanak "Rastanak od Iluzija" na ovom sajtu koji je pisan pre nego sto je ovaj tzv. sud "pravde" doneo ovu svoju neobaveznu presudu zavsio recima:
I sa tog aspekta, nezavisno od sudske presude, ne može se smatrati da je Srbija izgubila. Reč je samo o izbavljenju od štetnih unutarpolitičkih i geopolitičkih iluzija. Uzdanje u Međunarodni sud OUN u startu je izgledalo malo produktivnim – za razliku od drugih mehanizama za osiguranje srpskih interesa na Balkanu, skopčanih sa realnom podrškom od strane Beograda Srbima na Kosovu, Bosni i Hercegovini i drugim regionima Balkana.
Ja sam samo podvukao ono sto verovatno svaki prvosrbijanac misli i oseca.
Ja se licno nadam da ce svi prvosrbijanci konacno da se rastanu od iluzija da mi u nasoj borbi za opstanak i ocuvanje drzave imamo posla sa tamo nekim tzv. "medjunarodnim sudom pravde" ili tzv. "demokratskom medjunarodnom zajednicom ". Nema tu ni malo p od pravde ni malo d od demokratije. Mi imamo posla sa kriminalnom bandom potplacenih zapadnih politicara, bankara i haskih sudija koji se nisu i nece libiti da pregaze i promene sve postojece norme i zakone da bi postigli svoj cilj. Mi, kao mali ali ponosan i slobodoljubiv narod smo im poseban trn u oku. Ovo su dobra vremena za lose ljude, procitah negde.
Preporuke:
0
0
2 četvrtak, 22 jul 2010 23:41
Miroslav Svirčević
Moram da priznam da sam i ja gajio ilzije o Zapadu. Kao dete vaspitavan sam da volim Francusku, V. Britaniju i SAD. Uvek sam navijao za zapadne zemlje protiv SSSR-a. Moja porodica, koju je jugoslovenski komunizam ojadio, uvek je bila privržena Zapadu. No, ja sam već odavno izgubio iluziju o SAD i zemljama EU. To su samožive, licemerne i pokvarene zemlje. Mi zaista s njima nemamo ništa zajedničko. Sarađivaćemo s njima koliko se mora, znači uglavnom tehnički, i ni korak više. Jedini spas za Srbiju je tesna saradnja sa Rusijom a od susednih zemalja samo sa Republikom Srpskom i Grčkom. Ostale zemlje (računajući Rumuniju i Bugarsku) nisu pouzdane. Moramo se okrenuti sebi i vaskrsnuti kao nacija. Jedna nacija se ceni po tome da li može da se uspešno regeneriše kad se nalazi u krizi. Srbija je sada u takvoj situaciji. Ona poseduje potencijal da vaskrsne, samo to nije moguće s ovom vlašću. Potrebni su novi ljudi i ideje, sveže političke snage. Možemo se samo nadati da će se i one uskoro pojaviti.
Preporuke:
0
0
3 četvrtak, 22 jul 2010 23:47
nataša
Ne bih ja grdio mnogo strance ma kakvi oni bili. Ova katastrofa je rezultat dogovora i pristanka srpskih vlasti da se prevari srpski narod i srpski prijatelji u svetu. Kao " nismo mi dali Kosovo" tako je odlučio sud. Sad svi zajedno da vičemo nepravda. Kakva nepravda to je svestan i nameran autogol srpskih vlasti.
I sad će pedeset i pet izaslanika da idu po svetu i da ubeđuju nekoga da MSP nije presudio da je deklaracija o nezavisnosti u skladu sa međunarodnim pravom, a ona upravo to kaže DEKLARACIJA O NEZAVISNOSTI NE KRŠI MEĐUNARODNO PRAVO. To je mišljenje koje je tražila generalna Skupština UN i to je način da se obesnaži ruski i svaki drugi veto kako bi Generalna skupština u septembru ladno i glatko primila Kosovo u svoje članstvo. Međutim igra nije gotova. Sad će srpske vlasti da donesu rezoluciju kojom će prvo obesnažiti rezoluciju 1244, i time sprečiti ruski veto. U toj rezoluciji će moguće stajati da se Kosovo obavezuje na dvočasovne ili trodnevne pregovore o statusu, a Srbija na dobrosusedske odnose i kooperativnost sa kosovskom vladom.
Nakon tih pregovora Kosovo će odbaciti sve predloge Srbije o 99,99% nezavisnosti, sa eventualnim pravom da Srbi mogu o većim praznicima da posete grobnje i to će odbaciti, ali će zato Srbija prema vlastitoj rezoluciji morati da podrži sve što kosmetski Albanci urade i Srbima koji su preostali tamo i kompletnoj srpskoj imovini. Ni tu nije kraj, ima još...
Preporuke:
0
0
4 petak, 23 jul 2010 05:56
Nebojša Malić
Nema sumnje da je sledeći korak nova rezolucija koja bi obesmislila 1244 i zaobišla ruski veto. Jedino rešenje je što pre obaranje sadašnje vlasti. Inače, adio Srbijo...
Preporuke:
0
0
5 petak, 23 jul 2010 06:55
Radosav Stevanović
U najskorije vreme kosovske vlasti podneće tužbu Haškom sudu protiv Srbije za izvršen genocid nad Šiptarima, uz zahtev za odštetom koja će se meriti stotinama milijardi dolara. Takođe, za očekivati je podnošenje tužbe od strane NATO protiv Srbije za kršenje međunarodnog prava i ratne zločine jer se oduprla pravednoj agresiji Alijanse 1999. godine.

Konsekventno, očekujem da jedna od narednih odluka Haškog "suda pravde", rešavajući po tužbi Hrvatske, bude osuda Srbije za genocid izvršen na Hrvatima u Srpskoj Krajini, Slavoniji i Baranji u periodu 1991 - 1995 i obavezivanje Srbije da plati ratnu odštetu. Takođe očekujem reviziju sudske odluke po tužbi BiH protiv Srbije i osudu Srbije za agresiju i genocid i, naravno, plaćanje ratne odštete.

O merama koje će preduzeti centrifugalne sile u Vojvodini, Sandžaku, istočnoj Srbiji, Preševskoj dolini ... da ne govorimo.

Za sve to vreme srpske vlasti nesmanjenom žestinom sprovode politiku "bezalternativnog" pristupanja Srbije Evropskoj uniji ...

Konačno i definitivno, kraj je svim iluzijama! Nad Srbijom je nebo zatvoreno. Ako ni posle ovoga ne budemo kao narod uspeli da se dozovemo pameti i prestrojimo, ne zaslužujemo da postojimo i treba da nas nestane. Sva je prilika da će tako i biti. Molimo se Bogu neka to bude brzo.
Preporuke:
0
0
6 petak, 23 jul 2010 07:55
Dejan
Neverovatno je i da nakon ovakvog debakla Tadic i ne pomislja da podnese ostavku. Kljucno pitanje danas u Srbiji jeste: kako oterati ove sa vlasti ?
Preporuke:
0
0
7 petak, 23 jul 2010 08:34
nenovinar
Mislim da je prvi komentator, "Rastanak od iluzija" udario u suštinu. Iskreno smo se nadali da nas štiti međunarodno pravo, i ono nas de fakto štiti, međutim, danas ne postoji neka međunarodna istitucija koja će to jasno da kaže. Međunarodni sud pravde, koji treba da predstavlja jednu ponosnu međunarodnu instituciju visokog kredibiliteta i autoriteta postavio se kao skupina od 15 pripravnika koja donosi mišljenje o nečemu potpuno nebitnom a pritom izbegava suštinu o sveobuhvatnos problema i podleže političkom pritisku. To je sramotno!
Ja se ne bih složio sa konstatacijom ministra Jeremića i drugih domaćih pravnih stručnjaka da MSP nije zapravo "rekao ništa o statusu i pravu na secesiju već je samo pričao o kosovskoj deklaraciji"
Pogledajmo realno stvari, tj. kakvo će biti tumačenje ove deklaracije od strane onih koji secesiju podržavaju.
Po MSP-u deklaracija o nezavisnosti ne kosi se sa međunarodnim pravom i rezolucijom 1244!
Istom onom rezolucijom koja je jedan od glavnih argumenata Srbije u odbrani Kosova?!
Braćo, loše nam se piše posle ovoga i moje generalno mišljenje je da je ovo mišljenje MSP-a, još jedan poraz Srbije. Žao mi je što je tako...
Preporuke:
0
0
8 petak, 23 jul 2010 08:50
@@
Drage kolege i braćo.Teško je biti optimista i realista u ovo vreme ali , jednom mora početi da sviće.
Preporuke:
0
0
9 petak, 23 jul 2010 09:53
Pobunjenik
Realno a sta je bilo ko mogao da ocekuje,u svetu,kroz istoriju,medjunarodno pravo je uvek bilo plast kojim su se zaogrtali mocni u zelji da svoje agresivne,nasilne,nepravedne i cesto kriminalne postupke prikriju i opravdaju.Sa svim svojim modernim tehnologijama u 21-om veku,covecanstvo u osnovi nije mnogo odmaklo od varvarstva i samovolje pojedinaca i grupa spremnih da surovoscu i silom podcine svojim interesima druge.Pravo,kao takvo nije uvek nalog moralnosti,vec pravo moci i onoga ko tu moc drzi u svojim rukama.Ne znam kuda je drugde i mogla da odvede nasa politika poslednje decenije,koja je imala druge prioritete i "bezalternative".Politika samozavaravanja i samoobmane DOS-ovskog rezima i njegovih kasnijih derivata u koju vecina nastavlja da veruje je razlog zasto smo tu gde smo.Ekonomski slomljeni,teritorijalno rasparcani u opstem rasulu,bez ideja i jos gore BEZ NADE.Poslusajte malo svoje rodjake,komsije i prijatelje,kao sto i ja cinim i videcete da u drzavni projekat Srbija vise niko ne veruje.Ovo je zemlja za koju niko vise ne zeli da uradi ili zrtvuje bilo sta,naprotiv misao koju cujem je da bi svi otisli odavde cim pre.A drzava sa problemom nataliteta,malodusnoscu i zeljom svog najvitalnijeg dela da je napusti nema buducnost.Sta nam ostaje na kraju kao resenje?Pa da nastavimo da se zavaramo trceci u zagrljaj svojih EU i USA(ne)prijatelja,verujemo u "pravedne"odluke raznih tribunala u Hagu,ponizavamo sebe hapsenjem svojih oficira i prihvatanjem istorijske krivice za agresiju i genocid u bivsoj Jugoslaviji.Naravno za to vreme trpeci i glasajuci za korumpirane i kompromitovane politicke gmazove i njihove kumove,finansijere,kofere i "mudre politike".Ili da ustanemo i ujedinimo se,zbrisemo EU paucinu sa ociju i radom i zalaganjem podignemo svoju zemlju iz pepela.Odlucno i bez kompromisa moramo reci, ovde vise nema mesta za lopove i lazove,za prodavce magle i tudje interese.Brinimo o sebi,o svakom svom coveku ma gde on bio,brinimo o svojoj zemlji.SRBIJA JE KOSOVO.
Preporuke:
0
0
10 petak, 23 jul 2010 15:36
bishop
braco, manite se negativnih komentara, ocigledno je da sud nije nista rekao oko prava za otcepljenje ni da li je legalno. rekli su samo da nije bilo "nelegalno" posto protiv toga ne postoji zakon! borba se nastavlja, pustite naslove sa bbc i cnn-a! ovoj vladi je ovo prvi put da vide americku PR industriju na delu (in full effect). ni pola sata nije proslo od sudijine izjave a naslov na cnn je bio "kosovo break away legal". u borbu za srecavanje daljih priznavanja!!! glavu gore!
Preporuke:
0
0
11 subota, 24 jul 2010 00:07
Dejan
@ bishop

"In his dissenting opinion (PDF), Judge Mohammed Bennouna of Morocco quotes the statement by Michael Steiner, then viceroy of Kosovo, from November 2002:

'Kosovo is under the authority of UN Security Council Resolution 1244 (1999). Neither Belgrade nor Pristina can prejudge the future status of Kosovo. Its future status is open and will be decided by the UN Security Council. Any unilateral statement in whatever form which is not endorsed by the Security Council has no legal effect on the future status of Kosovo.'

Kako onda tumačute ovo. Deklaracija o nezavisnosti je protivna međunarodnom pravu, tj. onom koje važi za slučaj Kosova - rezoluciji 1244.

Ovim su praktično poništili rezoluciju 1244.
Preporuke:
0
0
12 subota, 24 jul 2010 01:58
bishop
@ dejan
proglasenje nije nelegalno, poenta je da nisu rekli da je legalno, to samo moze UNSC da odluci. isto su izjavili da albanci nisu morali da postuju rezoluciju 1244 posto nisu bili u okviru medjunarodnih tela za vreme potpisa (cista manipulacija kao kad su srbiji rekli da ne moze da tuzi NATO jer nije bila u UN 99'). legalnosti otcepljenja kosova nema, zato je jeremic trebo da izjavi da je ovo dobro za nas, a ne da se na ponizavajuci nacin obraca televiziji da je ovo "tuzan dan za srbiju.." ovo je prvi put da se ova vlada nasla na udaru Madison avenije i nije znala kako da se ponasa u kriticnom trenutku kad su svetske kamere bile uperene u njih. ponavljam, legalnost i pravo za otcepljenje nije utvrdjeno, cak je sud rekao da oni na to ne odgovaraju. moramo prestati da sami sebe gledamo kao gubitnike. glavu gore.
Preporuke:
0
0
13 subota, 24 jul 2010 11:01
Jasna Simonović
A simple legal question:

To whom this question may reach...

I most kindly ask for interpretation of the following three words written in the first paragraph of this document:

"domestic constitutional law"....

Thanks in advance....
Preporuke:
0
0
14 subota, 24 jul 2010 12:18
Jasna Simonović
Bishop...tačno...čak bi verovatno bilo loše po Srbiju da je mišljenje nelegalno jer bi međunarodna zajednica mogla da jednog dana tereti Srbiju za nelegalnu deklaraciju...Kao što se tereti za sve "jugoslovenske stramputice"...Ovo čak može biti jedinstvena brana Srbije (kolika god bila)od svih, posebno ekonomskih evropskih stramputica ako se ne pon ašamo tako kako ste vi lepo opisali...Ovde ne mislim uopšte nacionalno...

Ali to svakako ne znači da Sud nije trebalo da bude jednoglasan po ovom činjeničkom pitanju, odnosno svaki član suda mislim da je trebalo da ima jedinstveno "mišljenje" odnosno "znanje"...

Ne znam zašto je uopšte 14 ljudi to radilo kad je svaki sudija to trebalo da zna da uradi...Koliko to samo košta, a tolika "sudska pitanja" stoje neurađena, da ne govorimo sada koliko je ljudi gladnih i bolesnih po svetu, da ne govorim o onima koji su u ratu...
Preporuke:
0
0

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner