уторак, 22. септембар 2020.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Коме је до морала у политици, нека иде у НСПМ

О програму ефикасног коришћења спољнополитичких фактора на системској основи у циљу дугорочног развоја РФ

Kоментари (13) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 понедељак, 24 мај 2010 13:05
Лигњослав
Пре него што локални русофили крену да бришу сузе радоснице на овај Баљшој-театар г.Лаврова, а и нормално, последично опале по "издајничкој" Србији, сетите се колико имамо нуклеарних бојевих глава?

Беше, ниједну?

Е, зато нас и не зарезују за суву шљиву. Обе стране.
Препоруке:
0
0
2 понедељак, 24 мај 2010 15:53
@Lignjoslavu, а од thinking maize-a
Поштовани г-дине, а зашто ови "другосрбијанци" и "жути" сада крећу на српску науку?! Зашто је г-дин Ђелић издвојио прошлог јуна једну целину из ИНН "Винча" и основао ЈП "Јонизујућа зрачења Србије", ради "решавања проблема радиоактивног отпада по европским стандардима"?! И зашто ту исту фирму води известан "вечити таленат" Пешић Милојица (Радојица?!) у слободно време дипл. инж. агрономије?! Знате, само у ЈП докторима наука из области физике и хемије, може бити директор један дипл. инж. агрономије! Наравно, са правом чланском картом у реверу, место марамице! И зашто се измешта Институт за сточарство са Батајничког друма?! Да би на истом месту био смештен салон "Икеје", први у Србији?! И много тога зашто, укључујући ову превару од 200, 400, 500, 800 милиона евра, ко даје више! Што наравно не пренесоше "независни медији"! Као што не пренесоше згражавање Тадића (изречено 23.05. 2010. на скупу "Научна заједница за будућност Србије" у "Центру Сава") над судбином 40 милијарди животиња покланих у Америци, ради исхране тих Американаца!? И зато Тадић затражи од наших научника да "измисле ВЕШТАЧКО МЕСО", еда би разрешили на позитиван, "европски" начин, ту "етичку дилему"! Значи, поштовани г-дине не ради се
да ли нас цене "браћа Руси" или нас цене "наши Западни пријатељи" или да ли имамо једну, две или десет нуклеарних глава, већ ДА ЛИ НА МЕСТИМА ПОЛИТИЧКОГ ОДЛУЧИВАЊА ИМАМО МИНУ СА САТНИМ МЕХАНИЗМОМ, ПЛАВЕТНЕ БОЈЕ и ЖУТИХ ЗВЕЗДИЦА, а која се зове СРПСКА НЕОКОМУНИСТИЧКА ГЛУПОСТ! О томе се ради поштовани Lignjoslave и ни о чем другом! ја сам алергичан на глупост!
Препоруке:
0
0
3 понедељак, 24 мај 2010 16:40
Dragan Ostojic
Rusi nas ne zarezuju jer u nama ne vide ozbiljnog partnera, i sam Milosevic se poigravao sa Rusima, koketirao sa zapadom i mesao se u unutrasnje stvari Rusije, podrzavanjem neuspelog puca 1993.
Препоруке:
0
0
4 понедељак, 24 мај 2010 19:48
За "Лигњослава"
Иако овај пут у Вашем коментару има и неко зрно истине, неће бити да се баш све мери бројем нуклеарних бојевих глава. Нити да је наш лош положај на истоку и западу првенствено последица тога. Нема их ни Бразил, Јапан, ни Јужноафричка Република, ни Кипар, ни Швајцарска.
Препоруке:
0
0
5 понедељак, 24 мај 2010 21:08
Милан Пурић
Уз све обавештајне и остале потенцијале којима је расплагао Лавров,убеђен сам да је ова процена апсолутно тачна,наравно из угла Русије.Угао гледања осталих "великих" играча је сигурно врло близу овој анализи.Разликују се по томе на који начин свако од њих може(мора) да ове чињенице изложи својој јавности.У најгорем положају је Америка па за њом ЕУ јер једноставно они су највећи губитници.И по ко зна који пут на овим страницама инсистирам на томе да је глобална криза само последица геополитичких промена које су најављене формирањем БРИК-а.Немогућност Америке да оружјем брани привилеговану позицју управљања светском монетарном политиком(доларом као резервном валутом) у свом интересу и интересу својих најближих савезника,довела је до светске економске кризе.Појавни облик овог тектонског геополитичког поремећаја је финансиска криза коју аналитичари тачно објашњавају "финансиским дериватима" и осталим појавним облицима свеприсутне америчке доминације.Интереси свих главних светских играча ,али и осталих учесника ,како је то Лавров написао,воде новој светској равнотежи пре свега цена свих ресурса које одређују положај сваке од економија понаособ.Такав развој догађаја може пореметити само сулуда помисао неког да евентуалним изазивањм нове глобалне оружане кризе може успоставити неку нову по њих повољну равнотежу.
Препоруке:
0
0
6 уторак, 25 мај 2010 08:55
@Mилану Пурићу, а од thinking maize-a
Поштовани г-дине, пратим Ваше прилоге и коментаре, овде, на НСПМ-у и да признам веома утичу на моје схватање, како информацијама, које презентујете, тако и начином размишљања. Но, морам да признам да код Вас, као и код других коментатора (па и мене лично) и сарадника НСПМ-а постоји извесна црта, ајде да тако кажем "величине". Није то нарцизам, већ једна црта, бићу слободан да генерализујем, нашег националног менталитета, менталитета великог-малог народа. А која се најбоље илуструје у чувеној досетки: "Нас и Руса триста милиона!" Елем, треба мало да се угледамо и на наше непријатеље и унесемо бар зрно скромности, ако ништа друго да се не занесемо. А то зрно скромности, које чува да се "у злу не понизимо, а у добру не узвисимо", најбоље се може окарактерисати западном изреком "мисли глобално, а делуј локално". С тим у вези позивам Вас г-дине Пурићу, да нам објасните, како можемо, а у овој нашој Србији (и Српској!), да делујемо локално, узимајући у обзир глобално мишљење. Говорите о БРИК-у (као и више других људи, овде, на НСПМ-у), па Вас питам како се можемо повезати са њима, упркос компрадорима и њиховом ЕУ-фанатизму. И питам Вас врло конкретно, јер, горе сам навео случај компрадорске глупости и (могуће) похлепе, а на управо завршеном скупу "Научна заједница за будућност Србије" (Центар "Сава", 23.05. 2010.). Питам Вас, јер тај, доскора Трећи Свет (а чији смо ми били предводници, до пре неку деценију!) сада све више и више размушља својом главом и постаје све моћнији и моћнији! Па ред је, да када смо тако мали и немоћни (како примећују многи овде на НСПМ-у, неки из очаја, а неки богами и из злурадости), ДА СЕ ПРИКЉУЧИМО БУДУЋИМ ПОБЕДНИЦИМА! С тим у вези, поменуо бих да је ова и оваква власт склопила споразум о научној сарадњи са Кином, а ускоро ће бити склопљен и са Русијом (поред уговора са западним земљама). Пољопривреда је српска шанса, па би било добро да у науци повезаној са пољопривредом успоставимо и непосредне односе са руским и кинеским партнерима.
Препоруке:
0
0
7 уторак, 25 мај 2010 09:09
@Mилану Пурићу, а од thinking maize-a, 2-ги део
(И да довршим!) Позивам Вас, зато што се довршава урушавање српске пољопривреде "пузајућом" приватизацијом српских института, а посебно оних из биотехничких наука (где и спада пољопривреда). Не бих да наводим појединачне случајеве (уосталом поменуо сам два примера у једном мом коментару на коментар на текст г-дина Лаврова), већ да поменем да је у мој институт стигао, трудом једне колегинице, посао регистрације ђубрива на бази фитохормона брасиностероида. На жалост, колегиница није свесна значаја тог посла (мањкавост исувише велике специјализованости нашег високошколског образовања!). То илуструјем тиме, што поменути фитохормони врше регулаторну функцију метаболизма биљака, на сличан начин како метаболизам људи и животиња регулишу хормони хипофизе! И делују у концентрацијама од 1000 до милион пута нижој од уобичајених фитохормона! О утицају на принос биљака и њихову отпорност на неповољне срединске услове да не говоримо! Поменуто ђубриво на бази фитохормона руског је порекла, али сазнао сам да и Белоруси раде и производе исте фитохормоне, па ето прилике, поштовани г-дине Пурићу за једно "мисли глобално, а делуј локално"! Тим пре, што се бавим само науком (истина примењеном, али науком!), па би ми помоћ људи из економске струке била врло потребна! О утицају на српску пољопривреду да не говоримо! Ето мене, ето Вас, ето рата српској глупости, а за добро Србије и њених људи!
Препоруке:
0
0
8 уторак, 25 мај 2010 13:25
Лигњослав
Г. "Мејз", слажемо се у потпуности, с' тим да ја ниједној страни не дајем предност. Надам се ни Ви.

За "Лигњослава"

Господине, набројасте Бразил, Јапан, Јужноафричку Републику, Кипар и Швајцарску. СВАКА има барем по један адут "светске класе":

Бразил - храна, нафта
Јапан - технологија
ЈАР - ресурси
Кипар - антитурско ЕУ-мњење и офшор статус
Швајцарска - паре, ма како прикупљене

... а које Србија нема, нити је икада имала, нити ће икада имати. Да смо имали барем ЈЕДНУ бомбу (свеједно где била усмерена), не би нас пипнули ни паткицом за пливање!

Стога, "УА!" за обе стране, јер нама ниједна није мајка. Само су повремено добре "маћехе" неким нашим лошим "изнутрицама".
________________________________

Окружење је нас Србе ставило на ветрометину, а то што Совјети поткусурују са нама неке друге ствари, говори и о њима и о нама.

Назад на чланак:

Елем, Г.Лавров је човек патриота, родољуб... пажљиво је ово саопштење сОчињено, али је свако поређење са нашим, локалним "национал-русофилским предузетницима" крајње неподесно, иако је овде на НСПМ овај "проглас" и презентован да нам се покаже како "Рује" виде националну и светску политику. Свака част!

То овде не бива, тј. није примењиво. Зашто?

Јер, Г. Лавров неће олако издати своју земљу за шаку долара, а наши функционери су је одавно не - "издали", него ПРЕДАЛИ на располагање. О томе говоре и "тазе" односи са Турцима и Босанцима-мухамеданцима, и игре око доласка и одласка федерацијских полулегалних структура (Силај-џић) у Србију, као и Турско отворено лобирање против Србије, а са друге стране се "председник" милује са џелатима, јасасинима (хашишарима).

Колико кошта такав "наш" став, баш ме занима?
Препоруке:
0
0
9 уторак, 25 мај 2010 15:39
Милан Пурић
@thinking maize
Поштовани, свакако да не само размишлјам о стварима које сте уочили већ и предлажем кон кретна решења о тим могућностима.Нисам сигуран колики су домети интересовања осталих посетилаца сајта НСПМ па ме можете кнтактирати на Ова адреса ел.поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели како бих Вам послао одговоре на питања.
Препоруке:
0
0
10 четвртак, 27 мај 2010 09:03
Cernisevski
@Mилану Пурићу, а од thinking maize-a, 2-ги део
посао регистрације ђубрива на бази фитохормона брасиностероида

-posaljite neki link (da ne zamaramo ostale) gde bi se moglo saznati vise o tome - da li su kod nas vrseni ogledi i sa kakvim rezultatima i kada bi se mogla ocekivati masovna primena.
Препоруке:
0
0
11 четвртак, 27 мај 2010 12:47
@Cernisevskom, а од thinking maize-a
Поштовани, да Вас не би увлачио у мали "свемир" брасиностероида, саветујем да на неком претраживачу (нпр. "Google") укуцате BRASSINOSTEROID и већ на првој страни наћи ћете чланак о брасиностероидима на Wikipedia-ји и Brasinosteroid-Page, са елементарним, како стручним, тако и лаичким информацијама о тој класи једињења и њиховом значају код биљака. Што се мене лично тиче, заинтересован сам превасходно за проучавање деловања брасиностероида, како у пољу, тако и на појединачне биљке, а имам прелиминарни договор са колегиницама из Института за биолошка истраживања у вези биохемијских и молекуларних проучавања брасиностероида. Циљ ми је да нешто што је добро, уђе у нашу земљу, да то добро искористимо и ако можемо овладамо њиме (па и у смислу сопствене производње!). У том смислу потребна ми је сарадња са људима који се разумеју у економију и трговину, еда би, на организован начин та средства ушла у нашу земљу, уз тесну сарадњу научника и људи из економије и трговине. Мени је за истраживања потребна пре свега активна супстанца и препарат (који се непосредно примењује на пољу). Тога имам у ограниченој количини и циљ ми је да у сарадњи са људима из економије и трговине то и остварим. Толико и остајте у здрављу!
Препоруке:
0
0
12 четвртак, 27 мај 2010 13:51
НСПМ веб
Позивамо коментаторе по стоти пут да се држе теме текста.

Овог пута морамо да се запитамо какве везе имају брасиностероиди и слично са чланком г. Лаврова, и да замолимо г. Тинкинг Мејза да убудуће не меша грандмодерс вид фрогс, односно да не усмерава расправу на сасвим десету тему.

Поздрав!
Препоруке:
0
0
13 четвртак, 27 мај 2010 14:22
thinking maize
Примљено к знању! А било би лепо и да дате неки прилог о стању српске науке, као још једној области деловања компрадора, а у Србији. Тако да бих могао да дам коментар на примереном месту. Јер, сложићете се, и наука спада у стратешке области и интересе једног друштва. А то је тема о којој прича и г-дин Лавров. Истина на много општијем нивоу, а не у ипак једној специјализованој области друштва, као што је то наука. Можда сам злоупотребио Ваше стрпљење, као и стрпљење коментатора, али верујте не причам о безначајним темама по српско друштво, напротив! Још једном хвала и пратило Вас свако добро! Искрено ваш thinking maize.
Препоруке:
0
0

Анкета

Да ли мислите да ће у наредних годину дана у Србији бити одржани нови парламентарни избори?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер