четвртак, 04. јун 2020.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Коме је до морала у политици, нека иде у НСПМ

Кo је режирао Сребреницу

Kоментари (20) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 субота, 20 март 2010 21:21
Lepa Vranjanka
Vezano za tekst - kako vec bese prezime onog Ibrahima sto napisa dosta toga na tu temu ? Cak je od nekih "njegovih" i pretucen zbog toga.
Препоруке:
0
0
2 субота, 20 март 2010 21:43
Пер
Највећи злочин јесте злочин против мира.
Кад вам изваде чеп из чамца (Њемачка и Ватикан), бродоломници се боре за живот, поготово ако вас неко веслом туче. Треба да се тражи међународни трибунал који би почео од Кинкела, папе....па све до чињеничног стања и , наравно, Сребренице и не само ње...
Препоруке:
0
0
3 субота, 20 март 2010 21:46
Мирко Грбић, Бањалука
Бог Марс!
Препоруке:
0
0
4 субота, 20 март 2010 22:09
преседан
С обзиром на консеквенце изненађује колико је, заправо, нејасно шта се под појмом „геноцида” подразумева. УН су 1948. године усвојиле Конвенцију о спречавању и кажњавању геноцида.

Генерална скупштина УН је 1982. оквалификовала масакр у Сабри и Шатили као геноцид.
Препоруке:
0
0
5 субота, 20 март 2010 22:35
Мирко Грбић, Бањалука
http://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=18199
ovaj link vrijedi naci !
Препоруке:
0
0
6 субота, 20 март 2010 22:37
Мирко Грбић, Бањалука
Још један линк...
http://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=18156
Препоруке:
0
0
7 недеља, 21 март 2010 01:26
Одбрана и последњи дани
До Дејтонског споразума није могло доћи док Сребреница није заузета од стране војске РС. То је био део договора. Изетбеговић је месец дана пре напада извукао из Сребренице наоружање и елитне јединице са Насером Орићем на челу.Па и тај Ердемовић. На суђењу је прво изјавио да су га натерали да убија заробљенике под претњом да ће и сам бити убијен ако не пристане, да би касније рекао како је плаћен са 12 кг. злата за обављени посао. Наравно да једно искључује друго и да је сведок доста тога измислио.
Препоруке:
0
0
8 недеља, 21 март 2010 09:37
необизантинац
`Јер и Србија би могла да тужи Турску због геноцидне радње одузимања деце. По дефиницији, и то је био геноцид.`

Србија да је и `д` од државе би упрво то и урадила, заједно са још неким земљама (Грчка, Бугарска, Арменија...), а посебно у светлу нове проџихадске и неоотоманске политике Турске. Вреди ли додати да су они први признали независност Космета, који је овакав какав је данас управо последица политике којом се Турска дичи. Случај КОНТРАтужбе са НДХ је још жалоснији пример. Уместо да смо их тужили први још 1995, ми сад тужимо њих да би они престали да туже нас, а ми се онда добровољно помирили.
Јад и беда
Препоруке:
0
0
9 недеља, 21 март 2010 10:51
хроничар
Заиста се дуго подцењују психолошки аспекти одређених политичких поступака. Можда Караџић тако суверено влада политичком ситуацијом на плану мишљења управо због тога што му је јасна психолошка подлога поступака и "наших" и "њихових".
Тим, наравно, горе по њега. Као што је тим горе по Милошевића колико је више у праву.
Ево вам пример психопатолошке игре "Шутни ме" или " shot me now": Пре тридесетак година игра се утакмица између сарајевког Жеље и Звезде. Халф Жеље Хаџиабдић прилази главном Звездином играчу Аћимовићу и псује му на ухо српску мајку. Овај га удара и добија црвени картон. У каснијим разговорима Хаџиабдићев гест неко не тумачи националистичком мотивацијом, већ средством да се елиминише противник. Није часно, али је ласно.
Приликом једног од наших последњих сусрета на питање "Чега се бојати"? рекао сам Караџићу да ће Изетбеговић одиграти игру "Шутни ме". Психопатолошке игре које људи играју произилазе из њиховог карактера. Изетбеговићев карактер је анални и игра "шутни ме" произилази из аналних црта. А народ? Народ се поистовећује са лидером и игра његове игре на начин како би он то урадио. Да посдсетим; ред за хлеб у Васе Милкина улици, пијаца Меркале, и коначно Сребреница.
Господине Лазански, одлично сте уочили да се човек може психолошки спознати само ако се воли, макар мало. Али, ако спознате да је неко врло зао, како одна и даље да га волите? Стварно треба бити мазохиста, безмало болестан, па разумети све и свакога, а онда...
Ипак је здравије и продуктивније постављати и одговарати на питања типа, која средстава, и колико, (мислим на,топове, авионе, ракете), којим инструментима, на који начин, којим људима, са којом и каквом обуком, којим правцима кретања?
Зато сам увек завидио војним аналитичарима, само чиљенице и то је све. Кад хоћеш врага, и ту стоји проблем рационалног и ирационалног, и што је још горе, ирационално у служби рационално.
Биће као код Достојевског, у "Идиоту" сви идиоти осим идиота.
Препоруке:
0
0
10 недеља, 21 март 2010 12:43
ПЕТИ ЕЛЕМЕНТ
..."наношењем телесних или душевних повреда"...

Из овог дела дефиниције о геноциду, веома лако би се могло стећи право да се Међународна заједница оптужи за геноцид над Србима, макар због душевних повреда!
Препоруке:
0
0
11 недеља, 21 март 2010 15:20
NADA
Naslov treba da glasi KO JE REZIRAO RAT,jer isti taj je rezirao i Srebrenicu,Markale,Vase Miskina...itd.,da naravno i Racak. Mislim da to nije tesko pogoditi.
Препоруке:
0
0
12 недеља, 21 март 2010 17:55
Aleksandar
Naravno da su to rezirali Englezi da bi muslimani prihvatili Dejton.
Препоруке:
0
0
13 недеља, 21 март 2010 17:58
Бивши Сарајлија
Ово што пише Лазански о "случају Сребренице", многи, укључујући и мене у те, су, у својим коментарима, објављивали још потпуније и јасније приказе од овог који даје Лазански. Диве му се коментатори на "Политици", а по мени то дивљење је одјек претходних добрих чланака Лазанског.
Мало је тога у овоме чланку Лазански рекао, а ништа открио. Уствари, трудио се да не каже праве ствари и оптужи планетарне силнике.
Скоро, да сам наставник у средњој школи, текст бих оценио констатацијом: "Не зна се шта је писац хтео да каже".
Препоруке:
0
0
14 недеља, 21 март 2010 18:09
Миле Бре
Заговорници резолуције о декларацији посланика скупштине Србије за неистражени злочин са епитетом "геноцид", сматрају да се оправдавају њихови захтеви само зато што заступају мишљење западних моћника. Желећи да моћницима помогну у оправдању њихових деловања против српског народа (уопште), поткрепљују своја настојања, недовољно убедљиво, глумећи наивност и ограниченост у расуђивању, додајући томе акцент да они имају право на своје мишљење. Наводе истовремено као оправдање као Срби треба великодушно и примерно да започну осуђивања "својих" злочина како би се најзад учинио корак ка миру у региону.
Било је за очекивати да ће јавност реаговати на овакав начин. Добија се утисак да је акција "заговорника" слабија и да јењава. уколико је процена тачна, деловање јавности са захтевом за ирезолуцијом о декларацији посланика, било би само залечење последица. Узроци свих недаћа остали би под мотом "квијета нон мовере". Добро уочавање г.Лазањског када Наводи г.Додика да је злочин започео растурањем Југославије. Значи да би требало ићи временски у назад (много раније)да би се дошло до истине. Само истином се може доћи до измирења на овим просторима. И управо треба оптужити и настојати да се казне сви виновници (било делом, било пропагандом) "удруженог" злочина против Срба. За дешавања која су претходила догађајима (планирање) па догађајима у Словенији до данашњег дана. Сведоци смо да управо за дела која се чине од "оне стране" према Србима, ти исти за таква дела оптужују Србе.
Препоруке:
0
0
15 недеља, 21 март 2010 18:38
Божо Бјелак
Нема смисла писати ради писања. Било који текст, на било коју тему има смисла ако је само једна реченица нова, ако је приступ нов. Цијели текст је један каламатијас, набацаних података и већ одавно познатих „мисли“. „Љубав се не може распоређивати“, шта то значи. Ко је рекао да може. „По својој узвишеној идеалистичкој решености да волим сваког човека на овој планети“. Шта значи „идеалистичкој решености“. Зар је потребно наглашавати да се према човјеку треба односити човјечно. А, шта ако је неки припадник људског рода звијер, убица или ако су припадници неког народа звјерињак, убице. Треба ли их вољети. Ваше је право Лазањски да праштате, а не да по „идеалистичкој решености волите сваког човјека“. Затим, врхунац свега је да „мудро распоређујете љубав“. Ово нема смисла коментарисати. Такође, шта то значи „поредити злочине“. Не треба поредити злочине, већ утврдити ко је склон злочинима, кроз цијелу историју, ко је био злочинац и изазвао злочин. Зар је друга страна која се бранила или брани једнак злочинац. Ви негирате право на самоодбрану. Кажете „морални изрод“, остављате високопарне и бомбастичне мисли недовршеним. Овај слиједећи став спада у безобразлук: „Нико није могао да натера припаднике војске РС да у Сребреници убијају Бошњаке“. Да ли знате господине шта сте написали, посебно став „нико ије могао да натера“. Да ли знате како је до тога дошло, односно питајте Холандезе колико је и КО је страдао. Зашо је пала Влада, зашто су официри ражаловани и покажњавани. Знам да ћу бити разапет због слиједећег: да није било и Сребренице, данас не би било Српске. Холокауст – holokaustos – потпуно спаљен, у старој Грчкој и Риму, била је жртва која је спаљивана у част богова или за душу покојника. Није холокауст везан само за Јевреје, већ за све народе кроз историју који су уништавани. Дефинишете геноцид. Геноцид је геноцид, лат. genus – род, племе, врста, а cid, cida – убица. У Сребреници није био геноцид, односно није било истребљење цијеле муслиманске популације.
Препоруке:
0
0
16 понедељак, 22 март 2010 01:37
stevan
Rsplet bivse Jugoslavije trebalo bi se pod hitno pokrenuti istraga, ko je sve ucestvovao njezinog raspleta,jer jugoslaija se nikad nebi rasturila da nije bilo podval zapadnih osvojaca...
Препоруке:
0
0
17 понедељак, 22 март 2010 08:22
dragoslav pavkov
Кренуо бих са полазишта да "Сребреница" није режирана већ да су неки заробљени Муслимани побијени због освете.Притом не одбацујем солуцију да су постојали сценарио и режија тог догађаја,једноставно-ја немам довољно чврсте доказе да тако нешто тврдим,а колико схватам и Лазански барата индицијама.
Чињеница је да је ВРС после стављања источнобосанских енклава под заштиту УН своје снаге преместила на друге делове војишта.Холандски батаљон УНПРОФОР-а није могао или није хтео да спречи излазак Муслимана из заштићене зоне ради пљачке.Ти походи су се одвијали на начин да су банде сребреничких Муслимана током ноћи подилазиле на прилазе српског села које је одређено за пљачку,са собом водећи жене и децу који су по отпочињању напада стварали буку и код Срба ухваћених на спавању остављали утисак да је непријатељских војника много више него што их стварно има.За пљачку су бирана села за која се знало да немају заштиту Војске РС,већ су у њима остале жене,деца и мушкарци који нису војни обвезници (старци и инвалиди).Углавном свака кућа је имала оружје,једино није било никог ко би га употребио.Цивиле рањене у борби,често су убијале муслиманске жене и деца које су ишле за нападачима,што је рођацима настрадалих посебно тешко падало,јер,док су они бранили туђа огњишта-њихова затиру буле и балинчад...Кад је коначно донета одлука да се Сребреница "пацификује" освету појединаца нико није могао да спречи.Да је мени неко убио оца или мајку како би прикрио починиоце пљачке,сумњам да бих се понашао другачије него неки сребренички осветник.Умирио бих своју савест,осветио бих родитеље-и певајући бих отишао у затвор,ако би ме неко осудио...Дакле нико неби ни требао да ме тера да стрељам заробљенике.Можемо расправљати дали је баш хашки трибунал суд који треба да суди о томе,али освета је одавно "нелегитимна" у међуљудским односима-тако да ће до суђења доћи кад-тад.Одговорност ВРС сигурно постоји,проблем је што се и са те стране неко прави Тоша и пушта да се лицитира са бројем жртава.наставак...
Препоруке:
0
0
18 понедељак, 22 март 2010 11:25
драгослав павков-наставак
У Врс сигурно постоје људи који знају где се налазе места злочина и требали би да их покажу органима Републике Српске,које би затим требале да похапсе и осуде починиоце,наравно ценећи све околности-отежавајуће и олакшавајуће.Онај ко је дозволио да се од паса рата разних националности у ВРС формира 10.диверзантски одред,који је по дефиницији требао бити елитна јединица,а уместо тога постао је башибозук који је ради нечијег интереса камен о врату целокупног Српства-не може избећи своју одговорност.Због нечије потребе да за себе задржава информације које би довеле до расветљавања случаја Сребреница,и цела Српска је талацц тих људи који упркос високом губернатору и дан-данас имају огроман утицај на тамошње прилике.Верујем да цифра од осам хиљада стрељаних није ни близу реална,али је сасвим солидна за наметање геноцида српском народу.Користећи ту цифру као некакав аксиом,разне Кандићке,Бисерке,Чеде и чедери веома добро зарађују.Дали је време да се такво стање прекине,знаће се убрзо чим се у Скупштини намакне 126 посланика који ће подржати Тадићеву декларацију.увек ће бити лако наћи 126 Срба којима ће за нешто фалити 100€.Ако ми,који се таквој декларацији противимо не успемо да тога дана пред том зградом скупимо 100 000људи па да је сравнимо са земљом,то ће првенствено говорити о нама,ко смо и какви смо.
Препоруке:
0
0
19 уторак, 23 март 2010 17:53
srdoje markovic
svako ko je okrvavio ruke,treba dа sjedi u zatvoru,pa koliko je tezak slucaj,toliko brate nek uziva medju zidinama,ali ima i druga strana,mozda su neki okrvavili ruke braneci se,jer nisu svi jednako bili naoruzani i spremni,za katastrofu kakva se desila u razgranicenim granicama jugoslavije,zatim otkud mom komsiji,koji je do juce pio kavu samnom i koji poznaje cijelu moju familiju,da dolazi sa prijateljima kuci i trazi neko oruzje ili orudje,razlog za kavgu,a iz kavge se desi ubistvo iz ubistva osveta,eh,zasto se ovdje svi ne sjete bozije poruke;u osveti vam je opstanak,ali ako oprostite i ja cu oprostiti vama,mozda nije tacno ovako ali je tako nekako,neka mi bog oprosti,ovim prostorima je i bog okrenuo ledja....
Препоруке:
0
0
20 петак, 26 март 2010 03:18
zoka
Pise gospodin Lazanski "Jer medjunarodna zajednica uopste nije nevina...."
Nije mi jasno sta pokusava da kaze sa tim, da je medjunarodna zajednica MORALA sprijeciti ovaj zlocin ili genocid, zavisno sa kog nacionalno politickog aspekta se posmatra.
Препоруке:
0
0

Анкета

Да ли мислите да ће овог лета Вучић и Тачи потписати неки споразум о КиМ у присуству Доналда Трампа?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер