Kome je do morala u politici, neka ide u NSPM

Iz arhive: Avganistan - rupa bez dna u kojoj nestaju imperije

Komentari (15) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 utorak, 18 maj 2021 08:58
Brane
Nikola Tanasić opisa u ''Avganistan - rupa bez dna u kojoj nestaju imperije'' opisa ... kako su imperije delovale u civilizaciji 2000 godina posle stradanja Gospoda. U šta je sve trošen ljudski um, resursi, život.

Bravo Nikola, osvetlio si deo življenja na Planeti Zemlji. Kao pričešće, može da osvesti, ako prione, i ako je ostalo zdravog razuma.
Preporuke:
24
7
2 utorak, 18 maj 2021 13:28
...
I ako je tacno da je i SSSR u Avganistan isao na poziv zvanicnih vlasti, i Rusija u Siriju takodje, uloga SSSR u Avganistanu i Rusije u Siriji sasvim se razlikuju. SSSR je isao u Avganistan da siri socijalizam. Odbrana protiv muhamedanskih terorista je bila deo toga, ali je SSSR takodje gradio puteve, skole, bolnice. Starije generacije avganistanaca, nakon zivota pod mudzahedinima, talibanima, amerikanacima, i opet talibanima, ceznjivo se secaju tog avanistanskog socijalizma.

Rusija je u Siriju isla da brani svoju jedinu mornaricku bazu u Sredozemlju, strateski objekat najviseg reda. I, donekle, da spreci transport gasa iz Katara, a koji bi ugrozio rusku prevlast na trzistu ugljovodonika u Evropi. I donekle, da uvezbava deo svoje vojske u pravom ratu, gde se gine. SSSR je u sirenju socijalizma doziveo neuspeh. Rusija u Siriji, za sada, ostvaruje svoje ciljeve.
Preporuke:
45
0
3 utorak, 18 maj 2021 13:56
Oliver Kromvel
Islamski faktor treba da bude izolovan i držan daleko od Evrope,rat u Afganistanu započet od strane Sovjeta je bio potpuno nelogičan,pogotovo toliko dugo zadržavanje na toj pustoj teritoriji.Iz Američke perspektive to je bio čist strateški pokušaj da se na vrhuncu snage američke imperije početkom dvehiljaditih Amerika preko Avganistana inkorporira u meki trbuh Rusije,odnosno u inače nemirno područje centralne Azije gde obitavaju posvađane bivše SSSR republike Turkmenistan,Uzbekistan,Kirgistan,Tadžikistan pa i Kazakstan.
Preporuke:
18
8
4 utorak, 18 maj 2021 20:58
hmm
Postoje teritorije za koje se ne treba boriti. - Sun Cu

Da bi se neka teritorija osvojila, nije dovoljno samo pobediti u borbi, već je potrebno i ubediti stanovništvo da je u njihovom interesu da se predaju stranoj sili. SSSR je pokušao sa idejom socijalizma, SAD su pokušale sa idejom američke kapitalističke demokratije. Obe ideje su podjednako strane Avganistancima, i nijedna od tih ideja nije nikad imala realnu šansu da osvoji srca i umove lokalnog stanovništva.
Preporuke:
28
3
5 petak, 21 maj 2021 17:55
doktor
Uz filmove koje je naveo g Tanasić, svakako treba odgledati 'Hurt locker', koji je dobio Oskara i 'War machine', gde je po mom mišljenju Brad Pitt dao svoju najbolju ulogu, a koji detaljno i verno odslikava svu besmislenost američke 'intervencije' u Avganistanu
Preporuke:
5
1
6 nedelja, 15 avgust 2021 23:57
Ivan Grozni
Zanimljiv tekst. U komentarima ovih dana uglavnom se pisalo o tome kakve će posledice povratak talibana imati na ulogu Rusije, Kine i centralno-azijskih država. Mislim da je malo pažnje posvećeno ulozi Pakistana. Kao što je poznato, veliki broj Paštuna (najradikalnijeg dela afganistanskog stanovništva) živi u Pakistanu i smatraju da im je naneta velika nepravda time što žive u dve države. Dalje, postavlja snje pitanje kakvu ulogu će odigrati Iran. Uticaj Irana nije zanemarljiv, naročito u kulturnom smislu. Dari, varijanta persijskog jezika, govori se u Afganistanu. Iran je čak u pretprošlom veku pokušavao da osvoji Herat i zapadni deo Afganistana, ali su ih u tome sprečili Britanci. Konačno, postavlja se i pitanje budućnosti Afganistana. Ta država je stvorena kao kompromis između ruske i britanske imperije i obe ih je nadživela. Da li je moguć raspad Afganistana po osnovu nacionalnih podela?
Preporuke:
14
5
7 ponedeljak, 16 avgust 2021 10:08
Rajko
Cela ta priča je sporedna. Jedino važno je da Srbija odlučno zaštiti svoje granice od tih miliona koji su se namnožili i kreću na zapad. Jedini efikasan metod je mađarski.
Preporuke:
13
0
8 ponedeljak, 16 avgust 2021 13:51
Lester
Za ovu temu, možda ipak film "Čovek koji je želeo da bude kralj". I jedna vrlo dirljiva pesma- https://bit.ly/2Xna2m6

Iako sam se uzdržavao od komentarisanja teme (izuzev hrabrosti i naučnih dostignuća predsednika Ganija), osećam potrebu da napišem par redaka.

Što se Amerikanaca tiče, ovo je izuzetno ponižavajuće i loše za njihov uticaj na Bliskom istoku/ Srednjoj Aziji. Em se vojska koju su oni trenirali i opremali raspala protiv 4 puta brojčano slabijeg gerilskog pokreta, em su pustili saveznika niz vodu. Nije bilo ni podrške protivniku druge supersile, ni logističkog lanca nalik "Ho Ši Minovoj stazi", ni džungle, ni antiratnih protesta na domaćem terenu, ni gubitaka.

No, Bajden je tu verovatno najmanje kriv i gro krivice snose neki drugi. Bušova klika, generali, Obama i njegov "surge", pogotovo Karzai i Gani (prvi je vojsku napunio drugovima mudžahedinima, drugi je iz nje odstranio sve oficire iz sovjetske ere i zaratio sa komandatima milicija).
Preporuke:
8
1
9 ponedeljak, 16 avgust 2021 13:52
Lester
Što se Rusije tiče, najveći problem je sada utvrditi "stanove" zbog prelivanja džihada. Zato su se i rastrčali tamo. Ali svaka kriza je i prilika, odnosi sa njima ("Stanovima") nisu idilični ali u situaciji "Taliban ante portas" otvaraju brojne prilike za "saradnju na raznim poljima" (čitaj- držanje na kratkoj uzici i lupanje dandara svojeglavijima tamo).

Troškovi prisustva tamo nisu prohibitivni- nije ovo sovjetska era, Moskva ne subvencioniše mamutsku potrošnju u srednjoj aziji, već one uglavnom izvoze višak radne snage i za doznake kupuju rusku robu.

Praktično sve što bi plaćala bilo bi par potentih i teških formacija i vojnih baza(možda 1-2 milijarde dolara) dok bi dole uspešno prodavala oružje, opremu i usluge neophodnu za jačanje odbrambenih kapaciteta.

Ipak, i Talibanima treba vremena da konsoliduju dobitke i izgrade vlast u zemlji. Dosada su uništavali džihadiste tamo (Islamska državu Horasona), što je razumljivo, uzevši u obzir koliko su se "opekli" ranije sa Al Kaidom.
Preporuke:
7
1
10 ponedeljak, 16 avgust 2021 21:08
siniša @ Oliver Kromvel
Niste u pravu. Muslimani, ili kako kažete islamski faktor, ima pravo na opstanak i život kao i svi drugi. I ko sam ja, kao komunista boljševik, Staljinista, ili pravoslavac, ili ko god da im ja određujem meru.

Kao Crnogorac, nepismeni crnogorski udbaš određuje meru pravom doktoru nauka, ne udbađškom nego pravom. Ne može tako.

Jedina prava reč je izvinjavam se, ne volim te savremene izraze, ali jedina prava rač je inkluzija.

BIlo je pozitivnih primera, na primer kod nas u SFRJ. Muslimani su bili ravnopravono uključeni u sve.

Mada je bilo i nezadovoljnih. Sećam se fudbalera Vahida Halilhodžića, on je bio nezadovoljan svojim statusom u reprezentaciji. Smatrao je da je bio oštećen. Safet Sušić nije.

I vidim danas isti taj Vahid plače za SFRJ kao za rođenom majkom.

Nije cenio kad je trebalo.

I njih i nas je upropastila želja da jedni dominiraju drugima.

Nikako dominacija, samo ravnopravnost.
Preporuke:
3
3
11 ponedeljak, 16 avgust 2021 22:32
siniša @ Ivan grozni
Pohvala što se nešto pročitalo pre upuštanja u diskusiju.

Ali kad si već u diskusiji, bolje da je tema određena nego onako "u globalu".

Šta to talibani novo mogu da urade prema Ruisiji? Da se uključe u ruski kosmički program, da im ukradu supersonične rakete, da nameštaju utakmice iz hokeja?

Ništa od svega toga.

Problem talibana je u tome što treba da obezbede međunarodno priznanje, zatim da prehrane stanovništvo.

Teško da će vojno nasrnuti na neku susednu zemlju. Iza talibana stoji Saudijska Arabija i Pakistan. Iranu odgovara da su Amerikanci otišli, ali ne raduju se talibanima, i još manje će ih finansirati.

Ujedinjenje talibana sa Pakistanom Indiji ne bi odgovarao nikako, a bez Indije talibanska vlast i Avfanistan su u problemu sa priznanjima.

Talibani mogu najviše štete da naprave kineskom projektu obnove puta svile.
Preporuke:
5
1
12 utorak, 17 avgust 2021 07:29
Zoran
I SSSR nestao jer proapo u Avganistanu.
Preporuke:
0
4
13 utorak, 17 avgust 2021 11:33
...
Valja se podsetiti reči pobegulje Ganija govorio je o lutkarskih vladi Sovjeta, zvao Anere u pomoć da stvori bolje i kao i svaka ne autentična ali ovaj put američka puppet vlada je pala tj dala se u bezaniju.
Preporuke:
4
0
14 utorak, 17 avgust 2021 18:30
Ivan Grozni
@siniša

Talibani Rusiji ne mogu ništa da urade i to nije sporno. Takođe, ne mogu vojno da ugroze ni susedne zemlje. Ono što nije dobro, to je postojanje talibanske države u srcu Azije. Centralnoazijskim postsovjetskim diktaturama može se svašta zameriti osim da tolerišu islamski terorizam. Međutim, sa talibanskom državom u susedstvu, razne terorističke grupe u "stanovima" mkogu pokušati da destabilizuju te zemlje. Takav scenario Rusija sigurno ne želi. Afganistan je veštačka tvorevina dveju imperija i možda bi najbolje rešenje bila podela po etničkom principu, onoliko koliko je to moguće. Iran da dobije Herat i zapadni deo, Turkmenistan, Uzbekistan i Tadžikistan takođe da dobiju neke teritorije. Ostatak zemlje, nazovimo ga Paštunistan mogao bi da se priključi Pakistanu ili da postoji kao samostalna država. Na taj način bi narodi koji su manje radikalni od Paštuna mogli mirnije da žive. Što se tiče Vašeg komentara da se nešto "čitalo", mogu da Vam preporučim dosta literature o Afganistanu.
Preporuke:
4
2
15 utorak, 17 avgust 2021 19:08
nedelja, 15 avgust 2021 23:57Ivan Grozni
pa Herat je i pripadao persiskoj Imperiji
Preporuke:
5
0

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner