Kome je do morala u politici, neka ide u NSPM

Naprednjačka „velika ideja“

Komentari (164) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 petak, 19 februar 2010 11:08
Miloš
Uravnotežena i racionalna analiza. Samo se bojim da kod SNS nema nikakve velike ideje, osim ideje dolaska na vlast, isključivo sa temama o borbi protiv korupcije i boljem životu. P.S.Drago mi je što opet čitamo profesora Antonića, nije ga bilo 2 nedelje ni na NSPM ni u Pečatu
Preporuke:
0
0
2 petak, 19 februar 2010 11:18
Nenad
Zahvalnost dragom profesoru na odličnim tekstovima iz kojih puno učim. Na ovaj tekst bih mogao samo da dodam i materijalnu stranu medalje koja se odnosi borbe za vlast i poslušnosti Imperiji. Naime, nisu samo lideri partija u pitanju, jer se ovde radi i o njihovim saradnicima koji jure da se što pre obogate, a to podrazumeva da prvo moraju da dođu na vlast. Nacionalni konsenzus o kome govorite može upravo biti postignut ako se te elite dovoljno obogate i budu zadovoljne svojim bogatstvima. Tek onda tako siti mogu postići minimalan nacionalni konsenzus. Tadić i Nikolić su samo vrh tog ledenog brega.
Preporuke:
0
0
3 petak, 19 februar 2010 11:34
Petar
Đinđić je, takođe, kada se javno požalio da je prevaren (jer, od obećanih milijardi pomoći Srbiji nije bilo ništa) i kada je pokušao nešto da preduzme u vezi sa Kosovom, pušten da umre (tako što je dignuta bezbednosna zaštita oko njega i prepušten mecima podzemlja).
Kakva analiza koja svakom ko malo hoće da razume današnju Srbiju zlata vredi.Citirana rečenica je ključna za sve zaslepljene koji nisu razumevali tragičnu smrt čoveka punog vrlina,al pogotovo mana.
Preporuke:
0
0
4 petak, 19 februar 2010 11:37
Jasna Simonović
E, baš ste lepo ovo napisali...čak i za mene kao "političkog diletanta"..

Samo imam dve "krupnije" zamerke koje ćete, nadam se, "džentlmenski" prihvatiti:
1. Nije "samozvana" već "prozvana" "Druga Srbija"...U tom imenovanju jednog dela srpskog naroda, mislim da ste dali veliki doprinos...
2. Čak i ako zanemarimo da li je "Imperija" pozitivan ili negativan entitet, mislim da ga svakako ne čini USa plus saveznici već samo USA...(Koja je Savremena imperija dovoljno "luda" da se solidariše sa npr. milijardu i ne znam koliko ono objavi TV pre par dana falsifikovanih lekova u EU?! Ili sa krađama maksimuma maksimuma humanitarne pomoći širom sveta?!)..

U nadi da će "Veliki gospodar" na ovome svetu preovladati u liku Boga u kakvom god religijskom shvatanju bio kod nas, malih ljudskih kreatura, volela bih da se kod nas zaista ostvari ne "naprednjačka "velika ideja", već "napredna mala ideja"...Sve prave stvari su uvek prvo male...

A i zašto se uostalom nalaziti na minimalnom konsenzusu gde se svi tuku, batrgaju, zbunjuju i luduju, kad maksimalan neropski konsenzus svi već znamo? Tako nekako, gdine Antoniću...
Preporuke:
0
0
5 petak, 19 februar 2010 11:38
Radivojević B.
Odlično. Mislim čak da je g-din Antonić bio i malo preblag prema naprednjacima. Nažalost, to nije nikakva alternativa sadašnjoj vlasti. Čak ne znam ni da li postoji još neko ko nije u kandžama "imperije", od ovih postojećih stranaka. Crno nam se piše u svakom pogledu.
Preporuke:
0
0
6 petak, 19 februar 2010 11:47
Dragan Jagodina
Koliko su mudri bili naši preci i koliko su dobro poznavali mentalitet svog naroda najbolje pokazuju 4 ocila(ili 4 s),jer nas samo sloga može spasiti.Kao što rekoste gospodine Antoniću to se dogodilo 2006 godine oko donošenja Ustava(da ne računam LDP jer Brankovića je uvek bilo)a tada na vlasti je bio Koštunica.Treba pomoći tom čoveku jer, po meni,samo on može od Srbije da napravi državu poštovanu i u sadašnjim granicama sa Kosovom i Vojvodinom.Vreme je da elita opravda svoj naziv ili da se povuku iz javnog života.
Preporuke:
0
0
7 petak, 19 februar 2010 11:47
BBC
Nazovite me sumnjičavcem, kontrašem ili paranoikom, ja Tomi i Vučiću ne mogu da verujem i nikad ne bih glasao za njih. Ne mislim da "evropski put" nema alternativu, još manje to da je "Tadićeva politika dobra, samo što se ne sprovodi", ne verujem da bi "naprednjaci bili veštiji u pregovorima sa Vašingtonom ili Briselom", veoma sam daleko od toga da mislim da se statut Vojvodine ne treba menjati, niti mislim da imaju "bolje kadrove" od DS-a. Uostalom godinama se u Srbiji menjaju muzičari, menjaju instrumenti ali je muzika stalno ista.
Čak kada bih mogao da zanemarim sve gorenavedeno, za Tomu i Vučića ne bih nikad mogao da glasam niti da im verujem iz jednostavnog razloga što su okrenuli leđa svom kumu, vođi, političkom učitelju i dugogodišnjem prijatelju, i to u momentu kada mu je tajteže, kada na pravdi Boga trune u tuđinskom zatvoru već 7 godina. Samo ta činjenica mi je dovoljna da steknem takvo mišljenje o ovom tandemu i njihovim pajtašima, koje ništa više ne može da promeni.
Preporuke:
0
0
8 petak, 19 februar 2010 11:53
simonida
samo sam se potpisala jer nemam šta da dodam! tuga kojom dominira tekst ISTINE toliko je bolna da izgleda za naš narod i našu državu apokaliptičan!čak i poziv na minimum saglasnosti kada je u pitanju INTERES ovog naroda deluje kao utopijski jer samoživi naši feudalci ne žele da vide nikog OSIM SEBE, da me proganjaju reči Arčibalda Rajsa...SLOBODANE jedno BRAVO iz mog vapijućeg KRIKA kojeg niko neće čuti...
Preporuke:
0
0
9 petak, 19 februar 2010 11:55
Morton
Milorad Dodik je jedini oѕbiljni političar koga danas ima srpski narod. Šteta što nije premijer Srbije.
Preporuke:
0
0
10 petak, 19 februar 2010 12:03
isxrnika@yahoo.com
AMIN.
Preporuke:
0
0
11 petak, 19 februar 2010 12:10
neobizantinac
-Glavna manjkavost tog plana sastoji se u ideji da će Nikolić i Vučić, bolje od svih dosadašnjih srpskih političara, nekako uspeti „da prevare strance“.

U sred srede Antoniću, u sred srede...
Dodao bih da je to stanje svesti i kod većeg dela njihovih glasača.
Preporuke:
0
0
12 petak, 19 februar 2010 12:23
zvezdarac
Gospodine Antoniću, naklon do zemlje za ovaj tekst. Čini mi se da je ovo Vaš najbolji i najznačajniji članak u poslednjih par godina. Usudiću se da protumačim i da se reč „naprednjačka“ iz naslova teksta ne odnosi na samu stranku tog imena.

Lično sam pesimističan da će doći do „džentlmenskog dogovora“ aktuelnih stranačkih lidera u Srbiji. Veliko nepoverenje i netrpeljivost vladaju među njima, kao što je i svako od njih previše samozaljubljen. Pretpostavljam da do takvog dogovora može doći tek sa sledećom generacijom stranačkih prvaka.

Sa druge strane, blagi sam optimista po pitanju budućnosti Srbije, iz jednostavnog razloga:

Imperija slabi!
Preporuke:
0
0
13 petak, 19 februar 2010 12:30
Voja Kostić
Poštovani Profesore,

Svi sadašnji srbski "političari"su obeleženi,nema vajde od njih.Naprednjaci isti ko i DS.

Pre nekoliko godina beše tekst na jednom sajtu gde navodi da je "cela planirana srbska elita bila na instruktaži(briefing) ,ranih 198o-ih kod Holbruka".

Krajnje vreme je da se vi intelektualci Srbije organizujete i preuzmete vođenje Države.

Najvažniji preduslov -Nezavisna štampa- posedujete NSPM-koja bi mogla da se štampa i u formi letka za masovnije informisanje.

Dno se probilo,Zemlja nestaje a i narod.

Vi ste zadnja nada spasa.
Naravno,ukoliko imate hrabrosti da se borite i umeća da se zaštitite od ucena "demokrata"svih fela .
Mislite i na to kako da se odbranite od Hada gde su zatočeni srbski rodoljubi.

Za Boga i Srbiju
Preporuke:
0
0
14 petak, 19 februar 2010 12:32
Cernisevski
Kada su pak u pitanju nacionalni interesi, Nikolić čak ni na nivou retorike nije ponudio konkretnu alternativu zvaničnoj politici, makar u jednoj tački.

- Zbog svega toga, u zabludi su oni koji jedva cekaju izbore da bi ova vlast otisla, i da bi se nesto toboz promenilo. Kod nas ne samo Evropa, nego ni vlast nema alternativu.
Preporuke:
0
0
15 petak, 19 februar 2010 12:40
VH
Nama su pretili sankcijama i bombardovanjem i,sto je najvaznije,svoje pretnje su i ostvarili.Posle toga,Srbijom vlada strah a nove pretnje su i dalje prisutne.Ovde su svi izgubili hrabrost,a kako vreme odmice sve su manje i mogucnosti da se okupirana drzava pobuni.
Preporuke:
0
0
16 petak, 19 februar 2010 12:50
Jovan Nenad
Mislim da svi "elementarni patriote", kako ih Gospodin Antonic naziva treba da otvoreno pocnu da zagovaraju ideju o jedinom mogucem politickom i vojnom spasenju Srbije; treba narodu, prijateljima rodbini i svima ostalima objasniti da je trenutni jedini spas Srbije u savezu sa Rusijom. Sve anti-ruski argumenti koje iz svojih rukava izvlace pro-zapadni Srbi preslabi su u poredenju sa stetom koju Srbija trpi od strane Atlantskih sila. Rusija od dolaska Putina vodi odlicnu spoljnu politiku a i za razliku od Imperija dobija svoje ratove.
Dosta ljudi to vec razume ali ih je ipak nedovoljno da bi uticali na vlast i diljem zaslepljenu gradjansku klasu Srbije. Znaci, pricajmo i organizujmo se i motrimo na DSS kao mogucu buducu stranku koja ce mozda da vaskrsne i postane prava opozicija vladajucoj zutoj eliti. DSS trenutno neguje obecavajuci podmaldak, nadajmo se da ih Zapad nece razbiti.

P.S.
U Imperiji se to zove "Grass Root" politika.
Preporuke:
0
0
17 petak, 19 februar 2010 12:56
Živorad Ćosović
No comment, zaista.
Jedino se bojim da se autoru, posle svih ovih ofiravajućih tekstova nešto ne desi, pa da opet gledamo drugosrbijance kako veseli puštaju balončiće negde niz reku..
Istina je ono što njih najviše boli.
Samo, vidim da je g Antonić svestan supstance više nego što ju je moguće preliti na hartiju.....
Preporuke:
0
0
18 petak, 19 februar 2010 12:58
Vladimir
Fantastican tekst, komentar aktuelnog trenutka, pred spoznaju finalne istine.

Da li je konacni rasplet, da osim DOS-a i SPS-a, novac treba da dobije i pripitomljeni deo SRS-a, sto u slucaju Srbije sacinjavanekih 80% populacije, ostaje nam da posmatramo.

Odatle i proistice ekstremizam "druge srbije", zelja za nastavkom beneficije ulaganja Imperije u njihov projekat, a ne na raspodelu novca na ostatak srpskog bica.

Imperija ima beskonacne kreditne sposobnosti, i to je jedini drzavnicki "resurs" vodja, bivsih i buducih u Srbiji...
Preporuke:
0
0
19 petak, 19 februar 2010 13:03
Cernisevski
- Jos samo da dodam, smatram da je ovo izuzetno vazno, jer savrseno odslikava tezinu nase situacije :
Zato je, na kraju, i sproveden u Hag, sa rukama na leđima, gde je hladno ostavljen da umre. Đinđić je, takođe, kada se javno požalio da je prevaren (jer, od obećanih milijardi pomoći Srbiji nije bilo ništa) i kada je pokušao nešto da preduzme u vezi sa Kosovom, pušten da umre (tako što je dignuta bezbednosna zaštita oko njega i prepušten mecima podzemlja). Koštunica je pak odstreljen politički, 2008, kada je konačno, posle Crne Gore i Kosova, shvatio koliko su ga iz Brisela i Vašingtona bezočno lagali, i kada je rešio da se otvoreno suprotstavi Imperiji.

- Napisao sam pre neki dan ovde, da svako ko shvati u cemu je "vic" biva neminovno uklonjen, na ovaj ili onaj nacin. Znaci, nije ovde dovoljna ni ozbiljna politicka alternativa, jer bi i ona bila brzo uklonjena. Predstavnici te politicke opcije morali bi da imaju do sada nevidjenu rusku podrsku. Sta jos treba da se desi, pa da shvatimo da iz ovoga ne mozemo sami izaci ?
Preporuke:
0
0
20 petak, 19 februar 2010 13:10
Branko S.
Dakle, ubijenih dva, za odstrel jedan i samo dr Koštunica preostaje...a i on je "politički odstreljen 2008. kada je rešio da se otvoreno suprostavi Imperiji"...pre toga je bio neobavešten.

Kada je neko "saradljiv" i poslušan, pa zatim i lokalni amater, koji ima recept "koga su smislili iskusni tehnolozi globalnog sistema", a u sukobu sa
suparnikom koristi sva sredstva,"uključiv i izdaju"...šta bi sa zaključkom gospodine Antoniću ?
Nešto mi je ta kuhinja poznata...

I kad smo kod amatera, koliko je to puta Obama (i drugi, a i treći), bio predsednik, pa ga kao iskusnog staviše da predsedava, i to Imperijom ?

A kad smo kod "politički odstreljenog", da li ga to preporučujete za voštani muzej pod Palmom ?

I za kraj: samo Čovek ima reč !
Preporuke:
0
0
21 petak, 19 februar 2010 13:11
Konstantin P.
Koštunica je tek 2008. mogao u punom smislu da razume Miloševićeve probleme, a Tadić je tek sad izgleda počeo da shvata Koštunicu. Problem je u tome što je svako od njih mislio da njegov prethodnik pogrešno igra sa strancima i da će on to bolje umeti da uradi. Svako od njih je paktirao sa Imperijom kako bi lakše zauzeo mesto suparnika i tako sve više pojačavao njen uticaj u Srbiji


Sjajno g. Antonicu, briljantno! Pogodili ste samu sustinu nase bedne politike u poslednjoj deceniji.

Iako smatram da Tadic sigurno nije kako kazete "mislio da njegov prethodnik pogrešno igra sa strancima i da će on to bolje umeti da uradi."

On je kako ste kasnije ispravno napisali:

Oni izgleda i dalje misle da je najvažnija stvar na svetu domoći se vlasti i da su u tom cilju dopuštena sva sredstva. Uključiv i izdaju.
Preporuke:
0
0
22 petak, 19 februar 2010 13:15
za one koji nisu odavde
@Jasna Simonović
Nije "samozvana" već "prozvana" "Druga Srbija"...U tom imenovanju jednog dela srpskog naroda, mislim da ste dali veliki doprinos...

Pa valjda nije sporno da je to njihov termin, koji su oni ponosno koristili godinama, a koji sada znatno češće koriste njihovi protivnici.
Preporuke:
0
0
23 petak, 19 februar 2010 13:16
Darko Stanojević
G.Antoniću,

...ne mislim da je potrebno biti član nekakvog kruga "čistih nacionalista" da bi se lepo (kao i Vi) sagledao i ocenio dosadašnji red "naprednjaka". Svako ko nepristrasno merači SNS i njegove lidere "Kastora & Poluksa", "Luk & Leja Skajvoker"... ima iste dileme kao i Vi. Pa čak ni manje "čisti" nacionalisti (da ne kažem "prljaviji"), ne mogu da prenebegnu očiglednosti i dileme koje ste naveli u članku.

Čudi me samo vrlo izjednačen broj simpatizera u anketama izmeđ' SNS i DS-a. Ne znam kako to funkcioniše mozak jednog SNS-ovca, jer: ovde se ne bira od dva zla manje ili crno naspram belog, već samo komplementarna nijansa iste boje. Daltonista tušta i tma.

-----

Paradoksalno, ali je SRS odlaskom te dvojice dobio na, maltene - izvorskoj čistini ideje, koja i dalje nije svima dobra za piće, ali... ako ne potone do i na sledećim izborima, SRS ima šanse da postane ono što DSS nije nikad uspela - dobra i jaka opozicija.

Da i ne govorim da SRS ima možda najjači ekonomski plan (ili barem tim) u celoj Skupštini. Pa makar se gađali cipelama i drali svako malo - toga ima po celom svetu. Onaj nesretnik u Hagu im dođe kao "jamb u najavi" - ne može nikako da šteti.

-----

Osim igranja kako Imperija svira, i kolektivnog otpora postojeće skupštinske družine (u šta čisto sumnjam!), postoji i opcija tri: potpuno novi igrač/pokret na političkoj sceni!

No, to mora da bude nečim debelo "pokriveno" (parama, nadmoćnim brojem glasova, Rusima?) da ne prođe kao Milošević, Đinđić, pa i Koštunica. Za to imamo tačno 2 ili 6 godina, računajući na redovne izbore.

-----

Mala zamerka 1: "Druga Srbija" nije "samozvana", pre je takozvana, tim pre jer ste i Vi bili "kum", da se tako izrazim. I ako ste, izraz je odličan, svi smo ga prihvatili.

Mala zamerka 2: Đinđića nisu ubili "meci podzemlja", već baš agenti Imperije (takođe odličan termin, ja ga nadalje prihvatam).

Pitam se samo ko je Imperator Palpatin a ko Lord Vejder?
Preporuke:
0
0
24 petak, 19 februar 2010 13:40
drasko
Ja bih da na vlasti imamo coveka koji NIKAD ne bi prodao svog kuma.
Preporuke:
0
0
25 petak, 19 februar 2010 13:44
Goran Jevtović
Odlična analiza. Čestitke profesoru.
Mislim da je kasno za Srbiju, ovakva kakva je.
Poslednje šanse su uništene negde s kraja 2003.godine kada je od strane ministra odbrane, sadašnjeg predsednika, preduzet čitav niz "reformskih zahvata" ne samo u vojsci nego i celokupnom sistemu odbrane!
Kada smo ubrzo nakokon toga i definitivno ostali bez takvog stuba, kao glavnog oružja diplomatije, preventive i odvraćanja. Kao oličenja dostojanstva jednog naroda.
Sve nakon toga bila je igrarija "Imperije" (divan naziv). Sve nakon toga bila je laž svih, i pozicije i opozicije, da se nešto može uraditi. Sa čim? Sa Jeremićevim "praznim puškama".

Ostaje nam Rusija kao poslednja nada, ali ne ovako kao do sada. No to sada reći, suludo je i beskorisno.

Posle najnovijeg ataka na Pravoslavlje, neka nam je Bog u pomoći... Jer jedino On može da nas spasi.
Preporuke:
0
0
26 petak, 19 februar 2010 14:01
Dragan
U tekstu je previše abolicije za Tadićeve postpuke i prenaglašeno njegovo zameranje imperiji. Kada se to Tadić usprotivio? Oko Kosova? Euleksa? Statuta? Srebrenice? "Neprekinute niti"? Repiblike Srpske? Gej parade? Istupanja imperijinih portparola Marka Karadžića? Uočavam"neprekinutu nit"u popuštanju, a nikakvom suprotstavljanju...
Preporuke:
0
0
27 petak, 19 februar 2010 14:25
Jedan bivši
1)Odlčna i izvanredna analiza, koja se može dopuniti, iako sve pohvale Antoniću.
2)Glas javnosti je svojevremeno objavio feljton, koje je zasnovan na uhvaćenim razgovorima aktera ubistava Zorana Đinđića, a koje je učinila tada još uvek postojeća srpska bezbednost, a u tome feljtonu su prepoznati akteri ubistva iz Srbije. Ubistvom je rukovodila agentura CIA i MI6 u Beogradu, sa glavnim čovekom iz CIA (i MI6). Istaknuto je da je sa tim službama tada sarađivao Čedo Jovanović, i da je izvršavao naloge tih službi.
3) Nisam siguran da Boris Tadić iskreno brani Srbiju i srpski interes. Pre će biti da ta "odbrana" služi za opstanak na vlasti, dok glavni ivršioci na rušenju Srbije (Čeda i ostali znani)bivaju zaštićeni baš od strane Borisa Tadića. Dakle, pre može biti u pitanju da se radi o "perfektno" podeljenim ulogama ?
Preporuke:
0
0
28 petak, 19 februar 2010 14:52
milanč
neobizantinac,
Ne moraju oni nikog da varaju. Ovi sadašnji su potrošeni, ofucali su se. Narodu ih je dosta. Traži se zamena. Možda, možda, tomini učine nešto za Srbiju. Ovi današnji neće sigurno. Lično sam skeptik.
Preporuke:
0
0
29 petak, 19 februar 2010 15:09
Boban987
Još jedna "objektivna" analiza političkih (ne)prilika u zemlji Srbiji.Očigledno iz DSS-kuhinje.Ja ću biti iskren, za razliku od samoproglašene ojektivnosti, g.Antonića, i priznati da imam naklonost prema SNS-u.

Dovoljno je baciti pogled na nekoliko autorovih tekstova i svakom će biti jasan zaključak.Glavni negativci nisu ni: Čedica Jovanović, Nataša Kandić, Boris Tadić i ostala bratija, sa kojom bar znamo na čemu smo i šta od njih da očekujemo.Ne, glavni negativci su Toma Nikolić, Aleksandar Vučić, Borislav Pelević (čovek, protiv koga je jedan od autorovih simbola srpstva prof.dr.Vojislav Šešelj, napisao i predao krivičnu prijavu, zaštitnicima istine i morala Vladimiru Vukčeviću i Burunu Vekariću).
A, šta tek reći za autorovog (Bože me sačuvaj), Patrijarha moralnosti Vojislava Koštunicu?!Čovek koji je isporučio više Srba Hagu negoli iko sa ovih prostora.Čovek koji je podigao iz kreveta generala policije, i u bolničkoj pidžami ga isporučio Haškoj nemani!


O učinku, vlade Vojislava Koštunice malo je reći da je bila loša, a sa geopolitičkog posmatranja ona je bila katastrofalna!
Lično mu najviše zameram što je doveo na vlast Mlađu Dinkića, naslednika JUL-ovske ideoligije.
Kao čovek me je razočarao jeftinom manipulacijom Tome Nikolića na mesto Predsednika Narodne Skupštine zarad sebičnih ambicija, time je zauvek izgubio uverenje u narodu da njegova reč nešto znači i da ima težinu.
Međutim, najdalekosežnija geopolitička propast je ostanak Beograda bez izlaska na more.Čime je Srbija hermetički zatvorena od strane SAD i EU.

Meni je više dosta,a izgleda po rezultatima izbora i narodu, da Srbijom rukovodi čovek koji je izgubio pored Kosova i ono što nije morao izgubiti Crnu Goru!
Ne zaslužuje da nas vodi čovek kojeg je pošteno izvozao, jedan krimos kao Milo Đukanović..
Preporuke:
0
0
30 petak, 19 februar 2010 15:53
Memoria
Otto von Habsburg je projektovao da na Balkanu bude mir kada Srbija bude od Vranja do Dunava.
Bilo je gotovo 1941 ali Tito je to odložio pa smo eto tek sad dočekali ubrzanu realizaciju projekta bez alternative.
Preporuke:
0
0
31 petak, 19 februar 2010 16:05
thinking maize
Veomaaa potreban TEKST! Baš VELIKIM SLOVIMA! No, to ne znači da je BAŠ SVIMA JASNO šta je g-din Antonić mislio sa njime! A poenta je DOGOVOR NAŠIH POLITIČARA OKO MINIMUMA NACIONALNIH INTERESA! To je
nešto smo ZABATALILI 1918, malo se prisetili 1939 (osnivanje srpskog kulturnog kluba, kao reakcije na osnivanje Hrvatske banovine), dodatno urušili tokom rata 1941-1945 prepuštajući vođenje anacionalnoj snazi (KPJ), predvođenoj paaa, antinacionalnim liderom (J.B. Tito), ponovo se "gicali" tokom 60-tih (Ranković, Krcun-Penezić, Ćosić, "liberali"), ali sve u okviru anacionalne paradigme, da bi izgledalo da smo konačno došli sebi "Memorandumom"
SANU i sa S. Miloševićem. No, to je bila još jedna zabluda, propraćena NEOPREZNIM ULASKOM U RATOVE, A BEZ IJEDNOG SAVEZNIKA! Sledio je ČELIČNI STISAK IMPERIJE, kada smo sluđeni skinuli sa vlasti nedoraslog spasioca (S. Milošević je UPRAVO TO I BIO! NEDORASTAO, A NE LAŽNI SPASILAC!). Ostatak već ZNATE! ZNAČI OSNOVNO JE NACIONALNI KONSENZUS! NACIONALNI KONSENZUS JE STRATEGIJA, A SVE OSTALO JE TAKTIKA! Npr., Koridor 10! Kome treba, ko hoće do Grka?! Npr. Nemci, Austrijanci. Može! Ali da srpske firme budu podizvođači, a finansiranje najbolje moguće! Dalje, gasovod "Južni tok". Kome treba?! Italijanima. Može, ali da Berluskoni malo šarmira. I naravno, srpske firme ravnopravno učestvuju u izgradnji istog! Povoljni krediti se podrazumevaju! Dalje, izvoz voća i povrća u Rusiju. Može! Kada Srbija počne da radi, a ne da se "učipljujemo", onda će nam svima biti bolje!
Preporuke:
0
0
32 petak, 19 februar 2010 16:14
TOPOLj
Poštovani Slobodane,neka Vas Bog poživi na još mnogo ljeta.Vaši autorski tekstovi čovjeku daju nadu.Od Vučića i Tome Nikolića ali i od njihove stranke nije bilo i neće biti nikakve koristi.Pogledajmo šta su obadvojica govorili prije dvije godine a šta govore sada.Takva transformacija ličnosti je slučaj za Riplija.Tragična greška je ta što Srbi kao narod neznaju da iskoriste prednost koja im je ponuđena preko nove garniture vlasti u Rusiji.Sad kad su ruski patrioti na vlasti u Kremlju,sad treba voditi politiku otvorenog suprostavljanja "Imperiji".Ali postoji jedan problem.Ima nekih Srba,i to podobro,koji misle da je Rusija pod Jeljcinom i ova sadašnja kojom upravlja FSB preko svog čovjeka,gospodina Putina,jedno te isto.E tu je veliki problem.Kakve god da argumente iznesete u prilog tvrdnji da Jeljcinova i Putinova Rusija nemaju ništa zajedničko,bićete dočekani na nož,i stalno će vam se pričati bajke o izgubljenom hladnom ratu i o "svemoćnoj Imperiji".Sa takvom politikom nama nema spasa.Boris Tadić je do maja 2008-me imao ispada i grešaka ko zna koliko.Ali,narod je u njemu prepoznao "bolju budućnost" i tako se podrškom njemu odrekao svega.Od Boga pa nadalje.Zar nam događaji u i oko SPC ne govore ništa?Ne samo što govore puno toga, nego i zlokobno upozoravaju da mi nismo načisto sa samima sobom.Danas u Srbiji opozicija ne postoji.Svi aminuju maršalove zapovjesti.Istina ima žestokih kritičara aktuelne vlasti ali u svemu izostaju konkretna djela.Neko će reći da postoje oponenti Tadiću.To nije tačno,iz prostog razloga,što je Tadićev režim ispunio svoj zadatak.Srbiju je uništio.Opozicija ga u ovome nije zaustavila.Ne treba se više pozivati na 7 ili 8 godina njegove diktature.Treba se pozvati na nekih dvije godine,a za dvije godine gledati šta taj isti režim radi a ne zbaciti ga sa vlasti je neodgovrno prema Srbiji i budućim pokoljenjima.
Preporuke:
0
0
33 petak, 19 februar 2010 16:19
The Tao of Groove
Po toj projekciji koju su očigledno zamislili iskusni tehnolozi globalnog sistema, Tadić i Nikolić se vide samo kao suparnici koji se takmiče oko stepena poslušnosti Briselu i Vašingtonu.


Pametnom dosta.
Mogu da nas sve stave u okove, ali ne mogu da nam zabrane da mislimo!

Pozdrav g. Antonicu!
Preporuke:
0
0
34 petak, 19 februar 2010 16:27
Branko
Eh kada bi ovaj tekst procitala bar plovina Srbije, mozda bi vecina nesto i shvatila.
Preporuke:
0
0
35 petak, 19 februar 2010 16:30
Franz
Srbija jednostavno nema resurse za Čavezovu politiku otpora i samostalnosti.


Nema, slazem se. Zato je Srbija Rusija mnogo blize nego Venecueli. S druge strane, Srbija je trenutno bitnija za Rusiju sa tacke geostrateskogh polozaja. Okupacija Srbije, kakva god Srbija jadna i nikakva bila, je na smao jedan korak od granica Rusije. Dakle, interes Rusa bi bio da braneci svoju granicu i interese istovremeno zastiti i Srbiju. Znamo da je ova konstatacija jako smesna za Drugu Srbiju koja se grozi ruske gubernije. Ali to je stvar medija i partije na vlasti, odnosno koncerna prozapadnih partija koji vladaju Srbijom i ciji je cilj udaljiti Srbe od Rusa. Korsicene metode su najprljavije. Demokratska Stranka je antiruska stranka. Kako drugacije objasniti antiruski medijski prostor u Srbiji. Toliko su daleko otisli da su mizerni likovi kao supruka bivseg francuskog ambasadora u Beogradu otvoreno proglasili Ruse ubicama Jevreja u boljesevickoj rapsodiji. Pljuvanje po Rusima je toliko odvratnoi da ja kao covek koji zivi na Zapadu takvu pljuvacinu ovde jos nisam video. naravno, sto vise Sloveni pljuju po Rusima, Zapadnjaci ce vise da trljaju ruke i obavljaju posao. Srbijo SRAMI SE! Kako si posejala tako ces i da pozanjes!
Preporuke:
0
0
36 petak, 19 februar 2010 16:54
Dejan
G-dine Antoniću, odličan tekst, koji najvećim delom osvetljava logiku iza nastupa SNS.

Kao simpatizer SNS dodao bih moje lične argumente za podršku njima.

Spoljni činilac raspolaže ogromnim sredstvima, plaća brojne ljude u Srbiji i potpuno kontroliše medijski prostor Srbije.

Svi smo svedoci koliko podlo i pristrasno mogu da umešaju prste u srpske izbore. Setimo se samo izbora maja 2008., i dolaska Solane, zamrznutog Sporazuma o stabilizaciji, Fijata i drugih manipulacija srpskim biračima. Ono što mnogi ne znaju jeste da su strana preduzeća kod nas u tajnom i prećutnom dosluhu sa svojim ambasadama. Moj kum, inače zaposlen u austrijskoj firmi, mi je rekao da su po firmi pušteni "abrovi" da nikako ne bi valjala Nikolićeva pobeda. Računajmo i sve one naivce što su uzeli stambene kredite, pa se nalaze u stanju iznudice, plašeći se svake nestabilnosti.

Rezultat je da preterana iskrenost znači posetu Evropskih zvaničnika pred izbore, gomilu obećanja i laži, i otvorenu podršku vlasti. Ovde na NSPM sam pročitao intervju sa Janukovičem, gde se on novinaru žali da je MMF pred izbore, bez ikakvih uslova dao 8,25 milijardi dolara. To je bila čista podrška Timošenkovoj i antiruskom biračkom telu, da ne zapadnu u letargiju.

Niko nije bolje iskusio te predizborne marifetluke od Nikolića.

Drugi faktor je unutrašnji. Da protiv sebe imamo samo Ameriku i njene vazale, još bismo se i snašli sa unutrašnjim jedinstvom o važnim pitanjima.

Mi to jedinstvo nemamo. Podeljeni smo po pola na "prvu" i "drugu" Srbiju.

Ankete jasno pokazuju da je 60 i nešto procenata ljudi protiv ulaska u NATO, te da ako isključimo neopredeljene, ima možda 10% pristalica ulaska Srbije u NATO.

Sa takvim brojkama, samo stranka koja "puca" na cenzus može da se zalaže otvoreno za NATO. One koje hoće vlast ne smeju da budu decidne po tom pitanju.

Kod Evrope je obrnuto. Za EU je doskora bilo 70% ljudi, da bi nakon svega što se desilo kod nas i u EU, porastao broj evroskeptika...
Preporuke:
0
0
37 petak, 19 februar 2010 17:01
Dr.Gonzo
Ja mislim da je SNS kukavicije jaje na politickoj sceni Srbije. DS i SNS su lice i nalicje iste medalje. Bojim se samo da ce siroke narodne mase kasno to shvatiti.
Preporuke:
0
0
38 petak, 19 februar 2010 17:12
bmarković
"Uravnotežena i racionalna analiza."
do samog kraja.. a na kraju - ustav iz 2006. kao pozitivan primer...
od g. Antonića kao vrsnog intelektualca i naučnika sa integritetom i ličnim stavom (ovo sve bez ironije, poštujem ga zaista) očekujem da bude iznad dnevne fenomenologije, da se više pozabavi konceptualnim greškama..koje običnom svetu izgedaju kao "filozofiranje" a itekako imaju uticaja čak i na cene na pijaci..
Koštunicin ustav je etnocentričan - od čoveka od koga smo očekivali (bar ja koji sam mu poklonio glas svoj jedini) da ponovo uspostavi modernu naciju nasilno prekinutu 1918. jugosklovenskom utvarom, pa još takvog obrazovanja i "bekgraunda" očekivalo se bar da prepiše ustave normalnih zemalja ..kad ono - autonomne pokrajine, distinkcija između srpskog naroda i građana Srbije, zombirane narodnosti...
s druge strane Antonić je u pravu Ovi "nacionalisti" su toliko jadni da ću, bojim se, opet morati da glasam za neobaveštenog..
Preporuke:
0
0
39 petak, 19 februar 2010 17:42
Dejan
...čak i sa smanjenim oduševljenjem EU, opet oko 62% građana podržava naš ulazak u EU. Protiv je 20%. Logika je ista kao za NATO, ako stranka ide na 5-10% podrške, onda može da zauzme tvrd stav prema Evropi. Ko cilja vlast, mora da podrži ulazak Srbija u EU.

To je prosto tako, imamo posla sa narodom koji dovede na vlast koaliciju koju je pred izbore posetio čovek koji nas je bombardovao - Havijer Solana. Razumno je pritajiti svoje namere u toj situaciji.

Mislim da ste potpuno prevideli još jednu činjenicu koja govori u prilog takvog držanja SNS. Naš narod nastupa račundžijski. Dan posle pobede SNS (u koaliciji sa NS i nadam se DSS) preletelo bi pola današnjih demokrata na ovu stranu, ostavljajući tvrdokorne demokrate da se "kolju" za cenzus sa LDP i sličnima...

To bi značilo i da Marko Karadžić ne bi bio državni sekretar, da bi Čanak i Čeda bili marginalizovani, i da nas Šutanovac i slični ne bi gurali tamo gde nećemo.

Za neverne Tome imam pitanje. Ako je ovo sve samo "izdaja" Tome i Vučića, da li je izdajnik general Delić, koji je branio karaulu Košare i Metohiju. Da li je Oliver Antić isto naglo postao izdajnik, ili recimo Brana Crnčević. Pročitajte Antićev intervju u jučerašnjoj "Pravdi" - kaže nemoralno bi bilo ući u NATO. Šta je sa Pelevićem, protiv koga radikali podnose krivične prijave, ovom već famoznom Vukčeviću, za ratne zločine.

Činjenica je da smo sami, okruženi zemljama koje nam nisu naklonjene (Rumuni jesu, ali će u krizi slediti američki diktat, kao za vreme NATO agresije). Isto tako treba da imamo u vidu da je Savez sa Rusijom samo bajka. Rusija se i sama bori da se odbrani od širenja NATO-a, da stane na noge. Treba i to silno naoružanje osavremeniti, stajalo je 20 godina. Kakav je 20 godina star auto svi znamo. Rusija, kao ni bilo koja velika sila, neće da zarati oko malih. Nisu ni Amerikanci zaratili sa Rusijom oko Gruzije. Zato je čista bajka vojni savez sa Rusijom. Ima Rusija dovoljno svojih briga. Beskrajno im hvala i za pomoć dosad.
Preporuke:
0
0
40 petak, 19 februar 2010 18:09
Nebojša Malić
Kao jedan od spomenutih teoretičara i komentatora koji godinama već koristi termin Imperija (i to ne u metaforičkom značenju), zahvaljujem prof. Antoniću na ovom tekstu.

Jedina zamerka koju imam odnosi se na potencijalne slabosti poređenja sa Poljskom, Britanijom ili Izraelom i njihovim nacionalnim konsenzusom o nekim pitanjima. Za Poljake ne znam, ali među žiteljima Britanije ima itekakvih nesuglasica po pitanju severa irskog ostrva, a čak i u Izraelu ima sekularnih liberala sličnih "drugosrbijancima" koji misle da treba što pre stvoriti Palestinu i odreći se Jerusalima, Judeje i Samarije, samo da se "živi k'o sav normalan svet." Takvi, usput, i pozdravljaju "Nezavisnu državu Kosovo".

Za kraj, da parafraziram nešto što je Srđa Trifković rekao o Karadžićevom sporazumu sa Holbrukom: ne može se praviti džentlmentski sporazum s nekim ko nije džentlmen. Ta konstatacija vredi koliko za Holbruka, toliko i za većinu današnjih političara u zemlji Srbiji.
Preporuke:
0
0
41 petak, 19 februar 2010 18:13
Marko
Treba potencirati Ustav iz 2006.kao pozitivnu tekovinu,uprkos nekim manama, iako je on u osnovi Koštunicin, Ustav je rezultat i kompromisa. Ustav je i primer da naša elita može da bude složna. A tada i teški zadaci(Ustav nije bilo nimalo lako doneti, jer je moralo glasati 50% građana za njega), postaju dostižni.
Drugi deo analize u potpunosti potpisujem, mada bih se složio i sa jednim komentatorom, koji ističe da nema baš previše pokazatelja da se Tadić usprotivio Imperiji(još jedan Antonićev doprinos javnom diskursu, posle"druge Srbije")
Preporuke:
0
0
42 petak, 19 februar 2010 19:10
Darko Zdravković
Drago mi je da ste ovo primetili: ako si domaći- onda si suparnik, a ako si strani- onda si komandant. U ovoj rečenici je sadržan politički manifest stranaka na vlasti i nekih stranaka opozicije.
Što je najgore, svaki od naših lidera zamišlja da će sam nadigrati ne samo sve svoje domaće suparnike, nego i strane komandante.

I mali dodatak: "Druga Srbija" jeste, naravno, samozvana. Ovaj izraz im je "dodelio" jedan od jurišnika "Peščanika" Ivan Čolović, naslovivši tako svoju knjigu još 1992. godine.
Preporuke:
0
0
43 petak, 19 februar 2010 19:13
Gedzovan
Neko u predhodnom komentaru rece:
"Predstavnici te politicke opcije morali bi da imaju do sada nevidjenu RUSKU podrsku".

E, braco moja, za to je sada prekasno, posle odvajanja Montenegrine mi smo ti sada geografski 'slepo crevo'.

Pokusajte da, sa desnom rukom pa preko levog ramena, uhvatite sami sebe za guzicu?

Kako to mislite da nam Rusi pomognu kad izmedju NAS i NJIH ima nekoliko drzava koje ne bi dozvolile da se u prometu, preko njihove teritorije ili vazduhom, izmedju Srbije i Rusije nadje ista drugo osim jabuka i krusaka?
A i to bi moglo da postane problematicno ukoliko bi mi, prodajom istih, zaradili toliko para da bi mogli da otkazemo sve buduce sastanke sa MMF-om!
Preporuke:
0
0
44 petak, 19 februar 2010 19:50
Jasna Simonović
"Drasko", tačno! "Čovek" koji, ustvari, ne bi nikoga prevario...

"Za one koji nisu odavde", Mnogi su komentatori, uključujući i mene, apelovali da se ne promoviše taj, po meni, nesmotren i tužan izraz...Ko je dao tu ideju nemam pojma, niti je važno, ali je važno da linija između ljudi koliko god se pojedinačno razlikovali ne treba da postoji...
Preporuke:
0
0
45 petak, 19 februar 2010 20:28
Mladi DŽedaj
Meni ideja SNS deluje ne samo bledo i isprazno, nego i podmuklo.

DS je patentirao dobitnu metodologiju "pričaj narodu šta voli da čuje + radi šta gazda traži" a SNS bi malo da se ogrebe od tog kolača. To je toliko uigrana varijanta, da izgleda da su i SAD odustale od podrške najekstremnijim elementima u Srbiji, jer DS radi posao, tačno po planu, kako je zacrtano, a narod srećan.

Možda je cilj da dobijemo dvopartijski sistem, kao u SAD, gde obe partije u suštini rade isto, jedni su kao desničari, drugi su kao levičari, i gde se na taj način uspostavlja jedna vrsta političkog monopola, da bi se onemogućila bilo koja nezavisna, autentična politička inicijativa. Time se politička kasta još više otuđuje od naroda, i postaje "plemićki stalež" koji upravlja "običnim narodom" i praktično poništava smisao demokratije.
Preporuke:
0
0
46 petak, 19 februar 2010 20:42
Velja
Odličan prikaz i analiza odnosa imperijalne i domaće politike. Tačno je to što kaže Antonić da SNS u stvari sprečava Tadića da eventualno pruži koliki-toliki otpor. SNS ga gura ka LDP-u. Dolazak SNS-a na vlast otvara mogućnost Imperiji da nas još brutalnije gazi. Ona bi vrlo lako, u slučaju pokazivanja nekog otpora, mogla SNS da predstavi u starom svetlu, kao okorele nacionaliste što bi joj dalo alibi da vrši znatno otvoreniji i brutalniji pritisak. Kako će se u tom slučaju ponašati vojvođanska administracija i sandžački lideri ? Nije li Vojvodina i "evropska regija", i treba li ona onda da ispašta zbog "ludih nacionalista u Beogradu"? I opet će onda ispasti kriv srpski nacionalizam što je oterao Vojvodinu i Sandžak.
Drugosrbijanski mediji i pored toga što ozbiljno konkuriše da smeni vlast, ne napadaju SNS kao DSS, za kojeg opet tvrde da je na pragu cenzusa. Pa zašto DS(Druga Srbija) i dalje opaža Koštunicu kao najomraženiju političku ličnost? Da nije zbog toga što je jedino on uspeo da oko nekog pitanja ujedini sve domaće političke činioce, što ispravno shvata koju su interesi Srbije i što mu je bitnije da se sprovodi njegova politika nego da on bude vlast.
Preporuke:
0
0
47 petak, 19 februar 2010 21:03
Dejan
Ako DS može da fingira odbranu Kosova, svojom mlakom diplomatijom, i Jeremićem kao političarem koji ipak uživa simpatije naroda, onda je i logično da SNS priča evropsku bajku. Previše iskrenosti u sudaru sa ovim manipulatorima na vlasti znači samo još jedne izgubljene izbore zbog laži i bezobzirnosti suprotne strane (to sad mudro zovu "spinovanje").
Preporuke:
0
0
48 petak, 19 februar 2010 21:03
Deca Dragoša Kalajića
Nikola Samardžić i Aleksandar Vučić, kao što je poznato, formirali su se pod snažnim uticajem Dragoša Kalajića. Dok je LDP dugo na ovu činjenicu gledao blagonaklono - nije Samardžić jedini kalajićevac u toj partiji - Šešelj nikada nije imao razumevanja za Kalajićeve ektremisitčke stavove, ali nije bio spreman da žrtvuje neke bliske saradnike. Zbog toga je Šešelj napravio kompromis sa kalajićevcima. Spor između kalajićevaca i šešeljevaca posebno se zaoštrio nakon Šešeljevog odlaska u Hag. Tada je kalajićevska struja - Nikolić i Vučić - pokušala da svoju germanofilsku opciju nametne SRS-u i svi znamo kako je ovaj spor razrešen - kalajićevci su postali naprednjaci. U LDP-u, stvar je bila nešto složenija: nikome u partiji nije smetala činjenica da je glavni ideolog - Samardžić - samo replika D. Kalajića pa je bila potrebna intervencija mentora, nemačkih liberala (FDP), koji su smatrali da nije pametno da LDP odmah otkriva svoje prave ideološke pozicije, tj. tražili su da partijska centrala "džentlmenski" ukloni Samardžića sa mesta glavnog ideologa partije, što je ubrzo i učinjeno. Naime, nemački liberali nisu baš klasična politička partija, oni više predstavljaju klub pasioniranih antisemita i pangermanskih imperijalista koji su shvatili da će svoje ciljeve mnogo bolje ostvariti ako ih uviju u "liberalnu" oblandu - to je jedina razlika između FDP-a i nekih drugih ekstremnih desničarskih nemačkih partija, kao što je na primer NPD.

Dakle, kada govorimo o SNS-u, nikada ne smemo da zaboravimo da je u pitanju ideološko čedo D. Kalajića i da je u tom smislu ova partija mnogo bliža LDP-u nego bilo kojoj drugoj političkoj partiji u Srbiji. Takođe, moramo da imamo u vidu da je, baš kao i LDP, partija Vučića i Nikolića pod snažnim uticajem nemačkih liberala koji su, po rečima jednog nemačkog levičarskog intelektualca, uvek na vlasti: "I ako liberali ne budu sedeli u nemačkoj, svakako će dobiti neko mesto u srpskoj vladi."
Preporuke:
0
0
49 petak, 19 februar 2010 21:08
aleksandar
Izvanredno Antoniću, kao i uvek.
Sve osim nade da je moguć dogovor oko odbijanja sramne tzv. "rezolucije o Srebrenici", kao minimuma nacionalnog interesa.
Odavno je ona napisana, redigovana i odštampana.
Odavno su spremni i "dragovoljci" za glasanje.
Autor "rezolucije" preko okeana je na sve mislio.
Još će se tući između sebe ko će prvi da podigne ručicu.
Preporuke:
0
0
50 petak, 19 februar 2010 21:10
Uros
Potpuno mi je neverovatno da Toma dobi onako velike procente na prethodnim lokalnim izborima, nijanse su u pitanju u razlici izmedju SNSa i DSa, cak su i jedni i drugi oceubice, Toma Seselja a zuti pustanjem ovna na klanje vukovima Djindjica, cak sta vise potpuno sam ubedjen u sledecu vasingtonsko brislesku nvo novu srpsku Vladu u sastavu DS-SNS, zivi bili pa videli. Ja i dalje ostajem pri svom starom glasu principijelnom i postenom - DSSu.
Preporuke:
0
0
51 petak, 19 februar 2010 21:57
Raja Sirotinja
Ja bih se prvo obračunao sa "tajkunskom" imperijom!

Što se tiče američke imperije, pa ne znam možda da narednih 100 godina, za razliku od XX veka, prepustimo ozbiljnim igračima, Kini i Rusiji, da se natežu sa njima, ali ne preko naših leđa!

Mislim da smo dali dosta krvi, suza i znoja u borbi sa Imperijama, samo u filmu mladi Luk Skajvoker uz pomoć Evoksa ruši Imperiju!
Preporuke:
0
0
52 petak, 19 februar 2010 22:23
Cernisevski
@Dejan
Rusija, kao ni bilo koja velika sila, neće da zarati oko malih.

- Naravno da nece, to se ni ne ocekuje. Ne sklapaju se savezi na toj osnovi, nego na osnovi obostranih interesa. Jesu li Amerikanci zaratili sa nama zbog Siptara ? Nisu, ali Siptari za razliku od nas znaju kako se pravi deal. Stoga je glavno pitanje da li Rusi imaju interese koje bi ostvarivali tako sto bi istovremeno branili i nase ? Ovo su sad ciste spekulacije, ali ajde kad vec pricamo da ilustrujem - da li im je interes vojno prisustvo (ulazak u pozadinu neprijatelju koji im je na granicama), ako jeste, da li smo spremni da kazemo da je Srbija otvorena za uspostavljanje ruske vojne baze ? Sta smo dakle spremni da ponudimo, da li se moze naci neki zajednicki imenitelj ? I ne brinite se za okolne zemlje koje ne bi dozvolile prelet preko svojih teritorija. Verujem da Medvedev jako dobro zna sta prica kada kaze da Rusija uzima sebi pravo da vojno intervenise po svetu kada oseti da su joj interesi ugorzeni.

I da se razumemo, takvi savezi se ne sklapaju preko noci, na tome mora da se radi uporno i dugo. Da ne pominjem da se kod nas o tome ni ne razmislja. E sad, ako oni u tome ne vide nikakav interes, onda smo zaista u vrlo, vrlo teskoj situaciji, jer se mi sami odavde izvuci ne mozemo.
Preporuke:
0
0
53 petak, 19 februar 2010 22:28
Uroš
Postavljate zanimljivo pitanje da li bi Nikolić bio još poslušniji od Tadića kad bi se našao u njegovoj poziciji? Postoji samo jedan način da to sa sigurnošću saznamo. Hajde da ga izaberemo pa da vidimo.
Preporuke:
0
0
54 petak, 19 februar 2010 22:58
sasa r.
Briljantan i hrabar tekst, nema se ovde šta komentarisati !
Sem da iznesem jednu svoju veliku nedoumicu, a to je pitanje staro više od jednog veka, koje se na vrlo apsurdan način nameće i danas. Da li smo uopšte imali SVOG vladara, ili su svi, na neki čudan način, bili nametnuti? Zar Karadjordjeviće nije ustoličila V. Britanija?! Nije li i kralj Aleksandar doživeo “osvešćenje” od svojih “saveznika i prijatelja”, i to na kraju platio glavom?! A slušao je prilično njihove “dobronamerne” savete. Upravo zahvaljujući tome, 1915. nije dozvolio preventivni napad na Bugare – rezultat toga je tragično povlačenje preko Albanije. Apis mu to nikada nije oprostio, zato je i osudjen na smrtnu kaznu u izrežiranom procesu.1918. dopušta najveće poniženje srpskog vojnika – prevodi Hrvate i Slovence u zajedničku armiju, i to sa aktuelnim činovima?!? Ovo je vrlo bitan momenat ! Srbija nije imala novca da u toku rata unapredjuje oficire, Austrougarska je to radila konstantno. Do čega dolazimo tada – da onaj oficir koji je okrvario ruke čineći nevidjene zločine na ovim prostorima, naredjuje i šikanira srpskog oficira koji je preživeo 4 godine najstrašnijeg pakla, a zatim u završnom jurišu trijumfovao, onog oficira kojem su izraze divljenja uputili general Makenzen i sam Kajzer ! ! Tada je već započelo “utabavanje staze”, koja će sasvim prirodno 1941. dovesti do momentalnog sloma vojske.
27. martovske vladare ne bih komentarisao, jer onaj ko pobegne u London sa zlatom, i pritom svoju vojsku ostavi na cedilu, ne zaslužuje pomena. Kako to samo cinično zvuči, "srpska Vlada u Londonu" !
A onda, krajem osamdesetih, “na krilima naroda” pravo iz SAD stiže Fulbrajtov stipendista Slobodan Milošević. Vrlo inteligentan i energičan, navodno suprotstavljen zapadu, a svaka akcija koju započinje, pretvara se u iznurivanje tipa kreni-stani, i po nekom pravilu završava na nevidjenu srpsku štetu. Mislim da je tek u Hagu shvatio da je za zapad bio samo potrošna roba.
Preporuke:
0
0
55 petak, 19 februar 2010 23:07
Odbrana i poslednji dani
Ne valja nikako. Ako kritikujemo SNS otvaramo prostor za DS i obratno. Mi, u stvari, na sledećim izborima nemamo izbora.
Preporuke:
0
0
56 petak, 19 februar 2010 23:18
remmiz
Sto se tice SNS ubijedjen sam da su ljudi shvatili da zute nije moguce otjerati ako se ne promijeni ploca..Moraju da vam budu puna usta Evrope,to je jednostavno tako.

U idealnim uslovima najbolji je svakako koncept DSS-a.Legalizam i izgradnja institucija.Tih uslova naravno nema,niti ce ih biti..Gospodo,shvatite..za sve preko 15% valjanje u blatu je POD OBAVEZNO..

Sto se tice Tadica i DS-a,nikako se ne slazem.NJihov zadatak je da uniste sto vise i da onemoguce oporavak na sto duze vrijeme.Nesto poput Juscenka i narandzastih u Ukrajini.
Evo jednostavan primjer..pogledajte koje sve instrumente pritiska zuti stavljaju u ruke svojim gazdama u slucaju da budu skinuti sa vlasti, i tako buducu vladu stavljaju u sah-mat i prije nego sto preuzme duznost.
Napravljena je poludrzava u Vojvodini ciji ce cinovnici da se aktiviraju po potrebi.
Rasimu je sacinjena demokratska aura,tako da ga je nemoguce diskreditovati,'sandzak' je ujedinjen i dovedena je Turska da koordinise tamosnje akcije.
Doveden je EULEKS da koordinise siptare i ocigledno su potpisani neki tajni sporazumi (pominje ih g.Kostunica).Ispravite me ako grijesim,ali koliko mi je poznato zuti su potpisali ugovor po kome americki vojnici mogu da se secu po citavoj Srbiji.
Dakle,bukvalno..americki vojnik moze da dodje u sred Beograda,da stane ispred skole i napise velikim slovima 'prodajem drogu'....Nijedna sluzba..Niko..ne smije da mu pridje.
Preporuke:
0
0
57 petak, 19 februar 2010 23:59
Jasna Simonović
Raja Sirotinja, baš tako, a posle "tajkunske imperije", možda bismo se iznenadili da "preko naših leđa" nema više "imperijalističkih" primitivnih nagona...

(Evo, farmaceutska industrija neka krene prva...Ameri su već utabali evropski put...)

Čak bih tajkunima, i to samo onima koji promtno vrate otete ugovore, nekretnine, profite, vlasništvo, ostavila jedno 20%, ipak su mnogi ljudi živeli od njih...
A i sposobni su ljudi, pa im treba početni kapital da opet nešto, ali ovoga puta pošteno izgrade...
Pa da izbledi žig srama koji nose na svojim ličnostima i prenose svojim nedužnim potomcima...
Preporuke:
0
0
58 subota, 20 februar 2010 00:03
Shadow
http://www.balkans.com/open-news.php?uniquenumber=48315
Kratak izvod iz vesti sa linka

EU foreign affairs chief says reform key to Serbia's candidacy bid
Marko Subotic in Belgrade - 19.02.2010
Serbia has to maintain its reform drive as a key requirement to obtain candidacy status at the European Union, a senior official of the 27-country bloc said.

"A long and difficult road of reform lies ahead of Serbia. These reforms include completion of cooperation with the International Tribunal for the former Yugoslavia at the Hague, facing crimes from the past, and building good neighborly relations in the region", Catherine Ashton, EU High Representative for Foreign and Security Policy, told reporters.

Za sve one koji i dalje veruju u dobre namere EU politike iz ovog texta mogu da vide jasnu poruku kada i kako bismo mozda mogli da pristupimo EU

Pozdrav ili bolje Nikad robom
Preporuke:
0
0
59 subota, 20 februar 2010 00:10
Zoran
Nema kod naprednjaka ni "N" od napretka. To je samo još jedna nerealna alternativa koja se nudi narodu i kojom se preti Tadiću. Ovaj narod je u stanju vrenja, i sa takvim stanjem lako može da se smeni ovakva vlast i pokaže svetu šta Srbi hoće. No, Nikolić i drugi opozicionari to neće ili ne smeju da iskoriste. Zašto se ne skupi milion potpisa za referendum protiv Nato-a, time bi se mnogo više postiglo nego novim izborima. Nadam se da nije protiv pravila sajta ali meni su Nikolić i Vučić smešni !
Preporuke:
0
0
60 subota, 20 februar 2010 00:26
Milodan
Samozvana Druga Srbija? Ne bih rekao. Pre će biti da je samozvana Prva Srbija a svi koji imaju drugačije stavove su Druga Srbija. Gde sam onda ja? Ja sam kritičan i prema jednima i prema drugima. Tadić je "nacionalista" zbog Ustava koji mora da poštuje, ogromne većine biračkog tela koji gaji takva osećanja, koalicionih partnera (SPS i JS) te zarad svog i DS-ovog ostanka na vlasti. Nacionalista može biti iz patriotskih osećanja ali i zbog političkih potreba. U ove prve spada sigurno Koštunica dok za ostale ne mogu da garantujem. A razlog za to su upravo "predmetni" likovi ovog teksta. Lideri SNS-a Nikolić i Vučić koji se busahu u "patrotske" grudi, pa Boga mi, skoro 20 godina. Odjednom zaokret. Nije to korigovnje stavova, što bi bilo normalno i poželjno, ovo je promena smera istoga pravca. Neverovatno! I ko sada njima da veruje? Šta nam oni to nude? Promene. Dobro. Šta se, osim njihovog dolaska na vlast, pod tim podrazumeva? Ekonomski oporavak? Čisto sumnjam. Borba protiv svih oblika kriminala. Pa to nam je Milošević obećao nakon rezbora 1992. godine. I gde smo stigli? Koga su guje ujedale i guštera se plaši. I nemojmo da se lažemo. Sve stranke od DS-a ('ajd kao najveće) do LDP-a (recimo najmanje) tajkuni imaju u šakama. I šta u tim uslovima može da se uradi? Ništa. Dakle, kao i kod drugih, prazna obećanja. Njihov međunarodni kredibilitet? Kurtoazni razgovori nikome, pa ni njima, ne garantuje međunarodni ugled. A tek kada se sete njihovih biografija? Ovo što profesor piše za Miloševića i Đinđića je njegovo mišljenje, ne sporim mu to ALI SE NE SLAŽEM SA NjIM! Kosovo? Svi oni koji su iskreno mislili (bilo je i onih koji su se folirali) da će, nakon 1999. godine, spasiti Kosovo su politički diletanti. Autonomija Vojvodine je jedna politička ikebana koja nije ni "a" od "one" autonomije. Ali dođe zgodno za političko prepucavanje. I političku manipulaciju. "Imperija" ili Rusija? Teško pitanje, ovi ponekad i daju neku kintu a ovi drugi naša braća pa kao takvi počeli da nam udaraju čvrge.
Preporuke:
0
0
61 subota, 20 februar 2010 01:18
Blagoje Jovović
Gosp. Antoniću,

bravo na analizi. Britanci imaju kakav takav BNP, Nemci nekakav NPD, a mi... ćorak.

Čovek prosto nema šta više da kaže nakon ovog teksta.

Pozdrav!
Preporuke:
0
0
62 subota, 20 februar 2010 01:43
Kiza
Secam se dobro kako sam komentarisao, kada je Djindjic trazio bomradovanje Srbije (sto vise to bolje), da misli da Milosevic nije pokusao da zadovolji Zapad. Da on misli da ce on bolje da odigra partiju pokera sa Zapadom. Da ce stici u Srbiju iz Madjarske na americkom tenku masuci srpskom zastavom (sto se desilo, ali na koferima americkih dolara masuci srpskom zastavom). Da je ispunjen sujetom. Sada ista prica vazi za Nikolica.
Preporuke:
0
0
63 subota, 20 februar 2010 01:56
gorštak
Antonić je sasvim u pravu u vezi sa mehanizmima pritisaka kojim Imperija svodi srpske lidere na svoje lokalne poslušnike, onemogućavajući ih da učine bilo šta za svoj narod i državu, čak i ako to iskreno žele, što se u kontinuitetu od Miloševića, preko Đinđiđa i Koštunice, do Tadića ( a u budućnosti i Nikolića ukoliko dođe na čelo države ) pokazalo kao pravilo.
Pisac Momčilo Selić u jednom svom davnom eseju citira nekog beogradskog uličara koji mu je rekao: ''Svako je p.... samo ako se dovoljno stisne''. Čini mi se da je to nezvanična politička maksima kojom se rukovodi Imperija u svom višedecenijskom ''Drang nach osten'' poduhvatu.
Mislim da Antonić, međutim, greši kada bivšim i sadašnjim čelnicima pripisuje iskreno rodoljublje koje eto nije moglo da se realizuje zbog pritisaka. Neki među njima sigurno ( a po mom mišljenju svi ) nikada iskreno nisu ni želeli da učine bilo šta za Srbe i Srbiju, osim da dođu na vlast, spremni čak da protiv Srba i Srbije čine sve što treba, samo da bi na toj vlasti što duže opstajali, makar i kao najbedniji vazali Imperije. Mislim da nijedan iole rodoljubiv i karakteran lider, sebi nikada i ni pod kojim uslovima ne bi dozvolio Dejton, saradnju sa Hagom, raspisivanje izbora odmah po otcepljenju Kosova, da ne kažem ''Statut Vojvodine'' ili ''Deklaraciju o Srebrenici''.
Srbiji treba odvažan, karakteran, rodoljubiv čovek, jake volje i nezavisnog duha koji bi Imperiji rekao ''ne'' i organizovao društveni, kulturni i privredni život na bazi domaćih potencijala i bilateralnih odnosa sa prijateljskim zemljama.
Preporuke:
0
0
64 subota, 20 februar 2010 02:22
Teofilo Stivenson
Gospodine Antoniću, pogibiju premijera Srbije ste u jednoj rečenici objasnili veoma precizno. Oni koji kontrolišu javni i privatni diksurs u ovoj zemlji i koji su silan novac potrošili na njen raspad nisu znali kakvi su bezbednosni rizici u pitanju pre napada na pokojnog premijera. Pa, u to niko ’zglavan’ nije spreman da poveruje. Sada će, naravno, po nalogu, početi da se javljaju oni koji misle da je Koštunica organizovao atentat. Mislim da ste veliki optimista što se tiče SNS. Oni su, otvoreni govoreći, stečajna partija demokratskog projekta u Srbiji. Što je valjda bolje od dolaska LDP na vlast. Ako Srbije i nestane, makar da ostane po neki Srbin. Za sve koji misle da je ovo paranoja, pogledajte tekst o Prijateljima Sandžaka na in4s. Deluje poznato.
Preporuke:
0
0
65 subota, 20 februar 2010 03:02
Marinko Ivković
Stvar je veoma prosta; treba formirati koncentracionu vladu nacionalnog jedinstva a u koju bi ušle sve stranke osim ekstremnih koje se ponašaju štetočinski, dakle bez LDP, G17, Čanka i sličnih. Koštunica je to predlagao u dva prelomna momenta ali ga po običaju skoro niko nije slušao niti podržao. Sada je možda treća i poslednja prilika da se tako nešto napravi. Za to nije potrebno mnogo, dovoljno je samo da vođe partija nađu u sebi više mudrosti, skromnosti i poštenja. To je verovatno jedini način da bi se Imperiji mogao pružiti neki veći i značajniji otpor.
Preporuke:
0
0
66 subota, 20 februar 2010 03:53
Srpski predsednik Marko Karadzic
Slazem se sa onima koji misle da Antonic suvise popustljivo govori o Tadicu, pa ga cak uporedjuje sa Milosevicem i Kostunicom! Jer, Tadic uopste nema svoju politiku, on je poslusni izvrsilac americke volje, jos od doba svog minstrovanja. Nema apsolutno nikakve razlike izmedju Borisa Tadica i jednog Marka Karadzica - obojici "ujka Sam" odredjuje sta ce misliti i reci.
Preporuke:
0
0
67 subota, 20 februar 2010 05:30
Ultravisitor
Nema apsolutno nikakve razlike izmedju Borisa Tadica i jednog Marka Karadzica - obojici "ujka Sam" odredjuje sta ce misliti i reci.


Mislim da se ne razumemo, odnosno ja nikada nisam razumemo sta su ta dva drugara govorila. Molim vas, ali zaista ozbiljno pricam. Nikada nisam razumeo sta prica Tadic. Bolje sam razumeo Decaka sa Sutle. Druga Starog ili Staneta Dolanca. O cemu prica Tadic? Ajte, molim vas, ako neko moze da mi kaze sta je taj covek ponudio Srbiji.
Preporuke:
0
0
68 subota, 20 februar 2010 05:58
Brica_ZR
Zar je moguće da ovde većina smatra da je DS žrtva neke tamo zle "IMPERIJE"!!!??? Zar je moguće da posle svega relativizujemo čitav ovaj DS koncept, koji je ništa drugo nego mikro paradigma "IMPERIJE"!!?? Zar je moguće da ih vidimo kao deo nekog budućeg nacionalnog korpusa posvećenog borbi protiv "IMPERIJE"!!!?? Zar još uvek verujemo da su ucenjeni od strane NVO, LDP, LSV ....!!!??? Zar nam je toliko teško da poverujemo da su oni i samo oni, apsolutni vladari situacije!!!??? "IMPERIJA" je konstanta, odnosi se na sve, pa čak i na Hrvatsku, koja još uvek ne proglašava autonomije, ne donosi genocidne rezolucije, tajne sporazume sa pretedentima na njihovu teritoriju, ne regionalizuje državu po etničkom principu, ne narušava religiozne "principe" sopstvenog naroda....
DS je aždaja, koja je progutala toliko interesne i finansijske energije, da će večno vladati ovim prostorima i usisavati sve pred sobom!!!
Preporuke:
0
0
69 subota, 20 februar 2010 08:06
Dejan
Tužna je naša politička scena kada preko 30% podrške imaju demagoške stranke, koje deluju bez ikakvog programa i čiji predstavnici besomučno vrte iste izlizane fraze.
Preporuke:
0
0
70 subota, 20 februar 2010 08:16
Dragoljub Cvijanović
Treba biti veoma skeptičan u pogledu teze da SNS i Nikolić zaista funkcionišu na principu "bićemo veći maheri s velikim silama nego ovi sada". Ovakva projekcija jeste bila oličenje naivnosti i nerazumnosti naših političara u prošlosti, kao i tipična srpska bandoglavost, međutim postavlja se pitanje da li je zaista ovo najviše što SNS može ponuditi biračima. U ovo je teško verovati, mnogo je više verovatno da je reč samo o jednom delu predstave u cirkusu, u kome je protagonista nova paradigma SNS kao "blaža ali efikasnija opoziciona varijanta" umesto "tvrde i potpuno beskorisne opozicije na dugi rok" kakvu je predstavljala SRS. Slučajnost ili ne, upravo ova paradigma cilja na nezadovoljni korpus glasača kojima je puna kapa salonske opozicije, a ovaj proces ide uporedo s homogenizacijom političke scene, "krunisanjem" eurokratske ideologije i njenih piona kao jedine legitimne opcije, i marginalizacija jedine stranke koja ima ozbiljan antiglobalistički potencijal (SRS). Da li je Nikolić smislio sam svoj ne preterano prefinjen stav teško je reći, ali je svakako mogao pokupiti poneku ideju od američkog ambasadora s kojim se sretao po svom priznanju, pre i posle izlaska iz bivše stranke. SNS izlazi iz miljea SRS, i šešeljeve "kafansko-šeretske" politike, barem u spoljnoj pojavi, i nastavak sličnog funkcionisanja nije iznenađenje. Iznenađenje bi bilo samo ako se SNS ponaša onako kako zaista misli. Može li Nikolić biti nešto više od poslušnika jačeg od sebe, kao što je bio u SRS, očito se tako ne ponaša, i više liči da je podaništvo (ovog puta međunarodnom) centru moći ostala njegova odlika. Tzv "džentlmentski sporazum" političke elite bi bio ekvivalent npr sporazuma Draže i Nedića da balisti više neće ubijati Srbe na Kosmetu.
Preporuke:
0
0
71 subota, 20 februar 2010 08:41
BB jedan
Osnovni problem je što ni Koštunica ni Nikolić ni Tadić nisu osobe državničkog formata. Koštunica je tipičan institutski intelektualac koji bi bio sjajan kao savetnik nekom državniku. Nikolić je lukavi provincijski politikant koji bi bio dobar kao partijski operativac. Tadić je osoba bez identiteta, marketinški proizvod. Sva trojica su, međutim,vlastoljubivi i sopstvenu ambiciju stavljaju ispred interesa zemlje. Radi dolaska ili ostajanja na vlasti spremni su na „savezništva“ koja objektivno znače prelazak na antisrpsku stranu. Dokaz za to je saradnja sa Hagom i isporučivanje Miloševića. Tu granicu nije smeo da pređe – ali ni da toleriše – nijedan političar lojalan svojoj zemlji. Oni su, međutim - sva trojica - stali izričito ili prećutno, iza tog sramnog čina.
Preporuke:
0
0
72 subota, 20 februar 2010 09:01
kanjoš
@ Deca Dragoša Kalajića,
U svim svojim obraćanjima , znamo, da je g-din Kalajić, bio veliki germanofil!Ali da li je njegova germanofilija imala konzistentost?O jačini Njemačke i njene,po slovenske narode pogubne uloge skoro je svima na ovom sajtu poznato !Posmatrano iz perspektive Sile skoro u svim segmentima društvene stvarnosti, ne samo vojne, imao bih razumjevanje za kalajićevu germasku ljubav ali nikako i opravdanje, jer se usuđujem reći da Kalajić nije poznavao pravo germansko lice!Njemačka ne trpi "srbske narode" i svim sredstvima kroz istoriju ih je uništavala,tako uspješno jer nikada zbog tog milenijumskog zločina nije odgovarala.I danas najveći neprijatelj nije nama AMERIKA nego Njemačka i VATIKAN!To "forsiranje na ISTOK" Njemačke može se završiti samo na jedan način a to će vrijeme ubrzo i pokazati!Naši nesporazumi sa Njemačkim Narodom imaju duboke korjene i dodiruju daleku davninu.Onima koje interesuje problematika,ova, neka se pozabave literaturom koja govori o vremenu prije Hrista."Pogrešna vjera" i "pogrešno pismo" možda bi mogli da budu samo neki od preduslova prepoznati ali i to nije dobro sagledano iz perspektive sukoba, nije to suština.Temelj sukoba je daleko dublji! Njemačka se neće smiriti dok god se ne zagrle Velika Hrvatska i Velika Bugarska.Na Balkanu za nas neće biti mjesta.Nekim Srbima biće utočište Crna Gora kao i poslije Kosovskog Boja!
Preporuke:
0
0
73 subota, 20 februar 2010 11:36
Milos Stankovic
Nikolic je trojanski konj u redovima nacionalnih stranaka. Znake "izdaje" je poceo da pokazuje mnogo pre nego sto je sa Vucicem osnovao SNS. Cudi da to niko ozbiljnije nije istrazio, pa ni Antonic i Vukadinovic, koji su svakako dva najvisprenija srpska analiticara. U prvim mesecima posle 5. oktobra se cinilo da ce SRS biti svedena na 5-10% i da se nikad vise nece biti dovoljno jaka da ozbiljnije ucestvuje u politickom zivotu. Medjutim, kako su se pojavile prve ozbiljnije pukotine u DOS-u, postalo je ocigledno da SAD i saveznici jos uvek nisu pustili radikale niz vodu. Vec na propalim predsednickim izborima 2002. godine je Seselj uspeo da se vrati u igru i otkine Kostunici dobar deo birackog tela. Posle toga je prisutnost SRS u medijima postala konstanta, nisu vise bili strasila iz proslosti. Posle Seseljevog odlaska u Hag je trend zadrzan, a formiranje SNS je kruna napora SAD da u potpunosti ovladaju politickim zivotom u Srbiji. Nikolic je tako danas neko ko ima uticaja na politiku, a nema nikakvu odgovornost. Ima sve privilegije (nekretnine, unosni poslovi bilskih srodnika) kao vlast, a nema odgovornost. Mislim da je njegova igra svakima danom sve ociglednija i da ce, kako vreme bude prolazilo, sve vise ljudi to uocavati.
Preporuke:
0
0
74 subota, 20 februar 2010 12:02
Vide Daničić
Poštovani gospodine Antoniću, havala Gospodu Bogu što postojite i što se bavite ovim poslom. Pravo je zadovoljstvi čitati Vaše komentare, eseje i analize. Ali, poslednji je trenutak bio da neko kao što ste Vi progovri o SNS. Lično smatram da su Vaši stavovi o prirodi ove stranke potpuno tačni i podržavam ih. I ja od početka mislim da je, ljudski posmatrano, Nikolić čovek koji je izdao svog kuma i političkog oca, koji ga je izvadio iz palanačke trivijalnosti i stvorio od njega političku ličnost na vrhu; dalje smatram da je, hrišćamžnski posmatrano, veliki greh izdati bilo koga, pa i političku partiju, posle zakletve date u hramu Božjem nad Svetim pismom. Međutim, ono što je najvažnije, politički posmatrano, to je čovek koji je razbio opoziciju u Srbiji, a poznato da demokratije ne može biti bez opozicije. SNS svakako nije opoziciona stranka, jer ne čini ništa od onoga što bi predstavljalo suštinsku opoziciju vlasti koja razara društveno i državno tkivo zemlje Srbije. Šta je, onda, SNS, u stvari? Pored onoga što ste Vi rekli, ja ću samo da podsetim da je Amerika još 2003. g. (čini mi se) utvrdila i objavila svoje ciljeve prema Srbiji, među kojima se, pored onog čuvenog cilja da Srbija treba sve da uvozi, uključujući i osnovne poljoprivredne proizvode, nalazi i cilj da Amerika treba da osnuje svoju srbsku kvazi nacionalističku stranku, jer su Srbi nepopravljivi nacionalisti, a ni jedna od njihovih tzv. demokratskih stranaka nije ispunila svoju svrhu i nije opravdala uložene pare. Eto, to je Nikolić i ja se veoma čudim nekim istaknutim intelektualcima koji su se uključili u tu stranku. Dakle, svaka koalicija preostalih opozicionih stranaka sa SNS znači poništavanje opozicionih programa tih stranaka. A veoma je indikativan odnos kontrolisanih medija prema SNS i rejting koji prema navodnim sondažama javnog mnenja postiže ova stranka!
Preporuke:
0
0
75 subota, 20 februar 2010 14:40
Teodor
Pte nego što je sveti Avgustin u svom delu "De Civitate Dei" proklamovao ideju pravolinijskog razvoja istorije, istorijski proces se smatrao nizom kružnih (cikličnih)zbivanja i kretanja. U savremenim zbivanjima i akterima tih zbivanja prepoznavani su događaji i ličnosti iz prošlosti. Ako prihvatimo predavgustinovsko polazište, trebalo bi da u Tomi i Vučiću prepoznamo nekog iz naše prošlosti. Koga?
Hajde da pokušamo sa Tomom Vučićem (Perišićem). Na početku žestoki turkofob, završio je političku metamorfozu kao najveći turkofil i ljubitelj Porte među Srbima. I savremeni Toma - Vučić beše (behu) radikalni borci protiv atlantista, a završiće kao najveći atlantofili i ljubitelji Brisela. Na našu sreću, danas više niko ne veruje u "kružnu" istoriju, jer i ona je kao i zemlja - ploča.
Preporuke:
0
0
76 subota, 20 februar 2010 15:02
Jasna
Sudeci po brojnim komentarima Antonicevog teksta,a i shodno samom tekstu,proizilazi da u Srbiji nema nijedne politicke opcije koja bi Srbiju izvadila iz kandzi Imperije i blata u koju je ova gura.Tadic je obicni poslusnik Imperije,Nikolic(prema vecini komentara) pretenduje na njegovo mesto poslusnika,Kostunica nema snage ,(a i imao je svojih pet minuta),SRS sa svojim ekstremnim ponasanjem i stavovima nema neke vece sanse kod biraca,a u poslednje vreme stice se utisak da se bave samo SNSom,a ne Srbijom.
Pa sta onda da radimo?
Ako tako razmisljamo,onda je najbolje da raspustimo Skupstinu i Vladu,sta ce to nama,i da otvorimo kancelariju Imperije, u kojoj ce raditi njeni sluzbenici i sprovoditi njene odluke.To bi bar bilo jeftinije nego da placamo domace sluzbenike Imperije.
Nama treba jedinstvo svih patriotskih snaga.
Od ovakvih defetistickih stavova o Nikolicu,korist ima jedino DS,koja nema nikakav patriotski potencijal,vec samo neutoljivu zelju za vlascu po svaku cenu.
@Dejane potpuno si u pravu.
Preporuke:
0
0
77 subota, 20 februar 2010 15:03
Dejan
@ Cernisevski

Slažem se sa Vama da bi u nekom idealnom spletu okolnosti savez sa Rusijom bio idealno rešenje za Srbiju. Problem je što bi ta ideja imala uspeha samo kao savez pravoslavnih naroda, od Grčke, Bugarske, Rumunije, pa preko Moldavije i Ukrajine do Rusije. Mi ne možemo u savez sa Rusima dok smo izolovani NATO zemljama. Druga stvar je što to Amerika ne bi tek tako dopustila bez posledica. Oni su od 1991. korak po korak skoro okružili evropski deo Rusije, da nije bilo 11. septembra, koji im je odvratio pažnju, Rusi bi imali pune ruke posla.

Hteli, ne hteli, moramo da balansiramo, takav nam je položaj. Angloamerikanci su poznati po tome da krše sve dogovore i ugovore, oni su majstori niskih udaraca i podlosti. Ako oni manevrišu po Evropi 20 godina da okruže Rusiju, neće da odustanu ni pod kojim uslovima. Vidite da su se kod nas odjednom stvorili zagovornici ulaska u NATO. Oni su za to plaćeni, nisu volonteri - entuzijasti.

Bez šireg saveza, trpeli bi strahovite pritiske. To bi bio rat niskog intenziteta, gde bismo se osećali bezbedno kao u tvrđavi, ali u svakoj tvrđavi je klaustrofobično.

Računajte da bi oni istog trenutka ukinuli RS, a Šiptare dobro naoružali da prave provokacije, da upadaju na teritoriju Srbije, da imamo stalno žarište na granici.

Zbog svega dobrog što nam je Rusija učinila, moramo da svojim državnim delovanjem pokažemo da nećemo ni po koju cenu protiv njih (u NATO).

Istovremeno, zbog svog zla koje su nam Amerikanci naneli, i još mogu da nanesu, tu našu neutralnost moramo veoma oprezno da iskazujemo.

Bitno je da nas EU neće da primi nikada, postaviće nam nemoguće uslove (priznanje Kosova), ili će da se ispreče ucenjivači poput Hrvata, po istom principu kako su Hrvate kočili Slovenci.

Zato ne vidim ništa demagoški u tome da u političkom sudaru sa američkim pulenima, koji su već pokazali svoj raskošnin talenat za laž i manipulaciju, primenite iste principe, govori jedno, a pripremaj buduću strategiju za nešto drugo.
Preporuke:
0
0
78 subota, 20 februar 2010 16:26
Cernisevski
Jasna
Sudeci po brojnim komentarima Antonicevog teksta,a i shodno samom tekstu,proizilazi da u Srbiji nema nijedne politicke opcije koja bi Srbiju izvadila iz kandzi Imperije i blata u koju je ova gura.

- To je sasvim tacno.
Pa sta onda da radimo?

- Mi se iz ovoga, cak i kada bi postojala "opcija koja nedostaje", sami izvuci ne mozemo, najpre to treba da shvatimo. Jednostvano, nemamo te kapacitete, kako je negde u tekstu vec receno. Niti cemo, ostajuci sami i vojno neutralni, biti u stanju da nekom sledecom prilikom pruzimo otpor. Nismo to uspeli sada, necemo ni ubuduce. Proces naseg rastakanja i dalje je u toku, i tu, po mome misljenju, nikakvo balansiranje (kako je neko rekao) ne pomaze, jer nas ne ostavljaju na miru, bez obzira koliko mi to zeleli. Strateski saveznik je stoga nasa nasusna potreba, i tu po meni lezi odgovor na vase pitanje. Siptari su to ispravno razumeli, povukli su muski potez, i na tome im se moze samo cestitati. A kuknjavu o nepravdi su ostavili nama. Tako se to radi.
Preporuke:
0
0
79 subota, 20 februar 2010 16:36
Cernisevski
@Dejan

- mogao bih da se slozim sa dobrim delom Vasih stavova. Problem je u tome sto nas, kako sam vec nekome odgovorio, ne ostavljaju na miru, proces razaranja Srbije i dalje je u toku. Probali smo svakako sa zapadom: i silom i milom, i ovako i onako, ali sta god cinili, kako god se ponasali, nas razbijaju te razbijaju. Stvar je znaci dosla do krajnjih granica, gde (ako uopste vise ima spasa, a i to je veliko pitanje)) moraju da se povuku neki drasticni koraci, nesto sa nase strane mora da se menja iz korena, mora da se pravi takav obrt koji do sada nije vidjen.
Mada, da budem sasvim iskren, ja u mogucnost naseg oporavka skoro da vise i ne verujem. Cini mi se da je nase proslo.
Preporuke:
0
0
80 subota, 20 februar 2010 17:07
XY
Treba razlikovati opciju i sposobnost da se opcija realizuje. Čak pod pretpostavkom da su opcije Nikolića, Koštunice ili Tadića – patriotske (a ne poslušničke), ostaje otvoreno pitanje da li su oni sposobni da te opcije realizuju. Ja lično sumnjam u njihove državničke sposobnosti, a čini mi se da i priličan broj gradjana smatra da su sva trojica, pojedinačno ili u nekoj vrsti koalicije - nedorasli da vode Srbiju u ovim dramatičnim vremenima.
Preporuke:
0
0
81 subota, 20 februar 2010 17:10
Petar Vranković
Dostojan!
Preporuke:
0
0
82 subota, 20 februar 2010 17:45
Realista
@Jasna
U Srbiji postoje samo dve političke opcije. Jedna je diplomatisanje sa Vašingtonom i Briselom. Tu opciju zagovaraju Koštunica, Tadić i Nikolić. Druga je jasno distanciranje i od Vašingtona i od Brisela i oslanjanje na sopstvene snage. Tu opciju, koju Vi nazivate ekstremnom, zagovara SRS. Ta opcija ima sve manje pristalica u biračkom telu jer prosečan, normalan čovek nije sklon ekstremima. I to je u redu. Postoje međutim situacije kada se na ekstrem može odgovoriti samo ekstremom, ili, da parafraziram jednog ruskog analitičara - ne možete diplomatisati sa ajkulom.
Preporuke:
0
0
83 subota, 20 februar 2010 18:12
Dragan
Odlična analiza, mislim da je vrlo realna. Voleo bih da se na sličan naćin profesor Antonić,ili neko sa NSPM pozabavi i promenama koje su izvršene u DSS na vanrednoj skupštini. Usvojena su načela nacionalne politike, kao bitan putokaz u vođenju odgovorne nacionalne politike. Ono što je takođe važno, je da je DSS znatno podmladio svoje redove, a na visoka mesta doveo ljude poput Miloša Jovanovića(Fond Slobodan Jovanović), Petra Petkovića(Aktivni Centar), Sinišu Kovaćevića...Nadam se da je to put uspona ideje koju Koštunica decenijama baštini o nacionalnoj i demokratskoj politici.
Preporuke:
0
0
84 subota, 20 februar 2010 18:14
Jasna Simonovic
Jasna i Cernisevski...tacno...
"Šta onda da radimo?"...

Evo, na primer jutros sam čula kako su autori "6.čula" zaštitili svoje delo u "Kongresnoj biblioteci u Washingtonu"...Bravo! (možda i moj electorial vote and self-determination sada dobije na svojoj težini, bez obzira da li "nas" Ameri prihvatili kao "rasu" u narednom popisu!)...

Dok se ja na primer "potucam" da zaštitim svoja već zaštićena autorska, patentna, generalna zastupnička prava od nedraga pojedinih lopova do lokanih i evropskih pravnih institucija, dotle Washington dela na "dobrobit svih nas"...Samo još da se osvestimo gde smo, pa da zasučemo rukave i inkasiramo ...Da ne bismo "prodavali" ono što nema cenu..
Preporuke:
0
0
85 subota, 20 februar 2010 18:18
srdjan conic
Problem nije u Velikom gospodaru sa zapada. Problem je veliki gospodar u Srbiji. A veliki gospodar u Srbiji je finansijer najvecih stranaka. Dakle za sve se pita gopsodin Miskovic od rezolucije u Srebrenici pa sve do na primer odbornickih mandata u Skupstini grada Leskovca. Ali veliki gospodar sa zapada ima kako se to kaze asa u rukavu za velikog gospodara u Srbiji. On sedi u Hagu i zapadni veliki gospodar ceka pogodan trenutak da ga pusti na slobodu. U medjuvremenu sa strane neprimetno polako ali sigurno najznacajnije poteze u drzavi vuce sadasnji veliki gospodar nekada najvece stranke u Srbiji mislim na devedesete. Ali i on ima velikog gospodara ali ne gospodara na zapadu nego na Bliskom istoku a taj veliki gospodar gospodari i zapadom a ima veliki uticaj i na veliku Rusiju. Za sada on uspesno igra na tankoj zici sto poslednjih nedelja najbolje oseca Milo, a dokle ce zavisice od strategije velikih gospodara koji vec dugo igraju sahovsku partiju i koja je za nasu utehu izgleda pri kraju. Zbog toga je guzva na sahovskom polju velika jer ima mnogo figura a pre svega piona. Slede ponovo zrtve, jer ova sahovska partija treba da se zavrsi remijem a sadasnja pat pozicija nikom ne odgovara. Zato kada se zrtvuje laufer glavni finansijer a uskoro ce ,tek tada ce osim piona na nasoj sahovskoj tabli glavnu rec ponovo dobiti konji, topovi, dame i kraljevi.
Preporuke:
0
0
86 subota, 20 februar 2010 19:32
Kancelarija - @Jasna
"Ako tako razmisljamo,onda je najbolje da raspustimo Skupstinu i Vladu, sta ce to nama,i da otvorimo kancelariju Imperije." E, pa, Jasna - mi kancelariju Imperije vec imamo! Sadasnja "vlast", sa sve Tadicem, Ciplicem, Markom Karadzicem, Kandickom, Lihtovom i slicnim "likovima", nije nista drugo do kancelarijska ispostava! Doduse ne direktno Imperije, koja nema vremena za srpske cinovnike 101. (stoprvog) razreda, nego Imperijine kancelarije u Beogradu, tj. americke ambasade. Vlada i Skupstina nama naravno ne trebaju - ali trebaju onima koji tu sede i sprovode volju Imperije, toliko je bar jasno! I nemojte misliti da bi Nikolic bio bolji od Tadica - bio bi gori, jer bi nam Imperija radila sve sto i sad radi, ali bi nam se jos smejala sto takvoga imamo za "precednika"! I Tadic je marioneta, ali bi Nikolic bio takav "lutak" iz kojeg bi ispadali konci i videle se ruke onog koji ga pokrece. Ako nemate nista i nikog drugog - zaboravite Nikolica. Siguran sam da je i Bog od njega digao ruke. Secate li se kako je u jednom intervjuu kazao da je "imao nesrecno detinjstvo, a i u skolu je morao da ide"! I to da nama bude "vozd". Istina, i ovako smo, sa Vozdom koji je Najbolji Drug Nebojse Krstica - i to je jedino bitno sto se o tom "vozdu" moze reci!
Preporuke:
0
0
87 subota, 20 februar 2010 19:41
Radoznao
@srdjan conic
Da li biste to sa gospodarima, konjima, damama, kraljevima... mogli malo da pojasnite?
Preporuke:
0
0
88 subota, 20 februar 2010 19:43
Svetislav Kostić
@ BBC-u, 19 februar 10:47 imalo bi jedva šta da se doda! Sem moje lične ocjene, da su Nikolić i Vučić Šešelju i svom drugu u najtežem vremenu po njega, okrenuli leđa. Nego uz to, tim nečuvenim gestom počinili političko ubistvo nad Srpskom Radikalnomm Strankom, jedinim političkim faktorom koji bi bio u stanju da za tren oka mobiliše na stotine hiljada srpskih patriota koji bi svojim masovnim izlascima na ulice po svim urbanim centrima Srbije dali podršku onim srpskim liderima u Srbiji, koji smogli petlje da se odupru ucjenama Zapada i Vašingtona. Jer bi te srpske političke vođe imali iza sebe jednu takvu upečatljivu podršku srpskog naroda, kakvu bi po prvi put od proljeća 1999 godine agresivni Zapad i Nato doživio i natjerala ih da mučnu glavama
i shvate da će da dobiju takve probleme u ovom dijelu svijeta, koji će da budu daleko veći po Zapad i Nato i njihove ieološke i materijalno korumpirane domaće sluge, nego što bi ta zapadna i NATO družina mogla da učini Srbiji. u uvom vremenu, koje nije ni sjenka više ondašnjeg unipolarnog svijeta kada NATO zlotvori mogli nekažnjeno da Srbiju bombama vraćaju u kameno doba i njeno civilno stanovništvo u masama ubijaju. A da na mjesto kazne za svoje zločine, Zapad se nagrađuje petooktobarskom "revolucijom" na tanjuru. Od Tadića, njegove kompanije i Dačića, samo su još gori Nilolić i Vučić. Neshvatljivo da to niko neće da shvati.
Preporuke:
0
0
89 subota, 20 februar 2010 20:40
Iznenađen
@Svetislav Kostić
Vi ste u pravu. Ono što zaprepašćuje to je da su mnogi intelektualci poput Brane Crnčevića i Olivera Antića prišli Nikoliću.
Preporuke:
0
0
90 subota, 20 februar 2010 21:31
srdjan conic za radoznalog
Dakle kada se zrtvuje laufer na scenu stupaju figure koje ce vremenom dobijati na znacaju pocev od konja pa do kraljice i kralja.
Preporuke:
0
0
91 subota, 20 februar 2010 22:18
Od insajdera...
Vojislav Koštunica je danas na sednici GO bukvalno izveo omladinsku revoluciju u stranici.

Na najodgovornije položaje u predsedništvu i izvršnom odboru izabrano je iznenađujuće mnogo mladih ljudi i članova Omladine DSS, toliko da je i najveći broj članova Glavnog odbora bio iznenađen predlozima.

DSS očigledno rešen da se bori za budućnost!!!!!!
Preporuke:
0
0
92 subota, 20 februar 2010 22:34
Jasna Simonović
Srđan Conic, "Zato kada se zrtvuje laufer glavni finansijer a uskoro ce ,tek tada ce osim piona na nasoj sahovskoj tabli glavnu rec ponovo dobiti konji, topovi, dame i kraljevi."

Dobro je! Glavno da glavnu reč ne vodi prazna šahovska tabla, zar ne?!

I važno je da konji znaju svoje skokove, topovi svoje linije, a kralj svoje "poskočice"....
Za damu se ne brinem...Ona je odavno prevazišla i šahovsku tablu i samu sebe, kraljicu...Mala naprenda idejna (s)tvorkinja...Prosto da sve "laufere" poređa na briefing u Washingtonu! (Pa da u budućnosti ima i Brisel šta da radi!)...
Preporuke:
0
0
93 subota, 20 februar 2010 22:49
Radoznao
@srdjan conic
Dobro, ostajete politički korektni. Valjda ću vremenom shvatiti ko je laufer, ko je konj, ko kraljica a ko kralj. Hvala, u svakom slučaju.
Preporuke:
0
0
94 subota, 20 februar 2010 23:09
srdjan conic
Znaci bitan je sistem figure su manje bitne. U zavrsnici i pioni dobijaju na znacaju jer mogu postati dame topovi konji ili lauferi. Sve naravno zavisi od gospodara ili ako hocete od glavnih igraca koji vuku poteze na sahovskoj tabli. Sahovska partija u Srbiji polako ulazi u zavrsnicu. Da bi se doslo do remija moguca su svakojaka iznenadjenja jer se i sistem igre na velikoj evropskoj pa i svetskoj sahovskoj tabli menja. Dakle veliki igraci ili gospodari koji su mislili da su dobili partiju jer je sve tako izgledalo napravili su previd kao i uvek u Srbiji. Posto su usli u pat poziciju koja nikome ne odgovara u zavrsnici moraju da povlace poteze koje dovode do remija kao i uvek u Srbiji jer ne zaboravimo Srbija je istok zapadu zapad istoku
Preporuke:
0
0
95 nedelja, 21 februar 2010 00:44
Tijana
Cestitke autoru, odlican tekst. Neophodne su promene. Ovako vise ne ide. Tadic se pokazao lose, pogotovu zbog okruzenja. Mnogo je losih i nesposobnih, a osionih i nezajazljivih oko njega i u drzavi i u DSu. To je strasno razocarenje za mene, jer je on najodgovorniji za opsti javasluk i bezakonje u zemlji.
Preporuke:
0
0
96 nedelja, 21 februar 2010 02:26
velibor
nepovoljna medjunarodna okolnost , najnepovoljnija, koja nas odvaja od rusije i smanjuje nas manevarski prostor odbrane , prema istoku su bugarska i rumunija ,i oni nam onemogucavaju da disemo ,prekidaju i paralisu manevarski prostor ,

tesko je u takvom miljeu , ali moramo se drzati rusije , i probat namaknut nekog saveznika iz evrope , recimo italiju .
naravno da niko normalan ne misli da ce nam pomoci imperija i satrapi , hoce , ali da nas nestane.

nema u srb ozbiljne politicke snage vise na koju se moze racunati , raspadom srs,
nastavice se politika , popustanja i poraza ,a toga smo svedoci svakoga dana ,
snage koje ce spski narod proglasiti krivim , nisu u evropi i usa , nego u samoj srb, nazalost.
Preporuke:
0
0
97 nedelja, 21 februar 2010 05:58
remmiz
Evo vijest koja govori da su izbori na jesen gotova stvar.
Ta vijest je da vlast u proceduru pusta zakon o finansiranju stranaka u koji ce biti ukorporirane drasticne sankcije.

Zasto je to pouzdan znak da su se zuti pomirili sa cinjenicom da su izbori neizbjezni?

Zato sto se vec neko vrijeme iza kuloara prica da je SNS obezbijedio ogromne pare za izbornu kampanju,da ne spekulisem od koga,mislim da SNS-ovci mogu da naslute.
Dakle,zaboravite na Srebrenicu i slicne afere..oko ovog zakona ce da se digne ogromna prasina..pred nama su mjeseci rvanja u blatu.
Preporuke:
0
0
98 nedelja, 21 februar 2010 10:23
Mladi DŽedaj
Ne znam ko je ubio Zorana Đinđića, niti ko je naručio ubistvo, ali njegov poslednji intervju jasno govori da je došao u sukob sa Zapadom oko Kosova http://www.youtube.com/watch?v=PB7GLqWXS4U
Preporuke:
0
0
99 nedelja, 21 februar 2010 12:12
Dejan
@ Cernisevski

Ne delim Vaš pesimizam, mada su okolnosti takve da i optimiste obeshrabre.

Uzmimo običan život, neko mnogo šta isplanira, uradi sve kako treba, a opet doživi neuspeh. To je i jedna od čari života - nepredvidljivost. Mnogi planovi i snovi se izjalove čak zbog trivijalnosti.

Isto važi i za svetske odnose. 1981. godine Amerika i SSSR su bile u jeku hladnog rata, SSSR je delovao čvrsto i monolitno, nije bilo sumnje da bi pokušaj reforme izazvao nasilnu reakciju vlasti. 1991. godine onaj dezorijentisani Jeljcin je pozvao DŽordža Buša da mu saopšti vest koja se svodila na to da se raspao SSSR (dokumentarac je bio juče na TV).

Isto može da se desi i sa našom situacijom. Šta ako se Amerikanci preračunaju i napadnu Iran, zemlju od 70 miliona stanovnika. Šta ako se na taj način prevare i prvi put naprave grešku da napadnu nekog ko može i da se brani.

Ako Iran nastavi da "čačka mečku", hteli to ili ne, Amerikanci će morati da napadnu. Iran je zapretio da će da blokira moreuz Hormuz, i time spreči prevoz nafte iz Emirata, Irana, Iraka, i verovatno delom i Saudijske Arabije. Od toga bi cena nafte otišla na 200 i više dolara, što može da izazove slom američke ekonomije.

Drugo, često od pojedinaca zavisi sudbina države u nekom trenutku. Tito je umro, Jugoslavija se ubrzo raspala. Možda ste pročitali za onaj kominike "kvinteta" upućen direktno Jeremiću, sa porukom da se malo smiri sa retorikom o Kosovu, jer su to trpeli dovoljno dugo. Može nekome da padne napamet da smeni Jeremića, pod pritiskom Zapada, i time da oduzme DS značajan procenata birača. Ako se raspala SRS, nije na odmet ideja da se raspadne i DS.

Sve ovo bi izazvalo promene na našoj političkoj sceni. Spolja - napad na Iran ili teška kriza u EU, a unutra nepredvidljivi činioci. Mi smo zemlja liderskih stranaka, vođa i njihovih poslušnika, što znači da od vođe zavisi i sudbina stranke. Stranka koja zavisi od vođe, zavisi i od vođinog nivoa holesterola, smešno ali istinito.
Preporuke:
0
0
100 nedelja, 21 februar 2010 12:44
Dejan
@ za sve protivnike SNS

Dosta komentatora je izrazilo skepsu ili otvorenu antipatiju prema Nikoliću i Vučiću

Svaka stranka privlači određeni profil ljudi.

DSS - intelktualniji deo patriotske Srbije
SRS - zagovornike tvrdog stava prema našim neprijateljima (da, SAD i njeni vazali to jesu)
SNS - isto intelektualni deo patriotske Srbije, ali i skoro 2/3 njenih glasača.

Gledajmo rezultate. SRS je bila monolitna zadnjih 10 godina pod dosmanlijama, i ništa. Na svim izborima su poraženi, manipulacijama, lažima "druge" Srbije i strahom ljudi od ekstrema. Ovde se računa samo prvo mesto, ne i jako drugo mesto.

Rusi su učinili mnogo za nas, ali neće sa nama u savez. Svi su prevideli da je Lavrov pred prethodne izbore rekao da je bolje da Srbija uđe u EU nekada nego nikada. To je bio mig Nikoliću i Koštunici da Rusi smatraju da je za naše dobro da nastavimo tim putem. Vidite da su po pitanju NATO-a rekli suprotno - priznaće Kosovo ako uđemo.

Sve priče o našem otporu "Imperiji" (povodljivi odmah kopiraju tuđe izraze), koji će ove da iznenadi i natera da nas uvaže, su bajke. Amerikanci su već pokazali svugde da neće prezati od sile i sankcija (ne mora kroz UN, dovoljna je blokada od strane naših suseda). Jednom smo poraženi, Irak su pregazili za mesec dana i Avganistan takođe.

Jedan komentator je citirao Rusa koji kaže da se sa ajkulom ne pregovara. Tačno, to je rekao Rus, sa svojim nuklearnim bombama kao garancijom nedodirljivosti. Mi ne bi pregovarali, nego bi nas ajkula pojela.

Na kraju jedna napomena za "izdaju" Šešelja. Liderske stranke funkcionišu na principu volje Vođe. Vođa kaže da se proklinje rod i porod Nikoliću, 50 poslanika kao papagaji izlaze i proklinju.

To može sa Vjericom Radetom, ženom nepoznate biografije i zasluga, ali od ljudi sa imenom, poput Antića, Crnčevića, gen. Delića, čini mi se i Marka Nicovića, pa i Pelevića, se ne može očekivati da skoče poslušno kad Vođa vikne HOP.
Preporuke:
0
0
101 nedelja, 21 februar 2010 14:38
Cernisevski
@Dejan

Mozemo mi cekati da se Amerikanci sapletu o nesto sto ce im doci glave. Ipak, razmilite kad bi Siptari postigli to sto su postigli da su cekali, da nisu imali jasan plan i strategiju kako to da izvedu ? Oni su imali inicijativu, nisu cekali.I zato su i uspeli. Mi je nemamo, i zato i propadamo.
Preporuke:
0
0
102 nedelja, 21 februar 2010 14:58
BB jedan
@Dejan
Povodom diplomatisanja sa ajkulama moguće je citirati i Čerčila.
Poznato je da su zapadnoevropske zemlje pokušale da budu popustljive sa Hitlerom jer nisu bile spremne za rat. Dopustile su da ajkula proguta Češku i Poljsku nadajući se da će tako umilostiviti naoružanu neman a svoje zemlje i svoje narode poštedeti ratnih strahota. Rezultat tog diplomatisanja je poznat a evo kako ga je formulisao Čerčil: „Izgubili smo čast ali smo ipak dobili rat“.
Preporuke:
0
0
103 nedelja, 21 februar 2010 16:17
Vladimir G
Tekst profesora Antonića je dobar i njegova suština nije ono što je napisao, nego ono što se može pročitati između redova.
SNS nije stranka, oni su u suštini pokret, koji po mnogo čemu ima sličnosti sa Karićevim Pokretom snaga Srbije, čak su i mnogi ljudi koji su bili sastavni deo te priče, sada umrženi kod Nikolića, naravno uz sve one političke restlove socijalističko-julovse ekipe iz devedesetih.
Cilj SNS je gola vlast, demontaža oligarhijskih struktura formiranih od 2000-e, uz neizmerno jačanje ekonomsko-oligarhijskih struktura iz devedesetih. Naravno da su te strukture bile duboko povezane sa velikom imperijom, sada se bore da joj se prikažu kao bolji saveznici u sprovođelju njenih interesa, što oni i prihvataju, jer im odgovara podeljenost i što više tabora.
Ono što niko ne komentariše je povesanost SNS i SPS, koja je po meni izuzetno duboka i sastavni deo istog projekta vraćanja struktura moći iz devedesetih.
Nadam se da vas sada ne čude demagoške priče o lakim rešenjima, da je sve jednostavno, samo da se skinu lopovi, a sve se svodi na dva čoveka i odličnu propagandu, koja je sastavni deo projekta imperije.
Sve je isto, samo se menjaju imena aktera.
Nemojte da vas čudi stav Koštunice, on sigurno zna celu priču.
Preporuke:
0
0
104 nedelja, 21 februar 2010 16:19
Nenad
Neka mi ne zamere simpatizeri SNS-a, ali meni ta stranka isuvise lici na nesto vec vidjeno, nista novo i nista sto bi zaista moglo pomoci Srbiji.

Ono o cemu bi opsirnije trebalo pisati i sta bi trebalo analizirati jeste psiholoska struktura licnosti glavnih politicara na sceni, odn. sta govore, sta misle, a sta rade i sta su spremni da urade, ako i kada budu pod pritiskom, ucenom i sl.

Dakle, takvu siroku i duboku analizu ljudi koje biramo, ili cemo birati treba pretpostaviti sirim slojevima, da ljudi znaju kome ce dati drzavu na upravljanje... treba "otvoriti oci" sto vecem broju ljudi.
Preporuke:
0
0
105 nedelja, 21 februar 2010 16:39
Dejan
@ BB jedan

Čerčil je mogao sebe da zavara da su oni dobili rat. Rat je dobila Crvena armija uz ogromne žrtve, kao i Amerika, koja je Čerčila i njegove zemljake naoružala i nahranila, da ne budu gladni dok čekaju slom Rajha. Inače nisu smeli da promole nos u Evropi do leta 1944., kad je inicijativa bespovratno prešla na stranu Rusa.

Naš problem je što više nemamo skoro nikakvu vojsku, nemamo skoro nikakvu ekonomiju, vlast nam je sastavljena od svesnih i nesvesnih sluga Zapada, a narod je demoralisan, demografski iscrpljen i nespreman na ratove.

Pomilovanjem dezertera smo omogućili da u svakom sledećem sukobu svi koji mogu odu u inostranstvo.

Kao narod smo uzeli sve najgore osobine, istočnjačke radne navike, a zapadnu dekadenciju. Umire selo, nema mladih, a broj penzionera se povećava.

Da ne računamo što imamo najgoru elitu od svih naroda na svetu, elitu čiji se mnogi pripadnici podsmevaju patriotizmu i ljubavi prema Srbiji.

Takvi smo nespremni da plivamo sa ajkulama, niti će iko da uskoči za nas. Od brojnih razloga, jedan od značajnih ruskih razloga je što, sve i da su najmoćnija vojna sila na svetu, nemaju poverenja u nas. Ne zaboravite da pola naroda glasa za suštinski antirusku opciju, i da je ta opcija na vlasti.Zato ne možemo da upoređujemo Engleze sa nama, mi smo sami.

@ Cernisevski
Normalno je da ne trebamo da čekamo, ali ni moćna Kina neće da žuri sa pripajanjem Tajvana. Čekaju da još malo ojačaju, inače sad da napadnu Tajvan, Amerikanci bi ćutali, ali bi kao na znak ceo Zapad prestao da uvozi kinesku robu. Rezultat je kraj vrtoglavog rasta Kine. Zapad je spreman na sve, to su podlaci i pokvarenjaci, tačno bi bili u stanju da kažu da ne priznaju svoj dug prema Kini. Kad je skoro kineski generalštab predložio da Kina odgovori na prodaju oružja Tajvanu masovnom prodajom američkih obveznica, komentari čitalaca na američkim sajtovima su mahom bili - mi smo uzeli njihovu robu, a oni naše nevažeće papiriće hahaha...
Preporuke:
0
0
106 nedelja, 21 februar 2010 16:50
Dejan
...to je Angloamerički mentalitet. Mi Srbi moramo da shvatimo da ćemo da izgubimo ovim tempom demografsku bitku. To je ono što promiče mnogima. Republiku Srpsku samo možemo demografijom da sačuvamo, lakše je roditi 2 deteta više nego ratovati. Da u RS danas živi 3 miliona Srba, sve te "Visoke kancelarije", "Međunarodne krizne grupe", kao i EU i američki činovnici bi morali da se pomire sa realnošću da jedan brojan narod neće u brak na silu. Da nas Srba ima makar 14 miliona (trenutno nas ima na Balkanu oko 7 miliona, ratovi, emigracije i bela kuga su učinili svoje) na Balkanu, Amerika bi morala da pravi kompromis, jer je 7 miliona boranija, a 14 miliona prevelika brojka za njihove naume. Kod pregovora moraš da imaš adute, a brojnost i solidna ekonomija su upravo to. 7 miliona siromaha je lak plen za svakoga.
Preporuke:
0
0
107 nedelja, 21 februar 2010 17:21
@Dejan
Kakav je kompromis moguć sa Amerikancima i njihovim satelitima, koji svom svojom silom podržavaju nezavisnost Kosova, a po svojoj prilici imaju u planu i dalje drobljenje srpske države? Da li bilo kakav kompromis znači i odricanje Srbije od Kosova? Rekao bih da znači, i da su toga duboko svesni svi koji se zalažu za "saradnju" sa Amerikom, samo se "prave Toše".
Što se pak tiče Tome Vučića i kletvi, to je staro pitanje o koki i jajetu, obično potpuno nebitno za suštinu. Ne kažem da kletve nisu dobar izgovor Tomi Vučiću za opravdanje sukoba; činjenica je pak da je dvojac okrenuo leđa svom kumu i saborcu, uz politički salto mortale uz količinu demagogije, populizma, oportunizma i političkog kiča neviđenu na ovim prostorima još iz vremena Bogoljuba Karića i njegovog PPS. Časno? Ni u kom slučaju. Razmislite još jednom i recite da li se može verovati ovim ljudima?
Preporuke:
0
0
108 nedelja, 21 februar 2010 17:23
Svetislav Kostić
@ Shadow (19 febr. 2010 23:03) Catherine Ashton, EU High Representative for Foreign and Security Policy, kako "zvučna" titula. Ta žena pre imenovanja za takozvanog "MIP-a EU", bila je i ona je to i nadalje, jedna potpuno nepoznata i minorna političarka i njena jedina "legitimacija" plemička titula baronesa. A još ranije, fanatična aktivistkinja protiv nuklearnog oružja, i to bilo gdje - uključujući i na njenom ostrvu na drugoj strani La Manša. Pa ipak, ona nije od velikih zapdnoevropskih sila kao "MIP" radi titule, nego zato što se u njenom slučaju radilo i radi, o jednoj potpuno neiskusnoj i beznačajnoj političarkici, koja nema apsolutno nikakvog uticaja na "ministarstvo" na čije čelu od EU "Veliki" katapultirana. Težina njenih izjava ne počiva na njenom položaju, nega na činjenici da Njemačka, Francuska Italija i V. Britanija govore kroz njena, "baronese" usta. A preventivno upozoravam da je isti slučaj i sa onim belgijskim Flamancem kojem dodeljena zvučna službena titula "predsjednika" EU. On i baronesa i jesu odabrani, jer su beznačajni i jedini cilj da "Veliki" diktiraju spoljnu, unutrašnju i svaku drugu politiku Brisela. Te ako baronesa kaže, što ona po "Shadow-u poručila, a jeste - onda "Veliki" tako ne samo da misle - nego i govore kroz našminkana usta baronese. A šargarepa sa EU srbijansko "srpskim" glavešinama na vlasti i biračkom pješačkom korpusu na dnu društvene ljestvice - ima samo jednu jedinu svrhu - Srbiju u svakom pogledu totalno obezvrijediti i onda na rub događaja gurnuti, ali ne i odgurnuti jer kontrolu nad tom nekada buntovnom nacijom koja nekada imala više junačina nego kriminalaca, zadržati pod stogom kontrolom. A za te ni malo časne zadatke kao produžene ruke "imperije", nude se, pored Tadića koji to već jeste - i dvojac Nikolić / Vučić, odnedavna. Da su ta dvojica mislili manje na sebe, a više na srpski narod u SDrbiji i drugdje - ostali bi tamo gje su bili i sa zaleđinim od živog zida kakvu u Srbiji - za sada, više niko nema.
Preporuke:
0
0
109 nedelja, 21 februar 2010 17:37
Vanpartijac
@Dejan
Prvo, i Nikolić i Vučić su se dugo podvrgavali volji Vođe. Dovoljno je podsetiti na ono nedolično nošenje majica sa Šešeljevim likom u Skupštini Srbije. Neverovatno je da su odrasle osobe sebi dozvoljavale takvo poniženje. Ali pošto su i Nikolić i Vučić godinama to sebi dozvoljavali, onda nemam razloga da verujem da su sada naprasno postali ponosni, i da su kao ponosne osobe od imena i integriteta okrenuli leđa Šešelju. Pre će biti da su našli novog Vođu koji im je stavio u izgled konačno osvajanje vlasti - što je njima jedino važno. Meni lično nije bio simpatičan taj spektakl sa majicama u Skupštini (i ne samo to), ali činjenice su neumoljive: Nikolić i Vučić jesu izdali Šešelja. Svaka izdaja je čin dostojan prezira a od izdaje saborca i nemoćnog čoveka teško da je moguće pasti niže.

Drugo, nije jasna Vaša konstatacija da se računa samo prvo mesto. To je tačno ako si imaju u vidu interesi partijskih kadrova. Ali ako se ima u vidu interes zemlje –što bi valjda bilo normalno - onda se jedino računa kakvu politiku vodi partija na vlasti. Iz Nikolićevih izjava, i iz izjava simpatizera SNS, proizilazi da bi to bila ista politika koju vodi Tadićev DS. To znači da bi osvajanjem prvog mesta naprednjački kadrovi nesumnjivo bili na dobitku dok bi zemlja nesumnjivo bila na gubitku, tj. nastavila bi da tone u propast.
Preporuke:
0
0
110 nedelja, 21 februar 2010 17:56
Majstorovic
Spoljna politika "pozucelih" je dobra. Ono sto je za osuditi jeste lopovluk u privredi. Svake nedelje izadje po jedna afera, lopovska. Uz to cistke u sudstvu zdravstvu i u crkvi su odlicje diktature. Uz to kontrolisanje medija i TV-a i katastrofalna ekonomska situacija "vristi" za promenama. Ali narod je otupeo a "pozuceli" sa tatom im to koriste do iznemoglosti. Ova vlada ima sve konce u rukama ali nema legalitet. Uz pomoc Amera i Nemaca svi cemo da "zeljno ocekujemo papu" ne bi li konacno postali katolici. Tadic je "sagubio" svaku vezu sa narodom, i vise je nikad nece uspostaviti. Za Srbe na Kosovu, prognane iz "demokratija" sa zapadnim vrednostima nije i ne cini nista da pomogne. Zato ima ministra vojnog koji voli samo NATO.
Preporuke:
0
0
111 nedelja, 21 februar 2010 18:55
dragutin
citat:
Problem je u tome što je svako od njih mislio da njegov prethodnik pogrešno igra sa strancima i da će on to bolje umeti da uradi. Svako od njih je paktirao sa Imperijom kako bi lakše zauzeo mesto suparnika i tako sve više pojačavao njen uticaj u Srbiji. Na istom putu nalazi se danas i Tomislav Nikolić.
**************

srz!
nama samo preostaje da 'uzivamo' u sjaju i bedi kurtizana.
Preporuke:
0
0
112 nedelja, 21 februar 2010 18:57
Srle
Izgleda da su, napokon, Toma i Aca pročitali knjige Momira Bulatovića i sada su , kako kaže naš pametan narod, legli na rudu!Bog mi je svjedok da ako dođe SNS na vlast ništa se neće promjeniti samo njihova eventalna porodična bogatstva kao n.p. ovog Zorana Živkovića!Ljudi moramo da shvatimo da je jedini motiv 95% srbskih političara:LOPOVLUK i SOPSTVENO MATERIJANO OBEZBJEđENjE sve ostalo je luk i voda!
Preporuke:
0
0
113 nedelja, 21 februar 2010 19:09
iz Amerike
Nasi politicari su ono sto se zove KOMPRADORI- i to stvarno i bukvalno po principu Hong Konga -Grad-drzava. To je stari feudalni princip vazalstva. Skoncentrisati svu moc i bogatstvo u mali broj ruku tako da onda provincije nemaju ni materijalne moci da se suprotstave. A taj mali broj kompradora SAMO SPROVODI naredjenja odozgo za sta su naravno nagradjeni. To su dobro ispipani kandidati koji po svom psiho sklopu mogu da vrse te funkcije PAJACA. To je princip koji se sprovodi svuda- USA je dobar primer sa svojim jednopartijskim sistemom i predsednikom koji nema nikakvu moc u sustini. jer Iznad predsednika US postoji jos 27 stepena vlasti. Dakle ako je Obama pajac sta su onda srpski politikanti??? Mozete zamisliti kako je to onda ponizavajuce za sve nas!!! Secate se JUgoslavije ona je mogla da posluzi kao pravi model za EU, ali nije - jer je kao eksperiment bila uspesna i egalitarna i zato je rasturena. JUgoslavija je zrtvovana da bi iz njenog katastrofalnog unistenja nastala EU koja je neofeudalna tvorevina i nikada nece biti egalitarna. To je taj isti moto iz haosa se radja novi svetski poredak.
Ako jos nije jasno kako funkcionisu finansijske strukture vlade iz pozadine pogledajte ovo veoma je korisno:
http://ampedstatus.com/part-iii-exposing-our-enemy-meet-the-economic-elite
Kako se suprotstaviti ovome: "Civil disobedience" odbiti saradnju sa vladom, bojkotovati institucije, izvaditi pare iz tzv "narodne banke" - organizovanje na lokalnom nivou odozdo - razmena iskustva sa ostalim zemljama -povezivanje sa slicnim pokretima u EU i svetu. Primeri Islanda, Grcke, Irske i Baltickih zemalja su veoma poucni- drugim recima - jecanje PARALELNIH organa vlasti samoorganizovanjem. Za to treba puno rada i truda i VOLJE - ali najvaznije je za podrsku vecine da shvte principe funkcionisanja danasnjeg sveta.
Preporuke:
0
0
114 nedelja, 21 februar 2010 19:48
toza
Cenim Dejanov entuzijazam, ale neka mi oprosti za moju skeptičnost. On izgleda nije dovoljno pažljivo pročitao Antonićev tekst, ili nije hteo da ga prihvati. Suština borbe za nacionalnu slobodu nije u to da svaki misli da je pametniji od onoga trenutno na vlasti, pa da trči kod stranih gazda jer on će ih posle isfolirati. Strane gazde, kako i tekst kaže, ne računaju na lepe reči već imaju konkretene štapove koje mogu da izvade u svakom momentu i nauče redu onoga ko njih "nadmudruje". Koliko bi "naprednjačka" vlast održala bez stranih kredita? Koliko bi ljudi pošlo da guši pobunu u Bujanovcu? Koliko u Sandžaku? Spisak je podugačak.
Pa gde je onda rešenje, po ovome ispada da takve probleme niko ni ne može da reši, možda ćete se pitati. Pa rešenje su nam dali naši preci, treba da pogledamo kako su se oni borili. Prvo i najvažnije, mi oslonac možemo tražiti samo jedni u drugima i nigde više pod kapom nebeskom. Moramo se savijati pred strancima jer su oni jači, ali svoga ne moramo gaziti bez preke potrebe. U odbranu čestitih ljudi moramo svi stati, kao da se radi o nama. Treba li da ćutimo dok Artemija raspinju da se ne bi zamerili ko zna kome? Ne moramo ni umišljati da smo najpametniji i da bi sve procvetalo samo kad mi došli na vlast. Moramo odbaciti ideju da će nam skoro biti bolje ekonomski, da ćemo ići na letovanja i zimovanja kao nekad, i slično, ali možemo obećati narodu da će se živeti poštenije. Ne treba mu objašnjavati da će ga braniti neki profesionalci, treba mu staviti na znanje da će morati da se brani sam. Ne treba mu obećavati 200 000 radnih mesta, ali mu se može obećati da će uvoz hrane (i ne samo hrane) biti stopiran sem gde je apsolutno neophodno - uzmi zemlju pa radi. Dejan će sigurno reći da je to probano 10 godina i nije donelo rezultate, samo jalovu opoziciju. Ja nikako ne mislim da je ta opozicija bila jalova, naprotiv, svi su morali dobro da se paze da ne preteraju jer se klatno moglo prevrnuti i na drugu stranu. A sad?
Preporuke:
0
0
115 nedelja, 21 februar 2010 20:07
BB jedan
@Dejan
Moj prevod je nejasan.Smisao Čerčilovih reči je bio – izgubili smo čast popuštajući Hitleru u pogledu Čehoslovačke i Poljske ali smo ipak IMALI rat, tj. ipak smo morali da ratujemo. U tom smislu sam ga i citirao.Naime, postoje situacije kad druga strana ne želi kompromis. Svaka diplomatija i svi ustupci su tada bespredmetni i predstavljaju samo dodatno poniženje. Jedine opcije u takvoj situaciji su ili pristati na ropstvo ili pokušati izbavljenje uz velike žrtve. Inače slažem se sa Vama – Drugi svetski rat su dobili Crvena armija i ruski narod.
Preporuke:
0
0
116 nedelja, 21 februar 2010 20:08
Peter RV
Ako je iko imao sumnje oko uloga koje igraju nasi politicari, ovaj Antonicev tekst mu je razbistrio glavu. Sve sto se kaze u njemu je poznato od svakoga, ali sto je ocigledno cesto postaje toliko neprihvatljivo, da treba jedan majstor rijeci da ga pomiri sa stvarnoscu.
Vanredno brilijantna analiza politicke pozornice u Srbiji, koja je provocirala mnogo inteligentnih komentara. Kao diasporac, zahvalan sam na njima.
Posmatrajuci situaciju sa strane, bilo mi je jasno, odpocetka (t.j. 5tog Oktobra) da srpska politika ide stramputicom. Ulizivanje Zapadu se pretvorilo u jednu autenticnu kulturu mazohizma i lazi, koja se ukorijenila do mjere da je postala i neprimjetna. Sad nam je to Antonic brutalno bacio u lice. Zivimo sad u jednoj hermeticki zatvorenoj atmosferi gdje vlada jedinstvena vjera u dogmu "evropa nema alternativu" (ili bolje "evropa po bilo koju cijenu"). Tesko se otet utisku da opet zivimo u dobu "odklonjenih drustvenih kontradikcija"- nasega preminulog Marksizma.
Ipak, vidim mogucnost da se izvadimo iz ove kaljuge. Bas tako, kako nam je Zapad nametnuo nase "zute" informativne medije, isto tako bi Rusija mogla da ustanovi paralelno (ili direktnom kupovinom)sredstva za odklanjanje danasnjeg medijskog mraka.(Dali neko ima kontakt sa Rusima? ili bolje- sa Janukovicem?)
P.S. Ima stvari u tekstu koje me zbunjuju. Antonic je velikodusno poklonio titulu "patriota" svim nasim politicarima. Taj pojam je malo rastegnut sto se tice Nikolica i narocito Z.Djindjica. Ne shvatam kako se tako moze zvat neko ko je odobravao bombardovanje sopstvene "patrije" ako se ovdje ne primjenjuje ona uobicajna "o mrtvima samo dobro". Nikolicev slucaj je tezi.
Preporuke:
0
0
117 nedelja, 21 februar 2010 20:38
nemanja Chicago
Ono sto je primetno jeste da ja vecina komentatora kao i ja iz inostranstva. Svi mi ovde se uglavnom slazemo sa profesorom Antonicem , pitam ja sve vas koji ovde ostavite komentar STA MI MOZEMO UCINITI ! Ocigledna prednost a i mana inerneta je da se izgubila potreba za ulicom, a bratija u matici kao ..... ma razumemo se!!! Slazemo se svi i za tadica da je poceo obavljti svoje duznosti "kako treba od 2003" i da od nikolice prikolice nema nista i sta ,?razmenjivacemo svoja misljenja u nedogled , STA MI MOZEMO UCINITI ???? STAAAAAAA..... Svaki dan citam NSPM i ostale novine i citam komentare ponekad i ostavim neki ali braco vetar nosi reci a dela nema!!!! DA LI DIJASPORA MOZE UCINITI NESTO???? Ima nas i brojno a ekonomski smo daleko jaci i od matice ali smo kao i u matici nasi nazalost NESLOZNI. ......... MOLIM vas da posle zvunoga signala " MOJA ZEMLJA PROPASTI NECE" ostavite poruku hvala!!!
Preporuke:
0
0
118 nedelja, 21 februar 2010 20:46
iz Amerike
@ Dejan. Ne cacka Iran mecku vec je taj plan protiv Irana napravljen jos klrajem 2004. Iran je tu nevazan vec je bitno preko Irana uvuci Kinu i Rusiju. Iran se namerno provocira i po starom principu nama toliko poznatom demonizuje tako da sv javno mnjenje pripremi za napad i akciju koja je ODAVNO isplanirana. Npr. 90% Kanadjana smatra da su Iranci najomrznutiji narod na svetu. Zasto??? Radi se o Kini ciji dramaticni razvoj je doveo do usijanja vladajuce strukture u Washingtonu i Londonu ( iza njih stoje "Wall St." i "the City" koji su u stvari u poziciji da vuku konce i upravljaju tokovima finasija i politike po potrebi sasvim malog broja. Lepo su neki primetili Brzezinskijevu ulogu i master-plan.Dakle radi se o preemptivnom nuklearnom napadu na Iran koji bi izazvao lokalni nuklearni rat sa Kinom i Rusijom ( pretpostavlja se da Iran ima nuklearno oruzje transferom iz Kine). No, najjbitnije je shvatiti rasisticke pobude - drasticno smanjiti broj stanovnika u Aziji i uopste svuda u svetu snmanjiti broj ne Anglosaksonskog stanovnistva. Ako se pri tom zrtvuje Izrael - nema veze. Amerika isto nije vazne jer je kao eksperiment ( ne zaboravite, masoni su je stvorili) odsluzila svoju ulogu. Uloga je bila da se privuce sto veci broj Evropljana u "Obecanu zemlju" koja je kao super sila postala policajac za sprovodjenje ovih planova. Radi se o novom porertku - koji treba da stupi na snagu ali tek kad se neke druge stvari izdesavaju: nuklearni rat, slom sistema, bolesti i glad i svetski rat koji treba da ubrzaju desetkovanje populacije i pripreme teren za novi poredak samo za ODABRANE. Za njih ne postoje nacije i narodi vec samo porodicne krvne linije- genetika, ezoterika i tajna istorija a ne one drustvene nauke koje mi ucimo, Oni poseduju bio oruzje koje moze da unisti posebnu etnicku ili rasnu grupu koa na primer Kineze. Isto tako tehnologiju koja je bar 20 godina ispred onoga sto se javno zna ili nagadja.
Preporuke:
0
0
119 nedelja, 21 februar 2010 21:13
Problem lidera
Od Tadica drzavnika ne moze biti, jer on nema sta ni da kaze ni da ucini, umesto njega sve rade oni koji su ga i postavili na tu funkciju da bi on glumio predsednika. Po tome se Tadic razlikuje od Milosevica, koji je imao potencijal za lidera. Imao je taj potencijal i Djindjic, nesumnjivo, bez obzira na politicke poglede. Zato im je i sudbina slicna - lidere ubijaju, zar ne (da parafraziram naslov cuvenog filma iz 70-ih godina). Kostunica je mozda jedini koji nikad nije hteo da bude lider - jer se pridrzavao zakona! To je korak koji ni pre ni posle njega nije ucinio nijedan srpski politicar. Ako bude srpske buducnosti - onda ce to biti ljudi poput Kostunice, ljudi koji nece stajati iznad zakona, nego ce se brinuti da vlada Zakon! No, premalo, ili nedovoljno Srba je prepoznalo taj istinski prosvetiteljski karakter Vojislava Kostunice - zato imamo za predsednika Tadica! Nikolic? Ma, ne budite smesni, a neki misle da bi on mogao biti lider srpskog naroda! Ja mislim da Nikolic nocu ne sme da spava, bojeci se da bi Seselj mogao da stigne iz Haga! Kad je odlucio da pobegne iz senke Vojislava Seselja, ucinio je to na jedini nacin koji je moguc za ljude njegovog profila - pobegao je u senku Velikog Brata! I - sta raditi? Manimo se lidera! Naucimo prvo sami, a onda ucimo i druge u Srbiji (one koji jos ne znaju, a hteli bi da nauce) sta je dobro za Srbiju i srpski narod! Pokazimo da je Srbija jos ziva, i da tu zivu Srbiju ne predstavljaju ni Nikolic ni Tadic!
Preporuke:
0
0
120 ponedeljak, 22 februar 2010 10:46
brm
@ Vladimir G
najsuvisliji komentar
@ problem lidera
pa u tome i jeste problem što se Koštunica pridržavao komunističkih zakona umesto da uvede novi poredak, za šta je i dobio mandat od građana....i ajhman i berija su se pridržavali zakona....
a poređenje Đinđića i Miloševića kao dva lidera..ma hajte moolim vas..recite jedan originalan stav Miloševića u vezi bio čega..i jedno tačno predviđanje..
Preporuke:
0
0
121 ponedeljak, 22 februar 2010 11:01
kanjoš
Meni se čini da je ČERČIL rekao:"Umjesto rata izabrali ste SRAMOTU a dobićete i RAT i SRAMOTU!"
Preporuke:
0
0
122 ponedeljak, 22 februar 2010 12:35
Jovan S
"Na pitanje „Blica” kako će premostiti razlike (sa SVM) u odnosu na Statut i Zakon o prenosu nadležnosti, čemu su se naprednjaci oštro protivili, predsednik SNS kaže da njegova partija sigurno neće rušiti ova dva vojvođanska dokumenta."

Na osnovu ove recenice objavljene u Blicu, a vidi se da je to novinarska konstatacija, a ne eksplicitna izjava Nikolica, profesor Antonic donosi konacan zakljucak o politici SNS prema Vojvodini.

Malo je to nategnuto zakljucivanje, a i metodoloski neispravno. Profesor to zna i nadam se da ubuduce nece to raditi. O nacinu pisanja Blica i spinovanju tekstova, pa samim tim i njihovoj vrednosti kao izvora, da ne govorimo.

S ostalim tezama u vezi SNS se slazem, pogotovo u konstataciji da oni i nemaju jasan program i ponudu alternativnih resenja sadasnjoj vlasti.
Preporuke:
0
0
123 ponedeljak, 22 februar 2010 12:47
Dejan
@ @ Dejan @ Vanpartijac @ toza @ iz Amerike

Govorio sam da za kompromis sa svetskim silama moramo da imamo adut, to je ili solidna ekonomija ili brojnost. Što kaže Njegoš - malo ruku, malena i snaga.

Da nas ima 14 miliona, oni bi morali da pregovaraju sa džinom među patuljcima (4 miliona Hrvata i po dva miliona Šiptara i Bošnjaka), jer bismo bili nepromenljivi fakat, da je Srba u Hrvatskoj bilo milion, ne bi oni smeli nikad da izvedu Oluju.

Ovako, nemamo dobru poziciju, i to je to. Moramo da ćutimo i manevrišemo do bolje situacije u svetu. Dovoljno je to da nijedna patriotska vlast ne bi donosila rezolucije o Srebrenici.
Dosta komentara je na temu Nikolićeve "izdaje" Šešelja u najgorem trenutku. Prvo, mi ne znamo kakvi su odnosi u SRS bili. Moja je pretpostavka da su tipovi poput Vjerice Radete i Nataše Jovanović slušali bespogovorno, da su Nikolić, a onda i Vučić ipak iznosili svoje (nekad i drugačije poglede od Šešelja), ali da je na kraju uvek bilo kako Šešelj kaže. Šešelj je pravio lidersku stranku za sebe. Zamislite SRS bez Šešelja, ili DSS bez Koštunice. Teško, jel` da?
Kad Šešelj kaže da su NjEGOVE ideje besmrtne, mogu delimično da se složim. Ideja srpskog patriotizma i nacionalizma je večna, nebrojeni su poginuli za slobodu Srbije, niko ne bi žrtvovao crno ispod nokta za EU (tu je apsurd evrozaluđenika, stavljaju u istu ravan neuporedivo). Problem je što to nisu Šešeljeve ideje, nije on patentirao ljubav prema Srbiji.Drugo, ne postoji pravi trenutak za razvod. Hoćete da kažete da bi u nekom drugom trenutku to Šešelj podneo na korektan način? Ne bi nikada. Da li je Koštunica izdao Đinđića što je otišao iz DS-a i poveo četvrtinu članstva sa sobom. Jel` Čeda izdao Tadića. Jel` Palma izdao Pelevića? Naziv ovog teksta je specifičan. Mislim da svi znamo ko navija za koga. Ljudima u DSS ne može da godi trenutni odnos snaga, jer bi na budućim izborima dobili 4-5 puta manje glasova od SNS, čime bi Koštunica sticajem rezultata bio čovek br. 2 ili 3 buduće vlasti...
Preporuke:
0
0
124 ponedeljak, 22 februar 2010 13:13
Dejan
...čak i "velika ideja" koja je i pogrešna je bolja od potpune pasivnosti. DSS i SRS su ipak odlučile da slede isti kurs, a rezultate takvog kursa vidimo. Žuta koalicija pred svake izbore zaplaši narod "antievropejcima", dođe malo novca i poneki "komesar" EU, i to je to. Gledaćemo ovo sve do Beogradskog pašaluka. Svako ko odluči da promeni plan, pokuša drugi pristup, zapravo pokazuje da se bori i da aktivno radi na rušenju ove vlasti.

Ovo neće da zvuči prijatno mnogima, ali priča da Nikolić ne spava zbog mogućnosti povratka Šešelja je bajka. Ako je SRS Šešeljeva stranka, zašto sad lebde oko cenzusa? Ali on je u Hagu...jeste, tamo je bio i kad je SRS pod Nikolićem osvajao 30-35% glasova na izborima. Šta se tu promenilo? Ništa?
Neće biti ništa drugačije ni ako se Šešelj vrati, što se nadam, jer čovek leži ni za šta 8 godina u pritvoru.

Svi su preskočili još dve stvari u komentarima:

Lavrov je pred izbore rekao da je bolje da Srbija uđe u EU nekada nego nikada, plus su Rusi primili u posetu i Tadića. Mnoge je ovo obeshrabrilo da izađu i glasaju. Prema tome, idemo kobajagi u Evropu, i čekamo oprezno kad će da sledi ucena. Do tada smo kupili vreme.

Koštunica je u svojoj vladi skoro skroz prepustio ekonomiju Dinkiću, šta se danas buni, i on snosi delimičnu (malu) odogvornost za ovo što nam se dešava. DSS je sjajno sarađivao sa DS na lokalu. Danas je nešto skeptičan prema SNS. Može da bude, ali će morati da se pomiri sa pozicijom u patriotskoj koaliciji koju mu daje 8% glasova, alternativa su mu stari petooktobarski saborci iz DS-a, oni valjda ne igraju nikakve igre.

@ iz Amerike

Vi imate američku perspektivu na događaje, narod ovde ima druge prioritete. Slažem se da je američka spoljna politika beskrajno amoralna, ali nas ovde zanima Iran samo utoliko što bi Amerika imala zavezane ruke da nas ovde dalje posmatra i prekraja.
Preporuke:
0
0
125 ponedeljak, 22 februar 2010 13:23
Toreador
Zaključci koji se mogu izvesti iz defetistickog razmisljanja vecine komentatora i autora teksta su:

1. Sve politicke stranke su iste, sve ih kontroliše "Imperija"
2. Srbi odumiru kao narod, "Srba je malo, turaka je mnogo".
3. Elita "Imperije" je obrazovana i profesionalna, srpska je sastavljena od amatera, dakle amateri nemaju sanse
4. Odvojice se Vojvodina
5. Srba u RS nece biti
6. Crna Gora ce postati Crvena Hrvatska
7. Srbija ce postati beogradski pasaluk
8. Ruse Srbija ne interesuje, ne zaluđujmo se njima
9. Amerika,Njemacka, Vatikan i ostali sateliti su odredili da se Srbija unisti, i tu se vise nista ne može učiniti, jer smo mali i slabi
10. Najbolje što možemo da uradimo je da se oduševljavamo tekstovima Antonića i Vukadinovića.
11. U tom oduševljenju mirno i dostojanstveno sačekamo ostvarenje njihovih proročanstava, tj. konačan poraza ovog naroda
12. Ni po koju cijenu ne treba pokušati uraditi bilo šta konkretno, jer je svaki napor unaprijed osuđen na poraz i samo ga može ubrzati

E.... Daleko će Vas odvesti ovaj defetizam...
Preporuke:
0
0
126 ponedeljak, 22 februar 2010 14:35
Cernisevski
- Dobro, evo jedan od svezijih planova za reintegraicju severa Kosova i Metohije ulazi u polako ali sigurno fazu realizacije :

http://www.politika.rs/rubrike/vesti-dana/Trupe-SAD-na-severu-Kosmeta.sr.html

- hajde sada da zanemarimo ko je trenutno na vlasti, zanima me cime bi to Srbija, u stanju u kakvom jeste, mogla da odgovori na ovo. Znaci, americka oruzana sila demonstrira spremnost da zada jos jedan tezak udarac Srbiji. Mozemo li ovo da sprecimo, imamo li kapacitete ? Ne mozemo. Sutra da krenu dalje ka severu Srbije, sta mozemo da ucinimo ? Nista. Tako ce biti i ubuduce, dokle god ostajemo sami. Sto je najzanimljivije, i pored svega, pronazalenje saveznika nikada nije bila ozbiljna politicka tema, ne postoji niti je postojala ni jedna politicka opcija koja je ovo pitanje stavljala u prvi plan. Sto vreme vise prolazi a NATO napreduje ka Rusiji ovo postaje sve teze i teze , ali da se bas nikada o tome nije raspravljalo vise je nego zacudjujuce...
Preporuke:
0
0
127 ponedeljak, 22 februar 2010 14:54
Zorica
Slažem se s Teodorom. Od defetizma nema ništa.
1. Srbi ne odumiru kao norod. Srba ima oko 10 miliona u zemlji i dijaspori. Slažem se da broj ne znači ništa ako nije propraćen adekvatnom državnom politikom, ali sa druge strane ova činjenica da Srba ima oko 10 miliona nije za prenebregavanje.
2.Srpska elita je sastavljena od amatera- delimično tačno. Prvo nije sasvim sigurno da se radi o eliti koja je srpska.Da li je srpska ili nije srpska zavisi od definicije srpskog identiteta. Amatera ima i oni su rezultat precizne selekcije. Takvi ljudi im upravo trebaju.
3. Srbi u RS će ustvari opstati.
4.Vojvodina - status zavisi od spoljnjeg faktora ali i od politike Beograda. Da li će se iči na inkulziju VOjvodine ili će se dalje istiskivati institucionalno iz sistema zavisi od unutrašnjih odnosa u SRbiji.U Vojvodini ne vlada mrak- previše je žita i suncokreta da bi njom ovladao mrak- politički, ekonomski, kulturni, socijalnopsihološki. Vojvodina nije nikada bila anahrona i nikad neće biti anahrona.
5.Crna GOra- za sada-obnovljen suverenitet, kanditat za člana EU i NATO-a.Korupcija ogromna,broj stanovnika neverovatno mali. Setimo se značaja broja- i bitan je i nebitan.
6.Da li će Srbija biti svedena na beogradski pašaluk zavisi od same Srbije- od njenog odnosa prema sopstvenim građanima. Ako bude postojala diskriminacija Srba ili manjina, to će biti indikator za spoljnji faktor da je država nestabilna te da može biti dezintegrisana.
7.Ruse Srbija zaista mnogo ne interesuje. Ona je zainteresovana za susedne države i dobre odnose sa Eu i SAD.
8. Srbi nisu mali i slabi. Kao što sam rekla ima ih 10 miliona, teritoriju koja još uvek ima elemente prirodnih resursa- poljoprivreda- Vojvodina.
9. Ako se desi konačan poraz- bićemo sami krivi.
10. Bilo kako bilo,čak i ako se jednog dana ova država raspadne, Srbi neće nestati.
Preporuke:
0
0
128 ponedeljak, 22 februar 2010 15:23
Nije za poređenje
@Dejan
Kada je Koštunica napustio DS (među čijim osnivačima je bio) strankom je dominirala politika njenog predsednika, D.Mićunovića kao ublažena varijanta "najjače opozicione stranke" - SPO-a. DS je gubila na prepoznatljivosti, a njena politika je sve više zavisila od volje izvanstranačkih faktora, kao i prvih krupnih biznismena javno politički angažovanih (Zečević, Đukić, Radulović ...) U tom SPO-u u rukavicama, Koštunica kao podpredsednik nije više mogao da ostane. U to vreme, Đinđić je bio predsednik Iѕvršnog odbora DS-a. Pritom niko nije bio u zatvoru i - upućeni to znaju - ništa se nije dogodilo preko noći. U svakom slučaju, nikakav Cane nije se sastajao sa Koštunicom i nije prethodio ovom političkom razlazu, niti se sa nekim pregovaralo o gasnoj elektrani u Novom Sadu ili bilo gde. Nije tu bio ni Milo, a i ni jedan Nicović nije ustupio svoje prostorije novoj stranci. Da jeste - onda bi čak i jedan Basara "nabo" neki argument! E kako bi tek tada sve ječalo? ...
Preporuke:
0
0
129 ponedeljak, 22 februar 2010 15:46
Toreador
Evo šta se može uraditi. Postupci su radikalni (nema veze sa primitivnim radikalskim Srpstvom) ali ekstremna vremena traže ekstremne kolektivne reakcije:

1. Pokrenuti ogromnu energiju koju ima srpski narod. Srpski narod ima fantasticnu vitalnu snagu, snažan osjećaj za opštu stvar, koliko god to Vama defetistima izgledalo smiješno.
2. Uspostaviti pravedno društvo, kako se svijetle ideje ne bi relativizovale uvijek prisutnim koji bi dobre ideje koristili za lične koristi.
3.
4.
5. Treba da prestanemo kukati i da prestanemo izigravati ovcice koje se zale zato što smatraju da nije pravedno što ih vukovi jedu jer one njima ništa nisu uradile. Umjesto toga, pomiriti se sa stanjem stvari da će nas vukovi jesti jer im sila daje na to pravo, ali u međuvremenu fanatično raditi na tome da i sami postanemo vukovi. Tad će i vukovi zazirati od nas, možda nam vukovi postanu i saveznici, a možda dobijemo priliku da naplatimo današnjim vukovima sve dugove.
6. Demografija.
Promovisati porodicu na sve moguće načine. To nije nimalo teško, jer je sadržajan život, život ispunjen smislom koji daje porodica, lako promovisati. Umjesto da gledam neke tupave serije, hoću da gledam serije i flimove koje promovišu život. I za to hoću da plaćam i pretplatu i biće mi milo da država finansira takvu unutrašnju propagandu. A ne neke reatardirane ideje proistekle iz retardiranih anacionalnih mozgova čiji je najbolji proizvod "Sveti Georgije ubiva aždahu".
Srpske žene hoće da rađaju sve do jedne. ali prestanimo ih opterećivati lažnim vulgarnim idealima i pustimo ih da svoje materinstvo iskažu u punom sjaju.
7. Napravimo moralnu državu. Napravimo zemlju otmenih, ponosnih ljudi. Stvorimo jaku spregu Crkve i države. Preko Crkve možemo selektivno stimulisati rađanje srpske djece.
Preporuke:
0
0
130 ponedeljak, 22 februar 2010 16:14
Toreador
8. Aktivirajmo dijasporu. Dijaspora je dosta jaka, organizovana, nacionalno ostrašćenija od Srba koji žive u Srbiji. Umjesto da se novac koji ona unosi troši na uvoz robe iz inostranstva, usmjeriti taj novac na investicije u samoj Srbiji.
Ali pošteno.
Svaku malverzaciju para iz dijaspore, lokalnih parazita, treba surovo kazniti. Bez ikakvog prostora za oprost. U ovakvu pravednu Srbiju bi dijaspora ulagala, nemojte uopšte da sumnjate u to.
9. Pravedna Srbija = kolektivna energija se može probuditi na rijetko viđen način u istoriji. Srpski narod je spreman najstrašnije da pati 100 godina ako treba, do konačne Velike Pobjede, ali narod traži POŠTENJE u tih 100 godina. Bilo kakva nepravda ili tolerisanje nepravde će tu energiju ugušiti.
10. Solidarnost podići na visok nivo. Razvijati osjećaj za davanje i kolektivno. Srpski arhetip to ima, samo ga treba stimulisati.
11. Koristimo maksimalno svoje resurse. Ako imamo svoj materijal, svoju radnu snagu, svoje projektante i stručnjake, zašto nam treba kredit izražen u evrima ili dolarima da bi izgradili auto-put. Malo stavite na stranu ekonomske doktrine koje Vam truju glavu da se možemo razvijati samo ako uzimamo kredite... Mućnite malo glavom i vidjećete koliko ovo ima smisla.
12. Izgraditi regionalnu vojnu silu, kako zarad Kosova tako i zarad RS.
13. Ne stvarati animozitet prema Crnoj Gori, održati duhovno i kulturno jedinstvo sa srpskim narodom u Crnoj Gori uključujući i onaj dio koji je podlegao medijskim lažima Đukanovićevog kriminalnog miljea. Tu nastupati nenametljivo, ali agresivno. Do ponovnog ujedinjenja.

Da ne dužim... Ukratko... Ovo je vrijeme kada se treba povući i čekati. Ali ne kao ovce koje samo kukaju, već se u tom vremenu tranformisati u nešto moćno, plemenito i životno.
Preporuke:
0
0
131 ponedeljak, 22 februar 2010 18:49
Zorica
A sad Toreadore evo malo neslaganja s Vama.
1. Pokrenuti vitalnu energiju naroda. Slažem se ali....Ali energija za tren miže biti redefinisana zahvaljujući umećima ''majstora''. Redefinicija za njih nije ništa ukoliko od te redefinicije imaju lično i grupni koristi. Dakle, bitna je enerija naroda, ali je bitan i vrh i njihov odnos prema narodu, a ja bih rekla građanima ove zemlje.
2.Pravedno društvo kako svetle ideje ne bi bile relativizovane zbog nečije lične koristi. Ovo je tačno. Plemenit rad i plemenite ideje pametnih ljudi političari za čas iskoriste,a kad ih iskoriste ove plemenite i umne ljude pregaze i zaborave. Strašno. To mi se ne sviđa. Sećam se kraja 2007 i početka 2008. kad su govorili: Ej ljudi, ljudi socijalna pravda. I kad uđoše u vlast socijalnoj pravdi su rekli : Ajd zdravo.
3. Ne treba da kukamo kao ovce. Slažem se, ali se ne slažem da se poredimo s vukovima. Umnom i plemenitom čoveku poređenje s vukovima nije baš zanimljivo. Niko ne treba da bude vuk.
4. Promocija porodice i filmovi na našoj televiziji odnosno na našem Javnom servisu RTS. Slažem se da su serije koje se snimaju poslednjih dvadeset godina potpuno stjupidne, vanserijske budalaštine pune glupog humora, ismevanja Srba i našeg mentaliteta, psovki i vulgarnosti itd.To se zove subverzija u kulturi.
5. Selektivno rađanje srpske dece. Ne slažem se i to radikalno. Deca su deca bila ona srpska ili ne. Kako reće ona žena pre dve tri godine, dete je dete svake majke dete a majka je majka svakog deteta majka. Ali naravno treba podsticati natalitet, i žene da rađaju. Žene su inače radikalno obezvređenje u ovom društvu. Većina očeva uopšte kako istraživanja govore ne žele žensku decu nego sinove. Strašno. Što bi rekla voditeljka Olja Kovaćević to istraživanje objašnjava mnogo- odnosno mali broj sklopljenih brakova, odsustvo ljubavi među klincima, slab natalitet itd.
6. Srbija neće imati regionalnu vojnu silu.Treba da se pomiri s tim. To ne zavisi od nas.
Preporuke:
0
0
132 ponedeljak, 22 februar 2010 18:55
@toreador
Svaku malverzaciju para iz dijaspore, lokalnih parazita, treba surovo kazniti...vi se cak bavite aktivnim utopizmom!
Preporuke:
0
0
133 ponedeljak, 22 februar 2010 19:27
Dejan
@ nije za poređenje

Vi implicirate da je odvajanje DSS-a od DS bilo čisto, pošteno, bez mrlje, skoro bi se moglo uporediti sa bezgrešnim začećem.

Sa druge strane zamućeno i zakukuljeno predstavljate rođenje SNS-a.

Ispričajte nam baš, šta su to pričali Cane i Nikolić? Jel` Milo imao primedbe? Da li se tu obreo i Đorđe Nicović?

Vaš argument za Šešelja u Hagu nije validan, jer nijedan trenutak za razvod nije povoljan. Odgovorite mi na ovo logično pitanje - ako nekim naopakim slučajem Šešelja osude na 15 godina, jel` Nikolić treba da izigrava Penelopu, pa da čeka Šešelja da se vrati da bi otišao, makar se ne slagao sa njegovim politikom.

Zašto je DSS napustio DS baš u najnezgodnije vreme, u doba kad je Milošević bio na vlasti? Što niste sačekali smenu diktatora pa da onda fragmentišete "demokratski blok".

Ništa ne spominjete moje zapažanje o sjajnoj saradnji sa demokratama na lokalu. Mogao bih neuvijeno da Vam pričam o podeli funkcija u javnim preduzećima, o tome kako su se delili i advokatski paušali po stranačkom ključu. Vi niste sedeli sa Canetom pa da nešto znate, meni je direktorka jednog javnog preduzeća usput (videli ga u Četvrtom sudu) rekla za jednog vašeg advokata - zamenik direktora (vaš član) ga je doveo, tražiće 50000 paušal, ali pristaće i na 35000.

Ko o čemu...

Dovoljno ste pozivani i nema razloga za dalje pregovore. Izađite sami, pa koliko se izborite, kao na izborima za gradsku skupštinu 1996 (onim pokradenim), kad je DSS izašao odvojeno od ostale opozicije i dobio 2 mandata.

Možda vas ipak vaša neodlučnost spase, ovde parlamentarna većina uvek mora da se napabirči, pa ćete možda da nađete opet zajednički jezik sa DS, samo uslovite saradnju time da Brankica "Insajder" prestane da se okomljuje na Koštunicu u svakoj epizodi.

Ovo sve pod uslovom da sa radikalima uspete da pređete cenzus, oko koga lebdite već dugo (bez NS-a).
Preporuke:
0
0
134 ponedeljak, 22 februar 2010 19:36
Iz Amerike
Ali Dejane ne mozete tako uskogrudo da gledate na svetska zbivanja po principu sta me briga sta se desava u Iranu, Iraku i Avganistanu to nije u mom dvoristu. NUKLEARNI rat protiv Irana vodi u SVETSKI RAT, raspad svetskog sistema, glad, pandemije a onda Vam ne vrede i ne vaze nikakve nacionalne vlade. Zar mislite da se Srbije to ne tice i da moze da nastavi da kuka o svojim problemima kao dosada? Sta mislite koji je cilj lazne uzbune oko nepostojece pandemije gripa? Odakle su sprovodjena naredjenja i davana alarmantne pretnje o milionskim zrtvama?? I nije samo trenutni profit u pitanju vec nesto mnogo gore. Pa zar Vam nije jasno da Svetska vlada vec sad postoji? Jer su sve drzave i Srbija medju njima obavezale 2005 da u slucaju proglasenja pandemije ( ili neke druge svetske opasnosti) raspuste domace vlade i postave se pod svetsku UN i WHO??? Sta mislite da to znaci?
Po meni je potpuno bespredmetno raspravljati o nekakvim ispodprosecnim i dokazano kompradorskim politicarcicima koji zavise od zajednicke imovine svih gradjana a ponasaju se kao da je to njihova licna prcija? oni MORAJU DA POLAZU RACUNE Grdjanima a ne obrnuto. Te rasprave su trosenje uzaludne energije i gubljenje dragocenog vremena koje moze mnogo pametnije da se iskoristi na traziti nacina da se mobilisu resursi sredstva i ljudske snage za samoorganizanje - jer se radi bukvalno o prezivljavanju. Kad svetski finansijski sistem kolabira zar cemo prepustiti da nase interese zastupaju ljudi u koje se nema poverenje i sa sumnjivim integritetom, namerama i stepenom razumevanja svetske politike??? Ljudi koji su dokazali svoju plitku politicku i uopste pamet i svest koja ne ide dalje od uskih partijskih ciljeva i licnog bogaenja i moci. Kako je sve to jadno i bedno dozivljavamo svi na sopstvenoj kozi vec dugo i narod se konstantno zamajava laznim obecanjima.Ko sto rekoh
"civil disobedience" nema placanja za vladu koja ne opravdava svoje postojanje. Ali nazalost gradjani su potpuno neorganizovani.
Preporuke:
0
0
135 ponedeljak, 22 februar 2010 21:49
@ Toreador
"Pokrenuti ogromnu energiju koju ima srpski narod. Srpski narod ima fantasticnu vitalnu snagu, snažan osjećaj za opštu stvar, koliko god to Vama defetistima izgledalo smiješno."

Nisam defetista, ali bih se stvarno slatko nasmejao, samo da situacija nije ovako tragicna. Pored te srpske "ogromne energije" nasi neprijatelji zaista ne treba da vode brigu. Ako nam je to najjace oruzje, bojim se da smo ugasili.
Preporuke:
0
0
136 ponedeljak, 22 februar 2010 22:02
@ Zorica
"3. Ne treba da kukamo kao ovce. Slažem se, ali se ne slažem da se poredimo s vukovima. Umnom i plemenitom čoveku poređenje s vukovima nije baš zanimljivo. Niko ne treba da bude vuk."
- objasnite to prvo vukovima koji nas unistavaju. Siguran sam da bi vas poslusali, a svet bi odma' postao bolji plemenitiji.
Preporuke:
0
0
137 ponedeljak, 22 februar 2010 23:06
Dejan
@ iz Amerike

Slažem se ja sa Vama, međutim mislim da iz dijaspore niste u potpunosti informisani o svakodnevnom životu u Srbiji. Narod JAKO teško živi, izuzetno je siromaštvo. U takvim okolnostima ljudi nisu u dodiru sa svetskim zbivanjima. Nas stvari ne pogađaju tako kao imućniji zapadni svet. Ovde nema pravog akcionarstva, investiranja u budućnost, tržišta. Ljudi žive od danas do sutra. U takvoj situaciji nas neće iranska kriza da pogodi toliko kao svet. Mi smo već preživeli apokalipsu, sankcije, prodaju benzina u flašama od koka kole, ratove, pa i pravu pravcatu amputaciju - otcepljenje Kosova. Zato nama odgovara da nam se skinu sa grbače razni međunarodni činovnici, "komesari", specijalni predstavnici, da jedne izbore održimo bez atmosfere biti ili ne biti. Tako su doživljeni izbori maja 2008., i sa naše i sa strane "druge" Srbije. Ja sam mislio da ćemo da propadnemo ako pobedi Tadićeva koalicija, moji prijatelji su mislili to isto ako pobede radikali i DSS. Bilo je prilično žučno u nekim trenucima. Nek` se zabave Iranom, da mi uhvatimo dah, da na miru razmislimo šta nam valja dalje činiti. Dok god smo u ovom poluvanrednom stanju i životu ne možemo lako iz gliba da se izvučemo.

Na kraju krajeva, mi nismo u NATO, nemamo okupacione trupe u Iraku i Avganistanu. Nećemo mi biti strana u sukobu. Plus Iran nema bombu te jačine da raznese celu Evropu. Nije naš problem. Sebično? Jeste, što je i normalno, niko se nije mnogo potresao oko našeg stradanja, ili što bi rekao Njegoš - suza naša nema roditelja.
Preporuke:
0
0
138 utorak, 23 februar 2010 00:20
iz Amerike za Dejana
Molim procitajte ovo- ne znam koliko je verodostojno ali me uopste ne bi iznenadilo da neko ovako razmislja i da se taj neko nalazi na vrhu piramide. Kad covek boravi u svetu nagleda se i nacuje a cak i dozivi razne neverovatne stvari kojih je kod kuce bio relativno postedjen. Treba biti otvorenog uma i veoma, veoma oprezan sa politickom klasom/ tzv. elitom a to se odnosi i na trenutnu srpsku garnituru. Za koga oni ili neki od njih rade i da li neki od njih mogu da znaju nesto sto se od nas ostalih smrtnika krije ?
http://projectcamelot.org/lang/en/anglo_saxon_mission_interview_transcript_en.html
Preporuke:
0
0
139 utorak, 23 februar 2010 00:43
Dax
Sa velikim zadovoljstvom citam tekstove Profesora Antonica...pre svega zbog toga sto su objektivni,a sto je zaista danas na nasoj politickoj sceni retko...ova analiza pokazuje da u Srbiji ne postoji politicar ili stranka koja moze nesto da promeni, a da to zaista ima pozitivnog efekta i da se tice samo interesa SRBIJE i njenih gradjana. Takodje mislim da ni sama nasa opozicija nije svesna koliki je zaista uticaj Sjedinjenih Americkih drzava i Eu sila pre svega Nemacke i Francuske u nasoj zemlji.A sto se tice naprednjaka, oni ce verovatno na sledecim izborima da izvuku "ILI?-ILI?" kartu, i plus sto ce sa njima Velja Ilic u neku koaliciju sto je vise nego ocigledno...pa cemo videti...i jos da dodam da sam zaista hteo da upisem Filozofski fax(zbog uvazenog profesora)ali zbog materijalnih sredstava sam se odlucio za FPN....u nadi da ce biti jos ovakvih tekstova u sta iskreno i ne sumnjam... srdacan pozdrav...
Preporuke:
0
0
140 utorak, 23 februar 2010 03:04
Nije za poređenje
Ne da impliciram, nego tvrdim da je odvajanje DSS-a od DS-a bilo bez mrlje. Tu mrlju nije našla ni sama DS (pa kako već rekoh, ni sam Basara!)!
Sa druge strane zamućeno i zakukuljeno predstavljate rođenje SNS-a.
Ispričajte nam baš, šta su to pričali Cane i Nikolić? Jel` Milo imao primedbe? Da li se tu obreo i Đorđe Nicović?

Na kraju ove rečenice bićete oduševljeni: nisam ih video, niti čuo, niti tamo bio (i da sam pozvan, u takvo društvo ne bih išao).
Međutim, ako selektivno ne zatvarate oči i uši, mogli ste čuti i pročitati šta o tome kaže sam Nikolić. A on ne negira da je te, 1987. godine, zajedno sa Vučićem boravio u Parizu i sreo se sa Canetom i Milom, a da su tamo išli radi razgovora o gasnoj elektrani za potrebe Novog Sada. (Maja Gojković, gradonačelnica NS o tome nije imala pojma). Nicović (Marko) nije tada bio tamo. On je pomenutom dvojcu kormilario samo zbog lakšeg uplovljavanja u novu, mirnu luku - poslovni prostor u Čika Ljubinoj. Ako vam je ovo "zamućeno i zakukuljeno" onda ne krivite mene - tražite dodatna objašnjenja na matičnoj adresi. Meni nije potrebno ništa više, tj., ovo mi je sasvim dovoljno za stav koji zuzimam prema sopstvenim, uveliko izgrađenim merilima vrednosti.
Odgovorite mi na ovo logično pitanje ()

Od ovog dela, Vaš komentar ne zaslužuje odgovor jer je beznadežno relativizujući. Pretpostavljam da činjenice u vezi "rođenja SNS" niste znali (teško mi je da poverujem da ste ih znali, a da ih tako olako ignorišete), te Vas upućujem na njihovo postojanje. Sa najboljom namerom, svakako!
Preporuke:
0
0
141 utorak, 23 februar 2010 10:36
Toreador
Neću komentarisati defetističke stavove. Oni ionako misle da bolje od ovog bolje ne može. Od njih se ionako ne može očekivati ništa više sem da gledaju sa strane i analiziraju ono što svi već znaju.

Nego da se obratim Zorici. Divno je vidjeti da jedno žensko ima više vjere u snagu svog naroda od mnogih muškaraca iz istog tog naroda. Prekrasnu hrabrost pred životom, plemenitost i duhovnu ljepotu posjeduje klasičan tip srpske žene. A imam utisak da je Zorica upravo takva.

Stoga, ne čudi me nimalo odbojnost jedne srpske majke ili djevojke kada se govori o kategorijama kao što su selektivno stimulisanje rađanja srpske djece ili transformacija iz ovaca u vukove. To je protivno ženskoj prirodi.

Međutim, srpska sklonost ka praštanju zločina koji su nad nama činjeni, pretpostavljanje virtuelnih nadnacionalnih kategorija u odnosu na nacionalne, zašto ne reći naivnost, je dobro poznat razlog zašto se fantastična energija ovog naroda nije bolje materijalizovala u poslednjih 100 godina. Da smo tad bili i ostali vukovi do kraja danas ne bi bili ovce. Ili makar pojedinci ne bi sebe doživljavali kao bespomoćne ovčice. U tom kontekstu gledajte i na selektivno stimulisanje rađanja srpske djece. Priča kako je svaka majka majka i svako dijete dijete nam može dovesti do novog demografskog disbalansa kao što smo ga već iskusili na Kosovu. Umjesto da se branimo od tuđe demografske ekspanzije, zašto ne bi demografsku ekspanziju koristili kao svoje oružje. Evo, zašto ne bismo kroz 20 godina u Vojvodini činili 85-90% ukupne populacije umjesto sadašnjih 65%. Ne kroz teror nad našim voljenim građanima koji nisu srbi, već čisto kroz izraženu sklonost ka materinstvu i velikom broju djece srpskih djevojaka i žena. Ponavljam, srpske djevojke su jako porodične, i taj dio ličnosti treba stimulisati beskrajno mnogo. To znači i da od naših muškaraca treba praviti odgovorne mušakrce koji se ponašaju odgovorno i dok su momci i kad postanu očevi.

Otresimo od sebe potrošački mentalitet i okrenimo se životu.
Preporuke:
0
0
142 utorak, 23 februar 2010 13:28
Jasna Simonović
"Iz Amerike", hvala što ste nam preporučili ovaj link...Meni nije strano da neki ljudi imaju mogućnosti da više vide na osnovu dogadjanja, ne mora da znači da je zlurado...

I sama sam još još 99. godine zaključila neka dogadjanja u svojoj struci....Kad nešto dobro znate onda se sa velikom verovatnoćom može nešto videti, svakako ne i predvideti jer na negativne stvari treba da reagujemo da ih sprečimo, a dobre da zaštitimo...
Pa tako nekako u članku nedostaje informacija o Srbiji...Da nije Srbija to lepo iznenadjenje u najavi?
Ili da još poradimo na tome...
Na primer, da lansiramo srpsku izreku "Čovek kaže, a Bog raspolaže"...Ne samo napredna ili narodna, već i naravna...

Sve najbolje "iz Amerike"....
Preporuke:
0
0
143 utorak, 23 februar 2010 14:36
Ilija Bakic
Slobodan Milosevic je bio velika prevara za srspki narod.
DOS je takodje bio velika prevara za srpski narod.
Ali, najveca prevara za srpski narod u poslednjih 30 godina ce biti Tomislav Nikolic I SNS, sve zajedno sa ZUTIM Baronima. Posle njih nece ostati kamen na kamenu!
Preporuke:
0
0
144 utorak, 23 februar 2010 20:36
Dejan
@ nije za poređenje

Ne vidim kako Vi povezujete događaj iz 2007. sa današnjim raspadom SRS.

Kakve veze imaju Cane i Milo sa tim? Bez ikakve zlovolje, ali povežite događaje. Cane, Milo, gasna elektrana, uplovljavanje u stranačke prostorije... Šta Milu znači raspad SRS? Njega briga za celu Srbiju, a kamoli za unutarstranačka trvenja.

Ja kad kažem da zakukuljeno pričate mislim upravo na to.

Drugo, ako mislite da DB nije odigrala ulogu u raspadu opozicionih stranaka, pa i u njihovom nastanku, tokom Miloševićeve vlasti, mislim da se varate.

Meni lično smeta jedna stvar, iz Vaših komentara provejava pozivanje na moralne vrednosti i poštenje. Normalno je da hoćete da se ugledate na predsednika Vaše stranke. Problem je u tome što smo Vas videli u praksi. Bili ste isti kao demokrate, jedino što su demokrate makar lišeni te potrebe da se busaju u svoje poštene, pravdoljubive grudi. Žuti rade posao i ćute, vi radite posao i pričate o "moralnim vertikalama".

Jedna prijateljica mi je svojevremeno rekla (za Palilulu) - ne postoje imena, samo stranke.

Inače, kao što sam već napisao, nisam član SNS, njihov sam simpatizer. Radim svoj posao i ne vidim šta bih tražio u stranci. Mogu materijalno da obezbedim porodicu i bez toga. Stalo mi je maksimalno da se u to ne uplićem upravo da bih mogao jednog dana da kažem da nisam bio član nijedne stranke. Verujte mnogi su se 90-ih stideli svoje komunističke prošlosti, hteli su da izbrišu tu mrlju sa biografije. Desiće se isto za 10-15 godina kod nas.

Promene želim jer smo ponovo partijska država, jer se nigde ne računa znanje nego stranačka pripadnost. Po uverenju sam patriota i desničar. Strastveno želim da skinemo ovu vlast. Problem je što je tu svima enigmatični SPS (kako nisu izgubili podršku posle ulaska u ovu vladu?), manjine, i SRS. Situacija je isključiva, ili SNS ili SRS. Padanje SRS ispod cenzusa je preduslov za promenu vlasti. Vaše padanje sa pijedestala svetosti je drugi preduslov, iz razloga koje sam naveo.
Preporuke:
0
0
145 utorak, 23 februar 2010 23:18
Boban987
@nije za poređenje

Nemojte da govorite neistine!
Zašto imputirate Nikoliću da je rekao ono što nije?
On je rekao da se nikada nije sreo, video niti čuo sa Canetom.

Prema Nikolićevim rečima, u sali hotela za susednim velikim stolom bio je Milo Đukanović u većem društvu.Kada je video Nikolića, ustao je i prišao da se pozdravi.Dakle, nikakav Cane se tu ne pominje!

Nemojte mi samo o tome, šta je Maja rekla.Jel' to ona Maja, što je izbačena od strane Nikolića iz radikala zbog očijukanja sa žutima?Ona, što je izašla iz DSS-NS-NP koalicije i radila sve na štetu opozicije od izbora na Voždovcu pa redom..

E, kad dočekasmo, da nam o moralnosti i poštenju govore oni čije su mecene Hamović i Lazarević...
Šta bi sa Skupštinskim anketnim odborom i njegovim rezultatima o trgovini električnim energijom u Srbiji? Ništa!! Znamo ko je tada bio premijer..
Preporuke:
0
0
146 sreda, 24 februar 2010 00:03
Dejan
@ iz Amerike

Pročitao sam Vaš link. Iskreno, ne sviđa mi se kad neko govori o vanzemaljcima. Još kad to poveže sa moćnim ljudima iz senke, koji upravljaju svetskim vladama kao sa pionima na šahovskoj tabli...onda prosto ne verujem.

Neke stvari se prosto podrazumevaju, nikakve zavere tu nema. Amerika će da priča o slobodnoj tržišnoj utakmici dok god oni tu utakmicu dobijaju. Propovedaće liberalizam, tj. zakon jačeg, ili zakon džungle, dok su oni lavovi.

Onda se tu pojave Kinezi sa pretenzijama da ih preteknu ekonomski i vojno. Normalno je da oni kuju planove da destabilizuju Kinu, kao što Kinezi nisu ludi pa sve centralizuju, čak i vreme. Cela Kina je jedna vremenska zona.

Mislim da je osnovna premisa pogrešna. Kina neće da napadne nikoga zbog Irana, oni gledaju svoja posla, brinu svoje brige, i izuzetno dobro to rade.

Moguće je da su dali nuklearnu bombu Iranu, jer su je dali Pakistanu, ne bi li destabilizovali Indiju.

Ovo o moćnicima možemo da posmatramo iz malo drugačije perspektive. Ljudi koji upravljaju enormnim bogatstvima, milijardama dolara, neće tek tako da puste da njihovom sudbinom (i naravno lovom) upravljaju neki bezveznjaci koji su dobili izbore i podršku "građana", koji u proseku imaju 2 razreda srednje škole, i koji smatraju da je zabava pijenje piva i gledanje fudbala (dobro, svi to volimo povremeno). Ja bih čak smatrao da su ludi takvi milijarderi koji ne umešaju svoje prste u celu priču. To nije teorija zavere, to se podrazumeva.
Preporuke:
0
0
147 sreda, 24 februar 2010 03:59
Opaska
Boban987
Vi sigurno niste rođeni 987. Nekao mi se čini da je vaš internet nadimak složenica ličnog imena (nadimka) sa godinom rođenja - 1987.
Ako je tako, mladi ste i ništa lepše od toga. Dobro je i nadati se i imati jaku veru. No ne valja zaboraviti onu "veruj, veruj, al` ne preteruj".
Onda je razočaranje manje!
Preporuke:
0
0
148 sreda, 24 februar 2010 15:43
šarka
Gospodin je izneo ono što ja mislim već odavno. U potpunosti se slažem sa svim ovde iznetim.
BRAVO JOŠ JEDNOM.
Ja bih gospodina nazvao predvodnikom one druge pristojnije Srbije koje se ne stidi šta je ( pa makar to bili i opanci ) i koja zna kakav odgovor treba dati u ovom momentu.
Preporuke:
0
0
149 sreda, 24 februar 2010 22:48
nenad
Da tragedija bude veća sve što je napisno u ovom tekstu je istina.Kao i uvek ima se šta naučiti.Jedina nada je da svaka iperija mora da propadne (i 100 godina kao relativni vremenski pojam nije ništa, al mi je uteha....).Jedina šanasa je drugi tas na vagi ili ti popularno BRIK (Brazil,Rusija,Kina,Indija).Nadam se da će ove zemlje doprineti gašenju nakazne imperije kakva je ova (SAD-EU).Moram u to verovati jer mi je tako lakše.Naša državna politika je samostalna isto koliko je samostalna politika bilo koje zemlje približne veličine.Nadam se da će jednog dana neko pametan okrenuti glavu ka Rusiji.ŠOJIĆA za PREDSEDNIKA.
Preporuke:
0
0
150 sreda, 24 februar 2010 23:22
Dejan
@ opaska

Kakve veze ima kada je rođen "Boban987"? Reagovao je čovek na nezasnovane insinuacije.

Da li čovek treba da bude stručnjak za kriptografiju da dešifruje šta vi iz DSS-a pričate.

Isto je bilo sa Koštunicom - pojedini političari, izvesni biznismeni, određeni krugovi...

Dosta više sa tim kripto-govorom.

Navedite tačno šta je Vaša primedba, u suprotnom ćutite, a ne Cane, Milo, gasna elektrana...pričate nepovezane koještarije.

Ovako zvučite kao Nušić - pop, penzija, svastikin but...
Preporuke:
0
0
151 četvrtak, 25 februar 2010 21:37
Opaska
@Dejan
Da nije malo mnogo da su svi koji ne misle kao vi baš iz samog DSS-a? (A Vi ste samo simpatizer SNS-a, kažete)?!
Baš sam zahvalan za ono da "zvučim kao Nušić"!
Osim, ako i on nije iz DSS-a?!
Meni neki zvuče kao Sima Gluvać, pa im ne govorim da ućute! Neka zvuče!
Preporuke:
0
0
152 petak, 26 februar 2010 04:14
Fotošopista
Lep je tekst g. Antonića, samo je zaboravio jednu stvar, tačnije čoveka. Miloš Obrenović. Nikolić bi to mogao da bude danas, pod uslovom da ga saradnja (ili "saradnja") sa današnjim okupatorima nije potpuno promenila. Da, potrebno je i da snaga i uticaj SAD, makar u ovom delu sveta vidno oslabe, ne mora u istoj meri kao kod "bolesnika na Bosforu" (Otomanska Turska), ali dovoljno da i poniženi Srbi to primete i malo se ohrabre. A pre nego što se većina ohrabri, manjina ponosnih i rodoljubivih Srba bi trebalo, osim hrabrosti, da upotrebi i malo pameti, pa i lukavosti u borbi sa Imperijom Zla.
Inače, ako uporedite biografije Obrenovića i Nikolića, videćete interesantne sličnosti. Miloš - nepismen ali mudar; Nikolić bez formalnog akademskog obrazovanja ali još 90-ih u skupštinskim raspravama pokazao zavidan nivo erudicije. Miloš - kao Karađorđev vojvoda učestvovao u Prvom srpskom ustanku; Nikolić - Šešelj ga imenovao za četničkog vojvodu zbog učešća u ratu 90-ih. Miloš - naredio ubistvo Karađorđa iz razloga da se ne bi izazivao novi sukob sa Turcima, ali i da bi sačuvao vlast i uticaj među Srbima; Nikolić - odvojio se od Šešelja, preuzeo glasače i gurnuo SRS na marginu jer nije hteo da Šešelj svojom haškom retorikom vrati SRS u 90-te, ali je tako konačno postao "kalif umesto kalifa". O političkoj lukavosti koji ide i do prevrtljivosti valjda ne treba posebno govoriti i upoređivati.
Da li možemo da stavimo ruku u vatru da će Nikolić ispuniti nadanja i očekivanja? Naravno da ne, ali ma kako bila tanušna ta nada, ona je opet daleko realnija od mogućnosti da će Srbiji biti bolje sa onima koji su se odavno, još početkom 90-ih "poturčili" ili, na suprotnoj strani, sa onima kojima je glavni cilj da "uđu u istoriju kao najveći srpskih nacionalisti svoga vremena", jedini koji su imali "ideju Velike Srbije".
Dakle, ako "velike ideje" pripadaju poklonicima "Evropske Srbije" i "Velike Srbije", onda SNS ima malu ideju, "Srbija koja ide napred" ili jednostavno - bolja Srbija.
Preporuke:
0
0
153 petak, 26 februar 2010 14:43
@ Fotošopista
Ako bi to moglo u fotošopu, onda, ko zna ...
Preporuke:
0
0
154 petak, 26 februar 2010 15:48
Dejan
@ opaska

Problem je što imate posla sa nekim kome je posao da bude elokventan, bilo to u mojoj struci, bilo u običnoj raspravi. Već sam gore obrazložio da nisam član SNS.

Između ostalog zato što je moj lični stav da se kod nas u politiku guraju oni najgori, koji na drugim mestima ne bi uspeli. Sada ja treba negde da sedim i slušam glupljeg od sebe kako mudruje nešto, a ne zna dalje od svog nosa.

Zamislite da se kojim naopakim slučajem učlanim u DSS, pa da mi takvi kao Vi ili "nije za poređenje" drže vakelu.

To što kažem da mi Vi i "nije za poređenje" zvučite kao članovi DSS-a je zato što oponašate stil Vašeg šefa Koštunice.

Škundrić i Igić su imitirali Slobu.

Mnoge demokrate su gestikulirale kao Đinđić.

Nesrećni Jočić je govorno imitirao Koštunicu (nadam se da je čovek dobro).

A Gospodin anonimus ne bi sedeo sa Canetom i Milom, jer Bože moj, on ima moralnu vertikalu, njegov izgrađen sistem vrednosti mu to ne dopušta.

Ne računa da, kakvi god bili, a loši su, Milo i Cane su pokazali da su vešti igrači, muvatori višeg formata, tako da oni ne bi sedeli sa nekim ko je niko i ništa, sve i da taj to hoće.

Ja sam u pisanju i delovanju, i u mom životu svoj, ne trudim se da imitiram tuđu smušenost poput vašeg kolege "nije za poređenje".

Ono za Nušića niste razumeli, ili niste pročitali, pa da razumete šta pišem.

Kao što ni ja Vas nisam razumeo za Simu Gluvaća. To je valjda trebalo da bude duhovito.
Preporuke:
0
0
155 subota, 27 februar 2010 01:47
Opaska
() Sada ja treba negde da sedim i slušam glupljeg od sebe kako mudruje nešto, a ne zna dalje od svog nosa.()
()Milo i Cane su pokazali da su vešti igrači, muvatori višeg formata, tako da oni ne bi sedeli sa nekim ko je niko i ništa, sve i da taj to hoće.()


Posle poslednjeg komentara koji je uputio @Dejan više nemam iluzija kako polemišem sa elementarno pristojnom osobom, te mu se nadalje ne obraćam!
Preporuke:
0
0
156 subota, 27 februar 2010 03:54
Fotošopista
U Fotošopu ne može, u srpskoj istoriji se već desilo.
Preporuke:
0
0
157 subota, 27 februar 2010 12:43
Dejan
@ opaska

Kad Vi i "nije za poređenje" dođete pa insinuirate stvari, o kojima "nije za poređenje" kaže da nije bio prisutan, onda je jedini način da se takvima odgovori ovako kako sam odgovorio.

Odlika elementarno pristojnih osoba je da ne podmeću drugima tobožnja nepočinstva bez jednog dokaza. Lopov, izdajnik, prevarant, pa i sluga tajkuna-pljačkaša (što je implicirano) su teške optužbe. Za njihovo iznošenje pod punim imenom i prezimenom bi se išlo na sud. Ovako uvijeno pod "nikom" nije za poređenje (pretpostavljam da ste vi opaska ista osoba kao nije za poređenje), diskreditujete čoveka, olako i bez obrazloženja osim ako se kripto govor ne računa u obrazlaganje.

Ne morate da polemišete, i nemojte da se sad naglo krijete iza pristojnosti, reakcija nije bila na Vašu pristojnost, nego na insinuacije vas dvojice istomišljenika. Znate kako narod kaže - batina ima dva kraja.

Odgovor u rukavicama nije za podlost...
Preporuke:
0
0
158 subota, 27 februar 2010 21:35
Lako ćemo ...
Ostrašćenost je mrena razumu. "Elokventni" aktivista Dejan, baš se upinje ne birajući sredstva. U neku ruku - blago njemu - on veruje da je našao spasioce!
Preporuke:
0
0
159 nedelja, 28 februar 2010 14:35
Dejan
@ lako ćemo...

Taj DSS-ovski način diskursa, sve uvijeno, u oblandama, da ne možeš da ga uhvatiš ni za glavu ni za rep. To je nešto što mi prilično ide na živce. "lako ćemo", "nije za poređenje", "opaska", sve jednokratni "nikovi" najverovatnije jedne osobe, su našli da diskredituju čoveka onako kako to samo njihov stranački profil ume - izokola, pritajeno, podlo, nepovezano.

Sa radikalima nemam nikakvih problema, oni misle ovako, ja drugačije. Neizmerno ih više poštujem od vas iz DSS-a.

Što se tiče elokventnosti, trudim se da ozbiljno diskutujem o svakoj temi. Za razliku od vaših prostoproširenih pamfletića.

Vi ste bili deo DOS-a, vi ste bili u vladi sa G17, vi ste njima prepustili ekonomiju, samim tim i vi snosite odgovornost za privatizacije i prodaju "porodičnog srebra" ovog naroda, vaš predsednik je branio jedinstvo SiCG na neki svima nama nepoznat način, pa ste ponovo ušli u vladu sa DS, pa ste više puta odbili saradnju sa radikalima.

Vaš stav, tako uočljiv i u ova tri komentara, je najbolje oslikan u ponašanju vašeg predsednika kada je Milošević helikopterom leteo u Tuzlu na putu za Hag.

Pavković je odmah pozvao Koštunicu i saopštio mu da su Miloševića smestili u helikopter.

"Gospodine Predsedniče da prisilno spustimo helikopter na zemlju?"

Sa druge strane slušalice je Koštunica ćutao. Nije rekao ni da ni ne, samo ćutanje. Posle se tobože durio, izlazio iz Vlade, sve manevri da se prikrije ono što tada, sada, u svako doba treba pravom državniku - odlučnost.

Ako mislite da sam član SNS, hajde da to proverimo, predložite modalitet.
Preporuke:
0
0
160 nedelja, 28 februar 2010 20:31
Kosta
Država je kriva za mnoge greške i propuste. Jedan od njih je prihvatanje igre nametnute iz inostranstva zvane demokratija i otvoreno društvo, a drugi je privatizacija po svaku cenu. Kad se uzme u obzir da se rat prilikom raspada SFRJ vodio uglavnom zato da bi se sadašnji i bivši političari obogatili a i da su u tom ratu lepo jedni drugima javljali gde su čije trupe da bi moglo nesmetano da se pljačka, a narod je stradao, to se nastavilo i u miru. I dalje je izborni sistem takav da je moguće novcem kupiti bilo kakav položaj i izborni rezultat. Ako se pogleda, Soroš je sa veoma malo novca (oko 100 miliona dolara) uspeo da podigne kuku i motiku na Slobu (toliko je koštalo finansiranje većine nevladinih organizacija i političkih partija opozicije za jednu godinu, 2003), mi smo stavljeni kao igračka u ruke deteta na milost i nemilost Zapada kroz sistem i beskrupulozne ljude u politici i privredi koji su razvlastili državu kroz privatizaciju i ljudima oduzeli perspektive u životu kroz uništenje štednje u bankama i rasturanje penzionog fonda. Srbiji je jedina šansa da preživi uspostavljanje sopstvenog nezavisnog sistema proizvodnje i potrošnje na početku kroz sistem planske privrede i javnih radova i zatim kroz sopstveno nezavisno tržište, sa celokupnom privredom u državnoj svojini, bez tajkuna i mućki. Ovim sistemom koji je na vlasti vraćeni smo na nivo posle rata i gore od toga, pošto posleratno stanje nije pretilo da traje još sto godina na istom nivou. ako se ne uspostave vrednosti koje nisu na prodaju, propast je neminovna. Sa Zapadom nema saradnje u njihovom stilu. Nevladine organizacije se moraju zabraniti a svi pojedinci za koje se ustanovi korupcija iz inostranstva proterati uz oduzimanje državljanstva. Drugačije nema spasa Srbiji. Privatne radnje se moraju svesti na nivo ličnog preduzetništva, tj. obim koji je moguće održati sopstvenim radom vlasnika - lekari, prevoznici, advokati, zanatlije, zemljoradnici, inženjeri, bez prava na zapošljavanje - čitaj izrabljivanje drugih.
Preporuke:
0
0
161 nedelja, 28 februar 2010 22:32
Fekete Lajos
Nasoj politickoj javnosti zauzetoj raspravama ko koga i sta podrzava i sredstvima informisanja zauzetim objasnjavanjem sta sve znaci to sto se sa nama desava promaklo je da su lideri SNS, T. Nikolic i Al. Vucic ovih dana boravili u Budimpestu - posle Pariza, ovih dana su bili i u Budimpesti gde su se sreli sa Viktorom Orbanom, liderom najjace ekstremne nacionalisticke stranke FIDES, verovatnim pobednikom na predstojecim parlamantarnim izborima (istog dana je kod njega bio i premijer Cvetkovic, nesto ranije i Predsednik B. Tadic). Raspolozenje u Madjarskoj ide u prilog Viktoru Orbana. Da podsetimo, on je bio "prvi demokratski izabran premijer posle promena u Madjarskoj"(1989-92). Sve je pripremljeno za njegov povratak, pod pritiskom neuspeha soc. premijer Djurcanj je morao da se povuce, da se ne bi islo na vanredne izbore postavljena je privremena administrativna vlada, preplasen, pasivan narod ocekuje jakog lidera koji obecava da ce izvesti zemlju iz krize, logikom -"pocnimo ljubav iz pocetka". Na sve to, mi bi mogli reci, njihov izbor, on ili neki drugi-dobar njima, dobar nama, kad se ne bi radilo o coveku koji je u vreme rastakanja Jugoslavije 90-tih godina svim silama radio na realizaciji starih ciljeva madjarske ekstremne desnice: sad je vreme, sad ili nikad, "Most vagy soha" da jednom za svagda resimo pitanje autonomije Vojvodine i polozaja madjarskog naroda u Vojvodini, razbijanje Jugoslavije nije zavrseno odvajanjem Kosova, mi smo sada jaki, problem Vojvodine mora se resavati zajedno sa Kosovom, itd., itd. Imao je snazan lobi u SAD, mobilisao je organzavcije madjarskih iseljenika u SAD ("tri miliona madjara ce glasati za predsednika Busa, ako pomogne resavanju statusa Vojvodine"). Uz put se bio zamerio i Slovacima i Rumunima.E sad, ponovo, ako je on dobar madjarima, sretno mu bilo, prihvaticemo cak da se u medjuvremenu i on promenio kao i Nikolic i Vucic. Ali, ostaje pitanje - da li se promenio. Bilo kako, on dolazi na prdstojeci kongres SNS..
.
Preporuke:
0
0
162 ponedeljak, 01 mart 2010 12:23
Raja Sirotnja
DS ili SNS

Znate onaj vic:

Narod koji propada se podelio, jedni su za TUP a drugi su za BUĆ !!!
Preporuke:
0
0
163 utorak, 02 mart 2010 12:43
Pamtilac
Ko potcenjuje DSS, potcenjuje sopstveni zdravi razum i čini nažao ličnoj mentalnoj higiheni!
Ko precenjuje SNS, čini isto to.
Preporuke:
0
0
164 subota, 06 mart 2010 01:28
Sasa Djurdjevic
Svaka cast gospodine Antonicu, sjajan clanak.
Preporuke:
0
0

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner