Kome je do morala u politici, neka ide u NSPM

Evronostalgija umesto evroentuzijazma i evroskepticizma

Komentari (32) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 četvrtak, 18 februar 2010 12:39
M P
"Srbi ne moraju biti ti koji će presuđivati, ali oni nikako ne bi smeli izostati kada se o njihovom evropskom statusu bude odlučivalo u meri u kojoj se to bude ticalo srpske nacionalne i državne budućnosti."
Sjajan program delovanja za ozbiljne ljude u Srbiji.Pitanje samo kako?
Preporuke:
0
0
2 četvrtak, 18 februar 2010 12:47
@@
Izgleda da još ima po neko "nezaražen"
Preporuke:
0
0
3 četvrtak, 18 februar 2010 15:20
BB jedan
Većina Srba ima ulepšanu i idealizovanu sliku Evrope i evropskih vrednosti. U toj slici nema mesta za evropsku kolonijalnu prošlost, evropski rasizam, fašizam, nacizam. Zaboravlja se da je praktično cela Zapadna Evropa koja danas čini jezgro Evropske unije, bila ne tako davno ili nacistička ili fašistička: u Nemačkoj Hitler, u Italiji Musolini, u Španiji Franko, u Portugaliji Salazar, u Francuskoj Peten, u Norveškoj Vidkun Kvisling. I baš zato što imaju nerealnu sliku Evrope, Srbi su evronostalgičari. Nažalost, Evropa o kojoj oni maštaju ne postoji i nije nikada postojala. Na još veću žalost onih koji su toga svesni, može se desiti da Srbija ipak postane članica (čitaj neokolonija) u okviru EU
Preporuke:
0
0
4 četvrtak, 18 februar 2010 16:42
Milos Stankovic
Mislim da sve sto je autor rekao upucuje na zakljucak da je za Srbiju bolja neka vrsta "specijalnih veza" sa EU nego punopravno clanstvo za neku vrstu Socijalisticke federativne republike Srbije. Mi smo to vec ziveli i videli kako je to proslo po nas. Koliko god to evroentuzijastima zvucalo zastrasujuce, za Srbiju je mnogo bolje da se ujedini oko odbrane svoje drzavnosti na pitanjima Kosova,Republike Srpske i Vojvodine i da to bude zalog za neku buducnost, nego da udje u EU kao rascepana drzava koja ni po cemu ne moze da se meri sa Nemackom, Francuskom, Italijom, Spanijom...Da bi Srbija usla u EU, ona valjda mora da lici na zemlje clanice EU, prvenstveno na one koje su tu od 1949., a ne da bude nakazna asimetricno (kon)federalizovana drzava kakve nema ni u EU, a ni u svetu. Bolje je da Srbija par godina posveti sebi, tj. da se potrudi da stekne ono sto ostali, u EU ili van nje, odavno imaju, pa da onda razmislja da li da udje u EU ili ne.
Preporuke:
0
0
5 četvrtak, 18 februar 2010 18:29
FORum LIvi
Evropa nije valorizovala Srpsko(Jugoslovensko) NE Staljinu i NE kolonijalnom statusu.Nije valorizovano NE okupaciji Ceho-Slovacke 68. godine po cenu vlastite slobode i bezbednosti po cenu prijateljstva sa Rusijom( SSSR-om).To su i sami Cesi zaboravili.Mnoga resenja u Jugoslovenskoj federaciji su bila bolja od slicnih u EU.Ali sve to nesmeta da se Srbija i dalje drzi u ,, magarecoj klupi ,, i da joj se namecu nedostojni zahtevi.Sve to govori ne sano o nama vec i o onima koji te zahteve postavljaju.
Preporuke:
0
0
6 četvrtak, 18 februar 2010 19:26
Ććć
Ima li Junaka da poseče neviđeni sado-mazohizam između EU i Srbije koji potvrđuju tekst Borivoja i komentatora? Ima li Čoveka koji će da zatvori usta koja dozivaju golubove na grani iz EU a istovremeno dave svakog vrapca u Srbiji? Danas nema,a sutra?
Preporuke:
0
0
7 četvrtak, 18 februar 2010 21:28
komentar
Procitao sam samo naslov ovog teksta,pa cu samo na osnovu njega napisati komentar.Naslov je odlican i opisuje stvarno stanje u nasim glavama.Evropska Unija,kao i ceo zapadni svet su usli u veliku ekonomsku krizu,koja ne moze da se obuzda,to se jasno moze videti na osnovu zadnjih statistickih podataka tih zemalja.Znaci,Zapad opet ulazi u krizu,drzavna intervencija na finansijskom trzistu nije uspela,jer naravno nije ni bio problem samo u finansijskom trzistu i bankama na Zapadu,problem je daleko dublji.Kao sto je skoro rekao Dzefri Saks na Zapadu ce kriza trajati generacijam.Tri su stuba zapadne civilizacije,a to su :SAD,EU i Japan.Kako se stvari sada odvijaju izgleda da je Evropska Unija najvise pogodjena privrednom krizom,mnoge clanice Evropske Unije su vec sad pred bankrotom.Kriza ce se dalje produbljivati u Evropi,a EU nece vise biti toliko aktuelna.Pristalice evroatlanskih integracija vise nece moci da narodu obecavaju blagostanje ulaskom u Evropsku Uniju,jer i sami Evropljani vec odavno ne zive u blagostanju,a stanje postaje vremenom sve teze.S druge strane,evroskepticizam vise nece biti potreban,jer ce svima uskoro biti jasno da je zapadna civilizacija u krizi iz koje ce se tesko izvuci.Na kraju ostala nam je samo evronostalgija,da se secamo davno nestalog blagostanja u EU,i da zalimo za tim sto mi nismo bili deo takvog drustva dok je ono postojalu u takvom obliku.
Sad cu da procitam i tekst,pa cu napisati drugi komentar.
Preporuke:
0
0
8 petak, 19 februar 2010 00:00
Darko Stanojević
Ne znam šta ima više da isplačemo usta sa tom EU i "snažnim približavanjima", kojih i nema. Juče, danas je izjavljeno da pre 2018. ne očekujemo pridruživanje i to pod uslovom da regulišemo odnose sa "Kosoves".

Sled događaja je jasan: redovni izbori su 2012. i 2016. Znači, postoje barem DVA praga koje ovi naši euroatlanti neće preskočiti svojom, a još više EU-zaslugom, što će ih automatski poslati na njihovo mesto u istoriji. Takođe, kako bude više prolazilo vreme, njihov cilj je sve dalje, a strpljenje njihovih simpatizera sve tanje, o pritivnicima da i ne govorim.

Neće biti tada dovoljno da Đelić ili Dinkić kleče pred EU-revizorima, niti će tada postojati parlamentarni Čeda da svojim preteće-začuđenim govorima fascinira starije maloletnike.

Osim, ako svi oni ubrzo, pod pritiskom gubitka glavnog oslonca svoje politike, jednostavno - ne izdaju i predaju KiM, što mi se čini da već jesu, barem delimično, potpisivanjem (tajnog?) sporazuma sa Euleksom.

Ok, ipka... moraju i otvoreno to da urade. Onda im se ne piše dobro.
Preporuke:
0
0
9 petak, 19 februar 2010 00:35
Goran L
Kao i svaki posao u koji se uključite poslednji i EU će nas načiniti bitnim šrafom na sporednom koloseku zadnjeg vagona.Dispečer će sedeti u Brioelu, mašinovođa na relaciji Pariz-Berlin, kondukter eventualno priđe do Ljubljane, čistačice vagona će novac od svoje plate nositi u Bukurešt i Sofiju, a mi? Uz pomoć srpskih eurokonzula preko medija nacionalnh frekvencija slavićemo svoj položaj šrafa kao vrhunsko postignuće. Sve mi liči na multilevel marketing prodaju povoljno nabavljene robe koja nikome neće trebati.Pri tom ćemo gore pomenutim eurokonѕulima srpske prominijencije dobro doći da lično njima (i samo njima) ѕatvorimo krug ili prsten (možda i ciklus, ѕavisi šta lokalnim podanicima lepše ѕvuči) gde će oni uknjižiti bod, punkt ili poen. U reality maniru priznaćemo Kosovo, ući u NATO i postati građanska država.Verovatno će nam jeѕik biti građanski, a stidećemo se što su nam roditelji pravili ispraćaj u vojsku.
Daj bože da sam samo jednu stvar od nabrojanih pogrešio.
Preporuke:
0
0
10 petak, 19 februar 2010 12:32
Tomislav Milanovic
Moramo se pomiriti sa cinjenicom da smo u velikom diskontinuitetu ne samo u odnosu sa Evropom, nego i sa skoro celim svetom. Zasto je to tako? Po meni, najveca istorijska greska je stvaranje Kraljevine Jugoslavije. Ta vestacka tvorevina koja je kasnije promovisana u SFRJ, glave nam je dosla. Pola veka komunizma vidno nas je odaljio od Evrope i od prijatelja stvorio neprijatelje. Sva zla koja i danas haraju Srbijom, ostaci su komunizma na ovim prostorima. Nazalost, mi Srbi smo narod koji jos uvek trazi sebe, a kada se budemo pronasli necemo znati sta cemo sa sobom jer ce nam svi vozovi proci i pored ociju i pored usiju pa cemo i dalje morati da trcimo za njima.
Preporuke:
0
0
11 petak, 19 februar 2010 18:13
Pedja i Njegos
Kada je Evropa u pitanju opravdana je i nostalgija i sketicizam ali i entuzijazam. Ne zaliti za vrednostima Evrope za koju su se nasi djedovi borili u dva rata nije normalno (nostalgija), prihvatiti bombardovanje kao nuzno i krenuti dalje kao da se nista nije dogodilo(skepticizam) i to nije normalno, ali ne krenuti dalje i ne verovati da u Evropi nema dobrih, postenih i vrednih ljudi i to nije normalno (entuzijazam).
Da li cemo i kada uci u Uniju mozda je manje vazno od cinjence da su nam se djedovski dusmani vratili,
ali verujem da ce iz nostalgije ne samo nase nego i evropske nici nove vrednosti, da ce nas entuzijazam posle toga biti jos veci a ovo vezano za skepticizam mi Srbi cemo zaboravti kao i obicno.
Raduje nas cinjenica sto o vim temama razmislja covek koji kroz naslov,sliku i uvod ume sve da kaze.
Preporuke:
0
0
12 petak, 19 februar 2010 19:07
Đorđe
Prvo zašto Vlada, g.Cvetkovića neobjavi, ako sme, sporazum sa Evroleksom u "Službenom glasniku Srbije" sa potpisom(ime i prezime) služvbenika Vlade. pa da vidimo gde smo. EU je najveća NATO kasarna i američka kolonija. Srbi su krvarili za Evropu i u Balkanskim ratovima i u Prvom svetskom i u Drugom svetskom ratu, braneći evropske vrednosti koje su i stvarali.
Preporuke:
0
0
13 subota, 20 februar 2010 21:25
Branko P.
Ima nade za nas dok ima onih kojima je preca Srbija od Evrope. Ovaj tekst bi trebao da bude rukovodno nacelo srpske spoljne politike. Hvala autoru za smelu ideju da se prema buducnosti opredeljujemo u skladu sa utemeljenosti u proslosti (ideja nostalgije) sto predstavlja novum. Isto tako zahvalnost dugujem Novoj Srpskoj Politickoj Misli sto je ovaj vanredno vazan tekst objavila.
Preporuke:
0
0
14 nedelja, 21 februar 2010 13:20
Stojan
Nisam odavno na manjem prostoru procitao vise. Autoru teksta predlazem da se vrati u politiku da pomogne u realizaciji ove za Srbiju spasonosne ideje.
Preporuke:
0
0
15 nedelja, 21 februar 2010 20:36
Stanoje Krusevljanin
wIako u potpunosti delim misljenje izneseno u tekstu, pre svega onaj u kojem autor iznosi bojazan sta bi se moglo zbiti sa Srbijo u slucaj raspa? a Evrope misljenja sam da je aktuelna vlast toliko 'ogrezla' u nekriticnosti prema Evropi da tu nema pomoci. Fascinacija Evropom kod njih ima efddkat samoporicanja. Zato uzimam sebi slobodu da predlozim Borivoju Rasuo da se posveti poeziji i time ucini za srpski narod mnogo vise. I danas se secam njegove recitacije pesme ''Otadzbina'' na trgu Kosovskim junacima u Krusevcu i ovacija koje je dobio za tu pesmu. To je bilo 2OOO. kada smo mislili da oslobadjamo Srbiju a nismo ni slutili gde ce nas to odvesti. Uostalom ne rece Pesnik bez razloga da 'zablude najlepse pevaju'.
Preporuke:
0
0
16 ponedeljak, 22 februar 2010 17:08
Damir iz Beograda
Tema evropskih integracija svakako spada u najvaznije za srpsko drustvo. Otuda je dobro da se o njoj raspravlja i dobro je da je NSPM otvorila prostor Borivoju Rasuo da kaze sta misli o tome. Medjutim, na ovoj nacelnoj konstataciji, moje slaganje se zavrsava jer moj stav je da Srbija nema sta da bira nego treba da prihvati sta joj se daje. Uostalom tesko je ocekivati da neko ko je bio protiv Juposlavije iz nacionalistickih pobuda, da bude za Evropu u kojoj bi se opet Srbi nasli u istoj drzavi sa onima sa kojim su bili u Jugoslaviji istin sada u sirem okvipu. Srbiji treba vizija buducnosti a ne teret proslosti, sveza misao a ne konzervativna kakvu zas upa Borivoj Rasuo. Dopao mi se predlog autoru koji je dat u jednom od komentara da se drzi poezije a da politiku ostavi onima koji imaju vise sluha za realnost. Nistu teritorije i granice najvaznije a sta cemo sa standardom i boljim zivotom.
Preporuke:
0
0
17 ponedeljak, 22 februar 2010 17:36
Suboticanin
Sudeci po tekstu Borivoja Rasuo o Evronostalgiji kao nosecem principu spoljnopoliticke strategije Srbije, a jos vise po brojnim komentarima koji je ovaj retrogradni tekst izazvao Srbija je jos daleko od Evrope. Nacionalizam u Srbiji ima duboke korene i bojim se da se Srbija sa njim sama ne moze izboriti. Nadam se da to vidi i Evropa i da ce nas primiti ovakve kakvi smo da ne bismo bili jos gori. Nije Rasuo usamljen mnogo je onih koji isto misle. Ali uprkos svemu verujem da ce svi oni doziveti poraz od i pred velikom evropskom idejom koja nema alternativu. Nije valjda Rusija alternativa.
Preporuke:
0
0
18 utorak, 23 februar 2010 14:56
Slavko Mihailovic, prof.
Delim oprez sa autorom oko ulaska u Evropsku Uniju utoliko sto su Srbi u XX veku imali dva katastrofalna iskustva sa mega projektima. Jedno su napravili katastrofalnu gresku sa drzavnim projektom Jugoslavijom, a drugi put sa ideoloskim projektom komunizma koji je takodje zavrsio tragicno. I jedno i drugo iskustvo nas uce da se ne treba zatrcavati i da treba trezveno odmeriti sta je srpski interes u sklopu evropskih integracija. Tekst Borivoja Rasuo koji je predmet mog komentara po mojoj oceni spada u doprinos narecenoj trezvenosti.
Preporuke:
0
0
19 utorak, 23 februar 2010 16:48
Svetozar iz Nisa
Posle ovoga teksta koji je na jasan nacim ukazao na zamke evrointegracija ne mozemo v4se reci da nismo znali i da se time pravdamo. Ovo je tekst koji je namenjen nacionalnoj eliti i onima koji odlucuju u ime Srbije. Tekst koji nije nista previde tesko da se bez velike drskosti moze prevideti. Bez namere da potcenim internet prezentaciju savetujem autora da se pobrine za veci publicitet ovog teksta koji ima karakter nacionalnog manifesta.
Preporuke:
0
0
20 sreda, 24 februar 2010 10:05
Ana. Beograd - muzikolog
Valjda nije nista teze nego odupreti se horskom misljenju, jednoumlju kakvo imamo danas u Srbiji povodom evrointegracija. Pokusaj Borivoja Rasuo da selektivnije i svestranije pristupi tom pitanju utoliko je vazniji. Cestitam autoru na smelosti da misli protiv vladajuce struje. Verujem da to ima svoju cenu. Moj komentar kao i mnogi drugi neka mu budu znak da nije usamljen u takvom stavu.
Preporuke:
0
0
21 sreda, 24 februar 2010 12:04
M.K.
Tekst koji ce biti predmet mog komentara video sam pre nekoliko dana. Mislio sam da ga precutim, medjutim, kada sam video kakvu je on paznju izazvao i kakve komentare izuzev, cini mi se dva, odlucio sam da se suprostavim toj destrukciji. Zadrzacu se na tekstu Borivoja Rasuo, mada bi i komentari zasluzili komentar. Naime, najveca opasnos od ovog teksta je u tome sto autor na suptilan, da ne kazem, perfidan nacin osporava Evropu uz istovremeno podilazenje srpskoj narcisoidnosti, stvarajuci tako privid objektivnosti. Ta suptilna destrukcija postize efekat sa ciljem da Srbiju udalji od Evrope i zato sam se, iako nerado, ukljucio u ovu raspravu, svestan da joj time dajem znacaj. Ceneci da je opasnost da se sve ovo precuti mnogo veca, od stete koja se stvara mojim javljanjem odlucio sam da se oglasim. Bez namere da se mesam u uredjivacku politiku NSPM ipak skrecem paznju na to da treba negovati moderne, progresivne ideje, a ne promovisati nemusti konzervativizam pod izgovorom zalaganja za slobodu misli.
Preporuke:
0
0
22 sreda, 24 februar 2010 17:47
Lazar
Kao prijatelj Rašuo Borivoja mislio sam da će biti dovoljno da mu lično prenesem šta mislim o tekstu i ideji koju tekst u sebi nosi. Međutim, neki od komentara opet pokazuju da deo srpske političke i intelektualne elite tkzv. briselovci (*) sa velikim zadovoljstvom nose oglav zbog kojeg ne bi "na oranju našli zemlje".
Biću jednostavan, zapravo na našu nesreću nikako da krenemo od početka što je neminovno ako želimo da makar popravimo ono što smo pokvarili i što su nam drugi pokvarili.
Upravo kada treba da postavimo stvari na svoje noge nađu se oni kojima smeta nacionalizam i osvrtanje na istoriju gde je uloga Srbije i srba nesporno bila u dobroj meri odlučna pri utemeljavanju savremene Evrope.
Pa ipak neke stvari ne mogu tek tako da postanu deo istorije i to one koju treba zaboraviti.
Da li zanemariti činjenicu da mnoge majke još uvek nose crninu za svojim nevino stradalim u raѕnim olujama, bljeskovima i milosrdnim anželima.
I da ne ponavljam mnogo toga objektivnog što nas upućuje da Rašuo Borivoju potpuno poverujemo da je ono što je napisao stvarno tako i da i mi tako mislimo samo iz neke neobične potrebe ponekad nismo spremni da tako glasno i razmišljamo.
Dobro je što je Borivoje stvar postavio na noge i da baš sjajnu uvertiru za dobru raspravu.
Predlažem "briselovcima" da nam se pridruže ali da ne misle da u Evropu moramo po svaku cenu - neko reče možemo biti pridruženi član i ja bi isto tako rekao. Lep je Brisel ali je Moskva iako na oko hladna u duši je toplija. Jeste da smo iz Brisela dobili nešto para ali iste ne bi bile dovoljne u odbrani Kosova i nekih drugih prava da ne beše "baćuške".
Zato Srbija mora da bude svesna sebe i svojih vrednosti, svoje istorije i svog značaja (vekovima branila i odbranila Evropu zna se od čega)i samo tako proces evrointegracija može biti uspešan i bez negativnih posledica na budućnost.
Ako se mi sami za sebe ne izborimo to nam Evropa neće obezbediti.
Još bih ali nema mesta .....
(*) oni koji vole Brisel a ne znaju ni gde je
Preporuke:
0
0
23 sreda, 24 februar 2010 22:07
Damjan Kupresanin Republika Srpska
Cini se da ona misao nije samo vazno sta kaze nego je jos kako vazno i ko kaze u slucaju Borivoja Rasuo nasla svoju potvrdu. Ovo kazem zbog toga sto se za Borivoja Rasuo moze konstatovati da je dosledan u nacionalnoj politici od vremena kada je bio ministar u Vladi Krajind pa do danasnjih dana sudeci po tekstu koji je predmet mog komentara. Insistiram na doslednom rodoljubivom stavu autora i zato sto je to prava retkost u ovo nase vreme koje odlikuju prevrtljivi ljudi. Nas iz Republike Srpske raduje i hrabri svaka odgovorna i brizna rec u ime Srbije, maticne drzave svih Srba.Rec Borivoja Rasuo o tome kako pristupati pitanju evropskih integracija spada u bas takve reci. Teks Evronostalgija umesto evroentuzijazma i evroskepticizma spada u red onih tekstova kojima se ne moze nista ni dodati ni oduzeti. Oni su celina za sebe, sinteza ogromnog znanja autora o duhu vremen u kome zivi i jos vece zabrinutosti za buducnos i sudbinu Srpskog naroda.
Preporuke:
0
0
24 četvrtak, 25 februar 2010 09:57
Predrag iz Cacka
Da zahuktaloj i vrlo zanimljivoj raspravi dam svoj prilog olucio sam iz razloga ozbiljnosti teme koju je na kompetentan nacin pokrenuo Borivoj Rasuo. Ovakvi tekstovi koji su prava retkost kod nas, najcesce se pisu politikantske stvari i panegirici, doprinose podizanju politicke kulture i razumevanju vremena u kojem zivimo. Tekst, cini se, svojim nivom obavezuje cak i one koji se sa njim ne slazu na pristojnost sto se vidi iz nekoliko takvih komentara. Suvisno je da i kazem da pripadam onoj, znatno brojnijoj grupi komentatora, koji tekst podrzavaju i svoj komentar svodim u dve reci bravo Borivoje. Na nama ostalim sada ostaje kako da pomognemo da se ovaj program realizuje i kako da on dopre do glava srpskih vlastodrzaca do kojih na zalost sve sto je umno i za Srbe korisno nikako ne dopire. NSPM porucujem samo nastavite tako: tunel jeste dug ali u Srba ima svetlih umova - Borivoj Rasuo jeste jedan od njih.
Preporuke:
0
0
25 četvrtak, 25 februar 2010 11:32
Katarina studentkinja iz Beograda
Sve dok nisam procitala tekst Borivoja R. i neke komentare na njega mislila sam da su nacionalizam i konzervativizam nesto lose. Medjutim, posle ponovnog citanja teksta, i moga potpunog slaganja sa idejama iznesenhm u njemu, shvatila sam da su nacionalizam i konzervativizam dragoceni za spas drzave i nacije. Otuda svesna rizika da i sama ne potpadnem pod slicnu etikeciju i kvalifikaciju saopstavam da sam i sama pristalica konzervativnog nacionalizma. Iako ne smatram to centralnim odnekud sam sazala, sto se da lako i proveriti, da je Borivoj Rasuo svojevremeno bio najbolji student - dakle nista nije slucajno. Sunce se ne da rukom zakloniti tako da ni poneko osporavanje njegovo nece umanjiti njegov znacaj za promisljanje nacionalne i drzavne politike u nase doba.
Preporuke:
0
0
26 četvrtak, 25 februar 2010 14:14
Sale iz Beograda
Da je tekst Borivoja Rasuo, kako je to vec u jednom od kmentara dobro primeceno, pisan na perfidan nacin najbolje govori komentar studentkinje Katarine. Ona, naime, bez imalo rezerve pristaje na manipulativnu snagu teksta na njegov opasni nacionalizam i razorni, retrogradni konzervativizam. Kako se ova rasprava ne bi pretvorila u trijunf nazadnjastva i porazenih politickih snaga u Srbiji, pozivam sve koji misle slcno meni da se ukljuce u ovu sada se vidi, mada na pocetku nije tako izgledalo, vaznu raspravu.
Preporuke:
0
0
27 četvrtak, 25 februar 2010 21:58
Katarina studentkinja iz Beograda
Ne znam koliko je u praksi javljanje za komentare po drugi put, odlucila sam da to uradim zato sto sam imenom pomenuta u komentaru Saleta iz Beograda. Ukoliko Sale misli da je moja naivnost, a ne ozbiljnost argumentacije Borivoja Rasuo presudila da se priklonim njegovom stavu, onda je Sale u ogromnoj zabludi. Stavovi o Evropi koje je Rasuo izneo u tekstu do te mere su ubedljivi da u njima nema ni traga o perfidnosti, oni su kako ja to vidim plod detaljne analize i ubedljive argumentacije. Toliko o mojoj navodnoj naivnosti. A sada nesto o pozivu istomisljenika da se pridruze, na valjda intelektulni linc autora, od strane Saleta ni malo ne zvuci naivno. Za kraj pitam se je li to deo tog evropskog duha?
Preporuke:
0
0
28 petak, 26 februar 2010 11:08
Sale iz Beograda
Iako mi nije bila namera da povredim koleginicu Katarinu, samo sam je uzeo za primer, ja joj se izvinjavam. Sve druge stavove povodom teksta Rasua zadrzavam. Tome bih jos dodao da njegovo zalaganje za teritorije zvci anahrono. Zar ne vidi da vise nije vazno sta je cije, da se pravi Evropa bez granica. Valjda je vazno kako se zivi a ne gde se i narocito na cijem teritoriji zivi.
Preporuke:
0
0
29 petak, 26 februar 2010 15:53
Martinovic iz Podgorice
U potpunosti dijelim zebnju o mogucim poslijedicamb nekritickog pristupa evrointegracijama koje u svom napisu izrazava Rasuo. Ono sto vazi za Srbiju utoliko prije je primjenjivo na Crnu Goru i zaog toga sto su obe ove drzave kroz istoriju dijelile istu sudbinu sve do ovog naseg nakaznog i razistorijskog doba.
Preporuke:
0
0
30 subota, 27 februar 2010 23:20
Svetolik
"Našto da se kleči Beču i Evropi
Kad nas radost od njih nikad snašla nije.
Ma koliko da nas i spajaju tropi,
Nas je razdvojilo sunce religije."
Preporuke:
0
0
31 nedelja, 28 februar 2010 09:47
Svetozar iz Novog Sada
Podstaknut idejama iz teksta Borivoja Rasuo slutim da bi pretpostavljena godina prijema Srbije u EU 2018. mogla biti godina raspada Evropske Unije. Nisam siguran da za taj raspad ne bismo bili okrivljeni mi Srbi. Jer kada mozete terati jedino realno stradali narod od genocida na Balkanu Srbe da je on pocinio tzv. genocid onda je sve moguce. Na zalost kod nas Srba ima dosta onih koji su zarad svoje male koristiti spremni da nanesu ogromne stete narodu kome samo pripadaju a ni po cemu ne dele njegovu sudbinu. Za nadati se je da ce i tome doci kraj. Tekst kao sto je ovaj uliva nadu i svedoci da jos ima nacionalno ozbiljnih i odgovornih Srba..
Preporuke:
0
0
32 nedelja, 28 februar 2010 20:52
Kosta
Ako bi se neko upitao kakva je razlika između nekadašnje Austrougarske koju su u našoj školskoj istoriji nazvali tamnicom naroda i sadašnje Evropske zajednice, mnogo šta bi išlo u prilog Austrougarske. Sadašnja Evropska zajednica ima tri zadatka: prvi, da se uništi nacionalna svest i etnička čistoća evropskih naroda, multikulti politikom i preseljavanjem zbog nezaposlenosti. Dok se pravi veštačka svest o američkoj naciji, uništava se svest o istinskim nacijama i nacionalnim državama u Evropi. Drugi zadatak je onesposobljavanje evropskih država za samostalni nastup na svetskom tržištu i iseljavanje njihovih proizvodnih pogona u zemlje trećeg sveta. Treći zadatak je korišćenje te iste Evrope kao poligona za vojnu vežbu napada na Rusiju, po sistemu kad - tad. Ko preživi pričaće, a mi težimo iz sve snage da se što bolje podmetnemo da vučemo sramotna kola Evropske zajednice. Uz put smo demontirali sopstvenu vojsku i rasterali i ono malo prijatelja u inostranstvu koje smo imali. Pored Bondstila na Kosovu, koji je tamo silom postavljen, imamo i komunikacioni centar u Košutnjaku, centar za obuku specijalnih jedinica u Nišu, aerodrome itd. sve iznajmljeno za NATO. Šta mi u stvari hoćemo? Odgovor je prost: ne znamo i ne interesuje nas. Samo da se obogatimo dok ne prođe mandat. I da što duže ostanemo na vlasti.
Preporuke:
0
0

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner