Kome je do morala u politici, neka ide u NSPM

Prvi vek Trijanonskog ugovora i senka „velike Ugarske“

Komentari (23) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 petak, 05 jun 2020 22:39
. . .
" Možda je, zasada, bolje strepnju od te nepoznanice pokriti nadom da su i Mađarska i Srbija, u eri njihovih „najboljih odnosa u savremenoj istoriji“, prepustile „Trijanon“ istoriji, i to baš u doba prvovekovnog mu jubileja." - Ne treba biti naivan. Anti-trijanonski pokret traje, od samog dana potpisivanja mirovnog sporazuma. Sadrži razne elemente, koje su, na svoj način podupirali i `internacionalisti` - komunisti, vešto prikrivajući njegovu revizionističku i šovinističku suštinu. Slično `prijateljstvo` je bilo deklarisano i u decembru 1940.g. A nije potrajalo- ni 6 meseci. I tada su (kao i sada) prikupljani `dokazi` o `ugroženosti` mađarske manjine, što je i bio izgovor za upad u Bačku u aprilu 1941.g. U pitanju je krajnje lukava politika. Primera radi, u 2 armije, koje su poslali na Istočni front, većinom su bili pripadnici manjina. Oni `pravi` su vodili `ofanzive` protiv `četnika` - zloglasne racije i masakre civila po Bačkoj.
Preporuke:
41
8
2 subota, 06 jun 2020 09:12
ima tu jedno ali
Mađarska jedino može da se u nekoj budućnosti proširi na račun Hrvatske, iz nekoliko razloga. Prvi je što je Hrvatska najlabija od njoj susednih država, drugi je što bi im to istovremeno bilo i najkorisnije jer bi tako ponovo izašli na more. Takođe, to ne bio izolovan incident jer i Italija želi da povrati svoje teritorije koje su joj otete posle II svetskog rata. Znaju i oni to, i Orban se trudi da ima bolje odnose sa Srbijom, Rumunijom i Slovačkom nego njegovi prethodnici. Što se tiče mađarskog ekonomsko širenja na Srbiju, ono je manje od hrvatskog, a nešto se ne sećam da je prodaja najvećih prehrambrenih preduzeća Kraš, Frikom, Dijamant itd i trgovinskih lanaca kao Roda hrvatskim firmama izazvala neki protest kod domaćih univerzitetskih profesora. Nešto mi deluje da bi titoisti opet da nas spremaju za to da su nam Hrvati braća i da mi treba da branimo Hrvatsku od Mađarske i Italije, ali srećom takvih koji bi naseli na to je danas toliko malo da neće moći da naprave nikakvu štetu.
Preporuke:
47
8
3 subota, 06 jun 2020 11:38
Mile
Dobar tekst i važno podsećanje.
Preporuke:
25
6
4 subota, 06 jun 2020 11:55
bane
A šta ćemo ako se revizionistički apetiti ne završe samo podelom Hrvatske? Šta ako Italija posegne i za Crnom Gorom i Albanijom, a Bugarska za Severnom Makedonijom? Kako posle da im se odužimo?
Preporuke:
14
20
5 subota, 06 jun 2020 12:45
Jeremiah
"...verovatno se krije negde iza nastojanja Mađarske za vođstvom u centralnoj Evropi. Još uvek ne znamo da li su davanje državljanstva (glasa) Mađarima u dijaspori, njihovo kulturno objedinjavanje i političko okupljanje (osnivanjem filijala partija iz matice) ˗ a u Srbiji, posebno, ulaganje u njihov standard i ostanak putem golemog nacionalno usmerenog fonda Prosperitati, kupovine prevashodno vojvođanskih banaka i njiva ˗ znak veličine neke nove Mađarske".

Prvi put vidim da neko NAŠ problematizuje ovu "atmosferu".
Moj kolega Mihalj (Mike) gosti me u svojoj kući u blizini Vašingtona (DC) i onako uz vino, pokazuje mi kartu "Velike Mađarske". Delovao je "bezazleno"; nisam mu ništa rekao. Možda i zato što znam da se on neće pitati oko toga.
Preporuke:
18
7
6 subota, 06 jun 2020 13:03
xy za nemackog i engleskog ambasdaora
Uz duzno postovanje Orbana (trenutno)madjarima nikad verovati kao ni vatikanu,nek se sire gde god, samo da nas zaobilaze u sirem luku.Uzgred hrvatsku i treba podeliti u cetiri dela, srpski,madjarski,italijanski i da ostane mala ndh,Po slicnoj formuli i makedoniju.
Preporuke:
40
5
7 subota, 06 jun 2020 13:12
I nama bi, Srbima svih vera i zakona, bolje bilo da...
... Jugoslaviju smatramo svojim vaznim i dostignucem i sredstvom za i opstanak i napredak, nego sto vazda kukamo na nju.
Preporuke:
11
37
8 subota, 06 jun 2020 13:45
ima tu jedno ali
@bane
A šta ćemo ako se revizionistički apetiti ne završe samo podelom Hrvatske? Šta ako Italija posegne i za Crnom Gorom i Albanijom, a Bugarska za Severnom Makedonijom? Kako posle da im se odužimo?

Šta ima nas da bude briga za Albaniju u Makedoniju? A što se CG tiče, zna se šta je srpsko, a za milogorsko neka se brinu oni.
Preporuke:
32
6
9 subota, 06 jun 2020 13:48
brlj
Nemamo ništa protiv Mađara, ali imamo protiv velikomađarskog bezumlja. Koje se manifestuje - kroz spomenutu njihovu anti-trijanonsku politiku, kroz perfidne načine nasilne asimilacije manjina, itd. Ne bi bilo vredno spomena, da se takva politika ne nastavlja i u sadašnjosti. Prilagođavajući se uslovima vremena. Snažna propaganda, po kojoj su `dobitnici` po Trianonu `lopovi` koji drže `mađarsku zemlju` i `ugrožavaju` njenu manjinu itd.
Kao prvo nije istina, da je Mađarska isto što i Ugarska. Kao što je Austro-ugarska nastala nagodbom sa Habzburzima, 1867.g, tako je raznim `sporazumima` nastajala i Ugarska, od vremena dolaska Mađara u Panoniju. (Dozvolom kneza Bratislava). Nasilna mađarizacija, uglavnog slovenskog življa, posebno je bila izražena posle Nagodbe (Mihailo Pupin je zbog protesta morao da napusti rodni kraj, kao i stotine hiljada drugih, koje je takva opaka radikalna politika pokrenula u emigraciju). I danas taj `vampir` predstavlja pretnju miru...
Preporuke:
35
6
10 subota, 06 jun 2020 16:23
B.P.
Zbog Madjarske je nedavno Canak izjavio da bi nezavisna Vojvodina bila lak plen susednih drzava te zato treba ostati uz Srbiiju.
Preporuke:
23
7
11 subota, 06 jun 2020 21:34
ribaldson
Madjare verovatno najvise boli Erdelj, i grad Kluz. Kluz, koji madjari zovu Kolosvar, a ustvari se grad prvo zvao Kljuc, samo su to srbi zaboravili. Erdelj je gde su se madjari prvo naselili, to im je sveta zemlja, zato ih Erdelj najvise boli. Ali, ako ce se detrianonizacija negde zapoceti, zapocece se sa Srbijom. Srbija je najslabija i vojno i politicki, a eurogradjanskosrbistanska vlast je vec izrazila spremnost na promenu granica. Ako, kad su srbi glupi. U Erdelj u Rumuniju na dan secanja svake godine na hodocasce ide milion madjara. Nepregledno more madjara. Oni se secaju. Mozda ce Erdelj madjari povratiti kasnije nego Dejlvidejk (Vojvodinu) ali ce ga povratiti. I srbi bi Kosovo povratili kada bi na Vidovdan krenulo milion hodocasnika. Ali srbi su vec zaboravili.
Preporuke:
23
9
12 nedelja, 07 jun 2020 09:10
56
Kako kaže jedan stihić ,, Ko ne sluša pjesmu, slušaće oluju''.
Kome istorija nije učiteljica, greške mu se ponavljaju. Kako su srpske zemlje(banovine) lako postajale plen Mlečana, Vizantije, Arapa i Ugara? Tako što su njihove vođe bile nesposobne i mlohave, a mi danas pored toga imamo i šizofrtenog vođu, bolesnog defetistu i veleizdajnika. Naravno da Orban to vidi, merka i čeka povoljan trenutak da uskoči do Save. Ulaže stotine miliona evra nepovratnih sredstava u Bačku i šire u Vojvodini, stvarajući na taj način ekonomsku diskriminaciju između Mađara i ostalih. Ako tome dodamo neravnopravno tretiranje domaćih i stranih kompanija koje sprovodi ova veleizdajnička vlast možemosamo zaključiti da smo u lošim rukama na lošem putu.
BOJKOT!
Preporuke:
15
7
13 nedelja, 07 jun 2020 10:58
siniša @ i nama bi Srbima bolje bilo br.1.
A šta da kažete kad "glavni" sa odbrane Jugoslavije i kandidat da iz SPS-a pređe u Jul kaže : "Ja Jugoslaviju ne bih ni pravio".

A kakvi su tek srpski kadrovi iz BiH bili.

Evo paralele. branko Mikulić, koji je bio i ovakav i onakav, za nas "pametne Srbe" najčešće predmet izrugivanja kad je postao premijer vlade BiH, ne Jugoslavije, mada je i to bio, na prvom sastanku vlade
kojom je predsedavao je rekao. "nama se rugaju da smo glupi i neuki. Zato predlažem da se pokrene akcija izgradnje 1000 ( hiljadu ) škola u BiH". Ta akcija je izvedena i izgrađeno je 1000 škola.

A pazite ovaj primer. Zet "generala" Ora koji je bio najbolje plasiran rukovodilac iz Hercegovine posle Rade Hamovića, ratnog generala i Vlade Šegrta prvog ministra poljoprivrede u Jugoslaviji, koji je bio šef KOS-a, dakle njegov zet, koji je primao borački ododatak, pa kad je trebao da ode u penziju rekao nisam ja 1929 godište, nego 1931, pa zatim 1933, je bio šef železničke stanice u Čapljini. Išao sam tamo službeno.
Preporuke:
3
7
14 nedelja, 07 jun 2020 13:42
Onako
1056
Kako kaže jedan stihić ,, Ko ne sluša pjesmu, slušaće oluju''.
Kome istorija nije učiteljica, greške mu se ponavljaju... Naravno da Orban to vidi, merka i čeka povoljan trenutak da uskoči do Save. Ulaže stotine miliona evra nepovratnih sredstava u Bačku i šire u Vojvodini, stvarajući na taj način ekonomsku diskriminaciju između Mađara i ostalih


Plus državljanstva Mađarske koje po Vojvodini masovno uzimaju i Srbi a ima ona stara izreka " čiji državljani , njegova i zemlja".
Preporuke:
8
10
15 nedelja, 07 jun 2020 19:30
Zvonimir Bgd
I bez nagađanja o mađarskim apetitima prema srpskoj zemlji, mi već imamo njihov (novi) nož u srpskim državnim leđima zaboden u najnovije vreme - priznanje lažne države Kosovo*!!!
Kako stvari stoje, ne vidi se bilo kakva njihova volja da isprave ovu nepravdu prema nama kao susednom narodu i da povuku to priznanje.
Nema tamo ni jednog političara danas koji bi bio bar na nivou predratnog premijera Pala Telekija i koji bi priznao koliko je mađarska politika nečasna prema Srbima. Naravno, ne očekujem da Orban izvrši samoubistvo zbog njihove današnje agresije na srpsku državnost, kao što je to uradio Teleki u momentu kada je Mađarska odlučila da izvrši agresiju u 2.sv.ratu.
Nevolja je u tome što Orbanu (i drugim mađarskim političarima) ne pada na pamet da povuku priznanje Kosova* kao akt koji bi predstavljao dokaz o njihovim dobrim i časnim namerama prema Srbiji.
Bolji ekonomski odnosi to ne dokazuju, jer se ne tiču dobrih namera, nego uzajamnih komercijalnih interesa.
Preporuke:
15
3
16 nedelja, 07 jun 2020 21:33
braša
" u 2 armije, koje su poslali na Istočni front, većinom su bili pripadnici manjina. Oni `pravi` su vodili `ofanzive` protiv `četnika` - zloglasne racije i masakre civila po Bačkoj."
- I to nije bilo po prvi put. Zato, zar ne bi trebalo oni koji su se poveli `pravima` novog madžarskog pasoša, da razmisle malo i o - `obavezama`?
I ne valja dvostruki aršin. Da tražiš maksimalno a daješ ništa ili minimalno. Dokazano je već da će tako i da nam bude vraćeno pri pravom merenju.
Preporuke:
9
4
17 ponedeljak, 08 jun 2020 12:56
supervizor
ovo što orban radi biće za koju deceniju pravilo - iscrtavaće se nove granice u evropi - nakon konačnog slabljenja usa i jačalja rusije i kine - baš kao što se desilo nakon raspada sssr-a - da smo pametni, i nama treba da se "omaknjavaju" mape svih srba u jednoj državi
Preporuke:
8
3
18 ponedeljak, 08 jun 2020 13:15
Aca
"Vuk dlaku menja, ćud nikada"
U vreme bombardovanja 1999 godine tadašnja vanparlamentarna opoziciona partija Viktora Orbana je demonstrirala ispred parlamenta u Budimpešti sa zahtevom da Mađarska vojska uđe u Bačku, na svoju teritoriju" jer SR Jugoslavija ne postoji, napadnuta je od Nato pakta i da Mađarska vojska mora da zaštiti svoj narod.
Isti oni, isti mi.
Nikakve promene ovde nema. Viktor Orban to pokušava da krije.
Što se tiče prijateljstva, molim vas pročitajte sporazum o "večnom prijateljstvu i nenanapadanju" između Mađarske i Kraljevine Jugoslavije.
Zašto se ubio grof Pal Teleki.?
Preporuke:
13
3
19 utorak, 09 jun 2020 08:57
Simpatiko
zanimljivo da niko, ni autor, ni komentatori članka, ni jednog trenutka ne vide paralele između "nepravednog" Trijanona i "nepravednih" avnojevskih granica koje su bile jednako osporavane u Beogradu kao trijanonske u Budimpešti.
Preporuke:
6
1
20 utorak, 09 jun 2020 15:06
Inspektor Vinko
Mađarska se opredelila da iz susednih zemalja privlači Mađare i tako vitalizuje naciju. Teritorijalne pretenzije ne postoje jer su nemoguće. Evo kod nas u Vojvodini mladi Mađari već 25 godina
odlaze posle gimnazije ili fakulteta u Budimpeštu, čist ćar, Mađarska dobija obrazovane ljude.
Preporuke:
3
3
21 sreda, 10 jun 2020 19:35
Igor Vida
Čini mi se da je uvaženi profesor Orlović previše optimista, kada govori u kategorijama prvog (samim tim i više vekova). Kao istoričar i politolog poznajem političku scenu Srbije, a i Mađarske. Pre bih govorio o poslednjoj, eventualno pslednje 2 decenije Trijanona.

Loša vest za nas je da će u Srbiji Vučić da vlada još 10 godina, a dobra vest za Mađare je da će tamo Orban da vlada još 10 godina.

Mađarski nacionalizam se razlikuje od srpskog u tome što je tipičan za srednju klasu, za obrazovaniji sloj stanovništva, bazira se na kulturi, a ne na raspaljivanju strasti kod nižih socijalnih slojeva. Nije bukački i - oprostite na izrazu - sendvičarski.

Orban radi postepeno, planski, bez zaletanja. I što je za Mađare najvažnije, ne konfrontuje se sa stvarnim centrima moći. To što je u poslednje vreme nešto otvoreniji, može samo da znači, da je dobio mig, da može. Ima američke savetnike i lobiste u svom timu, kao i Tuđman početkom 90-ih. Zna kada treba napred, kada nazad. Loše vesti za nas.
Preporuke:
8
0
22 sreda, 10 jun 2020 19:49
Igor Vida
Nastavak

Dve zanimljivosti:

Globus koji vidite na slici je rad mađarskog geografa Lasla Percela (1827-1897). U vreme kada je Percel živeo i radio granice su zaista bile te koje prikazuje, a slika je prvobitno objavljena početkom maja na Orbanovom fejsbuk profilu, kao poruka maturantima koji su taj dan polagali ispit iz istorije.

Moja porodica je poreklom iz Ličkog Petrovog Sela, a do oluje imao sam rodbinu još u Gračacu, Donjem Lapcu i Srbu. Upoznao sam mađarske nacionaliste koji su znali gde su ta mesta. (Lika je do 1. svetskog rata bila najjužnija županija - kako to Mađari zovu - "Zemalja krune Svetog Stefana (Ištvana)".) A opet upoznavao sam i užarene iskrene srpske patriote, koji su znali da govore o srpskim zemljama, a nisu baš bili 100 posto sigruni šta je gde.

Ono što je vredelo u srpskom patriotizmu, ostalo je obezglavljeno otkad je Vučić razbio DSS iznutra i otkad su se Dveri utopile u sivilo SzS.
Preporuke:
7
0
23 sreda, 10 jun 2020 22:38
. . .
Veliko-mađarski mit je poput teško lečivog ili neizlečivog alkoholizma. Pitanje itelektualaca koji ga zastupaju jeste, koliko su `celi` a koliko polu (intelektualci). Posebno je pitanje kako ih regrutuju, najverovatnije podstičući častoljublje, narcisizam, karijerizam i naravno, materijalnim stimulima... Pa, ako je Petrović postao Petefi, šta treba Šaponjiću da postane - `Aponji` ? Nacionalizam za intelektualce a šovinizam, za one bez mnogo intelekta ? Falsifikuje i `stvara` se `istorija`, sada i pomoću vikipedije. Ima je, na engleskom, mađarskom i na - esperantu. Jedan `naučni` izvor će da vam `objasni` da su mađarska plemena lutajući Evropom - `osvojila` mnoge zapadne zemlje ! (Hoće li i to da uđe u Magna Hungariju` ?) Na osnovu takve `istorije` vrši se indoktrinacija mladih. - Koliko je po vojvođanskim salašima bilo `istraživačkih` kampova ? Koliko hodočasnika krstari `Karpatskom kotlinom`. Pokret, navodno `hrišćanski` a postavljju paganske visove. Za carstvo - zemaljsko. Bezumlje...
Preporuke:
5
3

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner