Kome je do morala u politici, neka ide u NSPM

Da li aktuelni krvavi sukob u Idlibu znači definitivni kraj rusko-turske saradnje i mogući početak rata?

Komentari (19) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 subota, 29 februar 2020 08:28
s
Rusko Turskog prijateljstva nikad nije bilo, bila je samo kupovina vremena i priprema za nadolazeću neminovnost,a to je konačna odluka čiji će biti Bliski istok posle pogrešne procene Amerike da ga mogu imati celog samo za sebe.
Rusija će Turcima i Zapadu dati još malo vremena i lične štete dok ne preduzme mere za put bez povratka u dijalog.
Preporuke:
66
2
2 subota, 29 februar 2020 08:38
Nisam siguran
Rusija nije saterana u ćošak već Turska. Rusi imaju rezervni položaj. Rusija neće započeti rat kada hoće Amerika. To je i na Balkanu bilo. Srbi to ne shvataju. Nije ni Sloba shvatao. Ne vrti se svet oko Srba. Dobra strategija je da imaš čvrst savez pre rata a posle da možeš samostalno izdržati prvi udar. Mi smo se obrukali u Vukovaru nesposobnošću. Najviše nas je koštao Milov Dubrovnik. Uvek se odgovara asimetrično! Tu je i naprimer i strateška greška lažnih četničkih ideologa ako se tako može nazvati Drašković,izvinite pošteni četnici. Njihov primitivni odgovor je radio za protivnika jer im je dao materijal za propagandu. Treba učiti na greškama. A šta ako ustanu Kurdi u Turskoj a Čečeni ostanu uz Putina???
Preporuke:
82
8
3 subota, 29 februar 2020 09:22
SRB
Turci pojacavaju pritisak u Siriji.Upravo su unistili jedan sistem Pancir Sirijskih snaga i bombardovali Alepo.Rusine smeju da zaostravaju situaciju.Nemaju dovoljno ljudstva kako bi pomogli siriske vladine snage.Mislim da ce Turska drzati Idlib pod svojom kontrolom sto ce biti kost u grlu i Rusiji i Basaru.
Preporuke:
14
48
4 subota, 29 februar 2020 09:39
.
Da, upravo tako, "saradnja" nikada i nije bila iskrena, jer i suviše je teško "istorijsko nasleđe" neprijateljskih odnosa između Turaka / Osmanlija i Rusa i svako međusobno približavanje je bilo i ostalo radi "skrivenih namera" , konkretno najnovije da Rusi izvuku Turke iz NATO pakta a onda "da 1:1 zarate sa Turcima" a Turci su želeli "tajne S-400 predati NATO paktu".
Preporuke:
39
4
5 subota, 29 februar 2020 09:48
i eto problema
Siguran sam da i u Rusiji ima dovoljno ljudi koji dobro znaju ko su i šta su Turci, ali kad je Putin krenuo da se grli sa Erdoganom oni su bili ili ućutkani ili zagušeni bukom režimskih podrepnih muva. Najveća ruska greška je sistem vladavine jednog čoveka, koji sve zna o svemu, i to je ono što im se stalno obija o glavu. Spoljna politika jedne velesile ne sme da okreće za 180 stepeni svakih par godina, u zavisnosti od toga da li je vođa došao na "genijalnu" ideju ili mu se ta ideja obila o glavu.
Preporuke:
36
36
6 subota, 29 februar 2020 10:06
konacno
Pravi rat, dve zemlje koje imaju veliku regrutnu bazu, mogucnost mobilizacije, zivoti vojnika im nisu na ceni kao na zapadu... dakle ko nekad, najbolje bi bilo da se tuku bajonetima i kundacima, ovi moderni ratovi nemaju cojstva. Zapad trlja ruke, jer ovi ce da se mlate do iznemoglosti. Zanimljivije nego ratovi joystickom.
Preporuke:
18
26
7 subota, 29 februar 2020 10:57
penzioner Cviko,
Rat je neizbežan. Prošle godine u jednom komentaru napisao sam da Turčinu nije za verovati. Našao se neko da me tim povodom napadne. Ali dobro, ima nas raznih. Sada je samo pitanje, dokle Rusija može da ide u kupovanju vremena kroz razne "prijateljske radnje"? Rusija je povratila Krim koji je strateška tačka prema Turskoj. Na Krimu su postavljene vrojne vojne instalacije. Od Krima do ankarskog vilajeta je nekih 500 km. Osim toga tu su i ruski brodovi te podmornice koje imaju ubojito naoružanje. Nekoliko američkih ratnih brodova u Crnom moru nisu neka prepreka za Rusiju. Ukrajina, Rumunija, Bugarska neće smeti da pisnu. Od reakcije, NATO snaga neće biti efekta na suštinu sukoba. NATO će biti roda koja iz plitkog tanjira pokušava da se najede bistre čorbe. I posle, verovatnog ruskog raketnog uadara sve će se promeniti. Ništa neće više biti kao do sada.
Preporuke:
41
10
8 subota, 29 februar 2020 11:01
GRU
Pancir nije uništen. To je fake news. Poginulo je mnogo sirijskih vojnika, ipak mnogo manje nego što Turci tvrde. Rusi pristali na primirje, a prethodno je Ergodan rekao Putinu da se skloni sa puta. Katastrofalno ponašanje Rusije. Asadu i njegovima kapa dole. Iran je sateran u mišju rupu. Kina lovi u mutnom. Win Win situacija za Joykiller klovna Trampa. Tursku će disciplinovati, Rusiji pokazati da je drugorazredna sila.
Preporuke:
27
44
9 subota, 29 februar 2020 11:56
stojan
...nista nece biti, Turska, tacnije Erdogan kupuje svoje birace, dize sebi rejting, istovremeno postujuci dogovor sa Rusijom, polako se povlaceci toboze pred ruskim udarima, uz neke zrtve, dogovorene, namestene da poginu, da bi se, eto, povukli 'cistog obraza", sve je rezija Erdogana zbog "jastrebova" oko njega
Preporuke:
18
11
10 subota, 29 februar 2020 15:58
Tolstojevski
"Turci agresivni kao i uvek našli su se između čekića i nakovnja i sada im je neko drugi kriv."

Turci nisu slučajni prolaznici u sirijskom ratu. Još dok Rusija nije bila uključena u vojne operacije, preko turske granice u Siriju je ubačeno hiljade islamskih terorista. Asad bi se obračunao sa lokalnim teroristima, ali sa uvoznim nije mogao. Umiješala se Rusija, tako da je Turska direktno odgovorna za eskalaciju. Sad "odbranom" Idliba radi isto. Erdogan se poziva na narod, u čije ime se obračunava sa sirijskim režimom. To kaže čoovjek čiji je režim jedan od najgorih u svijetu. Koji u zatvorima ima više političkih zatvorenika, nego Kim DŽong Un. Gotovo da nije komentarisana izjava njegovog savjetnika Ćasina, koji je rekao da će 25 miliona muslimana koji žive u Rusiji rasparčati ovu zemlju iznutra u slučaju da izbije rat sa Turskom. Njih je sve "pametni" savjetnik targetirao kao islamske teroriste, i ako dođe do rata i pokušaja rasparčavanja Rusije, moglo bi se desiti da završe u Turskoj.
Preporuke:
43
1
11 subota, 29 februar 2020 16:20
Duško Gajić
Rusija je mnogo uložila u Siriju, ali je mnogo uložila i u odnose sa Turskom. Neki kompromis moraju postići. Turcima i proturskoj opoziciji će biti omogućen opstanak oko Idliba, ali da ne ugrožavaju funkcionalnost Sirijske države. To je želja Rusije, ali ona se može ispuniti samo uz dobru pretnju silom. Ako Turci osete tvrdo, to je moguće. Ali, ako Rusija pokaže slabost, loše joj se piše u Siriji. Verujem u Rusiji i u snagu ruskog oružja kao instrumenta odvraćanja. Očekivati da Rusija posle svega kroz šta je prošla u Siriji sada popusti, nije realno. Asad bi trebalo da uspostavi bolje odnose i vojnu saradnju sa Kurdima kao branu nadirućem Turskom uticaju. Isti ovakav pakao čeka i Srbe kada Turci reše da prave unitarnu BiH. Ekonomija, što jača i vojska za respekt, to je ono na čemu naša nacija mora da radi danonoćno.
Preporuke:
41
5
12 subota, 29 februar 2020 18:36
penzioner Cviko , ,
@ Duško Ganić,
Rusija kupuje vreme jer nema dovoljno naoružanja. Setite se Putinove izjave posle parade na kojoj su prikazani tenkovi Armata i drugo. Tada je kazao: a sada u proizvodnju. A za proizvodnju treba vremena. Isto je i sa NATO alijansom. Ne mogu sve odjednom. Posle svake vežbe, na mestu vežbe ostavljaju borbenu tehniku što Rusi prate. Ljudstvo će dovesti zadnje. To može biti prelomni trenutak....
Preporuke:
14
18
13 subota, 29 februar 2020 22:47
aleksandar
Sa Turcima ne treba tikve saditi.
Preporuke:
32
0
14 subota, 29 februar 2020 23:40
frlj
Ima Redžo neprijatelja, već i previše...
Preporuke:
19
1
15 nedelja, 01 mart 2020 10:48
ribaldson
Setimo se proslosti. Antiohiska pravoslavna patrijarsija, jedna od velike cetiri, nema sediste u gradu Antiohiji. Antiohija je danas u sastavu Turske. Negde izmedju dva svetska rata, turci su prvo poslali teroriste a zatim vojno upali u Siriju, okupirali deo, zatim je taj okupirani deo proglasio samostalnost,a zatim se ujedinio s Turskom. Isto kao i na Kipru. I Turska je resila da se ponovo prosiri na racun Sirije,na isti nacin. Cilj je verovatno okupacija Alepa,drevnog grada,drugog po velicini u osmanlijskom carstvu.
E sad, moze li ozbiljna drzava trpeti tako nesto?
Srbi ne da trpe nego i vole, rajinski narod, ali srbi odavno nisu ozbiljan narod. Ali Sirija jeste.
Preporuke:
30
1
16 ponedeljak, 02 mart 2020 10:04
Miroslav Đukić
Nikad i nigde nije onako kako mi Srbi zamišljamo "visoku politiku"! Erdogan ovim ispituje dokle može da ide, pred Rusima tvrdi pazar, stvara novu, za sebe povoljniju situaciju, za nove pregovore sa njima i Amerikancima... Ništa nikada nije potpuno gotovo i ništa nije zakovano i definitivno. To je Orijent, politika se vodi kao izrada kolača: hladne tulumbe - vruć šerbet, ili vruće tulumbe - hladan šerbet. Kao što nije raskinuo sa Amerikancima, kad je kupio s-400, neće ni sada sa Rusima. Nije lud! Sad će, na ime zaoštravanja sa Rusima, doboti nešto od Amerikanaca, pa će napraviti kompromis sa Rusima i tako biti umiljato jagnje na dve strane. Putin i Rusi znaju sa kim imaju posla, nisu oni "lider u regionu", kao neki!
Preporuke:
19
0
17 ponedeljak, 02 mart 2020 13:28
ANALITIČAR
Erdogan i tursko vođstvo vode ekspanzionističku politiku. Dok su izdajnici Rusije Gorbačov i Jeltsin uništavali Rusiju pre Putina Turska i njena obaveštajna služba MIT skupa sa američkom CIA su naoružavali vahabi ološ u Rusiji (al kaidu na Kavkazu, Čečene, Dagestance, Inguše). Teškom mukom je Rusija stavila Kavkaz pod kontrolu. Putin to nije zaboravio Turskoj kao što im nije Kina zaboravila jer Turska obučava Ujgure u provinciji Sinkjang u Kini koji razbijaju Kinu i stvaraju suni muslimanski kalifat u Kini. Turska doživljava težak poraz u Siriji kao i USA od Rusa i Iranaca i Hezbolaha. Tursku vodi prepotentni luđak Erdogan koji ne samo da je provocirao Ruse na Kavkazu i Kineze u Sinkjangu , taj Erdogan ponižava Grke i i dalje drži na Kipru tursku autonomiju. Ne samo to nego je vojno upao čak u Libiju, u rat
u Azerbejdžana (proturkijski narod) i Jermenije Erdogan podržava Baku odn Azere oko Nagorno Karabaha. Zato Turskoj treba stati za vrat. Putin ih davi lagano, inteligentno
Preporuke:
11
2
18 ponedeljak, 02 mart 2020 13:37
ANALITIČAR
2

E sada, pošto al kaida u Siriji gubi rat, pošto je Turska taj teroristički ološ podržavala i dovodila iz celog sveta Rusija im to nije oprostila. Međutim, Rusi gledaju da im je Turska rival ali im nije primarni rival. Primarni rival Rusa je NATO PAKT a Putin i Rusi žele da preko Turske razbiju NATO, Turska je u ruskim strateškim zamislima van NATOa, zato je Rusija dala Erdoganu jedan dan da izbombarduje Siriju ne bi li Rusi EGOMANIJAKA Erdogana zadovoljili zbog unutrašnje javnosti. A koliko se Rusija ne boji Turaka kaže podatak da su Rusi ubili čak desetak čečenskih terorista u sred Istanbula. Ruske ekipe za likvidacije terorista, tako da će sukob Rusa i Turaka završiti katastrofom Turaka. Putin je matematički tačan, egzaktan, njega ne zanima UMETNIČKI DOJAM, rat i geopolitika nisu umetničko klizanje, niti je veliki Vladimir Katarina Vit. Niti ga zanimaju aplauzi a ni trostruki aksli. Rusija je mašina koja funkcioniše na razumu a tek onda na emocijama. Daće Erdi malo lufta
Preporuke:
13
2
19 ponedeljak, 02 mart 2020 13:43
ANALITIČAR
3

Bude li se Erdogan pravio lud. Bude li se opet slizao sa amerikancima. Bude li naoružavao al kaidu Rusija će naoružati Kurde. Kurdi su ruski džoker. Imaju brojno ljudstvo, imaju hrabrost a mrze Turke jer ih Turci desetinama godina ponižavaju. Rusi će Kurdima dati obaveštajnu podršku, i moderno oružje, vojne savetnike. Plus Rusija ne voli Tursku megalomaniju na Balkanu. Balkan Rusija smatra srpskim i ne sviđa joj se Turska podrška šiptarskim ekstremistima niti im se sviđa podrška MUSLIMANSKOM BRATSTVU u Sarajevu tj Bakiru. Ali to treba Dodik da shvati da je adresa na koju treba da kuca Kremlj. Ali ne mogu ja držati besplatno idiotioma lekcije. To što imam snagu za procene, inteligenciju i iskustvo je zahtevalo oko 30 godina rada i truda i pre svega patriotizma. Dodikove savetnika zanima isključivo novac i položaji i upravni i nadzorni odbori.
Preporuke:
15
2

Anketa

Da li mislite da će se Srbija pridružiti sankcijma EU protiv Rusije?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner