четвртак, 29. септембар 2022.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Коме је до морала у политици, нека иде у НСПМ

Српски евроутопизам

Kоментари (30) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 четвртак, 19 новембар 2009 20:15
Вања
Чек да Ђелић види шта финансира "његово" министарство или је ипак овај рад финансиран док је на челу Министарства науке био Александар Поповић из ДСС.
Препоруке:
0
0
2 четвртак, 19 новембар 2009 22:10
горштак
Шта да се каже сем погодак у центар центра. Аутор је поставио огледало пред српске евро-утописте у које они наравно неће хтети (смети) да се погледају. Јер када би то учинили, онда би много тога неугодног морали признати себи. А то им се нипошто неће, јер би се тада у један мах расплинула сапуница интелектуално-идеолошког комфора у коме им је тако пријатно и удобно. Како признати себи да стварни живот није тако поједностављен и сапуничаст каквим га желе на силу приказати идеолози такозваног ''отвореног друштва''. Лакше је сматрати да су и Свет и Европа и Срби баш такви каквим их тумаче брошуре и памфлети са сорошевских курсева и семинара, па макар и не били сасвим (или чак уопште) у праву. Лакше је градити се ''слободоумним'' кроз антисрпство, антитрадиционализам и друге морално-подобне нихилизме, него некаквим истинским духовним и мисаоним прегнућем и стваралаштвом. Лакше је тезгарити по финансијски моћним сорош-гласилима, штанцовати отровне колумне за лепе хонораре и веровати истовремено да си стварно некакав ретко ''нормалан'' и ''напредан'' тип, него заиста сведочити Истину и Правду и отворено се супротстављати лажи и тиранији.
И тако ''лакше'' по ''лакше'' стигоше евро-утописти до људског и моралног пада, какав не памти историја човечанства. Поред свега другог невероватног, стигоше и до оног срамног списка деведесеторице, на коме би им и Јуда Искариотски позавидео. И по свему судећи, ни ту не намеравају да се зауставе. И падати се може до у рђаву бесконачност.
Препоруке:
0
0
3 четвртак, 19 новембар 2009 23:48
Bg
Srbija ide u EU.
Препоруке:
0
0
4 петак, 20 новембар 2009 00:10
"neoliberalizam"
Gospodine Gajiću, strašno me zanima odakle Vama ideja da evropski fundamentalizam (tj. "evroutopizam") ima bilo kakve veze sa neoliberalizmom?

Pođimo redom! Toni Bler nije neoliberal. Ni Klinton nije neoliberal. Kao što neoliberal nije Obama.

Tačerka i Regan bili su neoliberali. Njihovi ideološki i politički naslednici danas su najveći evroskeptici. Jedan od najznačajnijih evropskih neoliberala, beštinik tačerizma i reganizma, danas je Vaclav Klaus.

To znači da su u Evropi i u SAD najveći kritičari evroutopizma - upravo neoliberali. Dok su najveći evroutopisti - britanski laburisti i socliberali, nemački socdemokrati i socliberali i veći deo francuskih socijalista. Dakle, takozvani "levi centar" čine pristalice one vizije Evrope koju Vi s pravom kritikujete. Obama, prirodno, kao i njegov partijski drug Klinoton, podržava ovu (evroutopističku) opciju i ova opcija podržava Obamu.
Препоруке:
0
0
5 петак, 20 новембар 2009 00:56
Margaret Tačer
Za Neoliberalizam

Dakle, jedino ste u pravu kada kažete da sam ja bila jedan od glavnih začetnika neoliberalnih reformi u britanskom društvu. Ronald Regan u SAD. Međutim u svemu ostalom grešite. Politika političkih stranaka i u EU a i kod nas u Srbiji je često u ozbiljnom neskladu s svojim imenom. Tako da se nemački socijaldemokrati samo zovu socijaldemokratama. Levi centar podržava neoliberalizam, ali se ne radi uistinu o levom centru. Političke stranke koje podržavaju neoliberalnu politiku, pre svega ekonomsku, po logici zdravog razuma se ne mogu smatrati strankama leve provinijencije.Što se tiče Baraka Obame,on podržava EU shvaćenu kao utopiju ili kao realnu političko-ekonomsku transnacionalnu organizaciju. No i Barak Obama u ključnim pitanjima delimično revidira i napušta neoliberalizam. Na primer u oblasti uloge SAD u međunarodnim odnosima. Neoliberalnu fazu koja je počela krajem 70'tih i trajala do 2007.-je karakterisala ofanzivna politika desuverenizacije, kršenje Vestfalskog ugovora itd. Obama delimično, dakle, podvlačim delimično, odstupa od te politike.
Препоруке:
0
0
6 петак, 20 новембар 2009 07:13
Simic Manojlo
Ma meni su ovi nasi "Europejci", pljunuti Jovance
iz Jagodinu. Koji je rekao:" Govori bre srpski,
da te ceo Svet razume".
A ovi nasi "Europejci" nas uce, da prvo treba da
budemo neko drugi, kako bi lakse postali "Europejci".
Pa to je samo drugi kraj, iste primitivne batine.
A sam smisao, i jedan od osnovnih postulata
demokratije, i jeste, da svako bude tacno ono sto
jeste.
Ako tako nije, onda se tu i ne radi o demokratiji.
Ja sam ovo sto jesam, i ni za zivu glavu ne
pristajem da budem, bilo ko drugi.
I na individualnom planu, nastojanja da se bude
neko drugi, su jadna i smijesna, a kamoli na nivou
citavog naroda.
A i mi Srbi, nekako sve vise licimo na masu, koja
jos i nije narod, u Zemlji, koja jos i nije drzava.
Postali smo Zemlja sljepaca, u kojoj i ovi
jednooki "Europejci", mogu da se predstavljaju
kao vizionari.
Препоруке:
0
0
7 петак, 20 новембар 2009 08:32
Јовиша Видић
Ако би смо направили анализу нивоа размишљања и схватања код Еу(ропски) орјентисаних грађана, без тешкоћа би дошли до сазнања: да је њихов ментални ниво на нивоу - "Пролетери свих земаља уједините се". Искуство нам говори, потврђено кроз више од једног века, да таквима предочавати аргументе, јесте узалудна работа. Јовиша Видић од Рудина.
Препоруке:
0
0
8 петак, 20 новембар 2009 09:26
луди скретничар
Заиста одличан текст. Занима ме само да ли је ово исечак из неког обимнијег рада и ако јесте, има ли шансе да се негде објави у целости (или као књига)?
Препоруке:
0
0
9 петак, 20 новембар 2009 11:02
Милица
За неолиберализам
Показали сте крајње непознавање политичке констелације данас. Тачно је да је неолиберални капитализам са свим својим пратећим елементима ескалирао у доба Регана, мада је нетачно да је тада и настао тај вид гледања на полит., економске, финансијске и културне односе у свету.По вашој тврдњи изпада да су неолиберали нужно конзервативци, што је смешно јер су најжешћи поборници тог ,,покрета" и у свету али и код нас управо они који се изјашњавају као левичари.Хоћете рећи да Т.Блер баштини идеје неког социјалистичког покрета јер се декларише као лабуриста.Однос према глобализацији данас одређује и припадност политичкој опцији.Значи, стара подела на лево и десно се изгубила и то је изгледа још само код нас актуелно.Напросто,и Клаус је увидео да је направио личну грешку у прошлости.Пошто је ЕУ глобалистички пројекат, схватио је човек да само Европа нација има шансе, све остало је покушај постепеног али ипак насилног првљења европске врсте ,,лонца за мешање" илити ,,папазјаније" на европ. начин.некадашњу борбу за социјална,радничка права заменила је некаква борба за људска права, што је само по себи парадокс јер ко одређује опсег и значење тога што се зове ,,људска права".Аутор је управо погодио у мету,сад што је то тешко признати заљубљеницима у ,,њу ејџ" филозофију, то је друга ствар.
Препоруке:
0
0
10 петак, 20 новембар 2009 11:45
брм
@ "neoliberalizam"
и ја понављам ваше питање , јер ни мени није јасно какве везе са неолиберализмом има културализам као доминантна идеологија и "заштита" људских права "на терену" (привилегованих)колективитета разних (од етничких до геј популације)уместо појединаца, грађана. и у мом "глупом" мозгу (са или без наводнимка према укусима) неолиберализам личи пре на нешто сасвим супротно, што не значи да га подржавам...
а што се текста тиче - све је то лепо и красно написано (и познато), али опет алтернатива "ниђе"..
докле ће наша елита само да буде "антипротивна" као онај лик из Ћопићеве приповетке?
Препоруке:
0
0
11 петак, 20 новембар 2009 11:51
thinking maize
Гледе "za neoliberalizam" и "Margaret Tačer", као и још понешто. Не улазећи у полемику типа "ко је већи католик од папе" и "је ли старија кокошка или јаје", ограничићу се на неке аспекте које није поменуо г-дин Гајић. Почећу од причице са краја европске младости, из средине 2-ог века нове ере, доба цветања грчко-римске културе. Елем, потоњи васпитач императора Марка Аурелија, стоички философ Епиктет,иначе роб, био је кажњен од свог господара. Овога је нервирало што Епиктет, као роб, му не одаје "дужно поштовање", тј. не боји га се!И ставио га је на муке, тако што му је ноге увртао,стезао... На све то Епиктет је ћутао, само би повремено прозборио: "Не стежи толико, пући ће!" То је још више нервирало обесног робовласника и још више му је стезао ноге, док нису пукле.На то је Епиктет одвратио запрепашћеном газди: "Зашто си толико стезао, видиш ли да су пукле и ја сам неупотребљив!" Тада је газда
"пукао", па је Епиктет могао да се и даље бави философијом,што га је на крају прославило. Какве поуке има ова причица за нас? Има, јер даје једно решење, а оно гласи: "Морамо бити људи, па тек после Срби!" Наравно,блажене успомене патријарх Павле!Стоицизам оплемењен безмерном људскошћу хришћанства!Људскошћу до граница самопорицања! Сад поука није само у овој причици, нити у животном путу нашег патријарха. Поука је у томе, које су алтернативе горњем избору. Јер, сви смо слаби људи! Можемо одговорити и супротно од Епиктета и патријарха Павла. Значи, мочуга у главу нашем мучитељу! Ово није само морални избор, већ и практични. Шта ако се иза нашег "мучитеља" крије наш прави МУЧИТЕЉ, много већи и моћнији?! Наћи "СРЕДЊИ ПУТ"!? Чини ми се да тај "средњи, трећи пут", баш нервира ове "мале мучитеље"! Како изаћи на крај са њима,а да не изазовемо оног већег,правог мучитеља? Чини ми се да је овде могућа једна јеванђеоска препорука:"Не бојте се оних, који Вам могу погубити тело, већ се бојте оних који ће вам погубити душу, а са њом и тело!" (Нови Завет) Наставак следи!
Препоруке:
0
0
12 петак, 20 новембар 2009 12:27
thinking maize
Наставак за "za neoliberalizam", "Margaret Tačer" и
остале колеге са НСПМ-а. Шта рећи о "средњем путу",
који нервира ове наше "мале непријатеље" (читај:
"другосрбијанци","евроентузијасти","људскоправаши",што све подсећа на ССРНЈ, СУБНОР, ССОЈ...)?! Коштуница?! Може, али није само он! Патријарх Павле? Увек, али треба живети и у свету!
НСПМ? Обавезно, али: "потребан, али не и довољан услов"! Да Вас не бих даље "давио" загонеткама сугерисаћу пар ствари.(Што се мене тиче, покушавам,
у оквиру своје професије, да знањем допринесем својој земљи: "Не питај се шта је твоја земља учинила за тебе, већ шта си ти учинио за њу!")Иза покојног оца остало ми је доста књига,између осталог из хваљене библиотеке "НОЛИТА" "Сазвежђа". Знате мале жућкасте књиге?! Било је ту корисног штива, али једно памтим по немуштости, али и утицајности! То је "Философија паланке" Радомира Константиновића. Као млад човек, читао сам свашта, мало тога разумевао, више се поводио за утисцима, туђим и својим... Тако Вам је то драги пријатељи,
када сте "усмерењак",када учите позну марксистичку схоластику, из 5-6-те руке, а не УЧИТЕ КАКО ДА РАЗМИШЉАТЕ! (Слободно размишљање је одлика слободног човека!) Утисак који сам стекао делимичним читањем (делимичним, јер нисам имао снаге да пређем 140-ту страницу тог
"произведенија"!) био је благо речено мучан! Рецимо, знао сам за четнике и (некритички) усвајао да су "они били кољачи"! Али сам знао сам и за усташе и то, да поред тога што су били кољачи, да су бацали људе у јаме и имали ПРАВЕ КОНЦЕНТРАЦИОНЕ ЛОГОРЕ! Гледао сам 77-ме у Јасеновцу документарни филм о (између осталог) ножу који је лично поглавник дизајнирао! Гледао сам још доста ствари... Родом сам из Краљева и знао сам о прогонима Срба са Косова и пре 1981-ве. Тим пре ме је зачудила основна Константиновићева теза о
"српском фашизму",коју је изводио још од Момчила Настасијевића. Његова аргументација је била јако
сложена, али закључци јасни. (Наставак следи!)
Препоруке:
0
0
13 петак, 20 новембар 2009 12:47
thinking maize
Наставак за "za neoliberalizam", "Margaret Tačer" и
остале. Нисам баш разумевао Константивовићеву књигу
али ми је остао горак утисак о "српском фашизму"! Мој народ фашистички?! То прича мени, човеку из Краљева?! Нисам тада то разумевао, али сам приметио егзалтиране похвале тој књизи. Једном сам опрезно питао оца (Иначе човека који није баш имао нешто против социјализма, али који није подносио Тита! Мој отац, није био верник, али је "поштовао значај СПЦ за српски народ!"(цитат!)Ови чудновати парадокси (касније ћу то и искуствено да сазнам!) нису били тако ретки за обичне српске интелектуалце
иначе децу тог времена!) шта има да каже о
"Философији паланке"?! "Дивна књига..." "Тата, да ли си је читао?" "Нисам баш до краја..." Нисам даље питао. (Касније сам нашао код Миће Данојлића да су:"Срби мајстори за незавршене послове"!) Тако сада видим да сам погрешио што нисам до краја читао "Философију паланке"! Послове треба довршавати! По могућству на време, али увек довршавати! А прескачу само понављачи! И мангупи! Било би добро да зауздамо наше мангупе и да не прескачемо више!
Препоруке:
0
0
14 петак, 20 новембар 2009 13:29
Дада
Невероватно је да неки коментатори не увиђају тако очигледну узрочно последичну везу између неолиберализма и како један од њих рече ,,културулизма".Док ово прво, очигледно форсидају експоненти крупног капитала кроз теорију слободног тржишта испада да ово друго намећу ванземаљци.Иза тако крупне идеје и замисли неко ваљда стоји,а узлет такве идеје добијају баш у задњих 20-30 година.Натурање једног погледа на свет, ,,људскоправашког" се агресивно чини путем медија, филмова, музике,књижевности о политици да не говоримо.Дали се то случајно поклапа са неолибералном економијом?
Препоруке:
0
0
15 петак, 20 новембар 2009 13:30
брм
@ milica
заиста сте очитали лекцију "неолибералу" и отворили ми очи
"прављења европске врсте ,,лонца за мешање" илити ,,папазјаније" на европ. начин."
ја сам досада живео у заблуди да је лонац за мешање изум Хенри Форда у циљу "прављења" и идентитетског уобличавања америчке нације, па да би панадан томе био баш нације Клаусове европе нација, али сте нам објаснили да је то уствари исто што и "европска"етничка "папазјанија" денационализација...а ја мислио да је сасвим супротно..
Препоруке:
0
0
16 петак, 20 новембар 2009 13:59
Simic Manojlo
Ja sam citao Radomira Konstantinovica.
Dva puta u razmaku od 20 godina.I oba puta, do kraja. Kao da i nisam Srbin.

Danas o njemu mislim, da takvih duhovnih siromasaka
nema vise, ni u Brzoj Palanci.
Jadno, smijesno, titoisticki, opovrgnuto do
posljednjeg slova.
Ne postoji bolji dokaz, svekolike promasenosti, od
drugosrbijanski bastinika njegovih suludih ideja.
Препоруке:
0
0
17 петак, 20 новембар 2009 14:44
брм
@ dada
да нису можда неолиберализам и културализам ипак две стратегије...можда су инспиратори у крајњем случају исти, али то су ипак две теоретски врло раличите појаве..које свавкако треба разобличити ..а "прави" неолиберали" су ипакк они које је набројао "неолиберализам"...нису сви противници звезде партизановци, има и других који су такође противници, али су сасвим друкчији од партизана..
Препоруке:
0
0
18 петак, 20 новембар 2009 15:02
"neoliberalizam"
Ideologija Blera, Klintona, Obame, Sorosa, ali i svih evropskih utopista, zove se TREĆI PUT.

Oponenti trećeg puta nazivaju se neoliberalima ili neokonzervativcima. Danas su to Vaclav Klaus, britanski konzervativci i američki republikanci. Zanimljivo je da ćemo, ako se malo vratimo u istoriju, videti da su svi neoliberali, posebno oni "najekstremniji", po pravilu prijatelji Srbije, dok su trećeputaši Srbiju bombardovali. Klinton, Bler, Šreder i Žospen, dakle globalna koalicija trećeputaša, bombardovala je Srbiju.
Препоруке:
0
0
19 петак, 20 новембар 2009 15:06
thinking maize
За "Dadu".
Поштована "Dado", нисам фан неолиберализма, али би било згодно да прочитате нека дела Фридриха фон Хајека. За разлику од других великана те друштвено-економске мисли, Ф. фон Хајек оштро разликује две традиције либерализма: 1) континенталну, са ставом активизма спрам проблема промене друштва (пример: Француска револуција) и 2) острвску, са ставом еволуционизма спрам проблема промене друштва (пример: енглески парламентаризам). Прва се залаже за свеобухватну промену друштвених односа са циљем
"еманципације човечанства".Сагласно томе, комунизам
је "чедо" таквог духовног правца.Да ли је то "чедо"
законито или не, друго је питање. Друга традиција либерализма, острвска залаже се за природан развој друштвених институција, за поштовање традиције укључујући традиционалне религије и цркве. Наравно,
обе струје се залажу за слободу предузетништва, као предуслов материјалног напретка друштва. Слаба тачка либерализма (по мишљењу већине њихових критичара) јесте глорификовање слободе предузетништва, као основе за све људске слободе.Сада,шта је старије: кокошка или јаје тј. зашто проблем разликовања циља и средства,као један од основних методолошких проблема у свим људским пословиманије још разрешен и представља велики "камен смутње" у људским пословима,друго је питање. Као што знате, људи су несавршена бића,па је ради избегавања сувишних проблема,боље узети скромна,парцијална решења при обављању људских послова.Зато је и Винстон Черчил говорио да је "демократија најмање лоша од свих лоших система организовања људских друштава".Мислим да нема разлога да се не сложите са тим.Тим пре,што исти г-дин припада острвској традицији либерализма.И није крив што је знао да не може ништа Стаљину и да је боље да се нагоди са њим и нешто остави и будућности.Сада,што је нама запао Тито,сетите се латинске: "Што је дозвољено Јупитеру,није дозвољено волу"!Боли,али нажалост је тачно!Што се тиче волова,сетите се Домановићевог!
И није уопште био глуп!
Препоруке:
0
0
20 петак, 20 новембар 2009 15:37
thinking maize
За Симић Манојла. Поштовани г-дине, у праву сте. Та књига представља манифест (донешен 1971 г. за "српских либерала",који су данас сви одреда
"евроентузијасти",а неки од њих и "људско-праваши" и "другосрбијанци"!) данашње српске псеудоелите,
добро окарактерисане у тексту г-дина Гајића.
Поменуту,сада заборављену књигу Р. Константиновића поменуо сам,зато што је једна од првих која помиње "српски фашизам" и самим тим није нимало наивна,па захтева одговарајући "третман"!Само
бих Вас подсетио поштовани г-дине на догађај са почетка 90-тих,када је наш писац Радомир Смиљанић "о свом руву и круву" објавио критичко издање Mein Kampf-a Адолфа Хитлера.Метод г-дина Смиљанића састојао се да оригинални текст што верније преведе (преводиоц је био сам г-дин Смиљанић,као писац и зналац немачког језика, компетентан да то уради) и поред кључних Хитлерових
"мисли" да коментаре са освртом на последице до којих су довели Хитлерови "ставови".Метод исправан.
Али не!Дигла се "кука и мотика" потоњих "друго-
србијанаца"!"Он то није смео да уради!Он шири мржњу!Он је антисемита!"И друге баљезгарије.Неки припадници јеврејске заједнице у Србији нису били баш обрадовани тим чином г-дина Смиљанића (покојна Клара Мандић),али су после уљудног објашњења г-дина Смиљанића прихватили његов став и чин!О чему се ту радило?О жељи потоњих "другосрбијанаца" да имају монопол на истину,монопол на антифашизам, монопол на све у Србији!Прво духовни,па наравно и материјални монопол!Што је чисто комунистички, тачније комуњарски импулс!Ако хоћете да препознате комуњару (пишем без наводника јер духовни хабитус тих креатура могуће је описати само том синтагмом!) препознаћете га по: "Моје, моје,све је моје!" Сагласно томе у некој новој поставци Стеријиног бесмртног "Кир Јање" главни лик би требао да има брчиће аla Шојић и да му
"чланска карта" вири два прста!Ето,навео сам неке назнаке борбе против комуњарске (читај:
"другосрбијанске/евроентузијастичко/људско-
правашке") простоте! Од мене доста.
Препоруке:
0
0
21 петак, 20 новембар 2009 16:05
Милица
За брм
Сарказам је, поштовани, оружје слабих.Разбацивати се ученошћу није грех само по себи, при томе иронисати јесте.Ви ствари постављате у једну раван, непромењиву и статичну, као да ни неолиберали ни Клаус нису у неком смислу напредовали и мењали се.Европа нација није што и европска нација, па стога не може бити производ експрес лонца, нити је Х.Форд створитељ америчке нације,један од важних шрафова у тој машинерији свакако јесте.Ради се управо о томе што генеза америчке нације није упоредива са овим покушајима да се створи нека ,,европска нација".Дозволићете да имам право бити противникЕУтопије, при томе националиста, конзервативног,антиглобалистичког усмерења а да при томе нисам у опасности да ме спале на ломачи.Напросто, и даље верујем да не можете бити неолиберал и антиглобалиста истовремено и нешто ми говори да се и фамозни Клаус одлучио.
Препоруке:
0
0
22 петак, 20 новембар 2009 16:13
"srpski liberali" nisu "neoliberali"
Ideologija Latinke Perović &Co. nema nikakve veze sa neoliberalizmom. Njen model bio je model evropske i američke levice, tj. onih koji se danas nazivaju trećeputašima. Takođe, LDP nije neoliberalna stranka, oni su predstavnici evropske ideologije tzv. socliberalizma (zajedno sa nemačkim, britanskim itd. "liberalima"). Dakle, potpuno je pogrešno dovoditi Drugu Srbiju u vezu sa časnim imenom neoliberalizma! Zar niste primetili da Peščanik redovno objavljuje propagandističke kritičare neoliberalizma, profesionalne difamatore tačerizma i reganizma, dok istovremeno glorifikuje Obamu? Kod nas postoji izvesna zabuna u vezi sa upotrebom ovih reči: kada neko u Americi kaže "liberal", on onda misli na onu opciju koja je bliža demokratama; ali kada kaže "neoliberal" - ili još češće "neokonzervativac" - onda misli na republikance. U Evropi je neoliberalizam marginalizovan i satanizovan (posebno u Nemačkoj!). Osim pomenutog heroja slobodnog sveta - Vaclava Klausa - niko se u Evropi ne usuđuje da se nazove neoliberalom ili neokonzervativcem! Nije li to najbolji dokaz da su neostaljinisti i neofašisti u današnjoj Evropi uspostavili ideološku hegemoniju?

http://www.youtube.com/watch?v=vHYvuOLvRRM
Препоруке:
0
0
23 петак, 20 новембар 2009 16:23
дада
thinking maize
Мени је збиља ваш став неразумљив,сматрајте ме глупом али не видим како одвојити слободу од слободе.Ако се ја залажем,рецимо, за слободу предузетништва, наравно да ћу је глорификовати и сматрати да та слобода омогућава све друге, при томе не водећи рачуна о стварним потребама друштва и да ли то са собом носи истинску корист.Ја не мислим да је материјално богаћење сврха људског живота нити да је слобода појединца у свему предуслов напретка друштва.Мислим да већ тиме не могу прихватити ништа од неолибералних светиња као своје.Уосталом, можда је демократија најмање зло али није ни највеће добро, просто јер је немогућа.Слобода једног ограничава слободу другог.Не видим зашто инсистирати на тома ко је овај ,,нео" или онај,,нео" када је питање увек какав је чији став према глобализму и глобализацији, то не зависи од политичког опредељења.
Препоруке:
0
0
24 петак, 20 новембар 2009 17:05
thinking maize
Поштована Дадо. Не сматрам Вас глупим, напротив! Али, ако имате неко средство, да ли ћете га се одрећи само због "не свиђа ми се"? И мени се не свиђају лекови, али кад "загусти" узимам их! Тако и неолиберализам није само "либералан", већ и конзервативан! Наравно, треба "лек" узимати само у мери наших могућности, а по савету апостола Павла! Ја од "неолиберализма" "пробирам" идеје Фридриха фон Хајека, јер његово инсистирање на хришћанству није за одбацити! Тим пре, што се тај аспект либералне парадигме слаже са оним што карактерише наш народ! Зашто то не узети, као и друге аспекте либералне парадигме који нам одговарају?!Тако ћемо лакше комуницирати са неким деловима Западног Друштва који деле сличне вредности, као што су традиционалне вредности нашег народа. Тако ћемо стећи и могуће савезнике на Западу.Ако не верујете,
погледајте текст г-дина Срђе Трифковића, овде на сајту НСПМ-а. Уосталом, Срби су одувек били СИТНИ ПОСЕДНИЦИ, па им ни демократија није била мрска! Проблем су ови "другосрбијанци" који се, у име
"одбране људских права" веома добро слажу са
"нашим" тајкуним, толико да се из редова
"евроентузијаста" "регрутују" и нови тајкуни! Не верујете? Ако нисте знали, после ћилима и лампе из "Хиљаду и једне ноћи" највеће чудо чини "теткин
кревет"! А и Слобини наследници нису баш толики сиромаси! Толико о "бризи за широке народне масе"!
Препоруке:
0
0
25 петак, 20 новембар 2009 18:06
Кос црноризац
Одушевљење са ЕУ ће расти и падати у наредним годинама зависно од тежине 'корака' који нам предстоје на путу ка жељеној егзалтацији у њеним недрима. Отрежњење ће доћи на крају и као што је то уобичајено на крају, биће касно. ЕУ је као 'Хотел Калифорнија', ко се једанпут пријави на рецепцији заувек остаје, отуда и подозрење неких европских земаља у односу на еурозону и устав уније, јер корак назад је углавном много скупљи него корак напред, а корак напред је већ био паклено скуп или да парафразирам 'народну умотворину' - дала баба динар да у коло уђе, а дала би и два да из њега изађе, али нема ни онај динар... Шалу на страну - није у унији ни тако лоше, али је мало клаустрофобично кад нешто 'нема алтернативу'.
Препоруке:
0
0
26 петак, 20 новембар 2009 18:56
Кос црноризац
Кад је реч 'нео' питањима најближи ми је неопанк

Мислим да је расправа о рефлексијама, политичке диференцијације у метрополама такозване 'Западне цивилижације', у далеким провинцијама каква је Србија, помало промашена тема, јер је утицај српске политичке мисли на опште трендове у домену статистичке грешке с једне стране, а диференцираност тамошњих политичких актера у односу на прилике у Србији у домену 'нагласка' или 'тона' (или ми то бар тако чујемо). У српском политичком кошмару ЛДП ће бити 'проамерички' независно од тога ко води америчку администрацију, СПС и ДС ће имати другоразредни третман у социјалистичкој интернационали а питање је само чији ће статус бити другоразеднији итд; односно питање је да ли у Србији уопште постоји политичка опција која не изгледа трагикомично и иза које постоји идеолошка односно теријска платформа. При том не мислим на фамозне 'партијске програме' који вреде мање од папира на ком су написани и немају никакве везе са политиком које те странке воде. Зато ЕУ нема алтернативу, зато је ДСС са готово нескривеним еланом сишао са власти својевремено, прихватајући голготу опозиционог деловања као олакшање - иначе би морао да нас поведе у пустињу мртвих алтернатива...
Препоруке:
0
0
27 петак, 20 новембар 2009 20:56
Simic Manojlo
Meni nekako nije jasno, kako kod tako velikog broja
pametnih ljudi, u tako dugom vremenskom periodu,
jos uvijek egzistira kvazi-naucna, komunisticki
retrogradna, titoisticki lazna klasifikacija
pojava, pokreta i partija, na sirokom polju (umalo
ne rekoh Kosovu ravnom) politickog spektra.
Kako su nas, u predmetu "Marksizam", ucili da je
kapitalizam posljednja faza u razvoju drustvenih
odnosa, prije prelaska, prvo u socijalizam, a onda
u najsavrseniji oblik drustvenog uredjenja,
komunizam, tako su njih na "zapadu", ucili da se
komunisticke "rogue states", nalaze u posljednjoj
fazi sunovrata, prije prelaska u kapitalizam.
Biti konzervativac, u ekonomskom smislu (iz kojeg
proizilaze i sve druge odrednice), ne znaci nista drugo, do striktno se zalagati, za potpunu, prakticnu primjenu doktrine Adama Smita, odnosno
za potpunu i totalnu "deregulation" trzista, na
kojem vlada, bilo velika ili mala, ne smije da vrsi
nikakve intervencije, i da sve mora da se prepusti
zakonu ponude i potraznje. Ovo ponekad, u nekim
sferama trzista, kao sto je kultura (odnosno
"entertainment"-zabava, jer je kod njih pojam
kulture, vezan iskljucivo za religiju), dovodi do
sveopsteg srozavanja drustvenog ukusa, kao poslje
dice cinjenice, da su u svakom narodu i svakoj
drzavi, najbrojniji oni najprosjecniji, koji onda,
svojom kupovnom moci, uspostavljaju kriterije.
Biti liberal( u Americi ih pezorativno nazivaju
"Liberalz"), a i neoliberal, znaci zalagati se
u Kongresu, uz pomoc bezbrojnih lobistickih grupa,
za ozakonjenje pljacke, putem prodaje novca, u izno
sima u trilionima dolara.
Kod nas je sve, osim etiketa, potpuno relativno.
Pa oni "ljevi", naginju udesno, a oni "desni", voze
uljevo.
Mi, medjutim, imamo 1 partiju, koja odolijeva
udarima i sa "lijeva" i sa "desna". To je DSS.
Ovakve partije "centra", u razvijenim demokratijama
ako vec nisu u vlasti, onda su mocna opozicija, od
koje zazire svaka vlada. Medijskim terorom
najprosjecnijih, ona je eliminisaa
Препоруке:
0
0
28 субота, 21 новембар 2009 09:47
Веља
Српски евроутопизам се све на "Само да нас не бомбардују". Другим речима политичкој елити Србије је јасно поручено "
Ако не радите како кажемо има да вам земљу изравнамо. Јасно
.".
То су евроатланске интеграције.
Страх од поновног бомбардовања
.
То су наши пријатељи: када изложите аргумент неслагања ту је увек аргумент силе "Ако не радите како кажемо има да вам земљу изравнамо. Јасно.".
А српска елита јасно да не жели да поново види бомбе над својим главама (тек им кренуло) па пристаје на разне садомазо захтеве наших евроатланских пријатеља.
Препоруке:
0
0
29 недеља, 22 новембар 2009 01:37
Margaret Tačer
Evo na e- novinama su napisali neki tekst o dr Saši Gajiću. Tekst okvalifikovali kao desničarski i antievropski, i čude se što ministarstvo za nauku finansira ovakve radove. Eto. A ne čudi ih kada ministarstvo za nauku finansira LDP-ovske revizioniste, glasnogovornike nemačke politike, anarhiste i ostale.....Kada iz LDP uskliknu:''Teorija izvan prakse je apsurd''- to je za e- novine NAUKA.
Препоруке:
0
0
30 недеља, 29 новембар 2009 20:03
Константин
Чланство у ЕУ је наша насушна потреба. Окружени смо са 2 врсте земаља: чланице НАТО пакта и кандидати за НАТО пакт. Најгоре би било да Хрватск уђе у ЕУ пре нас. Што се тиче Руса они су купили НИС за тепсију рибе приликом посете министара Илића и Поповића Москви пар дана пре него што је Коштуница поднео оставку, а ако дође до бомбардовања Србије њихови властодршци ће само протестовати.
Са друге стране Србе који захваљују Холандији због блокаде ССП-а сматрам издајницима. Не волим ни термин другосрбијанци нити друга Србија, делује ми као увод у будуће велике поделе са несрећним исходом.
Препоруке:
0
0

Анкета

Да ли мислите да ће се Србија придружити санкцијма ЕУ против Русије?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер