петак, 18. септембар 2020.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Коме је до морала у политици, нека иде у НСПМ

Косово, границе, територије и српско питање

Kоментари (43) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 недеља, 20 октобар 2019 11:13
Хоће ли ово
наш идиот прочитати, схватити и прихватити или ће бити замењен оним ко то све може?
Препоруке:
49
7
2 недеља, 20 октобар 2019 11:42
пензионер Цвико,
Потпуно се слажем да се Србија мора вратити у своје природне границе али пут до тог циља је мукотрпан. Пре свега у овој Србији каква је данас, морамо урадити две ствари. Прво дефинисати нашу Историју, коју су нам како то неки популарно кажу "писали су је Немци и Аустроугари а штампају усташе". Шта раде наши историчари? Ништа, како се не би замерили. Коме? Друго,у овом тренутку, ова власт сада, не ради на питању природних граница већ смањује Србију. Дакле то је неприродан чин, ван сваке памети. Свака држава настоји да буде што је могуће већа, да има што је могуће веће тржиште само су земље на Балкану кренуле обрнутим путем. Такво размишљање је идентично размишљању волова на ливади којима је вук потпалио похлепу, па их је појео. Нико није размишљо и питању да ли вук пасе траву? (Верујем да се сећате ове басне). Следеће после овог, јесте чишћење Србије од окупатора и домаћих издајника. Опет исти закључак. Србија у природним границама је дуг и мукотрпан посао који тражи патриоте...
Препоруке:
50
6
3 недеља, 20 октобар 2019 12:31
Народ на одређеној територији даје легитимитет државној власти
. Срђа Трифковић: "Природност“ граница није условљена топографијом, рекама и планинским ланцима, већ представља одраз способности државе да их освоји, зацрта и задржи. Ово је прва уводна напомена коју треба имати на уму у разматрању проблема Косова и Метохије".

Територија мора бити насељена народом који прихвата државу и даје јој легитимитет. Чак да Република Србија поново војно врати под своју власт Косово и Метохију (Уставно - правно је у саставу државе Србије), Косовом и Метохијом не би могла ефикасно владати само "преко" војних и полицијских караула према Албанији или "преко" војних и полицијских контролних пунктова, касарни и корпуса Војске Србије сконцентрисаних у већим или мањим срединама без већинских народа који даје и прихвата српски државни суверенитет. У том случају Срби би морали постати најмање надполовична већина или у најбољем 2/3 већина (на који начин?), или да "неким чудом" Албанце да Србија приволи на своју страну.
Препоруке:
11
32
4 недеља, 20 октобар 2019 12:45
Принцип
. Срђа Трифковић:"Шпанска крајина Србима нажалост није позната, јер би требало да им буде модел и водиља данас. Историјске и геополитичке околности су наравно друкчије, али је основни принцип исти. Била је сродна стратешким и вредносним поставкама касније Војне крајине на Балкану и у Панонији. У оба случаја, темељ подухвата био је став да хришћанска екумена (која је код католичких држава подразумевана под res publica Christiana) може и треба да се одбрани од исламског агресора и да га потом потисне."

То је принцип геноцида, јер то што се тада 1492 године у у годинама пред освајање Гранаде десило је класичан пример геноцида над народом који је ту живео 800 година.
Е сад колико је уопште паметно то и наводити као неки принцип било чему па и у вези са темом текста? Мислим да није паметно, макар би аутор требао бити мало суздржанији у изношењу својих унутрашњих мисли, јер ово је ипак "јавни простор" макар био и интернет.
Препоруке:
12
39
5 недеља, 20 октобар 2019 13:12
Сукоб цивилизација / исламске и хришћанске
. Срђа Трифковић:". Шпанска крајина Србима нажалост није позната, јер би требало да им буде модел и водиља данас. Историјске и геополитичке околности су наравно друкчије, али је основни принцип исти. Била је сродна стратешким и вредносним поставкама касније Војне крајине на Балкану и у Панонији. У оба случаја, темељ подухвата био је став да хришћанска екумена (која је код католичких држава подразумевана под res publica Christiana) може и треба да се одбрани од исламског агресора и да га потом потисне."

Околности у свету и у Европи иду ка томе смеру "да се настави тамо где се стало 1912 године" да се настави "решење Источног питања" у Европи. Могуће је јако је могуће да ствари заиста крену у томе смеру, јер међународни и светски процеси су на томе правцу ("међународни тероризам", ратови на Блиском истоку, јачање десног хришћанског екстремизма у свету и Европи, јачање исламског екстремизма у свету и Европи и др.
Препоруке:
19
2
6 недеља, 20 октобар 2019 13:46
bizi
Dugačak tekst kvalifikovanog autora koji priča o svemu osim o suštini, čiji okvir spominje samo u dve tri rečenice na početku teksta. Srbija kao pravoslavna država je prema zapadnom hriščanstvu razgraničena odavno, tačnije od 4. veka nadalje. Ta granca je bitna kod shvačanja relanog statusa Republike Srbske. Kada je KiM u pitanju to je izključivo vizantisko pitanje što svo vreme poručuje i Vatikan. Ali ako je v zapadnom hriščanstvu vertikala odlučivanja jasna i poznata u Vizantiji ta vertikala odlučivanja najviše sliči divljem bazaru ili seksualnoj orgiji po sistemu " Svi goli pa ko što voli" koja se občno završava po sistemu "Je.e glup zbunjenog". Zato se u Vizantiji, i današnjim sledbenicama, nikada ne zna "ko pija a ko plača" dok je cela teritorija permanentni voz pun bureta baruta za koje se nikada ne zna koje bure če kada i u kome smeru da eksplodira.
Препоруке:
7
39
7 недеља, 20 октобар 2019 14:40
Plinije srednji
Ovo me podsjeca na propovijed jednog popa koji kaze:
Sad cemo mi preobratiti Ameriku na pravoslavlje,jer mi
smo so zemlji.A pred njim u crkvi stoje 4 babe.

Tako i ova visokoumna praznoslovija.Praviti srpske granice tamo gdje vise nema Srba.Kako i cime?
Vulinovom vojskom?Sizojevom retorikom!
Srpska krila su odsjecena zauvijek padom Krajine.
Nema vise priliva snage i mladosti.
Pogledajte starosnu struturu Srbije.
Skoro polovina stanovnistva je vec u Beogradu.
Bice umjetnost sacuvati i Jug i Istok Srbije.
Lako je sjediti u kabinetu i crtati granice.
Pitajte Heroje S Kosara u kakvom su psihickom stanju
i kako ih drzava "pomaze".
Srbi jos nisu svjesni uzasnog poraza od 1991 do219,
koji traje
Препоруке:
24
24
8 недеља, 20 октобар 2019 14:46
пензионер Цвико,
@ brzi,
Само кад ви Словенци, пореклом Немци а из Италије знате ко код вас пије а ко плаћа. Не знате ни ко сте ни шта сте а хтели би да Србима солите чорбу. Мало морген.
Препоруке:
45
7
9 недеља, 20 октобар 2019 15:17
Наталитет , економија, војска, политика
Све ово што Срђа Трифковић наводи има одређене предуслове.
Прво заиста велика "тумбања у свету", као што је било 1912, 1914, 1918 1939, 1941, 1945 године.
Друго српски ресурси, како демографски, тако и војни, економски, политички и др.
Значи Срби морају да почев од данас знатно убрзају природни прираштај на 10 пута, да од садашњег губитка у становништву по основу морталитета од 40 хиљада у Србији и 9 хиљада у Републици Српској, да се побољша стање са наталитетом за 10 пута, да би се територије које Срђа Трифковић наводи да их треба одвојити, линија Карловац, Карлобаг, Огулин, Вировитица могле населити Србима, који би давали легитимитет српској држави. Једино је непозната шта би Срђа Трифковић са другим народима који сада тамо живе? Све наведено важи и за српску економску, војну и другу моћ, која треба да се повећа за 10 пута, не 100 одсто већ 1000 одсто, због окружења.
Препоруке:
17
7
10 недеља, 20 октобар 2019 16:33
brzi
@penzioner Cviko
Za razliku od ostatka patiJota ex SFRJ naroda kod slovenačkih patiJota nisam primetio da bi svojatali nešto što ne mogu da istoriskim dokumentima da potvrde. Takođe niko ne otvara pitanja Koruške i karnatanskog knežjeg kamena, svi prihvačaju referendum i odluku koja je donesena na tom referendumu 1920. godine. Takođe niko ne spori da je slovenačka nacija stvorena od četri etosa ( slavenskog, germanskog, latinskog i ugarskog). Religisko pitanje takođe niko ne otvara iako je trajao rat između katolika i protestanata više od dva veka i protestanti danas prihvačaju da su manjina napram katolicima i katolici prihvačaju da su protestanti u državi i društvu uticajniji od katolika.
Препоруке:
9
34
11 недеља, 20 октобар 2019 16:39
Наталите је "карцином" који "изједа" српско национално тело
. Срђа Трифковић:". Успешна велика стратегија предуслов је дугорочног опстанка српске државе и нације. Да ли ће српски опоравак бити могућ? Да ли су увелико начети национални ресурси доведени до тачке суноврата без повратка?"

Да, ресурси, посебно у погледу демографског биолошког ресурса српског народа јесу угрожени и доведени до "тачке демографског или билопког суноврата", уколико узмемо чињеницу да Република Србија губи 40 хиљада а Република Српска 9 хиљада људи годишње услед негативног природног прираштаја / морталитета, без да рачунамо исељавања становништва. Уколико се настави тај процес то је за само 20 година један милион људи.
Па којим онда ресурсима, пре свега људским ресурсима Срђа Трифковић мисли водити ратове за територије и ко би насељавао територије уколико Срби демографски нестају и са територије које су доминантно српске?
Препоруке:
15
6
12 недеља, 20 октобар 2019 16:46
Тачно је да држава мора да се брани и дефинише свој простор ако мисли да преживи. За ово међутим мора да постоји сагласност у свести народа. Та сагласност се код нас систематски поткопава споља и изнутра јер су и окупатори КиМ свесни да своје добитке могу да цементирају само урушавањем државотворне свести Срба.
Процеси демографских губитака су глобални и у тим условима је само питање ко брже опада. Да имамо државотворну власт демографија би била основна преокупација јер је она предуслов да се поврати и одбрани територија. Пошто ње нема остаје свест појединаца и вансистемска организација. Нама у целини треба нешто као Српска Народна Одбрана у Америци коју је основао Пупин - ванпартијска и народна организација која промовише одржање културе и свести народа позитивним средствима, не затварањем и паранојом према другим народима. Дугорочно треба следити политику Кине према Тајвану као модел. Он не искључује сарадњу али је крајњи циљ јасан, повратак суверенитета, макар трајало деценијама.
Препоруке:
16
3
13 недеља, 20 октобар 2019 18:44
пензионер Цвико,
@ brzi,
Тачна је ваша тврадња да словенске патиЈоте не тврде оно што не могу доказати документацијом. Разлог за то је прост и једноставан. Нема документације јер од формирања Краљевине Југославије па до распада СФРЈ којег су извели, Словенци практично никад нису ни имали државу у правом смислу. И сами кажете да су Словенци некакав микс. Срећа ваша па вас нико од Словенаца за ову тврдњу неће напасти.
Препоруке:
27
6
14 недеља, 20 октобар 2019 18:54
Српска земљаЊ
Срђа Трифковић: ..."што пре свега значи оријентисаност на дeмографски опоравак и територијално ширење до природних граница српских земаља. «Карлобаг-Карловац-Вировитица» — нипошто презира вредан концепт – поста предмет поруге међу постмодерном србадијом. Жељена и реална замисао западних граница српских земаља свеједно је тема број два, после Косова.

Предуслов за демографски или билошки опоравак народа је политичка, економска стабилност и просперитет "који неће стезати каиш" и уносити "страх шта ће се сутра јести" а тиме и "страх од гладних уста", макар то била и дечија уста.
Даље "западне границе" српских земаља? Зар није пречиба да Срби добију излаз на море? Значи југ, море? Посебно ако се зна да је на југу 28 одсто српског народа, готово исто / у неколико постотака / ко и у БиХ, а у БиХ се контролише 49 одсто у територији.Даље у случају рата на Косову и Метохији "запалила" би се и БиХ, јер би и други покушали да остваре своје циљеве "на једној ватри".
Препоруке:
9
2
15 недеља, 20 октобар 2019 19:43
Српске земље / жеље и могућности?
Начин на који је Срђа Трифковић изложио "ствар" је у принципу стари српски национални пројекат са границама српских земаља на западу Краловац, Вировитица, Огулин, Карлобаг а за птрпоставити је да су јужне, источне и северне границе као на фотографији, линк

https://en.wikipedia.org/wiki/Greater_Serbia

Ситуација је таква да би у садашњим условима и сам покушај или назнака да би се нешто тако покушало довело до "велике антисрпске коалиције" састављене од Хрвата, Бошњака, Албанаца, Црногораца и Македонаца, плус НАТО пакт.

Е сад једино уколико се десе "велики тектонски поремећаји у свету", као "Велики Европски" или Светски рат, па ко преживи и на томе покушати нешто тако као што наводи Срђа Трифковић?

Овако "узми и заокружи оно што евентуално можеш" (нпр излаз на море, Република Српска у ревидираним границама у циљу отцепљења без рата, споразумом, јер сваки рат би поново "запалио регију" а узроковао би тоталну демографску катастрофу и земља / територија не би требала никоме.
Препоруке:
5
12
16 недеља, 20 октобар 2019 19:44
brzi
@penzioner Cviko
Niste tačno shvatili, pročitajte još jednom moj komentar. Slovenačke patiJote stoje samo iza onoga što mogu istoriskim dokumtima dokazivati.
To oko države nije baš tačno. U AU monarhiji živeli su u 4 pokrajine, u dve su bili večina u jednoj od tih absolutna, i svo vreme su imali vlast u svojim rukama jer je u AU je bila pod saveznom ingerencijom samo odbrana, vanjska, delomično fiskalna, monetarna politika i visoko školstvo, sve ostalo je bilo u ingerenciji pokrajina. Slično uređenje kakvog imaju danas u Švajcarskoj kde su kantoni u suštini države. A slovenačke patriJote ponajviše bunu se oko događaja posle 1.,2. rata oko granica sa kojima je praktički likvidirana nekadašnja AU pokrajina Primorska koja je najprije pripojena Italiji, posle 2. rata podeljena među Italiju i Jugosalviju dok je danas u tri države ( SLO,ITA, CRO). Posebice su problematične granice posle 2. rata i raspada SFRJ koje su pravljene birokratski arbitrarno.
Препоруке:
7
17
17 недеља, 20 октобар 2019 20:19
Слободан Милошевић је киднапован у америчку базу у Тузли
Да, ево снимак

https://youtu.be/_PNVcDDVHkE
Препоруке:
5
1
18 недеља, 20 октобар 2019 21:28
хејтер
Под заставом"природне Албаније"немачки амбасадор дивани са"победником"шиптарских избора,Куртом.
Под дејством Стокхолмског синдрома,читаоцима овог сајта се тресу гаће од"природне Србије".
Шта је то са овим"ратничким"и слободољубивим народом?
Као да и једнима ни другима још увек пред очима стоји"берлински зид",или је страх од"меморандумске"хистерије још увек присутан,не само у новој,дефетистичкој поставци руководства САНУ.
Поздрав Десетој.
Препоруке:
20
3
19 недеља, 20 октобар 2019 21:35
пензионер Цвико,
@ brzi,
Шта то треба да поново прочитам? И сами сте написали да сте живели у покрајини, дакле нисте имали државу. Шта вам није јасно? Да сте до Југославије били спутани, везани, огранничени. Тек разбијањем Југославије у којем сте срамно учесвовали, добили сте наизглед праву државу...
Препоруке:
19
5
20 недеља, 20 октобар 2019 23:13
Звонимир Бгд
«Карлобаг-Карловац-Вировитица» — нипошто презира вредан концепт – поста предмет поруге међу постмодерном србадијом.

А те поруге иду овако: "Кавлобаг, Кавловац, Вивовитица…". Општи смех... Поруге пљуште, не зна се да ли више националном циљу уједињења Срба или говорној мани оног који нас повремено подсети на те границе.
Можда је "србадија" постмодерна, али је свакако пост-петооктобарска! Дакле скувана, па су и последице такве. Већина је оперисана од политичке писмености и елементарног осећаја за интересе сопственог народа. Отуд и погубна селекција националних елита које нас безмало 20 година воде у амбис, утерујући нас у дружину у којој су сви српски непријатељи.
Препоруке:
15
4
21 понедељак, 21 октобар 2019 08:21
хејтер
Препоручујем да се прочита:
http://www.pecat.co.rs/2019/10/mali-sengen-za-veliku-albaniju/
Препоруке:
3
1
22 понедељак, 21 октобар 2019 10:21
Основна поставка је народ који насељава територије
Основна погрешна поставка на којој се базира мишљење Срђе Трифуновића је недостатак народа који треба да даје легитимитет српској држави на одређеној територији. Чак и на територији где се у рату од 1992 до 1995 године и постигао неки успех у том погледу, подручје уз Дрину (неких 9 општина у којима Срби до 1992 године нису били већина) данас имаш "пустош", екстремно ниску насељеност и плус љуте непријатеље "на граници" који чекају прву прилику новог рата да се војно врате на та подручја.
Да су макар данас Срби населили та подручја, већ је управо на тим подручјима највећа демографска пустош, ненасељеност, мирнодопско нестајање становништва, што због морталитета, што исељавања услед недостатка сваке перспективе за егзистенцију. Треба наћи народ да насели територије, није довољно само имати касарне, војне карауле и др, већ и народ а што се показало и на Косову и Метохији.
Препоруке:
11
8
23 понедељак, 21 октобар 2019 11:48
синиша @ брзи бр.
Мислим да сте барем тридесет пута написали како су се у 4. веку разграничили Ватикан и Византија на Дрини.

Тио је таква глупост и таква лаж да једноставно нормалан човек не може да замисли како неко и зашто тако измишља.

Као прво Рим је пао у руке Варвара у 5. веку. Тако да Ватикан и римокатоличка црква тада у 4 и 5 веку нису ни постојали.
Друго до раскола или велике шизме је дошло у 11. веку.

Тада је успостављен шпонтификат у Риму. Није увек био ту. Био је једно време и у Француској, у Авиеону, али оставимо те детаље.

Међу Словенима на подручју бивше Југославије доминирала је византија. И они су диктирали и религију и крунисавали световне владаре. не увек али углавном.

Од италијанских држава и ддржавица тим просторима је доминирала Венеција. Не само читавом Југославијом тј. тадашњом територијом него и деловима Грчке. Крф итд.

До 14 Венеција је признавала врховни ауторитет Византије. И била је православна после Шизме.
Препоруке:
9
19
24 понедељак, 21 октобар 2019 11:55
синиша @ брзи бр. 2.
Дакле до краја 14 века значи до 1399 Венеција признаје лидерство Византије. Не признаје лидерстцво Римске цркве.
Међутим, како Византија слаби, војно, економски политички, како крсташи воде рат против Византтије чак освајају и спљују Константинопољ, Цариград, данашњи Истамбул, притисак Римске цркве на Вебнецију, дакле Млетачку републику јача и они почетком 15 века признају вођство Римске цркве и Внеција прихвата дефинитивно католичанство крајем 14 века.

У наше крајеве католичанство се шири утицајем Венеција. Дакле Венеција врши католизацију пре свега Далмације, али и других крајева Дубровника након што се и сама католицирала.

Међу Хрватима односно словенским становништвом долази до ширења католичанства у 15. веку. У почетку се опиру, прво самој католизацији, а онда инсистирају кад су већ католици да обављају обреде на сњвом језику, а не италијанском. На челу тог покрета је Гргур Нински, бискуп Хрват.

Алчи на крају Венеција ипак побеђује.

И где ви ту видите 4. век.
Препоруке:
9
20
25 понедељак, 21 октобар 2019 12:10
синиша @ брзи бр. 3.
Каоп датум пада Рима узима се 4. септембар 467 када је варварски вођа Одоакар свргнуо Ромула Аугустула и кад је Рим пао под власт варвара.
Постоји још један датун из 4 века, а то је 395.То је био датум смрти римског цара Теодосија. До тог часа читава Византија је била део римског царства. И тада се Византија издваја и долази до поделе на Источно и западно римско царство.

Рекох Западно је пало 467.м а Источно са Константинопољем 29. маја 1453. године. Када су га освојили Турци.

Не кажем, било је касније у историји покушаја да се "рестаурира Западно римско царство".

Ево неколико покушаја.
Прво, Хабзбурзи су у 18 веку себе прогласили наследницима западног римског царста. Заттим Хитлер је Немачку прогласио Трећим рајхом настављачем римског западног царства. Затим Мусолини.

На том фону су Хрвати прогласили да је природна граница између католичанства и православља на Дрини. обркали су границе између Држава Западног Римског царства и религија.
Препоруке:
11
19
26 понедељак, 21 октобар 2019 12:16
синиша @ брзи бр. 4.
Цар Константин, Римски цар, рођен у Нишу, је основао град Константинопољ и ту пренео престоницу Римског царства. Узгред је дозволио да се исповеда хришћанство и сам је пред крај живота постао хришћанин. За то време у самом Риму хришћани су и даље били прогоњени. Хришђћанство у Риму није било званична религија у Константинопољу јесте. Али Рим не признаје више Константина за свопг цара. настаје безвлашће које се окончава падом Рима.

Дакле, и Будак и Павелић који су говорили о природној граници Хрватске на Дрини су озбиљно бркали појмове између граница држава и религијских граница, односно граница где се исповеда по западном а где по православном обреду.

Не можете да протурате неке безвезне лажи неких полуписмених фрањевачких дума по којима постоји израз у БиХ ДУМИНЕ. ДУМИНЕ СУ ДУМИНЕ ПРИЧЕ. А ДУМО ЈЕ ДОН, ОДНОСНО ФРАТАР.

Кад кажете думине то у старту значи лаж.

ДАКЛЕ БРЗИ, МАНИ МЕ СЕ ТИХ ПРИМИТИВНИХ ДУМИНА.
Препоруке:
12
19
27 понедељак, 21 октобар 2019 12:17
100 година мира
Српском народу баш и као другим народима у региону је најпотребнија политичка, економска и уопште безбедносна стабилност, без рата, ради билошке обнове народа.

Све друго, могућност нових ратова, води у демографску катастрофу.

И данас се осећају последице на демографском плану због ратова 1991-1995, 1998-1999 године.
Препоруке:
6
4
28 понедељак, 21 октобар 2019 13:21
brzi
@penzioner Cviko,
Prva slovenačka samostalna država je Karantanija u 7. veku a druga samostalna država je od 91. nadalje današnja Slovenija. Sve ostalu između toga bili su pokrajina ili pokrajine unitar večih republikanskih ili monarhičnih država.
Pogrešno ste čitali prvi komentar oko slovenačkih patriJota.
Препоруке:
16
5
29 понедељак, 21 октобар 2019 13:28
brzi
@siniša
Podela Rimske imperije u 4. veku na zapadnu i istočnu je podela na zapadno i istočno hrišanstvo, Vatikan i Vizantiju skračeno kazano.
Da ste na fakultetu umesto samoupravljanja imali rimsko pravo, koje je osnovica svih ostalih prava, razumeli bi značaj te podele i takođe bi razumeli sve kasnije događaje, ko je u kojem ratu napadač a ko branioc i šta su čija prava i šta čije obaveze, na tlu nekadašnje Rimske imperije.
Препоруке:
16
10
30 понедељак, 21 октобар 2019 15:34
синиша@ брзи
Ја јесам случајно учио римско право, иако нисам студирао право. Ево како. Једна моја рођака је имала тешкоћа да наућчи и положи римско право на факултету права у Сарајеву. Мислим да се професорица звала Чучковић.

МОја мајка је била историчар и оне су се знале.
Управо на питању шизме та професорица Вера је предложила мојој рођаки да са мном учи римско право иако сам ја био трећи гимназије и учио сам са њом римско право и положила га је захваљујући мени.

Ја сам се бавио математиком бројевима и вама бих предложио да уместо шупљих фратарских думина једноставно саберете.

395. године Теодосије који није био хришћаин него је веровао у Јупитера није ништа делио, нико га није питао. Није контролисао ситуацију, а Византија јесте.

Око 360 цар Константин у Константинопољу је ОДОБРИО ПРАКТИКОВАЊЕ ХРИШЋАНСТВА .
До велике шизме је дошло 1054 године у ЈЕДАНАЕСТОМ ВЕКУ.
Венецијанси , Млеци су почели ширити католичанство након 1400 године јер суи до тада били православни.

Проверите!
Препоруке:
10
10
31 понедељак, 21 октобар 2019 15:42
синиша @ брзи 2.
Ако сте имало учили римско право онда знате да те 395 године Рим 1. није био католички, 2, није био ни римски био је у расулу,3 Хуни, Готи и ко је стигао су вршљали по растуреном царству.

Свете хришћанске књиге су псане на грчком језику, а не на латинском јер је у Риму хришћанство било прогоњено и хришћани су живели, односно исповедали своју веру у катакомбама по Риму и кад би их ухватили у томе бацали су их клавовима да их лавови поједу.

Хришћанске богомоље су биле у главном у Малој Азији, било је и других места где су хришћани били слободнији, али су већином до Константина били прогоњени.

О том датуму поделе на Западно и Источно царство се никако не може говорити са аспекта вере и то СИГУРНО НИЈЕ ПОДЕЛА НА ПРАВОСЛАВНУ И КАТОЛИЧКУ ЦРКВУ.

БИла је јединствена хришћанска црква са седам помесних цркава које су требале да имају сабор али је дошло до раскола у историји познатог као велика шизма 1054. То је било након шест стотина година од одумирања Западног римског царства.
Препоруке:
12
11
32 понедељак, 21 октобар 2019 15:51
@ sinke, yersinia pestis i stručnjak za psihogenocid govorom
Mleci do 1400. godine bili pravoslavni?!??? HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA
Препоруке:
15
8
33 понедељак, 21 октобар 2019 18:43
синиша @ онај неки неписмени
Дакле постојало је седам патријарха. До 1054, односно велуике шизме сви су били равноправни поглавари помесних цркава и све су цркве биле хришћанске.

Након 1054 Римска црква се издваја и проглашава свог поглавара за Божијег намесника на земљи. Осталих шест патријарха то прогласе за јерес и римску цркву за папинску секту и прокуну их. Са друге стране Римска црква прокуне њих и почне да силом намеће своје првенство.

Венеција односно Млетачка република признаје Римског папу за свпга поглавара мислим 1357 не сећам се тачно, знам да ми је мајка то детаљно објаснила, али датуме нисам памтио сами крај 14 века.

Тада је Венеција преузела власт над неким градовима у самој Италији, град бергамо, познат по томе што су у њему живели искључиво јевреји. Ако нисте знали имали су обавезу да носе црвене капе. И Римски папа склопи са млчетачким дуждом уговор по коме Венеција прихвата римску цркву, до тада до рецимо 135о и неке је била хришћанска црква која не признаје римску, ДАКЛЕ ПРАВОСЛАВНА.
Препоруке:
8
11
34 понедељак, 21 октобар 2019 19:14
brzi
@siniša@ brzi
Ako ste imali u studiskom kurikulumu i rimsko pravo onda bi vam morala biti jasna suština podele u 4. veku i sva vlastničko obligaciona prava koje slede iz te podele. I danas se zna tačno ko su pravni sledbenici jer to znači i pravo vlastništva nad teritorijom. U zapadnom hriščanstvu nema problema oko toga jer je vertikalno organizovano dok se u istočnom hriščanstvu ne zna najtačnije ni danas šta stvarno znači autokefalnost pojedinačnih nacionalnih crkava, ili je u pitanju samo teološka ili takođe materialna autokefalnost. Da granica stvarno postoji ukazuju pape i Vatikan koji se u države istočnog hriščanstva ne petljaju i surađuju samo po pitanju nudenja mogučnosti izpovedanja vere svojih sledbenika u tim državama koji su religijska manjina u tim državama.
Dok je kod pojedinih autokefalnih istočnohriščanskih crkava baš suprotno.
Препоруке:
10
9
35 понедељак, 21 октобар 2019 22:48
@ sinke, yersinia pestis i stručnjak za psihogenocid govorom
Bog ti pomogao sinko! I tvojoj majci s tobom, HAHAHAHAHAHAHAHAHAHA
Препоруке:
10
3
36 понедељак, 21 октобар 2019 23:07
@ sinke, yersinia pestis i stručnjak za psihogenocid govorom
A kakvu ti kapu nosiš?! Žutu, a?! Da, da, u žutoj boji tajna je tvoje pameti i uzaludnog truda tvoje majke jer misliš da je 1350. ili 1357. sami kraj 14. veka (kad ti je već majka istorijski izvor), HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA
Препоруке:
6
3
37 понедељак, 21 октобар 2019 23:08
Aleksandar
Nije sasvim los tekst, ali autor dvaput koristi--i tako daje neku vrstu vaznosti--ismisljenom kvazi-pravnom konceptu "udruzenog zlocinackog poduhvata". U oba slucaja je svoju misao mogao bolje da formulise, ovako te recenize znace nesto sto je upravo suprotno onome sto je on hteo da te recenice znace ubacivanjem termina "udruzeni zlocinacki poduhvat".

Da objasnim na autorovom prvom primeru gde pripisuje NATO alijanci nekakav udruzeni zlocinacki poduhvat. Treba znati, da ovaj pojam postoji samo na ICTY (Medjunarodnom krivicnom sudu za bivsu Jugoslaviju) i prikacenom mu ICTR (ista vrsta ad hoc tela za Ruandu). Ovaj pojam je kasnije odbace of svih tkz. "mejunarodnih tribunala". Postoji fantastican dokument kojim hibridni UN sud za Kambodzu odbacuje samu ideju "udruzenog zlocinackog poduhvata" kao potrebnu samo onda kada uopste ne nikakvi postoje dokazi, a da bi se nevini ljudi mogli osuditi. Ovako koriscen autorov pojam bi znacio da je NAYO nevin. Dakle, cista glupost!
Препоруке:
6
3
38 уторак, 22 октобар 2019 09:56
синиша @ онај неки неписмени
Видиш, код нас српских војних специјалаца још од старих времена постоји специфична обука која није везана ни за једно место ни за једног инструктора.

Прво постоји селекција према психо-физићчким особинама. А онда крећу инструктори,. Инструктор за историју. Мени је то била мајка. Затим економију, мени је то био отац, за војна питања мени је то био деда, али имао сам ја инструктора и за гађање из пиштоља, имао сам инструктора за борилачке вештине, имао сам инструктора за професију, за верање, за роњење.

Седимо ја и деда поред реке и пецамо, а он ми објашњава Бородинску битку. Распоред снага правце кретања наоружање, а онда ми објашњава контекст те битке. Шта се хтело постићи у склопу целог рата. Или ми прича како су Албанци цинкари ко преноси оружје из Албаније кад је он био на граници између 1918 и 1924.

Карактеристика мојих инструктора је била да ме обуче да извршим задатак и да претекнем, имао сам искључиво инструикторе који су 1. знали градиво, и 2. бринули за мене.
Препоруке:
4
0
39 уторак, 22 октобар 2019 15:24
@ sinke, yersinia pestis i stručnjak za psihogenocid govorom
Eh, kakvi specijalci - takva i država, HAHAHAHAHAHAHA
Препоруке:
0
3
40 уторак, 22 октобар 2019 17:51
синиша @ онај неки нешписмени
Србија је држава од давнина.

Имали смо и успоне и падове. Били смо и царство. Били смо победници у два светска рата. Имали смо срца да станемо на црту деветнаест највећих земаља на свету и да нас не победе. Имали смо и падова. Чак и мало лудости. Давали своје паре највећој фукари на свету који то ничим нису заслуживали. Издржавали Албанце, описмењавали Босанце, давали фабрике и својим мишићима штитили територију Хрватске и Словеније од Италијана и Аустрије.

А где сте ви били. Нигде. И шта сте и кад били? Никад нико и ништа. Ни државу никад нисте имали,. Да сте могли и требали да је имате имали би је.

Јесте српска држава преживљава тешке дане, али ви је немате никако није вам призната и неће бити.

А видим како кмечите. Признајте нас, признајте нас. Е нећемо вас признати, а без признања те и такве Србије не постојите. Какви сте ви кад вам од српског признања све завиоси.
Препоруке:
6
0
41 среда, 23 октобар 2019 15:58
итд или ...
Синиша ко год је био у Венецији на острву Торчело, зна о чему вам је мајка причала!

На жалост ваш саговорник и онај из позадине што се смеје, нису били, да су били, не би се усудили да причају то што причају.

Поздрав
Препоруке:
5
0
42 среда, 23 октобар 2019 22:07
Звонимир Бгд
итд или …

Придружујем се Вашем коментару, јер је на позицији знања и историјске истине. Конкретно, Торчело у венецијанској лагуни прва је насеобина племена Венета који су се склонили од хунског дивљања Атиле, "Бича Божијег". Из те насеобине проширује се насељена лагуна и ниче Венеција. Прве богомоље у венецијанској лагуни су на Торчелу. То су споменици византијске културе (Санта Мариа Асунта, Санта Фоска…) и данас их обилази цео свет дивећи се византијским мозаицима, фрескама и архитектури.
Препоруке:
4
0
43 субота, 26 октобар 2019 22:30
Биће рата
https://youtu.be/huPfn6Av6M4


Срђа Трифковић је у нечему у праву, биће рата.
Препоруке:
0
1

Анкета

Да ли мислите да ће у наредних годину дана у Србији бити одржани нови парламентарни избори?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер