понедељак, 01. јун 2020.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Коме је до морала у политици, нека иде у НСПМ

Рађање фашизма из кризе капитализма

Kоментари (18) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 понедељак, 11 новембар 2019 11:31
Станић Милан
У самом старту аутор нам остаде дужан поближе објаснити анатомију фашизма,као светског поретка,ретерирајући се на Немачку,где се појмовно не ради о"чистом фашизму" гледано са теоријског аспекта,него о национал-социјализму и ту је битна разлика од Мусолинијевог фашизма у Италији.Идејно-теоријски основ Мусолинијевог фашизма је француски синдикализам,Сорелова теорија насиља,традиционални италијански конзерватизам и национализам,те фаворизовање вође као"spiritus muovensa".
Идејни извори Хитлеровог националсоцијализма,је паргерманизам,Чемберленов и Розенбергов расизам и антисемитизам,немачка радикална филозофија,ирационализма и нихилизма,доминација немачке нације у борби за "Лебенсраум".У тој визији немачки националсоцијализам је највећи непријатељ демократије(" Те парламентарне вашке(посланици) развили су најпрљавију вештину лагања".)Хитлер елаборира целовиту политичку концепцију у свом програмском делу:"Mein Kampf".
Препоруке:
22
6
2 понедељак, 11 новембар 2019 11:32
пензионер Цвико,
Све се своди на вештину манипулације са људима. Да ли сматрате да је објављивање на насловној страни листа фотографије неке старлете поред наслова важног политичког дешавања случајно? Не то је намерно... И још је много таквих случајева у готово свим медијима. То су пре свега убиства и уопште породичне трагедије. Све има за циљ разводњавања ситуације и терање масе да важан политички догађај третира као нешто на што не можемо утицати, нешто што морамо прихватити, отуђујемо се, претварамо се у немоћну и неорганизовану јединку. И како је то лепо објаснио споменути Крлежа "пси лају а каравни пролазе". Сви ми све знамо али ништа не предузимамо. Чекамо. Шта? Нову манипулацију? Желимо да је "обрадимо" и после тога следећа и тако до иже јеси. Све је сасвим погрешно. Иначе Адорно није једини по овом питању. Хитлеров сарадник Вилхелм Рајх, 1932 г. по отрежњењу, објавио је текст (књигу) "Психологија масовног фашизма" у којој се обрађује ова тема: манипулација кроз сексуалност... Растурају нас...
Препоруке:
23
17
3 понедељак, 11 новембар 2019 12:12
Станић Милан 2
Данас, већина теоретичара сматра,да је за појаву националсоцијализма добраноо одговорна Француска и В.Британија које су Версајским уговором понизиле Немачки народ,посредно узроковале тешку економску и политичку кризу,те на тај начин утрли пут немачком национализму и шовинизму.Освајањем власти од стране националсоцијалистичке партије и именовњем Хиттлера за канцелара 1933.Немачки Рајхстаг доноси Закон који обезбеђује јединство партије и 3. Рајха.Тим потезом ствара се једнопарттијски систем,Немачка од федералне државе постаје централистичка са строгом хијерархијом.Партија, по већ опробаном рецепту улази у све поре друштва и на сцену ступа немачки милитаризам.Ако је Хитлер идејни зачетник, Ј. Гебелс је мозак читаве трансформације немачког друштва.На једној сесији владе Хитлер пита Гебелса,шта ће са комунистима.Гебелс му одговара да са њима неће бити проблема јер су научени дисциплини,али са соц.демократама ће бити проблема."Како?""Лако мој фиреру,они мисле својом главом."
Препоруке:
17
8
4 понедељак, 11 новембар 2019 15:24
Zoran
Sad kapitalizam kriv i za fasizam? :)

Pa ja koliko znam Hitler niej vodio Ameriku, ona imal anajjaci kapitalizam, a ima i sada, nego Nemacku.
Препоруке:
5
25
5 понедељак, 11 новембар 2019 15:28
Zoran
Kad je ekonomska kriza, kakva je bila u Nemackoj, onda se bezi u nesto drugo kako bi se ocuvala vlast.

Gde se bezi? Kako koja drzava. U nekoj jaka porodica, kao u Amewrici sto bilo u vreme krize, pa bezali tamo, u Nmeackoj bezali u nacionalno, pa s epretvorilo u fasizam.

Ekonomska kriza radja razne stvari, zavisi od drzave. Sto ekonomska kriza u Americi ne napravi Hitlera? Nije takav narod.
Препоруке:
5
25
6 понедељак, 11 новембар 2019 17:36
Станић Милан3
Још неколико теоријски фрагмената везано за немачки националсоцијализам:
Националсоцијализам као идеологију прихватају сви слојеви друштва,првенствено средњи и нижи слојеви ,али и крупна буржоазија јер је милитаризацијом читавог друштва омогућена експанзија капитала.
Битна одредница нацизма је апологија право јачег.Ову поставку Хитлер инаугурише још 1928.у свом говору у Минхенској шпивници."Човјек,је чекић или наковањ.Провиђење је одредило улогу чекића немачком народу.Признајем да ће мо разбити у хиљаду комада оног,кмо нам се супростваи."("Velkische beobachter")
Друга одредница је јака држава и панетатизам.
Трећа одредница култ армије и милитаризам.
Четврта одредница је експанзионизам - борба за нови животни простор.
Пета одредница је антикомунизам.У својим иступима Хитлер каже:" Данашња Немачка је националсоцијалистичка држава.Круг мисли по којима се управљамо је у супротности са идеологијом СССР-а, јер бољшевизам стално наглашава своју међународну мисију."(наст)
Препоруке:
15
2
7 понедељак, 11 новембар 2019 18:01
Станић Милан 4
(наст)
Једна од главних одлика фашизма и националсоцијализма је обожавање вође - идолатрија,везан за идео0лошки апсолутизам.На руку експанзије фашизма(као заједничког називника) ишло је заокупљеност западни држава у борби против комунизма,као и чињеница да је папа Пије 11 са Хитлером потписао конкордат.Тим актом Хитлер постиже две ствари:
- Обезбедио је подрушку западне цркве и не само ње.Черчил у британском парламенту 1939. изјављује, да би В. Британија била сретна да има таквог мужа.Сам папа на ову чињеницу изјави да је у "Хитлеру добила бескомпромисног борца против комунизма и нихилизма."

Сет Нирнбершки закона и питање Јеврејског народа.Да би могли водити планирани рат циљ је био домоћи се жидовске имовине која је претварана у новац и прана преко Швајцарски банака.
На крају реторичко питање.Да ли је фашизам мртав или само променио форму?Судећи по перманетним ратовима империјалног типа и појаве масовног избеглиштва и те како живи.Хвала на српљењу.
Препоруке:
20
3
8 понедељак, 11 новембар 2019 20:55
Гомила стереотипа без сагледавање суштине данашњице а она је да проблем ствара не десница већ ултралиберална а неки би рекли и ултрафашистичка глобалистичка Сорош левица која би да по америчком рецепту топи народе, расе, државе све у један лонац за лакшу експлоатацију. Из тог су лонца код нас извукли Вучића који је уосталом цео живот био лажна десница као и Шешељ - она за плашење наивних и увлачење у глобалистичке тореве.
Препоруке:
15
11
9 уторак, 12 новембар 2019 10:01
Hiro
Као покварени грамофон. Већина чланака/мишљења који могу да се прочитају/чују на ову тему се своди на исто. Економска криза је изазвала неку ширу друштвену кризу коју насилни популисти екстремни/ултра/радикални десничари користе да дођу на власт. Против су имиграције и желе депортације, против су ЕУ итд. А кад дођу на власт онда ће показати своје праве боје и формирати неки еквивалент SS, а знамо како се то завршило пре 75 година. У реалности незадовољство тренутним стањем ствари није ограничено да десницу, добар део евроскептика широм ЕУ су левичари и припданици свих могућих мањина. Противљење миграцијама се своди на захтев да се миграције спроводе по већ постојећима законима, а не само отвори границе и то је то, видели смо како то добро иде. А са друге стран највише политичког насиља на западу(ЕУ и Северна Америка, пошто је то изгледа цео свет) тренутно долази од левице и група попут Антифа, који обучени у црно млате политичке неистомишљенике што је изгледа типично за (анти)фашисте.е
Препоруке:
8
10
10 четвртак, 14 новембар 2019 23:29
slučajno ne postoji u politici
@Станић Милан 2
Данас, већина теоретичара сматра,да је за појаву националсоцијализма добраноо одговорна Француска и В.Британија које су Версајским уговором понизиле Немачки народ

Ti stručnjaci na koje se pozivate su nastali tokom hladnog rata kada je Nemačka bila potrebna USA kao država saveznik na prvoj borbenoj liniji, pa su onda lansirane te teze da bi se Nemci rehabilitovali. Naravno, srpski "stručnjaci" samo prepisuju od onoga za koga misle da će im dati neke pare, kao i uvek. Nacizam je logična završnica nemačke istorije, u njemu nema niče novog, Martin Luter je u 16. veku pozivao na paljenje jevrejskih škola i sinagoga, drang nach osten (prodor na istok) je termin nastao u 19. veku po uzoru na osvajanje i genocid Nemaca nad polapskim slovenima izvršeno u 12. i 13. veku. Carska Nemačka je ušla u I svetski rat sa tezom da ima prirodno pravo na kolonije zbog superiornosti Nemaca ne samo nad Afrikancima i Azijatima već i nad Francuzima i Rusima.
Препоруке:
6
1
11 четвртак, 14 новембар 2019 23:37
slučajno ne postoji u politici
Svi elementi nacizma su postojali pre Hitlera, on ih je samo uobličio u jednu celinu. Zato je i postao najpopularniji nemački političar u istoriji, jer je Nemcima samo ponavljao ono u šta je većina njih verovala i pre njega. Za razliku od uglađenih carskih nemačkih šovinista, Hitler je bio sirovo iskren u svojim govorima i delima i to je jedina stvarna razlika između njih.
A osim tih stručnjaka na koje se pozivate, ima i mnogo drugih koji argumentovano dokazuju da nemački narod nikad nije duhovno izašao iz mračne tevtonske šume, tj iz srednjeg veka.
Препоруке:
5
1
12 понедељак, 18 новембар 2019 19:13
Götzen Dämmerung
Kapitalizam je matrica fašizma ili, obrnuto, njegova ilegalna kopija. U pitanju je legalizovano društvo lopova, probisveta i kriminalaca, napose, ubica. Ako mislite da su Jasenovac, Treblinka, Sobibor, Noengame, Helmno, Treblinka, Belzec-Belzen, Dahau, Mauthauzen i Osvjenćim tek nezakonita dečurlija takvog sistema onda se prvom prilikom uputite lekaru opšte prakse kako bi vam naložio posetu odgovarajućoj ustanovi. Kapitalizam je skriveni fašizam ili ona deonica puta čovečanstva koja vodi njegovom nestanku. Takvih je podosta ne samo na ovom delu Balkana već i u slovenskom svetu. Setite se tek Demjanjuka a prethodno Luburića, Lisaka ili njihovog poglavara a može i Nedića.
Препоруке:
8
0
13 понедељак, 18 новембар 2019 19:20
noyé
Ono što smo imali odmah posle Drugog svetskog rata na Zapadu u formi liberalnog ili demokratskog kapitalizma bio je tek puki rehabilitovani nacizam. Tome sada svi očigledno prisustvujemo. Fašizam i nacizam su poučni istorijski udžbenici koje đaci kao i njihovi naivni profesori teško i jedva razumeju. I za jedne kao i za druge obavezan je popravni na kome, međutim, redovno padaju, tj. ponavljaju. Nacizam je smrtovnica ljudskog roda...........
Препоруке:
7
0
14 понедељак, 18 новембар 2019 20:10
Ouvertement
Ako nemate socijalizam onda sigurno gurate u smeru fašizma. trećeg nema. U pitanju su opozitne solucije. E, tako, i svi antikomunisti nezadrživo streme k fašizmu. Jer, kapitalizam je tek usputna stanica ka totalitarizmu, tj. fašizmu.
Препоруке:
6
1
15 понедељак, 18 новембар 2019 21:20
Majstor Bob
Na svu sreću, te dve opcije nisu jedine, inače svet ne bi imao svrhu postojanja. I nije neki izbor kad imate samo dva zla, zar ne?
Препоруке:
1
6
16 понедељак, 18 новембар 2019 21:45
Vétusté
Kapitalizam je u stanju da poništi sopstvene tekovine. Da bi se ovakav scenario otklonio nužno je da se transformiše u daleko savršenije društvo. To je nezaobilazno socijalizam. Zato je preko potrebno ugušiti i pridaviti svaki pokušaj rehabilitacije starog sistema koji i nije to jer njegov "uspešan hod" neminovno vodi čovečanstvo u totalnu i apsolutnu propast. Posebno ne bi trebalo biti popustljiv prema bolećivostima prevaziđenog društva, tj. njegovom moralu koji isključivo služi održavanju kapitalizma i njegovih čvorišnih institucija kao i nosilaca njegovih ideja i koncepata u realnoj političkoj borbi. Fašizam je samo puki instrumentarijum u svrhu obnavljanja kapitalističkog obrasca na kome se temelji sva beda i raspolućenost današnjeg sveta. Kapitalizam zaslužuje najekstremnije mere u sprečavanju njegovog obnavljanja.
Препоруке:
7
0
17 уторак, 19 новембар 2019 06:25
noyé
@Majstor Bob

A koje su to druge opcije? Ne umeš da ih formulišeš. Zato se tako praćakaš ko riba na suvom. Iluzionista ili mozak bez opne, odaberi šta ti više odgovara. Vidiš, ni ovde nema onog trećeg...
Препоруке:
7
0
18 среда, 20 новембар 2019 12:01
soi-disant
Na mikro nivou transformacija kapitalizma u fašizam najočevidnija je u Srbiji.
Препоруке:
5
0

Анкета

Да ли мислите да ће овог лета Вучић и Тачи потписати неки споразум о КиМ у присуству Доналда Трампа?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер