Kome je do morala u politici, neka ide u NSPM

Zašto je danas antilevičarski deklarisati se kao levičar ili o udesu zemlje koja je previše blizu EU a predaleko i od Boga i od Marksa

Komentari (21) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 nedelja, 16 jun 2019 13:30
gandra
ja sam srpski nacionalista - što automatski ne znači da sam desničar - biti nacionalista nije ideološka stavka, ili je tek u neznatnoj meri, dok je biti desničar ili levičar i te kako ideološki stav - elem - vođen ovim neideološkim postulatima - tvrdim da je uređenje nekog boljeg i pravednijeg društva - nove utopije - nemoguće bez neke vrste neomarksizma, koji bi od marksa preuzeo kritiku kapitalističkog sistema, pošto je ta kritika pre svega ontološka a u manjoj meri ekonomsko društvena: oslobođenje čoveka i rada, razotuđenje stanja u kome se nalaze i gospodar i sluga, otuđeni rad.....itd.

p.s. ćirjakoviću, sažmi to malo, komplikovanje nije znak pameti, komplikovane stvari izneti na jednostavan način - velika je veština ( iako to uvek nije moguće)
Preporuke:
38
9
2 nedelja, 16 jun 2019 13:56
nemo
cirjakovicu super je u srbiji jer je u bangladesu jos uvek malo gore
Preporuke:
20
24
3 nedelja, 16 jun 2019 13:57
genaralisimus Apatinac
Bravo maestro!
Preporuke:
22
22
4 nedelja, 16 jun 2019 17:37
Revolucionarna Venecuelo, pokaži i Srbima kako se danas istrajno brani otadžbina zbog sve dece sveta, svetske i socijalne pravde, vitalnosti i smisla života! Uzorno porazi sadizam zapadnog kolonijalizma i marionetskih bednika.
Ne budite kukavice, izdajnici i malodušni ološ koji se predaje pred kapitalističkim ništavilom u lažnoj ''ljubavi'' prema neprijatelju i (auto)šovinistima. Hrabri venecuelanski narode i ponosni predsedniče Maduro, (od)branite nepokolebljivo suverenitet antikolonijalne države Simona Bolivara i Uga Čaveza! Ne dajte da vam ''milosrdni'' Zapad i neofašisti zatru izgradnju socijalističke Bolivarske Republike. Ne dajte naftu, zemlju i druga prirodna i društvena bogatstva američko-evroatlansko-kapitalističkim ratnim džukelama koje se bogate preko poginulih, obespravljenih i siromašnih. Ne dajte je venecuelanskim Vučićima i Đukanovićima, kvislinškom šljamu i advokatima neoliberalnog terora i narodne pljačke, razgraničenim i kriminalnim psihopatama koje bi sve rasprodale od dece, radnika, preko vode, reka, jezera, zemlje, fabrika, banja, rudnika, aerodroma, banaka do suvereniteta države...

¡HASTA LA VICTORIA SIEMPRE!

Venezuela: Maduro presidente
https://www.youtube.com/watch?v=f5CfLr5NgoQ&t=65s
Preporuke:
29
13
5 nedelja, 16 jun 2019 18:02
hm
Smorio si malo, brate Ćiro. Ima dobrih uvida, ali i lupetanja. Fokusiraj se malo.
Preporuke:
26
7
6 nedelja, 16 jun 2019 18:26
Vladimir Čeleketić
Levica ima smisla i može se prepoznati samo u kapitalizmu. Ovo što sada imamo nije kapitalizam. Ovo je ono u šta se kapitalizam pretvorio. U kapitalizmu investitor ne dobija 10 hiljada evra po radnom mestu. U kapitalizmu investitor plaća svojim parama za otvoreno radno mesto. Kapitalizam ne spašava banke ili auto-industriju od bankrota. U kapitalizmu bankrot je najnormalnija stvar na svetu. U kapitalizmu država ne uzima 50% poreza na zaradu da bi finansirala armiju parazita i kod kuće i u inostranstvu. U kapitalizmu se ne dobija, u kapitalizmu se zarađuje. Ako vam OVO nije dobro ne žalite se na kapitalizam. OVO nije kapitalizam.
Preporuke:
41
14
7 nedelja, 16 jun 2019 19:02
steva
Valja pogledati u buducnost umesto sto se iscrpljujemo analizama i komparacijama iz proslosti. Stvarnost, ovakva kakva je, sama je sebi sudija i dzelat. Samounistenje ovog globalnog banditizma je neminovno.
Spas, po mom misljenju, moze biti povratak razumu. Radnicka klasa u stvarnosti nestaje, zato 'levica' deli sudbinu svoje baze. Njen rok trajanja je istekao.
Spas moze biti na selu, treba oziveti napustena sela (u Srbiji je to lakse nego igde) i koliko je moguce smanjiti zavisnost od korporacija. Njihov kolaps je vec poceo 2001-ve, jedva preziveo 2008-mu, sledeci udar moze biti smrtonosan.
Na selu je spas.
Preporuke:
14
11
8 ponedeljak, 17 jun 2019 02:20
Kosmet je Srbija.
@ Vladimir Čeleketić

Kad čovek nema dovoljno znanja, može svašta da kaže i napiše, a da to vidi kao tačan uvid. Ipak, konačno, radi adekvatne dijagnoze i buduće optimalne, revolucionarne i plodotvorne terapije valja znati da je ovde na delu (polu)kolonijalni kapitalizam 19. veka. To što na ovom sajtu ima reakcionara koji preziru stvaranje socijalističkog društva ne znači da u Srbiji nije uspostavljen na delu kapitalizam kao retrogradan, patološki i destruktivan poredak. Dosta toga o tome možeš da pročitaš i u veoma dobroj knjizi čoveka, antifašiste, partizana, čuvenog jugoslovenskog, srpskog i svetskog humanističkog filozofa i borca za slobodu pokojnog Mihaila Markovića ''Srbija u krizi''.

Mihailo Marković na mitingu 24. marta 2009. u Beogradu
https://www.youtube.com/watch?v=ryKFn-aQ07E
Preporuke:
16
13
9 ponedeljak, 17 jun 2019 06:50
Spiridon
Ko šta radi a gdin Ćirjaković juriša svojim pravednički zašiljenim tastaturnim perom, na sebe samog od pre par decenija. Koliko primećujem sada mu više ni Đorđe Vukadinović nije po volji u tom janjičarskom zanosu da pokaže prstom na svakoga ko drugačije od njega nosioca ordena jedine istine kaže. Ne znam, kada god pročitam neki njegov tekst a ja se vratim u rane devedesete, kada su slično ovako nekadašnje komitetlije prodavali Srbljima neko miloševićevsko kvazi-srbstvo, i isto kao gdin Ćirjaković sada se i oni borili sa samima sobom od nekada iz vremena dok su veselo igrali kozaračko kolce ispod parole Tita-partija-omladina-akcija...
Preporuke:
16
23
10 ponedeljak, 17 jun 2019 09:55
tuljanin
Ono što Ćirjaković hoće i zagovara - u Srbiji je na vlasti. Tu ne treba da se lažemo. Uostalom, pitamo se: zašto i sam otvoreno ne kaže da je ono što mu je na srcu i jeziku, što zagovara kao "pravu stvar" a što je dominanta ovdašnjeg "nacionalizma" - tek stari jakobinski nacionalizam, sankilotska nacionalistička uravnilovka, dakle šešeljevsko-vadikalski "nacionalizam" koji je u svojoj praktičnoj izvedbi i primeni, u okolnostima u kojima Srbija jeste, u epohi duhovne rastočenosti našeg naroda, njegove "patriotske" i "liberalne" elite, zapravo istoznačan vladajućoj politici Vučića, Dačića i Vulina.
Ćirjaković je vulinovac: on to i kaže. On zamumuljeno, pod maskom, skrivajući se, dakle na intelektualno nečist način, međutim ipak dovoljno jasno, pretpostavkama i jazgrom svog mišljenja, ali i kao uzgred nabačenim uvidima - onima koji se tiču Srbije i "Evrope" - preporučuje vladajuću trulež kao praktični, tj. realpolitički izraz svog pučkog ideala. Revolucija koja traje; u kontinuitetu, od...
Preporuke:
24
14
11 ponedeljak, 17 jun 2019 09:56
tuljanin - nastavak
... '44, opisujući svoju kobnu sinusoidu, premeštajući svoje vladajuće težižte od "liberalnih" ka "jakobinskim" komuncima, i od ovih drugih napred ka prvim. To je 'rđava beskonačnost'. Nema ničega trećeg, ničeg izvan ovih rđavih polusa, nihilističkih središta moći, ama ničega tradicionalnog i desnog, visinskog po svojoj prirodi i nastojanju, baš ničega kadrog da preokrene socijalističko-postsocijalističko truljenje kojem je Srbija nenaklonošću sudbine, ali i svojim ukusom, neukusom i težnjama od pobede izdajničkog komunizma, kao ekstremne anti-tradicije, nihilistički i morbidno samoizručena. Trećeg nema - jer se neće. Ono se ne računajući anahoretske iznimke, uistinu ni ne zna. Nema se slutnje, ni predstave, pa ni znanja o logosu i ciljevima onoga što se zove konzervativnom revolucijom. Prestvarenje se NEĆE...
Preporuke:
17
9
12 ponedeljak, 17 jun 2019 10:14
Pop Ćira i bob Spira
@Spiridon

Čestitam TitoPartijaEuNatoArmija g. Spiridonu i ostalima koji slave.
Preporuke:
20
10
13 ponedeljak, 17 jun 2019 11:19
REX
Cirjakovicu, umesto sto pricas, budi prvi, kreni!
Preporuke:
14
4
14 ponedeljak, 17 jun 2019 13:39
Spiridon
@ Pop Ćira i bob Spira


Čestitam TitoPartijaEuNatoArmija g. Spiridonu i ostalima koji slave.

Mmmda, ko drugačije drugovi mislim braćo kaže, taj je EU-NATO izdajnik što-no kleveće i laže. Tja, preživeo sam i one prve novopečene Srbe sveže pridošle iz Titine partije tamo krajem osamdesetih, preživeću valjda i ovu novu postmiloševićevsku generaciju patriJota, iz odseka ala volim da mrzim. Inače oko toga EU-NATO se bolje obratite gosn Ćirjakoviću, koji je bio za njih što-no-se kaže srcem i dušom, samo je malko okrenuo ćurak naopako, pa se sada pravednički razračunava sa svojim bivšim jaranima na polzu i radost patriJota naših nasušnih...
Preporuke:
15
16
15 ponedeljak, 17 jun 2019 13:48
Skeptik Optimista
Ovim tekstom autor zaista uspešno razobličava ulogu levice odnosno njenih protagonista u Srbiji i njeno, svesno ili nesvesno 'zavođenje za Goleš planinu' kojim, objektivno, betoniraju kolonijalni status Srbije. Ipak, da bi Ćirjakovićev pogled i stav po razmatranim pitanjima bio kompletan i do kraja dosledan, morao je bar napomenuti da u levicu nikako ne uključuje (samo)deklarisane levičare tipa Vulin, Dačić... (naravno, pomenuti, kao i celokupna vladajuća klika, nisu ni desnica, odnosno, sve su po malo - kao prava politička mafija). Političku mafiju treba raskrinkati na isti način - njena uloga pomenutom betoniraju još je gora s obzirom na resurse kojima raspolaže.
Ono što je izvan pomenutih grupacija, a upinje se da bude percipirano kao desnica iako to suštinski nije, takođe zahteva analizu i raskrinkavanje.
Kad se raščisti sa kataraktma, dalje se vidi...
Preporuke:
11
4
16 ponedeljak, 17 jun 2019 16:47
Marko BG
gandra: "ćirjakoviću, sažmi to malo, komplikovanje nije znak pameti, komplikovane stvari izneti na jednostavan način - velika je veština ( iako to uvek nije moguće)"


Potpuno se slažem, g. Ćirjaković mora načiniti napor da sažme tekst, a ako to nije moguće, da ga raščlani na dve, tri ili više tematski zaokruženih celina, koje se mogu zasebno publikovati. Veoma složena struktura rečenica takođe ometa sposobnost praćenja ideje, jer težište koncentracije čitaoca prebacuje sa suštine na memorisanje prethodnog dela rečenice. Iako obiluje originalnim idejama i kvalitetnim porukama, tekst je vrlo nečitak.

Što se tiče Spiridonovih kritika da je autor "okrenuo ćurak", ja bih na to odgovorio -- pa šta s tim? Kako kaže stara izreka, čovek koji nikada ne menja stav je spomenik. Da je g. Ćirjaković bezobrazno profitirao od te promene stava, kao što se to desilo sa mnogim drugima na javnoj sceni, to bih smatrao neetičnim. Ovako, to smatram kvalitetom i znakom zrelosti.
Preporuke:
25
2
17 utorak, 18 jun 2019 11:02
Srp i čekić
Previše filozofije na jednom mestu a premalo rada na terenu, u fabrikama sa radnicima, na selima sa seljacima, na zavodima za nezaposlene.
Preporuke:
2
10
18 utorak, 18 jun 2019 12:04
tri_korne_penal
Srp i čekić

Pa i filozofija je ozbiljan rad! On može mnogo da pomogne svim kategorijama koje ste pomenuli. Indirektno, razume se!
Preporuke:
6
1
19 utorak, 18 jun 2019 21:13
Komunista Uvek
U potpunosti se slazem s misljenjem autora sto se tice: sovinizma, autokolonijalizma, a narocito sa misljenjem o " fikus levicarima" kojih danas imamo i previse za ovako malu zemlju. Sto se nacionalizma tice, misljenja sam da se treba tuci sa svim tim gore pobrojanim i slicnim upravo istim sredstvom. Nacionalizmom. Jedino sto levicarski nacionalizam treba oplemeniti nekim drugim vrednostima kao sto je solidarnost sa manjinama i pomoc u integraciji u drustvo nacije radi zajednickog ekonomskog prosperiteta drustva kao celine i nihovu korist.
Sto se klera tice, mislim da su neodvojivi deo svake drzave manje-vise otvoreno, posebno Balkanskih novonastalih drzavica. Levicari treba da prihvate vernike kao nesto dobrovoljno za pojedince, ali verske institucije odvojeno od drzave i bez mesanja u politiku.
Na kraju, moja malenkost odavno govori da:"Nažalost, svi ti izbori se svode na isto. U najboljem slučaju na biranje između kapitalističkog i društveno-kapitalističkog – ili cash ili cool".
Preporuke:
5
8
20 četvrtak, 20 jun 2019 13:32
....
Nije korektno stavljati u isti koš Jova Bakića i Dubravku Stojanović. Jovo Bakić je po meni najmanje nepošteni drugosrbijanac
Preporuke:
5
1
21 sreda, 26 jun 2019 11:27
nemo
cirko je talentovan (kao i kod svakog pisca sa jos vecim egom) i mora da pise za vlast (egzistencija,porodica,kredit,sto se kaze,sve je razumljivo,ali preterano navija za njih-iritira,radi protiv naroda)

taj nacionalizam koji zagovara (kao sto neko rece) nema garancija da bi za radnike bio humaniji (znajuci vucica i slicne)
Preporuke:
0
0

Anketa

Da li mislite da će u narednih godinu dana u Srbiji biti održani novi parlamentarni izbori?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner