петак, 02. децембар 2022.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Коме је до морала у политици, нека иде у НСПМ

Десет непријатних истина о Југославији – и зашто Срби немају разлога да је се стиде

Kоментари (98) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 субота, 01 децембар 2018 19:24
НБ
Текст је врло добар и тачан!

О детаљима би се могло разговарати али то је то.
Препоруке:
43
22
2 субота, 01 децембар 2018 19:38
пензионер Цвико
Нисмо успели да у Југославији нађемо заједнички именитељ за све. Али зато смо успели да је разбијемо. Ипак смо урадили нешто. Од тог нешто направили смо ништа. Лепо! А да ли смо из овог свега нешто научили? До сада нисмо јер и даље већина живи лоше, горе него у Југославији. Сада живимо у фази ништа. Да ли ће мо успети да од садашњег ништа направимо нешто, боље него пре? Хм?
Препоруке:
26
27
3 субота, 01 децембар 2018 19:44
браво
Укратко, само једно велико БРАВО за овај дугачак, али изванредан текст.
Препоруке:
47
24
4 субота, 01 децембар 2018 20:06
с.ј.
Краљевина Југославија свакако није осмишњена као антисрпски пројекат, али у то је ускоро прерасла. То се прво могло приметити на рубовима српског етничког простора - довршавање за аустроугарске владавине започетог процеса кроатизације српских (и уопштено нехрватских словенских) римокатолика и расрбљивање муслимана - а затим и у дубини српског етничког простора, постеппеним ширењем латинице, непрестаним уступцима хрватским фашистима (потписивање Конкордата) итд.

Титоистичка Југославија, с друге стране, баш као и пучистички партизански покрет, који је злоупотребио жељу Срба да ослободе своју отаџбину зарад преузимања власти, од самог почетка је била изразито антисрпски пројекат.

Комунисти-титоисти, у њима својственом шовинистичком маниру, Србе су прогласили за империалисте и тлачитеље, стрељали десетине хиљада српских родољуба и испресецали српски етнички републичким и покрајинским границама, и подарили нам 'елиту' задојену аутошовинизмом и самомржњом.
Препоруке:
93
23
5 субота, 01 децембар 2018 20:15
Јовиша Видић од Рудина
Исправна је једино она теорија која се може доказати у пракси. Праксу није положила; како Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца, тако и комунистичка Југославија. Комунистичке хијене су донеле одлуку још на Дрезденском конгресу 1928 гд. да Србију: "Тамницу народа, треба уништити". Југославија (свака Југославија) је гробница државе Србије. Ко је и кад питао или проверио - - после Великог рата - жеље српског народа. Српска елита, на челу са Краљем,
ствара заједничку државу са непријатељом против кога се је борила и изгубила половину мушког становништва. Србија је у заједничку државу, поред милион и двеста педесет хиљада жртава, уложила и своје државничко име. Није забележено да се држава победница одрекне свог имена. Што се кусо роди, време неисправи - народна пословица. Срби су претрпели огромне жртве у времену распада Краљевине Југославије па онда и при распаду комунистичке Југославије, те је с тога: СВАКА Југославија била гробница српском народу. Била, не поновила се.
Препоруке:
79
19
6 субота, 01 децембар 2018 20:42
АгатонФонПетровић
око овог текста биће много полемике али ја не бих да у њој потоне један детаљ. химна ''хеј словени'' уопште није на било који начин везана за југославију и представља пример културне отимачине. ''хеј словени'' је химна пољске. увек је било смешно гледати на тв званичне посете из пољске када се два пута свирала иста химна. неспособност комунистичке југославије да створи своју химну одлично репрезентује њену неспособност да реши важна питања. стварно није потребно да срби певају ''хеј словени'' јер тиме неће нервирати комшије већ ће им се они смејати што певају пољску химну.
Препоруке:
63
21
7 субота, 01 децембар 2018 21:04
Sve se uglavnom slažem
Moramo biti svesni da je kod društvenog ugovora pravda često sporedna stvar.U tom smislu je važnija volja ljudi ma ko da je kreira od istorijske istine na trenutne događaje.Istorija nas uči šta možemo očekivati u određenim okolnostima i to služi za analize a ne za hvalisanje,pogotovo bez osnova. Srbi moraju da obrate pažnju na pouke i utopističke vrednosti kao i na lažne saveznike.Građanski rat je kod nas uprljao Jugoslaviju i to dva puta dok je npr Ameriku oprao od ropstva a carsku Rusiju takođe uprljao.Otuda različite percepcije događaja.Autošovinizam potiče od srebroljublja i sotonoljublja.Imate primer da kod nas neki muslimani više cene "američke vrednosti" od pravoslavaca???Đavo im se vratio na Bliskom Istoku...EU je prava zamena za jugonostalgiju i to je za nas katastrofa. Evroazijska unija može svima ovde da ponudi sve a posebno muslimanima...Naravno ona je tek ideja!Putin je dao okvir za sve u svakoj varijanti!
Препоруке:
21
10
8 субота, 01 децембар 2018 21:16
Nije šija nego vrat
Svako ko se čudi nad prevaspitavanjem na Golom otoku, a ne vidi ovo EU ispiranje mozgova nije dobronameran.Svako ko veliča četnički pokret koji je usput zastranio a pljuje partizanštinu isto nije dobronameran.Svako ko ne shvata revanšizam komunista ne može shvatiti ni revanšizam moderne Nemačke a ni sprečiti izdaju KiM koja nam se ponavlja... Srpska nauka još nije sazrela a kamo li politika. U tom smislu ja učim od amerikanaca mada sam rusofil. Amerika svašta zna a mi im se nadobudno smejemo. Tamo znaju šta je mešanje i šta je propaganda...
Препоруке:
32
10
9 субота, 01 децембар 2018 21:26
Jugoslavija najveća srpska nacionalna zabluda i poraz
Najveća zabluda srpske nacionalne politike, na koju danas različite nacionalne politike imaju različite poglede. Srpska nacionalna politika "kaže" pobeda, druge nacionalne politike navode "velikosrpska okupacija". Juče, prekjučer Crnogorci poništili u Narodnoj Skupštini "deklaraciju o prisajedinjenju sa Kraljevinom Srbijom. I druge nacionalne politike, osim srpske misle kao i Crnogorci. Ostalo je od "Jugoslavija" materijala za svađe i što je još gore i ratove još najmanje 100 godina. Jedan strašan poraz srpske nacionalne politike je avantura sa Jugoslavijama. Mada je srpska nacionalna politika mislila najbolje, nažalost po svojim lošim posledicama naročito po Srbe je ispalo najgore. Na "račun Jugoslovenskih nesporazuma" i danas se stvaraju izrazito antisrpske politike, koje svoju "nacionalnu emancipaciju" grade "na nepravdama iz Jugoslavija" za što isključivo krive srpsku nacionalnu politiku (svima poznate nacionalne politike u srpskom okruženju. Pomozi nekome i nadaj se zlu.
Препоруке:
44
12
10 субота, 01 децембар 2018 21:36
Jugoslavija najveća srpska nacionalna zabluda i poraz
Čak svaka nacionalna politika mimo srpske nacionalne politike. Srbi su u pogledu "Jugoslavija "doživeli nešto što se u narodu kaže "pomozi sirotu na svoju sramotu", ja bih upotpunio rečju "na svoju nacionalnu štetu", a Jugoslavije su zaista ostavile strašnu štetu po srpsku nacionalnu politiku pa i u pogledu savezničkih antisrpskih nacionalnih politika koje crpe svoj "saveznički kapacitet" iz identičnog pogleda na srpsku nacionalnu politiku iz vremena "Jugoslavija".
Препоруке:
31
9
11 субота, 01 децембар 2018 21:36
Татијана
Па, БРАВО!
Исти посао за окупаторе обављају подједнако аутошовинистички карго култисти и национално о(не)свешћени.
Живели Никола!
Препоруке:
36
9
12 субота, 01 децембар 2018 22:03
чињенице су небитне, ако је дресура права
Југославија као таква била је најпотребнија Србима. Једино су Срби живели у практично свим њеним крајевима („од Триглава до Ђевђелије“), где су имали своје вишевековне заједнице, своје православне цркве и гробља.Срби нису били ништа разуђенији од Хрвата или Бошњака, нити им је по тој логици она била ишта "потребнија". Сасвим друга ствар је стање успостављено монструозним авнојским границама и дубоко укорењени расизам међу елитом у Београду који је све то омогућио.
Препоруке:
15
28
13 субота, 01 децембар 2018 22:29
Treća sreća nova SR Jugoslavija
. Јовиша Видић од Рудина
Исправна је једино она теорија која се може доказати у пракси. Праксу није положила; како Краљевина Срба, Хрвата и Словенаца, тако и комунистичка Југославија.


Nije položila istorijski ispit ni "Treća, sreća, nova Jugoslavija, Crna Gora, Krajine, cela Srbija" ili zvanično Savezna Republika Jugoslavija (Srbija i Crna Gora).
Препоруке:
20
6
14 субота, 01 децембар 2018 22:33
Сељак Беземљаш
"бескомпромисни антиколонијализам" и "борба за слободу и суверенитет латиноамеричких земаља"
Титове Југославије посетио ме је на скорашњи текст у "Политици" под насловом "Ми и Куба кад је најтеже"

А ми (Титова Југославија)смо редовно изгласавали санкције Куби.
Од 1949. Југославија добија материјална и новчана средства ради одржања Тита на власти(keeping Tito afloat како се изразио Џорџ Ален,тадашњи амерички амбасадор у Београду )
Од 1971. америчка политичка и финансијска подршка биће условљена утишавањем приче о геноциду у НДХ.
На томе ће масовно израсти наказни малограђани о којима пише г.Танасић.

На томе ће се створити поремећам који можемо дефинисати као "семантичку афазију"коректно коришћење речи и појмова али остати слеп за њихово стварно значење.
наставак
Препоруке:
41
3
15 субота, 01 децембар 2018 23:32
...
Dopada mi se što je potkačio i neo-jugoslovenske autošoviniste tipa Vidojković, Gorčin, Sergej. Jedina stvar sa kojom se ne slažem je da nam treba trg Jugoslavije.
Препоруке:
65
3
16 субота, 01 децембар 2018 23:40
Jugoslavija najveća srpska nacionalna zabluda i poraz
Srpska nacionalna politika je imala najbolje plemenite namere prilikom stvaranja Kraljevine SHS 1918 godine (1929 Kraljevine Jugoslavije), ali dobre namete su se pretvorile u strašan poraz srpske nacionalne politike, na način da se u pogledu "nasleđa Jugoslavije i njena raspada" stvorio saveznički jedinstven antisrpski nacionalni front politika, kojima je zajednička saveznička odrednica neprijateljstvo prema srpskoj nacionalnoj politici i svu boju " emancipaciju " zajednički grade na antisrpstvu , počev jedno vreme od Slovenaca, zatim Hrvati, Bošnjaci, Crnogorci, Makedonci, Albanci a u poslednje vreme su "sve glasniji" i neki u Vojvodini i na jugu Srbije. Svima su im Srbi pomogli, posebno Slovencima i Hrvatima a svi vraćaju zlim i neprijateljski.
Препоруке:
34
7
17 субота, 01 децембар 2018 23:57
Jugoslavija najveća srpska nacionalna zabluda i poraz
Koliko sam pogodio "u centar" sa svojim prethodnim komentarima evo i dokaz.
Поводом изјаве Хоџаја да је у Хрватској, Македонији и Црној Гори разговарао о оснивању пакта против Србије, Стефановић је за ТВ Пинк рекао и да ће бити занимљиво да се прво те земље одреде.
„Да чујемо шта они мисле о овоме што је отворена агресија на Србију и што позива на додатну нестабилност у региону, пошто из Хоџајевих речи видимо само усмерену мржњу према Србији и српском народу”, рекао је Стефановић.
Он је истакао и да Србија није ниста лоше урадила према Црној Гори, Македонији или БиХ осим што је им је помагала. ''Улагали смо свој новац и градили школе у БиХ. Македонију смо једини звали по имену које је сама одредила, иако се наши пријатељи Грци увек љутили због тога”, рекао је Стефановић.
Upravo ovo je najgore nasleđe "Jugoslavija" zajedničke savezničke antisrpske nacionalne politike, koje su spremne i na saveznički rat da ugroze srpske nacionalne interese.Svima su Srbi pomogli ali zlim vraćaju.
Препоруке:
28
8
18 недеља, 02 децембар 2018 00:00
који пут?
Прича се да чак ни магарац не упада два пута у исту рупу...а Срби су у југословенску рупу упали бар два - ма, скоро и три пута?!
Препоруке:
32
7
19 недеља, 02 децембар 2018 00:29
Хернанес
Ароганција, надобудност, спремност да се верује у сопствену, недоказану, величину и државничку памет, то је створило СХС. И отворило раку за Србију.
Препоруке:
21
8
20 недеља, 02 децембар 2018 01:36
Бојан, Приштина
Скоро сам био на некој прослави, наручио сам доста песама - било је ту и јечам жела, свилем конац и слично свако мало се помињало Косово , Србија, Шумадија - али уз њих неизоставно и бренина Југословенка.На страну све, ипак су у тој земљи сви они били под нашом влашћу(на добробит свих) и ипак се из Београда владало а ЈНА свуда препознавала као српска.С овом памећу је лако судити оном времену, али питање је шта је краљу Александру била алтернатива онда.Посебно гледајући из овог тренутног када када ни у једном Прешеву немамо снаге да заведено ред и кад је оно питање за неку трампу - а једном смо владали од Греха до Алпа. Треба да проширимо видике и будемо поштени
Препоруке:
26
39
21 недеља, 02 децембар 2018 04:52
Betmen, Mandrak, Fantom
Recenica da je Jugoslavija bila izraz suverene volje srpskog naroda ma gde on ziveo nema ni smisla ni znacenje (sto bi rekao jedan Austrijanac iz vremena kada se Austrijanci vise nisu bavili izmisljanjem tudjih jezika, vec metajezika), nije ni provokativna niti je recenica.Jugoslovenska orijentisanost ka Zapadu je kao Zapadna orijentisanost ka Zapadu."Ideja" jugoslovenstva je nastala na Zapadu u vreme kada 99,9% Srba,Hrvata,Slovenaca, ne da nije bilo pismeno, nego nije imalo ni nacionalnu svest, a o "jugoslovenstvu" su znali koliko i o Velikom Prasku.Sto se tice brisanja jugoslovenskog dela istorije, mogao bih da nategnem tezu od Platona do Hajdegera (i zlicica Deride) i povezem politiku brisanja sa razlikom izmedju "ocrta" i "obrisa", ali cu sve sazeti u zapazanje da brisanje cuva secanje koliko i pisanje, a sa rastom pismenosti i vise!
Препоруке:
14
10
22 недеља, 02 децембар 2018 06:59
Спиридон
Искрен да будем, прочитао сам пажљиво дати текст и завршетак ишчитавања сачекао далеко збуњенији него што сам га започео.
Дакле под један, примећује се да је све то је написано имало изворе у прочитаном, не и у лично доживљеном, што уме да буде проблематична категорија ако се покушава сазнати нешто на пример о Титовој СФРЈ, која је саму себе свакодневно глорификовала у медијима.
Под два, сазнао сам да је осим Супермена, Цара Николаја и јунака Звезданих ратова, и химна Хеј Словени исто има неку повезаност са Косовским митом/заветом.
Под три, сазнао сам да ако ме интересује зашто није истина да је Југославија била у сваком могућем погледу један погубан пројекат за Србе, да треба да питам муслиманске, македонске, па и црногорске шовинисте, пошто су је исти сматрали за „превише српску“.
Под четири, сазнао сам да су ме очи превариле када сам гледао ону некадашњу бедну и мусаву Пољску, Мађарску и Чехословачку, јер су они тамо могли за цену једних фармерки да живе месец дана...
Препоруке:
22
22
23 недеља, 02 децембар 2018 07:01
Спиридон
Под пет, таман сам се развеселио када сам прочитао наслов прве од десет истина, где је писало да Југославија није исто што и комунизам (а комунизам није исто што и титоизам, јер осетих се поласкан, а истовремено се искрено понадах да ћу коначно чути неки ваљани контра-аргумент гледе тог мог чувеног титоизма који није исто што и комунизам. Међутим све остаде само на добром наслову. Штета.
Под шест, покушавам за сада без икаквог успеха да схватим како се може истовремено волети Југославија/СФРЈ и српство/косовски завет & мит на оној другој страни, или ти и Хеј Словени и традиција/српска ћирилица, то јест антиколонијализам / анти-империјализам и холивудски суперхероји, односно тврдити да југоносталгија у основи једна малигна идеологија а онда после предлагати да се један трг у Београду посвети Југославији, и на њега да се пободе југословенска тробојка, коју би гарда сваког дана подизала и спуштала уз инторирање „Хеј Словени“.
Не знам, очигледно ја ту нешто и то дебело пропуштам...
Препоруке:
30
19
24 недеља, 02 децембар 2018 07:09
Спиридон
@ ...

Dopada mi se što je potkačio i neo-jugoslovenske autošoviniste tipa Vidojković, Gorčin, Sergej. Jedina stvar sa kojom se ne slažem je da nam treba trg Jugoslavije.


Знате шта, тај Горчин и тај Сергеј макар памте ону Титину СФРЈ, односно нису о њој сазнавали из књига, тако да је њихово право да је воле колико год им је то воља, као што је моје право да исту са презиром одбацујем. Не знам како вама, али поткачивање тих југословенских аутошивиниста и предлог да се тробојка југословенска, ваљда са све оном Титином петокракицом пободе усред Београда, па да гарда подиже и спушта Титин барјак уз Хеј Словени химну а све то на Тргу Југославије, слабо да иде једно са другим ако смем да приметим. Међутим тако му то иде код патриЈота друга Тите бивших пиЈонира, своју СФРЈ титоистичко-атеистичку младост не дају ни за шта на свету, а југоносталгију неће ни за живу главу, пошто су се у међувременима а под старе дане преметнули у верујуће Србенде...
Препоруке:
24
55
25 недеља, 02 децембар 2018 07:12
Бојан, Приштина
2
(Хтедох рећи владали од Егеја до Алпа.)

Мени лично је идеал она средњевековна Србија, али нажалост тешко ће ови нараштаји достићи тај свети народ па изнедрити те свете владаре.

Ја само желим да истакнем, да су посебно Хрвати били набеђени и живели илузију да ће кад изађу из Југославије бити ко Швајцарска.

Али не знају Хрвати да да би се дошло до благостања није довољно да заграбиш море Јадрана, равнице Славоније, шуме Лике... Мораш имати претходно Карађорђа и Милоша и самосвојни народ да се изборе крвљу и памећу да своји ресурси буду у својим рукама.

То се не стиче подаништвом и улизништвом великим силама на рачун забадања ножа у леђа Србима који су им дали слободу и од поданика покушали да направе људе.

Сада се и Хрвати и Мисли па чак и Словенци слажу са горчином, да им је једино доба просперитета било у Југославији тј под Београдом.

И зато се макар из ината не треба одрицати Југославије. Колико год она не била велика Србија.
Препоруке:
30
10
26 недеља, 02 децембар 2018 07:17
Спиридон
@ Бојан, Приштина

С овом памећу је лако судити оном времену, али питање је шта је краљу Александру била алтернатива онда


Алтернатива му је понуђена 1915 Лондонским уговором, и по њој би се заокружио српски простор у једну целину, односно алтернатива му је била да слуша шта му србијански геџа Живојин Мишић каже о Хрватима. Међутим наш краљ је хтео да буде велики, да то прави СХС тј Југославију, да се удружује са другим народима који су себе формирали на потпуно другим основама и у Хабзбуршкој монархији. Што рече овде неко препаметно, да се ми манемо лепих речи и теорије, пракса је показала колико је било која Југославија била добра за Србе као народ. А што се мене тиче одмах сутра потписујте петицију за југословенску тробојку са све петокраком, на најмање 180 метара високом јарболу окаченој и да се поставе звучници по целом Београду где би се пуштала химна Хеј Словени када се тробојчица-петокрачица подиже и спушта ујутро и увече. Аферим, само напред...
Препоруке:
28
16
27 недеља, 02 децембар 2018 09:25
папагаји
Југославија као таква била је најпотребнија Србима. Једино су Срби живели у практично свим њеним крајевима („од Триглава до Ђевђелије“), где су имали своје вишевековне заједнице, своје православне цркве и гробља.

Погледајте ову Немачку мапу Југославије из 1940.
http://bit.ly/2EC3BBp

Срби нису били ништа разуђенији од Хрвата или Бошњака, нити им је по тој логици она била ишта "потребнија". Сасвим друга ствар је стање успостављено монструозним авнојским границама и дубоко укорењени расизам међу елитом у Београду који је све то омогућио.

На страну питање како неко уопште замишља да опстоји држава које је "најпотребнија Србима" ако то није њихова национална држава? Где то има.
Препоруке:
16
5
28 недеља, 02 децембар 2018 10:28
мала примедба
1. Југославија (Краљевина СХС) није била потребна српском народу, тј Загреб, Загорје, Сплит итд, комплетна Словенија, делови Славоније са хрватском већином дефинитивно нису били потребни. Могло је то комотно да се остави Италији, Мађарској и Аустрији. Имали би Србију на око 200.000 км2 са излазом на море и уштедели бисмо себи геноцид у 2. светском рату и 1995.
2. Срби имају разлога да се стиде своје глупости којом су сами себи натоварили несрећу.
3. Једини разлог због којег треба памтити Југославију је да се не би поновила ни у каквом облику. Под тим мислим и на ЕУ.

Што се тиче бајног живота у Југославији, ја се сећам осамдесетих, рестрикције струје, бонови за бензин, несташице свега и свачега, још као дете сам стајао у реду чекајући на детерџент и сличне "луксузне" артикле. Сећам се и суђења Артуковићу, и како је после тога адвокат који га је бранио био главни даса у хрватским часописима.
Препоруке:
43
4
29 недеља, 02 децембар 2018 10:29
Бојан, Приштина
@ Спиридон

И ја сам Спиридне исто тако мислио и осуђивао краља да је хтео да глуми великог цара, влада са више народа и тиме нам нанео беду на врат, спојивши нас са једним тако болесно крвожедним народом као што су крвати као и са осталим народима који су углавном настали од Срба који су у минулим вековима прелазили на веру непријатеља православља и у екипи нам били супротстављени.

Међутим временом сам сазнао нове чињенице. Србија ни у којој варијанти неби приграбила ни метар јадранске обале до испод Дубровника - Ватикан је био категоричан.

Питање је где би завршиле и поједине западне територије које су настањивали Срби.

Друго, мени су и један и други деда живели за време Краља на Косову.
Обоје су имали изузетно мишљење мишљење о том периоду.
Власт су описивали као поштену. А однос према шиптарским питању - као одличан.
Препоруке:
24
6
30 недеља, 02 децембар 2018 10:58
Спиридон
@ Бојан, Приштина
Србија ни у којој варијанти неби приграбила ни метар јадранске обале до испод Дубровника - Ватикан је био категоричан.

Питање је где би завршиле и поједине западне територије које су настањивали Срби.

Друго, мени су и један и други деда живели за време Краља на Косову.
Што се тиче Ватикана, само бих подсетио на онај чувени разговор између Черчила и Стаљина, када је Черчил рекао да би у сваком случају требало консултовати Ватикан када је Источна Европа у питању, а Стаљин га је питао: А колико тај римски папа има тачно дивизија?!? Према томе, могао је Ватикан 1918 да буде категоричан колико год је то њему било драго, српске дивизије су биле те које су одређивале где је државна међа, а наше је било само да не будемо алави и да не узмемо више него што нам треба. Дакле, не више већ мање а за Хрвате и Словенце би се ваљда нашао неки газда коме требају.
Колико ја знам твоји дедови су живели у Србији од 1912, и прављење Југославије са тиме нема везе...
Препоруке:
22
6
31 недеља, 02 децембар 2018 11:41
Miloš
Pa, mnogo pitanja se poteže ovde. Ja ću izdvojiti dva. Dakle: ako Jugoslavija (i tu mislim pre svega na drugu) nije bila antisrpski projekat, onda zašto su sve gotovo sve odluke u njoj donosile na štetu Srba, često i od srpskih komunista? I drugu: kako to da su Srbi jedini krivci za raspad (jer su imali najveći interes da sačuvaju Jugoslaviju u njenim granicama) kad su pošto potom gotovo svi ostali narodi hteli da se odvoje? Sila Boga ne moli.
Препоруке:
23
4
32 недеља, 02 децембар 2018 12:22
Ах
Накнадна памет. Наши преци нису могли да знају каква ће "браћа" да испадну тако да не треба гледати ствари црно бело. Бесмислено је расправљати на тему "шта би било да је било" већ треба извући поуке за будућност - Југославија је била неуспешан пројекат а СФРЈ катастрофалан на крају. Оно што је било добро - регионална сарадња у економији можда ће моћи да се обнови у неком облику једног дана у некој недефинисаној будућности. Дотле треба се окренути себи и свом народу а пре свега пријатељима а не "партнерима" у пљачки народа као данас.
Препоруке:
18
7
33 недеља, 02 децембар 2018 13:09
Спиридон
@ Ах
Накнадна памет. Наши преци нису могли да знају каква ће "браћа" да испадну тако да не треба гледати ствари црно бело.


Па сад, историја каже да су наши преци знали јако добро и то на време, те да је баш зато краљ Александар послао Мишића да обиђе Загреб, Карловац, Сушак и друга места. Да цитирам Мишића, Из свега што сам чуо и видео ја сам дубоко зажалио што смо се ми на силу Бога обмањивали некаквом идејом братства и заједнице…
Ја сам начисто. Двоје нам као неминовно предстоји: потпуно се отцепити од њих, дати им државу, независну самоуправну, па нек ломе главу како знају, а друго је, управо прво, да у земљи заведемо војну управу за двадесет година и да се земља сва баци на привредно економско подизање, далеко од свих политичких утицаја. Ако то не може, онда се отцепити и дати им њихову државу

Колико смо научили у међувремену ево вам многих коментара па просудите и сами...
Препоруке:
33
4
34 недеља, 02 децембар 2018 13:39
Greške srpske nacionalne politike
.Nikola Tanasić je naveo sljedeće "а политички и историјски конфликт Срба, Хрвата, босанских муслимана и разних других пост-Срба би се, по свој прилици, слично одвијао и да Југославија никада није била формирана".

Mislim da ne bi baš tako stvari išle da se srpska nacionalna politika ograničila na granicama Karlovac , Karlobag, Virovitica ili barem na BiH, Srbija, Crna Gora, eventualno Makedonija. Primer "bosanski muslimani"? Mnogo bi se lakše "Srbizirali" . U Jugoslaviji, su uvijek imali Hrvate i Slovence "koji su ih savjetovali" da oni nisu Srbi i nudili im političko savezništvo. Mnogo su manje imali uspijeha u tom pogledu sa muslimanana Slovenci i Hrvati do 1941 godine, posebno do iza 1945 godine, a već 1945 godine Srbi su izgubili svaku mogućnost za "Srbizaciju" jer su dobili snažnu opoziciju u Sloveniji, Hrvatakoj, koje kao ekonomski naprednije su bile na neki način i uzor ostalima mimo Srba / tamo se iz BiH najviše išlo i raditi
.
Препоруке:
14
7
35 недеља, 02 децембар 2018 14:03
Verujem u boga i u srpstvo
U vezi sa temom "Jugoslovenstva" mislim da je jedna od najboljih knjiga "Verujem u boga i u srpstvo" Jovan Dučić , može se naći na internetu, besplatno u PDf formatu na stranici "Zapadni Srbi".
Препоруке:
17
3
36 недеља, 02 децембар 2018 14:18
Verujem u boga i u srpstvo
Srpska nacionalna politika ne treba više da se zanosi bilo kakvim idejama tipa "Jugoslovenstva", treba samo da jača ideju "homogenog i integralnog srpstva", pa ko hoće u srpstvo, slobodno mu ili što bi muslimani rekli "bujrum", ko neće , nikada više radi "zajedništva" Srbi ne smiju mijenjati srpstvo za bilo koju ideju tipa "Jugoslovenstva", samo srpstvo, pa ili uđi u srpstvo ili bježi , nema trećeg.
Препоруке:
24
2
37 недеља, 02 децембар 2018 15:21
...
@Спиридон
Провери мало боље шта сам написао, јер срљаш у трабуњање без размишљања. Дакле, ја се не слажем са аутором да нам треба Трг Југославије (са заставом и свим пратећим садржајима). А ти ме критикујеш као да сам навео да се слажем???!!! Друго, ја немам проблем са тим да неко ко се сећа добрих страна Југославије то воли, али сам против тога да се од југословенства прави лукративно занимање као дотични уметници, све да би имали добар пролаз у тзв. "региону". И да се хрватоидно југословенство намеће као једини пожељан културно-политички образац који је друштвено прихватљив. Аутор је правилно препознао да међу аутошовинистима постоји фракција аутошовиниста- Југословена, који су схватили да им се више исплати да живе од својих ставова, него свог рада.
Препоруке:
23
1
38 недеља, 02 децембар 2018 15:48
Slavomir Srpski
довољно је да погледате у којој мери су је хрватски, муслимански, македонски, па и црногорски шовинисти сматрали за „превише српску“.

To uopste NIJE dokaz da su zaista smatrali Jugoslaviju srbo-drzavom, vec samo da im je u manipulativne svrhe ostvarivanja svojih drzava takav "motiv" bio koristan jer ih je "moralno" oslobadjao da urusavaju tu nakaradnu tvorevinu od samog pocetka, na koju je inzistirala Engleska jer joj je bilo korisno kao pandan germanskoj ekspanziji.

Naprotiv MI krvlju preko milion 200 holjada ljudskih bica smo platili da bi nas onda kao oslobodioce IZJEDNACILI sa onima istim koji su vesali zene u Macvi i na Drini i bili okupatori a zatim PORAZENI i kao takvi su morali da plate cenu posle rata!

Naravno da je njihovoj "inteligenciji" odmah bilo korisno da tu englesku tvorevinu, prihvacenu od ludog kralja i ambicioznog N.Pasica, proglase veliko-srbijom i na tome izgrade svoj identitet i prave drzavu bez svojuh zrtava-na nasim kostima.
Препоруке:
22
4
39 недеља, 02 децембар 2018 15:49
Comment ca va?
Naravno da treba da se stidimo. Posle sjajnih pobeda u Velikom ratu prokockali smo sve u kraljevini Jugoslaviji. A onda smo dozvolili da živimo u komunističkoj diktaturi koja se preko izdajničke kvazi elite protegla do danas. Pa to gde smo danas neka bude merilo stida.
Препоруке:
17
6
40 недеља, 02 децембар 2018 15:52
Спиридон
@ ...

Друго, ја немам проблем са тим да неко ко се сећа добрих страна Југославије то воли, али сам против тога да се од југословенства прави лукративно занимање као дотични уметници, све да би имали добар пролаз у тзв. "региону". И да се хрватоидно југословенство намеће као једини пожељан културно-политички образац који је друштвено прихватљив. Аутор је правилно препознао да међу аутошовинистима постоји фракција аутошовиниста- Југословена, који су схватили да им се више исплати да живе од својих ставова, него свог рада.


Аха, па што не кажете... Значи, ви сте у преводу за то србоидно-југословенство, пошто сте анти-аутошовиниста, што јe наравно нешто сасвим супротно тог аутошовинистичког а хрватоидног-југословенства. Не знам само о којим то тачно уметницима говоримо, пошто је Сергеј имао и има каријеру без икаквих политичких ставова, што исто важи и за Горчина, као и за Видојковића. Тако да је вамо колико видим најбитније што су неки људи као нешто поткачени...
Препоруке:
7
28
41 недеља, 02 децембар 2018 16:43
...
@Спиридон
То што ти је повређена сујета јер си написао читав трактат о мојој изјави која је потпуно супротна од онога што си ти "скужио", не значи да треба да срљаш и даље у слично трабуњање. Где сам ја навео да ме занима србоидно или икакво друго југословенство? Дакле, поново "реакција" на непостојећу изјаву праћена салвама трабуњања, изгледа да ти је то пракса. Не бих даље диванио са тобом, напросто ниси озбиљан, што показује и количина твојих порука овде набијених хистеријом и фрустрацијом.
Препоруке:
13
1
42 недеља, 02 децембар 2018 17:11
Slavomir Srpski, Je li Jugoslavija stvorena od Srba (naroda)?
Али критика југословенског пројекта,колико год оправдана била,не сме да се претвори у орвеловско ретуширање историје,где се сваки помен Југославије покушава насилно ишчупати из српског националног сећања и идентитета, претварајући безмало цели један век у црну рупу у коју је упала Краљевина Србија,..

Ja mislim DA, TREBA..

Mladi autor kao da je izgubio iz vida da Jugoslavija NIJE projekat srbskog naroda, i da u 1918 ne samo da nije postojo internet,TV,rasirena distribucija raznih novina niti "javno mnjenje".


NIJE narod Srbski sebi napravio Jugoslaviju, vec samo nekla desetina "elite", pocevsi od ludog Kralja i ambicioznog N.Pasica.

Srbima kao narodu ta JUGOSLAVIJA je NAMETNUTA spolja (Engleska, Francuska) a sprovedene iznutra od koje DESETINE gradjana. To je tipicni oblik stvaranja drzave od jedne DIKTATURE, i NIKAKO ne moze da se poveze sa NARODOM Srbskim.

Bas zato, posto TO nije DEMOKRATSKA tvorevina, donesena referenumom gradjana (posle javne rasprave za SELJAKE).
Препоруке:
12
7
43 недеља, 02 децембар 2018 17:15
Slavomir Srpski (2)
могли бисмо један трг у Београду да посветимо Југославији, и на њега пободемо југословенску тробојку, коју би гарда сваког дана подизала и спуштала уз инторирање „Хеј Словени“...

Ako sam dobro razumeo, autor se sprda sa ovim predlogom.

Ako vec treba onda jedan trg da posvetimo Sriji balkanskih oslobodilackih ratova i na njega pobodemo ondasnju srbsku zastavu, koja bi mogla da se podize i spust svakod dana uz Mars na Drinu.
Препоруке:
12
3
44 недеља, 02 децембар 2018 17:19
Бојан, Приштина
@Спиридон

Не бих ја тако потцењивао Папу, Стаљин је то рекао на пола збијајући шалу, а на пола озбиљно јер је му се могло зато што је имао у том тренутку најачу армију на свету па је то рекао и папи али ништа мање и Черчилу.

Друго, не мора папа ни да нареди нешто, то су све римокатолички народи који су нам циљано прилепили крвате и зловенце као реметилачки фактор и католички баланс настајаћуој православној држави - што они са својим коњушарњким менталитетом јесу били све време.

Краљ није имао пуно опција.
Препоруке:
17
4
45 недеља, 02 децембар 2018 17:26
Slavomir Srpski, Sto ti je ideologija stvaranja nacija
Da ovaj tekst ima blagu ideolosko-levicarsku podlogu se jasno vidi iz sledeceg razloga:

Naime Jugoslavija u izvornom slislu je ona Kraljevina izmedju dva SV rata a ne SFRJ.

Ko medj Srbima ima jugonostalgiju za Kraljevinu Jugoslavijom ? Rekao bih bas NIKO. Moji dedovi cak nisu ni znali da je to Jugoslavija.

Sve sto se tice zdravog-bolesnog, zala i placa za "Jugoslavijom" tice se Brozove drzave, podeljene od "komunista" Avnojskim granicama, u kome se nekim madjijskim nadprirodnim cudom, iz NICEGA rodise citava plejada sveze obojenih nacija/narod
Rodi se "muslimanski narod, danasnji milenijumski "bosnjaci" koji nisu ni-Srbi-ni-Turci, ali su pali sa Marsa, te se rodi i nacija/narod Makedonci, za koje se jos ne zna jesu li Grci Aleksandra Makedonskog (za sto se ocito bore) ili su Srbo-Bugari.

Samo o toj "Jugoslaviji" se liju suze i ovde, Brozove bratsko-jedinstvene nacije, gde su svercovali zvake i farmerice Poljacim i Rusima, jer su imali pasose da dospu u Trst.

Ponjimajes?
Препоруке:
15
4
46 недеља, 02 децембар 2018 18:00
Звонимир Бгд
А Југославија је мртва и сахрањена, и једино остаје питање да ли ће њен живот и смрт послужити да у наредних сто година своје историје уђемо бар мало паметнији, опрезнији, и зрелији, или ћемо просто да наставимо да се гложимо као овнови на брвну и срљамо као гуске у магли, као да слободних векова имамо напретек.

Овај закључак је боља страна текста.
Аутора сматрам врсним српским интелектуалцем који, као и сваки интелектуалац, покушава да "размишљањем својом главом" крене контра речној матици, а и преовлађујућој јавној матрици.
Као што је то често код интелектуалаца и мислећих људи, тако је и његов текст у много чему противречан, али и контроверзан.
Иако бих сада доста тога написао у вези са неколико ауторових противречности са којима нисам сагласан, начин размишљања и храброст поступка преиспитивања подржавам и сматрам корисним. Мало је оваквих текстова данас.
Препоруке:
22
1
47 недеља, 02 децембар 2018 19:16
САРМАТ
Александар Карађорђевић,дефинитивно,направио је катастрофалну и неопростиву грешку.Овом тексту господина Танасића фали визионарска порука Живојина Мишића упућена несрећном Карађорђевићу:"А Италијани?Нека им је са срећом".Нека се они Хрватима усреће".Колико су Павелић и његове усташе свијесно клали Србе и затирали српско сјеме уз помоћ њиховог цвијећа али не само муслиманског него и оног широм бивше Југославије,трагични Александар Карађорђевић исто је то учинио само потпуно несвјесно.Карађорђевић се такмичио са судбином и судбина га је сурово казнила.Као да му је поручила:ево ти Александре Карађорђевићу,кад баш хоћеш.Атентат у Марсеју 1938 мање више,али трагедија Срба у двадесетом вијеку је застрашујућа и огромна.Ријечи Енвера Хоџаја изванредно илуструју да се не ради само о једној врсти цвијећа него о више врста цвијећа.Због Карађорђевићеве сумануте логике животом су платили милиони Срба,рачунајући комплетан двадесети вијек.И још плаћају.Никада се више не поновило.Живјела Србија!!
Препоруке:
20
7
48 недеља, 02 децембар 2018 19:45
Звонимир Бгд Звонимир Бгд о још неким чињеницама 2
То, наравно, не значи да је реч Срба на овој конференцији била императив и имала тежину оних одлука које су доносиле велике силе. То само значи да је нова констелација политичких односа и намера у свету била таква да су се објављене намере Србије уклопиле у новонастале односе у Европи, па су противници те идеје (као нпр. Ватикан, али не и хрватски и словеначки бискупи) остали у мањини.

Питање југословенског уједињења је једно од најсложенијих питања у историографији и не треба га површно и једнострано олако оцењивати и тумачити, поготово не са позиција савременог света и искустава који се тичу потоњег, а не ондашњег времена.
Уједињење свих Срба у једну државу само је једно од жељених користи при спровођењу вековне тежње. Не само српска елита, него и прваци других народа (Југословенски одбор), полазили су од знања и искуства који су до тада били познати: потчињавање малих од стране великих. Спас је тражен у заједничкој, већој држави. Стварали су је најбољи, а уништили најгори.
Препоруке:
3
1
49 недеља, 02 децембар 2018 19:46
Звонимир Бгд о још неким чињеницама 1
Нетачна је тврдња неких колега коментатора да је Југославија тј. Краљевство СХС (како се најпре звало, затим Видовданским уставом Краљевина СХС, а од октобра 1929. Краљевина Југославија) створено искључиво политичким инжењерингом великих сила. Потпуно се губи из вида генеза југословенске идеје међу многим политичким и просвећеним првацима јужнословенских народа која задире чак на почетак XIX века! Што се нашег народа тиче, сасвим се занемарује историјска чињеница о објави 2 битне декларације (Нишка и Крфска). У њима је српска владајућа елита унапред објавила тзв."ратне циљеве Србије" који су тек у новије време критиковали неки наши угледни историчари (Д.Живојиновић нпр.) као преурањене и противне вољи великих сила. Међу њима је и Британија која никако није била за растурање АУ монархије! Пошто је резултат Светског рата био и нестанак чак 3 царства, а Србија се нашла међу силама победницама рата, у Версају је после многих перипетија подржан настанак нове државе.
Препоруке:
5
1
50 недеља, 02 децембар 2018 19:53
Турас
@ недеља, 02 децембар 2018 18:00 Звонимир Бгд
Тачно сте навели . Доста противречности премда је теоретски исправан .
Срби морају да не забораве - да ли је југословенство вредно толиких жртава у два рата , која су нам наметали наши западни пријатељи ? Није .
Не заборавино још важеће орвеловско тумачење; Ко контролише прошлост, контролише будућност .Ко контролише садашњост контролише прошлост .То данас раде србима вазали србске политике . Зато не смемо заборављати прошлост , нити Југославију - она мора остати нашим поколењима као део опомињујуће прошлости Не поновило се .
Препоруке:
6
3
51 недеља, 02 децембар 2018 19:53
Тотем
Мени друга теза не пије воду. Да бих знао да Југославија није била антисрпски пројекат, само треба да питам Хрвате или Муслимане. Па зар неко стварно очекује да они говоре истину? Може ли ико озбиљан да замисли ситуацију у којој неки Хрват на ХРТ-у прича о злочинима усташа или о Олуји као етничком чишћењу? То посипање пепелом може само код нас, тамо не може.
Препоруке:
11
3
52 недеља, 02 децембар 2018 20:08
мала примедба
@Бојан, Приштина

Сам себи противречиш, причаш о утицају папе на римокатоличке народе а оправдаваш краља који је натрпао неколико милиона римокатолика у ту његову накарадну Југославију.
Препоруке:
6
5
53 недеља, 02 децембар 2018 22:09
Ах
Многи се позивају на Живојина Мишића чији став је био усамљен у то време и тек су га историја и догађаји актуелизовали и оправдали. То не мења перцепцију да је већина српске елите у то време сматрала да решава српско питање уједињењем путем Југославије што им се тада (показаће се погрешно) чинило јединим могућим путем.
И заиста не можемо рећи шта би било да краљ Александар није убијен у Марсеју, Југославија вероватно не би била спашена али не би било 27 марта и пуча и априлског рата, бар у том облику и времену. Краљ Александар је могао да или држи земљу изван рата у најкритичније време или да држи фронт неко време и повуче се и споји са енглеским снагама у Грчкој а онда је питање шта би било имајући у обзир искуства Првог светског рата. Несумњиво је да би и после пораза Немачке у том случају Титово преузимање власти дошло у питање а самим тим и стварање ФНРЈ и њеног решавања српског питања дељењем српског народа по републикама и дељењем Србије на покрајине. Зато је и убијен.
Препоруке:
8
3
54 недеља, 02 децембар 2018 22:23
Сељак Беземљаш2
наставак
Ако погледамо шта је то стратешко, шта је дубинско и суштинско, шта непрекинуто траје, од 1804.па до данас,видећемо да је то српски напор да створи прво темељ а да на том темељу направи респектабилну државу.(одрживу, рекли би данас "тврдоглава дрскост Србије"рекли су Енглези још 1878.)

Сви друштвене покрете: религијске, културне, економске...можемо поделити на оне који су били за или против српског напора.Отворено или прикривено.Стратешки против а тактички за.

Велике силе су без остатка(тактички по некад не али стратешки да) против било које јаке и велике државе.Зато је светска историја пуна различитих зависности и многобројних облика протектората.Геостратешка важност овог подручја гонила је велике сила да се са више снаге супростављају српском напору.
Велика слабост српског пројекта је што се из разумљивих разлога градили државу са народима за које су рачунали да су им склони.
Није спорно да је једна мањина међу њима била склона и Србима и Југославији.
наставак
Препоруке:
8
3
55 понедељак, 03 децембар 2018 03:00
Спиридон
@ ...

субота, 01 децембар 2018 23:32 ...
Dopada mi se što je potkačio i neo-jugoslovenske autošoviniste tipa Vidojković, Gorčin, Sergej. Jedina stvar sa kojom se ne slažem je da nam treba trg Jugoslavije


недеља, 02 децембар 2018 16:43 ...
Где сам ја навео да ме занима србоидно или икакво друго југословенство?

Очигледно је да вас треба подсећати на сопствене речи. Дакле од целог текста о значају Југославије и југословенске идеје за Србе, вама се једино не свиђа идеја са тргом, али сте нашли за сходно и поред свега тога да истакнете значај поткачивања. Према томе као што рекох, ви сте онда очигледно за то неко србоидно-југословенство, само ако може без тог трга, а посебно сте за то да се где год стигне поткачи та једна вама потпуно “супротна” идеја тог као хрватоидног-југословенства...
Препоруке:
3
4
56 понедељак, 03 децембар 2018 03:06
Спиридон
@ Slavomir Srpski
могли бисмо један трг у Београду да посветимо Југославији, и на њега пободемо југословенску тробојку, коју би гарда сваког дана подизала и спуштала уз инторирање „Хеј Словени“...

Ako sam dobro razumeo, autor se sprda sa ovim predlogom.


Нисте добро разумели Славомире, аутор за “химну” Хеј Словени каже да је бодра, снажна, и ратничка песма, блиска српском националном сентименту, и блиска етици Косовског мита, а дати предлог са заставом и јарболом уз интонирање Хеј Словени, би по њему био леп начин да се обележи бурних сто година српске историје, да се искаже поштовање свим нашим сународницима који су се под том заставом гинули и борили за опстанак и интересе српског народа...
Препоруке:
6
2
57 понедељак, 03 децембар 2018 03:14
Спиридон
@ Бојан Приштина

Друго, не мора папа ни да нареди нешто, то су све римокатолички народи који су нам циљано прилепили крвате и зловенце као реметилачки фактор и католички баланс настајаћуој православној држави - што они са својим коњушарњким менталитетом јесу били све време.


Није нама нико ништа прилепио, нити је могао да прилепи, јер је наша војска цртала границе и побадала кочиће где је државна међа. Нисмо ми требали да узмемо више, па да се неко побуни јер смо узели нешто његово, већ је требало само да узмемо мање, тј оно што је наше и да се позовемо на Лондонски уговор, господски се измакнемо од братимљења са Хрватима и Словенцима и кажемо... Је л’ требају некоме ови људи и ове територије, па би скочили истог секунда Италијани да нам помогну, те да се они усреће са њима. Чисто сумњам да би римски папа имао нешто противу тог решења. Још и боље што се каже, да људи лепо живе у Италији католичкој земљи, међу “својима” да се не злопате са нама Балканцима...
Препоруке:
12
10
58 понедељак, 03 децембар 2018 06:43
...
@Спиридон
Никакве везе нема коментарисање неког периода који се завршио пре више од четврт века, и однос према историји, са мојим ставом данас у потпуно другој епохи. Никакво југословенство не подржавам данас 2018, чак ни оно "србоидно", али то није тема уопште, тема су тзв. "културњаци из региона Србија" који то данас продуцирају из интереса.
Препоруке:
10
3
59 понедељак, 03 децембар 2018 09:13
Спиридон
@ ...

Никакве везе нема коментарисање неког периода који се завршио пре више од четврт века, и однос према историји, са мојим ставом данас у потпуно другој епохи. Никакво југословенство не подржавам данас 2018, чак ни оно "србоидно", али то није тема уопште, тема су тзв. "културњаци из региона Србија" који то данас продуцирају из интереса.


Ма пустите ви културњаке из региона, који се помињу у две и по реченице, јер ако вам се не свиђа једино идеја о тргу, онда вам се значи све остало свиђа.
Мени се ето на пример не свиђа у било ком облику, са тргом или без трга, са југоносталгичним "културњацима" или без њих потпуно свеједно, јер шта извините молим вас значи поткачити њих а писати на тему зашто треба да се поносимо Југославијом.
Треба да се стидимо у земљу, од стида и срамоте да пропаднемо. Онолика жртва и имамо прилику која се једном у 1000 година добија, све нам на тацни, али јок 'оће наш мегаломански краљ да има још, мало му било оно по Лондонском уговору...
Препоруке:
8
26
60 понедељак, 03 децембар 2018 09:38
тетак
постоји један реликт социјализма који би требало да се некако склони! а то су прекомпликовани и преобимни закони, који се увијек могу вишеструко тумачити што за исходиште имају да нису за све исти тј не примјењују се једнако! Јустиција мора имати повез! други је реликт отоманског времена а то је газда, неко узвишено биће које одлучује о свему а није одговорно ни за шта. и по default не знају ништа ни о чему! коментаришу два простодушна човјека, електричара, рад у Њемачкој и не помињу прво зараду већ кажу, тамо је супер, нема газда!!! трећи је наслеђе Југославије а то је чиновник, неко ко има велика овлаштења и мало одговорности! код нас нажалост може проћи само кинески систем кажњавања!а то је најтеже казне требају бити за убице и покварене чиновнике!
Препоруке:
3
2
61 понедељак, 03 децембар 2018 10:49
Бојан, Приштина
@Спиридон @Мала примедба

Наша војска је заузела и данашњу Албанију изашла на српско море - за разлику од западних страна Југославије то је била област у којој је српски народ чинио значајни проценат, која је тада врвила од српских средњевековних манастира као остатака старе српске државе - па смо морали да се повучемо.

Друго, зар мислите да би нас у територијалним захтевима подржали они који би нас колико јуче пустили да нестанемо као народ да Руски цар није запретио ултимативно да шаљу бродове.
Препоруке:
8
6
62 понедељак, 03 децембар 2018 11:50
...
@Спиридон
Упорно наводиш да сам написао нешто што нисам, усуђујеш се да ми читаш мисли, знаш ти боље од мене да ли сам за југословенство или нисам, иако то није тема уопште. Не умеш да диференцираш достојанствено уважавање једне епохе која је део наше историје, од става у данашњем сасвим другачијем времену. Затим, лепиш излизане, малоумне етикете од пре 20+ година типа "патриЈота" итд. То се батице зове троловање, одавно би био избачен са сваког нормалног форума.
Препоруке:
16
4
63 понедељак, 03 децембар 2018 12:24
Спиридон
@ ...
Упорно наводиш да сам написао нешто што нисам
субота, 01 децембар 2018 23:32 ...
Jedina stvar sa kojom se ne slažem je da nam treba trg Jugoslavije.
Хајдемо из почетка. Дакле елементарна логика каже да ако ви изјавите да се једино не слажете са идејом око трга, да се самим тиме слажете са свиме осталим. Тако или читајте пажљивије текст, или размислите два пута пре него што нешто изјавите, а најбоље и једно и друго.
Сваки форум је за размену мишљења, међутим патриЈота има усађено у себи то титоистичко да ко другачије каже, тај је трол убачен да клевеће и лаже.
Према томе, никада нисам волео Тита ни његове, према Југославији сам имао исти овакав став, уз максимално поштовање и уважавање свих осталих народа из исте. Е сад, ваљда што нисам никада ни био заљубљен у Југославију, нисам вероватно због тога ни сматрао да пошто ме је велика љубав изневерила, да онда треба да бацам цвеће на тенкове 1991 или да данас мрзим то као хрватоидно-југословенство...
Препоруке:
4
24
64 понедељак, 03 децембар 2018 12:32
Спиридон
@ Бојан, Приштина

Друго, зар мислите да би нас у територијалним захтевима подржали они који би нас колико јуче пустили да нестанемо као народ да Руски цар није запретио ултимативно да шаљу бродове.


Нисмо ми Бојане требали да узмемо више, него да станемо докле је наше. Дакле ни Албанија, ни Хрватска, ни Словенија али исто тако ни Црна Гора која је већ имала своју државу, па нас ево и поред свих осталих мука и беде што је тада навукосмо себи на врат, и због тога већ сто година боли глава. Требало је само, а посебно после Мишићевог извештаја, господски се повући и рећи, хвала заиста али ми мислимо да то није за нас, не желимо никоме ништа лоше али нама су наши интереси и наш народ најпречи. Ми сматрамо да би једна таква држава била нестабилна због превелике разноликости народа у њој, а то никоме не треба. Хвала лепо, прашћајте нам ако можете, довиђења пријатно и свако добро...
Препоруке:
14
6
65 понедељак, 03 децембар 2018 16:47
...
@Спиридон
Савршено ме не интересује да ли си ти икад волео Југославију, Броза, а још мање ме интересује где си био '91, и да ли си бацао цвеће на тенкове. Нити је тема чланка, нити те је ико питао, посебно не ја. Чланак се бави односом према историји, а ти си већ једном показао да не умеш да читаш ни да размишљаш, јер ту реченицу о тргу коју упорно цитираш си већ једном потпуно погрешно скужио, написао промашени трактат о томе, и уместо да се покријеш ушима и извиниш, ти настављаш да тролујеш, измушљаш и лепиш етикете. Можемо и да лепимо етикете, није проблем, само за разлику од тебе, ја то радим очи у очи, овако са безбедне удаљености то остављам стринама и интернет троловима.
Препоруке:
9
4
66 понедељак, 03 децембар 2018 17:03
Neša
Jugoslavija je nadnacionalna tvorevina (poput SSSR, SAD, EU tj. Sjedinjene evropske države...) i kao takva isključuje sve nacije te nema osnova, sem u propagandi, da srpska bude izuzetak. Intelektualci služe da kreiraju svest u nečijem interesu. Tako je i ovog puta. Činjenica da više uspešnih Srba ima u rasejanju nego u svim dosadašnjim verzijama Jugoslavije opovrgava sve pisanije autora teksta. Relativizacija zarad revizije istorije sa ciljem što bezbolnijeg, sa što manje otpora, nametanja nekog projekta iz interesa sasvim je uobičajena praksa. Nikada umrlu Jugoslaviju ponovo "implementiraju" na "sreću", "radost" i "korist" Srba.
Препоруке:
4
3
67 понедељак, 03 децембар 2018 17:59
...
@Спиридон
@ Бојан, Приштина

Ne bih da se mešam u tuđe dijaloge, ali moram ovu Spiridonovu glupost da dočekam na volej.
"Требало је само, а посебно после Мишићевог извештаја, господски се повући..."
Batice, izvini ali mnogo si promašio, nikad nije postojao nikakav "Mišićev izveštaj", to je falsifikat, koji je zloupotrebljavan po medijima od osamdesetih. Nema govora da je Mišić pisao tako nešto, ni da je imao taj nivo razgovora sa kraljem, niti bi njega kralj ikad išta pitao. Nadam se da imaš prilično velike uši da bi se pokrio njima.
Препоруке:
12
6
68 понедељак, 03 децембар 2018 23:27
САРМАТ
Желим дати једну исправку у мом коментару.Док сам писао коментар та 1938 мотала ми се по глави из много разлога али никако због атентата на Александра Карађорђевића деветог октобра 1934.Извињавам се због грешке.Несвијесно сам је направио,али,остајем при свему осталом написаном о Александру Карађорђевићу.Он је трагична фигура као што је трагично и његово дијело.И камо среће да је тог деветог октобра 1934 у Марсеју само Александар Карађорђевић трагично завршио а да су сви они Срби трагично настрадали због Карађорђевићеве сумануте авантуре избјегли злу судбину.Колики би само српски наталитет био?Е мој несрећни и недорасли Карађорђевићу.
Препоруке:
3
5
69 уторак, 04 децембар 2018 07:31
Спиридон
@ ...
Можемо и да лепимо етикете, није проблем, само за разлику од тебе, ја то радим очи у очи, овако са безбедне удаљености то остављам стринама и интернет троловима.


Тја, а ја бих се могао заклети да смо ми на интернету, тако да ако смем да приметим то као мангупско да не кажем уличарско, ја то батице говорим у очи, покриј се ушима стрино, ми делује поприлично отужно да не кажем јадњикаво.
Занимљиво само да вама из милошевићевско-вадикалског шињела нису сметале омање дивизије којекавих гуланфера, који су своје певачке, новинарске и политичке каријере изградили на букачком шовинизму и пароли ала волим да мрзим, али зато ових као пет и по ауто-шовиниста у саставу Горчин, Сергеј, Видојковић и још њих двоје, можда богами и свих троје, су један изузетно велики проблем о коме треба мислити и дан и ноћ... Батице... Мислим... Ц-ц-ц-ц...Знаш...
Препоруке:
3
5
70 уторак, 04 децембар 2018 07:38
Спиридон
@...

Batice, izvini ali mnogo si promašio, nikad nije postojao nikakav "Mišićev izveštaj", to je falsifikat, koji je zloupotrebljavan po medijima od osamdesetih. Nema govora da je Mišić pisao tako nešto, ni da je imao taj nivo razgovora sa kraljem, niti bi njega kralj ikad išta pitao. Nadam se da imaš prilično velike uši da bi se pokrio njima.


Видим, чим се изнервирамо одмах се појави то батице, и остали радови са пореклом у приградским насељима
Елем, батице, Мишићев извештај је нађен у личним документима његовог ађутанта. Толико...
Препоруке:
5
4
71 уторак, 04 децембар 2018 07:48
Спиридон
@ ...

Иначе, видим да се играмо игре змија-ноге на те неке теме, цвеће-тенкови, друг Тита и његови пиЈонири, Тита-партија-омладина-акција, академија војна Титина може бити. Јао, јао патриЈоте, сви сте до једног из исте приче, чим вас неко боцне у прву љубав и Титино време, одмах се то изнервира одсек батице само јако мис'им, одмах то издајнике мислим тролове почне да тражи, на ауто-шовинисте прстом својим праведничким да показује...
Препоруке:
6
4
72 уторак, 04 децембар 2018 12:12
чудно ми
02 децембар Verujem u boga i u srpstvo
Srpska nacionalna politika ne treba više da se zanosi bilo kakvim idejama tipa "Jugoslovenstva", treba samo da jača ideju "homogenog i integralnog srpstva", pa ko hoće


Чини ми се да српскохрватство и латиница иду боље с југословенством него са српством, хомогеним и интегралним ...

Па ко како хоће. С Богом!
Препоруке:
4
1
73 уторак, 04 децембар 2018 14:17
Slavomir Srpski
To sto se tice "izvestaja" Vojvode Zivojina Misica, uopste ne iznenadjuje.

On je vec kada su bili sa vojskom povuceni na Kosovo i Metohiju imao drugaciji plan od vlade N.Pasica i Kralja. Naime ovima dvoje uopste nije bila briga sto je onda svaki vojnik imao hrane samo za tri dana, da ih kao zamorcice bacili na msecni prelazak u toku zime preko Prokletija, i time za njima povukli i sav narod u zbegovima da umiro od gladi i bolestina, bez lekova i hrane, preko mesec dana i bez ikakve sigurnosti da ce ih neko na Jadranu docekati, hraniti i leciti. Na obali albanskoj su umirli od gladi hiljade i hiljade dok su saveznici odbijali da salju brodove. Na kraju onako iznemogle su ih naterali da preko mocvara pesace na jug i tu u mocvarama su im ostale kosti.

Jedino je Misic mislio da je bolje da se pokusa protivudar probojem, pa da se vojska rasprsi kao komite po planinama i narod u zbegovima sa njima. Da se prehrane i preive do momenta za ustanak.

TO je bio Vojvoda Misic. Da se zna.
Препоруке:
9
1
74 уторак, 04 децембар 2018 14:18
...
@Спиридон

Upravo si ti naseo na geačko radikalsku propagandu sumnjivih časopisa i sumnjivih portala. Zar iko čiste pameti može da pomisli da se jedan oficir (Mišić) time bavio za svoja 2 i po dana koja je proveo u Hrvatskoj, i da je onakve bljuvotine o Hrvatima mogao da piše, i da je Kralj uopšte tražio od jednog oficira jedan takav izveštaj? Ti ni ne znaš šta je klasno društvo, i "ko kosi, a ko vodu nosi" u takvom društvu, i ko se bavi takvim pitanjima, zato si i poverovao da je tako nešto moguće u duhu pravog geaka vadikala. Nećeš čuti ni jednog našeg istoričara da se poziva na taj izveštaj, a u više navrata su i drugosrbijanski i prvosrbijanski istoričari demantovali to. Čeda Antić i Peđa Marković više puta. Žao mi te je zaista.
Препоруке:
12
3
75 уторак, 04 децембар 2018 14:27
Aleksandar Mihailović
PRVI DEO: Tekst je u najavi mnogo obećavao a u suštini malo pružio. Naslov pod 1 je neprimeren, ne oslikava sadržaj, a cilj mu je da se baci negativna konotacija na komunizam, što je nemoguća misija jer komunizma apsolutno nikada i nigde nije bilo. Najbliže mu je na 200g udaljenost bila SFRJ, samo najbliža, ali, ko razume tu ideju mora da zna i to da niko ne bi prvi ili 77. Ušao u komunizam i da je to sistem na globalnom nivou, da drugačije ne opstaje i ne funkcioniše. Tačka 1 je karikiranje YU, što se nastavlja i u tački 2 gde se kao merilo i reper uzimaju separatističkosecesionistička stremljenja a ne polazi se od vremena, uslova i potreba za stvaranjem YU koju su secesionisti i sujetni uništili uz pomoć onih kojima su smetali uspesi sistema koji smo razvijali jer su se kosili sa neokolonijalističkofinansijskogmo politikom, neoliberalizmom i divljim kapitalizmom. Tačka 3 je sasvim korektna, mada nedostaje značaj uticaja Zapada na razbijanje YU, izvedeno trojancima iznutra.
Препоруке:
4
6
76 уторак, 04 децембар 2018 14:29
Aleksandar Mihailović
DRUGI DEO: Tačka 4 je kao anagdota gde bi pravu sliku uz malograđanštinu dao i pridev pomodarstvo, a ono je svakako moralo biti vezano za deo sveta sa većim standardom života koji je stvoren na temeljima svekolikog neo/kolonijalizma. U tački 5 autor polazi od ekstremističkih pogleda na YU i kulture njenih naroda i narodnosti i iz samo njemu razumljivih razloga zaboravlja da je za kratko vreme u porušenoj državi sa desetkovanom ljudskom populacijom učinjeno mnogo na stvaranju jedne bogate kulturološke scene gde su se negovale kulturne vrednosti, jezici i tradicije svih koji su činili YU, zbog čega je brže nego bilo koja zemlja sveta dostigla neverovatno poštovanje. Ne mogu pojedinci, ekstremisti, da budu reperi već ono što je zvanično. Živeo sam u 5 od 6 republika i nigde nisam osetio to što je za autora primarno, osim u ekstremističkim izuzecima.
Препоруке:
4
5
77 уторак, 04 децембар 2018 14:30
Aleksandar Mihailović
TREĆI DEO: U tački 6 autor otvara karte i generalizacijom odnosa srpskohg naroda kao državotvornog u 3 republike istura u prvi plan i kao zajednički stav svih do YU onaj iza koga stoje snage koje se osećaju poraženim i gubitnicima u NOB-u i socijalističkoj revoluciji. To što se sada radi od strane indoktriniranih sa Zapada u svim državicama nastalim na kostima i krvi Srba, kao unapred proglašenim krivcima za sve opet nije merilo značaja YU za ama baš sve. Na delu je okupljanje oko nove „sile osovine“ oličenoj u NATO. Apsurdnost pogleda na jugonostalgiju koju autor smatra autošovinizmom u tački 8 iskazuje sama činjenica da onom što ovde kritikuje teži i sadašnja Srbija puzanjem ka mnogo većoj Euroslaviji, tzv. EU koja se već raspada i u kojoj se gube nacionalni identiteti koji su u YU bili čak i previše isturani u prvi plan.
Препоруке:
3
5
78 уторак, 04 децембар 2018 14:32
Aleksandar Mihailović
ČETVRTI DEO: U tački 9 autor se posvećuje perifernom pitanju zapadne propagande a ne suštini ideje stvaranja YU i njenog značaja za sve. Kakve veze ima nasedanje propagandi u odnosu na samu ideju zajedničke države, jer, da to nije bila dobra ideja ne bi ni bila napadnuta neviđenom propagandom a onda i oružano. U tački 10 autor previše sebi daje za pravo da njegove komentare i viđenja poistovećuje sa opšte srpskim, što postaje srpska sudbina, da su stavovi i vođenje države isključivo rezultat volje jedne osobe, ma koja to bila. Ova razmišljanja su samo iz perspektive onih kojima odgovara razbijanje YU, koji su se za to i zalagali i sada „slave“ jer niko nije „profitirao“. Pa valjda je to DOKAZ da je bilo glupo razbijati YU. Svoje opredeljenje unapred osmišljeno autor zaokružuje stavom da je YU bila „tragično političko opredeljenje“. To je stav samo onih koji nisu ni bili za YU na socijalističkim osnovama i koji sada pokušavaju svoj politički i vojni poraz da pretvore u Pirovu „pobedu".
Препоруке:
4
5
79 уторак, 04 децембар 2018 14:33
Aleksandar Mihailović
PETI DEO I KRAJ: Za razliku od autora smatram da je ideja o stvaranju zajedničke države bila odlična, kao što je i stvaranje EU pozitivno, ali su ljudi krivi za greške i posebno pretvaranje EU u novu neokolonijalnu silu na čelu sa SAD i NATO. Greške u YU su bile što su uopšte pravljene republičke granice, trebali su biti najviše srezovi ili neke ekonomske regije, a ako su već pravljene nije trebalo deliti srpski narod na 3 države bez obzira koliki bi bio, a greška je i Ustav iz 1974 u kome je status naroda dat jednoj verskoj zajednici, kao i status poludržavnosti AP u Srbiji. Put za mnogo bolju državu je bio u uklanjanju tih grešaka i slabosti, koje su započete sakrivanjem istine o posledicama i razmerama II Sv.R na ovim prostorima, sa detaljni prikazima i dokazima vezanim za sve zločine i naznakom krivaca za iste. Sakrivanje toga po cenu mira nam je i došlo do glave jer je revanšizam tinjao i namera da oni koji su izgubili političku bitku pore svega sebe rehabilituju i osvete se.
Препоруке:
3
6
80 уторак, 04 децембар 2018 18:01
Звонимир Бгд
Aleksandar Mihailović

У прва 4 коментара сте детаљно критиковали сва она размишљања и закључке аутора у вези којих бих и ја имао примедбе, али их нисам написао. Хвала вам на томе. У 5. коментару сте такође написали неке истините проблеме и мањкавости друге Југославије, али које је, чини ми се, тешко било превазићи на начин који сте презентовали. Наравно, о тако сложеним темама веома је тешко сажето писати у коментарима. Покушаћу само да свима скренем пажњу на једну замку у коју упадају многи интелектуалци данас: превид у вези са императивом националног, верског и културолошког КОМПРОМИСА која је Југославија као сложена држава морала да има да би опстала. Управо су "вишкови националног истицања", да их тако непрецизно назовем, били дезинтегративни фактор, а посебно "вишкови реваншистичких тежњи" једних према другима, о чему сте и ви нешто начели. Другим речима, историја сукоба морала се сводити на ниво информације, а свако детаљисање и инсистирање било је контрапродуктивно.
Препоруке:
3
2
81 уторак, 04 децембар 2018 20:44
Zoran Sretić
Slažem se da se ne treba stideti Jugoslavije u oba njena formata. Takođe, jugoslovenstvo jeste redukovano na SFRJ i dosta je pod uticajem titoizma. Utisak je da ta redukovana forma oblikuje svest današnjih jugonostalgičara koji u sebi nosi istovremeno kompleks "srpske krivice" iz prve Jugoslavije kao svojevrsni ideološki temelj druge. Istovremeno takav pristup oblikuje i stav ljudi koji prihvataju redukovano titoističko jugoslovenstvo kao celinu. Ipak, osnovnu vrednost koju su Srbi žrtvovali sa jugoslovensim projektom je demokratski razvoj. Takođe, slobodarski duh, duh socijalne jednakosti i borbe protiv ropstva iz čega bi se mogao izvesti i antikolonijalni duh kao vrednost srpske države pre Jugoslavije. Ono što drugi zovu projektom "Velike Srbije" na socijalnom i ekonomskom planu je mogao biti pretežno emancipatorski projekat protiv ropstva. I tu je ta osnovna razlika između dve YU. U prvoj su Srbi bili "in the driving seat" i zbog toga ne treba nikome da se izvinjavaju, a to čine.
Препоруке:
2
3
82 уторак, 04 децембар 2018 20:58
ел србињо
књига је од ђевђелије до триглава ишла узбрдо, а од триглава до ђевђелије низбрдо. док су једни неговали заједништво и отвореност, други су се ограђивали и истицали посебност. југославија је, пре свега, пропала на културолошком плану.
Препоруке:
2
2
83 уторак, 04 децембар 2018 21:43
Сељак Беземљаш3
Ценим господин Никола Танасић и мислим да је он један од најбољих српских интелектуалаца.
Одлагао са али морам да кажем да му је ово најгори текст до сада.(рачунам оно што сам ја прочитао)
Претпостављам да Танасић боље од мене зна за снагу националне идеје и националне државе.Политика, владе, партије,споразуми....све, све, је крхко и пролазно а ово је стотинама година и још ће стотинама година трајати као основа за партије, владе, покрете, ....

Није југословенство пропало због ароганције српских чиновника, корупције, непотизма, ма колико да је тога било, већ зато што Словенци и Хрвати (историјска већина тих народа)никада нису желели Југославију већ своје националне државе.За то су увек придобијали наше Муслимане.Иза тога су увек стајале велике силе.
Да би остварили свој национални циљ морао се ослабити српски фактор.
Усташе геноцидом и комунисти "диктатуром пролетаријата" завршили су тај посао.
Препоруке:
7
6
84 уторак, 04 децембар 2018 22:25
Сељак Беземљаш4
Како југослависати тј.разговарати са "најдалековидијим"када 1966. Декларацију о положају хрватског језика потписују све институције културе у Хрватској и сви листом рачунајући и Крлежу.Одједном се зби.

Ако хоћемо да знамо како се бране национални интереси треба читати Кардељеву књигу "Развој словеначког националног питања".Књигу је издао у Љубљани 1936. а на српском у Београду 1959.
Изреком каже да у југословенском уставу мора да стоји самоопределење до отцепљења, јер ће Словенија ако и када јој то буде интерес ићу у интеграције са другима.Шовиниста нам се продао као интернационалиста
Ми изненађени.Разочарани.
Ја када год видим очараног човека знам да ће се разочарати.
Ми то не разумемо већ тражимо грешку тамо где је нема.
Чиними се да је најдаље отишао господин Момчило Ђорговић.У једном тексту каже да се српска војска промангупирала па спопадала жене.Што је је утицало на пропаст државе и стварање одијума према домицилним Србима.Да ли су их 1941.зато клали (и децу и жене)
Препоруке:
10
3
85 среда, 05 децембар 2018 00:34
то иди
уторак,04 децембар Aleksandar Mihailović

učinjeno mnogo na stvaranju jedne bogate kulturološke scene gde su se negovale kulturne vrednosti, jezici i tradicije svih koji su činili YU,


Неистина! То је идеолошка фраза која не може бити даља од истине.

Целокупна српска култура и језик су били наружени и потиснути, сматрани назадним, четничким, хегемонистичким, укратко - српским, јер је све српско било прокажено. Српска историја, српска држава, српска династија, српска црква, српска култура, српска уметност, српски обичаји, језик, писмо ... Људи се се стидели да кажу да су Срби, изјашњавали су се у великом броју као Југословени. Нису смели да славе, цркве нису подизане, патријарси су писали узалудно небројене молбе да се настави градња Храма Св.Саве ... Ћирилица истиснута, српски језик преименован ...

Треба бити слеп, или треба много бити натопљен комунистичком идеологијом да се каже тако нешто.
Препоруке:
9
5
86 среда, 05 децембар 2018 04:49
Спиридон
@ ...

Авај, за извештај сам сазнао још у време док су се такви заклињали другу Титу, били највећи могући Југословени, веџбали стројеви корак по Титиним академијама, или можда марксизам предавали, пошто сада колико схватам баш и да не треба да питам за прошлост, битно је да смо сада 2018 много велики Срби. Схватам, све схватам, не питај ме само за друга Тита и грешке младости, а иначе само да знаш колики сам ја један велики Србин сада.
Елем, извештај је као такав нађен у личним документима Мишићевог ађутанта по, са киме је Мишић имао разговор непосредно после онога што је саопштио краљу. Та прича о као фалсификату се провлачи од првог дана, односно ако је ико могао да направи исти онда је то Мишићев ађутант, у шта заиста сумњам.
Не знам заиста шта је класно друштво, можда зато што је чукундека увек говорио да код краљ Милана не мора нешто претерано да се најављује. Али разумем, све разумем, из твоје перспективе то изгледа још мало па ко енглески двор. Све разумем...
Препоруке:
2
4
87 среда, 05 децембар 2018 06:18
Спиридон
@ Сељак Беземљаш

Па сад, не бих се и поред најбоље воље могао сложити са вама, јер под један текст је јако користан ако ни због чега другог а оно да се међу нама самима као људи разборојимо, да видимо ко још чува Титине слике, односно чије је данашње срБовање у суштини оно исто србодидно-југословенство Слободана Милошевића из 1988, само са неком накнадном памећу.
Под два, ако смем да приметим, ово није ни у првих пет, ако говоримо о "квалитету" онога што је написано. Наиме, било је ту таквих момената, да је ово сада са све јарболом, тргом Југославије и бодром химном на трагу косовског мита, још и разумљиво. Тако да извињавам се заиста, али прво косовски циклус Дарт Вејдера и анти-империјализам Супермена, па да онда причамо шта може да иде и то три места празна па после тога...
Препоруке:
4
3
88 среда, 05 децембар 2018 06:29
Спиридон
@ то иди
Треба бити слеп, или треба много бити натопљен комунистичком идеологијом да се каже тако нешто.


То нажалост и јесте наша највећа несрећа, да је маршал Тита био најомиљенији српски владар свих времена, односно да су пре тачно тридесет година, исте оне Титине комитлетлије, Титини официри и велики верници југословенског братства и јединства, који су цео свој живот провели показујући прстом на ћирилицу, српску традицију и обичаје, одједном преко ноћи постали прво милошевићевски србоидни-Југословени а онда миц по миц, и ето ти нама верујућих Србенди, за које су сви други аутошовинистички издајници оног правог срБства.
Тако да је друг пуковник макар искрен, ако ништа друго, односно много гори су ови што се праве како су велики Срби цео свој живот. Мада, чим им се помене Југославија, одмах им заигра срце, јер прва љубав и маршал им Тита заборава немају...
Препоруке:
4
5
89 среда, 05 децембар 2018 12:57
Jugoslavija najveća srpska nacionalna zabluda i poraz
Na temu "Jugoslavija i Jugoslovenstva" odlična emisija na YouTubeu kanalu

https://youtu.be/JnYsv9w_7jg
Препоруке:
0
3
90 среда, 05 децембар 2018 14:11
Lektorka
Bravo Nikola!
Pozdrav svima iz Kine
Marija
Препоруке:
4
4
91 среда, 05 децембар 2018 20:56
Звонимир Бгд
то иди
Целокупна српска култура и језик су били наружени и потиснути, сматрани назадним, четничким, хегемонистичким, укратко - српским, јер је све српско било прокажено. Српска историја, српска држава, српска династија, српска црква, српска култура, српска уметност, српски обичаји, језик, писмо ...

Целокупна??? Ау, докле га ви отерасте... да ли стварно мислите баш овако како сте написали?

Не знам да ли је код вас "идеолошки" или "фразерски" проблем, али да показујете детињасту искључивост, то се одмах види. Ако би хтели да будете озбиљан критичар друге Југославије, овај манихејски начин цртања карикатура није добар начин.
Јер се лако обара ЧИЊЕНИЦАМА. Зар је потребно да их набрајам овде? Од наставног програма у школама, гимназијама и на факултетима (нпр. одељење за историју уметности на Филозофском факултету), па преко најразличитијих "чисто" српских манифестација Итд.
Остајте здраво, али не мислим да се добро осећате у својој кожи. Мржња ствара слепило.
Препоруке:
4
3
92 четвртак, 06 децембар 2018 07:43
Спиридон
@ Звонимир Бгд

Звонимире драги, сит гладног не разуме, нити Титов верник и Југословен што сте ви били, може да схвати нас који смо покушавали колико год смо могли да будемо у та вунена времена маршала Тите и његове свемоћне партије, Срби православци, који пишу ћирилицом и гаје сећање на српску државу, традицију и историју. Ви сте за своје српство сазнали тек када се појавио друг Слободан Милошевић и његова дворска луда звана Црвени војвода, па сте у том заносу и хтењу, колико за само пар месеци престигли оно наше обично српство и постали Срби каквих нема, нити их је икада и било.
Знате, мени лично увек забавља да се сетим како сам за исте оне Титине комитлетлије прво био српски националиста из четничке породице а после само пар година сам већ постао премали Србин, издајник срБства, страни плаћеник и ауто-шовиниста.
Шта ти је живот, Тита-партија-Србија до ТокиЈа...
Препоруке:
4
4
93 четвртак, 06 децембар 2018 21:17
Сељак Беземљаш
среда, 05 децембар 2018 20:56 Звонимир Бгд
Поштовани господине.
Спиридонова прича је неуротична прича огорченог човека али ви не видите добро.

За почетак прочитајте "Политичка биографија Благоја Нешковића"Ене.С.Марковић.Па онда кренете даље.

Чињеница је да без озбиљне штете нисте могли национално изразити а тек изражавање националних ставова и интереса није долазило у обзир. Тога су се сви држали.Од врха до дна.Каквим је то средствима постигнуто, требало би да знате.
Самоцензура је била страховита и стално на памети.Стално сте то буквално иако нематеријално опипати.
Српски народ и српски комунисти прихватили су да су Срби хегемонисти и да су угњетавали све друге народе.
Српски комунисти и народ прихватили су кривицу за покрет Д.Михаиловића и потребу окајања тог "греха".Павелић и ини нису били грех већ случајност.
Ван разума али је било тако.

Удружење савеза ратних добровољаца из ратова 1912-1918
је укинуто под срамним образложењем и КОНФИСКОВАНА МУ ЈЕ ИМОВИНА
Препоруке:
7
2
94 четвртак, 06 децембар 2018 21:50
Сељак Беземљаш
за Звонимир Бгд

Или да вам покушам објаснити на други начин.

Ви сигурно мислите да ја претерујем, тј. да причам којешта, клевећем итд. када пишем да је Титова Југославија није"водила бескомпромисну антиколонијалну борбу и борбу за слободу и суверенитет земаља Латинске Америке.

Није спорно да смо добијали знатну,материјалну, финансијску политичку подршку Америке и других колонијалних земаља.(имате документа историчара Петрановића, Зечевића и других)

Е па ја да вас питам која то земља ако зависи од новца колонијалних земаља води антиколонијалну политику? И Америци се меша у Латинску А.

Било је представа И ЦИРКУСА АЛИ ТО ЈЕ НЕШТО ДРУГО.
Напред војни брод, па Галеб, па брод пун музичара и других забављача рачунајући и "песника револуције(Кишова ругалица Ћосићу)Путује се два месеца а државници у тада путују авионом и за два дана раде посао.Па се глумата на "самитима"..

Та и финансијска и политичка подршка одржала је лош режим и развила паразитизам .
Препоруке:
7
2
95 понедељак, 10 децембар 2018 03:00
Atila Kan
Kratka hronologija suživota slovenskih naroda.

do 918. - rascepkana slovenska plemena u stalnim medjusobnim sukobima i pod dominacijom i kontrolom jačih, brojnijih i bolje organizovanih naroda.

918. do 922. - Princ Ljudevit, prvi inicijator ujedinjenja slovenskih plemena zbog prekida medjusobnih sukoba i odbrane od spoljne dominacije i kontrole.

918. do 1918. - 1000 godina KONTEMPLACIJA.

1918. - Kralj Aleksandar osniva prvu zajedniču slovensku državu, Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca.

1929. - Nastaje Kraljevina slovenskih naroda - Jugoslavija.

1941. do 1945. Raspad Jugoslavije, II svetskog rat.

1945. do 1991. - II/Titova Jugoslavija.

1945. do. 1991. Početak gradjanskog rata i raspad Jugoslavije.

Ako se izuzme period II svetskog rata, ujedinjenje slovenskih naroda trajalo je jedva 70. godina.

Dakle, trebalo je 1000 godina da prodje, da slovenskim narodima predje iz du*eta u glavu, a samo 70 godina da se ta pamet ponovo vrati u du*e.
Препоруке:
2
0
96 понедељак, 10 децембар 2018 03:17
Звонимир Бгд
Спиридон

Написао сам вам једном да ми се чини да смо ту негде вероватно вршњаци, па ко зна, можда се и лично знамо. Да, тачно је. Родио сам се, школовао се и сасвим пристојне године младости и личног усавршавања имао у Југославији. Тада је ТО била моја домовина. Када је Југославија разбијена, моја домовина је постала Србија. Био сам против оних који су Југославију разбијали, а остао родољуб своје Отаџбине Србије.

Сељак Беземљаш

Није лепо коментаре колега саговорника називати неуротичним. Иначе, Југославија није била Србија, ни Хрватска, ни било која од република, него све то заједно. Спојена у једну (већу) целину после крвавог братоубилачког рата. Пројекат није успео, чињеница је. Мој деда солунац је и тада био у Удружењу, путовао са њима до Зејтинлика, сваке године полагао венце на споменик Кости Војиновићу, све у организацији СУБНОР-а. На зиду је држао свог славског свеца и - Александра Ранковића!
Историјски спектакл "Марш на Дрину" снимљен је 1964.г. Непревазиђен!
Препоруке:
0
0
97 понедељак, 10 децембар 2018 03:29
Звонимир Бгд
Сељаку Беземљашу

Пошто видим да цените нашег врсног историчара проф.др Бранка Петрановића, несумњиво најбољег и непревазиђеног познаваоца савремене историје Југославије и Србије, препоручујем вам његову књигу коју је написао пред крај живота као синтезу својих вишедеценијских истраживања:

Бранко Петрановић, Србија у Другом светском рату 1939-1945, Београд Војноиздавачки центар, 1992.

Уколико одбацујете пристрасност и тежите објективности, сазнаћете много тога у овој књизи која је утемељена на историјским чињеницама и дубинском промишљању историјских токова, узрока, последица и сл. Тада нећете имати једностран приступ који показујете и селективан избор извора, чему прибегавају многи који би да виде само оно што иде у прилог њиховој предрасуди, а занемарују море других чињеница, докумената и сведочанстава која показују сву сложеност приче о прошлости.
Хвала.
Препоруке:
2
0
98 петак, 14 децембар 2018 15:57
Југославија
Izuzetan tekst vrlog pisca Tanasića! Velike čestitke.Naravno da ima mjesta i kritici na neke pojedinosti no to je individualna stvar svakoga od nas.

Ja bih se rado referisao i na nedavni članak Lazanskog koji poručuje srpskim oponentima Jugoslavije naknadne pameti da podignu spomenik Tuđmanu. Pravo u sridu i oštro veli Lazanski. Savršeno.

I mali dodatak koji onako baš ovdje nedostaje na tekst vrlog NSPM autora,koji je mogao i sam to da doda i time dodatno poentira i objasni,a sigurno i ljepše od mene da napiše. Srpska avangarda devedesetih, na čelu sa srpskim junakom Slobom, do samoga kraja se dostojanstveno i odvažno zalagala za očuvanje te lijepe zemlje, njene divne himne, ponosite istorije i tradicije, krvlju stečene slobode u ratovima. No vražiji kot izdajnički u našim redovima, podmićen prljavim milionima i rukovođen mizernim ličnim interesom dovrši Tuđmanov projekat u sred grada bijeloga. Istorija će da ih pamti kao proklete izdajice(one iz himne)svoje zemlje i svoga roda.
Препоруке:
1
0

Анкета

Да ли мислите да ће се Србија придружити санкцијма ЕУ против Русије?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер