понедељак, 05. децембар 2022.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Коме је до морала у политици, нека иде у НСПМ

Док је Александар Карађорђевић 1918. утврђивао са савезницима границе нове државе, сто година касније, Вучић ће у Паризу разговарати о границама које подразумевају губитак дела државне територије

Kоментари (28) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 петак, 19 октобар 2018 14:35
Ne Jugoslaviji, najvećoj zabludi srpskog naroda
Ideja Jugoslavenstva i Jugoslavije je strašna zabluda, na koju je "naseo" srpski kralj Aleksandar Karađorđević, jer je mislio da je njegova država i ono gde nema legitimitet u narodima koji nisu srpski, a koji nisu prihvatili srpsku državu i srpskog kralja kao svoje, već kao "tuđince" i "nužno zlo" zbog pretnji Italijana, Mađara i Austrijanaca (Slovenci, Hrvati) a drugi jer nisu imali svoju vojsku da se odupru srpskoj državi. U međuvremenu mržnja je sve više rasla i smatrali su Srbe "hegemonima i okupatorima" sve dok im se nije pružila prilika "u godinama raspleta" za "osamostaljenje" od Srba. Nažalost Srbi su mislili da svi žele Jugoslaviju kao i Srbi i pored dobronamernih sugestija određenih pametnih Srba poput Jovana Dučića koji su upozoravali već tada na propast i zlo koje će stignuti Srbe sa Jugoslavijom (knjiga "Verujem u Boga i u srpstvo"-Jovan Dučić). Zato zaključak se nameće sam gde god nemaš legitimitet na određenoj teritoriji u većinskom narodu, ne misli da je tvoja država
Препоруке:
40
8
2 петак, 19 октобар 2018 18:06
Dedovina
Ma nema veze ta dedovina. Gledajmo napred. U svetlu buducnost u EU. U njoj nas vole. Kada im predamo Kosovo i Metohiju, pa razmontiramo Republiku Srpsku, slace nam evre u punim sleperima. Necemo morati vise ni da radimo.
Препоруке:
19
1
3 петак, 19 октобар 2018 18:09
Kralj Aleksandar nije pogrešio
Nije Aleksandar, ne ovaj, ovo jedna bedna kreatura čoveka, sam odlučio da napravi državu ujedinjenih južnih Slovena, ta ideja tinjala je još od Karađorđa i Prvog srpskog ustanka, i Filip Višnjić pevao je... Vako Đorđe Drini govorio:

„Drina vodo! plemenita međo
„Izmeđ’ Bosne i izmeđ’ Srbije!
„Naskoro će i to vreme doći,
„Kada ću ja i tebeka preći
„I čestitu Bosnu polaziti!”
Južnoslovenska ideja, ovaploćena u Ilirskom pokretu, starija je sto godina od 1. decembra 1918, svetske sile pobednice bile su za stvaranje Jugoslavije ne bi li razbili veštačku tvorevinu Austrougarsku, u kojoj dve trećine stanovnika nisu bili Austrijanci nego narodi slovenskog porekla, a tu državu razbili su nacionalisti iz svih jugoslovenskih federalnih država i nacionalistićko-religiozni radikalni fanatizam. Radikalni mučenik, smešnog izgleda i pokreta, i danas razara srpsko društvo.
Препоруке:
18
14
4 петак, 19 октобар 2018 18:13
Komentari
Zanimljiva tema a nema komentara? Baš čudno.
Препоруке:
9
0
5 петак, 19 октобар 2018 18:31
44-тa
Док је Александар Карађорђевић пре сто година утврђивао са савезницима границе нове државе, Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца (која је проглашена 1. децембра), сто година касније Александар Вучић у Паризу разматра услове под којима српска страна треба да прихвати границе које подразумевају губитак дела територије.

Тада је народ углавном живео по селима и према попису 1921. на територији Авнојског КиМ је живело 92.000 православаца. У исто време на територијама Авнојске БиХ и Авнојске Хрватске њих 1.435.000 (829.000 + 606.000), скоро трећина српског народа.
http://bit.ly/2F5zca3

А шта каже Борисав Јовић о Милошевићу, који се договарао у Карађорђеву, зашто "није инсистирао да се план З-4 прихвати": "Мислим, мада не могу да тврдим, али онолико колико га знам, бојао се да ће нама одмах исто то наметнути за Шиптаре".
http://bit.ly/2KKQ4ty
Препоруке:
8
8
6 петак, 19 октобар 2018 19:20
Nedo
Da Kralj Aleksandar I Karadjordjevic pre 100 godina nije pravio granice kako ih je vec pravio, danasnji Aleksandar sigurno ne bi ni postojao sa svim ovim Kosovskim i ostalim problemima. Prema tome, greska je rodjena 1918, sada prisustvujemo pocetku kraja.
Препоруке:
15
8
7 петак, 19 октобар 2018 19:48
Звонимир Бгд
Са задовољством сам прочитао овај текст Ане Оташевић. Не морам се у свему сложити с њом, али сматрам да је начин писања који примењује - пожељан. Смирен, одмерен тон без пљувачина, тежња да се што објективније оцрта реална, стварна ситуација и околности најактуелнијег тренутка Србије, Европе и света.
Посебно ми је интересантан пасус у којем се на једном месту износе могући бенефити разних страна у расправи око "разграничења" Србије од њене јужне покрајине. Шта "добија" ЕУ, шта Американци, шта Вучић, шта Тачи итд... Занимљиво.

Мало је текстова и анализа ове врсте. Све више преовлађују свађалачки, пљувачки и неодмерени текстови који, у суштини, немају никакву конструктивну улогу у промишљању и схватању света у којем живимо.
Препоруке:
12
2
8 петак, 19 октобар 2018 19:54
"Саживот на Балкану није могућ"Па немојте тако, ево све рогове у врећи Балкана гурају у НАТО укључујући и Србију и тако ће опет сви заједно братски кренути на Москву па докле догурају.
Препоруке:
12
1
9 петак, 19 октобар 2018 21:14
Бојан, Приштина
Каже АВ у сусрету с Палмером, који му је опуштено скресао у брк све у вези подршке шиптарским терористима да се организују као војска :

"Ми смо мали, па не можемо да захтевамо али ми као мали молимо супер силу да мало имају наша осећања у виду"

По мерилима АВ-а, Србија у време Карађорђа би била у минусу мала 500 000 сељака наспрам империје од 33 милиона људи и озбиљном професионалном војском...

У историји Србије ово је време највеће срамоте.
Препоруке:
27
4
10 петак, 19 октобар 2018 21:53
Сељак Беземљаш
Ко је био против Југославије?

Фашизам, комунизам и глобализам.

Комунизам је обавио највећи део посла.
Иако смо сведоци и (са) учесници ми о томе не сведочимо.
То говори о бруталности примењених средстава.
Препоруке:
16
11
11 петак, 19 октобар 2018 23:07
Сељак Беземљаш1
петак, 19 октобар 2018 22:14 Бојан, Приштина
Не замерите ми ако вам мало помогнем да боље разумете Карађорђево време.

Турска је у то време увелико "болесник на Босфору"
Сто година пре Првог српског устанка одбачена је из средње Европе.То је потврђено Карловачким миром (Сремски Карловци) 1699.

Поред зараћених страна, (Турске и Аустрије)за први пута у историји дипломатије округлим столом седе и представници Енглеске, Русије, Венеције (тада велике силе)(Италије и Немачке нема јер ће као државе настати 1861 односно 1871)
Турска пропада па су сви брину коме ће припасти територије које губи Турска (ми тада улазимо у домен интересовања Енглеске)

Сви брину па бринемо и ми.На захтев и у организацији наше цркве у Темишвару одржавамо сабор на коме свету и бечком цару саопштавамо наше бриге и жеље.Мало каснимо али није до нас.Чекали смо одобрење од Беча,а оно стигло када се цар споречкао са Мађарима па преко наших захтева притисне Мађаре који су отезали са пристанком крунисања.
Препоруке:
10
5
12 петак, 19 октобар 2018 23:29
Сељак Беземљаш2
И тако је цар решавао свој приватан проблем а нама допустио да се чује наш народни захтев.
Већ 1717 долази до новог рата Турске и Аустрије.Аустријанци заузимају Београд и папа Бенедикт расписује "турски порез"Цео католички свет плаћа (5 па још 5 година)да се градња Београда као католичког и немачког бастиона.

Аустрија води више ратова са Турском.
У свим ратовима учествују Срби.Два пута стижу и на Косово.Сваки пута подиже се и становништво које после пораза бежи проклињући Аустрију.
У рату 1817-1791 Срби учествују масовно као "слободни одреди".У том рату се стварају одлични војници и старешине.Карађорђе је само један од њих.Митрополит Стеван Јовановић 1791 пише проглас о аутономији на територији која је ослобођена.Нико то не чита, мало што нису писмени а више зато што је Аустрија изгубила рат и Срби страдају и беже из будуће домовине али то ће бити захтеви све до 1830 када нам се призна аутономија.
Препоруке:
10
4
13 петак, 19 октобар 2018 23:52
Сељак Беземљаш3
У поразу и страдању те 1791 имамо слабу Турску,ОДЛИЧНЕ ВОЈНИКЕ И ОФИЦИРЕ, И НАПИСАНЕ ЗАХТЕВЕ.
(ДА НЕ ЗАБОРАВИМО АЛИ НЕКА БУДУ ПО СТРАНИ ИНТЕРЕСИ ВЕЛИКИХ СИЛА)
То не би било довољно да Аустрија није што ратовима што страшном верском нетолеранцијом није очистила турско становништво.

Све то и још по нешто рачунајући и српску жилавост и решеност да направи државу (српски устаници уништили су 5 турских армија) учинили су да се удари темељ.
И тако је рачунајући све то и још по нешто створена Србија на мањој територији и са мање становника него многи други српски крајеви.
И тако је Србија добила страдањима и борбом на вечито да управља Србима.
И величанствени Београд "кроз безброј суза наших"

Само узгред.Карађорђе је имао злу срећу да 1812 Наполеон буде у Москви. А 1813 Козаци су у Паризу.Поје коње у Сени и галопирају парковима Версаја.
Босна је 8 пута служила као основа за напад на Србију рачунајући и 1914 а неки кажу 9 пута рачунајући 1944.
Куцам на брзину ИЗВИНИТЕ.
Препоруке:
14
3
14 субота, 20 октобар 2018 00:29
Tri ideje jugoslovenstva
Austrijska (izmisli prvo Ilire, pa ih delegirali Albancima, pa onda Jugoslovene), kao sredstvo okretanja Srba i Bugara od Rusije i pravoslavlja (jedno od najznacajnijih sredstava je bila reforma jezika koju je navodno sproveo covek koji je imao milion puta manje znanja od danasnjih paranormalnih "jezikoslovaca" poput Deretica, ujedno jedini slucaj da polupismen covek opismenjava pismenije od sebe).Hrvatska, kao sredstvo postupnog dostizanja nezavisnosti.Srpska, pseudoelitisticka ideja koja je trebalo da integrise srpskog kralja, stranke i elitu, kulturnu, umesto da se ta integracija izvrsi kroz stvaranje pravne drzave.Umesto gradjana, pokusalo se sa novim etnosom, jugoslovenskim, a u SFRJ kroz pseudoindividualizam "samoupravljaca" otudjenih od politicke slobode.Otuda i nebriga Srbije za ustavna resenja koja su na kraju dovela do ponistavanja srpskih pobeda u ratovima 1912-1918-e stvaranjem Makedonije, Vojvodine i KiM.Obe Jugoslavije su se bavile samo jednim pitanjem, polozajem Hrvatske
Препоруке:
6
3
15 субота, 20 октобар 2018 02:07
Urosius
Ni meni se ne sviđa predaja Kosova

Međutim i Hrvati su se pridružili nama protiv svoje volje i 100 godina čekali da dobiju državu i uspeli u tome na kraju

Treba čekati i jačati svoje pozicije izgleda da je tako najpametnije
Препоруке:
9
3
16 субота, 20 октобар 2018 08:13
Prvi aco vas
je gurno U grobnicU a ovaj muslijev zatrpava tU grobnicU.
Sprem'te se sprem'te za frontove krvozheda i acinih gospodara.
Препоруке:
6
2
17 субота, 20 октобар 2018 08:17
србо-хрватска елита из београда
@Kralj Aleksandar nije pogrešio

То је било остварење сна хиљада најфинијих Београђана.

Само по себи није морало да буде лоше, Срби су добили прилику да у оквиру Југославије реше национално питање. Као што су то Хрвати радили после 1944.

Могли су да се нормално разграниче са околним народима уз какав-такав реципроцитет и изграде своју федералну јединицу првенствено на својим етничким територијама. Како су то углавном постигли сви други мали европски народи. При нормалном разграничењу са Хрватима и Бошњацима и заокруживању функционалних националних држава тешко да би могли остати и без излаза на море. А тако би чак и Југославија, макар теоретски, имала перспективу као федерација нормалних националних држава.

Међутим Срби су потом доживели катастрофу, пошто своје елите нису имали па су сви били окренути према Београду. Други су напротив слушали своје и за будалаштине из Београд нису много марили.
Препоруке:
4
4
18 субота, 20 октобар 2018 10:32
Ne Jugoslaviji, najvećoj zabludi srpskog naroda
Projekat višenacionalne države Jugoslavije je doživeo totalni neuspeh zbog nedostatka konsenzusa u ove Jugoslavije kako ista treba da bude uređena. Naravno Srbima je Jugoslavija odgovorala kao čvrsta unitarna država u sve tri Jugoslavije a ostali narodi su željeli svoje autonomije i odatle stalni sukob između unitarizma i federalizma a pred sami raspad druge Jugoslavije pojavila se i ideja asimetrične federacije (federacija teritorija na kojima Srbi imaju manje ili više legitimitet) i konfederacija sa Hrvatskom i Slovenijom. Nešto slično je u svome "Projektu" posao i Stevan Miljevići, ali su srpske granice u Moljevićevoj "Jugoslaviji" bile na liniji "Karlovac, Karlobag, Virovitica". Nažalost Srbi nisu uspeli nacionalno srbizirati ili posrbiti "nenacionalne elemente" ili "nacionalno nepouzdane elemente" (tako ih naziva srpska nacionalna ideja), a dao Bog da jesu, da su sada sve Srbi. Pošto Srbizacija nije uspela, nastale su nove nacije koje su otcepile teritorije i stvorile države.
Препоруке:
5
5
19 субота, 20 октобар 2018 10:49
Ne Jugoslaviji, najvećoj zabludi srpskog naroda
Kralj Aleksandar Karađorđević i uopšte srpska politika su nažalost doživeli najveći neuspeh na planu "legitimiteta srpskoj državi" ili "Srbizacije nepouzdanih i nenacionalnih elemenata" (tako ih sama srpska nacionalna politika naziva).Makar se isto nazivalo i "Jugoslovenstvo". Mislim da je osnovna greška što se "otišlo previše na zapad". Ja ne znam kako bi Velike sile gledale na Srbiju ili savez srpskih zemalja (da li bi uopšte ispoštovale odredbe Londonskog ugovora iz 1915 godine) ali uzevši hipotetički da bi ispoštovale i da smo imali Srbiju na liniji "Karlovac, Karlobag, Virovitica", legitimitet srpskoj državi se mogao ipak lakše postići, uz ideju svi Srbi, bez obzira na religiju. Da su se zauzdali religijski fundamentalizmi. Bio je i drugi ratni način, proterivanjem, ali to znači "internacionalizaciju" i mešanje Velikih sila, a Velike sile vole da imaju "svoje enklave" od nepouzdanih nacionalnih elemenata da "vladaju preko zavađenih strana".
Препоруке:
7
4
20 субота, 20 октобар 2018 12:53
изазов разуму
Брозово испирање мозга са

пре рата нисмо имали ништа
онда су немци и уништили "све"
а Броз-Вучић је све изградио

је направила армије биших "срба" које је испирање мозга почело одмах после рата, када су се Брозови злочинци званично одрекли "комунизма" и постали "национал социјалисти" и поделили Србе у 8 "држава" при чему је +42 процента Срба остао изван "гулага србија" жицом ограђен тор где је извршено највеће испрање мозга да се треба одрећи свих Срба који нису у "београдском тору".

Ту тезу да је "краљ крив" и да се увек треба одрећи и издати Србе подржавају увек у коментарима на текстове овакве вресте турци, хрвати, словенци и брозова фукара, што се јасно видело и види од 1974-2018

Краљ Александар је имао утицај на цртање граница на Балкану исто колико и Броз и Милошевић и Вучић.

Никакве.
За разлику од Краља Александра, потоња тројица су се увек залагала и залажу да Срби имају што мању територију у било каквој "држави" заједно са брозовом фукаром у "гулагу србија"
Препоруке:
4
8
21 субота, 20 октобар 2018 13:45
Izazov na izazov razumu
Izazov razumu, Slovenija? Ako ćemo logikom "makar jedan Srbin", onda bi se i sve države sveta trebale ujediniti u srpsku državu. Zar ne bi bilo pametnije da se gledalo gde je postotak Srba dovoljan za pristojan legitimitet srpskoj državi a ne da se devedesetih godina prošlog stoljeća gube tolike teritorije i da Srbi nestanu kao narod iz RSK i na polovici teritorije BiH, pa evo i na Kosovu i Metohiji. Kralj je trebao povući granicu srpske države na teritoriji koja je imala ili lako mogla steći legitimitet i efektivnu kontrolu srpske države, na liniji Karlovac - Karlobag - Virovitica.
Препоруке:
8
2
22 субота, 20 октобар 2018 18:46
пензионер Цвико
Мука ми је од ов свега и ЊЕГА. Читам "КМ-новине" (Косово и Метохија новине). Они јављају: КОСОВО И МЕТОХИЈА

ЕКСКЛУЗИВНО: САНУ забранила научни скуп о Косову и Метохији!

Не желим да повредим иког из редакције КМ новине али било би добро да се њихов текст пренесе на стране НСМП-а, ако може.
Препоруке:
7
1
23 субота, 20 октобар 2018 19:19
Ранко Спалевић
Не тако давно, неко, поводом арапскосрпског десанта ванземаљаца под фантомкама на будући "Београд на пљачки" изјави да је то наложио "комплетан идиот". Е, па тај идиот проширује дејство. И док се македонски (сјеверномакедонски?) Александар звао ВЕЛИКИ, Карађорђевић - ОСЛОБОДИЛАЦ - овај ће објединити круну и биће натовски ВЕЛИКИ ОСЛОБОДИЛАЦ Србије од Србије.Мишљења сам да се припрема превод (Сјеверно)македонског сценарија за утјеривање Вођиног наума. То се зове КОЛОНИЈАЛНА ДЕМОКРАТИЈА
Препоруке:
1
2
24 субота, 20 октобар 2018 20:28
Бојан, Приштина
@ Сељак беземљаш

Ценим и ваш угао гледања али мој је поглед другачији.

Турска царевина јесте била болесник(у војном смислу то никако није била) за Руску у Британску империју али за нас је била џин на Босфору.

Само је лудак могао подићи мач на урчина јер је турска одмазда била брутална и увек је уливала страх у кости свима. А нама победу нико није могао да гарантује.

Прочитао сам пуно о том времену па вам могу рећи да је срећа да није било демократије јер би Карађорђе муке имао. И тад је било калкуланата и кукавица па је Ђорђе да би цео народ дигао морао мртве Турке да појединцима убацује у двориште и село да немају где и да се морају придружити. Страх је чудо.
А у Аустро-турским ратовима Срби нису стизали до Косова(које се тад звало Србија) него су са њега кретали јер је још увек то био најпретежнији српски крај. Период историјски потпуно у мраку.

Последњи Српско-турски рат који је кренуо са (данашњег)Косова је само 40 год пре првог српског устанка.
Препоруке:
8
2
25 недеља, 21 октобар 2018 05:39
изазов разуму је за разумне
Izazov na izazov razumu
Ako ćemo logikom "makar jedan Srbin", onda bi se i sve države sveta trebale ujediniti u srpsku državu.

Баш си "закувао" као "грашку" Краља Александра, чије све "декларације" апослутно нису имале утицај са исходом Тријанонског споразуму у Версају 1921. где Србију није заступао НИКО, јер је убијен Цар Николај Ромаов,

са окупацијом Брозових нациста, и унутрашњим нацистичким границама, које су поделиле Српски народ да буде лакше миноризова, мајоризован, протеран и на крају и убијан.

Крфска декларација је настала из тежње словенаца и хрвата да пребегну на победничку страну (ко бугари или италијани и два рата) и да не буду део репарација који се даје Србији, јер да су остали у Аустрији, и данас би били "бечки коњушари", уместо тога избегавши казну за злочине у Првом светском рату против Срба, "постали су државотворни народ"

Без Краља Александара Срби западно од Дрине би били убијени и протерани пре 2. светског рата из Аустријске државе
Препоруке:
3
6
26 недеља, 21 октобар 2018 07:38
Бојан, Приштина
@ Сељак беземљаш

Зато су две велике сеобе и безброј малих и кретале са онога што данас зовемо Косово и Метохија под вођством патријараха а не из других крајева.

Иако ваља поменути да су се сеобе односиле на вертикалу од Скопља до Београда и да је Шумадија управо у том периоду добила име јер је предео толико опустео након сеоба да је брзо зарастао у непрегледну шуму.

Ако се погледа и слика Сеоба Срба, Паје Јовановића у првом плану поред свештених лица су ратници, како онај са шубаром који симболизује народног ратника тако и витез на коњу са црвеним плаштом - што је требало да послужи за незаборав, да нисмо преко плавог Дунаја дошли као руља и збег него као организована формација са институцијама од свештених до војних.

Да не говорим о преговорима патријарха са Ћесаром, правном регулисању усељења и на крају писаним позивом од Ћесара који је пут из старе Србије легализовао и уређивао правним актом.
Препоруке:
7
1
27 недеља, 21 октобар 2018 08:49
18-та
@изазов разуму је за разумне
Без Краља Александара Срби западно од Дрине би били убијени и протерани пре 2. светског рата из Аустријске државе

Тада су остали народи са територија Аустроугарске и Турске углавном заокружили своје националне државе на највећем делу својих етничких територија. По чисто етничком принципу, уз нека одступања због различитих улога у рату.

У Београду није било баш никаквог интереса за формирање српске националне државе. Нема никаквих назнака шта су биле реалне алтернативе 1918. Нема ни трага да је о њима неко озбиљно размишљао а камоли преговарао.

Југославију, потпуно "мимо света", "Зли Запад" 1918. не би могао да исиса из малог прста, да овде читав век није развијана та идеја и стварани услови.

Стварањем вишенационалне Југославије Срби су 1918. и дефинитивно изгубили могућност, ако је и постојала, да интегришу македонско становништво и стратешки важне територије.
Препоруке:
4
3
28 недеља, 21 октобар 2018 15:30
@ 18-та
Сећам се када је почела та "теза о грешкама Краља", негде средином 60тих пред почетак "уставних амандмана" који су нацистичким "државама" створеним од Брозових нациста после рата, давале потпуну "државност" у "држави" која се само формално звала СФРЈ. Броз је био политички мртав још кад је 1968 пред претњом "инвазије" Варшавског пакта побегао на Вангу и затражио азил у Италији, а СФРЈ се одржавала као "заједничка држава" само због сталних уступака словенцима и хрватима.

Бившим "србима" испраног мозга је требало напунити главу да су "претходници криви" што је исто што и Вучић сада ради, са истом дегенерисаном гомилом брозјугенда.

Колико си ти спреман Срба да жртвујеш да би ти "имао компактну националну државу"? Није Краљ одтавио +42% Срба 1948 ван београског пашалука, него Брозова нацистичка банда, и ТРИПЛИРАЛИ број шиптара и муџахедина од 1948-1991

Твоје "решење" је убити друге нације или издати Србе ван граница "србије"?

Ово друго ради Вучић на КиМ.
Препоруке:
2
3

Анкета

Да ли мислите да ће се Србија придружити санкцијма ЕУ против Русије?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер