четвртак, 02. април 2020.
 Ћирилица | Latinica

Нови број

Тема: Светска економска криза и Србија (II)
Банер

Претходни бројеви

Банер

Пронађите НСПМ на

&

Нове књиге

Банер

Едиција "Политички живот"

Ђорђе Вукадиновић: Од немила до недрага

Банер
Банер
Банер

Часопис НСПМ или појединачне текстове можете купити и у електронској форми na Central and Eastern European Online Library

Банер
Банер
Коме је до морала у политици, нека иде у НСПМ

Прилог расправи о законској заштити српског писма и језика (I)

Kоментари (103) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 петак, 31 август 2018 22:06
с.ј 'Двописменаши' су, скоро без изузетка, крипто-латинофанатици
Господа се не залажу отворено за искључиву употребу латинице јер би их то дискредитовало. Зато, декларативно подржавају употребу 'оба писма', свесни да би тај приступ као крајњи исход имао потпуно потискивање ћирилица.

Они који се залажу за употребу оба писма, свесно или несвесно се залажу за смрт ћирилице, као јединог традиционалног писма српског народа.
Препоруке:
38
2
2 петак, 31 август 2018 22:49
Василије Клефтакис
Основни проблем је баш у овом: “Проблем службене и јавне употребе треба регулисати на два нивоа.“ Не!!! Никаква кратка, или дугачка нагваждања о томе не воде никуда. Не смеју постојати та два нивоа. У једном језику може да постоји само једно писмо, а у Европи једино у Абсурдистану постоје службена и јавна употреба, постоје ћирилица и латиница. Све док је тако, у том вашем Абсурдистану ће ћирилица све више таворити, а латиница све више напредовати, све док ћирилица у једном тренутку дефинитивно не пресвисне. То није лингвистичко питање, него превасходно и једино политичко питање, и без интервенције државе, која није вољна – или не сме да интервенише у корист ћирилице, ћирилици спаса нема. Схватите то већ једном, мада мислим да је прекасно.
Препоруке:
55
5
3 петак, 31 август 2018 22:49
Борис
Одлични предлози.
Препоруке:
25
3
4 петак, 31 август 2018 23:49
НЕМАЊА ВИДИЋ
На сајту ЦАРСА је управо објављено моје обраћање академику Предрагу Пиперу поводом недавног интервјуа датог Политици председника Одбора за стандардизацију српског језика проф.др Срете Танасића, па се може поредити какво решење писма предлаже он, а какво ја као "ћириличар". Очекивао сам подршку старијем Танасићу, али испаде супротно.
И генијални професор права и социологије академик Радомир Лукић имао је став супротан овом кога заступа млади Танасић. Тај академик је 1990.г. чак написао текст за Политику "Против посебног закона". Тамо је он објаснио да је службена сва употреба осим приватне. Главни недостатак Танасићевог гледања на проблем писма је у томе што уопште не спомиње српски правопис, којим се ученици и студенти уче да српски језик има два писма. То сам показао у поменутом тексту, као и у својој књизи "Издаја ћирилице спроведеним увођењем хрватске латинице у српски правопис"
(ЦАРСА Шабац, 2018.)
Препоруке:
25
3
5 субота, 01 септембар 2018 00:45
с.ј Ћирилица је миленијумско традиционално писмо српског народа и једино писмо које нам је потребно
Поред ћирилице, Срби су историјски користили и друга писма, укључујући глагољицу, латиницу и арабицу, али ниједно од тог писама нема континуитет нити историју широке употребе коју има ћирилица.

Ћирилицу су, поред православних Срба, којима је она једино писмо још од напуштања глагољице крајем 11. века, историјски користили и римокатолици и муслимани, напоредо са латиницом и арабицом. Заправо, српским муслиманима је управо ћирилица била примарни, свакодневно писмо, док римокатолички Срби почетком 15. употребљавају искључиво ћирилицу, да би касније почели да користе и латиницу, која им негде у 16. веку постаје једино писмо.

Данас, самодекларисаних Срба-римокатолика скоро да нема. Већина их је похрваћена у протекла два века. Они међу нама који су латиничари, латиничари су практично од јуче, јер потичу од православних Срба (углавном су то и сами, мада међу њима има и аутошовиниста, црквомрзаца и богобораца), и у школи су учили да пишу ћирилицом.
Препоруке:
18
2
6 субота, 01 септембар 2018 00:47
Припадам млађој генерацији, и никада у животу нисам добровољно употребио латиницу за писање српског језика
Једини изузетак је онај краћи период у школи када смо по наставном плану и програму приморани да пишемо латиницом.
Препоруке:
20
2
7 субота, 01 септембар 2018 03:34
Драгољуб Збиљић
ПРВИ ДЕО. – Раније сам имао похвале за текстове Николе Танасића, посебно о ћирилици. Овога пута му имам много замерки. Овде, у оваквом тексту потпуно је нејасно шта је писац (Н. Танасић) хтео да каже о решењу питања ћирилице у језику Срба. Посебно је нејасан за "обичног читаоца", тачније за оног ко у то питање није довољно упућен. Он овде чак даје нека "упутства" онима "који се боре за ћирилицу", па тако испада да сâм писац текста није борац за ћирилицу. Па ваљда треба да смо сви борци за своје писмо у свом језику. На овом кратком простору рећи ћу.
1. Устав је практично обавезао службену употребу српског језика само с ћириличким писмом. Танасић ствара опасну и штетну дилему: он разликује службену од јавне употребе. То не може. Службена употреба је исто што и јавна употреба, јер Устав не регулише тајну употребу. Дакле, службена употреба је исто што и јавна.
2. Српски језик, у складу с уставном обавезом и општом праксом у Европи и свету мора да се врати једноазбучју српскога језика.
Препоруке:
15
6
8 субота, 01 септембар 2018 06:19
@Nikola Tanasic
Indijana Dzons unistava skrovista svetih artefakata, samo da bi in ucinio javnim i muzejskim.Javno je ono sto je dostupno subjektu kao bilo-kome i to kao merilu, nedostupnost bilo-kome, ekskluzivnost(spoznaje)znaci i nepostojanje.Muzej je korelat toga, dostupnost bilo-kome podrazumeva proslost kao prolaznost, a ne vracajucu bilost, prolaznost kao otpadanje od-sada koje zahteva cuvajuce povezivanje sa sada kao muzej, kao prostor oprostorenog vremena.Sa druge strane, kada zavetni kovceg zavrsi u sanduku i magacinu, kao drzavno-birokratska sakralnost, ponovo nedostupna bilo-kome,jer dostupnost bilo-kome uvek vodi u birokratizaciju i specijalizaciju znanja, Indijana se ne buni mnogo (u drzavno-birokratsko skroviste sakrementalnog upadaju komunisti u 4.delu da bi dosli do lobanje vanzemaljca (komunizam i vanzemaljizam, kao dve navece pretnje kapitalistickom progresu muzeiranja).Sto se cirilice tice, saobrazavana Gajevoj latinici, trebala je da u korpusu cirilicnog pravoslavnog sveta...
Препоруке:
2
7
9 субота, 01 септембар 2018 06:33
@Nikola Tanasic
...odvoji Srbe od Rusa i Bugara i od crkve, otuda onolika buka oko slova "j".Takav jezik je bio stran gradskom zivlju, ali blizak seoskom stanovnistvu vezanom za zemlju i konkretnost svakodnevlja vezanog za nju, sto se ogleda u Vukovom, tacnije Kopitarevom, recniku u kojem jezik apstraktne pojmove mora da spusta na svakodnevlje, zvuceci kao recnik "Indijanaca".Takav jezik, otsecen od crkve i grada kao nosilaca vremenskog identiteta, otvorio je ogroman prostor za voluntarizam srpskih jezikoslovaca koji su ova niciji jezik nicijeg naroda poceli nazivati "srpskim ili hrvatskim", a zatim i "srpsko-hrvatskim".Time se otvorio prostor da se problem jezika resi kroz politicko-pravni proces, danas jedino mesto izgradnje identiteta.Posledica ovog seosko-imovinskog jezika jeste i specifican odnos spram drzave kao onog sto nije moje, sto je izvan mog imanja, pa pripada polticarima, tu je osnova nase sklonosti ka autoratizmu, shvatanje drzave kao onog sto je van mog imanja i zato nije moje, cime...
Препоруке:
3
7
10 субота, 01 септембар 2018 08:13
Gledač
Poreska prijava na ćirilici? Mene zanima koliko ih je pisac predao pa misli da je to neki primer.
Reklama obavezna na ćirilici? Ovo mora da je neka šala ili je dobar primer koliko se ovim bave oni koji ni ne razumeju šta je reklama. Ne samo da ne mora biti na ćirilici već ne mora biti ni na našem jeziku a još uvek jeste reklama posebno ako to neko hoće da plati. Ne petljajte se u poslove i stvari koje ne razumete. Nije tačno ni u vezi registracija preduzeća i to već odavno. Stižu na ćirilici kao i PIB bez obzira da li vi registrujete firmu i ime upišete na latinici. Lično sam držao više takvih u ruci. Slušao sam danas "Sporove u kulturi" i stalno se ponavljao jedan te isti primer. Reklame u centru Beograda su na latinici. Toliko frustracije zbog toga i te je ugrožavanje ko zna čega po njima. Prvo i osnovno. Nijedna reklama ne bi bila na latinici da je ne može potencijalna mušterija razumeti. A vi mislite kako latinica nije pismo srpskog koliko god hoćete. Život vas demantuje brzo.
Препоруке:
6
41
11 субота, 01 септембар 2018 08:21
Драгољуб Збиљић
ДРУГИ ДЕО. – 3. Каква је Н. Танасићу ова игра с процентима: 50:50 процената, 70:30 процената ћирилице и сл. Где је то видео у Европи и свету такву „игру“ с процентима свог и туђег писма у свом језику? Устав Србије у Члану 10. као ни целокупна европска и светска пракса у решавању питања писма у стандардном (књижевном) језику не спомиње нити примењује двописмо, јер је то двоазбучје постојало у српскохрватском језику, јер су два народа (Срби и Хрвати) имала различита писма. Срби већ хиљаду година имају ћириличко писмо у свом језику, Хрвати су, истина краће, имали своје латиничко писмо. И зато је према Новосадском договору о српскохрватском, хрватскосрпском језику (1954) морала имати два писма. Дакле, двоазбучје је било везано за двочлано име тога тзв. заједничког језика. После поништења Новосадског договора у Хрватској већ 1967. године, Хрвати су увек писали своју варијанту тог језика својим латиничким писмом (гајицом).
Препоруке:
15
4
12 субота, 01 септембар 2018 08:21
@Nikola Tanasic
..ono postaje necije tudje, posed politicara koji sa njime mogu da rade sta hoce.To se jasno vidi na resavanju problema KiM, gde ustav, suverenitet i teritorijalni integritet nemaju nikakvu ulogu, vec se KiM deli kao da je njiva, kao da je privatno imanje vlasti.To se, takodje, vidi na prljavstini i propadanju javnih, dakle niciji, povrsina i, naravno, u javnoj upotrebi jezika.Vukova cirilica je odradila svoj posao, okrenula nas od Rusije i Bugarske otsekla od sSPC i u njoj cuvanom identitetu kao kontinuitetu, otvorila put da se Kosovski mit zameni mitom ucenjaka, obrazovanih mahom na Zapadu o jugoslovenskom poreklu i od Hrvata nam naprave vecitu sudbinu.Odumiranje cirilice je sasvim prirodno, ono je ugradjeno u njenu zamisao, kada je radjena prema gajici.Savo Mrkalj nije bio tako izdrzljiv kao Vuk, pa ga je slovo "lj" oteralo u bolest i manastir.I posle kazu da su slova samo grafeme.O ovome se moze napisati srpsko "Ime ruze".
Препоруке:
4
5
13 субота, 01 септембар 2018 08:37
tranzti
Sudeci po ucestalim komentarima, dogmatici nisu dvopismasi, nego cirilicari fundamentalisti, poput ovog Zbiljica. Taj misli da ima mandat da svima drzi predavanja o cirilici.Pri tom ta vrsta agresivnosti nece cirilici doneti nita dobro.Urazumite se.
Препоруке:
8
25
14 субота, 01 септембар 2018 08:40
Љубиша
Доста добро написано.
Донети правилник о изразима, да се користе искључиво називи за писма азбука и абецеда. Има више ћирилица и више латиница. Тако би се за србски језик користила азбука, па нпр. руска, македонска, бугарска ћирилица. Енглески алфабет, хрватска, словеначка, француска абецеда...
Такође прецизно регулисати писање наших имена и назива у пасошима, међународним изводима и слично. Сећају се многи да је на међународним такмичењима на дресовима писало Yugoslavia. Сада пишу Srbija, што странци могу прочитати као Србајџа, нпр.
Вероватно у иностранству (западном) Milic читају Мајлик. Прилагођено писање имена из страних језика и на страним језицима(транскрипција).
Шта са уговорима са банкама, МТС, ВИП... шта са уговорима о раду код нпр. страног послодавца, решењима (најчешће откази..). Дакле, службена употреба је све што је засновано на закону, свака правна радња и комплетно пословање правних субјеката. Тад се не може промаши.
Препоруке:
13
4
15 субота, 01 септембар 2018 08:43
Kulturna revolucija?
Od kad znam za sebe, zivim u Srbiji,govorim srpskim jezikom,ucetvujem u kulturnom zivotu svoje zemlje. I koristim latinicu kao svoje pismo. Hocu li morati pod stare dane da se obucavam cirlici koja mi je draga ali nemam kulturnu naviku da je koristim? Da pitamo Maoa za resenje?
Препоруке:
4
38
16 субота, 01 септембар 2018 09:56
Поздрав из Русије
Што се тиче Србије евидентно је да је након 5. октобра почело истискивање ћирилице. Заиста ми је жао због тога јер сматрам да је ћирилица лепша. Долазак у Русију је због свеприсутности ћирилице заиста био лек за моје очи.
Препоруке:
30
2
17 субота, 01 септембар 2018 09:59
Студент
Наш језик има два писма.

То је лингвистичка чињеница са којом се сви морају помирити.

Потпуно је небитно што смо једним почели да пишемо пре неколико деценија а не векова и што се ширење латинице одвијало у периоду комунизма који је многима мрзак.

Оба писма су део нашег језика и наше културе и сваки грађанин треба да има слободу избора не само којим ће се писмом служити приватно, већ и које ће користити у објављивању својих текстова осталима. Ту исту слободу треба да имају издавачке куће, компаније, телевизијске станице - једном речју, сви који се служе српским језиком.

У томе је суштина, а не у наметању једног или другог писма. И то је оно што не можете да схватите. Не треба нико ћирилицом да пише зато што га на то обавезује закон, већ зато што је тако сам изабрао. Ваљда је то поента.
Препоруке:
9
45
18 субота, 01 септембар 2018 10:24
Студент
Не свиђа ми се предлог обавезе да све што је намењено јавности буде истовремено написано на оба писма - као што рекох, нисам за наметање и присиљавање, већ за слободан избор. Никоме не сме бити онемогућена употреба ни ћирилице, ни латинице у јавности и личном животу, али ни наметнута.
Препоруке:
5
33
19 субота, 01 септембар 2018 10:26
Sava i Dunav
Ako biste napravili reprezentativno istrazivanje,verovatno biste dosli do zakljucka da latinicu koristi bar polovina od ukupnog broja pismenih gradjana Srbije. Nije demokratski nametati im iskljucivo koricenje cirilice u javnom prostoru.
Препоруке:
3
35
20 субота, 01 септембар 2018 10:33
волети
Срби не воле да им се ишта намеће па ни ћирилица. Волети своје писмо не значи истискивати системски из употребе друго, које се такође учестало користи. Мање насиља а више љубави. И за ћирилицу и за латиницу.
Препоруке:
4
31
21 субота, 01 септембар 2018 10:45
@Студент
"Свако треба да је слободан да користи писмо које хоће", дивно сте то смислили.

И ја онда ставим на врата натпис "ⰒⰀⰆⰐⰨ, ⰂⰋⰟⰔⰑⰍⰟ ⰐⰀⰒⰑⰐⰟ!", јер ја волим глагољицу, и нема нико право да ми забрањује да је користим.

И онда када некога удари струја, нико није крив.

Иза флоскуле о "два писма" ви кријете чињеницу да сте ви задовољни што ћирилица нестаје, да не намеравате прстом да мрднете по том питању, и да вас нервира када вам неко на то скрене пажњу.

Стећом, већина грађана Србије не дели Ваше деструктивне ставове, ако и дели Ваше деструктивне навике.
Препоруке:
38
2
22 субота, 01 септембар 2018 11:34
Драгољуб Збиљић
Овај ко се овде пописао као Студент, очигледно је да није студент из српског језика. А ако јесте, он сигурно никада неће стићи до звања професора српског језика. А ако стигне, стићи ће преко "везе" и никада неће бити добар професор.Он је једино научио од професора "сербокроатиста" да ми "имамо два писма и да је то чињеница". Он, прво не зна ништа о томе како се добија једно писмо, а како се намеће друго или треће писмо и туђи језик. Он не зна ништа из историје прогона српске азбуке насилно преко забрањивања ћирилице и наметања уместо ћирилице туђе латинице и појма нема зашто је то чињено. Студент појма нема о томе да је то што ми данас "имамо два писма" последица познате сурове фаворизације хрватске абецеде за све време владавине комунистичке власти, посебно после 1954. године до данас. Студент не зна да је за српски језик, језик Срба, прављено за све Србе само једно писмо, јер ниједном језику не само д нису потребна два писма, него је то јако штетно и за народ и за његов језик.
Препоруке:
26
3
23 субота, 01 септембар 2018 11:48
Драгољуб Збиљић
Човек који се потписао као "tranzti" (изгледа да није још научио да се и име и псеудоним правописно не само у српском језику пише великим почетним словом)каже мени:
"Sudeci po ucestalim komentarima, dogmatici nisu dvopismasi, nego cirilicari fundamentalisti, poput ovog Zbiljica. Taj misli da ima mandat da svima drzi predavanja o cirilici.Pri tom ta vrsta agresivnosti nece cirilici doneti nita dobro.Urazumite se."

Прво ја сам дипломирани проф. српског језика, па је нормално да се увек јавим када видим да је нечијем знању о српском језику и писму потребна стварна помоћ. Вама ћу одговорити само једном реченицом за сада. Ако сам ја "фундаменталиста" по Вама зато што сам сигуран да и Срби треба да се у потпуности врате на своје писмо после дугог прогона ћирилице и у окупацијама, и ако су "фундаменталисти" сви народи Европе код којих нигде није смишљено убачено двоазбучје у њихове језике, тада бих и ја с њима свима морао бити "фундаменталиста". Било би коректно да се извините.
Препоруке:
19
0
24 субота, 01 септембар 2018 12:00
Драга Мирсин Сибничанин
Потписани као "волети" дао је себи веома леп псеудоним, али би ваљало да зн да писмени људи треба да лична имена пишу великим словом. Тај волети каже из "велике љубави" "Срби не воле да им се ишта намеће па ни ћирилица." Мој драги "волети" Ви нисте ништа научили ни о српском језику ни о српском писму. Да сте ишта научили у школи и да сте питали мало старије људе од Вас који нешто знају о српском језику и писму, схватили бисте зашто данас само Срби у целој Европи и свету имају наметнут им проблем са својим прогоњеним писмом. Зато сте Ви казали нешто што је много смешно свима онима који знају како је латиница уместо ћирилице насилно наметана Србима у време окупација преко забрањивања уредбама, законима и насилно на све начине, па и убиствима Срба у време НДХ (1941-1945), када је у Хрватској постојао најжешћи Закон о забрани српске ћирилице. Да сте ишта научили, знали бисте да је постојао програмски план о коначном полатиничењу Срба преко фаворизовања хрватске гајице у време комуниста.
Препоруке:
17
1
25 субота, 01 септембар 2018 12:15
Драга Мирсин Сибничанин
Подржао бих овај став и садржај из поднаслоав
"10. Укидање догме о „двописмености“ у школском систему"
Додао бих само то:
1. да се српски језик пре свега у решењу питања писма у правопису врати на једноазбучје које влада у пракси свих других језика, јер је Србима уведено друго писмо ради његове фаворизације да се поступно на тај начин замени, укине, затре српска ћирилица и без забране, како је то било у окупацијама Срба.
2. Страни језик када се учи уче се и стране ћирилице и(ли)латинице у зависности од тога којим се писмом служи дотични језик.
3. Срби треба да уче и знају хрватску латиницу, јер се тада може изворно читати хрватско дело, јер нам је језик исти. И то је једини разлог због кога је потребно учити хрватску гајицу јер нам она помаже да без преводилаца разговарамо с Хрватима, што је добро.
4. Српска ћирилица је миленијумски српски симбол и вредност коју не смемо никако ни напустити ни замењивати било којим туђим писмом.
Препоруке:
15
3
26 субота, 01 септембар 2018 12:32
Драга Мирсин Сибничанин
Проблем је господина "Savе i Dunavа" што он не зна ко је, када, зашто забрањивао Србима ћирилицу и наметао насилно у окупацијама латиницу Законима о забрни ћирилице, што не зна која је власт форсирала смишљено плански у језику Срба хрватско латиничко писмо којим је смишљено замењивана срска азбука све време после 1954. године и како су Срби напустили своје писмо у јавности чак 90 одсто. Кад то све не знате, препоручујем Вам макар четири књиге од 20-ак објављених о томе до сада: 1. "Латиничење Срба" (Ћирилица, Нови Сад, 2011), 2. "Ћирилицоцид" (Ћирилица, Нови Сад, 2014), 3. "Српска ћирилица замењена окупацијском хрватском латиницом по идеји Павелића и Броза" (Ћирилица, Нови Сад, 2015) и 5. најновију књигу Немање Видића (није реч о познатом фудбалеру, него дипл. инж) "Издаја српске ћирилице спроведеним увођењем хрватск латинице у српски правопис" (Царса, Шабац, 2018). Кад то прочитате, јавите се да Вам препоручим још књига у којима је истражен до детаља проблем Срба са својим писмом.
Препоруке:
19
1
27 субота, 01 септембар 2018 12:48
серпска сарма, а мож и пасуљ@ Студент
Остаћете ви "студент" довека!
Препоруке:
25
1
28 субота, 01 септембар 2018 14:14
Дарко Бабић
3. Издаваштво и штампани медији — најмање 50% тиража ћирилицом
Ако неко неће да прави дупли посао, и то је у реду — ћирилицу ионако знају сви у Србији, а знају је и Хрвати и Бошњаци које занима шта пише српска штампа.

Поткрала се једна, макар формално, материјална грешка. Горе подебљано није тачно, ако се осврнемао на то како националне мањине у Србији уче српски језик као нематерњи.

Министар др Слободан Вуксановић је потписао Правилник о наставном плану за први, други, трећи и четврти разред основног образовања и васпитања и наставном програму за трећи разред основног образовања и васпитања број 110-00-20/2005-02 у Београду, 3. фебруара 2005. године. Између осталог, тамо пише:

СРПСКИ КАО НЕМАТЕРЊИ ЈЕЗИК, ТРЕЋИ РАЗРЕД, Оперативни задаци, ученици треба да: - савладају једно српско писмо (ћирилица или латиница у зависности од сличности са писмом матерњег језика) и негују технику гласног читања (правилан говорни ритам, артикулација и акцентовање.
Препоруке:
18
0
29 субота, 01 септембар 2018 15:11
Драгољуб Збиљић
Поштовани Д. БАБИЋУ, да ли можете навести где се може наћи то што је потписао министар просвете др Слободан Вуксановић 2005. године и да ли је то још на снази, пошто он више није министар? Па таква глупост коју је он потписао за српски језик, то је светски уникат глупости у који је тешко да поверује мисаоно здрав човек.
Препоруке:
14
1
30 субота, 01 септембар 2018 16:04
L'Elisir d'Amore
Ćirilica i srpska kultura ugrožene su od sopstvene nemoći i laži o autentičnosti, potrebama i značaju... Latinica će prevladati potpuno jer odgovara potrebama i u skladu je s istinom stanja stvari!
Препоруке:
3
36
31 субота, 01 септембар 2018 16:09
ЉВЈ
субота, 01 септембар 2018 волети
Срби не воле да им се ишта намеће па ни ћирилица
.

Срби не воле да им се ... Шта!?!
Побогу, наметнута им је вишедеценијска комунистичка окупација, практично укинута држава, црква, историја, култура и језик, једнопартијски систем, култ вође, и сад се опет доста тога намеће - увези с Косовом, на пример, у политици, медијима, законодавству ... и Ви то кажете.

Срби пузе деценијама и пристају на дословно све, тако да и одвучени на дно и даље пристају насвакојака наметања.
Немам речи више.
Препоруке:
26
2
32 субота, 01 септембар 2018 16:48
Велизар М. (1 од 2)
Неколико опаски, на брзину:
- Потпуно се слажем са аутором како не треба забрањивати. Ипак, мислим да би требало увести посебне таксе (порезе) на истицање јединствено латиничних фирми. Таква такса би могло бити општинска и тиме би се лакше спречила дискриминацијама у вишејезичним општинама.
- Сличан порез могао би се увести и на регистрацију предузећа у АПР под јединстваено латиничним називом. Средства од тог пореза користила би се за конкурсе и награде, како предлаже аутор, али и за још неке битне пројекте. Наиме, потребно је урадити и дорадити стандарде и алате.
- Можда делује да је у ИТ сектору проблем решен, али није. Надлежна министарства треба да финансирају иновације које ће олакшати креирање и употребу ћириличних садржаја. На пример, нове алгоритме за транслитерацију, одговарајуће додатке за browser програме (попут Google/Chrome опције за превођење стране).
- Од тих пара финансирати научне и развојне пројекте стандардизације термина у тој области.
Препоруке:
9
0
33 субота, 01 септембар 2018 16:57
Yossarian
Do "juče" obični narod nije video problem u upotrebi oba pisma, naprotiv, mnogi su to ponosno isticali kao prednost. Do "juče" ćirilica nije bila upitna ni na koji način.
Od "juče" su krenuli obračuni srpskog naroda sa samim sobom, pa je i jezik postao problem, a pravopis i pismo - na dnu sredstvo pomodarskog prestiža i oružje sticanja samopouzdanja ponižavanjem drugih, a na vrhu sredstvo za političke i politikantske interesne obračune, od kojih ništa nema suštinske veze sa pismom i jezikom kao takvim.

Ovaj članak je osvežavajuć u tom smislu, izbalansiran, razuman, i bavi se stvarnom temom, bez podmetačina i ličnih potreba.

Ćirilica nije stvaran problem. Nije ni latinica. Problem je svakoliko ugroženi identitet i surogati koji su ga zamenili. Sve će to narod pozlatiti. Kao ratnici na društvenim mrežama i interaktivnim medijima.
Препоруке:
6
11
34 субота, 01 септембар 2018 16:59
Велизар М. (2 од 2)
Даље, упослити науку, културна друштва и ИТ предузетнике како би направили стандардну терминологију у ИТ области. Али смислену! Ко користи локализоване ОС или интерфејсе на телефонима, зна о чему причам. Често језик уређаја пребацујем на енглески како бих знао шта подешавам. Тај посао не сме се препустити компанијама-произвођачима опреме. Ово је, притом, шири проблем којим се наши језикословци морају озбиљно позабавити.
Затим, наћи начин да се продавци обавежу да у понуди имају ћириличне тастатуре. Нема их по продавницама! И кад их је било правио их је (преправљао) приватник из Мађарске. А то је било давно.

Немам сад времена да ширим причу или да образлажем наведено. Уосталом аутор је сам написао да овај (заиста добар) текст треба да подстакне ширу јавну расправу.
Препоруке:
12
0
35 субота, 01 септембар 2018 17:01
Драгољуб Збиљић
Драгољуб Збиљић
ТРЕЋИ ДЕО. – За Србе је на том Новосадском договору већ била планирана замена српске ћирилице хрватском латиницом. 4. Свако спомињање два писма сада у српском језику је промашај с обзиром на јасну уставну обавезу из Члана 10. Устава Србије. Устав је јасно предвидео српски језик само с ћириличким писмом. Све изван тога је неуставност и несагласност с праксом у свим другим језицима Европе и света. Зашто то треба Србима? Под комунистичком влашћу је постојала јасна програмска делатност да се „равноправност писама“ из 3) тачке Новосадског договора претвори у такву „равноправност“ ћирилице да се она замењује хрватском абецедом. И то је урађено познатом суровом фаворизацијом гајице, која је данас довела до окупације /замене српске азбуке хрватском абецедом у овом часу око 90 одсто. Зато данас нема ни једног слова ћириличког писма у многим областима употребе српскога језика (банке, трговина, улични исписи и сл.), што је недопустиво ни у једној другој држави Европе и света.
Препоруке:
12
0
36 субота, 01 септембар 2018 17:03
пензионер Цвико
Пре нешто мање од десет година, на страницама НСПМ-а, један читалац поводом истог питања, све нас је подсетио на чин првог градоначелника Београда, после првог светског рата. Он је наредио да се у року 7 дана сви натписи фирми, рачуни, итд. исписују ћирилицом односно азбуковицом. Људи су прихватили без много приче. Што то не би поновили? Увек можемо наћи разлог за расправу али оканимо се тога. Са речи на дело!!!
Препоруке:
21
1
37 субота, 01 септембар 2018 17:16
Дарко Бабић
Професоре Збиљићу, спорни навод се може пронаћи у Просветном гласнику ("Сл. гласник РС - Просветни гласник", бр. 1/2005, 15/2006, 2/2008, 2/2010, 7/2010, 3/2011 - др. правилник, 7/2011 - др. правилник и 1/2013).

Цели документ можете погледати на вези http:/skr.rs/Jh2

Аутоматски ће Вам на рачунар преузети Ворд документ у остави Downloads.
Препоруке:
13
0
38 субота, 01 септембар 2018 17:32
Ах
Присила је био метод којим је уведена латиница и потиснута ћирилица - једини циљ био је и остао расрбљавање и полатињавање Срба а крајњи - ватиканизација.
Зато не само да треба вратити ћирилицу у јавни простор него жестоко кажњавати све који у јавности користе латинично писмо у истом почевши од реклама па до телевизија и новина.
Приватно нека се дописују и "шерују" на латиници колико хоће па нема речи ни о каквој "дискриминацији".
Знате у Москви и МекДоналдс мора да има ћириличну таблу.

Ако су могли Јевреји да оживе практично мртав хебрејски језик вала можемо и морамо и ми српску ћирилицу све друго је програмирана пропаст што најбоље доказују "студенти" програмери.
Препоруке:
22
2
39 субота, 01 септембар 2018 18:22
hleb i so
Baciti kosku narodu da se glodje: cirilica ili latinica, a otcepiti deo teritorije. Gradjani,uzmite se u pamet,ne vodite jalove bitke.Otece vam sve, i reke i sume i decu i organe.
Nece vise biti vazno kojim pismom se sluze robovi.
Препоруке:
6
13
40 субота, 01 септембар 2018 18:31
Драгољуб Збиљић
Опет ми Срби предлажемо да радимо нешто што нико не ради тако у свету. Ниједан други народ нема у 21. веку проблем свога писма у свом језику. Србима је тај проблем смишљено наметнут када је Вук Караџић пристао на друго, латиничко писмо за језик из његове реформе. То друго писмо (латиничко) наметнуо му је Беч, а циљ је био јасан: да се у будућности лакше, преко наметања тог алтернативног латиничкиог писма, полатиниче сви Срби да би се лакше упутили у унијаћење и касније у асимилацију.А ми данас нећемо да видимо зашто ниједан други народ у Европи и свету нема тај српски проблем. Једноставно, српски језик се за све Србе мора правописно нормирати на српском писму (ћирилици), а друге језике и писма учити према потреби јкао што то чине сви други народи.Дакле, само треба вратити српском језику српско писмо у једноазбучју у Правопис и шкокле и избећи тако свако кажњавање које не познају други народи јер сви имају једно, своје писмо у свом језику. И то науче у школи и немају проблем у писму.
Препоруке:
16
2
41 субота, 01 септембар 2018 18:46
Баобаб старији
И ћирилица и латиница, битно да је језик српски.
Препоруке:
3
19
42 субота, 01 септембар 2018 18:48
Драгољуб Збиљић
Много хвала, гдине Бабићу што сте ме упутили да се уверим да је неки професор (др Вуксановић, проф. књижевности ма Филолошком факултету, ако сам тачно навео,који је урадио невероватну глупост у светским оквирима: "нормирао" је мањинама да у учењу српског језика бирају писмо. Бирање писма за нечији језик је невероватна глупост која се у свету никада није догодила. И онда се чудимо зашто су Срби данас једини народ у свету коме је направљен проблем у писму. Такав случај није никада постојао у свету, осим када је поробљеним, окупираним народима наметан за службени језик и писмо окупаторски језик и писмо. Ми смо, у ствари, као колонизовани народи, примили туђе писмо и сада су људи толико навикнути на туђе писмо преко власти да сматрају да је "и то наше писмо". Срби као да су предодређени да трпе оно што се не примењује према другим народима. И то наметање туђег писма, спроводе наше власти и наши лингвисти. Зато се још не усаглашавају закон с Уставом, али ни Правопис српскога језика.
Препоруке:
10
1
43 субота, 01 септембар 2018 20:02
Драга Мирсин Сибничанин
Поштовани "hleb i so", чак и да сте Ви у праву и да је стварно то "завера власти" да се забавимо ћирилицом, свакако треба обавезно вратити Србима смишљено протерану ћирилицу. Ћирилица је српски највећи национални културни и идентитетски симбол да је благословен, чак и у тим околностима,сваки чин власти да се Србима врати тај највећи национални симбол српског православља и културе треба да буде подржан и благословен. Него, ја се плашим да власт у томе није довољно чврста и да неће у потпуности применити обавезу у вези са српском азбуком да коначно, после 12 година одлагања усклади Закон о сл. употреби језика и писама с Уставом Србије у Члану 10. па одмах онда да усклади с тим и правописно решење српског језика у једноазбучју које влада у свим другим језицима Европе и света. Када би то стварно и успешно учинила данашња власт, бар би доказала да више брине од претходних власти да се уставна обавеза у вези с писмом спроведе у пракси како то захтева референдумска воља за Устав Србије.
Препоруке:
10
1
44 субота, 01 септембар 2018 20:14
Драгољуб Збиљић
ЧЕТВРТИ ДЕО. – И то је тако у ситуацији када Србија већ 12 година има у свом Уставу нормалну обавезу да се српски језик пише само српским писмом (ћирилицом), јер више нема „српскохрватског језика“.
Никола Танасић, изгледа, није ни читао обавезу из Члана 10. Устава Србије. То доказује тиме што спомиње некакав однос ћирилице и латинице у процентима. Тога у Уставу нема. Устав је у два става Члана 10. јасно раздвојио службеност српског језика и ћириличког писма (то је за цело подручје Србије), а у другом ставу спомиње „друге језике и писма“ (то су, без сумње, мањински језици и писма који нису у службеној употреби на цлој територији Србије, него тамо где се законом одређује проценат становништва мањинског народа и где се, у зависности од тога, сходно прописима у Европи и свету, одређује службеност мањинског језика и његовог писма).
Препоруке:
7
3
45 субота, 01 септембар 2018 21:36
Студент @Студент
"Свако треба да је слободан да користи писмо које хоће", дивно сте то смислили.

И ја онда ставим на врата натпис "ⰒⰀⰆⰐⰨ, ⰂⰋⰟⰔⰑⰍⰟ ⰐⰀⰒⰑⰐⰟ!", јер ја волим глагољицу, и нема нико право да ми забрањује да је користим.

И онда када некога удари струја, нико није крив.Човек који успроведе струју у врата, а окачи упозорење на глагољици, наравно да је крив јер намерно угрожава туђ живот. Забрињавајуће је што Вам је пао баш такав пример на памет.

Уосталом, глагољицом смо давно престали да се служимо. Овде није реч о ма ком писму за српски језик, већ о ћирилици и латиници.

Иза флоскуле о "два писма" ви кријете чињеницу да сте ви задовољни што ћирилица нестаје, да не намеравате прстом да мрднете по том питању, и да вас нервира када вам неко на то скрене пажњу.


Ја пишем ћирилицом, не желим да нестане и не мислим да нестаје.
Препоруке:
4
13
46 субота, 01 септембар 2018 21:40
пензионер Цвико
@ Драгољуб Збиљић,
Не желим да се упуштам у расправе о ћирилици или азбуковици у односу на латиницу. Мене занима само једно. Како је градоначелник Београда за 7 дана решио питање примене ћирилице у свакодневном животу у Београду а ови данас поред свих комуникационих средстава, рачунара, дискусија, НИКАКО не могу да пређу са речи на дело? У чему је проблем? У садашњем градоначелнику?
Препоруке:
11
0
47 субота, 01 септембар 2018 21:45
Студент @Драгољуб Збиљић
Људи који би да исправљају језичку историју и да враћају време уназад немају свест о широј слици развоја језика. Већ деценијама, латиница је писмо којим се Срби служе поред ћирилице. Можда је почетак коришћења латинице везан за неке одлуке одозго, али после толико времена, то сада није важно. Језичка реалност је да српски језик има два писма и ако је држава у прошлости покушавала да утиче на језик својим интервенцијама, то сада не смемо радити јер смо, ваљда, у међувремену научили да се језик дефинише одоздо, тј. да га одређују његови говорници, а не декрети, устави и закони. Можда не би било лоше да обновите градиво, ако сте заиста професор. Ако јесте, жалосно је што имате овако назадне ставове о језику и што не разумете шта он јесте и како се развија.
Препоруке:
3
19
48 субота, 01 септембар 2018 21:48
Студент @серпска сарма, а мож и пасуљ
Остаћете ви "студент" довека!


Боље и студент који учи и на крају научи па зна, него професор и доктор наука који не зна. :)
Препоруке:
3
14
49 субота, 01 септембар 2018 22:43
доктор Макса
има и један технички проблем
Србин се зове Александар и у пасошу му пише Aleksandar
Македонац се зове Александар и у пасошу му пише Александар
обојица добију у Лондону право боравка и документе
Србину се аутоматски пише Aleksandar
Македонца питају како жели да се напише Alexander или како већ
Препоруке:
8
5
50 субота, 01 септембар 2018 23:12
Dragomir
Samo latinica,ja cirilicu ni ne znam, a necu ni da je ucim pod stare dane. Ko moze da me natera?
Препоруке:
1
22
51 субота, 01 септембар 2018 23:28
Ћирилица је лепа, добра и корисна
Још један маестралан текст Танасића. У сваком његовом раду уживам као да ми чита мисли. Што се тиче прелога о ћирилици, добро је да неко изашао са сличним предлозима као што и ја мислим.

Што се тиче коментара, све је јасно, латиничари, двописменаши итд. итд. Међутим, Драгољуб Збиљић греши када критикује Танасића. Танасићеви предлози су трансазицијског облика, како да се извучемо из лошег стања, док су Збиљићеви дати у неком идеалном стању до кога би се дошло тек после Танасићеве "транзиције".
Препоруке:
16
3
52 недеља, 02 септембар 2018 00:58
Драгољуб Збиљић
То "Ћирилица је лепа, добра и корисна" није кључно за живот ћирилице. Проблем је насилно деловање против ћирилице кроз историју: забрањивање ћирилице у окупацијама и насилно наметање латинице. И то траје, кад блаже, кад жешће, дуже од хиљаду година. А највећи проблем ћирилице направљена је отворена и доказана завера против српске азбуке онда када су комунисти дошли на власт и почели после Новосадског договора да спроводе веома упорно, уз насиље и политичке притиске власти да се, једноставно, замени српска ћирилица хрватском латиницом. Комунисти су у томе били невиђено ефикасни. Владали су дуго и успели су на манипулативне начине да Србе "приволе" на самолатиничење. Нема сада велике филозофије. Ћирилица се у живот, после њене 90-процентне замене, може вратити на један једини начин: уклањање у норми српскога језика и у Правопису уникатног решења питања српског писма у двоазбучју. То је решење у заједничкој вољи и хтењу политичара и лингвиста. Треба вратити српски језик на једноазбучје.
Препоруке:
8
1
53 недеља, 02 септембар 2018 01:16
Драгољуб Збиљић
ОДГОВОР ПЕНЗИОНЕРУ ЦВИКИ. -- Не постоји стварна воља и хтење да се стварно врати пуни живот ћирилици и у изврдавању власти да спроведу уставну обавезу из Члана 10. Устава Србије. Уз то, недостаје избацивање оног што не постоји нигде више у Европи и свету: смишљено двоазбучје у коме је ћирилици смишљено одузет пуни суверенитет убацивањем другог, хрватског абецедног писма, тзв. гјице која је искоришћена за замењивање српске азбуке. Дакле, поштовани Пензионеру Цвико, недостају стварна воља и хтење у власти и међу лингвистима да се укине оно што не постоји у другим језицима, а то је двоазбучје. Кад би и неком другом народу у Европи увели два писма и да изврше фаворизовање једног од тих писама, победило би оно писмо које фаворизује власт у јавној употреби. За све време у Југославији извршена је таква фаворизација латинице да је народу, преко многих лажи и манипулација, наметнута туђа латиница на штету српске ћирилице.
Ако ме нисте разумели, јавите се да одговор поједноставим и скратим.
Препоруке:
10
0
54 недеља, 02 септембар 2018 01:45
Драгољуб Збиљић
Драгољуб Збиљић -- Студенту (који је напредовао тек толико да пише свој псеудоним великим почетним словом. Његов одговор као да је писао председник Матице српске који је забранио да се гласа о усаглашавању Правописа српскога језика с Уставом и рекао да "нам је историја дала два писма и тако мора да остане". Ви сте слаб студент и не знате ко је, како, зашто и на које све начине заменио 90 одсто српске ћирилице хрватском гајицом. "Језичка реалност је да српски језик има два писма" је чиста глупост. Српски језик не би имао два писма да нису људи наметнули само српском језику два писма. Студент не разуме да се језик ствара и богати из народа, али да се стандардни језик дефинише "одозго". Кад је вештачки и смишљено направљен проблем с писмом, е тада морају и декрети, устав, устав,закон, реформа правописа. Жалосно је што овај Студент није ни доказао да је студент. Он још није чуо да постоје правила, граматике, правописи... Није чуо за стандардни језик који не може да постоји без правила
Препоруке:
9
0
55 недеља, 02 септембар 2018 01:59
Драга Мирсин Сибничанин
ОДГОВОР ДРАГОМИРУ. -- Dragomir каже: "Samo latinica,ja cirilicu ni ne znam, a necu ni da je ucim pod stare dane. Ko moze da me natera?
Наравно може да Вас натерају обавезе да разумете језик и писмо на коме се споразумевате. Или морате обезбедити преводиоца ако сте грађанин Србије. Минимум је културе и основношколског образовања да грађанин буде оспособљен за комуникцију на службеном језику и писму државе. У Србији су то српски језик и ћирилица. У Немачкој, на пример, то су немачки језик и њихово латиничко писмо. Ако до пред данашње своје "старе дане", како кажете, нисте научили у Србији српски језик и српско писмо, не знам како сте провели свој радни век и досадашњи живот. Ви сте, у том случају "изгубљен слућај" јер сте били неспособни ни толико да научите. Од Вас су, вероватно, сви дигли руке и Ви, у том случају, нисте могли стећи ни пензију и не знам од чега "под старе дане" живите. Можда од милости државе, од социјалне помоћи. Вама онда не треба више ништа да знате па ни ћирилицу.
Препоруке:
13
0
56 недеља, 02 септембар 2018 08:11
Latinica je srpko pismo jer je pisu Srbi...
G.Zbiljicu i ostali cirilicari, gde ste bili u doba titoizma? Pa nismo od juce.
Препоруке:
4
14
57 недеља, 02 септембар 2018 09:05
Студент @Драгољуб Збиљић
Ја сам за дескриптивну, а не прескриптивну граматику, као и то да се стандард дефинише истраживањем језика, а не на основу језичког осећаја групе норматора.

Латиница је скорије ушла у употребу, али је то у овом тренутку не чини страним телом у српском језику. Враћање седамдесет година у прошлост, тј. покушај да се деценије развоја српског језика пониште и преокрену, не води ничему, и више приличи неупућенима у језик, него онима који имају макар мало знања из лингвистике и филозофије језика. Мотиви за тако нешто леже у фрустрацији изазваној поразима националне политике деведесетих година, а то није добро полазиште за формирање ставова о језику. То је само покушај бављења политиком путем језика, што треба да зна свако ко се на овај или онај начин бави језиком. Али, не могу сви бити добри студенти. :)

Као професор српског језика, што тврдите да јесте, морали бисте знати да се у српском језику не користе само горњи наводници, већ доњи па горњи. Морали бисте да обновите правопис. :)
Препоруке:
2
10
58 недеља, 02 септембар 2018 09:53
Драгољуб Збиљић
Проф. Драгољуб Збиљић -- Студенту. Боже, Ви толико мало знате о српском језику, а о улози писма у језику и какав је историјат наметања латинице Србима Ви тек појма немате. Ви вадите питања која сте напабирчили из основне школе, а ни њих нисте савладали. Ви бисте морали да проведете стотине и стотине часова у слушању предавања и у вежбању писања простих реченица до сложених, па да тек онда стигнете до мене да Вам држим часове о томе како се решавају питања у стандардном или књижевном језику. Ви сте неки лаички политичар у некој Вашој партији која није прошла ни цензус за Скупштину Србије. А опет не знате ништа друго о чему бисте могли да разговарате, осим да убацујете политикантска питања у науку о језику и у решавање питања писма. Ви појма немате о томе како и зашто данас у целом свету једини Срби нису ваљано решили питање писма у свом језику. Ви сте чули пре 50 година за неко "богатство двиоазбучја", па Вам се то "богатство" толико омилило да сте кренули да се "обогатите". На учење!
Препоруке:
9
1
59 недеља, 02 септембар 2018 10:08
Драгољуб Збиљић
Latinica je srpko pismo jer je pisu Srbi...
G.Zbiljicu i ostali cirilicari, gde ste bili u doba titoizma? Pa nismo od juce.

Морате увек рећи о ком је језику реч и о којој је латиници реч. Ова латиница хрватска којом пишу Срби јесте "српска" у Вашем смислу "кад је пишу Срби" колико је и немачка латиница "српска" кад је пишу Срби. Али треба да знате да је једном језику довољан само један алфабет. Можете измислити и стотину алфабета за један језик, али је то не само непотребно, него је немогуће свој језик писати стално на сто писама. А и штета је. Српски језик није неки толико "фаличан језик" да су му потребна више писама од једног.За српски језик се може преуредити и кинеско писмо, па да и оно буде "српско". Узмите Ви мало литературе да научите које је српско писмо и да научите зашто су само Срби "добили" два писма. Рећи ћу Вам да прочитате макар две књиге: 1. Д. Збиљић и Д. Ј. Ивановић "Ћирилицоцид" (Нови Сад, 2014) и, рецимо, најновију књигу Немање Видића "Издаја ћирилице" (2018).
Препоруке:
9
1
60 недеља, 02 септембар 2018 10:40
Студент @Драгољуб Збиљић
Не требају ми лекције о језику од некога ко не зна да се у српском језику користе доњи, па горњи наводници, а не само горњи. :)
Препоруке:
3
8
61 недеља, 02 септембар 2018 10:56
Д. Збиљић
ОДГОВОР СТУДЕНТУ који каже: "Не требају ми лекције о језику од некога ко не зна да се у српском језику користе доњи, па горњи наводници, а не само горњи. :)"
Вама, драги Студенту, заиста н требају никакве лекције проф. јер не желите ништа да (на)учите.Ви чак не одвајате технику од знања. Приговарате што "не знам за горње и доње наводнике", а не схватате да постоје техничка ограничења, тј. да са своје тастатуре немам разликовање "доњег" и "горњег" наводника. То је чист доказ Ваше неспособности да студирате и нешто из српског језика и писма научите чим не говорите о озбиљним питањима, него знате за нешто периферно и потпуно неважно. Драги Студенте (а тврдим да Ви нисте стигли ни до тога да имате статус стварног студента),треба много да се учи да би се стигло до тога да вам у индексу пише назив факултета на коме студирате. Ако сте вољни да ишта научите о српском писму, прочитајте макар једну књигу о проблему српског писма кроз историју Срба. Узмите, на пример "Латиничење Срба" (2011).
Препоруке:
8
1
62 недеља, 02 септембар 2018 11:24
пензионер Цвико
@ Драгољуб Збиљић,
Хвала на одговору, додатно објашњење мени није потребно. Лепо сте написали "недостају стварна воља и хтење у власти и међу лингвистима...". У овом тренутку Ваша констатација представља добро дефинисано опште стање нације. Шта је потребно да се променимо? Због недостатка воље и хтења непријатељ нам ради шта хоће, почев од писма до отимања територије и провођења сталне, трајне окупације земље. Као што знамо, кад се народу отме писмо, језик (енглезирамо српски) тај народ нестаје... Да ли нам је то жеља, циљ?
Препоруке:
10
0
63 недеља, 02 септембар 2018 11:27
Студент @Драгољуб Збиљић
а не схватате да постоје техничка ограничењ


Ко хоће, нађе начин, ко неће, изговор. Тако већина не користи ћирилицу јер их „мрзи да да кликну пар пута” и „немају је у компјутеру ни на тастатури”, па ни Ви наводнике не користите како треба управо тако, али зато делите лекције о очувању језика и писма. :) Не иде то једно са другим.

Те фантазмагорије о затирању ћирилице и латиничењу Срба су само покушај вођења једног вида националне политике причама о језику, а потичу из исфрустираности поразима током деведесетих година и каснијим отцепљењем КиМ. Ако не схватате да се историја уопште, па и историја језика, мора прихватити и да су покушаји враћања у прошлост како би се поништиле деценије које нам се из овог или оног разлога не свиђају осуђени на пропаст и не воде ничему - онда нисте за озбиљну расправу, макар били и професор, и макар тек са једним студентом. :)
Препоруке:
1
10
64 недеља, 02 септембар 2018 11:47
Тутњевић Васкрсија
На сајту ЦАРСА Шабац прочитао сам текст Н.Видића упућеног акад. Пиперу. Све је аргументовано, убедљиво и беспрекорно.Пита он Пипера зашто је српски језик правописно нормиран на два писма , а он по медијима заступа став да српски језик увек треба писати ћирилицом.И зашто он не тражи измену правописа у том смислу.Такође Видић наводи ове речи Пижурице из 2002.г:"Рат за ћирилицу можемо добити само ако га прво добијемо у лингвистичком "еснафу" а потом у школству,од основне школе до факултета." Тиме је он признао истину да је главни проблем страдања ћирилице у језичкој струци. Није смео да каже да су ти стручњаци плаћени од стране власти да ћирилицу замене латиницом, првенствено правописом. О том главном питању Танасић не написа ни једну реч. Уместо да тражи усаглашавање правописа са Уставом ,он би да се дискутује о ономе о чему се народ изјаснио на референдуму за Устав -једно писмо у српском језику.
Препоруке:
8
7
65 недеља, 02 септембар 2018 12:59
Драгољуб Збиљић
ОДГОВОР СТУДЕНТУ. -- Не требају ми стварно Ваше придике о техници и о политичарењу из круга "другосрбијанаца", тј. оних којима су за све невоље у данашњем свету криви данас само Срби, посебно ако желе да сачувају своје писмо. Студирајте Ви код својих "професора" "другосрбијанаца". У Ваше политичарење и "завере" на штету Срба не желим да се мешам. Ја сам мислио да сте стварно студент у области српског језика и писма па да Вам помогнем у литератури, а Ви говорите о политикантству. То није моје интересовање.
Извините што не знам да на тастеру који имам "подигнем" нешто да бих Вам послао "доњи" и "горњи" наводник, што сте једино научили до сада из правописа.
Препоруке:
6
0
66 недеља, 02 септембар 2018 13:02
Д. Збиљић
ХВАЛА ПЕНЗИОНРУ ЦВИКИ. -- Схватио сам га. Он је одлично схватио проблем и то је доказао овим другим јављањем. Њему заиста не треба објашњавати даље српски проблем с писмом.
Препоруке:
7
0
67 недеља, 02 септембар 2018 13:45
Студент @Драгољуб Збиљић
Судећи по овом линку, теорије завере и аматерско бављење политиком, јесу оно чиме се Драгољуб Збиљић бави: http://www.carsa.rs/cilj-latinicenja-srba-jeste-njihovo-rasbljavanje/ :) А да ли сте то Ви, не знам. :)

Прочитао сам шта тамо пише, јако су наивне идеје тамо. Можда су у деветнаестом веку биле модерне, али сада су превазиђене.

Није ми јасно како то бринете за српски језик и писмо, а не занима Вас да поштујете правопис. То је као да сте изјавили да знате ћирилицу, али да је немате на компјутеру или да Вас мрзи да је користите. У раскораку сте са самим собом, као што је текст на датом линку у раскораку са лингвистиком, филозофијом и социологијом.
Препоруке:
4
6
68 недеља, 02 септембар 2018 13:58
из другог угла
субота, 01 септембар hleb i so
Baciti kosku narodu da se glodje: cirilica ili latinica, a otcepiti deo teritorije. Gradjani,uzmite se u pamet, ne vodite jalove bitke. Otece vam sve, i reke i sume i decu i organe.
Nece vise biti vazno kojim pismom se sluze robovi.


Томе се може прићи и из супротног угла.
Грађанима којима се подрију језик и култура и разбије им се њихово јединство, можеш после све да радиш - да им парчаш територију и претвориш их у робове.
Препоруке:
14
1
69 недеља, 02 септембар 2018 14:04
говорити неистину је лако
субота, 01 септембар 2018 Kulturna revolucija?
Od kad znam za sebe, zivim u Srbiji, govorim srpskim jezikom, ucetvujem u kulturnom zivotu svoje zemlje. I koristim latinicu kao svoje pismo. Hocu li morati pod stare dane da se obucavam cirlici


Нико не би требало да Вас присиљава да учите ... Чек, зар нисте научили ћирилицу у школи? Како то користите латиницу "откад знате за себе"? То је немогуће ако сте ишли у основну и средњу школу.

Против сам и тога да се неко силом тера да буде културан. То не може свако, само цивилизовани људи поштују свој језик и своју културу, као што су везани за своје поднебље и завичај, и средину у којој живе.

Не бих ја никога "обуцавао цирилици" под старе дане ...
Препоруке:
12
1
70 недеља, 02 септембар 2018 14:11
професор српског
Г. Немања Видић не говори истину када у тексту на ЦАРСИ каже да се само два удружења све време залажу за ћирилицу као једино писмо српског језика.
Ниједно удружење се не залаже за то све време, сва су била за равноправност два писма у почетку.

Први је, колико ја пратим ствари у овој области, то рашчистио човек, заборавио сам му име, који је чак наставник енглеског језика (то сам запамтио јер је било необично, и било је наведено у представљању форума), а водио је форум на Видовдану пре више година. Веома је фино то радио и после неког времена престао.
Треба се држати истине.
Препоруке:
9
2
71 недеља, 02 септембар 2018 14:55
Драгољуб Збиљић
професор српског, ако се тако представио (то је псеудоним, ваљда зна да се и имена и скривена имена пишу великим словима по Правопису српскога језика Матице српске.
ПРВИ ДЕО ОДГОВОРА. -- Ово је истина коју зна, свакако, најбоље првоосновано Удружење "Ћирилица" у вези с тим ко се први залагао за једноазбучје. Дипл. инж. Немања Видић (аутор веома добре најновије књиге о судбини ћирилице и њеном начину враћања у живот код Срба у њиховом језику. Суштински говори истину. Немања Видић и мр Ђорђе Јањатовић (а свакако и први оснивач првоосноване "Ћирилице" Драгољуб Збиљић изворно) прва су двојица људи који су питали зашто је у првом Статуту "Ћирилице" наведено да је поред ћирилице и латинице и да треба ставаити истину да је српско изабрано писмо хиљаду година само ћириличко писмо. Дужан сам им био одговор и казао сам им да свака велика борба, па и ова за живот ћирилице, мора имати стратегију. А она је била у томе да оставимо двоазбучје док привучемо што више професора српскога језика.
Препоруке:
5
5
72 недеља, 02 септембар 2018 15:21
икс икс икс икс икс икс икс
Драгољуб Збиљић професор српског ваљда зна да се и имена и скривена имена пишу великим словима по Правопису српскога језика Матице српске.


Откад су речи "професор" и "српски" имена? Зар нису опште именице? У простору где пише "Ваше име" се одавно не подразумева уписивање свог имена, већ практично било шта, и то тако схвата и чини највећи број коментатора на интернету. Превише сте буквални, ускогруди и придикујете до зла бога.

Осим тога, зашто замерате другоме на правопису овде, а Студенту не дајете право на исто у вези с наводницима?
Недоследни сте и дојадили сте мешањем и поповањем свима и свакоме. Ја, па ја.

А, на основу онога горе, још сте склони и говорењу неистине, што је најгоре.
Препоруке:
6
4
73 недеља, 02 септембар 2018 15:29
Смисао демократије: оба писма
Г.Збиљићу,молим вас,престаните да браните ћирилицу од сопственог народа.
Препоруке:
6
6
74 недеља, 02 септембар 2018 15:32
пензионер Цвико
@ говорити неистину је лако,
Судећи по Вашем објашњењу Ви сте добили пролазну оцену из ћирилице на лепе очи? Осим тога кад не знате ћирилицу, како можете читати текстове на страницама НСПМ-а? Стварно је лако говорити неистину. Чист безобразлук и ништа друго. Шта ће те постићи са тим безобразлуком?
Препоруке:
9
0
75 недеља, 02 септембар 2018 16:14
Вања Копања
Гдине Збиљићу ви претерујете, пола коментара су ваши, имајте бар мало мере ...
!!!
Залажете се за ћирилицу, то стоји, али толико самохвалисање и истицање самога себе, ко да сте политичар ;-)!
Препоруке:
7
7
76 недеља, 02 септембар 2018 16:23
Драгољуб Збиљић
ОДГОВОР НЕ ЗНАМ КОМЕ... -- Неко ми се ПОТПИСАН као "Смисао демократије: оба писма" обраћа овако: "Г.Збиљићу,молим вас,престаните да браните ћирилицу од сопственог народа." Признајем, клепа игра речима. То је, отприлике као да ја Вама кажерм: "А Ви престаните да браните српски народ од његове ћирилице!"
А само да Вас посаветујем да се Ви с овим Вашим изумом "Смисао демократије: оба писма" можете прославити, јер то у целој Европи не знају, п, дакле, у целој Европи још нису чули ни научили да је "Смисао демократије: оба писма". Ако то успете да извезете Енглезима, Французима, Швеђанима, Канађанима и свим другим богатим народима и убедите њих све да је "смисао демократије" у два писма и за њихове језике и ако Вам они то прихвате, Ви ћете се као "велики изумитељ смисла демократије" обогатити, добићете Нобелову награду, а ја ћу Вам онда признати да је "наметнуто само Србима двоазбучје стварно "смисао демократије". Е кад би прошле такве манипулације код другог народа, Ви бисте били слављени
Препоруке:
7
1
77 недеља, 02 септембар 2018 16:34
Драгољуб Збиљић
ОДГОВОР СТУДЕНТУ. -- Студент каже: "А, на основу онога горе, још сте склони и говорењу неистине, што је најгоре."
Баш ме занима шта је то по "студенту без индекса" неистинито што сам рекао овде и ко Вас је од професора Вама као студенту објаснио да сам ја "склон и говорењу неистине"? Можда Вас је у то убдио Ваш проф. председник Матице српске који је рекао: "Нама је историја дала два писма и тако мора да остане заувек." Ја сам рекао да не мора да буде тако како Вас он учи о српском писму. Дакле, Вама је професор Иван Негришорац? Не знам сигурно, п имам права да питам. А мислим да Вас је он гурнуо да полемишете са мном зато што ми се чини да је бш он, као Ваш професор, пренео своје знање на Вас. Веома слично говорите о српском двописму.
Препоруке:
8
6
78 недеља, 02 септембар 2018 16:53
Сашка
Г. Танасић је сачинио одличан прилог (!) текућој расправи (!) и изложио га јавности. Нико до сада није изнео тако разрађен и мудар предлог. Без наметања, претњи и условљавања, без увреда и крупних речи које се тешко могу прогутати. Без самоистицања и самохвале.

Жалосно је што они који би требало да га свесрдно подрже, уместо тога му траже длаку у јајету, замерају му ово или оно, те није ово нагласио, те није се сетио онога, те је ово пропустио, траже грешке и ситнице ...

Шта тек може да се очекује од неистомишљеника и оних који нису за такво решење?

Погубна, неинтелигентна ситничавост! Хоће ли Срби икада подржати неког паметног, вредног и способног, ко у једном тексту учини више него други у томовима књига?
Препоруке:
14
3
79 недеља, 02 септембар 2018 18:31
Д. Збиљић
За све што је писац овога занимљивог текста изложиио под својом тачком "10. Укидање догме о „двописмености“ у школском систему" може се слободно рећи, без уикакве здршке. Свака част Н. Танасићу. То Удружење "Ћирилица" (Нови Сад, из 2001) непрекидно свуда и свакоме где стигне истиче пуних 18 година. И то Н. Танасић добро зове овде "догмом".
А ми из првооснованог Удружења "Ћирилица" само додајемо оно што Н. Танасић овде не спомиње, ако смо довољно пажљиво прочитали текст. Молимо из "Ћирилице" гдина Н. Танасића да уважи да укидање "догме двоазбучја" није могуће спровести без мале реформе у Правопису српскога језика Матице српске да се питање писма реши и у Правопису тако што ће се у њему написати: "Данас се српски језик пише српским писмом ћирилицом (вуковицом)." И да се дода: "Све оно што су Срби у историји своје културе и науке објавили српским језиком на латиничком писму такође припада срп. култ. баштини. Дакле, не може Правопис српскога језика да остави уникат звани двоазбучје.
Препоруке:
4
0
80 недеља, 02 септембар 2018 19:40
Студент @Драгољуб Збиљић
ОДГОВОР СТУДЕНТУ. -- Студент каже: "А, на основу онога горе, још сте склони и говорењу неистине, што је најгоре."


Нисам то написао ја, већ други коментатор.
Препоруке:
1
0
81 недеља, 02 септембар 2018 19:48
НЕМАЊА ВИДИЋ
Професору српског

Проф.је написао да не говорим истину кад сам на сајту ЦАРСА написао "да се само два удружења сво време залажу за ћирилицу као једино писмо српског језика". Тамо пише :"Стамена су у једноазбучју остала само два удружења : ЋИРИЛИЦА Нови Сад и СРПСКА АЗБУКА Београд."
Ваљда и они који нису професори разумеју да није исто "сво
време" и "остала". СРПСКА АЗБУКА је за једноазбучје од оснивања, а ЋИРИЛИЦА се у почетку борила за ћирилицу у двоазбучју, да не бисмо од ње одбили "умерене" професоре.И поред тога пришли су нам само Драгољуб Петровић и Мато Пижурица. Пижурица је на првој годишњој скупштини рекао да смо учинили све,али је ћирилице све мање. Наравно да ње у двоазбучју мора бити све мање , све до нестанка, па се направила побуна и из статута је избачено двоазбучје. Разочарани професори то нису могли поднети, па су нас напустили.
Препоруке:
4
5
82 недеља, 02 септембар 2018 20:34
НЕМАЊА ВИДИЋ
Професору српског о наставнику енглеског

Професор је написао неистину да је тек "неки" наставник енглеског расчистио око једноазбучја и двоазбучја, да је "фино" водио форум на Видовдану и после неког времена нестао. Он решио ствар па нестао, а Збиљић и Видић нису фини па су као такви остали.
Него, видео сам тог финог господина пре коју годину у Кнез Михајловој. Као председник удружења ЋИРИЛИЦА Београд организовао сам манифестацију између САНУ и њеног Института за српски језик.Преко улице је био транспарент
СРПСКА ЈЕ САМО ЋИРИЛИЦА, а доле је био монтажно демонтажни
билборд на коме је писало да се тражи одговорност Пижурице и Клајна због уношења хрватске латинице у српски правопис. Академици Бећковић и Симовић су притрчали да потпишу петицију. Наишао фини господин па га зовнем да и он потпише. Рече да ће потписати кад се врати, али негде га скренуо пречи посао. Манифестација трајала 8 дана и било је 5000 потписа. Клајн касније ипак одступио са своје функције.
Препоруке:
7
5
83 недеља, 02 септембар 2018 21:12
К. Љ.
За студента,
Вероватно да нисте студент. А ако сте заиста студент, онда је веома заникљивљ ваша стручна полемика са господином Драгољубом Збиљићем, који је у протеклих двадесетак година написао 13 (тринаест) књига из области о којој је написан овај чланак. Ја сам прочитао само четири његове књиге. Вама искрено препоручујем да прочитате бар једну. Тако ћете се боље разумети.
Поздрав свима!
Препоруке:
7
7
84 недеља, 02 септембар 2018 23:13
Драгољуб Збиљић
Мали додатак одговору професору српског језика НЕМАЊЕ ВИДИЋА. -- Немања Видић је навео да су Удружењу "Ћирилица" "пришла само два професора др Драгољуб Петровић и др Мато Пижурица. Истине ради,треба споменути и друге проф. који су се учланили у првоосновану "Ћирилицу". Осим двојице споменутих проф. уницерзитета, у првоосновану "Ћирилицу" учланили су се проф. др Милош Ковачевић на наш позив, а проф. др Драго Ћупић кога моја маленкост зове "господин српске лингвистике" сам се јавио и учланио у "Ћирилицу", као и још неки проф. да не тражим сада у документацији. Дакле, нису била само два, него и ова још двојица веома познатих стручњака за српски језик и писмо. А кад је реч о заступању једноазбучја, у "Ћирилици" смо већ на првој годишњој седници Скупштине 15. фебруара 2002. донели измену у Статуту и увели у оквиру борбе за ћирилицу борбу за једноазбучје у српском језику. Дакле, првооснована "Ћирилица" у Статуту има борбу за ћириличко једноазбучје већ од 2002. године. То је 16 година.
Препоруке:
3
1
85 недеља, 02 септембар 2018 23:21
Драгољуб Збиљић
ДРУГИ ДЕО ОДГОВОРА "ПРОФЕСОРУ СРПСКОГ" -- Они су обојица поново били за то да ипак одмах у Статут ставимо "борбу за једноазбучје", али су попустили јер су ми веровали да, ако ставимо одмах двоазбучје, неће хтети ни један једини професор с факултета да се учлани у "Ћирилицу". И тако је и било. Стратегија (формално двоазбучје) омогућила ЈЕ да нам се прикључе најпре новосадски проф. др Драгољуб Петровић и др Мато Пижурица, а онда и многи други, као што је диван човек који је за мене био увек "господин српске лингвистике" проф. др Драго Ћупић, па онда др Милош Ковачевић и још низ познатих професора. А већ на првој годишњој седници Скупштине на образложен писани предлог Ђ. Јањатовића избрисали смо друго, наметнуто нам латиничко писмо и остала је само ћирилица. То је било већ 15. фебруара 2002. године. Од тада је и формално и суштински било само једно, српско писмо за писање језика Срба у Удружењу "Ћирилица". Друга удружења су дошла доста касније.
Препоруке:
2
2
86 недеља, 02 септембар 2018 23:45
Sara
G. Zbiljic koristi spor oko cirilice za vlastitu samopromociju.
Sto se mene tice, argumenti su mu uvek isti a srpski jezik kojim se sluzi je los i prepun pravopisnih gresaka.
U vezi spora, niko jos nije uspeo da normira jezicku praksu,pa necete ni vi.
Prezivece i cirilica i latinica i nadzivece nas.
Препоруке:
2
9
87 понедељак, 03 септембар 2018 08:37
Драгољуб Збиљић
ОДГОВОР САРИ. -- Sara ми приговара овако: "Zbiljic koristi spor oko cirilice za vlastitu samopromociju.
Sto se mene tice, argumenti su mu uvek isti a srpski jezik kojim se sluzi je los i prepun pravopisnih gresaka.
U vezi spora, niko jos nije uspeo da normira jezicku praksu,pa necete ni vi.
Prezivece i cirilica i latinica i nadzivece nas."

Поштована Сара, није истина самохвалисање. Наравно да морам говорити истину о себи и свом раду. Нећу ваљда да лажем, па да ме не прогласите за "самохвалисавца". Ако је нешто истина, то је само чињеница, а не "хвалисање".
Аргументи за ћирилицу морају бити исти.
Тачно је да на оваквим местима имам превида, јер много радим, па не стижем два пута да читам своје коментаре. Моје правописне гр. су углавном превиди, а не грешке.
А ако ви напишете овде "U vezi spora",то не може да буде превид. То је чисто незнање. Кад "критикујете" (зло)намерно другог да га из својег циља "спустите", врло је то неубедљиво кад сами доказујете своје слабо знање.
Препоруке:
4
1
88 понедељак, 03 септембар 2018 08:49
Д. М. Сибничанин
Љубитељка само латинице САРА каже "славодобитно" и "мудро" :Prezivece i cirilica i latinica i nadzivece nas."
Није ваљда! Није ,пгуће да и Ви знате ко ће кога и ко ће шта "мадживети", а не знате које је српско писмо за српски језик већ хиљаду и више година. Ви сте у науци о језику и писму нова "баба Ванга".

Научите прво српски језик и његов правопи и граматику, па онда критикујте друге. Не знате ни то да се не каже "у вези тога", него "у вези с тим". И научите бар које је српско писмо. Не можете да научите ни 30 савршених српских слова!!!
Препоруке:
4
1
89 понедељак, 03 септембар 2018 10:25
Драгољуб Збиљић
ПЕТИ ДЕО. – Онима који су стручњаци за српски језик и писмо у оквиру првоосоновног Удружења „Ћирилица“ (2001) потпуно је јасно како је једино могуће вратити српску ћирилицу у пуни живот у српском језику и народу у три неизбежна корака.
ПРВИ КОРАК је: нормирање језика Срба и правописно решење питања писма у ћириличком једноазбучју, јер је једноазбучје општа пракса у Европи и престижном свету.
ДРУГИ КОРАК је прецизно усаглашавање Закона о службеној употреби језика писма с одредбом у Члану 10. Устава Србије.
ТРЕЋИ КОРАК је, наравно, да професори српскога језика посебно, али и сви други професори у свим школама у Србији у својим предавањима објашњавају ђацима да нема више српскохрватског језика с двама писмима, него да објашњавају да је само ћирилица српско изабрано национално писмо, а да је латиничко писмо све до сада наметано Србима посебно у окупацијама и у Југославији после 1954. године. И да сада постоји само српски језик и српско писмо. А то је, наравно, само ћирилица.
Препоруке:
4
1
90 понедељак, 03 септембар 2018 14:02
Moj prilog
Srbin sam, rodjen i zivim u Srbiji i zalazem se iskljucivo za latinicu. Ne mozete da mi osporite to pravo. Inace, smatram da su ovakve rasprave cista besmislica.
Препоруке:
1
14
91 понедељак, 03 септембар 2018 14:15
Дарко Бабић
Moj prilog
Srbin sam, rodjen i zivim u Srbiji i zalazem se iskljucivo za latinicu. Ne mozete da mi osporite to pravo. Inace, smatram da su ovakve rasprave cista besmislica.
Нико ти не оспорава да будеш пулен Анте Павелића који је донео закон о забрани ћирилице. Прича се да је Анте, такође, био Србин.
Препоруке:
16
2
92 понедељак, 03 септембар 2018 14:35
пензионер Цвико
@ Дарко Бабић,
У једној књизи и усташком језику и његовом утицају, изнет је податак да је Анте Павелић као омладинац нагласио да ће се пре изјаснити као Србин, него као Мађар, ако већ не може да се изјасни као Хрват. (Не могу да се сетим наслова ове књиге).
Препоруке:
6
0
93 понедељак, 03 септембар 2018 14:44
Професор српског
Тада сам био студент и на мене је дубок и трајан утисак оставио миран и зрео стил "наставника енглеског", неуобичајен и свеж, пленио ме је. Више него сама тема форума, коју нисам схватао тада.
Сада знам много више, али онај приступ и ширина су ми и данас у добром сећању.
За разлику од неких овде.

Ћирилица је неспорна, Танасић је одличан.
Препоруке:
7
2
94 понедељак, 03 септембар 2018 15:00
@Moj prilog
Ваше је право да приватно будете неписмени, као што имате неотуђиво право да будете неотесани, или необразовани. Државу то не занима.

А то што данас живимо у друштву у коме бити неписмен (или неотесан, или необразован) није срамота, и то ће проћи.

Прво ће Вас се Ваша деца постидети.

Кад пођу у основну школу.
Препоруке:
7
1
95 понедељак, 03 септембар 2018 15:42
Д. М. Сибничанин
ПИТАЊЕ ЗА "ПРОФЕСОРА СРПСКОГ": Каква је то Ваша мистерија "миран наставник енглеског језика". Ви га, малтене, у односу на нас друге професоре који се овде јављају, идеалишете. Каква је то "тајна веза" између њега и Вас да га се сећате тако лепо из времена када сте били "студент"?
Ако имате толико похвала за њега, па именујте га да честитамо човеку што је на Вас, тада младог, оставио тако леп утисак. Дакле, спомените име тог "дивног наставника енглеског". И о ком Вам је језику говорио: о енглеском и српском? Да Вам није можда говорио да би било корисно да и Енглези у свој језик уведу "српско двоазбучје"?
Препоруке:
4
3
96 понедељак, 03 септембар 2018 17:09
Milan D.
Ja ne znam otkud ljudima pravo da povodom komentara da je neko za latinicu zakljuce da je za Pavelica. Sto je mnogo, mnogo je. Inace, upotrebljavam oba pisma, cesce latinicu, jer je to stvar, kako se u tekstu i kaze, kulturne navike. Ponavljam - kulturne navike.
Препоруке:
2
8
97 понедељак, 03 септембар 2018 17:51
@Д. М. Сибничанин
Да Вам није можда говорио да би било корисно да и Енглези у свој језик уведу "српско двоазбучје"?

Чему то, кад је човек лепо рекао да је тада први пут видео да се неко залаже за "само ћирилицу"? И да је тај "наставник енглеског" такав став упорно бранио на форуму.
Препоруке:
4
1
98 уторак, 04 септембар 2018 09:06
Драгољуб Збиљић
МОЈА ЗАКЉУЧНА РЕЧ ПОВОДОМ ОВОГ ТЕКСТА (осим ако се неко јави да ме нападне, као што се већ догађало). -- Овај млади човек, писац овог текста, очигледно је паметан човек. добро ишколован и вичан тумачењу проблема. Врло је описмењен, озбиљно улази у овај проблем који у Срба траје, кад блаже, кад жешће, око хиљаду година. Проблем је највећим у Срба настао онда када су дошли комунисти и 1954. године одлучили да више не затиру српску азбуку забранама и очигледним голим насиљем, него лукавством и политичким притисцима, али и техничким средствима. Овај паметан млад човек једино (процењујем) није професионалан лингвиста и зато није могао да схвати како је једино могуће вратити живот ћирилици. А ево шта је полазно у враћању ћирилице да је буде сто одсто у језику Срба. А без сто одсто једног писма у било ком језику, нема нема чувања свога писма. То се може остварити само изменом у правописном решењу питања писма. (Следи завршни наставак)
Препоруке:
5
0
99 уторак, 04 септембар 2018 09:18
Драгољуб Збиљић
ЗАВРШНИ НАСТАВАК. -- Српски језик мора постати поново једноазбучан језик, како је то у пракси свих европаских језика и свих престижних језика у свету, јер, по природи ствари, када се на једно писмо смишљено, плански, наметне још неко писмо, разлог за убацивање другог писма може бити само из једног разлога: да се постојеће писмо замени. Прво убацивање другог писма Србима догодило се пристанком Вука Караџића на Књижевном договору у Бечу (1850). Вук је ту подлегао Бечком утицају јер је то била држава која је доносила законе и уредбе о забрани ћирилице. То није могло да успе све док није заобулазно нападнута ћирилица створеним другим, латиничким писмом. Ни оно није могло да победи ћирилицу код Срба све док се није пропагандом то друго писмо претворило у "равноправно" и док нису комунистички политички и лингвистички мудраци "омађијали" народ јединим "богатством двоазбучја" у свету. Срби су оцењивани због тога као "најмудрији" и "најбогатији" народ по писму. Само је у једноазбучју спас.
Препоруке:
4
0
100 уторак, 04 септембар 2018 09:38
Драгољуб Збиљић
Кратко П.С.
ЋИРИЛИЦА И СРБИЈА (С КОСОВОМ И МЕТОХИЈОМ. -- Српска ћирилица и Србија (С Косовом и Метохијом) потпуно су у истој позицији данас и већ дуго уназад. Српски народ (а тиме и Србија)дуго је и смишљено, плански, програмски на много начина разбијан идентитетски, културно, духовно, државно, национално и на још много начина, ослабљиван. Да не спомињемо честе геноцидне радње (које се, да се Власи не сете, данас Србима приписују врло смишљено и лукаво) и ратове, агресије бомбама. Ћирилица је на исти начин трпела ћирилицоцидне поступке: од њеног оглашавања за "ђавољи изум", за "хегемонистичко", "застарело", "превазиђено", "неспособно за укључење у Европу и модеран свет", па чак и "фашистуичко писмо". Тиме је она Србима "огађивана", па су многи Срби данас сасвим напустили своје писсмо и прихватили наметано писмо гајицу. Рецимо, ако пронађете данас и једног јединог "другосрбијанца" да пише ћирилицом, убијте ме. Ћирилици је тако одузета сувереност у српском језику. И неста(ја)ла је...
Препоруке:
7
0
101 уторак, 04 септембар 2018 14:00
ЉВЈ
Скренута ми је пажња да сам споменут у коментарима (као "наставник енглеског") на овај чланак.

Дакле, ја сам тај човек, професор сам и преводилац за енглески језик, водио сам форум о ћирилици на форуму сајта "Видовдан", сада водим форум на сајту Удружења "Српска ћирилица"

Када се оглашавам у коментарима, то је најчешће под скраћеницом ЉВЈ.

Толико је довољно.
Препоруке:
16
1
102 уторак, 04 септембар 2018 15:54
Велимир Поповић
А да ли је ЉВЈ први поставио тезу да је српско писмо само ћирилица ?
Препоруке:
2
0
103 субота, 08 септембар 2018 20:25
професор српског
Изненађен сам реаговањем коментатора који не разумеју младалачко одушевљење неким, или нечим - писцем, песником, говорником, текстом, књигом, песмом, сликом, филмом, градом ... које остане трајно у сећању.

Господин који пише највећи број коментара очигледно не зна да много речи указује на нејасност мисли.
Препоруке:
6
1

Анкета

Колико ће по вашем мишљењу трајати ванредно стање у Србији?
 

Република Српска: Стање и перспективе

Банер
Банер
Банер
Банер
Банер
Банер